• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Smiltenes novada domes 2023. gada 22. februāra saistošie noteikumi Nr. 4/23 "Kārtība, kādā Smiltenes novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 6.03.2023., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/op/2023/46.28

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Talsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 6

Par Talsu novada domes 2009. gada 10. septembra saistošo noteikumu Nr. 10 "Par detālplānojumu zemesgabalam "Kapari", Ģibuļu pag., Talsu nov.", atzīšanu par spēku zaudējušiem

Vēl šajā numurā

06.03.2023., Nr. 46

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Smiltenes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 4/23

Pieņemts: 22.02.2023.

OP numurs: 2023/46.28

2023/46.28
RĪKI

Smiltenes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Smiltenes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 4/23

Smiltenē 2023. gada 22. februārī

Kārtība, kādā Smiltenes novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem

Apstiprināti ar Smiltenes novada pašvaldības domes
2023. gada 22. februāra lēmumu Nr. 81 (prot. Nr. 3, 41. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Smiltenes novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) nodrošina līdzfinansējumu privātam bērnu uzraudzības pakalpojumam (turpmāk – līdzfinansējums) un līdzfinansējuma apmēru par vienu bērnu.

2. Līdzfinansējums ir paredzēts bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam (turpmāk – Finansējuma saņēmējs), kurš ir reģistrēts Ministru kabineta 2013. gada 16. jūlija noteikumos Nr. 404 "Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība" noteiktajā kārtībā, par pilna laika bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanu darba dienās bērna dzīvesvietā vai citā piemērotā vietā ārpus bērna dzīvesvietas Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

3. Līdzfinansējuma saņēmējam kā bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējam ir jāatbilst šādiem nosacījumiem:

3.1. juridiska vai fiziska persona, kas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā reģistrēta Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā kā pakalpojuma sniedzējs;

3.2. sniedz atbalstu pirmsskolas izglītības programmas apgūšanai ģimenē, ja bērns nav reģistrēts kā izglītojamais nevienā izglītības iestādē, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu;

3.3. noslēdzis līgumu par pakalpojuma sniegšanu ar bērna likumisko pārstāvi;

3.4. Finansējuma saņēmējs sniedz uzraudzības pakalpojumu ilgāk kā 4 stundas dienā un sadarbībā ar Smiltenes novada Izglītības pārvaldi vai tās nozīmētu Izglītības iestādi sniedz ģimenei atbalstu pirmsskolas izglītības programmas apgūšanā.

4. Līdzfinansējums tiek piešķirts, ja tā saņemšanas nosacījumi atbilst šādiem kritērijiem:

4.1. bērns ir sasniedzis pusotra gada vecuma;

4.2. bērna un viena bērna likumiskā pārstāvja dzīvesvieta deklarēta Smiltenes novada administratīvajā teritorijā;

4.3. izvēlētais bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs nav bērna likumiskais pārstāvis;

4.4. bērns saskaņā ar Smiltenes novada pašvaldības domes saistošajos noteikumos noteikto kārtību reģistrēts pirmsskolas izglītības programmas apguvei Pašvaldības izglītības iestādē.

5. Līdzfinansējums nav paredzēts bērna ēdināšanas izdevumu segšanai.

6. Līdzfinansējums par bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanas vienu darba dienu tiek noteikts atbilstoši Pašvaldībā noteiktajām vienam izglītojamam nepieciešamajām vidējām izmaksām Pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto metodiku un kārtību.

7. Līdzfinansējuma aprēķinu kārtējam gadam apstiprina ar Pašvaldības domes lēmumu un publisko Pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē. Ja Pašvaldības atbalsts tiek maksāts par nepilnu mēnesi, tad to aprēķina proporcionāli apmeklējuma dienu skaitam.

8. Finansējums tiek piešķirts tikai par tām darba dienām, kurās pakalpojums saņemts ne mazāk kā četras stundas dienā.

9. Līdzfinansējums netiek piešķirts par dienām, kad bērns bez attaisnojoša iemesla nesaņem pakalpojumu. Šādā gadījumā Līdzfinansējums tiek aprēķināts proporcionāli dienu skaitam, kad bērns ir saņēmis pakalpojumu. Par attaisnojošu iemeslu šo saistošo noteikumu izpratnē uzskatāms neapmierinošs bērna veselības stāvoklis, ko apliecina ārsta izziņa.

