• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mārupes novada domes 2023. gada 28. februāra saistošie noteikumi Nr. 4/2023 "Par kārtību, kādā Mārupes novada pašvaldība piešķir un izmaksā pašvaldības atbalstu bērnam, kurš saņem pakalpojumu privātajā pirmsskolas izglītības iestādē, vai līdzfinansējumu pie privātā bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2023., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/op/2023/60.18

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ropažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 8/23

Grozījums Ropažu novada pašvaldības domes 2022. gada 8. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 25/22 "Ropažu novada pašvaldības aģentūras "Saimnieks" sniegtie pakalpojumi"

Vēl šajā numurā

24.03.2023., Nr. 60

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Mārupes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 4/2023

Pieņemts: 28.02.2023.

OP numurs: 2023/60.18

2023/60.18
RĪKI

Mārupes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Mārupes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 4/2023

Mārupē 2023. gada 28. februārī

Par kārtību, kādā Mārupes novada pašvaldība piešķir un izmaksā pašvaldības atbalstu bērnam, kurš saņem pakalpojumu privātajā pirmsskolas izglītības iestādē, vai līdzfinansējumu pie privātā bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja

APSTIPRINĀTI ar Mārupes novada pašvaldības domes
2023. gada 28. februāra lēmumu Nr. 30 (sēdes prot. Nr. 4)

Izdoti saskaņā ar
Izglītības likuma 17. panta 2.4 daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Mārupes novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība):

1.1. sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas (turpmāk – pašvaldības atbalsts) privātajai izglītības iestādei, kas nodrošina pirmsskolas izglītības pakalpojuma pieejamību bērniem no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai (turpmāk – privātā izglītības iestāde);

1.2. piešķir un izmaksā pašvaldības līdzfinansējumu (turpmāk – līdzfinansējumu) bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam (turpmāk – aukle), kurš reģistrēts Ministru kabineta 2013. gada 16. jūlija noteikumos Nr. 404 "Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība" noteiktajā kārtībā.

2. Pašvaldības atbalsta un līdzfinansējuma apmēru nosaka pašvaldības dome ar atsevišķu lēmumu.

3. Pašvaldība par vienu bērnu piešķir un izmaksā tikai vienu pabalsta veidu saskaņā ar saistošo noteikumu 1. punktu.

4. Pašvaldības atbalsts vai līdzfinansējums nav paredzēts bērna ēdināšanas izdevumu segšanai.

II. Pašvaldības atbalsta sniegšanas kārtība privātajai izglītības iestādei

5. Pašvaldība aprēķina un izmaksā pašvaldības atbalstu privātajai izglītības iestādei Ministru kabineta 2015. gada 9. decembra noteikumos Nr. 709 "Noteikumi par izmaksas noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 709) noteiktajā kārtībā.

6. Pašvaldības atbalstu piešķir, ja ir izpildīti visi šā punkta nosacījumi:

6.1. bērna un viena bērna likumiskā pārstāvja dzīvesvieta ir deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā;

6.2. ir veikta bērna reģistrācija pašvaldības izveidotajā vienotajā rindā uzņemšanai pašvaldības dibinātā pirmsskolas izglītības iestādē;

6.3. bērns ir sasniedzis 18 (astoņpadsmit) mēnešu vecumu;

6.4. bērns nav reģistrēts citas pašvaldības dibinātā izglītības iestādē un par šo bērnu pašvaldība neveic attiecīgās pašvaldības padotībā esošās izglītības iestādes uzturēšanas izdevumu finansēšanu.

7. Lai saņemtu pašvaldības atbalstu, privātā izglītības iestāde iesniedz pašvaldības Izglītības pārvaldē (turpmāk – Izglītības pārvalde) šādus dokumentus:

7.1. izmaksu tāmi atbilstoši privātās izglītības iestādes apstiprinātiem iepriekšējā gada pēc naudas plūsmas uzskaitītiem izdevumiem, vai, ja tiek dibināta jauna privātā izglītības iestāde, atbilstoši apstiprinātai plānoto izdevumu tāmei, kurā norādītas vienam izglītojamajam nepieciešamās vidējās izmaksas pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai privātajā izglītības iestādē, atsevišķi aprēķinot izmaksas bērniem no 1,5–4 gadu vecumam un pirmsskolas obligātās sagatavošanas vecuma bērniem, kā arī valsts mērķdotācija, ko saņem privātā pirmsskolas izglītības iestāde (1. pielikums);

7.2. apliecinājumu, ka privātā izglītības iestāde nav nodokļu parādnieks Publisko iepirkumu likuma izpratnē (2. pielikums).

