• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gulbenes novada domes 2023. gada 28. decembra saistošie noteikumi Nr. 26 "Par Gulbenes novada domes 2009. gada 10. septembra saistošo noteikumu Nr. 7 "Kārtība, kādā tiek sniegts Gulbenes novada domes galvojums studiju kredīta un studējošā kredīta saņemšanai" atzīšanu par spēku zaudējušiem". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 4.01.2024., Nr. 3 https://www.vestnesis.lv/op/2024/3.18

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 27

Grozījumi Gulbenes novada domes 2023. gada 6. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par Gulbenes novada pašvaldības budžetu 2023. gadam"

Vēl šajā numurā

04.01.2024., Nr. 3

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Gulbenes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 26

Pieņemts: 28.12.2023.

OP numurs: 2024/3.18

2024/3.18
RĪKI

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 26

Gulbenē 2023. gada 28. decembrī (prot. Nr. 20, 73. p.)

Par Gulbenes novada domes 2009. gada 10. septembra saistošo noteikumu Nr. 7 "Kārtība, kādā tiek sniegts Gulbenes novada domes galvojums studiju kredīta un studējošā kredīta saņemšanai" atzīšanu par spēku zaudējušiem

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
10. panta pirmās daļas 1. punktu

Atzīt par spēku zaudējušiem Gulbenes novada domes 2009. gada 10. septembra saistošos noteikumus Nr. 7 "Kārtība, kādā tiek sniegts Gulbenes novada domes galvojums studiju kredīta un studējošā kredīta saņemšanai".

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs A. Caunītis

 

Paskaidrojuma raksts
Gulbenes novada domes 2023. gada 28. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 26 "Par Gulbenes novada domes 2009. gada 10. septembra saistošo noteikumu Nr. 7 "Kārtība, kādā tiek sniegts Gulbenes novada domes galvojums studiju kredīta un studējošā kredīta saņemšanai" atzīšanu par spēku zaudējušiem"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Likuma "Par pašvaldību budžetiem" 26. panta ceturtā daļa nosaka, ka pašvaldība var dot galvojumu par tām parāda saistībām, ko studējošais uzņemas Augstskolu likumā noteiktā studiju kredīta un studējošo kredīta saņemšanai no kredītiestādes.

Savukārt Augstskolu likuma 79. panta otrā daļa nosaka, ka kārtību, kādā tiek piešķirti un atmaksāti studiju un studējošo kredīti no kredītiestāžu līdzekļiem, kas ir garantēti no valsts budžeta, Eiropas Savienības fondu vai starptautisko finanšu institūciju līdzekļiem, nosaka Ministru kabinets.

Ministru kabineta 2001. gada 29. maija noteikumu Nr. 220 "Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts un studējošā kredīts no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 220) 13. punkts noteica, ka kredītiestāde izsniedz studējošajam kredītu pēc tam, kad ir saņemts fiziskās personas vai pašvaldības galvojums, kā arī valsts galvojums.

Ņemot vērā minēto, tika izdoti Gulbenes novada domes 2009. gada 10. septembra saistošie noteikumi Nr. 7 "Kārtība, kādā tiek sniegts Gulbenes novada domes galvojums studiju kredīta un studējošā kredīta saņemšanai" (turpmāk – saistošie noteikumi Nr. 7), kas nosaka kārtību, kādā Gulbenes novada domes vārdā tiek sniegts galvojums par tām parāda saistībām, ko studējošās personas uzņemas studiju kredīta un studējošā kredīta saņemšanai no kredītiestādes.

MK noteikumi Nr. 220 zaudēja spēku 2020. gada 24. aprīlī un to vietā spēkā stājās Ministru kabineta 2020. gada 21. aprīļa noteikumiem Nr. 231 "Noteikumi par studiju un studējošo kreditēšanu studijām Latvijā no kredītiestāžu līdzekļiem, kas garantēti no valsts budžeta un starptautisko finanšu institūciju līdzekļiem" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 231).

Ar MK noteikumu Nr. 231 spēkā stāšanos tika ieviests jauns studiju un studējošā kreditēšanas modelis, kas paredz atteikšanos no prasības par galvotāju un portfeļgarantijas finanšu instrumenta ieviešanu (studiju un studējošā kreditēšanas sistēmas apraksts un tās trūkumi tika aprakstīti konceptuālajā ziņojumā "Par studiju un studējošo kreditēšanas no kredītiestāžu līdzekļiem ar valsts vārdā sniegto galvojumu modeļa maiņu").

Ņemot vērā minēto, lai no kredītiestādes saņemtu studiju un studējošā kredītu, vairs nav nepieciešams pašvaldības galvojums.

Tāpat jāņem vērā, ka saistošie noteikumi Nr. 7 izdoti uz likuma "Par pašvaldību budžetiem" un likuma "Par pašvaldībām" pamata. 2023. gada 1. janvārī spēkā stājās Pašvaldību likums un spēku zaudēja likums "Par pašvaldībām". Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punkts nosaka, ka dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam.

Ņemot vērā minēto, ir sagatavoti jauni saistošie noteikumi "Par Gulbenes novada domes 2009. gada 10. septembra saistošo noteikumu Nr.7 "Kārtība, kādā tiek sniegts Gulbenes novada domes galvojums studiju kredīta un studējošā kredīta saņemšanai" atzīšanu par spēku zaudējušiem" (turpmāk – saistošo noteikumu projekts).

Iespējamā alternatīva, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi, – nav.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Nav ietekmes.

Uz saistošo noteikumu projekta sagatavošanas brīdi Gulbenes novada pašvaldībai ir viens spēkā esošs galvojums, kas 2010. gadā sniegts studiju kredīta saņemšanai no kredītiestādes.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Nav ietekmes.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Nav ietekmes.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Nav ietekmes.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Nav attiecināms.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Nav attiecināms.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par saistošo noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 30. novembra līdz 2023. gada 13. decembrim tika publicēts Gulbenes novada pašvaldības mājaslapā https://www.gulbene.lv/lv sadaļā "Saistošie noteikumi – projekti".

Ierosinājumi, priekšlikumi no privātpersonām vai institūcijām nav saņemti.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs A. Caunītis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!