• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija publicē:
  • lēmumus par tarifu aprēķināšanas metodiku un lēmumus, ar kuriem noteikts tarifs;
  • noteikumus par Regulatoram regulāri iesniedzamās informācijas veidiem, apjomu un iesniegšanas termiņiem;
  • vispārējās atļaujas noteikumus;
  • ziņojumus par izmaksu aprēķināšanas un attiecināšanas metodikas ievērošanu un ziņojumus, kuros informē par universālā pakalpojuma saistību tīrajām izmaksām.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2024. gada 29. februāra lēmums Nr. 11 "Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Kokneses Komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2024., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/op/2024/44.14

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Līvānu novada domes saistošie noteikumi Nr. 3

Līvānu novada pašvaldības budžets 2024. gadam

Vēl šajā numurā

01.03.2024., Nr. 44

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 11

Pieņemts: 29.02.2024.

OP numurs: 2024/44.14

2024/44.14
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr. 11

Rīgā 2024. gada 29. februārī (prot. Nr. 9, 2. p.)

Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Kokneses Komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – Regulators) 2022.gada 27.decembrī saņēma sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Kokneses Komunālie pakalpojumi", reģistrācijas numurs: 48703001147, juridiskā adrese: 1905.gada iela 7, Koknese, Aizkraukles novads, LV-5113 (turpmāk – SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi"), siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu projektu (2022.gada 27.decembra iesniegums Nr.1_3_3/119) un 2023.gada 27.aprīlī, 9.jūnijā, 17.jūlijā, 5.septembrī, 17.oktobrī, 1.decembrī, 22.decembrī, 29.decembrī, 2024.gada 8.februārī, 20.februārī un 22.februārī – papildu informāciju, izmaksu pamatojošos dokumentus un precizētu tarifu projektu (2023.gada 27.aprīlis Nr.1_3_3/42,2023.gada 9.jūnijs Nr.1_3_3/55, 2023.gada 17.jūlijs Nr.1_3_3/60, 2023.gada 5.septembris Nr.1_3_3/71, 2023.gada 17.oktobris Nr.1_3_3/77, 2023.gada 1.decembris Nr.1_3_3/120, 2023.gada 22.decembris Nr.1_3_/407, 2023.gada 28.decembris Nr.1-3-3-/408, 2024.gada 8.februāris Nr.1_3_3/52, 2024.gada 20.februāris Nr.1_3_3/56 un 2024.gada 22.februāris Nr.1_3_3/63) (turpmāk – tarifu projekts).

Regulators konstatē

1. Tarifu projekts ir aprēķināts saskaņā ar Regulatora 2010.gada 14.aprīļa lēmumu Nr.1/7 "Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika" (turpmāk – Metodika) un atbilst likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" (turpmāk – Likums) 19.panta pirmajai daļai un 20.panta pirmajai daļai.

2. SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" paziņojumu par tarifu projekta iesniegšanu Regulatoram publicēja 2023.gada 5.janvārī (Latvijas Vēstnesis, 2023, 4.nr.). Priekšlikumi un ieteikumi par iesniegto tarifu projektu Regulatorā un SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" nav saņemti.

3. SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" saskaņā ar Metodikas 43.2punktu ir aprēķinājusi dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti – 0,26 EUR/MWh.

4. SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" ir iesniegusi tarifu projektu, kurā tarifu veidojošajās izmaksās iekļautas saskaņā ar Metodikas 43.14punktu iepriekšējā perioda neparedzētās izmaksas un saskaņā ar Metodikas 52.punktu neparedzētie ieņēmumi, kas radušies periodā no 2022.gada 15.oktobra, vienlaicīgi aprēķinot tarifu projektu bez neparedzētajām izmaksām pēc viena gada perioda beigām.

5. Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļa noteic, ka energoapgādes komersants, kas piegādā siltumenerģiju enerģijas lietotājiem, pārdod siltumenerģiju tiem nepieciešamajā vai noteiktajā kvalitātē un pieprasītajā daudzumā par Regulatora noteiktajiem tarifiem vai par tarifiem, ko noteicis attiecīgais pakalpojumu sniedzējs saskaņā ar Regulatora noteikto tarifu aprēķināšanas metodiku, ja ir saņemta Regulatora atļauja, izņemot Enerģētikas likuma 49.panta pirmajā un 1.1daļā minētos gadījumus.

6. No Metodikas 43.8punkta izriet, ka Regulators pēc savas iniciatīvas vai komersanta pieprasījuma atbilstoši Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļai var dot uz noteiktu termiņu atļauju komersantam pašam noteikt tarifus saskaņā ar Metodiku, ja ir mainījusies iepirktā kurināmā cena (turpmāk – kurināmā cena) vai komersantam ir izveidojušies neparedzētie ieņēmumi vai izmaksas. Atļaujā Regulators nosaka atskaites periodu komersanta iesniedzamajai informācijai par izmaksu un ieņēmumu izmaiņām.

7. Metodikas 43.9punkts noteic, ja komersants ir saņēmis 43.8punktā minēto atļauju un komersants pieņem lēmumu par jauniem tarifiem, tad ne vēlāk kā 30 dienas pirms jauno tarifu spēkā stāšanās brīža komersants publicē tarifus oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", nosūta attiecīgajai pašvaldībai iedzīvotāju informēšanai un ievietošanai tās tīmekļvietnē un publicē savā tīmekļvietnē, ja tāda ir, un vienlaikus iesniedz Regulatoram pamatojumu jaunajiem tarifiem, iesniedzot Metodikas 43.91. līdz 43.94.apakšpunktā noteikto informāciju.

8. Metodikas 43.151. līdz 43.154.apakšpunkts noteic kārtību, kā komersantam, kas ir saņēmis Metodikas 43.8punktā minēto atļauju pašam noteikt tarifus saskaņā ar Metodiku, gadījumā, ja komersantam ir izveidojušās neparedzētās izmaksas vai ieņēmumi, jārīkojas, lai realizētu tiesības iesniegt Regulatoram siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinu, kas ietver neparedzēto izmaksu komponenti.

9. SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu veidojošajās izmaksās ir iekļautas dabasgāzes un šķeldas kā kurināmā izmaksas.

10. SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" pilnvarotais pārstāvis attālināti piedalījās Regulatora padomes sēdē un uzturēja lūgumu apstiprināt SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus.

Regulators secina

1. Regulators ir izvērtējis tarifu projektu un tarifu veidojošo izmaksu pamatojumu un secina, ka tarifu projekts ir pamatots un aprēķināts tādā apmērā, lai segtu SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksas.

2. Regulators secina, ka SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi", sniedzot siltumenerģijas apgādes pakalpojumus, ir iespējamas kurināmā cenu izmaiņas. Tādējādi, lai SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" būtu tiesiska iespēja savlaicīgāk reaģēt uz kurināmā cenu izmaiņām un noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām, ir pamatoti izdot Regulatora atļauju SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus kurināmā cenu izmaiņu gadījumā un gadījumā, ja iepriekšējā finanšu gadā komersantam ir izveidojušās neparedzētās izmaksas vai ieņēmumi saskaņā ar Metodikas 43.14punktā minētajām izmaksu pozīcijām.

3. Regulators secina, ka būtisks nosacījums atļaujas izdošanai ir šis lēmums par SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu apstiprināšanu, kuru pieņemot Regulators izvērtēja visas SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksas. Ņemot vērā minēto, atļaujas termiņš nosakāms, līdz stājas spēkā citi saskaņā ar Likuma 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprināti siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi".

4. Pēc atļaujas piešķiršanas SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus Likuma un enerģētikas nozares speciālo normatīvo aktu tiesību normas nodrošina Regulatora tiesības uzraudzīt SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" darbību un aizstāvēt lietotāju tiesības saņemt siltumenerģijas apgādes pakalpojumus par tarifiem, kuri atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

5. Atļauja SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus kurināmā cenu izmaiņu gadījumā vai, ja ir izveidojušies neparedzētie ieņēmumi vai izmaksas, nozīmē SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" tiesības izvēlēties, vai un kad atļauju izmantot.

