• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2023. gada 5. aprīļa saistošie noteikumi Nr. RD-23-192-sn "Par pašvaldības atbalstu sabiedrības integrācijas un līdzdalības aktivitāšu īstenošanai Rīgā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2023., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/op/2023/71.14

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Alūksnes novada domes saistošie noteikumi Nr. 6/2023

Grozījumi Alūksnes novada pašvaldības domes 2020. gada 26. marta saistošajos noteikumos Nr. 7/2020 "Par atvieglojumiem nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Alūksnes novadā"

Vēl šajā numurā

12.04.2023., Nr. 71

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-23-192-sn

Pieņemts: 05.04.2023.

OP numurs: 2023/71.14

2023/71.14
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-23-192-sn

Rīgā 2023. gada 5. aprīlī (prot. Nr. 87, 43. §)

Par pašvaldības atbalstu sabiedrības integrācijas un līdzdalības aktivitāšu īstenošanai Rīgā

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

1. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) atbalsta sabiedrības integrācijas un līdzdalības aktivitāšu (turpmāk – Projekts) īstenošanu un pasākumu rīkošanu, piešķirot finanšu līdzekļus (turpmāk – Līdzfinansējums) un sniedzot materiāltehnisko atbalstu (turpmāk – Atbalsts) juridiskām personām ar mērķi veicināt sabiedrības integrāciju, sekmēt aktīvu un atbildīgu iedzīvotāju līdzdalību, veidojot iekļaujošu un saliedētu sabiedrību Rīgas pilsētā.

2. Projekti tiek īstenoti un pasākumi tiek rīkoti saskaņā ar Rīgas pilsētas sabiedrības integrācijas pamatnostādnēm 2019.–2024. gadam un tajās noteiktajām prioritātēm un Rīgas attīstības programmu 2022.–2027. gadam.

3. Līdzfinansējums paredzēts tikai tādu Projektu un pasākumu izdevumu segšanai, kas atbilst Noteikumos noteikto sedzamo izdevumu kategorijai un tiek piešķirts šajos Noteikumos paredzētajā kārtībā.

4. Līdzfinansējums var tikt piešķirts un Atbalsts var tikt sniegts juridiskām personām (turpmāk – Pretendents), kuras atbilst Noteikumos noteiktajām prasībām un šādiem kritērijiem:

4.1. Pretendenta juridiskā adrese ir Pašvaldības administratīvajā teritorijā;

4.2. Pretendentam nav nodokļu un citu valsts vai pašvaldību noteikto obligāto maksājumu parāda, kas pārsniedz 150 euro;

4.3. Pretendents ir izpildījis visas līgumsaistības pret Pašvaldību, kurām iestājies izpildes termiņš;

4.4. Pretendentam nav pasludināts maksātnespējas process, netiek īstenots tiesiskās aizsardzības process, netiek īstenots ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process, nav uzsākta bankrota procedūra, nav piemērota sanācija vai mierizlīgums, tas netiek apsūdzēts naudas atmazgāšanā un sankciju pārkāpšanas regulējuma neievērošanā, tā saimnieciskā darbība nav izbeigta vai apturēta vai tas neatbilst valsts tiesību aktos noteiktajiem kritērijiem, lai tam pēc kreditoru pieprasījuma piemērotu maksātnespējas procedūru.

5. Līdzfinansējums netiek piešķirts un Atbalsts netiek sniegts politisku, militāru vai reliģisku aktivitāšu rīkošanai vai līdzdalībai tajās.

6. Projektu īstenošanas un pasākumu rīkošanas ietvaros nav pieļaujams noteikt dalības maksu vai gūt ienākumus, kas būtu obligāti projekta/pasākuma dalībniekiem.

7. Noteikumu izpildi nodrošina Rīgas valstspilsētas pašvaldības Centrālās administrācijas Rīgas pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centrs (turpmāk – Centrs).

2. Līdzfinansējuma piešķiršana

2.1. Līdzfinansējuma piešķiršanas kārtība un veidi

8. Centrs, publicējot paziņojumu, izsludina Projektu konkursu, kurā Pretendents saskaņā ar Noteikumiem iesniedz pieteikumu Līdzfinansējuma saņemšanai.

9. Līdzfinansējums tiek piešķirts Noteikumos noteiktajā kārtībā un apmērā Pretendentam, kurš pieteicies Līdzfinansējuma saņemšanai un atbilst Noteikumos noteiktajām prasībām, ja izpildīti šādi nosacījumi:

9.1. Pretendenta pieteikums ir sagatavots un iesniegts paziņojumā par konkursa izsludināšanu norādītajā termiņā un noformēts atbilstoši Rīgas valstspilsētas pašvaldības Centrālās administrācijas vadītāja apstiprinātajā konkursa nolikumā (turpmāk – Nolikums) noteiktajai kārtībai;

9.2. Pretendents ir iesniedzis vienu Projekta pieteikumu viena izsludinātā konkursa ietvaros;

9.3. Pretendenta iesniegtajam Projekta pieteikumam attiecīgā kalendārā gada periodā nav piešķirts finansējums no citiem Pašvaldības budžeta līdzekļiem.

10. Ja Pretendents atbilst Noteikumu 4. punkta prasībām un ir izpildījis Noteikumu 9. punkta prasības, Pretendenta pieteikumu izskata pēc būtības atbilstoši Nolikumā noteiktajiem pieteikuma vērtēšanas kritērijiem.

