• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas novada domes 2023. gada 31. janvāra saistošie noteikumi Nr. 1 "Par Jelgavas novada pašvaldības budžetu 2023. gadam". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2023., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/op/2023/28.9

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valkas novada domes saistošie noteikumi Nr. 1

Valkas novada pašvaldības 2023. gada budžets

Vēl šajā numurā

08.02.2023., Nr. 28

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 1

Pieņemts: 31.01.2023.

OP numurs: 2023/28.9

2023/28.9
RĪKI

Jelgavas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jelgavas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 1

Jelgavā 2023. gada 31. janvārī (prot. Nr. 2, lēmums Nr. 2)

Par Jelgavas novada pašvaldības budžetu 2023. gadam

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 10. panta pirmās daļas 1. punktu,
likuma "Par pašvaldību budžetiem" 16., 17. pantu, Likuma par budžetu
un finanšu vadību 6. pantu, 41.1 panta pirmo daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka Jelgavas novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldības) 2023. gada budžeta ieņēmumu, izdevumu, saistību apmēru saimnieciskajā gadā un turpmākajos gados, kā arī budžeta izpildītāju pienākumus, tiesības un atbildību.

2. Apstiprināt pašvaldības pamatbudžetu 2023. gadam saskaņā ar 1. pielikumu šādā apmērā:

2.1. kārtējā gada ieņēmumi – 53 253 567 euro;

2.2. kārtējā gada izdevumi – 59 228 109 euro;

2.3. kārtējā gada izdevumus ilgtermiņa saistību nomaksai – 2 325 500 euro;

2.4. kārtējā gadā saņemtie ilgtermiņa aizņēmumi – 716 792 euro;

2.5. naudas līdzekļu atlikumu uz gada sākumu – 12 421 503 euro;

2.6. naudas līdzekļu atlikumu uz perioda beigās – 4 838 253 euro.

3. Apstiprināt pašvaldības ziedojumu un dāvinājumu budžetu 2023. gadam saskaņā ar 2. pielikumu šādā apmērā:

3.1. kārtējā gada ieņēmumi – 150 euro;

3.2. kārtējā gada izdevumi – 30994 euro;

3.3. naudas līdzekļu atlikumu uz gada sākumu – 30844 euro;

3.4. naudas līdzekļu atlikumu uz perioda beigās – 0 euro.

4. Apstiprināt pašvaldības saistību un sniegto galvojumu apmēru 2023. gadam un turpmākajos gados saskaņā ar 3. pielikumu.

5. Apstiprināt pašvaldības pamatbudžetā finansējumu 25 000 euro apmērā "Avāriju vai stihisko nelaimju un ārkārtas situācijas seku likvidācijai" un rezervēt šo līdzekļu apjomu līdz saimnieciskā gada beigām.

6. Saskaņā ar pašvaldības deleģētajām autonomajām funkcijām, apstiprināt dotāciju SIA "Jelgavas novada KU" 972 864 euro apmērā.

7. Jelgavas novada dome lemj par grozījumiem pašvaldības 2023. gada budžeta ieņēmumu, izdevumu un finansēšanas apmērā.

8. Pašvaldības domes priekšsēdētājs ir tiesīgs, izdodot rīkojumu, līdzekļus no programmām "Izdevumi neparedzētiem gadījumiem" un "Apropriācijas rezerve" piešķirt neatliekamu un nozīmīgu pasākumu īstenošanai, nepārsniedzot rezervēto līdzekļu apjomu un papildus saņemot Budžeta komisijas pozitīvu atzinumu.

9. Pašvaldības izpilddirektors ir tiesīgs, izdodot rīkojumu, grozīt budžetu programmas vai projekta ietvaros vai starp programmas aktivitātēm, ja netiek grozīta budžeta finansētās institūcijas programmai apstiprinātā apropriācija, finansējuma avots un nepārsniedzot attiecīgajam mērķim domes apstiprinātos izdevumus atbilstoši ekonomiskajām kategorijām. Veicot minētos budžeta grozījumus, pašvaldības izpilddirektors izvērtē nepieciešamību papildus saņemt Budžeta komisijas pozitīvu atzinumu.

10. Visus izdevumus Eiropas Savienības un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu īstenošanai, iepriekšējā saimnieciskajā gadā uzsākto pasākumu, investīciju projektu finansēšanai, institūciju uzturēšanai un pamatdarbības nodrošināšanai, izņemot apropriācijas rezerves, amatpersonu un darbinieku atlīdzībai, pašvaldības noteikto atvieglojumu, sociālo garantiju un sociālo pabalstu nodrošināšanai finansēt apstiprināto tāmju finansējuma apmērā budžeta gada ietvaros no 1. janvāra līdz 31. decembrim.

11. Budžeta izpildītājiem saimnieciskā gada laikā atļauts realizēt izdevumus tādā apmērā, kādā tiem Jelgavas novada dome apstiprinājusi asignējumus no vispārējiem ieņēmumiem, kā arī no budžeta izpildītāja faktiski gūtajiem ieņēmumiem par sniegtajiem maksas pakalpojumiem un no citiem pašu ieņēmumiem. Budžeta izpildītāji atbild par to, lai piešķirto līdzekļu ietvaros nodrošinātu efektīvu un racionālu pašvaldības budžeta līdzekļu izlietojumu un, lai budžeta izdevumi tiktu veikti saskaņā ar pašvaldības noteiktajiem mērķiem, apstiprinātiem darbības plāniem un izdevumi pēc naudas plūsmas nepārsniegtu tāmē apstiprinātos plānotos budžeta izdevumus ekonomiskās klasifikācijas kodu pirmās zīmes ietvaros.

12. Starplaikos starp budžeta grozījumiem pašvaldības saistošajos noteikumos par budžetu, budžeta izpildītājiem ir tiesības veikt tāmju grozījumus saskaņā ar pašvaldības Budžeta sagatavošanas un izpildes organizēšanas kārtību.

Pielikumā:

1. 1. pielikums "Pamatbudžeta ieņēmumu un izdevumu kopsavilkums 2023. gadam".

2. 2. pielikums "Ziedojumu un dāvinājumu ieņēmumu un izdevumu kopsavilkums 2023. gadam".

3. 3. pielikums "Aizņēmumu un galvojumu saistību apmērs 2023. gadā un turpmākajos gados".

4. Informatīvs skaidrojums par Jelgavas novada pašvaldības budžetu 2023. gadam.

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis

1. pielikums

2. pielikums

3. pielikums

 

Jelgavas novada domes priekšsēdētāja ziņojums

Pašvaldības, veidojot savu budžetus, ļoti lielā mērā ir atkarīgas no valsts nodokļu politikas, kā arī valsts noteiktajiem makroekonomiskajiem scenārijiem un veiktajiem aprēķiniem pašvaldību finanšu izlīdzināšanai. Jaunā valdība tika apstiprināta tikai 2022. gada decembrī, tāpēc, balstoties uz Likumu par budžetu un finanšu vadību, valsts 2023. gadu uzsāks ar pagaidu jeb tehnisko budžetu. Likums par budžetu un finanšu vadību nosaka, ka tehniskajā budžetā tiek apstiprinātas mērķdotācijas un dotācijas pašvaldībām, kā arī noteikti aizņēmumu un galvojumu limiti, pie tam, gan saņemt aizņēmumu, gan sniegt galvojumu ir iespējams tikai Eiropas Savienības un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības finansētu projektu vai iepriekš uzsāktu investīciju projektu īstenošanai, līdz ar to jaunu investīciju projektu īstenošanas uzsākšana ar aizņēmuma piesaisti nav iespējama. Jaunu investīciju projektu virzīšana un īstenošana tiks izvērtēta un uzsākta pēc Valsts budžeta 2023. gadam apstiprināšanas.

Jelgavas novada pašvaldības tehniskais budžets ir sagatavots saskaņā ar Pašvaldību likumu, Likumu par budžetu un finanšu vadību, likumu "Par pašvaldību budžetiem", Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu, un ievērojot citos normatīvajos aktos noteiktās prasības.

2023. gada tehniskā budžeta projekta sagatavošanā tika noteiktas sekojošas prioritātes:

Eiropas Savienības un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu īstenošana;

iepriekšējā saimnieciskajā gadā uzsākto pasākumu, investīciju projektu finansēšana;

atlīdzības palielināšana pašvaldības iestāžu darbiniekiem;

esošo pašvaldības noteikto atvieglojumu, sociālo garantiju un sociālo pabalstu nodrošināšana;

sabiedriskās infrastruktūras uzlabošana;

spēkā esošo normatīvo aktu izpildes nodrošināšana.

Paskaidrojums par Jelgavas novada pašvaldības budžetu 2023. gadam

Jelgavas novada ilgtermiņa attīstības mērķis:

Jelgavas novads – pievilcīga dzīves un darba vide

Jelgavas novads atrodas Latvijas centrālajā daļā, Zemgales vidienē un robežojas ar Jelgavas valstspilsētu, Dobeles, Tukuma, Mārupes, Olaines, Bauskas novadiem un Lietuvas Republiku. Jelgavas novads ir lielākais lauku novads Zemgales plānošanas reģionā.

Pēc 2021. gada 5. jūnija pašvaldību vēlēšanām, īstenojot Administratīvi teritoriālo reformu, Jelgavas novads sastāv no 16 teritoriālām vienībām – Cenu, Elejas, Glūdas, Jaunsvirlaukas, Kalnciema, Lielplatones, Līvbērzes, Ozolnieku, Platones, Salgales, Sesavas, Svētes, Valgundes, Vilces, Vircavas un Zaļenieku pagastiem. Kopējā novada platība 1601,99 km2.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums, kas stājās spēkā 2020. gada 23. jūnijā, paredz, ka valstspilsētas un tām piegulošo novadu pašvaldības sadarbojas kopīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas un attīstības programmas izstrādē. Kopīgi izstrādātā Stratēģija nosaka katras pašvaldības un kopīgo ilgtermiņa attīstības vīziju, ilgtermiņa stratēģiskos mērķus, prioritātes un kopīgu telpiskās attīstības perspektīvu Jelgavas valstspilsētas un Jelgavas novada teritorijai, savukārt Programma nosaka kopīgas vidēja termiņa attīstības prioritātes, rīcības virzienus, uzdevumus un katras pašvaldības plānoto pasākumu kopumu stratēģisko uzstādījumu īstenošanai. 2021. gada janvārī tika pieņemts lēmums par dokumentu izstrādes uzsākšanu, lai nodrošinātu likumā noteikto.

2023. gada sākumā norit noslēdzošais posms kopīgās ilgtspējīgas attīstības stratēģijas un attīstības programmas 2. redakcijas izstrādē. Minēto plānošanas dokumentu 2. redakciju (ar nosacījumu, ka nemainīsies faktiskie apstākļi dokumentu izstrādē) plānots nodot publiskajai apspriešanai 2023. gada februārī vai martā. Publiskās apspriešanas termiņš – četras nedēļas. Minēto dokumentu apstiprināšana un spēkā stāšanās plānota 2023. gada vasarā. Līdz tam ir piemērojami pašreiz spēkā esošie plānošanas dokumenti, kas ir izstrādāti gan Jelgavas novada , gan Ozolnieku novada administratīvajai teritorijai .

Ievērojot pārejas laiku, 2023. gadā izvirzītie mērķi un prioritātes turpinās pēc spēkā esošajām Attīstības programmām – Jelgavas novada attīstības programma 2017.–2023. gadam un Ozolnieku novada Attīstības programma 2012.–2036. gadam.

Pēc spēkā esošās Jelgavas novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2014.–2033. gadam, Jelgavas novadu ilgtermiņā raksturo vīzija:

Jelgavas novads – sakārtota vide katrai ģimenei

Jelgavas novada vērtība ir iedzīvotāji, kas to attīsta un veido, – laimīgi, dzīvespriecīgi bērni, par savu un bērnu nākotni droši vecāki, gandarīti vecvecāki, zinātkāri un mērķtiecīgi skolēni un studenti, atbildīgi, radoši, ar nodarbinātību apmierināti un atpūtušies darba ļaudis, aktīvi pensionāri.

Jelgavas novads – kopta Zemgales ainava

Jelgavas novada vērtība ir pievilcīgā, nepiesārņotā vide un vēsturiski veidotā un raksturīgā lauku ainava ar augstvērtīgiem dabas resursiem, sakārtota satiksmes infrastruktūra, kvalitatīva infrastruktūra, droša, labiekārtota dzīves vide.

Jelgavas novads – labākā teritorija attīstībai un ideju īstenošanai

Jelgavas novada vērtība ir spēcīgi tradicionālās lauksaimniecības uzņēmumi, stabili ražošanas, pārstrādes un pakalpojumu uzņēmumi, iespēja realizēt jaunas un unikālas uzņēmējdarbības idejas.

No vīzijas izriet ilgtermiņa prioritātes:

Izglītots, radošs un gandarīts cilvēks;

Droša, kopta un pievilcīga vide;

Attīstīta, stabila un konkurētspējīga ekonomika.

Ozolnieku novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijā 2012.–2036. gadam attīstības vīzija ir noteikta lakoniska, vienlaikus parādot teritorijas unikālās vērtības.

• Ozolnieku novads – sakārtota un komfortabla dzīves telpa ar daudzveidīgu izglītības, kultūras un aktīvās atpūtas iespēju piedāvājumu – pievilcīga un droša dzīves vide, kur dzīvot un audzināt bērnus. Galvenā vērtība – cilvēks!

• Ozolnieku novads ir ekonomiski aktīva, uz ilgtspējīgu attīstību orientēta dzīves telpa, ko nodrošina aktīvi un motivēti iedzīvotāji, laba iekšējā un ārējā sasniedzamība, labvēlīga vide uzņēmējdarbībai, kā arī sakārtotas un mūsdienīgas infrastruktūras pieejamība.

Lai īstenotu ilgtspējīgas attīstības stratēģijā noteiktās ilgtermiņa prioritātes, Jelgavas novada attīstības programmā ir noteiktas vidēja termiņa prioritātes, kuras jāīsteno līdz 2023. gadam:

• Cilvēkresursu izaugsme;

• Publiskās infrastruktūras kvalitātes paaugstināšana;

• Vides un dabas resursu efektīva apsaimniekošana;

• Stabilas, inovatīvas un ilgtspējīgas uzņēmējdarbības attīstība;

• Vieda resursu pārvaldība.

Ozolnieku novada attīstības programmā noteiktas šādas vidēja termiņa prioritātes:

• Cilvēkresursu attīstība;

• Pašvaldības darba kvalitātes pilnveidošana;

• Dzīves kvalitātes uzlabošana;

• Sakārtota ceļu un inženierkomunikāciju tīklu infrastruktūra;

• Atbalsts mazai un vidējai uzņēmējdarbībai.

Jelgavas novada pašvaldības iedzīvotāji, nodarbinātība un uzņēmējdarbība

Iedzīvotāji

Saskaņā ar Jelgavas novada datiem, uz 2023. gada 3. janvāri iedzīvotāju skaits Jelgavas novadā bija 33 332 iedzīvotāju.

No 16 Jelgavas novada pagastiem iedzīvotāju skaita ziņā lielākie ir Cenu pagasts (4590 iedzīvotāji), Ozolnieku pagasts (4300 iedzīvotāji) un Glūdas pagasts (2817 iedzīvotāji), mazākais – Lielplatones pagasts ar 743 iedzīvotājiem.

1. attēls. Iedzīvotāju skaits Jelgavas novada pagastos, 2020.2022. gads, uz gada sākumu

Avots: CSP, atsauces kods IRD060, skatīts 03.01.2023.

Iedzīvotāju skaita izmaiņas ir cieši saistītas ar kopējiem demogrāfiskajiem procesiem valstī. Kā galvenie iemesli iedzīvotāju skaita samazinājumam ir negatīvs dabiskais pieaugums un pieaugošs emigrējušo personu skaits. Dzimušo skaits turpina samazināties, bet mirušo skaits pieaug.

Nodarbinātība

Saskaņā ar Nodarbinātības valsts aģentūras datiem uz 2022. gada 30. novembri bezdarba līmenis Jelgavas novadā bija 683 bezdarbnieku jeb 3,3 % no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Tajā pat laika periodā Jelgavas valstspilsētā attiecīgi 1 126 bezdarbnieku jeb 3,3 %, Zemgales reģionā 5 871 jeb 4,1 %. Valstī kopumā – 51 606 bezdarbnieku, kas ir 4,3 %.

Uz 2022. gada 30. novembri Jelgavas novadā bija reģistrēti 50 jaunieši (uz 2021. gada 31. decembri 76 jaunieši, uz 2020. gada 31. decembri 45 jaunieši) – bezdarbnieki vecumā no 15 līdz 24 gadiem. Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), sadarbībā ar Jelgavas novada pašvaldību, ievieš kopējus projektus problēmgrupu bezdarbnieku integrēšanai darba tirgū, piedāvājot gan zināšanu un darba iemaņu papildināšanu, gan prakses iespējas pie potenciālajiem darba devējiem. Īpaša uzmanība sadarbības projektos ir jauniešu bezdarba mazināšanai.

Uzņēmējdarbība

Ņemot vērā Jelgavas novada ekonomisko specializāciju – lauksaimniecību, Jelgavas novadā tiek nodarbināta tikai neliela daļa novadā deklarēto iedzīvotāju.

