• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizkraukles novada domes 2024. gada 25. janvāra saistošie noteikumi Nr. 2024/1 "Par Aizkraukles novada pašvaldības budžetu 2024. gadam". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 1.02.2024., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/op/2024/23.14

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Balvu novada domes saistošie noteikumi Nr. 1/2024

Par Balvu novada pašvaldības 2024. gada budžetu

Vēl šajā numurā

01.02.2024., Nr. 23

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Aizkraukles novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2024/1

Pieņemts: 25.01.2024.

OP numurs: 2024/23.14

2024/23.14
RĪKI

Aizkraukles novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Aizkraukles novada domes saistošie noteikumi Nr. 2024/1

Aizkrauklē 2024. gada 25. janvārī

Par Aizkraukles novada pašvaldības budžetu 2024. gadam

APSTIPRINĀTI
ar Aizkraukles novada domes
2024. gada 25. janvāra sēdes lēmumu Nr. 58
(prot. Nr. 1, 58. p.)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
10. panta pirmās daļas 1. punktu, 48. pantu,
likuma "Par pašvaldību budžetiem" 16. pantu,
likuma "Par budžetu un finanšu vadību" 6. pantu

1. Saistošie noteikumi nosaka Aizkraukles novada pašvaldības 2024. gada pamatbudžeta un ziedojumu, dāvinājumu un aizņēmumu apmēru, kā arī budžeta izpildītāju pienākumus un atbildību.

2. Apstiprināt Aizkraukles novada pašvaldības pamatbudžetu 2024. gadam, saskaņā ar 1. pielikumu, t.sk.:

2.1. apstiprināt Aizkraukles novada pašvaldības 2024. gada pamatbudžeta ieņēmumus 47 915 872 euro;

2.2. apstiprināt Aizkraukles novada pašvaldības 2024. gada pamatbudžeta izdevumus 58 133 465 euro;

2.3. apstiprināt Aizkraukles novada pašvaldības 2024. gada pamatbudžeta finansēšanu 10 217 593 euro, t.sk.:

2.3.1. naudas līdzekļi (atlikums uz gada sākumu – atlikums gada beigās) 10 546 254 euro;

2.3.2. aizņēmumi (saņemts–atmaksāts) – 328 661 euro.

3. Apstiprināt Aizkraukles novada pašvaldības 2024. gada pamatbudžetu iestādēm saskaņā ar 2. pielikumu.

4. Apstiprināt Aizkraukles novada pašvaldības saistību apmēru 2024. gadam un nākamajiem gadiem saskaņā ar 3. pielikumu.

5. Apstiprināt Aizkraukles novada pašvaldības autoceļu un ielu uzturēšanai paredzamās mērķdotācijas izlietojuma programmu (2024. gads – 2026. gads) (4. pielikums).

6. Apstiprināt Aizkraukles novada pašvaldības valsts mērķdotāciju izglītības iestādēm 2024. gadam (5. pielikums).

7. Apstiprināt Aizkraukles novada pašvaldības ziedojumu/ dāvinājumu budžetu 2024. gadam saskaņā ar 6. pielikumu.

8. Apstiprināt Aizkraukles novada pašvaldības 2024. gadam piešķirto dotāciju apmēru sporta biedrībām saskaņā ar 7. pielikumu.

9. Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs tiesīgs neparedzētiem gadījumiem no pašvaldības budžeta rezerves fonda ar rīkojumu piešķirt finanšu līdzekļus līdz 1000 euro.

10. Noteikt, ka ieņēmumi no pašvaldības kustamo un nekustamo īpašumu pārdošanas izmantojami sekojošā kārtībā:

10.1. nosedzot izdevumus, kas radušies lai sagatavotu un īstenotu pārdošanas procedūras;

10.2. ieņēmumi par dzīvokļu, ēku un apbūves gabalu pārdošanu tiek novirzīti attiecīgās teritorijas iestāžu izdevumu segšanai;

10.3. no ieņēmumiem par meža cirsmu pārdošanu tiek veidots mežu apsaimniekošanas fonds, kuram tiek novirzīti 5 % no kopējiem ieņēmumiem;

10.4. par ieņēmumiem no meža cirsmu, meža un lauksaimniecības zemju pārdošanas, lēmumu par izlietojumu pieņem Aizkraukles novada pašvaldības dome.

11. Aizkraukles novada pašvaldība 2024. gadā nodrošina pašvaldību aizņēmumu pamatsummas atmaksu un kredītu procentu samaksu, saskaņā ar noslēgtajiem aizņēmumu līgumiem un budžetā šim mērķim plānotajiem līdzekļiem.

12. Aizkraukles novada pašvaldības Finanšu un grāmatvedības nodaļai ir tiesības finansēt budžeta iestādes atbilstoši apstiprinātajām tāmēm.

13. Budžeta izpildītāji pamatbudžeta ieņēmumus par sniegtajiem maksas pakalpojumiem, kas pārsniedz budžetā noteikto apjomu, ar Finanšu un tautsaimniecības jautājumu komitejas atzinumu var novirzīt budžetā paredzētās programmas izdevumu papildu finansēšanai pēc budžeta grozījumu apstiprināšanas Aizkraukles novada domē.

14. Līdzekļu ekonomiju, kas radusies no komunālajiem pakalpojumiem (EKK2200) un kurināmā un enerģētiskajiem materiāliem (EKK 2320), budžeta izpildītāji ir tiesīgi izmantot citu iestādes izdevumu segšanai, tikai saskaņojot ar Aizkraukle novada pašvaldības izpilddirektoru (summā līdz 1500 EUR) vai Aizkraukles novada pašvaldības domi (no 1500 EUR).