Vienlaicīgi, lai nodrošinātu lietotāju interešu aizstāvību, nosakāmi atļaujas nosacījumi:

- SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" pienākums pašai saskaņā ar Metodiku savlaicīgi noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus gadījumā, ja kurināmā cenas būs zemākas nekā atbilstošās cenas piemērotajā siltumenerģijas gala tarifā un ja kurināmā cenu izmaiņas ietekmē siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksu samazinājumu, kas rada vismaz 0,50 EUR ietekmi uz gala tarifu;

- SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" pienākums pašai saskaņā ar Metodiku (Metodikas 43.153.apakšpunktā noteiktajā termiņā) noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus gadījumā, ja iepriekšējā finanšu gadā radušies neparedzētie ieņēmumi, pieskaitot siltumenerģijas apgādes pakalpojumu gala tarifam neparedzēto ieņēmumu komponenti (EUR/MWh).

Šādi nosacījumi nodrošinās šā lēmuma atbilstību Likuma 1., 5.pantam un 20.panta pirmajai daļai, nosacījumi ir samērīgi ar SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" noteiktajām tiesībām līdz ar atļaujas piešķiršanu un atbilst šā lēmuma mērķim – piešķirt tiesības SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" saskaņā ar Metodiku savlaicīgi noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

6. Saņemot no SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" Metodikas 43.91. līdz 43.94.apakšpunktā noteikto informāciju saistībā ar aprēķinātajiem tarifiem, Regulators 21 dienas laikā pēc jauno tarifu un pamatojuma saņemšanas izvērtēs iesniegto tarifu atbilstību Metodikai un iesniegto tarifu pamatojumu, kas nodrošinās Regulatora uzraudzību pār SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" aprēķinātajiem tarifiem. Ja Regulators 21 dienas laikā pēc jauno tarifu un pamatojuma saņemšanas pieņems lēmumu par SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" iesniegto tarifu neatbilstību Metodikai vai noraidīs iesniegto tarifu pamatojumu vai tarifus, ja SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" nebūs ievērojusi Metodikā noteikto procedūru vai termiņus, tarifi nestāsies spēkā SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" noteiktajā termiņā un Regulators rīkosies atbilstoši Metodikas 43.12punktā noteiktajam.

Saskaņā ar Metodikas 5., 7., 11., 14.punktu, 31.22., 33.17., 34.14. un 41.2.apakšpunktu, 43.2, 43.8, 43.14, 43.15, 43.16 un 52.punktu, likuma "Par akcīzes nodokli" 6.1panta pirmo daļu, 15.1panta pirmās daļas 1.punktu, pamatojoties uz likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 1.pantu, 5.pantu, 7.panta pirmo daļu, 9.panta pirmās daļas 1., 3. un 9.punktu un otro daļu, 10.panta pirmo daļu, 19.panta pirmo, septīto un trīspadsmito daļu, 20.panta pirmo daļu, 21.panta piekto daļu un 25.panta pirmo daļu, Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļu, Administratīvā procesa likuma 13.pantu, 55.panta 1.punktu, 56.panta pirmo daļu, 63.panta pirmās daļas 1.punktu, 65.panta pirmo un trešo daļu, 66.panta pirmo daļu un 68.panta pirmo, otro un trešo daļu,

padome nolemj:

1. apstiprināt SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus ar neparedzēto izmaksu komponenti 1,59 EUR/MWh (bez pievienotās vērtības nodokļa):

1.1. siltumenerģijas ražošanas tarifu 58,51 EUR/MWh;

1.2. siltumenerģijas pārvades un sadales tarifu 16,45 EUR/MWh;

1.3. siltumenerģijas tirdzniecības tarifu 0,57 EUR/MWh;

1.4. siltumenerģijas gala tarifu 77,38 EUR/MWh (ar dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti 0,26 EUR/MWh);