11. Līdzfinansējums tiek piešķirts saskaņā ar Nolikumu, kurā tiek noteikta:

11.1. pieteikuma iesniegšanas un noformēšanas kārtība;

11.2. Līdzfinansējuma piešķiršanas kritēriji un apjoms;

11.3. pieteikuma izvērtēšanas kārtība un vērtēšanas kritēriji;

11.4. lēmuma par Līdzfinansējuma piešķiršanu pieņemšanas un paziņošanas kārtība;

11.5. līguma par Līdzfinansējuma piešķiršanu noslēgšanas kārtība;

11.6. Līdzfinansējuma saņēmēja pārskatu iesniegšanas kārtība.

12. Paziņojums par konkursa izsludināšanu tiek publicēts Pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv, kā arī tīmekļvietnē www.apkaimes.lv, norādot:

12.1. pieteikumu iesniegšanas vietu un kārtību;

12.2. pieteikumu iesniegšanas termiņu;

12.3. Nolikumu;

12.4. pieejamā finansējuma apjomu;

12.5. projektu īstenošanas periodu.

13. Paziņojums par konkursa rezultātiem tiek publicēts Pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv, kā arī tīmekļvietnē www.apkaimes.lv, norādot Līdzfinansējuma saņēmējus un apmēru.

14. Līdzfinansējuma veidi:

14.1. Līdzfinansējums nevalstisko organizāciju projektiem, kas veicina sabiedrības integrāciju Rīgas pilsētā un sekmē saliedētas sabiedrības veidošanos;

14.2. Līdzfinansējums projektiem, kas aktivizē apkaimju kustību kā vienu no iedzīvotāju pašorganizācijas veidiem un nodrošina iedzīvotāju personisko līdzdalību apkaimes/kopienas dzīves vides uzlabošanā;

14.3. Līdzfinansējums projektiem, kas nodrošina iespēju apgūt latviešu valodu pieaugušajiem Rīgas iedzīvotājiem;

14.4. Līdzfinansējums sociālā atbalsta nevalstisko organizāciju darbības nodrošināšanai un kapacitātes stiprināšanai;

14.5. Līdzfinansējums citu projektu īstenošanai.

2.2. Līdzfinansējums nevalstisko organizāciju projektiem, kas veicina sabiedrības integrāciju Rīgas pilsētā un sekmē saliedētas sabiedrības veidošanos

15. Līdzfinansējuma mērķis ir atbalstīt Projektus, kas veicina sabiedrības integrāciju Rīgas pilsētā un sekmē saliedētas sabiedrības veidošanos, kurā ir augsts sabiedrības locekļu līdzdalības un sadarbības līmenis un tiek respektētas demokrātiskas nacionālas valsts vērtības.

16. Pretendēt uz Līdzfinansējumu var biedrība, nodibinājums vai reliģiska organizācija, kuras darbība saistīta ar sabiedrības saliedētības un integrācijas jautājumiem un kura savu darbību veic Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

17. Projekta labuma saņēmēji ir Rīgas pilsētas iedzīvotāji, un Projekta aktivitātes norisinās Rīgā, izņemot pieredzes apmaiņas braucienus Latvijas teritorijā un citas specifiskas aktivitātes, to atbilstoši pamatojot.

18. Līdzfinansējums tiek piešķirts Projekta aktivitāšu īstenošanai šādās tematiskajās jomās:

18.1. pilsoniskās līdzdalības un savstarpējās sadarbības attīstība:

18.1.1. līdzdalības veicināšana Pašvaldības nozaru politikas veidošanas un lēmumu pieņemšanas procesā;

18.1.2. valstiskās identitātes stiprināšana (pilsonības iegūšanas veicināšana, pilsonības prestiža paaugstināšana, kopīgo valstisko vērtību izpratnes veicināšana un latviešu valodas vides stiprināšana);

18.2. sociālās integrācijas un sabiedrības veselības veicināšana:

18.2.1. nabadzības un sociālās atstumtības novēršana (prasmju paaugstināšana, pašapziņas stiprināšana, motivēšana u. c.);

18.2.2. radošas un lietderīgas brīvā laika aktivitātes sociālās atstumtības riskam pakļauto sabiedrības grupu iekļaušanai;

18.2.3. pasākumi sabiedrības veselības veicināšanas jomā, kas rada priekšnosacījumus spējai iekļauties sabiedrībā;

18.3. iecietības veicināšana un jebkādas diskriminācijas novēršana:

18.3.1. aktīva interešu aizstāvība (juridiskas konsultācijas, sociāli psiholoģiskais atbalsts, interešu pārstāvniecība);

18.3.2. etniskās saskaņas un starpkultūru dialoga (starp indivīdiem, grupām ar dažādu etnisko, kultūras, reliģisko un lingvistisko pamatu un mantojumu) veicināšana;

18.3.3. sabiedrībā valdošo stereotipu par neiecietībai un diskriminācijai pakļautajām sabiedrības grupām izskaušana;

18.4. jauniebraucēju līdzdalība un iekļaušana Latvijas sabiedrībā:

18.4.1. atbalsta un mijiedarbības pasākumi jauniebraucējiem (latviešu valodas klubi, sadarbības aktivitātes savstarpējās mijiedarbības veicināšanai starp vietējiem Rīgas iedzīvotājiem un jauniebraucējiem, līdzdalības un iesaites pasākumi u. c.);

18.4.2. izglītojoši un informatīvi pasākumi par kultūru dažādību un migrāciju (tajā skaitā darbam ar jauniebraucējiem) dažādām mērķa grupām: pedagogiem, klientu apkalpošanas speciālistiem, sociālā darba speciālistiem, skolēniem, studentiem, kā arī sabiedrībai kopumā.

19. Projektu ietvaros atbalstāmas šādas aktivitātes:

19.1. semināri, apmācības, informatīvi pasākumi, tajā skaitā nometnes un sporta pasākumi;

19.2. informatīvu, izglītojošu, metodisku materiālu izstrādāšana, sagatavošana un izplatīšana;

19.3. konkursi, akcijas un citi pasākumi, kas vērsti uz mērķa grupu iekļaušanu sabiedrībā un sabiedrības saliedēšanu;

19.4. publicitātes pasākumi.