15. Noteikt, ka budžeta izpildītāji pieprasījumus 2024. gada budžeta galīgajiem grozījumiem iesniedz ne vēlāk kā līdz 2024. gada 1. novembrim.

16. Noteikt, ka Aizkraukles novada pašvaldības budžeta izpildītāji ir atbildīgi par Publisko iepirkumu likuma ievērošanu to vadītajā iestādē vai struktūrvienībā.

17. Budžeta izpildītājiem saimnieciskos līgumus, kas rada apgrūtinājumu nākamā gada budžetiem, atļauts slēgt tikai ar Aizkraukles novada domes atļauju.

18. Noteikt, ka struktūrvienības vai iestādes vadītājs atbild, lai rīcība ar pašvaldības mantu un finanšu līdzekļiem būtu likumīga, lietderīga un pareiza.

19. Noteikt, ka iestāžu vadītāji ir personīgi atbildīgi par šo saistošo noteikumu ievērošanu, ciktāl tie skar attiecīgo budžeta izpildītāju.

20. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to parakstīšanas dienas.

Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs L. Līdums

 

1. pielikums

2. pielikums

3. pielikums

4. pielikums

5. pielikums

6. pielikums

7. pielikums

 

AIZKRAUKLES NOVADA PAŠVALDĪBAS 2024. GADA BUDŽETA
PASKAIDROJUMA RAKSTS

Aizkraukles novada pašvaldības domes priekšsēdētāja ievadziņojums

Pašvaldības uzdevums ir nodrošināt demokrātisku, tiesisku, efektīvu, ilgtspējīgu, atklātu un sabiedrībai pieejamu pārvaldi un pakalpojumus pašvaldības administratīvajā teritorijā, kā arī līdzsvarotu pašvaldības pakalpojumu pieejamību.

Aizkraukles novada pašvaldības darbs notiek saskaņā ar Pašvaldību likumu, kas nosaka pašvaldību darbības vispārīgos noteikumus, ekonomisko pamatu un pašvaldību kompetenci.

Pašvaldības darbs tiks organizēts saskaņā ar Aizkraukles novada Attīstības programmu 2021.–2028. gadam, un Investīciju plānu 2021.–2028. gadam. Aizkraukles novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijā 2021.–2034. gadam ir noteikta novada ilgtermiņa attīstības vīzija, mērķi un attīstības prioritātes. Aizkraukles novada pašvaldības ilgtermiņa un vidēja termiņa mērķu un uzdevumu sasniegšanu turpmākajos gados būtiski var ietekmēt Eiropas Savienības struktūrfondu un citu fondu finansējuma pieejamība pašvaldībai un pašvaldības līdzfinansējuma nodrošināšana. Domes finanšu politika ir vērsta uz stabilitātes un ekonomiskās attīstības nodrošināšanas, attīstības plānu pēctecības un budžeta līdzekļu efektīvas izmantošanas principu, konsekvenci pašvaldības saimnieciskajā darbībā. Aizkraukles novada pašvaldības budžets 2024. gadam tika sastādīts, lai nodrošinātu optimālu finanšu resursu izmantošanu, lai nodrošinātu pašvaldības funkcijas iedzīvotajiem esošajā apjomā, kā arī iespēju robežās budžeta līdzekļus varētu turpināt novirzīt novada attīstībai.

Lai veicinātu Aizkraukles novada attīstību, pašvaldība arī turpmāk aktīvi darbosies dažādu attīstības un investīciju projektu sagatavošanā un īstenošanā, piesaistot finansējumu no nacionālajiem, Eiropas Savienības un citiem fondiem un programmām.

Tiks turpināti iesāktie projekti ceļu un publiskās ārtelpas infrastruktūras sakārtošanai un attīstībai, uzņēmējdarbības vides sakārtošanā. Lai nodrošinātu pašvaldību funkciju izpildi un uzlabotu cilvēkresursu pārvaldību pašvaldībā, pēc administratīvi teritoriālās reformas nepieciešams izstrādāt pašvaldības institūciju darbinieku darba izpildes novērtēšanas sistēmu, jo budžeta līdzekļu nepietiekamība visu vajadzību apmierināšanai ir viens no būtiskākajiem izaicinājumiem, tādēļ īpaši svarīgi, lai funkciju izpildei plānotie finanšu līdzekļi tiktu izlietoti ekonomiski pamatoti.

Novada attīstības pamats ir tās iedzīvotāju, vadības un speciālistu sadarbībā un skatījumā par novada attīstību.

Sociāli ekonomiskās situācijas raksturojums Aizkraukles novadā

Apvienotais Aizkraukles novads atrodas vietā, kur satiekas trīs Latvijas kultūrvēsturiskie apgabali – Vidzeme, Zemgale un Sēlija. Novada teritorija izvietojusies Viduslatvijas zemienē, Lejasdaugavas senlejā.

Novads robežojas ar Bauskas, Ogres, Madonas un Jēkabpils novadu, kā arī ar Lietuvu. Novada centrs ir Aizkraukle (reģionālās nozīmes attīstības centrs).

Aizkraukles novada pašvaldība nodrošina ar likumu pašvaldībai noteikto autonomo funkciju izpildi kopumā. Pagasta teritorijā savas kompetences ietvaros to dara pagasta pārvalde.

Novada pašvaldības domē ir 19 deputāti. Domes darbības nodrošināšanai izveidotas 3 komitejas: Finanšu un tautsaimniecības jautājumu komiteja, Izglītības, kultūras un sporta jautājumu komiteja, Sociālo jautājumu komiteja.