2. noteikt, ka šā lēmuma lemjošās daļas 1.punktā apstiprinātie tarifi ir spēkā no 2024.gada 1.aprīļa līdz 2025.gada 31.martam;

3. apstiprināt SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus (bez pievienotās vērtības nodokļa):

3.1. siltumenerģijas ražošanas tarifu 58,51 EUR/MWh;

3.2. siltumenerģijas pārvades un sadales tarifu 16,45 EUR/MWh;

3.3. siltumenerģijas tirdzniecības tarifu 0,57 EUR/MWh;

3.4. siltumenerģijas gala tarifu 75,79 EUR/MWh (ar dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti 0,26 EUR/MWh);

4. noteikt, ka šā lēmuma lemjošās daļas 3.punktā apstiprinātie tarifi ir spēkā no 2025.gada 1.aprīļa;

5. piešķirt SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" atļauju pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus kurināmā cenu izmaiņu gadījumā un gadījumā, ja iepriekšējā finanšu gadā komersantam ir izveidojušās neparedzētās izmaksas vai ieņēmumi saskaņā ar Metodikas 43.14punktā minētajām izmaksu pozīcijām;

6. noteikt atļaujas termiņu – līdz stāsies spēkā citi saskaņā ar Likuma 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprināti siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi";

7. noteikt atļaujas nosacījumus:

7.1. SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" pienākumu turpmāk pašai saskaņā ar Metodiku savlaicīgi noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus gadījumā, ja kurināmā cenas būs zemākas nekā atbilstošās cenas piemērotajā siltumenerģijas gala tarifā un ja kurināmā cenu izmaiņas ietekmē siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksu samazinājumu, kas rada vismaz 0,50 EUR ietekmi uz gala tarifu;

7.2. SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" pienākumu pašai saskaņā ar Metodiku (Metodikas 43.153.apakšpunktā noteiktajā termiņā) noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus gadījumā, ja iepriekšējā finanšu gadā radušies neparedzētie ieņēmumi, pieskaitot siltumenerģijas apgādes pakalpojumu gala tarifam neparedzēto ieņēmumu komponenti (EUR/MWh);

8. uzdot SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" iesniegt Regulatoram neparedzēto izmaksu vai ieņēmumu aprēķinus atbilstoši Metodikas 43.151.apakšpunktam;

9. uzdot SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" iesniegt Regulatoram informāciju par kurināmā cenu izmaiņām trīs darbdienu laikā;

10. uzdot SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" vienlaicīgi ar šā lēmuma lemjošās daļas 9.punktā noteiktās informācijas iesniegšanu informēt Regulatoru par jauniem noslēgtajiem kurināmā piegādes līgumiem vai grozījumiem līgumos, iesniedzot kopijas, kā arī sniegt informāciju, kas pamato saimnieciski izdevīgākā kurināmā cenas piedāvājuma izvēli;

11. atcelt no 2024.gada 1.aprīļa:

11.1. Aizkraukles novada sabiedrisko pakalpojumu regulatora 2008.gada 7.maija lēmumā (prot. Nr.13., 2., 3., 4§) "Par siltumenerģijas, ūdens un kanalizācijas tarifu apstiprināšanu SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi"" apstiprināto siltumenerģijas tarifu;

11.2. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2022.gada 12.oktobra lēmumu Nr.214 "Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Kokneses Komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 200.nr.);

11.3. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2023.gada 23.marta lēmumu Nr.38 "Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Kokneses Komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem no 2023.gada 1.maija" (Latvijas Vēstnesis, 2023, 62.nr.).

Ja mainās tarifus ietekmējošie faktori vai SIA "Kokneses Komunālie pakalpojumi" neievēro normatīvos aktus vai Regulatora lēmumus, Regulators var ierosināt tarifu pārskatīšanu vai atcelt šo lēmumu.

Lēmums stājas spēkā ar tā parakstīšanas dienu.

Šo administratīvo aktu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzina vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto administratīvo aktu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētāja A. Ozola

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!