10. Lai saņemtu Līdzfinansējumu, bērna likumiskais pārstāvis Smiltenes novada Izglītības pārvaldē (turpmāk – Izglītības pārvalde) iesniedz pieteikumu (1. pielikums) elektroniski uz elektroniskā pasta adresi izgl_parvalde@smiltenesnovads.lv, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, klātienē Dārza ielā 11, Smiltene, Smiltenes novads, vai izmantojot Valsts pārvaldes pakalpojumu portālu www.latvija.lv, kuram pievieno līguma kopiju par bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanu, kas noslēgts ar pakalpojuma sniedzēju.

11. Izglītības pārvalde pārbauda Valsts izglītības informācijas sistēmā informāciju par bērnu katru mēnesi vai bērns nav reģistrēts pirmsskolas izglītības iestādē, un Pašvaldības līdzfinansējums tiek ieskaitīts Finansējuma saņēmēja kontā līdz kārtējā mēneša 15. datumam par iepriekšējo mēnesi.

12. Iesniegtos dokumentus pārbauda un lēmumu par Pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt Pašvaldības līdzfinansējumu pieņem Izglītības pārvalde.

13. Par pieņemto lēmumu Izglītības pārvalde Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā informē bērna likumisko pārstāvi.

14. Līdzfinansējums tiek nodrošināts, noslēdzot līgumu starp Pašvaldību, bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju un bērna likumisko pārstāvi (2. pielikums). Pašvaldības vārdā līgumu slēdz Izglītības pārvalde.

15. Izglītības pārvaldes vadītājs desmit darba dienu laikā no informācijas saņemšanas brīža pieņem lēmumu par Līdzfinansējuma pārtraukšanu ja:

15.1. bērna un vismaz viena no bērna likumiskajiem pārstāvjiem dzīvesvieta nav deklarēta Smiltenes novada administratīvajā teritorijā;

15.2. bērna likumiskais pārstāvis izbeidz līgumu ar bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju;

15.3. bērnam tiek piedāvāta un nodrošināta vieta Pašvaldības PII, bērna un vismaz viena likumiskā pārstāvja deklarētās dzīves vietas tuvākajā izglītības iestādē;

15.4. tiek konstatēts, ka Finansējuma saņēmējs nesniedz pakalpojumu;

15.5. konstatēts, ka bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā ir informācija, ka bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja darbība ir apturēta vai pārtraukta.

16. Finansējuma saņēmējam ir pienākums:

16.1. piecu darba dienu laikā rakstveidā paziņot Izglītības pārvaldei par saistošo noteikumu 15.2. punktā minētā apstākļa iestāšanos;

16.2. atmaksāt Līdzfinansējuma pārmaksu, ja tā izveidojusies Finansējuma saņēmēja vainas dēļ, sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nepaziņojot par apstākļiem, kuri paredzēti saistošo noteikumu 15.2. punktā.

17. Izglītības pārvaldes pieņemto lēmumu var apstrīdēt Smiltenes novada pašvaldības domē.

Smiltenes novada pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietniece
kultūras un sociālajos jautājumos A. Harju

 

1. pielikums
Smiltenes novada pašvaldības domes
2023. gada 22. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 4/23

Smiltenes novada Izglītības pārvaldei
Dārza iela 11, Smiltene, Smiltenes novads, LV-4729

Bērna likumiskā pārstāvja vārds, uzvārds:  
   
Personas kods:  
   
Deklarētās dzīvesvietas adrese:  
   
Kontakttālrunis:   E-pasts:  

IESNIEGUMS

Lūdzu piešķirt Smiltenes novada pašvaldības līdzfinansējumu bērnu uzraudzības pakalpojumam no 20___. gada ______.______________________ manam bērnam _________________________________, personas kods ___________________________, bērna dzimšanas dati_________________________.

Bērna deklarētās dzīvesvietas adrese:_______________________________________________.

Iesniedzēja deklarētās dzīvesvietas adrese: ___________________________________________.

Informācija par privāto bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju:

Vārds, Uzvārds vai juridiskās personas nosaukums:_______________________________

Personas kods vai juridiskās personas reģistrācijas Nr.: ___________________________

Deklarētās dzīvesvietas vai juridiskā adrese: ___________________________________

Kontakttālrunis: __________________________ E-pasts: _________________________

Kredītiestāde, norēķinu konta Nr.:____________________________________________

Datums, no kura bērns saņem privāto bērnu uzraudzības pakalpojumu: 20__. gada_______.________

Adrese, kurā tiek nodrošināts privātais bērnu uzraudzības pakalpojums

 
Pielikumā līguma par pilna laika bērna uzraudzības pakalpojuma nodrošināšanu bērnam starp bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju un bērna likumiskā pārstāvja kopija.

Apliecinu, ka esmu iepazinies/usies ar Smiltenes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr.___/23 "Kārtība, kādā Smiltenes novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem" un visi uzrādītie dokumenti ir autentiski, iesniegumā norādītās ziņas ir pilnīgas un patiesas, par ko uzņemos normatīvajos aktos paredzēto atbildību. Apņemos ievērot, ka jebkuru iesniegumā norādīto apstākļu izmaiņu gadījumā jāinformē Smiltenes novada Izglītības pārvalde.

Piekrītu, ka personas datu apstrādes pārzinis Smiltenes novada pašvaldība veiks iesniegumā norādīto personas datu apstrādi lēmuma pieņemšanai.

Šajā iesniegumā norādītos fiziskas personas datus Smiltenes novada pašvaldība apstrādā kā pārzinis saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) 2016/679 (2016. gada 27. aprīlis) par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46/EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula). Personas datu apstrādes mērķis – pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršana bērnu uzraudzības pakalpojumam saskaņā ar Smiltenes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr.___/23 "Kārtība, kādā Smiltenes novada pašvaldība sedz izmaksas bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem".

Smiltenē, 20__. gada __. __________

   

(Likumiskā pārstāvja paraksts, atšifrējums)

 
   

(Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja paraksts, atšifrējums)

 

 

2. pielikums
Smiltenes novada pašvaldības domes
2023. gada 22. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 4/23

Līgums Nr.____________________

par Smiltenes novada pašvaldības līdzfinansējumu bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam

Smiltenē,

Līguma sagatavošanas datums: ______________________________

Līguma parakstīšanas datums ir

pēdējā pievienotā droša elektroniskā paraksta

un tā laika zīmoga pievienošanas datums**

Smiltenes novada pašvaldība, turpmāk – Pašvaldība, tās Izglītības pārvaldes vadītāja ______________________ personā, kurš rīkojas saskaņā ar Smiltenes novada Izglītības pārvaldes nolikumu

_______________________, personas kods/reģistrācijas numurs _____________________, deklarētā dzīvesvieta/juridiskā adrese: _______________________, turpmāk – bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs, un

______________________, personas kods ______________________, deklarētā dzīvesvieta ______________________ (turpmāk – likumiskais pārstāvis),  katrs atsevišķi saukts – Puse, visi kopā saukti arī – Puses, pamatojoties uz 20___. gada lēmumu Nr._______, noslēdz šādu līgumu (turpmāk – līgums):

1. Līguma priekšmets

Ievērojot to, ka starp bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju un likumisko pārstāvi ________________(datums) ir noslēgts līgums par bērnu uzraudzības pakalpojumu sniegšanu, Pašvaldība apņemas _______. gadā sniegt līdzfinansējumu bērna uzraudzības pakalpojuma sniegšanā, kurā pakalpojuma sniedzējs sniedz bērna uzraudzības un izglītošanas pakalpojumu ___________________, bērnam _____________________, personas kods ____________________________, deklarētā dzīvesvieta _______________________, (turpmāk – pašvaldības līdzfinansējums).

2. Līdzfinansēšanas nosacījumi

2.1. Pašvaldības līdzfinansējums ir _____ EUR (___________ euro) mēnesī, kurā nav iekļauta bērna ēdināšana.

2.2. Pamatojoties uz Smiltenes novada pašvaldības attiecīgā gada budžeta plānu, pašvaldības budžeta ieņēmumu daļas neizpildes gadījumā, Pašvaldības atbalsts tiek samazināts proporcionāli Pašvaldības ieņēmumu samazinājumam, par to informējot pārējās puses līdz katra mēneša 15. datumam.

2.3. Likumiskais pārstāvis nekavējoties informē Pašvaldību, ja tiek mainīta likumiskā pārstāvja un/vai bērna deklarētā dzīvesvieta vai tiek pārtraukts šī Līguma 1. punktā minētais līgums par bērnu uzraudzības pakalpojumu sniegšanu.

2.4. Pašvaldības līdzfinansējuma izmaksa tiek pārtraukta pēc 30 dienām no brīža, kad bērna likumiskajam pārstāvim rakstiski tiek piedāvāta vieta Pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, kuras rindā bērns ir reģistrēts (neatkarīgi no tā, vai bērns ir reģistrēts uzņemšanai vienā vai vairākās pirmsskolas izglītības iestādēs).

2.5. Ja bērns tiek uzņemts Pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, pašvaldības līdzfinansējumu aprēķina proporcionāli dienu skaitam, kad bērns ir saņēmis aukles pakalpojumus vai nav tos saņēmis attaisnojoša iemesla dēļ. Līdzfinansējumu nepārtrauc, ja bērnam piedāvāta vieta Pašvaldības pirmskolas izglītības iestādē, bet, pamatojoties uz ārsta atzinumu, bērns nevar apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi psiholoģiskās sagatavotības vai veselības stāvokļa dēļ.

2.6. Pašvaldības līdzfinansējums tiek pārtraukts:

2.6.1. bērna un vismaz viena no bērna likumiskajiem pārstāvjiem dzīvesvieta nav deklarēta Smiltenes novada administratīvajā teritorijā;

2.6.2. ja bērna likumiskais pārstāvis izbeidz līgumu ar bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju;

2.6.3. ja bērnam tiek nodrošināta vieta Pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē;

2.6.4. tiek konstatēts, ka bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs nesniedz pakalpojumu;

2.6.5. tiek konstatēts, ka bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā ir informācija, ka bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja darbība ir apturēta vai pārtraukta.

2.7. Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam ir pienākums šā līguma darbības ietvaros un termiņā sadarboties ar Smiltenes novada Izglītības pārvaldi sniedzot bērnam atbalstu pirmsskolas izglītības programmas apgūšanai bērna ģimenē.

3. Norēķinu kārtība

3.1. Pašvaldības līdzfinansējums tiek aprēķināts no brīža, kad likumiskais pārstāvis Pašvaldībā iesniedzis iesniegumu un tā piešķirtā līdzfinansējumu izmaksu uzsāk tikai pēc šī līguma parakstīšanas un spēkā stāšanās.

3.2. Pašvaldības līdzfinansējums tiek ieskaitīts bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja norēķinu kontā kredītiestādē līdz mēneša 15. datumam par iepriekšējo mēnesi.

3.2. Pašvaldības līdzfinansējums netiek piešķirts par dienām, kad bērns bez attaisnojoša iemesla nesaņem bērnu uzraudzības pakalpojumu. Šajā gadījumā pašvaldības līdzfinansējums tiek aprēķināts proporcionāli dienu skaitam, kad bērns saņēmis bērnu uzraudzības pakalpojumu. Par attaisnojošu iemeslu ir uzskatāma bērna prombūtne veselības stāvokļa dēļ, ko apliecina ģimenes ārsta izziņa.

3.4. Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs katru mēnesi līdz mēneša 5. datumam iesniedz Pašvaldībai bērna likumiskā pārstāvja parakstītu bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja parakstītu pieņemšanas-nodošanas aktu (pielikums), par iepriekšējo mēnesi, kurā norādītas visas pakalpojuma sniegšanas mēneša dienas un stundas.

3.5. Ja bērns attiecīgajā mēnesī nav saņēmis bērnu uzraudzības pakalpojumu, likumiskais pārstāvis līdz mēneša 5. datumam iesniedz Pašvaldībai attaisnojumu apliecinošu dokumentu – ģimenes ārsta izziņu.

3.6. Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja pienākums ir atmaksāt Pašvaldības līdzfinansējuma pārmaksu, ja tā izveidojusies, sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju. Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs ne vēlāk kā viena mēneša laikā pēc Pašvaldības rakstiskā paziņojuma saņemšanas, atmaksā pārmaksātos līdzekļus paziņojumā norādītajā norēķinu kontā.

4. Nepārvarama vara

4.1. Neviena puse nav atbildīga par savu saistību daļēju vai pilnīgu neizpildi, ja tas ir saistīts ar nepārvaramas varas apstākļiem (dabas katastrofas, karadarbība, valsts pārvaldes iestāžu lēmumi un citi notikumi), kas tieši ietekmē šā līguma izpildi un kas notikuši pēc līguma noslēgšanas, un to iestāšanās nav atkarīga no pušu gribas.

4.2. Puse, kuras saistību izpilde kļūst neiespējama 4.1. punktā minēto apstākļu dēļ, 5 dienu laikā brīdina otru pusi par augstāk minēto apstākļu iestāšanos, un puses vienojas par tālāko sadarbību.

5. Līguma izpilde un izbeigšana

5.1. Līgums stājas spēkā ar _____________ un noslēgts līdz ____________________

5.2. Ja normatīvajos aktos tiek veikti grozījumi, Pusēm vienojoties, līguma darbības laiks var tikt pagarināts.

5.3. Līgumu var izbeigt pirms termiņa Pusēm rakstiski vienojoties.

5.4. Puses var izbeigt līgumu vienpusēji, ja kāda no pusēm nepilda ar līgumu uzņemtās saistības. Par nodomu izbeigt līgumu Puses jābrīdina vismaz vienu mēnesi iepriekš.

6. Piemērojamais likums un strīdu izšķiršanas kārtība

6.1. Līgums sagatavots un tam piemērojami spēkā esošie Latvijas Republikas normatīvie akti.

6.2. Visas domstarpības un strīdi, kādi izceļas starp Pusēm saistībā ar Līguma izpildi, tiek atrisināti savstarpēju pārrunu ceļā, ja nepieciešams, papildinot vai grozot Līguma tekstu.

7.3. Ja Puses nespēj strīdu atrisināt savstarpēju pārrunu rezultātā 30 (trīsdesmit) dienu laikā, tas tiek atrisināts tiesā Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Nekādi strīdi, prasības iesniegšana vai pretprasības celšana tiesā, kā arī tiesas procesa norise neatbrīvo Puses no turpmākās šī Līguma saistību izpildes.

7. Konfidencialitāte un datu aizsardzība

7.1. Puses apņemas aizsargāt, neizplatīt un bez iepriekšējas savstarpējas rakstiskas saskaņošanas neizpaust trešajām personām konfidenciālu informāciju (pilnīgi vai daļēji Līguma vai citu ar tā izpildi saistītu dokumentu saturu, Pušu finansiālo situāciju vai finanšu avotiem, vadības sistēmu vai saimnieciskajām darbībām, kā arī tehniska, komerciāla un jebkāda cita rakstura informācija par citas Puses darbību), kas kļuvusi tām pieejama līgumsaistību izpildes gaitā, izņemot Latvijas Republikas normatīvajos aktos paredzētos gadījumus.

7.2. Pusēm ir tiesības sniegt informāciju saviem darbiniekiem un pārstāvjiem, ja tām šī informācija ir nepieciešama Līguma izpildei. Puses apņemas nodrošināt minētās informācijas neizpaušanu no darbinieku vai trešo personu puses, kas piedalās Līguma izpildīšanā.

7.3. Puses ir savstarpēji atbildīgas par Līgumā paredzēto konfidencialitātes noteikumu pārkāpšanu.

7.4. Līguma 7.1.–7.3. punktos minētajiem noteikumiem nav laika ierobežojuma un uz tiem neattiecas Līguma darbības termiņš.

7.5. Pusēm ir tiesības apstrādāt no otras Puses iegūtos fizisko personu datus tikai ar mērķi nodrošināt Līgumā noteikto saistību izpildi, ievērojot tiesību normatīvajos aktos noteiktās prasības šādu datu apstrādei un aizsardzībai.

7.6. Puse, kura nodod otrai Pusei fizisko personu datus apstrādei, atbild par piekrišanu iegūšanu no attiecīgajiem datu subjektiem.

7.7. Ja saskaņā ar tiesību normatīvajiem aktiem Pusei var rasties pienākums nodot tālāk trešajām personām no otras Puses iegūtos fizisko personu datus, tas pirms šādu datu nodošanas informē par to otru Pusi, ja vien tiesību normatīvie akti to neaizliedz.

7.8. Puses apņemas paziņot ne vēlāk kā 24 h laikā otrai Pusei par visiem notikušajiem personas datu aizsardzības drošības incidentiem, kā arī rakstveidā informē otru Pusi par incidentu un/vai iespējamo incidentu un sniedz visu otras Puses pieprasīto informāciju.

7.9. Puses apņemas pēc otras Puses pieprasījuma iznīcināt no otras Puses iegūtos fizisko personu datus, ja izbeidzas nepieciešamība tos apstrādāt šī Līguma izpildes nodrošināšanai.

8. Citi noteikumi

8.1. Līgums stājas spēkā pēc abpusējas parakstīšanas un ir spēkā līdz abpusējai saistību izpildei

8.2. Gadījumā, ja kāda no Pusēm tiek reorganizēta, Līgums paliek spēkā un tā noteikumi ir saistoši Pušu saistību pārņēmējam.

8.3. Ja Līguma parakstītājs tā noslēgšanas brīdī nav bijis pilnvarots pārstāvēt Pusi, par kura pārstāvi viņš uzdodas, tad viņš uzņemas pats kā fiziska persona visas saistības no parakstītā Līguma un atbild par to izpildi ar visu savu mantu.

8.4. Puses par līgumsaistību neizpildi vai daļēju izpildi ir atbildīgas atbilstoši normatīvajiem aktiem.

8.5. Papildus Līgumam Puses apņemas parakstīt arī citus nepieciešamos dokumentus un veikt visas darbības, kas ir pamatotas un nepieciešamas, lai veicinātu Līguma pienācīgu izpildi, tā mērķa sasniegšanu un Pušu tiesību un pienākumu realizēšanu.

8.6. Pušu savstarpējie paziņojumi veicami rakstiski, primāri izmantojot elektroniskā pasta saziņu, juridiskā spēka nodrošināšanai Puses izmanto drošu elektronisko parakstu ar laika zīmogu un sūtījumus nosūta uz Līgumā norādīto elektroniskā pasta adresi. Elektroniski nosūtīts paziņojums ir uzskatāms par saņemtu otrajā darba dienā pēc tā nosūtīšanas. Visos gadījumos, kad Līgumā paredzēta dokumentu elektroniska parakstīšana, nepieciešamības gadījumā Puses var parakstīt dokumentu papīra formā. Ja saziņai tiek izmantoti pasta sūtījumi, tad tie nosūtāmi ierakstītā sūtījumā uz šajā Līgumā norādītajām Pušu adresēm, un ir uzskatāms, ka Puse ir saņēmusi paziņojumu 7 (septītajā) dienā pēc tā izsūtīšanas.

8.7. Gadījumā, ja kāda no Pusēm maina savu adresi, pasta adresi vai norēķinu rekvizītus, tā ne vēlāk kā 5 (piecu) kalendāra dienu laikā rakstiski paziņo par to otrai Pusei. Visai sarakstei un jebkurai informācijai, ko kāda no Pusēm nosūta otrai, ir jābūt latviešu valodā un nosūtītai uz tās adresi, ja vien Puse – informācijas saņēmēja – nav iepriekš norādījusi citādāk.

8.8. Līgums parakstīts elektroniski ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu, latviešu valodā uz ____ (_________) lapaspusēm Līguma pamatteksta un ____ () pielikumiem; kopā Līgums uz ___ () lapām.

8. Pušu paraksti

Pašvaldība:   Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs:   Likumiskais pārstāvis:

 

3. pielikums
Līgumam Nr.____________________
par Smiltenes novada pašvaldības līdzfinansējumu
bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam

PIEŅEMŠANAS-NODOŠANAS AKTS

Akts sastādīts par to, ka bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs:

Vārds, uzvārds vai juridiskās personas nosaukums  
Personas kods vai juridiskās personas reģistrācijas numurs  

sniedza bērnu uzraudzības pakalpojumu no ______. gada ________________ līdz ________. gada _________________ atbilstoši noslēgtajam līgumam par Smiltenes novada pašvaldības līdzfinansējumu bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam.

1. Pakalpojuma sniegtais apmērs un pašvaldības līdzfinansējuma summa:

Nr.
p. k.

Bērns

Līguma Nr.

ar pašvaldību

Dienu skaits, kad sniegts pakalpojums

Dienu skaits, kad pakalpojums nav sniegts attaisnojošu iemeslu dēļ

Pašvaldības līdzfinansējuma summa (euro)

Vārds, uzvārds

personas kods

             
             

2. Šis akts sastādīts trijos eksemplāros, no kuriem viens glabājas pie bērna likumiskā pārstāvja, otrs pie bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja, trešais Smiltenes novada pašvaldībā.

Pakalpojumu nodeva:

Pakalpojuma sniedzējs  
 

(vārds, uzvārds, paraksts)

Kredītiestādes nosaukums:________________________________________

Konta Nr. __________________________________________________________

Pakalpojumu pieņēma:

Bērna likumiskais pārstāvis  
 

(vārds, uzvārds, paraksts)

Smiltenē, 20__. gada __. ___________

 

Smiltenes novada pašvaldības domes 2023. gada 22. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 4/23 "Kārtība, kādā Smiltenes novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. Pašvaldību likuma 5. panta pirmā daļa noteic, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi. Attiecīgi šā likuma 44. panta otrā daļa noteic, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību. Izglītības likuma 17. panta otrā prim daļa citā starpā noteic, ka gadījumā, ja pašvaldība bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, nenodrošina vietu pašvaldības izglītības iestādes īstenotā pirmsskolas izglītības programmā (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) pašvaldība sedz izmaksas privātam pakalpojuma sniedzējam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Izmaksas sedz apmērā, kas atbilst vienam izglītojamajam pirmsskolas izglītības programmā nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs.

1.2. Saistošo noteikumu projekta mērķis ir atbalstīt darba un ģimenes dzīves saskaņošanu vecākiem ar pirmsskolas vecuma bērniem, kuri, saskaņā ar Smiltenes novada pašvaldības domes saistošajos noteikumos noteikto kārtību ir reģistrēti pirmsskolas izglītības programmas apguvei Pašvaldības izglītības iestādē, bet pirmsskolas izglītības vecuma bērnu rindas ietvaros nav iespēja uzņemt attiecīgajā izglītības iestādē pirmsskolas izglītības programmas apguvei. Ņemot vērā, ka pirmsskolas vecuma bērniem ir ļoti būtiska bērna agrīna attīstības veicināšana un izglītošana. kā arī pēdējos gados ir vērojama tendence veidoties pirmsskolas izglītības vecuma bērnu rindai, nepieciešams rast iespēju sniegt atbalstu Smiltenes novada ģimenēm, kuras izmanto bērnu uzraudzības pakalpojumu.

1.3. Saistošie noteikumi noteic kārtību, kādā Smiltenes novada pašvaldība nodrošina līdzfinansējumu privātam bērnu uzraudzības pakalpojumam (turpmāk – līdzfinansējums) un līdzfinansējuma apmēru par vienu bērnu.

1.4. Izdodot šos saistošos noteikumus tiek ņemts vērā Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 4. punkts, kas nosaka, ka viena no pašvaldības autonomajām funkcijām gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp gādāt par pirmsskolas izglītības pieejamību, kā arī šī likuma 5. pants, kurš nosaka, ka pašvaldības attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi realizēt savas iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu, tiesas vai citu pašvaldību kompetencē vai arī ja šāda darbība nav aizliegta ar likumu.

Izglītības likuma 17. panta 2.1 daļa noteic, ka, ja pašvaldība bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, nenodrošina vietu pašvaldības izglītības iestādes īstenotā pirmsskolas izglītības programmā (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) un bērns apgūst pirmsskolas izglītības programmu privātā izglītības iestādē, tad pašvaldība šim privātam pakalpojuma sniedzējam sedz izmaksas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Izmaksas sedz apmērā, kas atbilst vienam izglītojamajam pirmsskolas izglītības programmā nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs.

Šī likuma 17. panta 2.4 noteic, ka pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka kārtību, kādā tā nodrošina šā panta 2.1 daļā noteikto izmaksu segšanu, kā arī nosacījumus lielāka atbalsta apjoma noteikšanai atbilstoši pašvaldības budžeta iespējām.

Profesionālās kvalifikācijas un drošības prasības, sniedzot bērnu uzraudzības pakalpojumu, pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtību Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā, reģistra pārzini un reģistrā iekļaujamo informāciju nosaka Ministru kabineta noteikumi 2013. gada 16. jūlija Nr. 404 "Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība".

Uz saistošo noteikumu pieņemšanas brīdi nav paredzēta cita iespējamo alternatīvā, kas neparedzētu tiesiskā regulējuma izstrādi.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu – Saistošo noteikumu izpilde notiks Pašvaldības kārtējā gada budžeta ietvaros:

2.1.1. nav attiecināms uz ieņēmumu daļu;

2.1.2. palielina izdevumu daļu;

2.1.3. nav paredzēta ietekme uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā;

2.2. nav nepieciešami papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. sociālā ietekme – ar saistošo noteikumu izdošanu plānots atbalstīt darba un ģimenes dzīves saskaņošanu vecākiem ar pirmsskolas vecuma bērniem, kuri, saskaņā ar Smiltenes novada pašvaldības domes saistošajos noteikumos noteikto kārtību ir reģistrēti pirmsskolas izglītības programmas apguvei Pašvaldības izglītības iestādē, bet pirmsskolas izglītības vecuma bērnu rindas ietvaros nav iespēja uzņemt attiecīgajā izglītības iestādē pirmsskolas izglītības programmas apguvei;

3.2. ietekme uz vidi – nav attiecināms.

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību, iekļaujot informāciju par to, vai saistošie noteikumi: 

3.3.1. neietekmēs cilvēku veselību; 

3.3.2. nodrošinās vienlīdzīgas tiesības un iespējas veselības jomā – nav attiecināms;

3.3.3. radīs jaunas tiesības vai uzliks jaunus pienākumus veselības jomā – nav attiecināms;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, norādot:

3.4.1. vai ar saistošajiem noteikumiem tiks veicinātas uzņēmējdarbības aktivitātes, jaunu uzņēmumu veidošanās un esošo uzņēmumu attīstība un izaugsme, kā arī paaugstināta to konkurētspēja – nav attiecināms.

3.4.2. pirmsskolas izglītības vecuma bērni, kurus nav iespēja uzņemt attiecīgajā izglītības iestādē pirmsskolas izglītības programmas apguvei ir saistošo noteikumu tiesiskā regulējuma mērķgrupa.

Tiesiskais regulējums radīs mērķgrupai jaunas tiesības, uzliks jaunus pienākumus, kā arī nodrošinās vienlīdzīgas tiesības un iespējas pirmsskolas izglītības pieejamībai, veicinot Pašvaldības tiesību realizēšanu, kā arī prognozēts, ka tādējādi uzlabosies situācija ar rindām pirmsskolas izglītības vecuma bērniem Saistošo noteikumu redakcija provizoriski neietekmē konkurences ierobežošanu un paredzētā līdzfinansējuma izmaksa pirmsšķietami atbilst brīvai un godīgai konkurencei.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  4.1. Iesniegtos dokumentu pārbaudi un lēmumu par Pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt Pašvaldības līdzfinansējumu pieņem Smiltenes novada Izglītības pārvalde;

4.2. Par pieņemto lēmumu Smiltenes novada Izglītības pārvalde Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā informēs bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju un bērna likumisko pārstāv;

4.3. Pašvaldības līdzfinansējums tiek nodrošināts, noslēdzot līgumu starp Pašvaldību, bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju un bērna likumisko pārstāvi. Pašvaldības vārdā līgumu slēdz Izglītības pārvalde.

4.4. Izsludinātie saistošie noteikumi Nr.__/23 tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Saistošie noteikumi Nr.__/23 tiks publicēti pašvaldības informatīvajā izdevumā un oficiālajā pašvaldības tīmekļvietnē, vienlaikus nodrošinot atbilstību oficiālajai publikācijai norādot atsauci uz oficiālo publikāciju atbilstoši Pašvaldību likuma 47. panta astotajai daļai.

4.5. nav paredzētas administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. pašvaldību funkcijas, kuru izpildei tiek izstrādāti – saistošie noteikumi ir izstrādāti pašvaldības autonomo funkciju, tai skaitā, bet ne tikai, gādāt par iedzīvotāju izglītību.

5.2. pašvaldības cilvēkresursi, kas tiks iesaistīti saistošo noteikumu īstenošanā – Smiltenes novada Izglītības pārvaldes speciālists.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  6.1. saistošo noteikumu izpildē iesaistītās institūcijas – Smiltenes novada Izglītības pārvalde šo saistošo noteikumu izpildei.

6.2. izpildes nodrošināšanai nepieciešamie resursi un to pamatotība – saistošie noteikumi un to izpildē norādītā iesaistītā institūcija centralizēs Pašvaldības līdzfinansējuma pieteicēju iesniegumu izskatīšanu, objektīvi izvērtējot katru pieteikumu pēc būtības, ievērojot saistošo noteikumu prasības, kā arī secīgi nodrošinās piešķirto Pašvaldības līdzfinansējuma vienotu kontroles mehānismu. Deleģējot iesniegumu izskatīšanu, lēmumu pieņemšanas funkciju Smiltenes novada Izglītības pārvaldei, tiks atvieglota lēmuma pieņemšanas procedūra un noslēgto līgumu uzraudzības un kontroles process.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai un tās rīcība ir atbilstoša. 
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Saistošo noteikumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas ar Smiltenes novada Izglītības pārvaldi.

8.2. Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.smiltenesnovads.lv sabiedrības viedokļa sniegšanai līdz 2023. gada 10. februārim. Līdz norādītajam datumam pašvaldībā netika saņemti sabiedrības pārstāvju izteiktie priekšlikumi vai iebildumi.

8.3. Sabiedrības līdzdalības veids – informācijas publicēšana pašvaldības tīmekļvietnē un iesniegto priekšlikumu izvērtēšana. pašvaldības iniciatīvas, gan sniegti pēc institūcijas iniciatīvas.

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!