Atsevišķu pašvaldības autonomo funkciju pildīšanai pašvaldībā no deputātiem, pašvaldības administrācijas darbiniekiem un iedzīvotājiem ir izveidotas komisijas un ievēlēts to personālsastāvs. Komisijas darbojas uz Nolikuma pamata.

Pašvaldības teritorijā ir 4 pilsētas un 18 pagasti.

Pašvaldībā, īstenojot administratīvo reformu, turpinās strukturālas reformas un ar 2022. gada 1. janvāri uzsāk darbu jauni veidota Aizkraukles novada pašvaldības Administrācija, Sociālais dienests, Pašvaldības policija, Bāriņtiesa, Izglītības un Kultūras pārvalde.

Pašvaldībai ar likumu noteikto autonomo funkciju realizēšanai Aizkraukles novada dome ir izveidojusi 65 pašvaldības iestādes, t.sk. 33 izglītības un 13 kultūras iestādes, kā arī 2 aģentūras.

Sākot ar 2022. gada 1. janvāri, Aizkraukles novada pašvaldībā darbojas 3 atsevišķi nodokļu maksātāji:

• Aizkraukles novada pašvaldība, reģ. Nr. 90000074812;

• aģentūra "Kokneses sporta centrs", reģ. Nr. 90009000575;

• aģentūra "Sociālās aprūpes centrs "Ziedugravas", reģ. Nr. 90001689793.

Aizkraukles novada teritorija un iedzīvotāji

Aizkraukles novads saskaņā ar 2020. gada 10. jūnijā pieņemto Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu ir izveidots, apvienojot sešus novadus – Aizkraukles, Jaunjelgavas, Kokneses, Neretas, Pļaviņu un Skrīveru novadu, kuros ir 18 pagasti.

Aizkraukles novadu veidojošie pagasti un pilsētas (no 01.07.2021.)

Apvienības

Platība, km2

Pilsēta

Pagasti

Aizkraukles

102

Aizkraukle Aizkraukles
Jaunjelgavas

684

Jaunjelgava Seces, Staburaga, Sunākstes, Jaunjelgavas, Daudzeses, Sērenes
Kokneses

361

Koknese Kokneses, Bebru, Iršu
Neretas

645

  Neretas, Pilskalnes, Zalves, Mazzalves
Pļaviņu

376

Pļaviņas Aiviekstes, Klintaines, Vietalvas
Skrīveru

105

  Skrīveri

Novada kopējā platība ir 2273 km2, kas ir 3,5 % no visas Latvijas kopējās platības, iedzīvotāju skaits 2023. gada sākumā pēc Oficiālās statistikas portāla datiem bija 28 950.

Zemes resursi

Vairāk nekā pusi jaunveidojamā novada teritorijas aizņem meža zeme (57 % jeb 130 402 ha), savukārt lauksaimniecībā izmantojamā zeme veido apmēram trešdaļu novada zemes resursu (29 % jeb 65 153 ha). 4 % no kopējās novada platības atrodas zem ūdeņiem. Purvi aizņem 2 % teritorijas, krūmājs – arī 2 %, savukārt zeme zem ēkām un pagalmiem sastāda apmēram 1 %.

Zemes lietošanas veidi Aizkraukles novadā, ha (avots – VZD, 2021).

Visvairāk meža zemes ir Jaunjelgavas un Neretas apvienībās. Lauksaimniecībā izmantojamā zeme līdzīgā platībā ir Jaunjelgavas (15 092 ha), Kokneses (13 296 ha) un Pļaviņu apvienībās (11 269 ha).

Zemes lietošanas veidi novadu griezumā, ha (avots – VZD, 2021).

No lauksaimniecībā izmantojamās zemes lielāko daļu sastāda aramzeme (40 505 ha jeb 62 %), mazāk ganības (14 923 ha jeb 23 %), pļavas (9 058 ha jeb 14 %) un augļu dārzi (667 ha jeb 1 %).

Lauksaimniecībā izmantojamās zemes lietošanas veidi (avots – VZD, 2020)

Meži

Jaunveidojamais Aizkraukles novads ir bagāts ar mežiem, kas kopā veido 139 201,02 ha (AS "Latvijas valsts meži", 2020). Visvairāk mežu ir valsts īpašumā – 83 129 ha jeb 60 %, privātie – 54 260 ha jeb 39 %, un pašvaldības īpašumā – 1810,93 ha jeb 1 % mežu. Jaunveidojamā Aizkraukles novada mežos dominē bērzi, priedes un egles.

Mežu zemes pēc īpašuma formas pa novadiem (avots – AS "Latvijas valsts meži", statistika, 2020).

Ūdens resursi

Ūdeņi ir nozīmīgs Aizkraukles novada resurss, kuru izmanto elektroenerģijas ražošanai, tūrismam un rekreācijai, zivsaimniecībai un citām vajadzībām. Jaunveidojamā Aizkraukles novada teritorijas virszemes ūdens resursus veido upes, ezeri un mākslīgi veidotās ūdenstilpes – Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuve, appludināti karjeri un vairāki dīķi. Kopumā ūdens objektu zeme veido 4 % no jaunveidojamā novada teritorijas.

