• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde
Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde publicē kultūras pieminekļu izmantošanas un saglabāšanas norādījumus attiecībā uz pieminekļiem, kas iekļauti kultūras pieminekļu sarakstā.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes 2023. gada 13. marta vispārīgais administratīvais akts Nr. NKMP/2023/14.3-07/1628 "Valsts nozīmes mākslas pieminekļu izmantošanas un saglabāšanas norādījumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2023., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/op/2023/54.36

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts augu aizsardzības dienesta informācija

Par izmaiņām Augu aizsardzības līdzekļu reģistrā

Vēl šajā numurā

16.03.2023., Nr. 54

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde

Veids: vispārīgais administratīvais akts

Numurs: NKMP/2023/14.3-07/1628

Pieņemts: 13.03.2023.

OP numurs: 2023/54.36

2023/54.36
RĪKI

Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vispārīgie administratīvie akti: Šajā laidienā 16 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes
vispārīgais administratīvais akts Nr. NKMP/2023/14.3-07/1628

Daugavpilī 2023. gada 13. martā

Valsts nozīmes mākslas pieminekļu izmantošanas un saglabāšanas norādījumi

Norādījumi izdoti Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā iekļauto valsts nozīmes mākslas pieminekļu izmantošanai un saglabāšanai.

Adresāts: valsts nozīmes mākslas pieminekļu īpašnieks (valdītājs).

Pamatojums: norādījumi izdoti, pamatojoties uz likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 5. pantu un Ministru kabineta 2021. gada 26. oktobra noteikumu Nr. 720 "Kultūras pieminekļu uzskaites, aizsardzības, izmantošanas un restaurācijas noteikumi" 58. punktu, nosakot kultūras pieminekļa, tā teritorijas un aizsardzības zonas uzturēšanas režīmu un saimnieciskās darbības ierobežojumus, kā arī darbības, kuras var veikt bez Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (turpmāk tekstā – Pārvaldes) atļaujas, lai novērstu saglabājamo un aizsargājamo kultūrvēsturisko vērtību iznīcināšanu un bojāšanu, kā arī pamatojoties uz 2022. gada 23. decembra Kultūras ministrijas rīkojumu Nr. 2.5-1-202 "Grozījumi Kultūras ministrijas 1998. gada 29. oktobra rīkojumā Nr. 128 "Par Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu", publicētu Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" 2022. gada 29. decembrī, pieejams https://www.vestnesis.lv/op/2022/252.3.

Kultūras pieminekļa statuss: Mākslas priekšmeti iekļauti Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā valsts nozīmes mākslas pieminekļi. Informācija pieejama https://mantojums.lv/cultural-objects.

Norādījumi attiecināmi uz sekojošiem valsts nozīmes mākslas pieminekļiem:

Valsts aizsardzības Nr.

Nosaukums

Mākslas pieminekļa saglabājamās vērtības

3574

Misāle ar gravīrām

Oriģinālais materiāls un izpildījuma tehnika;

Objekta forma;

Dizaina risinājums;

Virsmas apdare

Dekoratīvais risinājums; Iesējums;

Vizuālā informācija;

Izpildījuma amatnieciskā kvalitāte;

Laikmetu raksturojoša tehnoloģija

9212

Grāmata "Misāle" ar iesējumu, gravīrām un grāmatzīmi, 1758

Oriģinālais materiāls un izpildījuma tehnika;

Objekta forma;

Dizaina risinājums;

Virsmas apdare;

Dekoratīvais risinājums; Iesējums;

Vizuālā informācija;

Izpildījuma amatnieciskā kvalitāte;

Laikmetu raksturojoša tehnoloģija

9213

Grāmata "Misāle" ar iesējumu un gravīrām, 1786

Oriģinālais materiāls un izpildījuma tehnika;

Objekta forma;

Dizaina risinājums;

Virsmas apdare;

Dekoratīvais risinājums; Iesējums;

Vizuālā informācija;

Izpildījuma amatnieciskā kvalitāte;