Uz 2023. gada 4. janvāri pēc Lursoft datiem, Jelgavas novadā reģistrēti 2542 uzņēmumi. Kopumā 2022. gadā reģistrēti 92 jauni uzņēmumi, savukārt likvidēti 110 uzņēmumi.

No kopējā uzņēmumu skaita pēc Lursoft datiem 2022. gadā 45 % ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA), 33 % zemnieku saimniecības (ZS), 11 % biedrības (BDR), 6 % individuālie komersanti (IK), 3 % individuālie uzņēmumi (IND) un 2 % kooperatīvās sabiedrības (KB).

Jelgavas novada pašvaldības organizācija

Jelgavas novada dome, atbilstoši Pašvaldības domes vēlēšanu likumam, sastāv no 19 deputātiem.

Lai nodrošinātu savu darbību un izstrādātu domes lēmumprojektus, dome no pašvaldības deputātiem ievēl 4 pastāvīgās komitejas:

2. attēls. Jelgavas novada pašvaldības komitejas

Lai nodrošinātu pastāvīgu, ekonomisku, efektīvu un lietderīgu pašvaldības institūciju tiesību, funkciju un uzdevumu īstenošanu, dome ir izveidojusi Iekšējo auditu.

Atsevišķu pašvaldības funkciju pildīšanai dome no deputātiem, attiecīgās pašvaldības iedzīvotājiem un pieaicinātiem speciālistiem ir izveidojusi 27 komisijas:

1. Administratīvo aktu strīdu komisija;

2. Administratīvā komisija;

3. Apbalvošanas komisija;

4. Ar lauksaimniecības zemi veikto darījumu uzraudzības komisija;

5. Autoceļu komisija;

6. Budžeta komisija;

7. Civilās aizsardzības komisija;

8. Deputātu ētikas komisija;

9. Dzīvojamo māju privatizācijas komisija;

10. Dzīvokļu jautājumu komisija;

11. Ētikas komisija;

12. Iepirkuma komisija;

13. Interešu izglītības un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanas komisija;

14. Jaunatnes lietu konsultatīvā komisija;

15. Medību koordinācijas komisija;

16. Stipendiju komisija;

17. Pašvaldības mantas novērtēšanas, aprites un atsavināšanas komisija;

18. Pedagoģiski – medicīniskā komisija;

19. Publisku izklaides un svētku, sapulces, gājienu un piketu rīkošanai iesniegto pieteikumu izskatīšanas komisija;

20. Vēlēšanu komisija;

21. Vides komisija;

22. Autotransporta komisija;

23. Izsoļu komisija;

24. Finansiālā atbalsta piešķiršanas sociāliem un veselības veicināšanas projektiem komisija;

25. Finansiālā atbalsta piešķiršanas sporta veicināšanas projektiem komisija;

26. Finansiālā atbalsta piešķiršanas kultūras projektiem komisija;

27. Pieteikumu izvērtēšanas komisija pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanai dzīvojamo māju pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai

Domes darbību nodrošina domes priekšsēdētājs. Domes priekšsēdētājam ir 1 (viens) vietnieks.

Par pašvaldības iestāžu un struktūrvienību darbu, kā arī par pašvaldības kapitālsabiedrību darbības pārraudzību ir atbildīga izpilddirektore.

Izpilddirektorei ir 1 (viens) vietnieks saimnieciskajos jautājumos.

3. attēls. Jelgavas novada pašvaldības administratīvā struktūra

Pašvaldība ir kapitāldaļu turētāja šādās kapitālsabiedrībās:

SIA "Jelgavas Novada KU" – Jelgavas novada pašvaldības kapitālsabiedrība, kura izveidota ar mērķi nodrošināt pašvaldības pastāvīgo funkciju realizēšanu tādās nozarēs, kā ūdensapgāde, notekūdeņu savākšana un attīrīšana, sauso sadzīves atkritumu savākšana, kapsētu kopšana un uzraudzība un citās. Vienlaikus uzņēmums piedāvā arī daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanas, tehnikas nomas un dažādu speciālistu pakalpojumus.

SIA "Ozolnieku KSDU" – komunālās saimniecības daudznozaru uzņēmums, kura galvenie darbības virzieni ir siltumenerģijas ražošana, piegāde un sadale patērētājiem apkures vajadzībām, karstā ūdens ražošana un piegāde patērētājiem. Lai optimizētu resursus un panāktu vienotu pakalpojumu kvalitātes līmeni visā Jelgavas novadā, tika pieņemts lēmums pārstrukturizēt pakalpojumus. Tā kā OKSDU vēsturiski ir spēcīgāks tieši siltuma ražošanā, tika pieņemts lēmums šo nozari atstāt OKSDU, bet pārējās nozares nodot SIA "Jelgavas novada KU".

SIA "Zemgales veselības centrs" – ir sekundāra veselības aprūpes iestāde, kurā Jelgavas novada pašvaldība ir kā 88,19 % kapitāla daļu turētāja. SIA "Zemgales veselības centrs" kopš 2004. gada nodots koncesijā "PS Kapitāla pārvaldes sistēmas", kas regulāri katru ceturksni iesniedz atskaites par kapitālsabiedrības darbību.

Jelgavas novada pašvaldības budžets 2023. gadam

Pašvaldības darbības finansiālo pamatu veido budžets, kas ir svarīgākais instruments pašvaldības autonomo funkciju izpildes nodrošināšanai, ekonomisko un sociālo vajadzību sabalansēšanai, kā arī teritorijas ilgtermiņa attīstībai. Jelgavas novada pašvaldības budžeta projekts 2023. gadam izstrādāts, pamatojoties uz Likumu par budžetu un finanšu vadību, likumu "Par pašvaldību budžetiem", Pašvaldību likumu, Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu, kā arī ievērojot citos normatīvajos aktos noteiktās prasības.

Pamatojoties uz Likumu par budžetu un finanšu vadību, valsts 2023. gadu uzsāks ar pagaidu, jeb tehnisko budžetu, un atsaucoties uz domes priekšsēdētāja ievadziņojumu, arī Jelgavas novada pašvaldībai ir sagatavots tehniskais budžets ar minētajām izvirzītajām prioritātēm, nodrošinot pašvaldības darbības nepārtrauktību, primāri neietekmējot iestāžu sniegto pakalpojumu un funkciju nodrošināšanu. Sagatavojot budžetu 2023. gadam, pašvaldība ir ņēmusi vērā visu nozaru intereses, sabalansējot pieejamos finanšu līdzekļus tā, lai nodrošinātu uzlabojumus sabiedrībai svarīgās jomās. Pieejamie resursi tika plānoti atbilstoši pieņemtajam Jelgavas novada rīcības plānam, nodrošinot visu pašvaldības iestāžu darbību.

Savukārt, pēc likuma "Par Valsts budžetu 2023. gadam" apstiprināšanas, lai nodrošinātu attīstību veicinošu investīciju projektu un pasākumu ieviešanu un īstenošanu atbilstoši prioritātēm un jomu rīcības virzieniem, tiks sagatavoti grozījumi saistošajos noteikumos "Par Jelgavas novada pašvaldības budžetu 2023. gadam".

Jelgavas novada pašvaldības 2023. gada budžets (tehniskais budžets) ietver sevī ļoti disciplinētu ekonomiju visās jomās, lai mērķtiecīgi sniegtu atbalstu tām prioritātēm, ko pašvaldība izvirzījusi kā visbūtiskāk paveicamo pakalpojumu uzlabošanā un funkciju nodrošināšanai, atlīdzības palielināšana pašvaldības iestāžu darbiniekiem, kompensētu energoresursu un komunālo pakalpojumu izmaksu pieaugumu, kā arī inflācijas rezultātā preču un pakalpojumu izmaksu nodrošināšanai. Tehniskajā budžetā plānotie izdevumi analizēti tikai pret iepriekšējā gada precizēto/grozīto plānu uz 28.12.2022.). Pret 2022. gada budžeta izpildi dati tiks analizēti saistošo noteikumu "Par Jelgavas novada pašvaldības budžetu 2023. gadam" grozījumos pēc likuma "Par Valsts budžeta 2023. gadam" apstiprināšanas, kad budžeta plānos tiks iekļauta investīciju projektu ieviešana.

Jelgavas novada budžeta ieņēmumu kopējais apjoms 2023. gadā prognozēts 53 253 717 euro, izdevumu kopējais apjoms – 59 259 103 euro apmērā.

Ieņēmumi 2023. gadā plānoti 53 253 717 euro apjomā, tajā skaitā pamatbudžeta ieņēmumi – 53 253 567 euro un ziedojumu budžeta ieņēmumi – 150 euro apmērā.

Izdevumi 2023. gadā plānoti 59 259 103 euro apjomā, tajā skaitā pamatbudžeta izdevumi – 59 228 109 euro un ziedojumu budžeta izdevumi – 30994 euro.

Informācija par pamatbudžeta, ziedojumu un dāvinājumu budžeta ieņēmumiem un izdevumiem un budžeta klasifikāciju ir norādīta Jelgavas novada domes saistošo noteikumu "Par Jelgavas novada pašvaldības budžetu 2023. gadam" – 1. pielikumā "Pamatbudžeta ieņēmumu un izdevumu kopsavilkums 2023. gadam" un 2. pielikumā "Ziedojumu un dāvinājumu ieņēmumu un izdevumu kopsavilkums 2023. gadam".

Jelgavas novada pašvaldības pamatbudžeta izdevumu pārsniegumu pār ieņēmumiem – 5 974 542 euro apmērā un saņemto aizņēmumu pamatsummas atmaksu 2 325 500 euro apmērā paredzēts finansēt no budžeta līdzekļu atlikuma gada sākumā – 12 421 503 euro un no jau noslēgtajiem aizņēmuma līgumiem ar Valsts kasi – 716 792 euro apmērā. Uz naudas līdzekļu atlikumu perioda beigās novirzīti 4 838 253 euro apmērā, tajā skaitā:

• 422 155 EUR ES struktūrfondu projektu īstenošanai (saņemtie ES fondu projektu finansējumi uz visu projektu īstenošanas periodu),

• 25 000 EUR Valsts budžeta finansējums autoceļu un ielu uzturēšanai,

• 491 098 EUR Dabas resursu nodoklis – poligona rekultivācijas uzkrājuma veidošanai 383 782 EUR un 107 316 EUR nesadalītais atlikums,

• 3 900 000 EUR – nesadalītais pamatbudžeta konta atlikums, pēc Valsts budžeta 2023. gadam pieņemšanas izskatāms/novirzāms – līdzfinansējumiem augstas gatavības investīciju projektu īstenošanai, iestāžu remontdarbiem, IT atjaunošanas plāna izpildei u.tml., novirzītie budžeta līdzekļi tiks Jelgavas novada pašvaldības un iekļauti saistošo noteikumu "Par Jelgavas novada pašvaldības budžetu 2023. gadam" grozījumos 2023. gada izvirzīto mērķu īstenošanai.

Pamatbudžets

Ieņēmumi

Pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumu daļa sastāv no nodokļu ieņēmumiem, ieņēmumiem no uzņēmējdarbības un īpašuma, pašvaldību nodevām, ieņēmumiem no naudas sodiem, pārējiem nenodokļu ieņēmumiem, ieņēmumiem no pašvaldības īpašuma iznomāšanas un pārdošanas, valsts budžeta transfertiem, t.sk. Eiropas Savienības fondu līdzekļiem un citas ārvalstu finanšu palīdzības un speciālās valsts budžeta dotācijas nodokļu politikas ietekmes kompensēšanai, pašvaldību budžetu transfertiem, kā arī budžeta iestāžu pašu ieņēmumiem.

Jelgavas novada pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi plānoti 53 253 567 euro apmērā. Pamatbudžeta ieņēmumi uz vienu Jelgavas novada iedzīvotāju ir plānoti 1582.34 euro apmērā.

Pašvaldības bāzes ieņēmumi ir nodokļu ieņēmumiiedzīvotāju ienākuma nodoklis, nekustamā īpašuma nodoklis un dabas resursu nodoklis, kas šajā gadā kopumā plānoti 29 978 478 euro apmērā – 56.29 % no kopējiem pamatbudžeta ieņēmumiem, jeb 890.76 euro uz vienu Jelgavas novada iedzīvotāju. Pašvaldības ieņēmumu struktūra vērojama 1. tabulā un 4. attēlā.

Jelgavas novada pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumu dinamika

1. tabula

Rādītāju nosaukums

2022. gada plāns

2022. gada grozītais plāns 28.12.2022

2022. gada izpilde

2023. gada plāns

Starpība 2022/2023 plāns

Īpatsvars % no kopējā 2023. gada plāna

1.0.

Nodokļu ieņēmumi

25 806 069

25 806 069

30 000 659

29 978 478

4 172 409

56.29

1.0.0.0. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis

21 337 582

21 337 582

25 571 700

25 538 769

4 201 187

47.96

4.0.0.0. Nekustamā īpašuma nodoklis

4 288 887

4 288 887

4 167 597

4 129 709

-159 178

7.75

5.0.0.0. Dabas resursu nodoklis

179 600

179 600

261 362

310 000

130 400

0.58

2.0.

Nenodokļu ieņēmumi

2 051 453

2 063 367

2 227 361

2 523 981

460 614

4.74

8.0.0.0. Ieņēmumi no uzņēmējdarbības un īpašuma

12 210

12 210

12 298

8 556

-3 654

0.02

9.0.0.0. Valsts (pašvaldību) nodevas un kancelejas nodevas

31 294

31 376

27 813

21 792

-9 584

0.04

10.0.0.0. Naudas sodi un sankcijas

10 000

10 000

13 230

12 000

2 000

0.02

12.0.0.0. Pārējie nenodokļu ieņēmumi

260 810

122 642

177 394

20405

 -102 237

0.04

13.0.0.0. Ieņēmumi no valsts (pašvaldību) īpašuma iznomāšanas, pārdošanas un no nodokļu pamatparāda kapitalizācijas

1 737 139

1 887 139

1 996 626

2461228

574 089

4.62

3.0.

Maksas pakalpojumi un citi pašu ieņēmumi

3 800 481

3 981 866

3 949 145

3922243

 -59 623

7.37

21.3.0.0. Ieņēmumi no budžeta iestāžu sniegtajiem maksas pakalpojumiem un citi pašu ieņēmumi

3 721 938

3 889 077

3 863 345

3826216

 -62 861

7.18

21.4.0.0. Pārējie 21.3.0.0. grupā neklasificētie budžeta iestāžu ieņēmumi par budžeta iestāžu sniegtajiem maksas pakalpojumiem un citi pašu ieņēmumi

78 543

92 789

85 800

96 027

3 238

0.18

4.0.

Ārvalstu finanšu palīdzība

119 460

206 497

193 581

150 558

-55 939

0.28

5.0.

Transferti

17 172 291

19 857 683

21 288 036

16 677 807

-3 179 876

31.32

17.0.0.0.

No valsts budžeta daļēji finansēto atvasināto publisko personu un budžeta nefinansēto iestāžu transferti

262 564

254 588

324 915

330 671

76 083

0.62

18.0.0.0.

Valsts budžeta transferti

15 896 528

18 589 694

18 974 131

14 838 666

 -3 751 028

27.86

19.0.0.0.

Pašvaldību budžetu transferti

1 013 199

1 013 401

1 988 990

1 508 970

495 569

2.83

 

Kopā

48 949 754

51 915 482

57 658 782

53 253 567

1 338 085

100.00

* Iedzīvotāju skaits 2023. gada PFI aprēķinam 33655 (PMLP dati uz 01.01.2022)

4. attēls. Jelgavas novada pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumu īpatsvars % no kopējā 2023. gada plāna

2023. gada pamatbudžeta ieņēmumos lielākais īpatsvars ir iedzīvotāju ienākuma nodoklim – 25 538 769 euro, jeb 47.96 % no pamatbudžeta kopējiem ieņēmumiem. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa plāna prognoze 2023. gadam, salīdzinājumā ar 2022. gada plānu, ir palielinājusies par 4 201 187 euro jeb par 19.69 %. 2023. gadā pašvaldības budžetā saņemamā iedzīvotāju ienākuma nodokļa apmērs noteikts pamatojoties uz provizorisko pašvaldību finanšu izlīdzināšanas (PFI) aprēķinu 2023. gadam, ko veikusi Finanšu ministrija, strādājot pie pagaidu valsts budžeta 2023. gadam sagatavošanas, pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda dotācija plānota 3 821 771 euro apmērā.

Nodokļu ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa ir otrs galvenais ieņēmumu avots Jelgavas novada pašvaldības budžetā un 2023. gadā prognozēti 4 129 709 euro apmērā, tie ir 7.75 % no pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumiem. Tajā skaitā nekustamā īpašuma nodokļa parāda maksājumi plānoti – 254 000 euro apmērā un 36 500 euro apmērā plānota soda nauda vai nokavējuma nauda par termiņā nesamaksāto nekustamā īpašuma nodokli.

Nodokļa likmes 2023.gadā saglabātas esošajā apmērā (zemei, ēkām, inženierbūvēm – 1,5 % apmērā un mājokļiem – no 0,2 %, 0,4 % un 0,6 % atkarībā no īpašuma kadastrālās vērtības uz 2023. gada 1. janvāri).