Virszemes ūdeņi

Vislielākā un nozīmīgākā novada upe ir Daugava, kura šķērso novada un Latvijas teritoriju (upes kopējais garums – 1005 km, Latvijas teritorijā – 352 km, gada notece 24,45 km3). Daugavas ūdens pieder pie vāji mineralizētiem ūdeņiem. Daugavas ūdens ir nozīmīgs kā atjaunojamais enerģētiskais resurss, ko izmanto elektroenerģijas ražošanai – Aizkraukles novadā darbojas Pļaviņu HES. Pļaviņu HES ir nozīmīga loma Latvijas enerģētikā – tā jaudas ziņā ir lielākā hidroelektrostacija Baltijā un otra lielākā Eiropas Savienībā un veido daļu no Daugavas HES kaskādes. Pļaviņu HES ūdenskrātuve ir lielākais mākslīgi uzpludinātais virszemes ūdensobjekts Latvijas teritorijā: tās kopējā platība ir 32,4 km2 un vidējais dziļums – 14,6 m.

Daugavas upes un ūdenskrātuves ūdeņi izmantojami arī zivsaimniecībā un rekreācijā. Jaunveidojamā Aizkraukles novadā Daugava kā artērija plūst cauri Aizkraukles, Kokneses, Jaunjelgavas, Skrīveru un Pļaviņu novadiem, izņemot Neretas novadu. Daugavas upes ūdens labas kvalitātes nodrošināšanai un upes baseina apsaimniekošanai ir ļoti nozīmīga loma, jo jebkura saimnieciskā darbība upē atstāj ietekmi arī uz Latvijas galvaspilsētu, kurai Daugavas Rīgas HES ūdenskrātuve kalpo kā dzeramā ūdens ņemšanas vieta.

Iedzīvotāji

Līdzīgi kā lielākajā daļā novadu iedzīvotāju skaits ik gadu samazinās, izņemot Kokneses un Jaunjelgavas pilsētas, skatīt tabulā. Saskaņā ar iedzīvotāju skaita prognozi 2030. gadam Aizkraukles novadā iedzīvotāju skaits varētu samazināties par 16,3 %.

Vislielākais iedzīvotāju blīvums ir Aizkrauklē, bet vismazāk blīvi apdzīvotie ir teritorijas ziņā lielākās apvienības – Neretas un Jaunjelgavas.

Iedzīvotāju skaits un dinamika Aizkraukles novadā1

 

Iedzīvotāju skaits gada sākumā

 

2021

2022

2023

Aizkraukles novads

29367

29055

28950

Aizkraukle

7044

6973

6947

Jaunjelgava

1768

1750

1789

Koknese

2441

2405

2450

Pļaviņas

2908

2865

2821

Iedzīvotāju skaita samazinājums ietekmē arī pašvaldības pieejamos finanšu resursus – lielāko pašvaldības ieņēmumu avotu – Iedzīvotāju ienākuma nodokli. Pašvaldībā ir tendence palielināties iedzīvotāju īpatsvaram vecumā virs darbspējas vecuma.

UZŅĒMĒJDARBĪBA

Aizkraukles novadā pēc SIA "Lursoft IT" datiem 2023. gadā kopumā bija reģistrēti aktīvi 2210 uzņēmumi, lielākais skaits Aizkraukles pilsētā un pagastā – 480, mazākais Skrīveru apvienībā – 226. "Lursoft" datubāzē uzkrāta statistika par uzņēmumu reģistrācijas un likvidācijas dinamiku kopš 1991. gada – uzņēmumu dibināšanas un likvidēšanas procesi norit nepārtraukti.

Uzņēmumu reģistrācijas un likvidācijas dinamika Aizkraukles novadā, (avots – Lursoft).

Jaunreģistrēto uzņēmumu skaits Aizkraukles novadā pērn nedaudz palielinājies, liecina Lursoft apkopotā informācija. Jānorāda, ka arī likvidēto uzņēmumu skaits ir ievērojami samazinājies.

Aizkraukles novadā populārākas nozares:

• jauktā lauksaimniecība (augkopība un lopkopība);

• mežistrāde;

• kravu pārvadājumi pa autoceļiem;

• graudaugu (izņemot rīsu) pākšaugu un eļļas augu sēklu audzēšana;

• dārzeņu audzēšana;

• dzīvojamo un nedzīvojamo ēku remonts;

• automobiļu apkope un remonts;

• mazumtirdzniecība nespecializētajos veikalos.

Novadā reģistrētie uzņēmumi, kuri strādā ar vislielāko apgrozījumu ir AS Virši-A, kas nodarbojas ar degvielas mazumtirdzniecību degvielas uzpildes stacijās, SIA "LATGRAN", kas nodarbojas ar industriālo kokskaidu granulu ražošanu un realizāciju SIA "JELD-WEN LATVIJA", kas nodarbojas ar dažādu veidu durvju ražošanu.

Aizkraukles novada pašvaldības līdzdalība biedrībās:

1. Latvijas Pašvaldību savienība (LPS);

2. biedrība "Reģionālo attīstības centru apvienība" (RACA), kuras mērķis ir apvienot Latvijas 21 pašvaldību, kuras Latvijas Nacionālās attīstībās plānā definētas kā reģionālās attīstības centri, lai nodrošinātu biedru sadarbību vienota viedokļa formēšanā attīstības, tiesiskajos un citos jautājumos, kā arī biedru interešu pārstāvību attiecībās ar privātām, publiskām institūcijām valsts un starptautiskā līmenī;

3. Zemgales tūrisma asociācija, kuras mērķis ir veicināt tūrisma attīstībai labvēlīgu vidi, sekmēt mūsdienīgas, vidi saudzējošas tūrisma nozares attīstību Zemgalē;

4. Latvijas sporta veterānu savienība, kuras mērķis ir veicināt sportistu senioru dalību sporta aktivitāšu norisēs, attīstot veterānu komplekso sacensību sistēmu un sekmējot veselīgu dzīves veidu;

5. Daugavas Savienība, kuras mērķis ir Daugavas ielejas vienmērīgas attīstības veicināšana.

Informācija par budžeta ieņēmumu kopapjomu un galvenajiem ieņēmumu avotiem

Aizkraukles novada pašvaldības 2024. gada budžeta ieņēmumi plānoti 47 915 872 euro apjomā. Budžeta plānā iekļauti Aizkraukles novada pašvaldības, aģentūras "Kokneses sporta centrs" un aģentūras "Ziedugravas" ieņēmumi.