Laikmetu raksturojoša tehnoloģija

9214

Grāmata "Misāle" ar iesējumu un gravīrām, 1760

Oriģinālais materiāls un izpildījuma tehnika;

Objekta forma;

Dizaina risinājums;

Virsmas apdare;

Dekoratīvais risinājums; Iesējums;

Vizuālā informācija;

Izpildījuma amatnieciskā kvalitāte;

Laikmetu raksturojoša tehnoloģija

9215

Grāmata "Misāle" ar iesējumu un gravīrām, 1731

Oriģinālais materiāls un izpildījuma tehnika;

Objekta forma;

Dizaina risinājums;

Virsmas apdare;

Dekoratīvais risinājums; Iesējums;

Vizuālā informācija;

Izpildījuma amatnieciskā kvalitāte;

Laikmetu raksturojoša tehnoloģija

Pārvaldes izvirzītās prasības:

1. Mākslas piemineklim:

1.1. Uzturēšanas režīms:

1.1.1. Mākslas pieminekli ir aizliegts iznīcināt. Fiziskajām un juridiskajām personām jānodrošina, lai tiktu saglabāts Mākslas piemineklis, kas ir to īpašumā (valdījumā). Valsts īpašumā esoša Mākslas pieminekļa saglabāšanu nodrošina tās valdītājs.

1.1.2. Mākslas pieminekļa īpašnieka (valdītāja) pienākums ir ievērot likumu "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" un citus normatīvos aktus, kā arī Pārvaldes norādījumus par Mākslas pieminekļa izmantošanu un saglabāšanu; informēt Pārvaldi par katru bojājumu, kas radies īpašumā (valdījumā) esošajam Mākslas piemineklim; laikus informēt Pārvaldi par restaurācijas iecerēm un jebkuru saimniecisko darbību, kas pārveido Mākslas pieminekli.

1.1.3. Lai nodrošinātu Mākslas pieminekļa uzturēšanu un saglabāšanu, īpašniekam (valdītajam) savlaicīgi un regulāri jāveic Mākslas pieminekļa apsekošana (vizuālā apskate), lai novērtētu bojājumus un iespējamos apdraudējumus, īpašu uzmanību pievēršot tehniskajam un vizuālajam stāvoklim. Īpašniekam (valdītājam) jānodrošina regulāra Mākslas pieminekļa kopšana.

1.1.4. Mākslas pieminekļa īpašniekam (valdītājam) jānodrošinās pret Mākslas pieminekļa fizisku bojāšanu un pārlieku liela mitruma iedarbību. Mākslas pieminekļa kopšana veicama, attīrot to no putekļiem ar sausu lupatiņu, neizmantojot abrazīvus instrumentus un materiālus.

1.1.5. Mākslas pieminekli, būvi vai vidi, ar kuru tas saistīts, izmanto tā sākotnējai funkcijai vai kultūras, izglītības, zinātnes, tūrisma, saimnieciskiem vai citiem mērķiem tā, lai tiktu saglabāts mākslas piemineklis, būves vai vides, ar kuru tas saistīts, un aizsardzības zonas kultūrvēsturiskā vērtība.

1.1.6. Mākslas pieminekļa uzturēšanu, konservāciju un restaurāciju veic Mākslas pieminekļa īpašnieks (valdītājs) par saviem līdzekļiem.

1.2. Saimnieciskās darbības ierobežojumi:

1.2.1. Mākslas pieminekļa pārveidošana vai tā oriģinālo daļu aizstāšana ar jaunām daļām pieļaujama tikai tad, ja tā ir labākā iespēja, kā saglabāt Mākslas pieminekli, vai arī tad, ja pārveidojuma rezultātā nepazeminās Mākslas pieminekļa vērtība.

1.2.2. Mākslas pieminekļa konservācijā un restaurācijā lieto oriģinālam un vēlāku laiku vērtīgiem uzslāņojumiem atbilstošus un ar tiem saderīgus materiālus. Restaurācijā vēlams izvēlēties viegli atgriezeniskus materiālus.