2023. gadā, tāpat kā divos iepriekšējos gados, Jelgavas novada pašvaldība izmantos likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" deleģētās tiesības, tai skaitā, nosakot, ka :

ar nodokli netiks apliktas dzīvojamo māju palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 m2 un kas netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai (izņemot garāžas);

vidi degradējošām, sagruvušām vai cilvēku drošību apdraudošām būvēm tiks piemērota paaugstināta nodokļu likme 3 % apmērā no būves kadastrālās vērtības vai piekrītošās zemes vērtības;

inženierbūves-laukumi, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi, ar nekustamā īpašuma nodokli tiek aplikti ar nākamo mēnesi pēc inženierbūves kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukuma izmantošanas uzsākšanas, piemērojot nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5 % apmērā;

būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 % apmērā no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības.

Atbilstoši pašvaldības saistošajiem noteikumiem, noteikti sekojoši nekustamā īpašuma atvieglojumi:

Personai ar pirmās grupas invaliditāti, kurai nav laulātā, nav pilngadīgo 1. šķiras likumisko mantinieku, nav noslēgusi uztura līgumu un kuras ienākumi mēnesī nepārsniedz Ministru kabineta noteikto minimālo darba algu;

Nestrādājošam pensionāram, personai ar otrās grupas invaliditāti, kurai nav laulātā, nav pilngadīgo 1. šķiras likumisko mantinieku, nav noslēgusi uztura līgumu un kura ienākumi mēnesī nepārsniedz Ministru kabineta noteikto minimālo darba algu;

Personai, kurai noteikta atbilstība maznodrošinātas mājsaimniecības statusam;

Personai, kurai noteikta atbilstība trūcīgas personas vai ģimenes statusam;

Personai, kuras apgādībā ir trīs vai vairāk nepilngadīgi bērni, vai bērni līdz 24 gadu vecumam, kuri iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, un personai vai tās laulātajam ar vismaz trijiem no šiem bērniem ir kopīga deklarētā dzīvesvieta Jelgavas novadā;

Černobiļas AES avārijas seku likvidatoriem, Afganistānas kara dalībniekiem, Nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem;

Personai, kurai ir piešķirts 1991. gada barikāžu dalībnieka statuss;

Audžuģimenei un ģimenei, kuru aizbildniecībā ir bērni, kuras īpašumā ir dzīvojamā māja vai dzīvoklis, kur ģimene ir deklarējusi savu pamata dzīves vietu un faktiski dzīvo;

Biedrībai vai nodibinājumam par tai īpašumā, nomā vai bezatlīdzības lietošanā nodoto pašvaldības nekustamo īpašumu, darbības, kas noteikta sabiedriskā labuma statusa piešķiršanas lēmumā vai biedrības, nodibinājuma statūtos, nodrošināšanai;

Personai par nekustamo īpašumu, kurā dzīvo un ir deklarēts bērns invalīds vai nestrādājoša persona ar I vai II grupas invaliditāti kopš bērnības;

Komersantiem, kuri ieguvuši sociālā uzņēmuma statusu saskaņā ar Sociālā uzņēmuma likumu.

Ieņēmumi no dabas resursu nodokļa ir plānoti 310 000 euro apmērā, jeb 0.58 % no pamatbudžeta kopējiem ieņēmumiem. Dabas resursu nodokļa prognoze 2023.gadam tiek plānota, vērtējot 2022. gada dabas resursu nodokļa ieņēmumuspašvaldības budžetā par dabas resursu ieguvi vai izmantošanu vai vides piesārņošanu limitos noteiktajos apmēros.

Pārējos ieņēmumus veido nenodokļu ieņēmumi – valsts un pašvaldības nodevas, naudas sodi un sankcijas, dažādi nenodokļu ieņēmumi (ieņēmumi no privatizācijas, līgumsodi un procentu maksājumi par saistību neizpildi), kā arī ieņēmumi no īpašumu pārdošanas (dzīvokļu, zemes un mežu pārdošanas), kas 2023. gada budžetā kopā plānoti 2 523 981 euro apmērā, veidojot 4.74 % no kopējiem pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumiem

Ieņēmumi no budžeta iestāžu sniegtajiem maksas pakalpojumiem un citi pašu ieņēmumi (maksa par izglītības pakalpojumiem, ieņēmumi par dokumentu izsniegšanu un kancelejas pakalpojumiem, ieņēmumi par nomu un īri, procentu ieņēmumi par kontu atlikumiem un citi pašu ieņēmumi) plānoti 3 922 243 euro apmērā, kas ir 7.37% no pamatbudžeta ieņēmumiem.

Ieņēmumi no transfertiem (ieņēmumi no valsts budžeta daļēji finansēto atvasināto publisko personu un budžeta nefinansēto iestāžu transfertiem, valsts budžeta (VB) un pašvaldību budžeta transfertiem) 2023. gadam plānoti 16 678 307 euro apmērā, kas ir 31.32 % no pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumiem. Salīdzinājumā ar 2022. gadu transfertu ieņēmumi plānoti par 3 751 028 euro mazāk, jo 2023. gads iesāksies ar pagaidu, jeb tehnisko valsts budžetu. Lai pašvaldībām būtu nodrošināts stabils funkciju veikšanai nepieciešamais finansējums, mērķdotācijas 2023. gada pagaidu budžetā ir apstiprinātas, ņemot vērā līdz 2022. gada decembrim Ministru kabinetā pieņemtos lēmumus.

Jelgavas novada pašvaldības 2023. gadā plānojusi ieņēmumus no sekojošiem valsts budžeta transfertiem:

VB mērķdotācija pedagoģisko darbinieku atlīdzībai (t.skaitā 5.–6. gadīgo bērnu apmācībai, pamata un vispārējai vidējai izglītībai, interešu izglītībai) plānota 5 677 080 euro apmērā;

VB mērķdotācija Lielplatones pamatskolas atbalsta centra pedagoģisko darbinieku atlīdzībai un uzturēšanas izdevumiem plānota 609 020 euro apmērā;

VB mērķdotācija Zaļenieku komerciālās un amatniecības vidusskolas pedagoģisko darbinieku atlīdzībai plānota 150 808 euro apmērā;

VB mērķdotācija Jelgavas novada Mūzikas un mākslas skolu pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām ir plānota 390 966 euro apmērā;

VB mērķdotācija pamatizglītības iestāžu skolēnu (1., 2., 3. un 4. klasēs) ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanai no valsts budžeta tiek plānota 169 864 euro apmērā. Ar 2022. gada 30. augusta grozījumiem Ministru kabineta 2019. gada 10. decembra noteikumos Nr. 614 "Kārtība, kādā aprēķina, piešķir un izlieto valsts budžetā paredzētos līdzekļus izglītojamo ēdināšanai", Valsts budžeta līdzekļu apmērs vienam izglītojamam pašvaldību un privātajās izglītības iestādēs – 1,075 euro dienā;

VB mērķdotācija programmas "Latvijas skolas soma" īstenošanai plānota 32 659 euro apmērā;

VB mērķdotācija mācību literatūras un mācību līdzekļu iegādei plānota 75 390 euro;

VB mērķdotācija Asistenta pakalpojumiem izglītības iestādēs plānota 24 219 euro apmērā;

VB mērķdotācija Ozolnieku sporta skolas pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām plānota 79 551 euro;

VB mērķdotācija pašvaldību māksliniecisko kolektīvu vadītāju atlīdzībai plānota 171 994 euro apmērā;

VB mērķdotācija valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru tīkla izveidei, uzturēšanai un publisko pakalpojumu sistēmas pilnveidei plānota 27 000 euro apmērā, kas ir mazāk nekā 2023. gadā, jo ir mainījušies mērķdotācijas piešķiršanas noteikumi – 2023. gadā tā tiks piešķirta, vērtējot apkalpoto klientu skaitu, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad mērķdotācijas apmēru rēķināja, pamatojoties uz iedzīvotāju skaitu novadā;

VB mērķdotācija asistenta pakalpojuma nodrošināšanai izglītības iestādēs personām, kurām noteikta I un II invaliditātes grupa un personām no 5 līdz 18 gadu vecumam, kurām izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību, plānota 501 155 euro apmērā;

VB mērķdotācija profesionālai sociālā darba attīstības nodrošināšanai pašvaldībā, sociālā rehabilitācijas pakalpojuma dzīves vietā un atbalsta darbību īstenošanai trūcīgākām personām plānota 10 500 euro apmērā;

VB mērķdotācija SARC Eleja pārbūvei plānota 446 250 euro apmērā;

VB mērķdotācija Sociālā dienesta atbalstam no Sabiedrības integrācijas fonda plānota 5750 euro apmērā;

VB mērķdotācija atbalstam energoresursu sadārdzinājumam plānota 180 000 euro apmērā;

VB mērķdotācija Pašvaldību autoceļu un ielu uzturēšanai 2023. gadā plānota 1 091 881 euro , kas ir par 5437 euro mazāk kā 2022. gadā.

Jelgavas novada pašvaldības 2023. gada ieņēmumi no pašvaldību budžetu transfertiem (ieņēmumi no savstarpējiem norēķiniem par izglītības un sociālo iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem) plānoti 1 508 970 euro apmērā, kas ir 2.83 % no pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumiem.

Izdevumi

Jelgavas novada pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi tiek novirzīti pašvaldības funkciju nodrošināšanai – izdevumiem no budžeta finansētu institūciju, tajā skaitā pašvaldības izglītības, kultūras un sporta iestāžu, sociālās aizsardzības iestāžu, sabiedriskās kārtības un drošības iestāžu un pagastu pārvalžu un centrālās administrācijas uzturēšanai, novada izglītības, sporta un kultūras iepriekšējā saimnieciskajā gadā uzsākto pasākumu finansēšanai, novada infrastruktūras uzturēšanai, investīciju finansēšanai, vides aizsardzības, meliorācijas sistēmu uzturēšanas un atkritumu apsaimniekošanas pasākumiem, pabalstiem maznodrošinātiem iedzīvotājiem, dotācijām iedzīvotājiem, atbalstam biedrībām un nodibinājumiem, kā arī citiem izdevumiem, kas atbilstoši budžeta funkcionālajām un ekonomiskajām kategorijām plānoti Jelgavas novada domes saistošo noteikumu "Par Jelgavas novada budžetu 2023. gadam" 1. pielikumā.

Jelgavas novada pašvaldības pamatbudžeta izdevumi plānoti 59 228 109 euro apmērā. Pamatbudžeta izdevumi uz vienu Jelgavas novada iedzīvotāju ir plānoti 1759.86 euro apmērā. Pašvaldības pamatbudžeta izdevumu dinamika atbilstoši funkcionālajām un ekonomiskajām kategorijām skatāma 2. tabulā, un Jelgavas novada pašvaldības projektu ieņēmumi un izdevumi 2023. gadā skatāma 3. tabulā

2. tabula

Jelgavas novada pašvaldības pamatbudžeta izdevumu dinamika atbilstoši funkcionālajām kategorijām
(pamatbudžets, valsts mērķdotāciju, ES struktūrfondu izdevumi kopā)

Rādītāju nosaukums

2022. gada plāns

2022. gada grozītais plāns 28.12.2022.

2023. gada plāns

Starpība plāns
2023/2022

Īpatsvars % no kopējā 2023. gada plāna

01.000

Vispārējie valdības dienesti

2 872 963

2 941 291

3 484 272

542 981

5.88

03.000

Sabiedriskā kārtība un drošība

610 303

608 816

618 075

9 259

1.04

04.000

Ekonomiskā darbība

4 947 061

4 952 117

4 820 583

-131 534

8.14

05.000

Vides aizsardzība

1 231 555

1 250 215

1 406 644

156 429

2.37

06.000

Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošana

9 973 592

9 366 190

7 739 131

-1 627 059

13.07

08.000

Atpūta, kultūra un sports

4 756 266

4 536 289

4 239 678

-296 611

7.16

09.000

Izglītība

27 510 368

28 979 947

26 506 025

-2 473 922

44.75

10.000

Sociālā aizsardzība

8 544 836

10 538 625

10 413 701

-124 924

17.58

Izdevumi atbilstoši funkcionālajām kategorijām

60 446 944

63 173 490

59 228 109

-3 945 381

100.00

Izdevumi atbilstoši ekonomiskajām kategorijām

60 446 944

63 173 490

59 228 109

-3 945 381

100.00

1 000

Atlīdzība

30 958 687

31 185 965

33 182 771

1 996 806

56.03

2 000

Preces un pakalpojumi

13 379 461

13 862 706

16 495 558

2 632 852

27.85

3 000

Subsīdijas un dotācijas

1 898 031

1 931 266

1 452 122

-479 144

2.45

4 000

Procentu izdevumi

15 338

47 151

600 000

552 849

1.01

5 000

Pamatkapitāla veidošana

10 826 013

12 141 404

4 158 948

-7 982 456

7.02

6 000

Sociālie pabalsti (t.skaitā maksājumi iedzīvotājiem un kompensācijas)

2 084 756

2 606 046

2 146 159

-459 887

3.62

7 000

Uzturēšanas izdevumu transferti, pašu resursu maksājumi, starptautiskā sadarbība

1 212 218

1 326 493

1 120 111

-206 382

1.89

8 000

Dažādi izdevumi, kas veidojas pēc uzkrāšanas principa un nav klasificēti iepriekš

0

19

0

-19

0.00

9 000

Kapitālo izdevumu transferti

72 440

72 440

72 440

0

0.12

Iedzīvotāju skaits 2022.gada PFI aprēķinam PMLP dati uz 01.01.2022

33 655

33 655

33 655

 

Izdevumi uz vienu iedzīvotāju

1 796.08

1 877.09

1 759.86

Atbilstoši funkcionālajām kategorijām vislielākie izdevumi paredzēti izglītībai – 26 506 025 euro jeb 44.75 % no pašvaldības kopējiem pamatbudžeta izdevumiem, tai seko sociālā aizsardzība, kurai paredzēti 10 413 701 euro jeb 17.58 % no pamatbudžeta izdevumiem, pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai, kas sevī ietver visu pašvaldības teritoriju apsaimniekošanu, ūdensapgādi, ielu apgaismošanu plānoti 7 739 131 euro jeb 13.07 % no pamatbudžeta izdevumiem, ekonomiskajai darbībai (tajā skaitā pašvaldības sabiedrisko attiecību nodrošināšanai, meliorāciju sistēmu un autoceļu uzturēšanai, tūrismam, informāciju tehnoloģijām) 4 820 583 euro jeb 8.14 % no pamatbudžeta izdevumiem, atpūtai, kultūrai un sportam – 4 239 678 euro jeb 7.16 %, vispārējiem valdības dienestiem – 3 484 272 euro jeb 5.88 %, vides aizsardzībai – 1 406 644 euro jeb 2.37 %, sabiedriskajai kārtībai un drošībai – 618 075 euro jeb 1.04 % no pamatbudžeta kopējiem izdevumiem.

Atbilstoši ekonomiskajām kategorijām vislielākie izdevumi paredzēti Atlīdzībai – 33 182 771 euro jeb 56.03 % no pašvaldības kopējiem pamatbudžeta izdevumiem, tai seko Preces un pakalpojumi, paredzēti 16 495 558 euro jeb 27.85 % no pamatbudžeta izdevumiem, Pamatkapitāla veidošanai, paredzēti 4 158 948 euro jeb 7.02 % no pamatbudžeta izdevumiem, Sociāliem pabalstiem (t.skaitā maksājumi iedzīvotājiem un kompensācijas) plānoti 2 146 159 euro jeb 3.62 % no pamatbudžeta izdevumiem, Subsīdijām un dotācijām plānoti 1 452 022 euro jeb 2.50 % no pamatbudžeta izdevumiem, Uzturēšanas izdevumu transfertiem, pašu resursu maksājumem, starptautiskai sadarbībai plānoti 1 120 111 euro jeb 1.89 % no pamatbudžeta izdevumiem, Procentu maksājumiem plānoti 600 000 euro jeb 1.01 % no pamatbudžeta izdevumiem, Kapitālo izdevumu transfertiem plānoti 72 440 euro jeb 0.12 % no kopējiem pamatbudžeta izdevumiem.

5. attēls. Jelgavas novada pašvaldības pamatbudžeta izdevumu īpatsvars % no kopējā 2023. gada plāna atbilstoši funkcionālajām kategorijām EUR

6. attēls. Jelgavas novada pašvaldības pamatbudžeta izdevumu īpatsvars % no kopējā 2023. gada plāna atbilstoši ekonomiskajām kategorijām EUR.

Jelgavas novada pašvaldības pamatbudžeta (bez valsts budžeta un projektu finansējuma) izdevumi 2023. gadā

3. tabula

Rādītāju nosaukums

2022. gada plāns

2022. gada grozītais plāns 31.12.2022.

2023. gada plāns

Starpība plāns
2023/2022

Īpatsvars % no kopējā 2023. gada plāna

01.000

Vispārējie valdības dienesti

2 830 473

2 811 896

3 457 272

645 376

7.54

03.000

Sabiedriskā kārtība un drošība

610 303

608 816

604 075

-4 741

1.32

04.000

Ekonomiskā darbība

3 300 252

3 265 914

3 055 982

-209 932

6.67

05.000

Vides aizsardzība

792 924

811 584

636 116

-175 468

1.39

06.000

Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošana

9 917 592

9 282 190

7 619 637

-1 662 553

16.63

08.000

Atpūta, kultūra un sports

3 621 658

3 486 768

3 731 713

244 945

8.14

09.000

Izglītība

17 100 641

18 200 550

17 930 702

-269 848

39.12

10.000

Sociālā aizsardzība

7 596 735

8 202 640

8 794 132

591 492

19.19

Izdevumi atbilstoši funkcionālajām kategorijām

45 770 578

45 770 578

45 829 629

-840 729

100

Izdevumi atbilstoši ekonomiskajām kategorijām

45 770 578

45 770 578

45 829 629

-840 729

100

1 000

Atlīdzība

20 684 823

20 538 033

24 237 942

3 699 909

52.89

2 000

Preces un pakalpojumi

11 030 825

11 514 880

14 270 304

2 755 424

31.14

3 000

Subsīdijas un dotācijas

1 796 391

1 810 431

1 322 927

-487 504

2.89

4 000

Procentu izdevumi

15 000

47 151

600 000

552 849

1.31

5 000

Pamatkapitāla veidošana

9 300 581

9 702 593

2 476 161

-7 226 432

5.40

6 000

Sociālie pabalsti (t.skaitā maksājumi iedzīvotājiem un kompensācijas)

2 046 837

2 061 240

1 948 264

-112 976

4.25

7 000

Uzturēšanas izdevumu transferti, pašu resursu maksājumi, starptautiskā sadarbība

896 121

996 011

974 031

-21 980

2.13

8 000

Dažādi izdevumi, kas veidojas pēc uzkrāšanas principa un nav klasificēti iepriekš

0

19

0

-19

0.00

9 000

Kapitālo izdevumu transferti

0

0

0

0

0.00

Iedzīvotāju skaits 2022.gada PFI aprēķinam PMLP dati uz 01.01.2022

33 655

33 655

33 655

 

Izdevumi uz vienu iedzīvotāju

1 359.99

1 386.73

1 361.75

Jelgavas novada pašvaldības valsts mērķdotāciju izdevumi 2023. gadā

4. tabula

Rādītāju nosaukums

2022. gada plāns

2022. gada grozītais plāns 31.12.2022.

2023. gada plāns

Starpība plāns
2023/2022

Īpatsvars % no kopējā 2023. gada plāna

01.000

Vispārējie valdības dienesti

42 490

129 395

27 000

-102 395

0.25

03.000

Sabiedriskā kārtība un drošība

0

0

0

0

0.00

04.000

Ekonomiskā darbība

1 162 416

1 162 416

1 230 598

68 182

11.46

05.000

Vides aizsardzība

0

0

0

0

0.00

06.000

Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošana

0

0

0

0

0.00

08.000

Atpūta, kultūra un sports

169 970

177 101

174 318

-2 783

1.62

09.000

Izglītība

9 379 828

9 732 475

8 140 180

-1 592 295

75.82

10.000

Sociālā aizsardzība

459 941

1 832 115

1 164 304

-667 811

10.84

Izdevumi atbilstoši funkcionālajām kategorijām

11 214 645

13 033 502

10 736 400

-2 297 102

100.00

Izdevumi atbilstoši ekonomiskajām kategorijām

11 214 645

13 033 502

10 736 400

-2 297 102

100.00

1 000

Atlīdzība

9 505 273

9 880 989

8 424 572

-1 456 417

78.47

2 000

Preces un pakalpojumi

1 349 346

1 372 282

1 386 089

13 807

12.91

3 000

Subsīdijas un dotācijas

0

0

0

0

0.00

4 000

Procentu izdevumi

338

0

0

0

0.00

5 000

Pamatkapitāla veidošana

354 632

1 276 185

787 777

-488 408

7.34

6 000

Sociālie pabalsti (t.skaitā maksājumi iedzīvotājiem un kompensācijas)

1 380

497 492

135 855

-361 637

1.27

7 000

Uzturēšanas izdevumu transferti, pašu resursu maksājumi, starptautiskā sadarbība

3 676

6 554

2 107

-4 447

0.02

Jelgavas novada pašvaldības projektu (ES struktūrfondu )ieņēmumi un izdevumi 2023. gadā

5. tabula

Rādītāju nosaukums

2022. gada plāns

2022. gada grozītais plāns 28.12.2022.

2023. gada plāns

Starpība plāns
2023/2022

Īpatsvars % no kopējā 2023. gada plāna

Ieņēmumi

1 123 349

1 362 976

1 468 929

105 953

100.00

2.0.

Nenodokļu ieņēmumi

0

3 680

0

-3 680

0.00

3.0.

Maksas pakalpojumi un citi pašu ieņēmumi

18 043

10 807

65 527

54 720

4.46

4.0.

Ārvalstu finanšu palīdzība

119 460

206 497

150 558

-55 939

10.25

5.0.

Dotācijas, mērķdotācijas

985 846

1 141 992

1 252 844

110 852

85.29

Izdevumi atbilstoši funkcionālajām kategorijām

3 461 721

3 469 630

2 662 080

-807 550

100.00

01.000

Vispārējie valdības dienesti

0

 

0

0

0.00

03.000

Sabiedriskā kārtība un drošība

0

 

14 000

14 000

0.53

04.000

Ekonomiskā darbība

484 393

523 787

534 003

10 216

20.06

05.000

Vides aizsardzība

438 631

438 631

770 528

331 897

28.94

06.000

Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošana

56 000

84 000

119 494

35 494

4.49

08.000

Atpūta, kultūra un sports

964 638

872 420

333 647

-538 773

12.53

09.000

Izglītība

1 029 899

1 046 922

435 143

-611 779

16.35

10.000

Sociālā aizsardzība

488 160

503 870

455 265

-48 605

17.10

Izdevumi atbilstoši ekonomiskajām kategorijām

3 461 691

3 469 630

2 662 080

-807 550

100.00

1000

Atlīdzība

768 591

766 943

520 257

-246 686

19.54

2000

Preces un pakalpojumi

999 260

975 544

839 165

-136 379

31.52

3000

Subsīdijas un dotācijas

101 640

120 835

129 195

8 360

4.85

5000

Pamatkapitāla veidošana

1 170 800

1 162 626

895 010

-267 616

33.62

6000

Sociālie pabalsti (t.skaitā maksājumi iedzīvotājiem un kompensācijas)

36 539

47 314

62 040

14 726

2.33

7000

Uzturēšanas izdevumu transferti, pašu resursu maksājumi, starptautiskā sadarbība

312 421

323 928

143 973

-179 955

5.41

9000

Kapitālo izdevumu transferti

72 440

72 440

72 440

0

2.72

Skaidrojumi atbilstoši ekonomiskajām kategorijām

Atlīdzība

Atsaucoties uz augstāk minēto, ka Atlīdzībai – 33 182 771 euro jeb 56.03 % no pašvaldības plānotiem kopējiem pamatbudžeta izdevumiem, kas ir par 6 % vairāk salīdzinot ar 2022. gada plānoto. Analizējot tikai pamatbudžeta (bez valsts budžeta dotācijām un ES fondu projektiem) izdevumi atlīdzībai paredzēti 52.89 % apmērā no kopējiem pamatbudžeta izdevumiem (īpatsvara sadalījumus pa ekonomiskajām kategorijām skatīt 3. tabulā). Valsts budžeta finansējums atlīdzībai plānots tikai 2023. gada astoņiem mēnešiem, atbilstoši valstī pieņemtiem lēmumiem decembrī par atlīdzības apmēru pedagogiem. Savukārt, analizējot valsts budžeta dotācijas izdevumus atlīdzībai paredzēti 78.47 % apmērā no kopējiem valsts budžeta dotāciju izdevumiem (īpatsvara sadalījumus pa ekonomiskajām kategorijām skatīt 4. tabulā). Ekonomiskajā kategorijā Atlīdzība plānoti izdevumi arī par darba devēja izdevumi veselības, dzīvības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu; uzturdevas kompensācijas; darba devēja sociāla rakstura pabalsti un kompensācijas, no kā neaprēķina ienākuma nodokli, un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas; sociālās jomas darbiniekiem piemaksas par nakts darbu, par virsstundu darbu un darbu svētku dienās, darbu īpašos apstākļos. Plānojot budžeta līdzekļus Ekonomiskajā kategorijā Atlīdzība, tika ņemta vērā tendence, ka nav 100 % no plānotiem aprēķiniem, līdz ar to budžeta aprēķinos tika ņemts vērā procentu aprēķins atbilstoši iepriekšējo gadu izpildei. Kā arī ņemot vērā algu izmaksu datuma izmaiņas, plānojot 2022. gada algu fondu, tika piemēroti vidēji 11 mēneši aprēķinos algu fondam, kas arī salīdzinoši ietekmē procentuālo pieaugumu salīdzinoši pret 2022.gadu. Turpmāk skaidrojums par 2023. gada algu fonda izmaiņām, ņemot vērā 12 mēnešu aprēķinus.

Pamatojoties uz to, ka 2022. gada 1. jūlijā stājās spēkā Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma (turpmāk – Atlīdzības likums) grozījumi un jauns amatu katalogs, kuru mērķis ir pakāpeniski paaugstināt valsts pārvaldes atlīdzības konkurētspēju, kā arī sakarā ar minimālās algas un pedagogu algu būtisku palielinājumu no 2023. gada 1. janvāra, 2023. gada budžetā plānots palielināt pašvaldības darbiniekiem atalgojumu vidēji par 17,3 %, savukārt, no pašvaldības budžeta finansēto pedagogu atalgojumu – 24 % apmērā ar janvāra mēnesi. Atlīdzības reformas mērķis ir uzlabot valsts pārvaldes darba efektivitāti un palielināt iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu kvalitāti. Primāri atlīdzības reformas ietvaros atlīdzības kāpinājums ir jāpanāk bez papildu budžeta finansējuma, proti, pārskatot iestāžu procesus, samazinot piemaksu īpatsvaru un novērtējot darbinieku ieguldījumu. Lai līdz 2027. gadam izpildītu šos nosacījumus, 2022. gada 28. decembrī Domes sēdē tika pieņemti vairāki lēmumi – "Par Amatu klasificēšanas rezultātu apstiprināšanu", "Par grozījumiem 2022. gada 30. marta Jelgavas novada pašvaldības amatpersonu un darbinieku atlīdzības noteikumos" un "Par Jelgavas novada pašvaldības amatpersonu un darbinieku novērtēšanas noteikumu apstiprināšanu", uz kuru pamata ir sagatavots darba algu fonda aprēķins 12 mēnešiem apstiprināšanai budžetā.

Ņemot vērā Atlīdzības likumā noteikto bāzes mēnešalgas apmēru (2023. gadam 1137.46 EUR – palielinājums par 7.51 % pret 2022. gada bāzes algu), palielinājies atalgojums domes priekšsēdētājam, domes priekšsēdētāja vietniekam, deputātiem, komiteju vadītājiem, komisiju locekļiem, nemainot koeficientus.

Pamatojoties uz apstiprināto amatu klasificēšanas rezultātu apkopojumu, darbinieku algas palielinātas, nesamazinot tās gadījumos, kad esošā amatalga pārsniedz mēnešalgu skalas minimumu. Savukārt, gadījumos, kad esošā amatalga ar pieaugumu pārsniedz mēnešalgu viduspunktu, palielinājums tiek piemērots līdz viduspunktam. Gadījumos, kad palielināts atalgojums jau tika noteikts 2022.gadā, pieauguma procents ir samazināts, izlīdzinot pret attiecīgajā mēnešalgu grupā noteikto atalgojumu līdzīgas vērtības darbu.

Skalas minimums nozīmē, ka vēlams, lai nodarbināto atlīdzība nebūtu zemāka par šo līmeni, tomēr tas nav iespējams uzreiz. Pašvaldībā esošās mēnešalgas 10 % no darbinieku skaita (135 darbiniekiem) ir zemākas par šo līmeni, tādēļ 2023. gadā tiks izstrādāts plāns mēnešalgu pakāpeniskai iekļaušanai skalas ietvaros pakāpeniski līdz 2027. gada 1. janvārim, ņemot vērā, ka 2024. gadā minimālais slieksnis pieaugs, jo minimālā mēnešalga būs 700 EUR.

Skalas viduspunkts ir vēlamais mēnešalgas līmenis, kas atbilst valsts pārvaldē nodarbināto mērķa mēnešalgas līmenim – 80 % (vidēji) no līdzīgas vērtības amatu pamatalgas darba tirgū. Pašvaldībai būtu jāvirzās, lai nākotnē lielākā daļa nodarbināto (līdz 70 % iestādē strādājošo) saņemtu mēnešalgu, kas ir pietuvināta šim skaitlim, tādējādi nodrošinot līdzīgu atalgojumu par līdzīgas vērtības darbu.

Skalas maksimums ir maksimālās iespējamās mēnešalgas līmenis, kuru nedrīkst pārsniegt, izņemot gadījumus, kad tiek piemērots tirgus koeficients (šobrīd – informācijas tehnoloģijas). Virs viduspunkta, nepārsniedzot maksimumu, būtu jāatrodas "atslēgas cilvēku" un augstākās kvalifikācijas speciālistu un vadītāju mēnešalgām, ieteicams – ne vairāk par 15–30 % no kopējā nodarbināto skaita iestādē.

Sagatavojot darba algu palielināšanas projektu, tika dots uzdevums iestāžu vadītājiem izvērtēt esošo amatu vietu noslogojumu un veikt optimizāciju. Tā rezultātā plānots samazināt 39.25 amata vietas, radot darba algu fonda ekonomiju 807 700 EUR apmērā. Savukārt, darba algu ekonomija 2022. gadā 1 432 280 EUR apmērā netika izlietota, lai varētu nodrošināt atalgojuma palielināšanu 2023. gadā.

Amatalgu pieaugums 2023. gada budžetā plānots, piemērojot noteiktu procentu katrai mēnešalgu grupai, skatīt 6. tabulā:

6. tabula

Algu grupa

Piemērotie % palielinājumam

Mēnešalgas palielinājums, EUR

Esošās algas
no-līdz

Min slieksnis

Viduspunkts

Darbinieku skaits zem minimālā sliekšņa

%

Piezīmes

1

24

90-127

500-530

620

661

0

Atbilstoši likumā noteiktai minimālai algai

2

21

83-173

575-590

620

673

0

 

3

 15

83-106

550-705

648

926

8

 

4

 16.07

92-128 

533-747

662

946

2

 Aprūpētājiem + 20 %, auklis + 24 %

5

 15

 99-141

663-866

709

1012

0

 

6

 14

 49-137

630-996; 1032

758

1081

4

 1032-medicīnas māsas

7

 15

 97-164

647-1050; 1093

905

1293

9

 1093-ārsta palīgi, vecākās medicīnas māsas

8

15 

56-179 

630-1190

967

1388

6

 

9

15 

98-205 

739-1287; 1369;1555

1157

2067

15

1369-fizioterapeiti, 1555-sporta ārsts

10

16 

149-359 

991-1382

1399

1999

34

 

11

 19.79

0-649 

1250-2000

1746

2496

50

 

12

 25

 181-663

1250-2000

2174

3105

77

 

13

 26

 450-498

1731-1917

2695

3850

100

 

14

7.51

209

2782

3226

4607

100

85 % no izpilddirektora algas

15

7.51

246

3273

3633

5189

100

85 % no domes priekšsēdētāja algas

Plānotie darba algu fonda izdevumi 2023. gada budžetā:

7. tabula

Funkcionālās kategorijas

2022. gada algu fonds

2023. gada algu fonds

Starpība
2023/2022

Vidējais darba algu pieaugums %

Īpatsvars % no kopējā 2023. gada algu fonda

01.000 Vispārējie valdības dienesti

2 298 676

2 671 651

372 975

16.82

9.29

03.000 Sabiedriskā kārtība un drošība

364 084

442 341

78 257

17.67

1.78

04.000 Ekonomiskā darbība

1 143 129

1 310 870

167 740

19.36

5.24

05.000 Vides aizsardzība

80 124

97 383

17 259

18.17

0.39

06.000 Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošana

1 815 781

2 569 846

754 065

19.97

10.32

08.000 Kultūra, sports

2 343 704

2 545 508

201 804

15.71 (darbinieki)
27.39 (pedagoģiskais personāls)

10.29

09.000 Izglītība

9 032 093

10 874 299

1 842 206

17.45 (darbinieki)
23.44 (pedagoģiskais personāls)

43.97

10.000 Sociālā aizsardzība

3 841 524

4 634 703

793 180

17.03

18.72

KOPĀ

20 919 115

25 146 600

4 227 486

17.30 (bez pedagogiem)

100.00

Preces un pakalpojumi

Ekonomiskajā kategorijā Preces un pakalpojumi, paredzēti 16 495 558 euro jeb 27.85 % no pamatbudžeta kopējiem izdevumiem, kas ir par 2 632 852 euro jeb 19 % vairāk salīdzinot ar 2022. gada plānoto. Tajā skaitā būtiskākais palielinājums šajā kategorijā ir energoresursu un komunālo pakalpojumu, t.sk. siltumapgādes cenu pieaugumam, kas ir vairāk par 1 145 061 euro jeb 35.62 %. Savukārt pamatojoties uz deleģējamām funkcijām kapitālsabiedrībai "Jelgavas novada KU" un plānotajam, ka pašvaldības teritorijas uzturēšanu – zāles pļaušanas pakalpojumiem izsludināta iepirkumu procedūra, tad šāda veida pakalpojumi iekļauti ekonomiskajā kategorijā Preces un pakalpojumi, kuri iepriekš tika klasificēti kā dotācija kapitālsabiedrībai ekonomiskajā kategorijā Subsīdijas un dotācijas, līdz ar to ņemot vērā iepriekš minēto un iestāžu uzturēšanai, remontdarbiem par iepriekšējā gadā uzsāktiem darbiem un, lai nodrošinātu iestāžu darbības nepārtrauktību, palielinājums ir par 1 124 145 euro jeb 45.88 % vairāk salīdzinot ar 2022. gada plānoto.

Subsīdijas un dotācijas

Ekonomiskajā kategorijā Subsīdijas un dotācijas paredzēti 1 452 022 euro jeb 2.45 % no pamatbudžeta kopējiem izdevumiem, kas ir par 479 244 euro jeb 25 % mazāk salīdzinot ar 2022. gada plānoto. Tajā skaitā būtiskākais samazinājums skaidrojums ar ekonomiskajā kategorijā Preces un pakalpojumi minēto – par deleģējamām funkcijām kapitālsabiedrībai "Jelgavas novada KU" pašvaldības teritorijas uzturēšana par zāles pļaušanas pakalpojumiem – izsludināta iepirkumu procedūra un šādi pakalpojumi plānoti pakalpojumu kodā.

Procentu izdevumi

Ekonomiskajā kategorijā Procentu izdevumi, paredzēti 600 000 euro jeb 1.01 % no pamatbudžeta kopējiem izdevumiem, kas ir par 552 849 euro jeb 1173 %% vairāk salīdzinot ar 2022. gada plānoto. Palielinājums skaidrojams, ka aizdevumu procentu mainīgā likme EURIBOR apmēru ietekmē Eiropas Centrālā banka (ECB). EURIBOR likmes pēdējos vismaz sešus gadus ir bijušas negatīvas, bet nu jau EURIBOR ir kļuvis pozitīvs. Lai ierobežotu rekordaugsto inflāciju eirozonā un mazinātu ilgstoši augstas inflācijas riskus ekonomikai, Eiropas Centrālā banka mazina savu atbalstu ekonomikai. Viens no atbalsta mazināšanas instrumentiem ir ECB pārziņā esošo procentu likmju paaugstināšana. Pēc vairāk nekā 10 gadu pārtraukuma ECB lēma šī gada 21. jūlijā paaugstināt visas savas procentu likmes par 50 bāzes punktiem jeb 0,5 procentpunktiem, iezīmējot beigas ieilgušajam negatīvo likmju periodam. Balstoties uz nākotnes darījumiem ar finanšu instrumentiem, finanšu tirgi sagaida, ka trīs mēnešu EURIBOR likme, kas uz 2022.gada 18. novembri bija 1,82 % (6 mēnešu EURIBOR likme 2,34 %), 2023. gada vidū pakāpsies līdz 3 %.

EURIBOR likmes celšanās ir ļoti ietekmējusi arī pašvaldības aizņēmumu procentu likmes. Ja bija pierasts, ka procentu likme līdz šim bija tuvu nullei, tad pašlaik tā Valsts kases aizdevumiem uz 20 gadiem jau pārsniedz 4 %. Valsts kase ir prognozējusi 600 000 euro apmērā procentu izdevumus par jau noslēgtajiem aizņēmumu līgumiem .

Pamatkapitāla veidošana

Ekonomiskajā kategorijā Pamatkapitāla veidošana paredzēti 4 158 948 euro jeb 7.02 % no pamatbudžeta kopējiem izdevumiem, kas ir par 9 106 571 euro jeb 66 % mazāk salīdzinot ar 2022. gada plānoto, jo pagaidu jeb tehniskais budžets paredz ka tiek turpināta iepriekšējā saimnieciskajā gadā sākto pasākumu finansēšana, bet netiek apmaksāti pakalpojumi, kas nav sniegti iepriekšējā saimnieciskajā gadā, un netiek veiktas investīcijas, kas nav īstenotas iepriekšējā saimnieciskajā gadā.

Lai nodrošinātu uzlabojumus sabiedrībai svarīgās jomās un pieejamie resursi tiktu plānoti atbilstoši pieņemtajam Jelgavas novada attīstības rīcības plānam un tajā iekļautajām prioritātēm, nodrošinot visu pašvaldības iestāžu darbību, attīstību veicinošu investīciju projektu ieviešanu un īstenošanu un kā jau iepriekš minēts, par naudas līdzekļu atlikumu perioda beigās – 3 900 000 euro apmērā (novirzītais pamatbudžeta konta atlikums), pēc Valsts budžeta 2023.gadam pieņemšanas izskatāms/novirzāms –finansējumiem augstas gatavības investīciju projektu īstenošanai, piesaistot Valsts kases aizņēmumus atbilstoši likumdošanai, iestāžu remontdarbiem, IT atjaunošanas plāna izpildei u.tml. un tiks novirzīti un iekļauti saistošo noteikumu "Par Jelgavas novada pašvaldības budžetu 2023. gadam" grozījumos 2023. gada izvirzīto mērķu īstenošanai. Līdz ar to izdevumu analīzes dinamika tehniskajā budžetā neatspoguļo patieso sadalījumu pa ekonomiskajā kategorijā Pamatkapitāla veidošana, ja būtu iekļauti augstas gatavības investīciju projektu īstenošana.

Jelgavas novada pašvaldība 2023. gadā pamatkapitāla veidošanai tehniskajā budžetā ir paredzējusi līdzekļus 3 034 833 euro apmērā, tajā skaitā:

Attīstības pasākumiem un programmām 86 712 euro, tajā skaitā:

• energosertifikācijai ēkām, saskaņā ar Enerģētikas rīcības plānu un Ēku energoefektivitātes likumu, 8 712 euro;

• jauna Teritorijas plānojuma izstrādes uzsākšanai 78 000 euro;

Licenču atjaunošanai 9 176 euro;

Pārējiem pamatlīdzekļiem, tajā skaitā bibliotēku fondu atjaunošanai, datortehnikai un biroja tehnikai, lai nodrošinātu pašvaldības darba nepārtrauktību, 282 911 euro apmērā;

Pamatlīdzekļu izveidošanai un nepabeigtajai būvniecībai 858 764 euro apmērā, tajā skaitā:

• Plānots līdzfinansējums plānotajiem ES struktūrfondu projektiem, kuriem nepieciešams līdzfinansējums 740 045 euro;

• 2022. gadā uzsāktajam projektam Niedru ielas apgaismojuma izbūvei Jaunsvirlaukas pagastā 25 000 euro, jo plānots, ka 2023. gadā Sadales tīkli demontēs balstus un gaismekļus, kā rezultātā 7 daudzdzīvokļu mājas un pirmsskolas izglītības iestāde, pasts, frizētava un pagalmi paliktu bez apgaismojuma;

• Ānes parka labiekārtošanai, pārejošā projekta Nr. 22-06-AL03-A19.2203-000005 ietvaros, paredzēti 39 494 euro;

• 2022. gada pārejošajam projektam – Ozolnieku jauniešu interešu nama izveidei, projekts no A-Ž 2424 euro apmērā.

Kapitālajam remontam un rekonstrukcijai – 1 518 529 euro, tajā skaitā:

• 2022. gadā uzsāktajam projektam – Lietus ūdens un drenāžas sistēmas izbūve Jēkabnieku k/n Svētes pagastā – 78 000 euro;

• 2022. gadā uzsāktajam projektam – Sesavas doktorāta izveide, 68 514 euro;

• 2022. gadā pārejošās līgumsaistības par gala maksājumiem Ozolnieku sporta skolas stadiona pārbūves projektam – 117 643 euro;

• 2022. gadā pārejošās līgumsaistības par gala maksājumiem Pašvaldības transporta infrastruktūras attīstība Ozolnieku ciemā – 1 124 115 euro;

• 2022. gadā uzsāktajam SARC Eleja ēku energoefektivitātes paaugstināšanas un pārbūves projektam 446 250 euro;

• 2022. gadā pārejošās līgumsaistības par Apgaismota gājēju celiņa no A-8 līdz Platones centram izbūvi 315 985 euro;

• 2022. gadā pārejošās līgumsaistības par gala maksājumiem Pašvaldības autoceļa P103 – Upes iela, Upes ielas posma un Līvānu ielas posma seguma atjaunošana, Bērvircava – 122 500 euro (ACF/VB);

• SAC Zemgale automātiskās ugunsgrēka atklāšanas trauksmes signalizācijas sistēmas izbūvei 110 000 euro – iepirkumu procedūra uzsākta 2022. gadā saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta lēmumu.

• Būvprojektu izstrāde auto ceļu infrastruktūras labiekārtošanai, 112 740 euro (PB):

1) Cietā seguma un apgaismojuma izbūve Ievu ielā, Iecēnu ciemā, Cenu pagastā;

2) Salgales pagasta Garozas ciema Pļavu ielas (480 m) virskārtas asfaltēšana;

3) Līvbērzes pagasta Bērzu ielas 650 m un Kooperatīva ielas 200 m virskārtas atjaunošana;

4) Stadiona ielas posma no Iecavas ielas līdz Spartaka ielai braucamās daļas atjaunošana, Ozolniekos;

5) Platones pagasta Centra iela asfalta virskārtas atjaunošana 780 m;

6) Kastaņu ielas seguma atjaunošana Bērvircavā, Sesavas pagastā;

7) Svētes pagasta Straumes ielas virskārtas atjaunošana ielas 120 m;

8) Valgundes pagasta Celtnieku ielas virskārtas atjaunošana 1.3 km;

9) Vilces kapu ceļš Nr. 54 virskārtas atjaunošana 0,56 km;

10) Vircavas pagasta, Vircavas ciema Dīķu ielas virskārtas atjaunošana 140 m

provizoriski plānotās izmaksas 112740 EUR (PB);

• Būvprojektu izstrāde auto ceļu infrastruktūras labiekārtošanai, provizoriski plānotās izmaksas 34 098 euro (ACF/VB):

1) Ozolnieku pagasta Viktorijas ielas seguma asfaltēšana;

2) Parka ielas, Elejā, virskārtas atjaunošana;

3) Lielplatones pagasta Tirgus ielas virskārtas atjaunošana;

4) Glūdas pagasta Skolas ielas un Dārza ielas (Nr. 5) Nākotnē virskārtas atjaunošana;

5) Vircavas pagasta Mazlauku ciema Upes ielas (Nr. 15) virskārtas atjaunošana;

5) Kalnciema pagasta Lielās ielas un Mazās ielas virskārtas atjaunošana.

Bioloģiskajiem aktīviem 9380 euro.

Sociālie pabalsti

Ekonomiskajā kategorijā Sociālie pabalsti (t.skaitā maksājumi iedzīvotājiem un kompensācijas) paredzēti 2 146 159 euro jeb 3.62 % no pamatbudžeta kopējiem izdevumiem, kas ir par 459 887 euro jeb 18 % mazāk salīdzinot ar 2022. gada plānoto, jo plānojot 2022. gada budžetu, nebija paredzams kā budžetu ietekmēs abu iepriekšējo novadu pabalstu koncepciju apvienošana. Sociālo pabalstu apmērs noteikts atbilstoši valsts likumdošanā noteikto pabalstu veidu nodrošināšanai pašvaldībā un Jelgavas novada pašvaldības 2022. gada 8. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 8, "Par brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Jelgavas novada pašvaldībā". Plašāks izklāsts par sociālās jomas plānotām aktivitātēm, funkciju nodrošināšanu, skatīt pie sadaļas Sociālā aizsardzība 32. lpp.

Uzturēšanas izdevumu transferti

Ekonomiskajā kategorijā Uzturēšanas izdevumu transferti, pašu resursu maksājumi, starptautiskā sadarbība paredzēti 1 120 111 euro jeb 1.89 % no pamatbudžeta kopējiem izdevumiem, kas ir līdzīgā apjomā kā 2022. gadā. Šajā kategorijā lielākie izdevumi plānoti par norēķini par izglītības iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem.

Kapitālo izdevumu transferti

Ekonomiskajā kategorijā Kapitālo izdevumu transferti paredzēti 72 440 euro jeb 0.12 % no pamatbudžeta kopējiem izdevumiem, kas ir atbilst 2022. gada plānam. Nav izmaiņas pret iepriekšējo gadu.

Skaidrojumi atbilstoši funkcionālajām kategorijām

Vispārējie valdības dienesti

Vispārējo valdības dienestu vajadzībām 2023. gada pamatbudžetā paredzēti 3 484 272 euro, jeb 5.88 % no pašvaldības pamatbudžeta izdevumiem. Plānotais izdevumu palielinājums salīdzinot ar 2022. gada plānu ir par 542 981 euro, jeb 18 %.

Saskaņā ar budžeta izdevumu klasifikāciju atbilstoši funkcionālajām kategorijām klasifikācijā "Vispārējie valdības dienesti" ir iekļauti novada administrācijas (deputāti, administrācija, komisijas, kanceleja, tajā skaitā Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centri, iekšējais audits, juridiskie pakalpojumi, dzimtsarakstu nodaļa, finanšu nodaļa, personāla nodaļa, plānošanas nodaļa). Būtiskākais izdevumu palielinājums skaidrojams ar atlīdzības palielināšana pašvaldības iestāžu darbiniekiem (sk. skaidrojumu sadaļā Atlīdzība) un pašvaldības budžeta parāda darījumu apkalpošanas izdevumi – aizņēmumu procentu maksājumi un aizņēmumu apkalpošanas maksas, kas 2023. gadā tiek plānoti ir 640 000 euro (sk. skaidrojumu sadaļā Procentu izdevumi).

8. tabula

Klasifikācijas kods

Klasifikācijas koda nosaukums

2022. gada plāns uz 01.01.2022.

2022. gada plāns uz 28.12.2022.

2023. gada plāns

Starpība 2023/2022

1000

Atlīdzība

2 568 722

2 605 275

2 549 541

-55 734

2000

Preces un pakalpojumi

253 098

238 048

218 383

-19 665

4000

Procentu izdevumi

15 338

47 151

600 000

552 849

5000

Pamatkapitāla veidošana

14 570

23 496

2 600

-20 896

6000

Sociālie pabalsti

21 155

21 155

23 000

1 845

7000

Transferti

80

6 166

90 903

84 737

Pavisam

2 872 963

2 941 291

3 484 427

543 136

Sabiedriskā kārtība un drošība

Sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanai – pašvaldības policijas, ugunsgrēku, avāriju un stihisku nelaimju (plūdu seku un ārkārtas situācijas seku likvidācijai) 2023. gada pamatbudžetā plānoti 618 075 euro, jeb 1.04 % no pašvaldības kopējiem izdevumiem. Plānotais izdevumu palielinājums salīdzinot ar 2022. gada plānu ir par 9259 euro, jeb 2%. Būtiskākais izdevumu palielinājums skaidrojams ar atlīdzības palielināšana pašvaldības iestāžu darbiniekiem (sk. skaidrojumu sadaļā Atlīdzība) un samazinājums par pārējiem plānoto pakalpojumu izdevumu.

Sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanai – 2023. gada budžets tika plānots atbilstoši Jelgavas novada Pašvaldības policijas nolikumā paredzēto uzdevumu izpildei – pamatā finanšu līdzekļus paredzot prioritāro uzdevumu izpildei. Nodrošināt personu un sabiedrības drošību, novērst administratīvos pārkāpumus, nodrošināt sabiedrisko kārtību pašvaldības organizētajos pasākumos, pasākumi vides aizsardzībai, kā arī atbilstoši savai kompetencei sniegt palīdzību personām, kuras vēršas pēc palīdzības.

Pašvaldības policijā ir noteikti iedzīvotāju pieņemšanas laiki pagastos. Novada iedzīvotāji tiek aicināti iespēju robežās iesniegumus, sūdzības un citus dokumentus iesniegt elektroniski vai izmantot telefonisku saziņu, izvairoties no fiziskas policijas klātienes apmeklēšanas, tomēr, ievērojot epidemioloģiskās drošības nosacījumus un labas pārvaldības principus, iedzīvotāju pieņemšana/konsultēšana notiek gan klātienē gan attālināti- sazinoties telefoniski un izmantojot e-pastu.

Tāpat ir plānots darbs atpūtas un sporta pasākumos, novada administratīvās teritorijas apsekošana ar nolūku novērst likumpārkāpumus, preventīvais darbs ar nepilngadīgajiem un viņu vecākiem.

Plānoti reidi un pasākumi, lai novērstu malu zvejniecības, zemūdens makšķerēšanas un ar vides aizsardzību saistītu pārkāpumu novēršanā, ka arī pamatojoties uz Jelgavas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem, tiks veikta atkritumu apsaimniekošanas kontrole Jelgavas novada administratīvajā teritorijā.

2023. gadā Jelgavas novada pašvaldības policijas pienākumi un uzdevumi paliek nemainīgi.

9. tabula

Klasifikācijas kods

Klasifikācijas koda nosaukums

2022. gada plāns uz 01.01.2022.

2022. gada plāns uz 28.12.2022.

2023. gada plāns

Starpība 2023/2022

1000

Atlīdzība

462 310

462 310

446 771

-15 539

2000

Preces un pakalpojumi

147 993

134 527

160 304

25 777

5000

Pamatkapitāla veidošana

0

11 979

11 000

-979

Pavisam

610 303

608 816

618 075

9 259

Ekonomiskā darbība

Ekonomiskajai darbībai 2023.gadā plānots izlietot 4 820 583 euro, jeb 8.14 % no pašvaldības pamatbudžeta izdevumiem. Saskaņā ar budžeta izdevumu klasifikāciju atbilstoši funkcionālajām kategorijām klasifikācijā "Ekonomiskā darbība" ir Sabiedrisko attiecību nodaļa, tajā skaitā Uzņēmējdarbības atbalsts, Projektu nodaļa, Darba aizsardzības, ugunsdrošības un civilās aizsardzības nodaļa, Meliorācijas pasākumi, Būvvaldes, Informācijas tehnoloģiju nodaļas, dažādu rīcības virzienu attīstības projektu (t.skaitā E-loms, Dabas resursu nodokļa un Autoceļu ielu fonda) izdevumi un Tūrisma darbības nodrošināšanas izdevumi un rezerves fonda līdzekļi. Šajā kategorijā plānoti izdevumi atbilstoši katras nodaļas funkciju nodrošinošai un pašvaldības darba nepārtrauktībai.

Plānotais izdevumu samazinājums salīdzinot ar 2022. gada plānu ir par 131 534 euro, jeb 3 %. Būtiskākais izdevumu palielinājums skaidrojams ar atlīdzības palielināšana pašvaldības iestāžu darbiniekiem (sk. skaidrojumu sadaļā Atlīdzība). Savukārt samazinājums skaidrojams ar investīciju projektu īstenošanu un iekļautajiem projektiem tehniskajā budžetā (sk. skaidrojumu sadaļā Pamatkapitāla veidošana).

10. tabula

Klasifikācijas kods

Klasifikācijas koda nosaukums

2022.gada plāns uz 01.01.2022.

2022.gada plāns uz 28.12.2022.

2023.gada plāns

Starpība 2023/2022

1000

Atlīdzība

1 341 497

1 346 044

1 496 500

150 456

2000

Preces un pakalpojumi

1 937 082

1 831 673

2 346 948

515 275

3000

Subsīdijas un dotācijas

45 000

64 495

64 495

0

5000

Pamatkapitāla veidošana

1 463 623

1 536 790

761 135

-775 655

6000

Sociālie pabalsti

47 951

47 951

35 000

-12 951

7000

Transferti

39 468

52 706

44 065

-8 641

8000

Dažādi izdevumi pēc uzkrāšanas principa

0

18

 

-18

9000

Kapitālo izdevumu transferti

72 440

72 440

72440

0

Pavisam

4 947 061

4 952 117

4 820 583

-131534

Atseviķšķi paskaidrojot:

Rezerves fonds

2023. gadā rezerves fondā tiek nodrošināti līdzekļi neatliekamu un nozīmīgu pasākumu izdevumiem 35 000 euro apmērā, kas nav paredzēti pašvaldības pamatbudžeta apropriācijās, visus piešķīrumus iekļaujot kārtējos gada budžeta grozījumos, kurus apstiprina kārtējā Jelgavas novada domes sēdē un izpildes gaitā novirza atbilstošās valdības funkcijas izpildes nodrošināšanai.

E-loms

Turpinās darbs pie Jelgavas novada attīstības programmas 2017.–2023." īstenošanas, kas paredz Lielupes upes teritorijā veidot rekreācijas un tūrisma zonas. Lielupē tiek organizēta licencētā makšķerēšana un licencētās zemūdens medības. Realizēto licenču ieņēmumi tiek izmantoti zivju resursu pavairošanai Lielupes ūdeņos kā arī upju krastu labiekārtošanai, upju posmu tīrīšanai atjaunojot zivju nārstu vietas un informatīvo zīmju izvietošanai upju krastos.

2023. gadā e-loms izdevumi plānoti 9275 euro apjomā, izmantojot iepriekšējos gados uzkrātos līdzekļus no licenču pārdošanas. Plānotas šādas aktivitātes:

Lielupes krasta labiekārtošana – soliņu, ugunskura vietu izveidošana, pontona izvietošana;

Zivju mazuļu ielaišana Lielupē (piedaloties Zemkopības ministrijas Zivju Fonda izsludinātajā konkursā);

Licencēto medību un makšķerēšanas izvietoto zīmju atjaunošana, papildus nepieciešama informatīvo zīmju izvietošana saskaņā ar MK noteikumu Nr. 799 prasībām;

Svētes upes krastu atbrīvošana no apauguma pie Svētes muižas (piedaloties Zemkopības ministrijas Zivju Fonda izsludinātajā konkursā).

Pašvaldības ielu un autoceļu pārvaldīšanai un uzturēšanai 2022. gadā kopumā plānots finansējums 1 230 598 euro apmērā. Uzturēšanas izdevumiem plānots novirzīt 945 819 euro. Galvenie veicamie uzdevumi ir ceļu un ielu uzturēšana ziemas periodā, ceļu un ielu asfalta segumu uzturēšana, ceļu grants segumu uzturēšana un uzlabošana, grants seguma ielu un ceļu remonts, tiltu un caurteku remonti, ceļmalu pļaušana un nomaļu noņemšana vasaras periodā.

2023. gadā no autoceļu fonda līdzekļiem (VB) paredzēts:

– 2022. gadā pārejošās līgumsaistības par gala maksājumiem pašvaldības autoceļa P103 – Upes iela, Upes ielas posma un Līvānu ielas posma seguma atjaunošanu, Bērvircava – 122 500 euro;

– Apgaismota gājēju celiņa no A-8 līdz Platones centram izbūve – līdzfinansējuma daļa aizņēmumam 51301 euro;

– būvprojekta izstrāde un autoruzraudzības veikšanu būvprojektam "Ozolnieku pagasta Viktorijas ielas seguma asfaltēšana", projekta realizācija uzsākta 2022. gadā, kopā 3388 euro;

– būvprojektu izstrādei par 2022. gadā noslēgtiem līgumiem 34097.80 euro;

1) Ozolnieku pagasta Viktorijas ielas seguma asfaltēšana;

2) Parka ielas, Elejā, virskārtas atjaunošana;

3) Lielplatones pagasta Tirgus ielas virskārtas atjaunošana;

4) Glūdas pagasta Skolas ielas un Dārza ielas (Nr. 5) Nākotnē virskārtas atjaunošana;

5) Vircavas pagasta Mazlauku ciema Upes ielas (Nr. 15) virskārtas atjaunošana;

5) Kalnciema pagasta Lielās ielas un Mazās ielas virskārtas atjaunošana.

– veikt Jaunsvirlaukas pagasta Vircavas tilta Nr. 46. – pārspriegošanas darbus 16880 euro apmērā;

– rezerve ceļu infrastruktūras investīciju projektu līdzfinansēšanai 60 000 euro apmērā.

2023.gadā autoceļu pārvaldīšanai un uzturēšanai no pamatbudžeta līdzekļiem paredzēts:

– Tiltu reģistriem un ekspertīzēm, ceļu reģistriem, būvekspertīzēm, ekspertu paklpojumiem 107 000 euro apmērā;

– Līdzfinansējums (rezerve) autoceļu uzturēšanai 100000 euro apmērā;

– Apgaismota gājēju celiņa no A-8 līdz Platones centram izbūve – aizņēmuma daļa aizņēmumam 264 684 euro;

– būvprojektu izstrādei ceļu posmiem (izsludināts iepirkums "Jelgavas novada pašvaldības ceļu projektēšana un autoruzraudzība", provizoriski plānotās izmaksas 112740 euro:

1) Cietā seguma un apgaismojuma izbūve Ievu ielā, Iecēnu ciemā, Cenu pagastā;

2) Salgales pagasta Garozas ciema Pļavu ielas (480 m) virskārtas asfaltēšana;

3) Līvbērzes pagasta Bērzu ielas 650 m un Kooperatīva ielas 200 m virskārtas atjaunošana;

4) Stadiona ielas posma no Iecavas ielas līdz Spartaka ielai braucamās daļas atjaunošana, Ozolniekos;

5) Platones pagasta Centra iela asfalta virskārtas atjaunošana 780 m;

6) Kastaņu ielas seguma atjaunošana Bērvircavā, Sesavas pagastā;

7) Svētes pagasta Straumes ielas virskārtas atjaunošana ielas 120 m;

8) Valgundes pagasta Celtnieku ielas virskārtas atjaunošana 1.3 km;

9) Vilces kapu ceļš Nr. 54 virskārtas atjaunošana 0,56 km;

10) Vircavas pagasta, Vircavas ciema Dīķu ielas virskārtas atjaunošana 140 m.

Projekti

2023. gadā ekonomiskajai darbībai plānots izlietot 534 003 euro Eiropas Savienības (ES) projektu realizācijai, kas ir 20.06 % no kopējiem projektu izdevumiem. Projektos plānots veikt:

plašas sabiedrības informētību par ES darbības jomām, informēt sabiedrību kā ES mērķus un ES politikas pozitīvo ietekmi iekļaut apkārtnes attīstībā un līdzdalībā;

aktīvās nodarbinātības pasākumu "Algotie pagaidu sabiedriskie darbi" nodrošināšanu, nodarbinātības pasākumus vasaras brīvlaikā personām, kuras iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs;

laikmetīgās mākslas kultūrprodukta izstrādi bērnu un jauniešu auditorijai;

dalību starptautiskos sadarbības projektos, pieredzes apmaiņa vietējās vides attīstībai, tūrisma, nodarbības, uzņēmējdarbības attīstības jautājumos;

līdzfinansējumu biedrībām ES struktūrfondu projektu realizācijai 30 000 euro apmērā no pašvaldības budžeta dotācijas.

2023. gadā īstenojamie projekti Ekonomiskās darbības jomā, euro

11. tabula

1

Europe direct informācijas punkts (EDIC), Nr. ED-LV-2020/Jelgava

60 800

2

Algotie pagaidu sabiedriskie darbi

20 225

3

Nodarbinātības pasākumi vasaras brīvlaikā personām, kuras iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs (Vasaras skolēnu nodarbinātība, kopā 190 skolēniem)

203 074

4

Uzņēmējdarbības attīstībai nepieciešamās infrastruktūras attīstība Jelgavas novadā 1. kārta un 2. kārta" Nr. 3.3.1.0/16/I/009; Nr. 3.3.1.0/16/I/032

72 440

5

Lietu Internets kā politikas instruments pārmaiņām pašvaldībā (IoTXchange), Nr. 5574

32

6

Finansējums biedrībām ES struktūrfondu projektu realizācijai

30 000

7

Spēles paradigma II, Nr. 8211

795

8

Kultūraugs – Laikmetīgās mākslas kultūrprodukta izstrāde bērnu un jauniešu auditorijai, Nr. EEZ/2022/2/18

91 421

9

Pārējie plānotie projekti, kuru realizācijai nepieciešami līdzfinsējumi un priekšfinansējumi (InterRevita - Local revitalization strategies for attractive sustainable and inclusive mid-sized cities; Ziemeļvalstu – Baltijas valstu kopienu ekonomiskās attīstības veicināšana; SEMPLICE - Strengthening childrEn decision-Making and Participation at Local level through gamIfication and Community Engagement)

55 216

 

KOPĀ:

534 003

Vides aizsardzība

Vides aizsardzībai plānoti 1 406 644 euro, jeb 2.37 % no pašvaldības pamatbudžeta izdevumiem. Plānotais izdevumu palielinājums salīdzinot ar 2022.gada plānu ir par 156 429 euro, jeb 13 %. Būtiskākais izdevumu palielinājums skaidrojams ar atlīdzības palielināšana pašvaldības iestāžu darbiniekiem (sk. skaidrojumu sadaļā Atlīdzība) un vides aizsardzības pasākumu nodrošināšanai.

12. tabula

Klasifikācijas kods

Klasifikācijas koda nosaukums

2022. gada plāns uz 01.01.2022.

2022. gada plāns uz 28.12.2022.

2023. gada plāns

Starpība 2023/2022

1000

Atlīdzība

85 827

82 994

99 876

16 882

2000

Preces un pakalpojumi

199 620

169 656

277 223

107 567

3000

Subsīdijas un dotācijas

250 000

233 014

215 000

-18 014

5000

Pamatkapitāla veidošana

695 557

759 692

784 545

24 853

7000

Transferti

551

4 859

30 000

25 141

Pavisam

1 231 555

1 250 215

1 406 644

156 429

Vides aizsardzības pasākumi

Vides aizsardzībai paredzētajiem līdzekļiem plānots segt izdevumus sekojošām aktivitātēm:

Lielā talka un upju talka piesaistot traktortehniku;

Medību koordinācijas komisijas informatīvo semināru darba nodrošināšana;

Stigu tīrīšana meža zemēs, mežu inventarizācija;

Krauķu ligzdu noņemšana – Zaļeniekos, Sidrabē un Nākotnē;

Koku zāģēšana, celmu frēzēšana, koku vainagu veidošana un kopšana 16 pagastos un 67 kapsētās;

Ūdenstilpju un ūdensteču tīrīšana – pļaušana un krastu atbrīvošana no ūdensaugiem ar traktortehniku – Kārniņos, Kalnciemā un Vircavā. Sakritušo koku izcelšana no Iecavas, Misas un Svētes upēm;

Kompostēšanas laukumu izveidošana - nožogojums, vārti, kameras, informatīvās plāksnes – Staļģenē, Ozolniekos, Vircavā un Valgundē;

Ciema teritorijā konstatēto meža dzīvnieku (stirnu, lapsu u.c.) un putnu līķu savākšana un iznīcināšana;

Informatīva stenda uzstādīšana pie nojauktās vēsturiskās ēkas Kalnciemā;

Vilces muižas parka un Staļģenes muižas parka labiekārtošana;

Stādāmā materiāla iegāde 6 muižas parku stādījumu atjaunošanai;

Bioloģiskās daudzveidības pļavas izveidošana Staļģenē, Jaunsvirlaukas pagastā;

Vides aizsardzības fonda projekta īstenošana – Dabisko zālāju atjaunošana īpaši aizsargājamā dabas teritorijā "Svētes paliene" Līvbērzes pagastā.

No Dabas resursu nodokļa līdzekļiem vides aizsardzības plānots segt izdevumus sekojošiem pasākumiem un aktivitātēm:

Lielās talkas atkritumu izvešana;

Latvāņu apkarošana pašvaldības teritorijās, kā arī īpašumos kad īpašnieks nav veicis nekādus pasākumus;

Vides piesārņojuma novēršanai un samazināšanai, bīstamo atkritumu un ķīmisko vielu savākšana no izglītības iestādēm;

Pašvaldības ēku dūmvadu tīrīšana;

Degradēto ēku un būvju nojaukšana 3 īpašumos – Elejā, Ozolniekos un Kalnciemā;

Ūdens (dzeramā, avotu, peldvietu, zilaļģu piesārņojums) kvalitātes pārbaudes (nepieciešamības gadījumos);

Gruntsūdens līmeņa monitorings, sākotnējā ietekmes uz vidi izvērtējuma veikšanai;

Līdzfinansējums daudzdzīvokļu dzīvojamo māju atkritumu laukumu ierobežošanai;

No dabas resursu nodokļa līdzekļiem plānots segt arī Svētes pagasta Jēkabnieku kultūras nama lietus ūdens un drenāžas sistēmas izbūvi.

Atkritumu apsaimniekošana

Saskaņā ar Ministru kabineta 2016. gada 29. marta noteikumiem Nr. 192 "Noteikumi par izmaksām, kas saistītas ar atkritumu poligonu apsaimniekošanu pēc to slēgšanas" 2023. gadā sadzīves atkritumu poligona "Brakšķi" rekultivācijai, monitoringam, pēcrekultivācijas uzraudzībai un apsaimniekošanai plānoti izdevumi 30 000 euro apmērā. Saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas valsts plānu 2021.–2028. gadam, sadarbībā ar Zemgales zonas pašvaldībām, uzsākts darbs pie Viduslatvijas atkritumu apsaimniekošanas reģiona plāna un Zemgales zonas reģionālā atkritumu apsaimniekošanas plāna izstrādes.

Projekti

2023. gadā vides aizsardzībai plānots izlietot 770 528 euro Eiropas savienības (ES) projektu realizācijai, kas ir 28.94 % no kopējiem projektu izdevumiem. Projektos plānots veikt:

jauna Nākotnes notekūdens attīrīšanas ietaises (NAI) izbūvi un NAI darbības prototipa izveidi;

atjaunot bioloģiski vērtīgo zālāju dabas parkā "Svētes paliene";

izstrādāt dabas parka "Vilce" dabas aizsardzības plānu.

2023. gadā īstenojamie projekti Vides aizsardzības jomā, euro

13. tabula

1

LIFE GOODWATER IP (Latvijas upju baseinu apsaimniekošanas plānu ieviešana laba virszemes ūdens stāvokļa sasniegšanai, Implementation of River Basin Management Plans of Latvia towards good surface water status), Nr. LIFE18 IPE/LV/000014 – jauna Nākotnes notekūdens attīrīšanas ietaises (NAI) izbūve un NAI darbības prototipa izveide

520 595

2

Svētes upes krastu un gultnes atbrīvošana no ūdensaugiem zivju dabīgo nārstu vietu atjaunošanai Jelgavas novadā

15 000

3

Dabas parka "Vilce" dabas aizsardzības plāna izstrāde

25 000

5

Kreisā krasta nostiprinājumu izbūve Svētes upē Valsts aizsargājamam kultūras piemineklim "Mūrmuižas senkapi" teritorijā pik558/80-560/20 - Jelgavas novada Vilces pagastā

50 000

6

Bioloģiski vērtīgā zālāja atjaunošana dabas parkā "Svētes paliene" zemes vienībā ar kadastra apzīmējumu 54620070056

69 433

8

Pārējie plānotie vides aizsardzības jomas projekti

90 500

 

KOPĀ:

770 528

Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošana

Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai kopā 2023. gadā plānoti 7 739 131 euro, jeb 13.07 % no pašvaldības pamatbudžeta izdevumiem. Saskaņā ar budžeta izdevumu klasifikāciju atbilstoši funkcionālajām kategorijām klasifikācijā "Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošana" ir iekļauti Īpašuma pārvaldes un ielu apgaismošanas, teritoriju, ēku un kapsētu apsaimniekošanas izdevumi pagastu pārvaldēs. Plānotais izdevumu samazinājums salīdzinot ar 2022. gada plānu ir par 1 627 059 euro, jeb 17 %. Būtiskākais izdevumu palielinājums skaidrojams ar atlīdzības palielināšana pašvaldības iestāžu darbiniekiem (sk. skaidrojumu sadaļā Atlīdzība). Savukārt samazinājums skaidrojams ar investīciju projektu īstenošanu un iekļautajiem investīciju projektiem tehniskajā budžetā (sk. skaidrojumu sadaļā Pamatkapitāla veidošana).

14. tabula

Klasifikācijas kods

Klasifikācijas koda nosaukums

2022. gada plāns uz 01.01.2022.

2022. gada plāns uz 28.12.2022.

2023. gada plāns

Starpība 2023/2022

1000

Atlīdzība

1 424 512

1 427 512

2 406 235

978 723

2000

Preces un pakalpojumi

2 242 724

2 204 577

3 089 246

884 669

3000

Subsīdijas un dotācijas

1 206 773

1 325 604

873 767

-451 837

5000

Pamatkapitāla veidošana

5 099 583

4 408 197

1 369 583

-3 038 614

6000

Sociālie pabalsti

0

300

300

0

Pavisam

9 973 592

9 366 190

7 739 131

-1 627 059

Nekustamie īpašumi, teritorijas apsaimniekošana

Atbilstoši Mājokļu politikas pamatnostādnēm, pēc īrnieku ierosinājuma plānots turpināt īrēto dzīvokļu atsavināšanas procesu un kārtot to dzīvokļu atsavināšanu, kuri nav nepieciešami pašvaldības funkciju veikšanai.

Īpašuma pārvalde, atbilstoši plānotajām rīcībām, turpinās plānveidīgu darbu pie pašvaldības nekustamo īpašumu sakārtošanas: dokumentācijas sagatavošanas ēku un zemju kadastrālās uzmērīšanas darbu veikšanai, zemes ierīcības projektu, lokālplānojuma, detālplānojumu izstrādei un nekustamo īpašumu reģistrācijai zemesgrāmatā. Turpināsies aizsāktais darbs pie plānošanas dokumenta – jauna teritorijas plānojuma izstrādes.

Projekti

2023. gadā pašvaldības teritoriju un mājokļa apsaimniekošanai plānots izlietot 119 494 euro Eiropas savienības finansētu projektu realizācijai, kas ir 4.49 % no kopējiem projektu izdevumiem. Projektos plānots veikt:

atbalstu iedzīvotāju iniciatīvas grupu projektos teritoriju un vides labiekārtošanai – projektu konkursā "Mēs savai videi" 80 000 euro apmērā no pašvaldības budžeta dotācijas;

Ānes parka labiekārtošana, I kārta, Nr. 22-06-AL03-A019.2203-000005.

Atpūta, kultūra un sports

Atpūtai, sportam un kultūrai 2023. gadā plānoti 4 239 678 euro, jeb 7.16 % no pašvaldības pamatbudžeta izdevumiem. Saskaņā ar budžeta izdevumu klasifikāciju atbilstoši funkcionālajām kategorijām klasifikācijā "Atpūta, kultūra un sports" ir iekļauti Kultūras pārvaldes, kultūras un tautas namu, publisko bibliotēku, tautas mākslas un interešu kolektīvu pārvaldēs, Sporta centra un sporta pasākumu pārvaldēs nodrošināšanas izdevumi. Plānotais izdevumu samazinājums salīdzinot ar 2022. gada plānu ir par 296 611 euro, jeb 7 %. Būtiskākais izdevumu palielinājums skaidrojams ar atlīdzības palielināšana pašvaldības iestāžu darbiniekiem (sk. skaidrojumu sadaļā Atlīdzība). Savukārt samazinājums skaidrojams ar investīciju projektu īstenošanu un iekļautajiem investīciju projektiem tehniskajā budžetā (sk. skaidrojumu sadaļā Pamatkapitāla veidošana). Klasifikācijas kategorijā Atpūtai, sportam un kultūrai budžetā iekļauta apropriācijas rezerve 40 262 euro apmērā jomas darba nodrošināšanu saistītās aktivitātes.

15. tabula

Klasifikācijas kods

Klasifikācijas koda nosaukums

2022. gada plāns uz 01.01.2022.

2022. gada plāns uz 28.12.2022.

2023. gada plāns

Starpība 2023/2022

1000

Atlīdzība

2 254 770

2 260 139

2 540 045

279 906

2000

Preces un pakalpojumi

1 285 487

1 180 529

1 375 566

195 037

3000

Subsīdijas un dotācijas

58 000

0

25 000

25 000

5000

Pamatkapitāla veidošana

996 398

961 309

197 076

-764 233

6000

Sociālie pabalsti

7 375

7 325

6 850

-475

7000

Transferti

154 236

129 314

95 141

-34 173

Pavisam

4 756 266

4 538 616

4 239 678

-298 938

Kultūras jomas 2023. gada budžeta plānošanas prioritāte:

1. Amatiermākslas kolektīvu dalības nodrošināšana XXVII Vispārējie latviešu dziesmu un XVII Deju svētkos (38 kolektīvi, ~763 dalībnieki), plānotās izmaksas 80 543 EUR.

Uzturēšana

Plānotie uzturēšanas izdevumi 2022. un 2023. gadā

16. tabula

Nozare

Plānotie uzturēšanas izdevumi 2022. gadā, EUR

Plānotie uzturēšanas izdevumi 2023. gadā, EUR

2023/2022

"+"/"-"

Bibliotēkas

134 706

159 119

24 413

Kultūra

436 447

458 691

22 244

Tūrisms (t.sk. pasākumi 19 656 EUR)

89 614

113 295

23 681

KOPĀ

660 767

731 105

70 338

Kultūras pārvaldes struktūrvienību uzturēšanai (P1 KRV2) plānots izdevumu palielinājums, kas skaidrojams ar to, ka palielinājušies elektroenerģijas, apkures un kurināmā izdevumi, iekļauti izdevumi par Lielvircavas kultūras nama īri un Elejas izstāžu zāles uzturēšanas izdevumi, kas nebija 2022. gadā.

Pasākumi

Plānotie ar pasākumu nodrošināšanu saistītie izdevumi 2022. un 2023. gadā

17. tabula

Nozare

Plānotie pasākumu izdevumi 2022.gadā, EUR

Plānotie pasākumu izdevumi 2023.gadā, EUR

2023/2022

"+"/"-"

Bibliotēkas

12 970

12 187

-783

Kultūra

266 108

285 131

21 987

Tūrisms      

KOPĀ

 

297 318

21 204

Rūpīgi izvērtēta pasākumu lietderība un kvalitāte, pasākumu norises laiki un vietas. Nelielu izdevumu pieaugumu veicina ar pasākumu norises nodrošināšanu saistītās pieaugošās izmaksas. Kopā visās kultūras jomas nozarēs plānotas 742 aktivitātes un pasākumi, no tiem, bibliotēkās 246, kultūrā 464 un tūrismā 32.

Būtiskākie 2023. gada pasākumi:

• XXVII Vispārējie latviešu dziesmu un XVII Deju svētki

• Ziemassvētku kauju atcere

• Dramaturga Mārtiņa Zīverta 120. g. jubilejas pasākums

• Tautas deju kolektīvu tradicionālie novada sadanči

• Vēsturisko parku un dārzu dienas

• Muižas svētki

• Horeogrāfa Viļa Ozola 100. g. jubilejas pasākums

• Grāmatu svētki

• Leģendu nakts

• Tematiski pasākumi pagastos to atpazīstamības veicināšanai

• Žanru izvērtējumu skates u.c. pasākumi.

Plānoto ieņēmumu prognoze 2022. un 2023. gads

18. tabula

Nozare

Plānoto ieņēmumu prognoze 2022. gadā, EUR

Plānoto ieņēmumu prognoze 2023. gadā, EUR

2023/2022

"+"/"-"

Bibliotēkas

821

466

-355

Kultūra

44 283

68 249

23 966

Tūrisms

3 900

6 100

2 200

KOPĀ

49 004

74 815

25 811

Ieņēmumu prognoze plānota saskaņā ar pasākumu plānu.

Mazais investīciju plāns

Plānotās investīciju izmaksas 2022. un 2023. gads

19. tabula

Nozare

Plānoto investīciju izmaksas 2022.gadā, EUR

Plānotās investīciju izmaksas 2023.gadā, EUR

2023/2022

"+"/"-"

Bibliotēkas

11 061

5 210

-5 854

Kultūra

104 062

33 752

-70 310

Tūrisms

9 320

7 300

-2 020

KOPĀ

124 443

46 262*

-78 184

* apropriācijas rezerve

2023. gadā plānots turpināt pilnveidot, sakārtot un atjaunot materiāli tehnisko bāzi:

Bibliotēkās:

• ieejas durvju nomaiņa Bramberģes bibliotēkā;

• multifunkcionālas drukas iekārtas iegāde Vainu un Nākotnes bibliotēkās.

Kultūras/Tautas/Saieta namos:

• amatiermākslas kolektīvu materiāli tehniskās bāzes papildināšana un pilnveidošana dalības nodrošināšanai Dziesmu un deju svētkos;

• skaņu aparatūras tehnikas atjaunošana Kultūras pārvaldei (pārcelts no 2022. g.);

• Siltumapgādes trases sistēmas remonts Lielplatones Tautas namam.

Tūrisms:

• informatīvo planšetu un norāžu iegāde, atjaunošana Jelgavas novada teritorijā;

• vitrīnas iegāde ekspozīciju izvietošanai Lielvircavas muižā.

Sporta jomas prioritāte 2023. gadā, atbilstoši sporta politikas pamatnostādnēs 2022.–2027. gadam izvirzītajam mērķim – veicināt iedzīvotāju regulāru iesaisti fiziskās aktivitātēs, attīstīt talantus un radīt priekšnoteikumus izcilu rezultātu sasniegšanai sportā, tiek īstenota caur sporta izglītību un aktivitātēm mūža garumā, kas ietver:

• mūsdienīgu profesionālās ievirzes sporta izglītības un interešu izglītības programmu piedāvājumu modernās, ar nepieciešamo inventāru aprīkotās sporta bāzēs;

• sporta pasākumu organizēšanu bērniem, jauniešiem, pieaugušajiem, veterāniem, popularizējot sporta nozīmi veselības uzlabošanā atbilstoši iedzīvotāju interesēm un mērķa grupām;

• atbalstu novada sportistiem un komandām, kuras pārstāv novadu republikas un starptautiska mēroga sacensībās;

• sporta speciālistu, treneru un citu sporta darbinieku tālākizglītību un profesionālās kvalifikācijas pilnveidi, nodrošinot, lai treniņus un nodarbības vadītu pieredzējuši, izglītoti savas jomas profesionāļi.

Sporta centrs īsteno 10 profesionālās ievirzes sporta izglītības programmas (18 treneri un 458 audzēkņi). Ozolnieku sporta skola īsteno 5 profesionālās ievirzes sporta izglītības programmas (11 treneri un 357 audzēkņi) un 6 interešu izglītības programmas (4 treneri un 93 audzēkņi).

Izglītības iestāžu Sporta bāžu 2023. gada Tehniskā pamatbudžeta plānotais finansējums 887 020 euro, izņemot darba algas, tajā skaitā:

• Sporta pasākumiem, profesionālās ievirzes programmu īstenošanai, sacensībām plānotais finansējums 224 878 EUR

• Sporta infrastruktūras uzturēšana un pilnveidošana 544 878 EUR

Ieņēmumi 44 670 EUR, kas ir par 1 465 EUR vairāk kā 2022. gadā.

Projekti

2023. gadā sporta un kultūras jomā plānots izlietot 333 647 euro Eiropas savienības finansētu projektu realizācijai, kas ir 12.53 % no kopējiem projektu izdevumiem. Projektos plānots veikt:

Jelgavas novada dabas un kultūras vērtību atpazīstamības veicināšanu;

Kultūras pakalpojumu dažādošanu un kultūras mantojuma saglabāšanu.

2023. gadā īstenojamie projekti Sporta un kultūras jomā, euro

20. tabula

1

Jaunu risinājumu ilgtspējīga integrēšana kultūras mantojumā (NovelForHeritage), LLI-444

147 775

2

Jelgavas novada dabas un kultūras vērtību atpazīstamības veicināšana, Nr. 22-06-AL03-A019.2203-000003

10 346

3

Pārējie plānotie projekti, kuru realizācijai nepieciešami līdzfinansējumi un priekšfinansējumi kultūras pakalpojuma dažādošana, tautas sporta pakalpojuma attīstība, sporta inventāra sporta aktivitāšu nodrošināšanai, kultūras mantojuma saglabāšana, kultūras, sporta un citu saistītu pakalpojumu attīstībai

100 526

4

Tehnisko dokumentāciju izstrāde LEADER projektu īstenošanai un Interreg plānotie projekti, kuru realizācijai nepieciešami līdzfinansējumi un priekšfinansējumi

75 000

 

KOPĀ:

333 647

Izglītība

Izglītības nozarei 2023. gadā plānotais izdevumu apjoms ir 26 506 025 euro, kas ir 44.75 % no plānotajiem kopējiem pamatbudžeta izdevumiem, tajā skaitā valsts budžeta mērķdotācijas un dotācijas apjoms, kas paredzēts daļējai šo izdevumu segšanai 8 140 180 euro. Plānotais izdevumu samazinājums salīdzinot ar 2022. gada plānu ir par 2 473 922 euro, jeb 9 %. Būtiskākais izdevumu palielinājums skaidrojams ar atlīdzības palielināšana pašvaldības iestāžu darbiniekiem (sk. skaidrojumu sadaļā Atlīdzība), kā arī atlīdzības izdevumu pieaugums saistīts ar pedagogu atalgojumu likmju paaugstināšanos, ko nosaka Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotie grozījumi Pedagogu darba samaksas noteikumos. Savukārt samazinājums skaidrojams ar investīciju projektu īstenošanu un neiekļautajiem investīciju projektiem tehniskajā budžetā (sk. skaidrojumu sadaļā Pamatkapitāla veidošana).

21. tabula

Klasifikācijas kods

Klasifikācijas koda nosaukums

2022. gada plāns uz 01.01.2022.

2022. gada plāns uz 28.12.2022.

2023. gada plāns

Starpība 2023/2022

1000

Atlīdzība

18 129 695

18 226 394

18 256 487

30 093

2000

Preces un pakalpojumi

5 338 360

5 744 772

6 490 908

746 136

3000

Subsīdijas un dotācijas

308 140

282 362

245 000

-37 362

5000

Pamatkapitāla veidošana

2 471 810

3 358 409

353 189

-3 005 220

6000

Sociālie pabalsti

244 761

256 602

302 546

45 944

7000

Transferti

1 017 602

1 111 408

857 895

-253 513

Pavisam

27 510 368

28 979 947

26 506 025

-2 473 922

Izglītības iestāžu tāmēs ir paredzēti izdevumi izglītojamo ēdināšanai 1 096 367 euro apmērā (pirmsskolas 520 142 EUR, skolas 576 225 EUR (t.sk. daudzbērniem 196 666 EUR 5.–9. klašu grupā), paredzot, ka pirmsskolas izglītības iestādēs pašvaldība līdzfinansē dienas ēdināšanas maksas daļu – pusdienas. Vasaras mēnešos – jūnijs, jūlijs, augusts – ēdināšanu pilnībā sedz vecāku maksājumi. Savukārt 5.–9. klašu grupā pašvaldība nodrošina līdzmaksājumu ēdināšanai 1 EUR apmērā, dauzdzbērnu ģimeņu bērniem – kompleksās pusdienas tiek apmaksātas pilnībā. Vecuma grupā 10.–12. klasei pašvaldība nodrošina līdzmaksājumu 1 EUR apmērā. Pašvaldības līdzmaksājumi ēdināšanai tiek nodrošināti novadā deklarētajām ģimenēm. Izdevumi izglītojamo ēdināšanai plānoti atbilstoši Jelgavas novada pašvaldības 2022. gada 27. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. 27, "Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Jelgavas novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs".

Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, ēdināšanas izmaksas samazinājušās par 32 137 euro, jo iepriekš minētie Jelgavas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 27, paredz atbalstīt konkrētas izglītojamo mērķa grupas.

Budžetā ir paredzēti līdzekļi stipendiju izmaksai 60 000 euro apmērā Zaļenieku profesionālās vidusskolas skolēniem un 38 000 euro apmērā paredzēts finansējums 19 stipendijām, mērķtiecīgiem, centīgiem un neatlaidīgiem Jelgavas novada jauniešiem, kuri sekmīgi ir absolvējuši 12. klasi un turpina mācības klātienes studijās, transporta izdevumu kompensācijai 15 6700 euro apmērā. Finansējuma kompensācija 55 000 euro apmērā paredzēta arī strādājošiem pedagogiem kas studē.

Jelgavas novada 2022./2023. mācību gadā pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs mācās 3629 izglītojamie.

Pirmsskolas izglītības programmu 2022./2023. mācību gadā apgūst 1781 pirmsskolas vecuma izglītojamie.

Jelgavas novada mūzikas un mākslas profesionālās ievirzes izglītības iestādēs mācās 529 audzēkņi.

Klasifikācijas kategorijā Izglītība (izglītības iestādes) budžetā iekļauta apropriācijas rezerve 159 609 euro apmērā izglītības infrastruktūras pilnveidošanai un uzturēšanai.

Izglītības iestāžu Sporta bāžu 2023. gada tehniskā pamatbudžeta plānotais finansējums 1 362 788 euro, tajā skaitā:

• Sporta pasākumiem, profesionālās ievirzes programmu īstenošanai, sacensībām plānotais finansējums;

• Sporta infrastruktūras uzturēšana un pilnveidošana, lai nodrošinātu iestāžu darbības nepārtrauktību. Klasifikācijas kategorijā Izglītība (izglītības sporta bāzes) budžetā iekļauta apropriācijas rezerve 70 095 euro apmērā sporta bāžu infrastruktūras pilnveidošanai.

Projekti

2023. gadā izglītībai plānots izlietot 435 143 euro Eiropas savienības (ES) projektu realizācijai, kas ir 16.35 % no kopējiem projektu izdevumiem. Atbilstoši Rīcības plānam un tajā iekļautajām prioritātēm, tiks turpināts darbs pie iekļaujošas izglītības nodrošināšanas, karjeras izglītības, pedagogu, atbalsta personāla un skolu vadības profesionālās kvalifikācijas pilnveides, pieredzes apmaiņas, materiālās bāzes atjaunošanas un pilnveides, izglītības iestāžu konkurētspējas un prestiža celšanas.

2023. gadā īstenojamie projekti Izglītības jomā, euro

22. tabula

1

Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs, Nr. 8.3.5.0/16/I/001

1 703

2

Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai īstenošanai Jelgavas novadā, Nr. 8.3.2.2/16/I/001

71 967

3

Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai (PUMPURS), Nr. 8.3.4.0/16/I/001

35 000

4

Profesionālo izglītības iestāžu audzēkņu dalība darba vidē balstītās mācībās un mācību praksēs uzņēmumos, Nr. 8.5.1.0/16/I/001 (Zaļenieku KAV)

4 645

9

Jaunieši, Eiropas mežu aizbildņi (European forest young keepers), Nr. 2020-1-FR01-KA229-080074_2

2 539

11

Learn IT, 2020-1-NO01-KA229-076543_3

13 096

12

Vieda skola restaurācijā un būvniecībā (Smart School in Restoration and Construction), Nr. 2020-1-LV01-KA226-VET-094520

29 836

13

Zaļenieku komerciālās un amatniecības vidusskolas praktisko apmācību pilnveide, Nr. 2021-1-LV01-KA122-VET-000177277

26 558

14

Living and learning in natural and green environment, Nr. 2021-1-LV01-KA220-SCH-000024421

48 280

15

On The Way To Self Directed Learning, Nr. 2021-1-LV01-KA210-SCH-000031400

14 553

16

Mūsdienīgi pedagogi – profesionāli, daudzpusīgi, pašpārliecināti un elastīgi kopējā Eiropas telpā, Nr. 2020-1-LV01-KA101-077244 - pārņemts no Ozolniekiem

2 987

17

S.O.S. A Career for Success Nr. 2021-1-RO01-KA220-VET-000033307

25 326

18

Green STEAM ecosystems (G-STEAM), Nr.: 2022-1-FI01-KA220-SCH-000088680

25 000

19

Iniciatīvas "Kontakts" aktivitāšu īstenošana Jelgavas novada pašvaldības Kalnciema vidusskolā, Ozolnieku vidusskolā, Garozas pamatskolā, Nr. VP2022/3-40

1 045

20

Zaļās mācīšanās iespējas agrā bērnībā (Green learning opportunities in the early childhood), Nr. NPJR-2022/10205 (Nordplus)

10 348

21

Labās prakses pārņemšana vides iekārtojuma un mācību darba organizācijas formu dažādošanai iestādē, Nr. 2022-1-LV01-KA122-SCH-000069644

8 449

22

Āra trenažieru uzstādīšana Jelgavas novada ciemos, Nr. 22-06-AL03-A019.2203-000015

11 767

23

Pārējie plānotie ERASMUS+ projekti (skolēnu un pedagogu mobilitātes projektiem – audzēkņu prakses ārvalstīs, Sporta pedagogu un jauno sportistu pilnveidošana un attīstība, Sporta pedagogu un jauno sportistu pilnveidošana un attīstība, ēnošana darba vidē ārvalstīs)

92 044

24

Pārējie plānotie izglītības projekti, kuru realizācijai nepieciešams līdzfinansējums un priekšfinansējums (Atbalsts jauniešu centru darbības nodrošināšanai pašvaldībās un Atbalsts jaunatnes politikas īstenošanai vietējā līmenī un atbalsts mobilā darba ar jaunatni sistēmas attīstībai Jelgavas novadā)

10 000

 

KOPĀ:

435 143

Sociālā aizsardzība

Sociālajai aizsardzībai Jelgavas novada pašvaldības 2023. gada budžetā paredzēti līdzekļi 10 413 701 euro apmērā, kas sastāda 17.58 % no kopējiem pamatbudžeta izdevumiem. Plānotais izdevumu samazinājums salīdzinot ar 2022. gada plānu ir par 124 924 euro, jeb 1 %. Būtiskākais izdevumu palielinājums skaidrojams ar atlīdzības palielināšana pašvaldības iestāžu darbiniekiem (sk. skaidrojumu sadaļā Atlīdzība). Savukārt samazinājums skaidrojams ar investīciju projektu īstenošanu un iekļautajiem investīciju projektiem tehniskajā budžetā (sk. skaidrojumu sadaļā Pamatkapitāla veidošana).

23. tabula

Klasifikācijas kods

Klasifikācijas koda nosaukums

2022. gada plāns uz 01.01.2022.

2022. gada plāns uz 28.12.202.

2023. gada plāns

Starpība 2023/2022

1000

Atlīdzība

4 691 354

4 775 297

5 387 316

612 019

2000

Preces un pakalpojumi

1 975 097

2 358 924

2 537 135

178 211

3000

Subsīdijas un dotācijas

30 118

28 118

28 860

742

5000

Pamatkapitāla veidošana

84 472

1 081 532

679 820

-401 712

6000

Sociālie pabalsti

1 763 514

2 272 713

1 778 463

-494 250

7000

Transferti

281

22 041

2 107

-19 934

Pavisam

8 544 836

10 538 625

10 413 701

-124 924

Budžeta prioritātes sociālās aizsardzības jomā 2022. gadā 3 virzienos:

1. Sociālā palīdzība iedzīvotājiem

Sagatavoti grozījumi un iesniegti LR Saeimā apstiprināšanai kopā ar Valsts budžetu 2020. gada 17. decembra MK noteikumos Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu", kas paredz palielināt ienākumu slieksni trūcīgas mājsaimniecības statusa piešķiršanai, kā arī garantētā minimālā ienākuma (GMI) apmēru. Budžeta palielinājums EKK6260 un EKK6270 saskaņā ar Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā noteikto mājokļa pabalsta aprēķinam mājsaimniecībai GMI sliekšņu summai piemēro koeficientu 3. Līdz ar to pieaug mājokļa pabalsta saņēmēju skaits un mājokļa pabalsta apmērs. 

Sakarā ar minimālās mēneša darba algas palielināšanu, kā arī energoresursu cenu kāpumu, būtiski mainījušās sociālo pakalpojumu cenas, piemēram ilgstošās un īslaicīgās sociālās aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumiem (VFKK10.700002), kā arī aprūpes mājās pakalpojumam (VFKK 10.200003).

2. Sociālo pakalpojumu pieejamības nodrošināšana Jelgavas novada teritorijā

Sociālo pakalpojumu pieejamību Jelgavas novada teritorijā nodrošina Sociālo pakalpojumu centri. Sociālās aprūpes (SAC) un rehabilitācijas centru (SARC), daudzfunkcionālo sociālo pakalpojumu centru (DSPC) un dienas aprūpes centra (DAC) budžeti plānoti ievērojot nozari reglamentējošo noteikumu un kontrolējošo institūciju prasības, ar mērķi, lai iestādes spētu nodrošināt atbilstošu sniegto sociālo pakalpojumu kvalitāti.

SARC "Kalnciems"

Iestāde plāno nodrošināt drošu vidi un kvalitatīvu pakalpojumu (higiēnas preces, pārtika, medikamenti, apģērbs, gultas veļa, inventārs, preses abonēšana, kā arī podologa, friziera, zobu protezēšanas, briļļu izgatavošanas, apbedīšanas u.tml. pakalpojumi). Darbiniekiem plānotas normatīvajos aktos noteiktās apmācības un supervīzijas, darba aizsardzības noteikto prasību ievērošana (individuālo aizsarglīdzekļu, darba apģērba, ergonomisku krēslu iegāde, kā arī ēkas logu mazgāšanas no ārpuses pakalpojums). Daļa līdzekļu plānoti izmantot nekustamā īpašuma uzturēšanas, sakaru un komunālo pakalpojumu, teritorijas iekārtošanas un automašīnas uzturēšanas nodrošināšanai.

SARC "Staļģene"

Budžets sastādīts tā, lai pilnībā nodrošinātu pakalpojuma kvalitāti.

SARC "Eleja"

Lielākais iestādes izaicinājums nodrošināt apkures un elektroenerģijas pakalpojumu atbilstoši cenas kāpumam.

Kā pamatlīdzekļus plānots iegādāties medicīnas māsas kabinetam iebūvējamo iekārtu medikamentu uzglabāšanai, gaisa kondicionieri pēc remonta pabeigšanas Lietuvas 19 .

SARC" Eleja" ēka Lietuvas 19 turpinās energoefektivitātes paaugstināšana, pārbūve un teritorijas labiekārtošana – pašvaldības līdzfinansējuma daļa, tajā skaitā pašvaldības līdzfinansējums.

SAC "Zemgale"

Plānota ir aprūpes procesa nodrošināšanai nepieciešamo pamatlīdzekļu (10 funkcionālās gultas un sēdvanna) iegāde, kā arī inventāra atjaunošana (krēsli iemītnieku istabās, WC krēsli, dušas krēsli, dažāda veida skapji iemītniekiem, 3 galdi sociālā darba speciālistiem u.c.).

2023. gadā ir paredzēta automātiskās ugunsgrēka atklāšanas trauksmes signalizācijas sistēmas izbūve SAC "Zemgale".

DSPC "Laipa"

Daudzfunkcionālais sociālo pakalpojumu centrs "LAIPA" īstenots projekta Nr. 9.3.1.1/18/I/002 "Jelgavas novada pašvaldības deinstitucionalizācijas plānā iekļauto pakalpojumu infrastruktūras attīstīšana" ietvaros. DSPC "LAIPA" īsteno 3 sociālos pakalpojumus:

• grupu dzīvokļu pakalpojumu 16 vietas, t.i pakalpojums ar izmitināšanu 24/7,

• dienas aprūpes centru 12 vietas un

• specializētās darbnīcas pakalpojumu 16 vietām.

DSPC "LAIPA" plānotie budžeta ieņēmumi 2023. gadā veidos ieņēmumi par grupu dzīvokļa pakalpojumu, Specializētās darbnīcas pakalpojumu un dienas aprūpes centra pakalpojumu, ko daļēji sedz ZPR "ATVER sirdi Zemgalē", kā arī no telpu nomas t.i. Laubi un Co SIA, Ilzes Strazdiņas ĢĀP, Latvijas pasts.

DSPC "LAIPA budžeta izdevumu palielinājums plānots saistībā ar valstī pieaugošo energoresursu cenu kāpumu. Plānoti izdevumi 2023. gadā pamatdarbības nodrošināšanai, kurā ietilpst gan darba devēju īstenotie darbinieku izglītības pasākumi, gan izdevumi par precēm iestādes administratīvās darbības nodrošināšanai, nodarbību materiāli, gan biroja prece u.c.

Plānotās aktivitātes 2023. gadā ir turpināt darboties kā partneri EE, LT un LV NORDPLUS projektā "Value-Added Creativity", Project No.: NPAD-2022/10083, sadarbībā ar sociālo uzņēmumu piedalīties gadskārtu tirdziņos, 4. augustā svinēt "LAIPAS" dzimšanas dienu un turpināt sadarbībā kopā ar Zemgales plānošanas reģionu projekta "Atver sirdi Zemgalē" veicināt sabiedrībā balstītā pakalpojuma popularizēšanu, kā arī turpināt sniegt personām ar GRT viņu vajadzībām atbilstošus aprūpes un atbalsta pakalpojumus, kas ļautu personai pilnvērtīgi iekļauties sabiedrībā.

DSPC "Zīle"

DSPC "Zīle" īstenots projekta Nr. 9.3.1.1/18/I/002 "Ozolnieku novada pašvaldības deinstitucionalizācijas plānā iekļauto pakalpojumu infrastruktūras attīstīšana" ietvaros. Centrā "Zīle" tiek nodrošināti divi sociālie pakalpojumi – Dienas aprūpes centra pakalpojums pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem ar mērķi, dienas laikā nodrošināt personai ar garīga rakstura traucējumiem sociālo prasmju attīstīšanas, izglītošanas, brīvā laika pavadīšanas iespējas, kā arī personas un viņu tuvinieku līdzdalību konkrētu sociālo problēmu risināšanā un Sociālās rehabilitācijas pakalpojums bērniem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem izmatojot Silto smilšu nodarbību metodi. Tiek plānotas izmaiņas par Silto smilšu nodarbību pakalpojumu, plānots palielināt nodarbību skaitu no 16 stundām nedēļā uz 20 stundām nedēļā. Plānots pakalpojumu organizēt 3 dienas nedēļā. Pakalpojums kļūst atpazīstamāks pēc speciālistu ieteikumiem (ģimenes ārsti, logopēdi, psihologi utt.) Šobrīd iztrūkst nodarbību speciālists, dēļ kā veidojās garākas rindas. Ņemot vērā to, ka pakalpojumam ir noteikta vienas nodarbības cena, tas ļauj sniegt pakalpojumu arī citu pašvaldību ģimenēm (bērniem). Bet mūsu pašvaldības ģimenes ir prioritāras kuram tiek sniegts šis pakalpojums. Centrs "Zīle" ir izveidots 2020.gadā Zemgales plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas plāna ietvaros, kad tika veikts telpu remonts, iegādāti pamatlīdzekļi un apmēbelētas centra telpas, kā arī iekārtota telpa Silto smilšu nodarbību organizēšanai. Budžeta izdevumu palielinājums plānots saistībā ar valstī pieaugošo energoresursu cenu kāpumu. 2023.gada budžets plānots atbilstoši kvalitatīvu sociālo pakalpojumu sniegšanas nepieciešamībai.

DAC "Upe"

Dienas aprūpes centra projekts tiek realizēts Interreg Latvija – Lietuva programmas projekta LLI – 425 "Daudzfunkcionālo centru – vietējās kopienas sociālās iekļaušanas un izaugsmes veicinātāju attīstība" (OCTOPUS)" ietvaros. Centra "Upe" telpās ir veikts remonts, iegādāti pamatlīdzekļi un iegādātas mēbeles centra telpām, kā arī iekārtota Sensorā istaba nodarbību organizēšanai. 2023. gadā nodrošināsim Dienas aprūpes centra pakalpojuma sniegšanu Jelgavas novada iedzīvotājiem – 12 pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem.

3. Profesionāla sociālā darba prakses nodrošināšana

Atbilstoši Ministru kabineta 2017. gada 13. jūnija noteikumiem Nr. 338 "Prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem", nodrošināt sociālā darba speciālistu profesionālo pilnveidi – apmācības (ne mazāk par 24 stundām gadā), supervīzijas (ne mazāk kā 10 supervīziju sesijas gadā). Pašvaldībai ir iespēja saņemt finansiālu atbalstu kā līdzfinansējumu 70 % apmērā no Labklājības ministrijas projekta "Profesionāla sociālā darba attīstība pašvaldībās" (Ieņēmumi).

Labklājības pārvaldes budžetā paredzēti līdzekļi 13 640 euro (EKK6423) apmērā profesionālajai stipendijai, kas paredzēta jomas speciālistu – ģimenes ārstu piesaistei. