• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valmieras novada domes 2023. gada 28. decembra saistošie noteikumi Nr. 111 "Par pašvaldības stipendijas piešķiršanu studējošiem, kuri apgūst medicīniskās izglītības programmu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 3.01.2024., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/op/2024/2.15

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valmieras novada domes saistošie noteikumi Nr. 112

Par licencēto makšķerēšanu Vaidavas ezerā

Vēl šajā numurā

03.01.2024., Nr. 2

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valmieras novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 111

Pieņemts: 28.12.2023.

OP numurs: 2024/2.15

2024/2.15
RĪKI

Valmieras novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 111

Valmierā 2023. gada 28. decembrī (prot. Nr. 20, 5. §)

Par pašvaldības stipendijas piešķiršanu studējošiem, kuri apgūst medicīniskās izglītības programmu

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Valmieras novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) budžetā paredzēto līdzekļu ietvaros piešķir un izmaksā stipendijas studentiem, kuri apgūst medicīniskās izglītības programmu (turpmāk – stipendiāts).

2. Ievērojot Pašvaldības ikgadējā budžetā piešķirto finansējumu un šajos noteikumos noteikto kārtību, pašvaldības stipendiju 50–100 % apmērā no valstī noteiktās vienas minimālās mēnešalgas ir tiesības saņemt šādiem stipendiātiem:

2.1. ārstam rezidentam, kurš ir darba tiesiskajās attiecībās ar sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Vidzemes slimnīca" un sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Mazsalacas slimnīca" (turpmāk kopā – Ārstniecības iestāde) specialitātes iegūšanai saskaņā ar akreditētu profesionālo rezidentūras izglītības programmu medicīnā;

2.2. citas medicīnas izglītības programmas studentam, kurš ir darba tiesiskajās attiecībās ar Ārstniecības iestādi vai saskaņā ar studiju programmu plāno uzsākt darba tiesiskās attiecības, Ārstniecības iestādei nepieciešamās ārstniecības vai ārstniecības atbalsta specialitātes apgūšanai.

II. Stipendijas piešķiršanas kārtība

3. Pašvaldības dome ikgadējā budžetā paredz finansējumu stipendiju izmaksai konkrētajā budžeta gadā, ņemot vērā Ārstniecības iestādes sniegto informāciju.

4. Lēmumu par stipendiju piešķiršanu pieņem Ārstniecības iestāde, ņemot vērā Pašvaldības piešķirtā finansējuma apmēru.

5. Pēc lēmuma pieņemšanas par stipendijas piešķiršanu stipendiāts slēdz līgumu ar Ārstniecības iestādi par stipendijas izmaksu, līgumā norādot:

5.1. stipendiju izmaksas kārtību;

5.2. stipendijas izmaksātāja tiesības un pienākumus;

5.3. stipendiāta tiesības un pienākumus, tai skaitā, pienākumu atmaksāt saņemto stipendiju, ja:

5.3.1. netiek pildīti līguma nosacījumi;

5.3.2. stipendiāts pārtrauc darba tiesiskās attiecības ar Ārstniecības iestādi pirms 9.2. punktā noteiktā termiņa;

5.3.3. stipendiāts izbeidz mācības, neiegūstot specialitāti.

6. Stipendija tiek piešķirta uz noteiktu laiku, taču ne ilgāk kā līdz tā perioda beigām, par kuru Ārstniecības iestādei ir piešķirts finansējums.

7. Stipendijas izmaksu un līguma izpildes kontroli veic Ārstniecības iestāde. Pašvaldība piešķir dotāciju Ārstniecības iestādei stipendiju izmaksai Pašvaldības noteiktajā kārtībā un ikgadējā budžetā noteiktajā apjomā.

III. Stipendijas pretendentu atlases kārtība

8. Pretendents, kurš vēlas saņemt stipendiju, Ārstniecības iestādē iesniedz šādus dokumentus:

8.1. pieteikumu, kurā norādīts – vārds, uzvārds, iegūstamā specialitāte, studiju (rezidentūras) programmas nosaukums, izglītības iestāde un fakultāte, studiju uzsākšanas gads;

8.2. izziņu no izglītības iestādes, kurā apliecināts studiju fakts un norādīta apgūstamā specialitāte un iegūstamās specialitātes beigu termiņš;

8.3. pašrocīgi parakstītu apliecinājumu stāties darba tiesiskajās attiecībās ar Ārstniecības iestādi studiju laikā vai pēc studiju pabeigšanas un nostrādāt attiecīgajā ārstniecības vai ārstniecības atbalsta specialitātē, par kuras apgūšanas periodu ir maksāta stipendija, piecus gadus normālu darba laiku saskaņā ar iestādes darba kārtības noteikumiem, maiņu grafikiem, kas paredzēts darba līgumā.

9. Pretendents ir tiesīgs pretendēt uz stipendiju, ja viņš atbilst šādiem kritērijiem:

9.1. pretendents ir ārsts rezidents vai citas medicīnas izglītības programmas students, kurš apgūst kādu no Ārstniecības iestādei nepieciešamajām ārstniecības vai ārstniecības atbalsta specialitātēm;

9.2. pretendents apliecinājis gatavību stāties darba tiesiskajās attiecībās ar Ārstniecības iestādi studiju laikā vai pēc studiju pabeigšanas un nostrādāt attiecīgajā ārstniecības vai ārstniecības atbalsta specialitātē, par kuras apgūšanu ir maksāta stipendija, piecus gadus normālu darba laiku saskaņā ar iestādes darba kārtības noteikumiem, maiņu grafikiem, kas paredzēti darba līgumā, vai darba tiesiskās attiecības jau ir nodibinātas.