1.2.3. Ja paredzēti Mākslas pieminekļa konservācijas, restaurācijas darbi:

1.2.4. Īpašniekam (valdītājam) vai tā pilnvarotajai personai nepieciešams saņemt Pārvaldes atļauju konservācijas vai restaurācijas darbiem.

1.2.5. Pārvalde Mākslas pieminekļa īpašniekam (valdītājam) izsniedz darbu atļauju, pamatojoties uz iesniegumu, kurā norādīta paredzamā darbu vieta, apjoms, darbu izpildīšanas veids, metodika, restaurācijā izmantojamie materiāli, kā arī pamatojums to izvēlei. Atļauju izsniedz pēc veicamo darbu dokumentācijas (izvērtējot darbu raksturu un apjomu – vizuālās fiksācijas dokumentu, projekta, apraksta un metodikas) izvērtēšanas un saskaņošanas Pārvaldē.

1.3. Darbības, kuras var veikt bez Pārvaldes atļaujas:

1.3.1. Mākslas pieminekļa kopšanas un uzturēšanas darbi, kas nepārveido Mākslas pieminekli (tā saglabājamās vērtības), negatīvi neietekmē tā vidi un nesamazina Mākslas pieminekļa kultūrvēsturisko vērtību, kā arī citas saimnieciskās darbības, kas neietekmē Mākslas pieminekļa saglabāšanu.

1.3.2. Mākslas pieminekļa izpēte, kas tiek veikta, fiziski neskarot Mākslas pieminekļa saglabājamās vērtības.

2. Par Mākslas pieminekļa izmantošanas un saglabāšanas norādījumu pārkāpšanu var tikt piemērota administratīvā atbildība.

3. Citi noteikumi:

3.1. Mākslas pieminekli var atsavināt, ja par nodomu to atsavināt īpašnieks ir paziņojis Pārvaldei, un nākamais tā īpašnieks ir iepazinies ar Pārvaldes izsniegto vispārējo normatīvo aktu valsts nozīmes mākslas pieminekļa izmantošanai un saglabāšanai

3.2. Atsavinot kultūras pieminekli, īpašniekam kā NILLTPFN likuma subjektam attiecinātais pienākums ir iesniegt Finanšu izlūkošanas dienestam (https://goaml.fid.gov.lv) un Pārvaldei ziņojumus par aizdomīgiem darījumiem vai darbībām un sliekšņa deklarācijas. Ziņošanas pienākums attiecas arī uz līdzekļiem, kas rada aizdomas, ka tie tieši vai netieši iegūti noziedzīga nodarījuma rezultātā vai saistīti ar terorisma finansēšanu vai šādu darbību mēģinājumu.

4. Apstrīdēšanas kārtība:

4.1. Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 70. panta pirmo daļu, Administratīvais akts stājas spēkā brīdī, kad tas publicēts laikraksta "Latvijas Vēstnesis" mājaslapā www.vestnesis.lv.

4.2. Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 76. panta pirmo un otro daļu, 77. pantu un 79. panta pirmo daļu Administratīvo aktu var apstrīdēt viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas Pārvaldes vadītājam, iesniedzot iesniegumu Pārvaldē, Mazajā Pils ielā 19, Rīgā, LV-1050; pasts@mantojums.lv. Šī administratīvā akta apstrīdēšana tā daļā neaptur administratīvā akta darbību. 

Konsultācijas par mākslas pieminekļa izmantošanu un saglabāšanu Jūs varat saņemt Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes Latgales reģionālajā nodaļā: tālr. 26392723, e-pasts: latgale@mantojums.lv); korespondences adrese: 18. novembra iela 18A, (206. kab.), Daugavpils, LV-5401, Atbrīvošanas aleja 93, (133. kab.), Rēzekne, LV-4601.

Latgales reģionālās nodaļas vadītāja,
galvenā valsts inspektore V. Platpīre

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!