20. Ar Līdzfinansējumu atbalstāmas šādas izmaksas:

20.1. administratīvās izmaksas (ne vairāk kā 15 % no Projekta kopējām izmaksām):

20.1.1. Projekta vadītāja, grāmatveža un cita administratīvā personāla atalgojums, tajā skaitā nodokļi;

20.1.2. Projekta vadības darba nodrošināšanas izmaksas (transporta izmaksas, biroja nomas izmaksas, sakaru pakalpojumi, kancelejas preces u. tml.);

20.2. Projekta aktivitāšu īstenošanai nepieciešamās izmaksas.

21. Līdzfinansējumu nepiešķir šādām izmaksām:

21.1. Projekta sagatavošanas izmaksas;

21.2. pamatlīdzekļu iegāde;

21.3. prēmijas, dāvinājumi un citi materiāli stimulējoši pasākumi;

21.4. naudas sodu, līgumsodu, kavējuma procentu apmaksa;

21.5. izmaksas, kas neatbilst Projekta mērķa sasniegšanai, un izmaksas, kas jau tiek finansētas no citiem finanšu avotiem.

22. Vienam Projektam var piešķirt Līdzfinansējumu līdz 8000 euro, bet nepārsniedzot 95 % no Projekta kopējās tāmes.

23. Līdzfinansējumu piešķir to Projektu īstenošanai, kuri vērtēšanas laikā ieguvuši lielāko punktu skaitu. Ja divi vai vairāki pieteikumi ir saņēmuši vienādu punktu skaitu un Pašvaldības kārtējā gada budžetā šim mērķim paredzētais finansējums ir ierobežots, tad šos pieteikumus sarakstā sarindo pēc lielākā saņemto punktu skaita, ņemot vērā kritēriju par Projekta ietekmi uz situācijas uzlabošanu Rīgā izvēlētajā tematiskajā jomā.

2.3. Līdzfinansējums projektiem, kas aktivizē apkaimju kustību kā vienu no iedzīvotāju pašorganizācijas veidiem un nodrošina iedzīvotāju personisko līdzdalību apkaimes/kopienas dzīves vides uzlabošanā

24. Līdzfinansējuma mērķis ir atbalstīt Projektus, kas aktualizē un veicina Rīgas iedzīvotāju pilsonisko līdzdalību, kā arī izglīto un informē iedzīvotājus par šo tēmu, tajā skaitā veicina brīvprātīgo darbu un piederības sajūtu savai apkaimei, pilsētai un valstij, aktivizē apkaimju kustību kā vienu no iedzīvotāju pašorganizācijas veidiem, lai veiktu vietējās kopienas interešu aizstāvēšanu, izzinātu iedzīvotāju problēmas un meklētu risinājumus savstarpējā iedzīvotāju un Pašvaldības sadarbībā, kā arī nodrošinātu iedzīvotāju personisko līdzdalību kopienas dzīves vides uzlabošanā.

25. Pretendēt uz Līdzfinansējumu var jebkura juridiska persona, kas savu darbību veic Rīgas pilsētā un vēlas līdzdarboties Rīgas pilsētas apkaimju (turpmāk – Apkaimes) attīstības jautājumos.

26. Pretendents var iesniegt Projekta pieteikumus ne vairāk kā diviem izsludinātajiem konkursiem kalendārā gada laikā. Lai noslēgtu jaunu finansēšanas līgumu šī konkursa ietvaros, jābūt izpildītām visām līguma saistībām pret Pašvaldību un iesniegtam un saskaņotam iepriekšējā uzsaukuma Projekta noslēguma pārskatam par Projekta īstenošanu.

27. Līdzfinansējums tiek piešķirts Projektiem, kuri atbilst šādiem nosacījumiem:

27.1. Projekts tiešā veidā veicina iedzīvotāju pilsoniskās līdzdalības aktivizēšanu un piederības sajūtas veicināšanu;

27.2. plānotās aktivitātes sekmē dažādu iedzīvotāju grupu sadarbību un/ vai iedzīvotāju sadarbību ar Pašvaldību;

27.3. Projektā ir plānota iedzīvotāju iesaiste un līdzdalība visos vai vairākos Projekta posmos (plānošana, īstenošana, izvērtēšana);

27.4. ekspertu un nozares profesionāļu iesaiste Projektu īstenošanā;

27.5. Projektam ir nodrošināta publicitāte – redzamība un pieejamība publiskajā telpā.

28. Projektu ietvaros atbalstāmas šādas aktivitātes:

28.1. Apkaimju iedzīvotāju forumu organizēšana Apkaimēs;

28.2. aktivitātes Apkaimju identitātes stiprināšanai;

28.3. Apkaimju svētku, sporta pasākumu un dažādu tradīciju atzīmēšanas organizēšana Apkaimēs;

28.4. Apkaimju vides sakopšana un uzlabošana;

28.5. Apkaimju publicitātes veicināšanas pasākumi – redzamības un pieejamības nodrošināšanai;

28.6. citi pasākumi, kas veicina iedzīvotāju līdzdalību un piederības sajūtu.

29. Ar Līdzfinansējumu atbalstāmas šādas izmaksas:

29.1. administratīvās izmaksas (ne vairāk kā 15 % no Projekta kopējām izmaksām);

29.2. Projekta aktivitāšu īstenošanai nepieciešamās izmaksas.

30. Līdzfinansējumu nepiešķir šādām izmaksām:

30.1. Projekta sagatavošanas izmaksas;

30.2. pamatlīdzekļu iegāde;

30.3. prēmijas, dāvinājumi un citi materiāli stimulējoši pasākumi Projektā iesaistītajiem darbiniekiem;

30.4. naudas sodu, līgumsodu, kavējuma procentu apmaksa;

30.5. izmaksas, kas neatbilst Projekta mērķa sasniegšanai, un izmaksas, kas jau tiek finansētas no citiem finanšu avotiem.

31. Vienam Projektam var piešķirt Līdzfinansējumu līdz 4000 euro, bet nepārsniedzot 95 % no Projekta kopējās tāmes. Īstenojot vienu vai vairākas Noteikumu 28.1. apakšpunktā minētās aktivitātes, katrai no tām Projekta ietvaros var piešķirt Atbalstu ne vairāk kā 2000 euro apmērā.

32. Līdzfinansējumu piešķir to Projektu īstenošanai, kuri vērtēšanas laikā ieguvuši lielāko punktu skaitu. Ja divi vai vairāki pieteikumi ir saņēmuši vienādu punktu skaitu un Pašvaldības kārtējā gada budžetā šim mērķim paredzētais finansējums ir ierobežots, tad šos pieteikumus sarakstā sarindo pēc lielākā saņemto punktu skaita, ņemot vērā kritēriju par Projekta atbilstību konkursa mērķim un nosacījumiem.

2.4. Līdzfinansējums projektiem, kas nodrošina iespēju apgūt latviešu valodu pieaugušajiem Rīgas iedzīvotājiem

33. Līdzfinansējuma mērķis ir atbalstīt Projektus, kuru ietvaros tiek organizēti bezmaksas latviešu valodas apguves kursi vai sarunvalodas klubi (turpmāk – Kursi) Rīgas pilsētas iedzīvotājiem, kas legāli uzturas Latvijā un kuru dzimtā valoda (pamatvaloda) nav latviešu valoda, izņemot bezdarbniekus un skolēnus.

34. Pretendēt uz Līdzfinansējumu var Izglītības iestāžu reģistrā reģistrēta izglītības iestāde, kura pieteikuma iesniegšanas brīdī atbilst šādiem nosacījumiem:

34.1. Pretendents savu darbību veic Rīgas pilsētā;

34.2. Pretendentam ir pieredze latviešu valodas kursu organizēšanā pieaugušajiem;

34.3. Pretendents var piedāvāt valsts valodas Kursus, kuru ietvaros plānots apgūt valsts valodas zināšanas atbilstoši Ministru kabineta noteikumos noteiktajiem valsts valodas zināšanu prasmju līmeņiem un pakāpēm: A1, A2, B1 un B2, veicinot kursantu valsts valodas prasmes līmeņa vai pakāpes paaugstināšanu vismaz par vienu valodas prasmes līmeni, vai sarunvalodas klubus komunikatīvo prasmju uzlabošanai A un B līmenī;

34.4. Pretendenta pedagogiem ir vismaz divu gadu pieredze latviešu valodas kā otrās valodas vai svešvalodas mācīšanā pieaugušajiem, un pedagogiem ir apliecība par latviešu valodas kā otrās valodas metodikas kursu beigšanu pieaugušajiem vai arī augstākās mācību iestādes diploms par atbilstošas kvalifikācijas iegūšanu.

35. Atbalstāmās aktivitātes ir Kursi pieaugušajiem Rīgas iedzīvotājiem, lai veicinātu latviešu valodas vides paplašināšanos un sekmīgāku iedzīvotāju iekļaušanos pilsētas dzīvē.

36. Projektu konkursa ietvaros notiek personu datu apstrāde ar mērķi fiksēt Kursu dalībnieku sasniegumus Pašvaldības organizētājos Kursos pēdējo piecu gadu laikā, lai nodrošinātu pieeju Kursiem plašākam pretendentu lokam, kas atbildīgi apmeklē Kursus, tādējādi nodrošinātu lietderīgu Pašvaldības līdzekļu izmantošanu.

37. Ar Līdzfinansējumu atbalstāmas šādas izmaksas:

37.1. administratīvās izmaksas (ne vairāk kā 18 % no Projekta kopējām izmaksām), tajā skaitā:

37.1.1. Projekta īstenošanā iesaistītā administratīvā personāla atalgojums (tajā skaitā attiecīgie nodokļi);

37.1.2. Projekta vadības darba nodrošināšanas izmaksas (biroja telpu noma, komunālie maksājumi, sakaru pakalpojumi, biroja preces u. tml.);

37.2. Projekta aktivitāšu īstenošanai nepieciešamās izmaksas:

37.2.1. Projekta īstenošanā iesaistīto pedagogu atalgojums (tajā skaitā attiecīgie nodokļi);

37.2.2. citas mācību procesam nepieciešamās izmaksas (telpu noma nodarbībām, kancelejas preces, mācību līdzekļu un materiālu iegādes vai pavairošanas izmaksas utt.).

38. Līdzfinansējumu nepiešķir šādām izmaksām:

38.1. Projekta sagatavošanas izmaksas;

38.2. pamatlīdzekļu iegāde;

38.3. prēmijas, dāvinājumi un citi materiāli stimulējoši pasākumi;

38.4. naudas sodi, līgumsodi, kavējuma procentu apmaksa;

38.5. izmaksas, kas neatbilst Projekta mērķa sasniegšanai, un izmaksas, kas jau tiek finansētas no citiem finanšu avotiem.

39. Vienam Projektam var piešķirt Līdzfinansējumu līdz 35 000 euro, bet nepārsniedzot 95 % no Projekta kopējās tāmes.

40. Līdzfinansējumu piešķir to Projektu īstenošanai, kuri vērtēšanas laikā ieguvuši lielāko punktu skaitu. Ja divi vai vairāki pieteikumi ir saņēmuši vienādu punktu skaitu un Pašvaldības kārtējā gada budžetā šim mērķim paredzētais finansējums ir ierobežots, tad šos pieteikumus sarakstā sarindo pēc lielākā saņemto punktu skaita, ņemot vērā kritēriju par Projekta atbilstību konkursa mērķim un nosacījumiem.

2.5. Līdzfinansējums sociālā atbalsta nevalstisko organizāciju darbības nodrošināšanai un kapacitātes stiprināšanai

41. Līdzfinansējuma mērķis ir atbalstīt sociālā atbalsta nevalstisko organizāciju darbību un stiprināt to kapacitāti.

42. Pretendēt uz Līdzfinansējumu var sociālā atbalsta nevalstiskā organizācija – biedrība vai nodibinājums, kas apvieno sociāli mazaizsargāto sociālo grupu pārstāvjus un/ vai strādā ar šo mērķa grupu ar mērķi aizstāvēt šīs sociālās grupas pārstāvju intereses un vajadzības.

43. Projekta labuma saņēmēji ir Rīgas pilsētas iedzīvotāji, un Projekta aktivitātes norisinās Rīgā, izņemot pieredzes apmaiņas braucienus Latvijas teritorijā un citas specifiskas aktivitātes, to atbilstoši pamatojot.

44. Projektu ietvaros atbalstāmas šādas aktivitātes:

44.1. nevalstiskās organizācijas darbības nodrošināšana;

44.2. kapacitātes stiprināšanas pasākumi – izglītojoši, informatīvi tīklošanās un pieredzes apmaiņas pasākumi.

45. Ar Līdzfinansējumu atbalstāmas šādas izmaksas:

45.1. nevalstiskās organizācijas darbības nodrošināšanas izmaksas (biroja nomas un komunālo pakalpojumu izmaksas, transporta izmaksas, sakaru pakalpojumu, kancelejas un saimniecības preču izmaksas, u. tml.);

45.2. atlīdzība darbiniekiem;

45.3. biedrības un nodibinājuma kapacitātes stiprināšanas pasākumu izmaksas;

45.4. informācijas un publicitātes izmaksas.

46. Līdzfinansējumu nepiešķir šādām izmaksām:

46.1. Projektu pieteikumu sagatavošanas citiem finanšu intrumentiem izmaksas;

46.2. pamatlīdzekļu iegāde;

46.3. prēmijas, dāvinājumi un citi materiāli stimulējoši pasākumi;

46.4. naudas sodu, līgumsodu, kavējuma procentu apmaksa;

46.5. izmaksas, kas neatbilst Projekta mērķa sasniegšanai, un izmaksas, kas jau tiek finansētas no citiem finanšu avotiem.

47. Vienam Projektam var piešķirt Līdzfinansējumu līdz 2000 euro, bet nepārsniedzot 95 % no Projekta kopējās tāmes.

48. Līdzfinansējumu piešķir to Projektu īstenošanai, kuri vērtēšanas laikā ieguvuši lielāko punktu skaitu. Ja divi vai vairāki pieteikumi ir saņēmuši vienādu punktu skaitu un Pašvaldības kārtējā gada budžetā šim mērķim paredzētais finansējums ir ierobežots, tad šos pieteikumus sarakstā sarindo pēc lielākā saņemto punktu skaita, ņemot vērā kritēriju par Projekta atbilstību konkursa mērķim un nosacījumiem.

2.6. Līdzfinansējums citu projektu īstenošanai

49. Līdzfinansējumu var piešķirt Projektu īstenošanai, kuri nav ietverti Noteikumu 14.1., 14.2., 14.3., 14.4. apakšpunktā noteiktajos Līdzfinansējuma veidos, ja to mērķis ir atbalstīt Pašvaldībai nozīmīgu Projektu īstenošanu sabiedrības integrācijas jomā.

50. Līdzfinansējuma konkurss tiek izsludināts pēkšņu vai neatliekamu sabiedrības integrācijas problēmjautājumu/krīžu risināšanai, definējot konkrēto risināmo problēmu un sasniedzamo rezultātu.

51. Pretendēt uz Līdzfinansējumu var biedrība vai nodibinājums, kura darbība saistīta ar sabiedrības integrācijas jautājumiem un kurš savu darbību veic Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

52. Līdzfinansējumu, izvērtējot Projekta pieteikumu, var piešķirt Projektam, kas risina pēkšņu vai neatliekamu sabiedrības integrācijas problēmjautājumu, ja tas atbilst vismaz trim turpmāk norādītajiem nosacījumiem:

52.1. Projekts ir unikāls organizētāja autorprojekts;

52.2. Projekta īstenošanā ir iesaistīti eksperti un nozares profesionāļi;

52.3. Projektam ir būtiska pozitīva ietekme uz vairākām sabiedrības integrācijas jomām;

52.4. Projekts paredzēts personām ar īpašām vajadzībām vai Projekts ir vērsts uz specifisku mērķa/riska grupu iesaisti;

52.5. Projektu nodrošina organizācija, kurai ir specifiskas zināšanas, pieredze un resursi atbilstošas darbības nodrošināšanai vai darbam ar konkrēto mērķa/riska grupu;

52.6. Projekts ir bijis veiksmīgi īstenots vismaz trīs reizes pēdējo piecu gadu laikā;

52.7. Projekta rezultāti būs publiski pieejami un izmantojami ārpus Projekta ietvariem.

53. Ar Līdzfinansējumu atbalstāmas šādas izmaksas:

53.1. administratīvās izmaksas (ne vairāk kā 10 % no Projekta kopējām izmaksām);

53.2. Projekta aktivitāšu īstenošanai nepieciešamās izmaksas.

54. Līdzfinansējumu nepiešķir šādām izmaksām:

54.1. inventāra un pamatlīdzekļu iegāde;

54.2. Projekta īstenotāja darbinieku prēmijas, pabalsti, naudas balvas, dāvinājumi vai citi materiāli stimulējoši pasākumi;

54.3. naudas sodu, līgumsodu un kavējuma procentu apmaksa;

54.4. izmaksas, kas neatbilst Projekta mērķa sasniegšanai, un izmaksas, kas jau tiek finansētas no citiem finanšu avotiem.

55. Vienam Projektam var piešķir Līdzfinansējumu līdz 10 000 euro, bet nepārsniedzot 90 % no Projekta kopējās tāmes, atbilstoši Nolikumam, kas nosaka Līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību.

2.7. Komisijas lēmuma pieņemšanas un apstrīdēšanas kārtība

56. Lēmumu par Līdzfinansējuma piešķiršanu, tā apmēru vai atteikumu piešķirt Līdzfinansējumu pieņem ar Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumu izveidota komisija (turpmāk – Komisija). Komisijas sastāvā ir Centra darbinieki un Pašvaldības kompetencē esošo nozaru vadošo iestāžu darbinieki. Nepieciešamības gadījumā Komisijai ir tiesības pieaicināt attiecīgās jomas ekspertus, kuriem ir padomdevēja tiesības.

57. Lēmumu par atteikumu piešķirt Līdzfinansējumu pieņem, ja Pretendents:

57.1. neatbilst Noteikumu prasībām;

57.2. ir sniedzis nepatiesas ziņas.

58. Komisijas lēmumu var apstrīdēt Rīgas pilsētas izpilddirektoram.

2.8. Lēmuma izpildes kontrole

59. Pamatojoties uz Komisijas lēmumu par Līdzfinansējuma piešķiršanu, Centrs un Pretendents slēdz finansēšanas līgumu par Līdzfinansējuma piešķiršanas, izlietošanas un pārskatu (atskaišu) iesniegšanas kārtību.

60. Pašvaldība saskaņā ar finansēšanas līgumā noteikto kārtību veic Projekta īstenotājam avansa un noslēguma maksājumu.

61. Līdzfinansējuma saņēmējam ir šādi pienākumi:

61.1. sadarboties ar Pašvaldību sabiedrības integrācijas un līdzdalības sekmēšanai;

61.2. iesniegt Pašvaldībā noslēguma pārskatu (atskaiti) ar pielikumiem, tajā skaitā dalībnieku sarakstus un apliecinājumu par piešķirtā finansējuma izlietojumu un uzskaiti;

61.3. pēc pieprasījuma sniegt detalizētu informāciju par izlietoto Līdzfinansējumu un uzrādīt grāmatvedības pamatojuma dokumentus;

61.4. atmaksāt saņemto Līdzfinansējumu vai tā daļu, ja tas izmaksāts, sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju;

61.5. atmaksāt saņemtā Līdzfinansējuma daļu, kas izlietota, neievērojot finansēšanas līguma nosacījumus.

62. Ja Līdzfinansējums netiek izlietots iepriekš paredzētajiem mērķiem, netiek izlietots vai tiek izlietots daļēji, tad tā saņēmējs atmaksā Pašvaldībai neizlietoto Līdzfinansējuma daļu vai neatbilstoši piešķiršanas mērķim izlietoto Līdzfinansējumu finansēšanas līgumā noteiktajā kārtībā.

63. Ja Līdzfinansējuma saņēmējs Noteikumu 61.4. un 61.5. apakšpunktā un 62. punktā noteiktajos gadījumos neatmaksā saņemto finansējumu, Pašvaldība uzsāk piespiedu izpildi normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

3. Atbalsta sniegšana pasākumu rīkošanai

64. Biedrība, nodibinājums un reliģiskā organizācija (turpmāk – Organizācija) var saņemt šādu Atbalstu:

64.1. īslaicīgi bez atlīdzības lietot Pašvaldības telpas, kas noteiktas ar Pašvaldības Centrālās administrācijas vadītāja rīkojumu (turpmāk – Telpas);

64.2. īslaicīgi bez atlīdzības lietot Pašvaldības aprīkojumu, kas noteikts ar Pašvaldības Centrālās administrācijas vadītāja rīkojumu (turpmāk – Aprīkojums).

65. Atbalsts paredzēts šādiem pasākumiem:

65.1. administratīvajām vajadzībām (darbs atvērtajā birojā, datortelpā vai sanāksmes);

65.2. informatīviem un izglītojošiem pasākumiem (diskusijām, semināriem, konferencēm, apmācībām u. c.);

65.3. izrādēm, koncertiem, izstādēm;

65.4. kultūras aktivitāšu mēģinājumiem;

65.5. labdarības, apkaimju, kopienu u. c. pasākumiem.

66. Pieteikties lietot Telpas un Aprīkojumu var Organizācija, kura papildus Noteikumu 4. punktā noteiktajam (izņemot 4.1. apakšpunktu) atbilst šādiem kritērijiem:

66.1. Organizācija darbību veic Rīgas pilsētā, tās rīkoto aktivitāšu labuma guvēji ir Rīgas pilsētas iedzīvotāji;

66.2. Organizācija savā darbībā ir iesaistījusi dažādas sabiedrības grupas (tajā skaitā sociālās, etniskās un citas grupas) un veicina starpkultūru dialogu un iecietību sabiedrībā, sekmē diskriminācijas mazināšanu un pilsoniskās sabiedrības attīstību, atbalsta brīvprātīgo darbu un veicina jauniebraucēju integrāciju.

67. Atbalsts tiek sniegts saskaņā ar Pašvaldības Centrālās administrācijas vadītāja iekšējiem noteikumiem, kuros tiek noteikta:

67.1. pieteikuma iesniegšanas kārtība;

67.2. pieteikuma izskatīšanas kārtība;

67.3. lēmuma par Telpu un Aprīkojuma nodošanu īslaicīgā lietošanā pieņemšanas kārtība;

67.4. Telpu un Aprīkojuma nodošanas un pieņemšanas kārtība;

67.5. Telpu un Aprīkojuma lietošanas nosacījumi.

4. Noslēguma jautājums

68. Atzīt par spēku zaudējušiem Rīgas domes 2022. gada 30. marta saistošos noteikumus Nr. 132 "Par pašvaldības atbalstu sabiedrības integrācijas un līdzdalības aktivitāšu īstenošanai Rīgā".

Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece L. Ozola

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2023. gada 5. aprīļa saistošajiem noteikumiem Nr. RD-23-192-sn "Par pašvaldības atbalstu sabiedrības integrācijas un līdzdalības aktivitāšu īstenošanai Rīgā"

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Atbilstoši juridiskās tehnikas prasībām grozījumus saistošajos noteikumus izdod uz to pašu augstāka juridiskā spēka tiesību normu pamata, uz kurām pamatojoties, izdoti grozāmie saistošie noteikumi (izdošanas tiesiskais pamats). Pēc Pašvaldību likuma stāšanās spēkā ar 2023. gada 1. janvāri pašvaldība vairs nav tiesīga veikt grozījumus Rīgas domes 2022. gada 30. marta saistošajos noteikumos Nr. 132 "Par pašvaldības atbalstu sabiedrības integrācijas un līdzdalības aktivitāšu īstenošanai Rīgā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 132), kas izdoti uz likuma "Par pašvaldībām" (spēkā līdz 2022. gada 31. decembrim) pilnvarojuma pamata. Ņemot vērā iepriekšminēto, kā arī nepieciešamību veikt grozījumus Saistošajos noteikumos Nr. 132, tajā skaitā paredzot atsevišķu līdzfinansējuma veidu – sociālā atbalsta nevalstisko organizāciju darbības nodrošināšanai un kapacitātes stiprināšanai, kā arī maksimālā finansējuma apjoma palielināšanu vienam projektam, paplašinot atbalstu latviešu valodas apgūšanas iespējām ar iespēju īstenot sarunvalodu klubus, tiek izdoti jauni saistošie noteikumi.

No 2023. gada 1. janvāra Rīgas valstspilsētas pašvaldības Centrālās administrācijas Rīgas pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centrs (turpmāk – Centrs) pārņem budžeta programmas "Sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām" finansējuma administrēšanu, ko iepriekš nodrošināja Rīgas domes Labklājības departaments (turpmāk – LD). Lai nodrošinātu pēctecīgu atbalstu nevalstisko organizāciju aktivitātēm un darbībai, jaunajos saistošajos noteikumos paredzēts atsevišķs līdzfinansējuma veids – līdzfinansējums sociālā atbalsta nevalstisko organizāciju darbības nodrošināšanai un kapacitātes stiprināšanai, paredzot, ka pretendēt uz līdzfinansējumu var biedrība vai nodibinājums, kas apvieno sociāli mazaizsargāto sociālo grupu pārstāvjus un/vai biedrus, kuri darbojas ar mērķi aizstāvēt sociālās grupas pārstāvju intereses un vajadzības. Savukārt citām aktivitātēm, kas tika atbalstītas LD administrētajā konkursā, saskaņā ar Saistošajiem noteikumiem Nr. 132 var piešķirt līdzfinansējumu nevalstisko organizāciju projektu, kas veicina sabiedrības integrāciju Rīgas pilsētā un sekmē saliedētas sabiedrības veidošanos, ietvaros.

Saistošie noteikumi nosaka kārtību šādam atbalstam:

- atbalsts nevalstisko organizāciju sabiedrības integrācijas aktivitātēm;

- atbalsts apkaimju inciatīvām un līdzdalības veicināšanai;

- latviešu valodas kursu un sarunvalodas klubu organizēšanai pieaugušajiem Rīgas iedzīvotājiem;

- sociālais atbalsts nevalstisko organizāciju darbības nodrošināšanai un kapacitātes stiprināšanai;

- atbalsts pašvaldībai nozīmīgiem projektiem, kas nav ietverti citos līdzfinansējuma veidos, tajā skaitā risina pēkšņu vai neatliekamu sabiedrības integrācijas problēmjautājumu;

- atbalsts pasākumu rīkošanai.

Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 5. panta otrajā daļā ir minēti gadījumi, kad publiska persona var savu mantu nodot bezatlīdzības lietošanā, proti, kad publiska persona nodod mantu sabiedriskā labuma organizācijai vai sociālajam uzņēmumam, kā arī privātpersonai tai deleģēto valsts pārvaldes uzdevumu pildīšanai, arī publiskas personas pakalpojumu sniegšanai. Saistošo noteikumu 3. nodaļa paredz materiāltehnisko atbalstu nevalstisko organizāciju pasākumiem, kas ir vērsti uz sabiedrības integrāciju, turklāt, lai saņemtu šo atbalstu, organizācijām savā darbībā jāiesaista dažādas sabiedrības grupas (tajā skaitā sociālās, etniskās, dažāda vecuma un citas grupas) un jāveicina starpkultūru dialogs un iecietība sabiedrībā, jāsekmē diskriminācijas mazināšana un pilsoniskās sabiedrības attīstība, jāatbalsta brīvprātīgais darbs un jāveicina jauniebraucēju integrācija. Tādējādi šīs organizācijas pēc būtības pilda pašvaldības brīvprātīgo iniciatīvu – veicina sabiedrības integrāciju atbilstoši Rīgas pilsētas sabiedrības integrācijas pamatnostādnēs 2019.–2024. gadam (Rīgas domes 2019. gada 25. septembra lēmums Nr. 2589) (tupmāk – Sabiedrības integrācijas pamatnostādnes) definētajiem sabiedrības integrācijas politikas attīstības virzieniem, atvieglojot pašvaldības darbu šajā jomā. Pašvaldībai un minētajām organizācijām ir vienoti mērķi, tāpēc saistošajos noteikumos ir paredzēts, ka pašvaldība, novērtējot organizāciju ieguldījumu sabiedrības integrācijas veicināšanā un nodrošināšanā, sniedz materiāltehnisko atbalstu pasākumu rīkošanai, piedāvājot bez atlīdzības īslaicīgi izmantot pašvaldības telpas un aprīkojumu.

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai reglamentētu minētā atbalsta sniegšanu, kas ir pašvaldības brīvprātīga iniciatīva.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Saistošajos noteikumos paredzētais līdzfinansējums tiek piešķirts kārtējā kalendārajā gadā pašvaldības budžetā paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros no pašvaldības budžeta programmas 01.12.00. "Sabiedrības integrācijas programma" līdzekļiem vai atbilstoši citiem pašvaldības budžeta programmās iepriekšminēto jautājumu risināšanai paredzētiem līdzekļiem. Atbalsts tiek sniegts atbilstoši pašvaldības rīcībā esošajiem resursiem, kas paredzēti attiecīgajam mērķim.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Saistošie noteikumi nodrošina iespēju saņemt finansiālu atbalstu konkursu veidā nevalstiskajām organizācijām un arī citām juridiskajām personām, piemēram, izglītības iestādēm un komercsabiedrībām noteiktu mērķu sasniegšanai saskaņā ar Sabiedrības integrācijas pamatnostādnēs noteikto, tajā skaitā līdzdalības jomā, ietverot arī atbalstu apkaimju aktivitātēm un attīstībai. Šo mērķu sasniegšana labvēlīgi ietekmēs sabiedrības integrācijas jautājumu risināšanu, sniegs atbalstu dažādām mērķa grupām sabiedrības integrācijas jomā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Saistošie noteikumi paredz, ka administratīvās procedūras tiek noteiktas pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanas konkursu nolikumos. Nolikumā regulējamo jautājumu loks definēts saistošajos noteikumos. Saistošie noteikumi paredz administratīvas procedūras pretendentiem, kas vēlas saņemt līdzfinansējumu konkursa ietvaros.

Saistošie noteikumi paredz, ka komisijas lēmumu var apstrīdēt Rīgas pilsētas izpilddirektoram.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Atbilstoši Pašvaldību likuma 2. pantam pašvaldība savas funkcijas pilda, ievērojot attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses. Saistošie noteikumi nepieciešami, lai reglamentētu līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību projektu īstenošanai un materiāltehniskā atbalsta sniegšanas kārtību pasākumu rīkošanai sabiedrības integrācijas jomā, t. sk. līdzdalības un apkaimju stiprināšanas aktivitātēm.

Sabiedrības integrācijas veicināšana ir pašvaldības brīvprātīga iniciatīva un saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi.

Sabiedrības integrācijas pamatnostādnēs ir definēti šādi sabiedrības integrācijas politikas attīstības virzieni:

- pilsoniskā līdzdalība un sadarbība, t. sk. apkaimju kopienu stiprināšana;

- starpkultūru dialogs un iecietība;

- valsts valoda;

- sociālā iekļaušanās;

- informācijas pieejamība;

- pilsētvides un integrācijas pasākumu pieejamība.

Lai īstenotu Sabiedrības integrācijas pamatnostādnēs noteiktos virzienus un sasniegtu noteiktos mērķus, pašvaldība strādā kopīgi ar sabiedrības integrācijas mērķa grupas pārstāvošām organizācijām un organizācijām, kas strādā šo mērķa grupu labā, jo īpaši nevalstiskajām organizācijām. Nevalstiskās organizācijas ir viens no sabiedrības integrācijas stūrakmeņiem, un to īstenotās aktivitātes rada būtisku ietekmi sabiedrības integrācijas jautājumu risināšanā. Tās sniedz atbalstu dažādām mērķa grupām sabiedrības integrācijas jomā, nodrošinot plašāku sabiedrības līdzdalību un iesaisti gan nevalstiskajā sektorā, gan pašvaldības darbā. Tāpēc ir ļoti svarīgi, ka pašvaldībai ir iespēja sniegt finansiālu atbalstu nevalstiskajām organizācijām un arī citām juridiskajām personām, piemēram, izglītības iestādēm un komercsabiedrībām noteiktu mērķu sasniegšanai saskaņā ar Sabiedrības integrācijas pamatnostādnēs noteikto, tajā skaitā līdzdalības jomā, ietverot arī atbalstu apkaimju aktivitātēm un attīstībai.

6. Izpildes nodrošināšana

Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Rīgas valstspilsētas pašvaldības Centrālās administrācijas Rīgas pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centrs.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Pašvaldības ieguldījums un izvirzītās prasības ir samērīgas attiecībā pret atbalstu, ko saņems nevalstiskās organizācijas un citas juridiskās personas noteikto mērķu sasniegšanai saskaņā ar Sabiedrības integrācijas pamatnostādnēs noteikto.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Jautājumi par papildinājumu un citu grozījumu veikšanu Saistošajos noteikumos Nr. 132 tika izskatīti 2022. gadā vairākās Rīgas domes Konsultatīvās padomes sabiedrības integrācijas jautājumos sēdēs, notikušas arī neformālas sarunas ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem gan par finansējuma apjoma palielināšanu, gan latviešu valodas apmācības jautājumiem.

Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 2023. gada 6. februārī tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.riga.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Noteiktajā termiņā divu nedēļu laikā netika saņemts neviens priekšlikums vai iebildums.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece L. Ozola

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!