10. Stipendijas saņēmējs, kurš uz laiku pārtrauc studijas (akadēmiskais atvaļinājums, bērna kopšanas atvaļinājums u.c.), iesniedz Ārstniecības iestādē rakstisku iesniegumu stipendijas izmaksas pagaidu pārtraukšanai.

11. Lēmumu par stipendijas izmaksas pārtraukšanu pieņem Ārstniecības iestāde.

IV. Atbildība un pārskatu iesniegšanas kārtība

12. Ārstniecības iestāde ir atbildīga par šajos noteikumos noteikto un ar to saistīto Pašvaldības domes lēmumu izpildi stipendiju piešķiršanā, kā arī par noteikumos noteiktās procedūras ievērošanu un nodrošināšanu.

13. Pašvaldības domes Sociālo un veselības lietu komiteja veic šo noteikumu ietvaros veikto darbību kontroli.

14. Ārstniecības iestāde izskata privātpersonu iesniegumus šo noteikumu ietvaros, ņemot vērā Iesniegumu likumā noteiktos iesniegumu izskatīšanas termiņus un kārtību. Ja privātpersonu neapmierina sniegtā atbilde, iesniegumu pēc privātpersonas iniciatīvas izskata Pašvaldība. Ārstniecības iestādē pieņemto lēmumu var apstrīdēt Pašvaldības domē.

15. Ārstniecības iestāde reizi gadā, bet ne vēlāk kā līdz 31. decembrim, sagatavo un iesniedz Pašvaldībā pārskatu par piešķirtās budžeta dotācijas izlietojumu un stipendiju izmaksu.

V. Noslēguma jautājums

16. Atzīt par spēku zaudējušu Valmieras novada domes 2022. gada 24. augusta saistošos noteikumus Nr. 66 "Par pašvaldības stipendijas piešķiršanu studējošiem, kuri apgūst medicīniskās izglītības programmu".

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2023. gada 28. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 111 "Par pašvaldības stipendijas piešķiršanu studējošiem, kuri apgūst medicīniskās izglītības programmu"

Paskaidrojuma raksta sadaļa Informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. Izpildot Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktā noteikto, ka pašvaldības domei jāizvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstība šim likumam un jāizdod jauni saistošie noteikumi atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam, ir izstrādāti jauni saistošie noteikumi par kārtību, kādā Valmieras novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība), budžetā paredzēto līdzekļu ietvaros, piešķir un izmaksā stipendijas studentiem, kuri apgūst medicīniskās izglītības programmu.

1.2. Saistošo noteikumu projektā "Par pašvaldības stipendijas piešķiršanu studējošiem, kuri apgūst medicīniskās izglītības programmu" (turpmāk – Noteikumi) saglabāts pašreizējais Valmieras novada domes 2022. gada 24. augusta saistošajos noteikumus Nr. 66 "Par pašvaldības stipendijas piešķiršanu studējošiem, kuri apgūst medicīniskās izglītības programmu" noteiktais regulējums, izņemot un ņemot vērā to, ka katru gadu grūti prognozēt/zināt stipendiātu skaitu, Noteikumi neparedz noteikt maksimālo stipendiātu skaitu.

1.3. Ar Noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Valmieras pilsētas pašvaldības 2018. gada 25. janvāra saistošie noteikumi Nr. 296 "Par pašvaldības stipendijas piešķiršanu studējošiem, kuri apgūst medicīniskās izglītības programmu".

1.4. Noteikumu izdošanas tiesiskais pamats ir Pašvaldību likuma 44. panta otrā daļa, kas nosaka, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju – gādāt par iedzīvotāju izglītību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. Noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu – Noteikumu īstenošana neietekmēs Valmieras novada pašvaldības budžetu citādāk nekā tas bijis iepriekš.

2.2. Nav nepieciešami resursi jaunu institūciju vai darba vietu veidošanai.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. Sociālā ietekme – Noteikumiem ir netieša ietekme uz sociālo vidi. Noteikumi veicina personu vēlmi pēc studijām atgriezties Valmieras novada administratīvajā teritorijā.

3.2. Ietekme uz vidi – Noteikumi nerada ietekmi uz vidi.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – Noteikumiem ir netieša ietekme uz iedzīvotāju veselību.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – Noteikumi nerada ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi.

3.5. Ietekme uz konkurenci – Noteikumu izpilde neietekmēs konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  4.1. Nav paredzētas administratīvo procedūru izmaksas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. Noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  6.1. Noteikumu izpildi nodrošinās pašvaldības darbinieki.

6.2. Papildu resursi nav nepieciešami.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  7.1. Noteikumi nodrošina iecerētā mērķa sasniegšanu – piešķirt un izmaksāt stipendijas studentiem, kuri apgūst medicīniskās izglītības programmu.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajai kārtībai Noteikumi publicēti Valmieras novada pašvaldības mājaslapā: www.valmierasnovads.lv, sadaļā "Sabiedrība" – "Sabiedrības līdzdalība" – "Publiskās apspriešanas" – "Saistošo noteikumu publiskās apspriešanas".

8.2. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas.

8.3. Noteiktajā viedokļa izteikšanas termiņā netika saņemti ierosinājumi vai ieteikumi.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!