8. Saistošo noteikumu 7. punktā minētos dokumentus privātā izglītības iestāde iesniedz parakstītus ar drošu elektronisko parakstu, nosūtot uz pašvaldības oficiālo e-pastu marupe@marupe.lv.

9. Pēc saistošo noteikumu 7. punktā minēto dokumentu saņemšanas Izglītības pārvalde pārbauda tajos norādītās informācijas atbilstību saistošo noteikumu prasībām un valsts datu bāzēs un reģistros publicētajām ziņām, un:

9.1. ja informācija atbilst pašvaldības atbalsta piešķiršanas noteikumiem, sagatavo līgumu par atbalsta piešķiršanu un izmaksāšanas un izlietošanas kārtību, kuru pēc parakstīšanas no Izglītības pārvaldes puses iesniedz parakstīšanai privātajai izglītības iestādei;

9.2. ja informācija neatbilst pašvaldības atbalsta piešķiršanas nosacījumiem, Izglītības pārvalde pieņem motivētu lēmumu par atteikumu piešķirt pieprasīto atbalstu.

10. Pašvaldības Centrālās pārvaldes Finanšu un grāmatvedības nodaļa atbilstoši noslēgtajam līgumam par pašvaldības atbalsta piešķiršanu un izmaksāšanas un izlietošanas kārtību, izmaksā atbalstu privātajai izglītības iestādei vienu reizi mēnesī, atbalsta aprēķinam par pamatu ņemot privātās pirmsskolas izglītības iestādes izrakstīto rēķinu un tam pievienoto atskaiti – izglītojamo sarakstu, kuru iegūst VIIS sistēmas sadaļā Iestādes apakšsadaļā Izdrukas/BUP atbalsta finansējuma pieprasījumi (3. pielikums), un kuru iesniedz Excel formātā. Pirms atbalsta izmaksas privātajai izglītības iestādei, Izglītības pārvalde pārbauda iepriekš minētājā sarakstā iekļauto bērnu atbilstību atbalsta piešķiršanas noteikumiem.

11. Pašvaldība pārtrauc pašvaldības atbalsta izmaksu un izbeidz līgumu, ja:

11.1. Bērna un viena bērna likumiskā pārstāvja dzīvesvieta vairs nav deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā;

11.2. bērns tiek atskaitīts no privātās izglītības iestādes;

11.3. bērns uzņemts pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē;

11.4. privātā izglītības iestāde tiek likvidēta vai pārtrauc darbību reorganizācijas vai citu iemeslu dēļ.

III. Līdzfinansējuma piešķiršanas kārtība

12. Pašvaldība piešķir līdzfinansējumu pašvaldības domes noteiktajā apmērā par pilna laika (ne mazāk kā astoņas stundas darba dienā) bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanu darba dienās.

13. Līdzfinansējums tiek piešķirts par dienām, kad bērns ir saņēmis bērnu uzraudzības pakalpojumu vai to nav saņēmis attaisnojošu iemeslu dēļ. Par attaisnojošu iemeslu uzskatāma bērna prombūtne veselības stāvokļa dēļ, ko apliecina ārsta izsniegta izziņa vai valsts noteikusi epidemioloģiskās drošības ierobežojumus.

14. Līdzfinansējumu piešķir, ja:

14.1. bērna un viena bērna likumiskā pārstāvja dzīvesvieta ir deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā;

14.2. ir veikta bērna reģistrācija pašvaldības izveidotajā vienotajā rindā uzņemšanai pašvaldības dibinātā pirmsskolas izglītības iestādē;

14.3. bērns ir sasniedzis 18 (astoņpadsmit) mēnešu vecumu;

14.4. bērns nav reģistrēts citas pašvaldības izglītības iestādē un par šo bērnu pašvaldība neveic attiecīgās pašvaldības padotībā esošās izglītības iestādes uzturēšanas izdevumu finansēšanu;

14.5. izvēlētais bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs nav bērna likumiskais pārstāvis;

14.6. bērna likumiskais pārstāvis ir noslēdzis rakstveida līgumu ar aukli atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

15. Lai saņemtu līdzfinansējumu, bērna likumiskais pārstāvis iesniedz Izglītības pārvaldē:

15.1. iesniegumu par līdzfinansējuma piešķiršanu (4. pielikums);

15.2. līguma, kas noslēgts starp aukli un bērna likumisko pārstāvi par bērna uzraudzības pakalpojumu, kopiju.

16. Saistošo noteikumu 15. punktā minētos dokumentus iesniedz klātienē Izglītības pārvaldē vai parakstītus ar drošu elektronisko parakstu, nosūtot uz pašvaldības oficiālo e-pastu marupe@marupe.lv.

17. Pēc saistošo noteikumu 15. punktā minēto dokumentu saņemšanas Izglītības pārvalde pārbauda tajos norādītās informācijas atbilstību saistošo noteikumu prasībām un valsts datu bāzēs publicētajām ziņām, un:

17.1. ja informācija atbilst līdzfinansējuma piešķiršanas noteikumiem, Izglītības pārvalde sagatavo līgumu par līdzfinansējuma piešķiršanu un izmaksāšanas un izlietošanas kārtību, kuru paraksta Izglītības pārvalde, bērna vecāks/likumiskais pārstāvis un aukle;

17.2. ja informācija neatbilst līdzfinansējuma piešķiršanas noteikumiem, Izglītības pārvalde pieņem motivētu lēmumu par atteikumu piešķirt pieprasīto līdzfinansējumu un paziņo par to bērna likumiskajam pārstāvim.

18. Pašvaldības Centrālās pārvaldes Finanšu un grāmatvedības nodaļa, atbilstoši noslēgtajam līgumam par līdzfinansējuma piešķiršanu un izmaksas un izlietošanas kārtību, izmaksā auklei līdzfinansējumu vienu reizi mēnesī, līdzfinansējuma aprēķinam par pamatu ņemot elektroniskajā sistēmā "PALMAsoft" ģenerēto darbu pieņemšanas – nodošanas aktu, ko savstarpēji elektroniski saskaņo aukle un bērna likumiskais pārstāvis, uz kura pamata tiek veidots elektronisks rēķins.

19. Līdzfinansējuma izmaksu pārtrauc un izbeidz līgumu, ja:

19.1. bērns sasniedzis piecu gadu vecumu;

19.2. bērns uzņemts pašvaldības izglītības iestādē, privātajā izglītības iestādē vai citas pašvaldības izglītības iestādē;

19.3. bērna un viena bērna likumiskā pārstāvja dzīvesvieta vairs nav deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā;

19.4. aukle tiek izslēgta no Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistra vai aukles kā bērna uzraudzības pakalpojuma sniedzēja darbība ir apturēta.

20. Ja bērns tiek uzņemts pašvaldības vai privātajā pirmsskolas izglītības iestādē, pašvaldības līdzfinansējumu aprēķina proporcionāli dienu skaitam, kad bērns ir saņēmis aukles pakalpojumus.

IV. Noslēguma jautājumi

21. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

22. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Mārupes novada pašvaldības 2021. gada 29. septembra saistošie noteikumi Nr. 13/2021 "Par kārtību kādā Mārupes novada pašvaldība piešķir un izmaksā atbalstu bērnam, kurš saņem pakalpojumu pie privātā bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja vai privātajā pirmsskolas izglītības iestādē".

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence

 

1. pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes
28.02.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 4/2023

Privātās pirmsskolas izglītības iestādes pakalpojumu izmaksu tāme

Izglītības iestāde  
Izglītības iestādes dibinātājs  
Reģistrācijas Nr.  
Juridiskā adrese  
Pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas adrese/es  
Tālrunis  
E-pasta adrese  
Izmaksu periods  
         
Ekonomiskās klasifikācijas kods Izglītības iestāde KOPĀ PPII FINANSĒJUMS VECĀKU FINANSĒJUMS
Izmaksas par pirmsskolas izglītības pakalpojumu privātā izglītības iestādē, EUR
Izmaksas par pirmsskolas izglītības pakalpojumu privātā izglītības iestādē ir aprēķinātas, atbilstoši ekonomiskās klasifikācijas kodiem iekļaujot šādus iepriekšējā gadā pēc naudas plūsmas uzskaitītos izdevumus un šādas aprēķinātas vērtības, kuras dalītas ar audzēkņu skaitu uz kārtējā gada 1. septembri attiecīgajā pirmsskolas izglītības iestādē, EUR:
1. Aprēķinā iekļautie izdevumi      
1100 Atalgojumi (EKK 1100) (izņemot pedagogu atalgojumu, kuru piešķir kā mērķdotāciju no valsts budžeta)      
1200 Darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, pabalsti un kompensācijas (EKK 1200) (izņemot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kuras piešķir kā mērķdotāciju no valsts budžeta);      
2100 Mācību, darba un dienesta komandējumi, dienesta, darba braucieni (EKK 2100) (izņemot tos, kas finansēti no Eiropas Savienības fondiem)      
2200 Pakalpojumu samaksa      
2210 Pasta, telefona un citi sakaru pakalpojumi      
2220 Izdevumi par komunālajiem pakalpojumiem;      
2230 Iestādes administratīvie izdevumi un ar iestādes darbības nodrošināšanu saistītie izdevumi      
2240 Remontdarbi un iestāžu uzturēšanas pakalpojumi (izņemot ēku, būvju un ceļu kapitālo remontu);      
2250 Informācijas tehnoloģiju pakalpojumi;      
2260 Īres un nomas maksa      
2300 Krājumi, materiāli, energoresursi, preces, biroja preces un inventārs, kurus neuzskaita pamatkapitāla veidošanā      
2310 Izdevumi par precēm iestādes darbības nodrošināšanai      
2320 Kurināmais un enerģētiskie materiāli      
2340 Zāles, ķimikālijas, laboratorijas preces, medicīniskās ierīces, medicīniskie instrumenti, laboratorijas dzīvnieki un to uzturēšana      
2350 Kārtējā remonta un iestāžu uzturēšanas materiāli      
2360 Valsts un pašvaldību aprūpē un apgādē esošo personu uzturēšanas izdevumi (izņemot ēdināšanas izdevumus (EKK 2363));      
2370 Mācību līdzekļi un materiāli (izņemot valsts budžeta dotācijas mācību līdzekļu iegādei)      
2400 Izdevumi periodikas iegādei      
  Kopējais pamatlīdzekļu nolietojums, kas tiek aprēķināts, ievērojot ilgtermiņa ieguldījumu uzskaites kārtību un kurš tiek dalīts ar audzēkņu skaitu attiecīgajā izglītības iestādē.      
2. Aprēķinā neiekļautie izdevumi      
  Valsts budžeta mērķdotācija, ko privātā izglītības iestāde saņem par bērniem, kam tiek īstenota obligātā sagatavošana pamatizglītības apguvei

(summa netiek iekļauta attiecīgajās izmaksu pozīcijās)

     
  Eiropas Struktūrfondu projektu finansējuma izmaksas      
  Izglītojamo skaits no pusotra līdz četru gadu vecumam 1. septembrī      
  Izglītojamo skaits obligātās sagatavošanas vecumā 1. septembrī      
  Vienam izglītojamajam nepieciešamās vidējās izmaksas mēnesī ( no pusotra gada līdz 4 gadu vecumam )      
  Vienam izglītojamajam nepieciešamās vidējās izmaksas mēnesī (5–6 gadus veciem bērniem)      

Apliecinu, ka tāmē iekļautie izdevumi ir veikti izmaksu periodā, tie atbilst normatīvajiem aktiem par izmaksu ekonomisko klasifikāciju, norādītā informācija ir patiesa, aprēķins sakrīt ar iestādes gada pārskata datiem, kas iesniegti Valsts ieņēmumu dienestā

Datums

Dibinātāja paraksta tiesīgā persona______________________________ (paraksts, vārds, uzvārds, amats)

 

2. pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes
28.02.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 4/2023

Apliecinājums

Apliecinu, ka:
1)  
  (pakalpojuma sniedzēja nosaukums)

līguma slēgšanas laikā nav nodokļu parādu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu parādu, kas pārsniedz 150 EUR;

2) saņemtais atbalsts tiks izlietots atbilstoši finansējuma mērķim;

Dibinātāja paraksttiesīgas personas amats, paraksts, paraksta atšifrējums*

Z.v.*

Datums*___________________

Piezīme. * Dokumentu rekvizītus "Dibinātāja paraksttiesīgas personas paraksts", "paraksta atšifrējums", "Z.v." un "datums" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

 

3. pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes
28.02.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 4/2023

Atskaite par Mārupes novadā deklarēto bērnu apmeklējumu pirmskolas izglītības iestādē ⃰

Par laika periodu no 202___.gada _________līdz 202_____.gada__________

Vārds Citi vārdi Uzvārds Personas kods Apmaksājamo dienu skaits Attaisnoti kavētas dienas ar ārsta zīmi Attaisnoti kavētas dienas ar vecāku zīmi Neattaisnoti kavētas dienas
 
Dokumentu oriģināli par kavējumiem glabājas pirmsskolas izglītības iestādē
  (norādīt vietu, adresi un atbildīgo peronu saziņai)

Vadītāja paraksts /paraksta atšifrējums/

* Atskaite sagatavota datus ņemot no Valsts izglītības informācijas sistēmas Iestādes apakšsadaļas Izdrukas/BUP atbalsta finansējuma pieprasījumi.

 

4. pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes
28.02.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 4/2023

Mārupes novada Izglītības pārvaldei

  Bērna vecāka vai likumiskā pārstāvja vārds, uzvārds
   
   
  personas kods
   
   
  Deklarētā dzīvesvietas adrese
   
   
  Faktiskā dzīvesvietas adrese
   
   
  Kontakttālrunis
   
   
  E-pasta adrese
   

IESNIEGUMS

No_______________(dd.mm.gggg.) lūdzu piešķirt pašvaldības līdzfinansējumu privātā bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam (turpmāk – aukles) pilna laika pakalpojumam darba dienās (ne mazāk kā 8 stundas dienā), sakarā ar to, ka manam bērnam

(vārds, uzvārds, personas kods, deklarētā dzīvesvietas adrese)

nav nodrošināta vieta pašvaldības dibinātā izglītības iestādē, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu Mārupes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Informācija par aukles pakalpojuma sniedzēju:

(vārds, uzvārds vai juridiskās personas nosaukums)
(personas kods vai juridiskās personas reģistrācijas Nr.)

Adrese, kurā tiek nodrošināts privātais bērnu uzraudzības pakalpojums:

Pašvaldības līdzfinansējumu par aukles pakalpojumu lūdzu pārskaitīt uz aukles norēķinu kontu:

Apliecinu, ka sniegtā informācija un personas dati ir patiesi. Apņemos ievērot, ka jebkuru iesniegumā norādīto apstākļu izmaiņu gadījumā jāinformē Mārupes novada Izglītības pārvalde.

Esmu informēts, ka pieteikuma iesniegšanas un apstrādes procesā tiks veikta pieteikuma iesniedzēja personas datu apstrāde līdzfinansējuma pieprasīšanas un piešķiršanas nolūkam.

(dd.mm.ggg.) (paraksts/atšifrējums)

Plašāka informācija par personas datu apstrādes aspektiem ir pieejama pašvaldības privātuma politikā.

 

 

Saistošo noteikumu Nr. 4/2023 "Par kārtību, kādā Mārupes novada pašvaldība piešķir un izmaksā atbalstu bērnam, kurš saņem pakalpojumu privātajā pirmsskolas izglītības iestādē, vai līdzfinansējumu pie privātā bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistošo noteikumu mērķis ir noteikt kārtību, kādā Mārupes novada pašvaldība:

1.1. sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei, kas nodrošina pirmsskolas izglītības pakalpojuma pieejamību bērniem no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai, kuru dzīvesvieta deklarēta Mārupes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā un kuri nav nodrošināti ar vietu pašvaldības izglītības iestādē (turpmāk – pašvaldības atbalsts), un kura normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir reģistrējusi bērnu Valsts izglītības informācijas sistēmā (turpmāk – VIIS);

1.2. piešķir un izmaksā pašvaldības līdzfinansējumu (turpmāk – līdzfinansējumu), bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam (turpmāk – aukle), kurš reģistrēts Ministru kabineta 2013. gada 16. jūlija noteikumos Nr. 404 "Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība" noteiktajā kārtībā (turpmāk – aukle), un sniedz atbalstu pirmsskolas izglītības programmas apgūšanai, un ar kuru pašvaldība un bērna likumiskais pārstāvis ir noslēdzis līgumu.

Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 4. punkts nosaka pašvaldības autonomo funkciju gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp nodrošināt iespēju obligāto izglītību un gādāt par pirmsskolas izglītības, profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības un pieaugušo izglītības pieejamību.

Izglītības likuma 17. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka katras pašvaldības pienākums ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību. Saskaņā ar tā paša likuma panta 21 daļu, ja pašvaldība bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, nenodrošina vietu pašvaldības izglītības iestādes īstenotā pirmsskolas izglītības programmā (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) un bērns apgūst pirmsskolas izglītības programmu privātā izglītības iestādē, tad pašvaldība šim privātam pakalpojuma sniedzējam sedz izmaksas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Izmaksas sedz apmērā, kas atbilst vienam izglītojamajam pirmsskolas izglītības programmā nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs. Ja izglītojamais apgūst Publisko iepirkumu likumā noteiktajā kārtībā pašvaldības izraudzītās izglītības iestādes īstenotu pirmsskolas izglītības programmu, izmaksas sedz apmērā, kāds noteikts publiskā iepirkuma rezultātā.

Izglītības likuma 17. panta 22 daļa nosaka, ka pašvaldība atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai metodikai nosaka vienam izglītojamajam nepieciešamās vidējās izmaksas pirmsskolas izglītības programmā (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs. Minētās vidējās izmaksas un to aprēķināšanas kārtību pašvaldība publisko savā mājas lapā internetā.

Saskaņā ar Izglītības likuma 17. panta 24 daļu pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka kārtību, kādā tā nodrošina šā panta 2.1 un 2.3 daļā noteikto izmaksu segšanu, kā arī nosacījumus lielāka atbalsta apjoma noteikšanai atbilstoši pašvaldības budžeta iespējām.

Saskaņā ar Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktu, dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumu, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

Likums "Par pašvaldībām" zaudējis spēku ar 2023. gada 1. janvāri.

Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošie noteikumi Nr. 13/2021 "Par kārtību kādā Mārupes novada pašvaldība piešķir un izmaksā atbalstu bērnam, kurš saņem pakalpojumu pie privātā bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja vai privātajā pirmsskolas iestādē" izdoti uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata.

Pašvaldības dome ir izvērtējusi Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošie noteikumus Nr. 13/2021 "Par kārtību kādā Mārupes novada pašvaldība piešķir un izmaksā atbalstu bērnam, kurš saņem pakalpojumu pie privātā bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja vai privātajā pirmsskolas iestādē" atbilstību Pašvaldības likumam un sagatavojusi to jaunā redakcijā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2023. gadā privātajām pirmsskolas izglītības iestāžu pakalpojumu līdzfinansēšanai Mārupes novada pašvaldība budžetā paredzēti 5 858 470 EUR, aukļu pakalpojumu apmaksai plānoti 400 000 EUR. Pašvaldības iepirkto vietu privātajās izglītības iestādēs finansēšanai budžetā plānotais finansējums 356 791 EUR. Finansējuma apmērs atkarīgs no Mārupes novadā deklarēto bērnu skaita privātajās izglītības iestādēs un aukļu pakalpojumu saņēmēju skaita. Jaunas darba vietas nav plānotas.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Gādāt par iedzīvotāju izglītību pirmsskolas izglītības pieejamības nodrošināšanā.

Nav ietekmes uz vidi.

Nav ietekmes uz iedzīvotāju veselību.

Saistošie noteikumi rada labvēlīgu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Mārupes novada pašvaldības Izglītības pārvalde.

Galvenie administratīvo procedūru posmi un privātpersonām veicamās darbības noteiktas Saistošajos noteikumos.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas. 

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 4. punktā noteiktās pašvaldības funkcijas izpildei.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Mārupes novada pašvaldības Izglītības pārvalde un Centrālās pārvaldes Finanšu un grāmatvedības nodaļa.

Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija, vai jaunu darba vietu izveide.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 1. februāra līdz 15. februārim publicēts pašvaldības mājas lapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Iepriekš minētajā termiņā sabiedrības viedokļi nav saņemti.

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!