2024. gada ieņēmumu plāns, salīdzinot ar 2023. gadā apstiprinātā budžeta ieņēmumu plānu, ir samazinājies par 2 117 714 euro. Ieņēmumu samazinājums saistīts ar to, ka valsts mērķdotāciju samazinājums par 3 837 997 euro (pedagogu atalgojumam plānoti 8 mēneši). Samazināti iestādes ieņēmumi par 203 589 euro. Palielināti ieņēmumi no meža īpašumu pārdošanas par 353 167 euro.

Ieņēmumus veido nodokļu ieņēmumi, nenodokļu ieņēmumi (no uzņēmējdarbības, nodevām, sodiem un sankcijām), pārējie nenodokļu ieņēmumi (no pašvaldības īpašuma iznomāšanas un pārdošanas), ieņēmumi no iestāžu sniegtajiem maksas pakalpojumiem un citi pašu ieņēmumi, kā arī transferti (mērķdotācijas, kas tiek saņemtas no atsevišķām ministrijām un pašvaldībām un paredzētas galvenokārt pedagogu darba samaksai, kā arī ES fondu finansēto projektu īstenošanai un pašvaldību maksājumiem par izglītības pakalpojumiem).

Aizkraukles novada pašvaldības pamatbudžeta kontu atlikums uz 2024. gada 1. janvāri ir 10 546 254 euro.

Aizkraukles novada pašvaldības 2024. gada budžeta plānoto būtiskāko ieņēmumu sadalījums

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) 2024. gadā plānots 22 949 371 euro apmērā kas ir tikpat, cik 2023. gada izpilde, bet, salīdzinot ar 2023. gada plānu, ienākuma nodokļa prognoze 2024. gadam palielināta par 2 418 766 euro.

Pašvaldības saņemtā dotācija no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda plānota 5 596 823 euro apmērā, kas ir par 13 % mazāk nekā 2023. gadā.

Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) prognoze – 1 608 572 euro, kas ir par 492 euro mazāk nekā plānots 2023. gadā, bet par 454 596 euro mazāk nekā 2023. gada faktiskā izpilde.

Dabas resursu nodokļa ieņēmumi plānoti 70 329 euro apmērā.

Valsts mērķdotācija pedagogu darba samaksai un darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām gada pirmajiem astoņiem mēnešiem, arī profesionālās ievirzes pedagogu atalgojumam un darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, kā arī uzturēšanas izdevumiem, ir plānota 7 972 703 euro apmērā.

Valsts dotācijas plānotas arī:

• mācību līdzekļu un mācību literatūras iegādei – 42 947 euro;

• valsts un pašvaldību vienotā klientu apkalpošanas centra darbības nodrošināšanai – 58 215 euro;

• asistentu pakalpojumu nodrošināšanai – 873 984 euro;

• 1.–4. klases ēdināšanas izdevumiem – 287 185 euro;

• Ukrainas civiliedzīvotāju atbalstam – 79 200 euro;

Nenodokļu ieņēmumus veido valsts un pašvaldības nodevas, naudas sodi un sankcijas 37 156 euro apmērā, kā arī 919 579 euro plānotie ieņēmumi no pašvaldības īpašumu pārdošanas. Ieņēmumi no pašvaldības īpašumu pārdošanas gada griezumā tiks samazināti/palielināti, pēc faktiskajiem ieņēmumiem.

Maksas pakalpojumus un citus pašu ieņēmumus 4 532 026 euro apmērā veido maksa par izglītības pakalpojumiem 399 362 euro, ieņēmumi par dokumentu izsniegšanu un kancelejas pakalpojumiem 1480euro, ieņēmumi par nomu un īri 620 909 euro, maksa par uzturēšanos sociālās aprūpes iestādēs 2 334 083 euro, ieņēmumi par sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem 763 997 euro, ieņēmumi par biļešu realizāciju 174 050 euro, ieņēmumi par pārējiem sniegtajiem maksas pakalpojumiem 214 788 euro.

Informācija par budžeta izdevumu kopapjomu un galvenajām izdevumu kategorijām

Budžeta izdevumi plānoti 58 133 465 euro apmērā (neieskaitot Valsts kases aizņēmumu pamatsummas atmaksas). Tas ir par 4 862 512 euro vairāk nekā 2023. gada izpilde. Izdevumu samazinājums saistīts ar to, ka 2024. gada izdevumu plānā valsts finansētu pedagogu atlīdzība plānota 8 mēnešu periodam.

2024. gadā pašvaldība par prioritāti izvirzījusi atlīdzības jautājumus, kas nozīmē atlīdzības pieaugumu visiem pašvaldības darbiniekiem.

Aizkraukles novada pašvaldības 2024. gada budžeta plānoto izdevumu sadalījums pa funkcionālajām kategorijām

Vispārējie valdības dienesti

Izdevumi plānoti 5 254 027 euro apmērā un tie paredzēti pašvaldības darbības nodrošināšanai, finanšu vadībai un klientu apkalpošanai. Kopējais plānotais līdzekļu apjoms šajā funkcijā ir par 1 035 559 euro lielāks nekā 2023. gada izpilde, t.sk. kredītu procentu maksājumu pieaugums par 563 936 euro. Vispārējo valdības dienestu funkcijā tiek plānoti sekojoši:

• deputātu darba samaksa, t.sk. komitejās – 274 036 euro;

• domes izveidoto pastāvīgo komisiju atlīdzība – 110 210 euro;

• Administrācijas darba nodrošināšana, t.sk., Kanceleja, Juridiskā un Personāla nodaļa, dalības organizācijās) – 816 859 euro;

• Finanšu un grāmatvedības nodaļa – 995 506 euro;

• apvienību administrācijas – 702 532 euro;

• pagastu pakalpojumu centru administrācijas – 612 026 euro;

• Valsts un pašvaldības vienotais klientu apkalpošanas centri – 77 186 euro;

• pašvaldību budžetu iekšējā valsts parāda darījumi (aizdevumu apkalpošana un procentu nomaksa) – 1 208 821 euro;

• sabiedrības informēšanas pasākumi – 262 568 euro;

• izdevumi neparedzētiem gadījumiem (rezerves fonds) – 100 000 euro;

• atbalsts sabiedriskajām organizācijām un transfertu maksājumi – 30 500 euro.

2024. gadā ieplānoti izdevumi 13 793 euro apmērā pašvaldības stipendiju piešķiršanai (20.10.2022. saistošie noteikumi Nr. 2022/32 "Par Aizkraukles novada pašvaldības stipendiju piešķiršanas kārtību").

Sabiedriskā kārtība un drošība

Plānoti izdevumi pašvaldības policijas darba nodrošināšanai 284 711 euro, Dzimtsarakstu nodaļas darbības nodrošināšanai – 137 274 euro.

Kopā sabiedriskajai drošībai un kārtībai plānots tērēt par 7 % vairāk nekā 2023. gadā.

Ekonomiskā darbība

Ekonomiskās darbības funkcijas nodrošināšanai plānoti izdevumi 6 955 059 euro apmērā. No tiem:

• ielu un ceļu uzturēšanai, t.sk. atjaunošanai kopā plānoti 4 259 743 euro. No tiem autoceļu fonda līdzekļi ir 1 241 401 euro, pašvaldības līdzekļi 3 018 342 euro. Lielākie plānotie darbi ir ceļa Tapaskrogs–Daudzese, Daudzeses pagastā pārbūves pabeigšana, ceļa Pelši–Strautiņi pārbūve Daudzeses pagastā būvdarbu pabeigšana, ceļa Robežnieki–Bajāri–Aperāni pārbūve Seces pagastā, Pīlādžlauka ceļa izbūve Kokneses pagastā, ceļa "Bilstiņi–Atradze" seguma atjaunošana Kokneses pagastā, Daugavas ielas pārbūves darbi Pļaviņās, ceļa "Pievedceļš Skrīveru stacijai" projektēšana Skrīveru pagastā

• Centrālās administrācijas uzdevumus šajā funkcijā nodrošina Aizkraukles novada pašvaldības Būvvalde – 198 959 euro, Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nodaļa – 224 277 euro un Attīstības nodaļa – 372 690 euro;

• pašvaldības transporta – autoparka uzturēšana (kas nav skolēnu pārvadājumu transports) 369 804 euro;

• ar siltuma ražošanu saistītās kopējās izmaksas – 696 765 euro;

• tūrisma jomas kopējie izdevumi – 469 416 euro, t.sk. Tūrisma nodaļa kopā ar tūrisma informācijas centriem – 390 916 euro, noslēdzās projekts "Dzīve pie upēm: tūrisma produktu attīstība, balstoties uz seno mūsdienu Baltijas valstu vēsturi" – 78 500 euro;

• uzņēmējdarbības atbalstam plānoti 61 460 euro, t.sk. 20 000 euro Biznesa ideju konkursam;

Izdevumos iekļauts avansa maksājums par Aizkraukles novada teritorijas plānojuma izstrādi, dotācija Zemgales plānošanas reģionam, Datu analīzes rīka uzturēšanas maksājumi, par būvuzraudzību aģentūras "Ziedugravas" un Savienoto Valstu Armijas Inženieru Korpusa sadarbības memoranda ietvaros.

Ekonomiskās darbības izdevumi, salīdzinot ar 2023. gada sākumā plānoto, pieauguši par 506 784 euro.

Vides aizsardzība

Kopējie izdevumi vides aizsardzības funkcijas nodrošināšanai plānoti 410 178 euro apmērā:

• notekūdeņu apsaimniekošanai izdevumi plānoti 165 294 euro apmērā;

• atkritumu apsaimniekošanas izdevumi Seces un Neretas pagastos – 29 377 euro;

• bioloģiskās daudzveidības un ainavas aizsardzībai no dabas resursu nodokļa plānoti pasākumi 126 765 euro apmērā, kā arī projekts "Izbūvēt antropogēno slodzi mazinošu infrastruktūru un veicināt biotopu un sugu dzīvotņu atjaunošanu dabas parkā "Daugavas ieleja"" – 23 952 euro;

• turpinās projekta "Vēsturiski piesārņotās teritorijas Dzelzceļa ielā 10, Aizkrauklē papildizpēte" īstenošana par 64 790 euro.

Izdevumos plānota kapsētas teritorijas paplašināšana Koknesē, centralizēto notekūdeņu attīrīšanas iekārtu būvprojekts Sērenē; lietus kanalizācijas sistēmas projektēšana posmā no Jaunceltnes līdz Bitēnu ielai, Aizkrauklē.

Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošana

Izdevumi plānoti 6 395 089 euro apmērā, t.sk.:

• ielu apgaismojuma uzturēšanai un rekonstrukcijai – 400 052 euro, t.sk. izdevumiem par ielu apgaismojuma elektroenerģiju – 254 375 euro un kapitālajiem izdevumiem 34 630 euro Vietalvas, Ievu ielas apgaismojuma pārbūve;

• Administrācijas Īpašumu un Saimnieciskās nodaļas izdevumi plānoti 465 630 euro apmērā;

• pašvaldības teritoriju sakopšanai un uzturēšanai – 3 509 654 euro. Izdevumos iekļauti atlīdzības izdevumi darbiniekiem, kas nodarbināti teritorijas kopšanā, teritorijā savākto atkritumu izvešana, koku zāģēšana, zāles pļaušana, esošo labiekārtojumu elementu apsaimniekošana un atsevišķu teritoriju labiekārtošana, t. sk. bērnu rotaļu laukuma izbūve Sērenē atliktie darbi 3233 euro apmērā, panduss vides pieejamības nodrošināšanai Jaunjelgavā; žoga izbūve attīrīšanas iekārtām Sunākstē; apgaismojuma tīkla izbūve rotaļu laukumā Koknesē; būvprojekta kapitālais remonts un rekonstrukcija autoostas telpu remontam Neretā izstrāde; turpinās daudzfunkcionālā sporta laukuma pārbūve Aizkrauklē.

• kapu apsaimniekošanas izdevumi plānoti 96 068 euro apmērā;

• pašvaldības īpašumu apsaimniekošanai – 957 021 euro, t.sk. ēku, kuras tiek izmantotas dažādiem mērķiem uzturēšana, īpašumu uzmērīšana, vērtēšana u.tml. Izdevumos iekļauti pašvaldību ēku vides piekļūstamības nodrošināšanas pasākumi par kopējo summu 30 008 euro. Iekļauti atlikušie maksājumi Lāčplēša ielā 4, Aizkrauklē atliktajam maksājumam.

• pašvaldības īpašumā esošā dzīvojamā fonda uzturēšanas izmaksas plānotas 380 768 euro apmērā;

• dzīvokļu apsaimniekošana un komunālo pakalpojumu sniegšanas izdevumi – 860 864 euro, pašvaldību komunālo nodaļu, kas nodrošina pakalpojumu sniegšanu, izdevumi plānoti 594 162 euro apmērā.

Veselība

Izdevumi plānoti projekta "Vietējās sabiedrības veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Aizkraukles novadā" īstenošanai 2236 euro apmērā, 1890 euro pašvaldības dotācija SIA "Aizkraukles slimnīca" rezidentu stipendijām un 19 218 euro Seces pagasta feldšeru punkta darbības nodrošināšanai.

Atpūta, kultūra, sports un reliģija

Izdevumi plānoti 4 924 141 euro apmērā, t.sk.:

• Kultūras pārvaldes darba nodrošināšanai –107 238 euro;

• kultūras centru, tautas namu un saieta namu darbības nodrošināšanai – 1 776 244 euro, t.sk. iestāžu darbinieku atalgojumam, ēku uzturēšanai un labiekārtošanai;

• kultūras pasākumu organizēšanas izdevumi – 619 443 euro, t.sk. atsevišķu kultūras darba organizatoru atlīdzība;

• bibliotēku darbības nodrošināšanai – 1 038 145 euro;

• sporta iestāžu darbības nodrošinājums 1 043 868 euro, t.sk. aģentūra "Kokneses sporta centrs";

• sporta pasākumu organizēšanas – 321 757 euro;

• muzeju darbības nodrošināšanai pašvaldībā kopā plānoti 249 136 euro;

Izdevumos ieplānoti 5000 euro atbalstam kultūras pieminekļu saglabāšanai (17.03.2022. Saistošie noteikumi Nr.2022/32 Par Aizkraukles novada pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai).

Izglītība

Izdevumi plānoti 24 100 878 euro apmērā, kurus plānots segt no valsts dotācijas – 8 730 208 euro, maksas pakalpojumiem – 528 586 euro, citu pašvaldību finansējuma – 330 000 euro un pašvaldības finanšu līdzekļiem 14 512 084 euro:

• valsts finansēto pedagogu atlīdzībai izmaksas plānotas 8 998 383 euro, vispārējās, pirmsskolas un profesionālās ievirzes pedagogu atlīdzība plānota 8 mēnešu periodam;

• pašvaldības finansēto pedagogu atlīdzībai plānoti 3 991 068 euro (12 mēnešu periodam);

• pirmsskolas izglītības iestāžu uzturēšana, t.sk. tehnisko darbinieku atlīdzība – 2 584 750 euro;

• vispārējās izglītības iestāžu uzturēšana, t.sk. tehnisko darbinieku atlīdzība – 3 841 783 euro;

• profesionālās ievirzes programmu nodrošinājums, t.sk. tehnisko darbinieku atalgojums – 1 330 229 euro;

• Aizkraukles novada pašvaldības Izglītības pārvaldes izdevumi – 202 688 euro;

• izglītības atbalsta pasākumiem plānoti 2 203 613 euro, t.sk. – ēdināšanai – 1 790 766 euro, t.sk. ārpakalpojumi, pārtikas produkti un ēdnīcu darbinieku atlīdzība iestādēs, kas pašas nodrošina ēdināšanas pakalpojumu; skolēnu pārvadājumiem – 252 425 euro, t.sk. ārpakalpojumu, biļešu kompensācijas un transporta līdzekļu uzturēšanas izdevumi, arī autovadītāju atalgojums; dienesta viesnīcu uzturēšana – 160 422 euro;

• novadā plānoti 3 Erasmus projekti par kopējo summu 30 754 euro;

• bērnu un jauniešu interešu izglītības nodrošinājums – 214 026 euro, kas ietver Aizkraukles Interešu izglītības centra izdevumus un Pļaviņu sākumskolas vecuma bērnu rotaļu un attīstības centra "Pepija" izdevumus;

• pašvaldību savstarpējiem norēķiniem par izglītības iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem plānoti 300 000 euro;

• Aizkraukles sporta centra Lāčplēša ielā 21B darbības nodrošinājums – 418 187 euro, t.sk. sporta organizatoru atalgojums;

• Novada jauniešu aktivitātēm plānoti 20 160 euro.

Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas dizaina un tehnoloģijas kabineta atjaunošanas darbu pabeigšanai paredzēti 92 152 euro.

Sociālā aizsardzība

Sociālās aizsardzības funkcijai pašvaldībā plānoti 9 649 764 euro, kas ir 16 % no kopējā budžeta un par 1 100 854 euro vairāk nekā 2023. gada izpilde.

• Nodarbinātības Valsts aģentūras finansētajam projektam "Algotie pagaidu sabiedriskie darbi" plānots finansējums 50 000 euro apmērā.

• Bāriņtiesas darba nodrošināšanai plānoti izdevumi 453 796 euro apmērā;

• pašvaldības pabalsti un pakalpojumi, ko sniedz Sociālais dienests – 3 327 220 euro;

• Sociālā dienesta (iestādes) uzturēšana visā novadā – 1 142 882 euro;

• Dienas centri, pansija un grupu dzīvokļi visā novadā – 612 226 euro;

• dažādu sadzīves pakalpojumu sniegšanas punkti – 33 972 euro;

• Sociālās aprūpes centri – 963 046 euro;

• aģentūras "Sociālās aprūpes centrs "Ziedugravas" plānotie izdevumi – 1 510 076 euro;

• pabalsti bijušajiem pašvaldību priekšsēdētājiem – 165 045 euro;

• asistentu pakalpojumi – 873 984 euro;

• skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumi – 114 173 euro;

• atbalsts Ukrainas civiliedzīvotājiem – 79 200 euro;

• pašvaldības atbalsts sabiedriskajam transportam – 21 956 euro (Saistošie noteikumi Nr.2022/8 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā").

Izdevumi sociālās aizsardzības funkcijai samazinājušies par 55 876 euro salīdzinot ar 2023. gada precizēto plānu, bet salīdzinājumā ar 2023. gada sākumā plānoto, samazinājums ir par 21 880 euro.

Aizkraukles novada pašvaldības 2024. gada budžeta plānoto izdevumu sadalījums pēc ekonomiskās klasifikācijas

Lielākie pašvaldības izdevumi 2024. gadā plānoti atlīdzībai – 63 % no kopējiem izdevumiem, kas ir vairāk kā 33.8 milj. euro. No tā vairāk kā puse tiek maksāta izglītības jomā – 19.1 milj. euro. Atlīdzības izdevumos plānota darbinieku veselības apdrošināšana.

Preču un pakalpojumu izdevumi samazinājušies par 1 330 828 euro.

Par 0.563 milj. euro pieauguši procentu maksājumi par saņemtajiem. Samazinājušies plānotie kapitālie izdevumi par 2.4 milj.

Informācija par kārtējā saimnieciskajā gadā plānoto pašvaldības saistību un sniegto galvojumu apjomu un ieguldījumu pašvaldības komersantu pamatkapitālā

Saskaņā ar noslēgtajiem aizņēmumu līgumiem ar Valsts kasi 2024. gadā paredzēts atmaksāt aizņēmumu pamatsummas 2 459 752 euro apmērā.

Kopējais saistību apjoms, t.i. pamatsummu atmaksa, kopā ar apkalpošanas maksu un procentu maksājumiem, 2024. gadā sastāda 3 563 932 euro, un tuvākajos 3 gados šo saistību apjoms ir 10 % – 11 % robežās.

Saistību atmaksa pret 2024. gada budžeta ieņēmumiem, EURO (bez transfertiem)

Pašvaldības 2024. gada budžetā plānoti aizdevumi:

• Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas dizaina un tehnoloģiju kabineta atjaunošana (līgums noslēgts 2023. gadā);

• Pīlādžlauka ceļa izbūve Kokneses pagastā, Aizkraukles novadā (līgums noslēgts 2023. gadā);

• Daugavas ielas posma pārbūve no Raiņa ielas līdz Upes ielai, Pļaviņās, Aizkraukles novadā (līgums noslēgts 2023. gadā);

• pašvaldības ceļa Robežnieki–Bajāri–Aperāni pārbūve Seces pagastā, Aizkraukles novadā (līgums noslēgts 2023. gadā);

• pašvaldības ceļa Tapaskrogs-Daudzese pārbūve Daudzeses pagastā, Aizkraukles novadā (līgums noslēgts 2023. gadā);

• pašvaldības ceļa Pelši–Strautiņi pārbūve Daudzeses pagastā, Aizkraukles novadā (līgums noslēgts 2023. gadā);

Pašvaldība 2024. gadā plāno ņemt aizņēmumus sekojošu projektu īstenošanai:

• Atjaunojamā ceļa V919 "Pievedceļš Skrīveru stacijai" Skrīveru pagastā būvdarbu uzsākšanai.


1 Avots: Oficiālās statistikas portāls https://stat.gov.lv/lv/statistikas-temas/iedzivotaji/iedzivotaju-skaits/247-iedzivotaju-skaits-un-ta-izmainas

Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs L. Līdums

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!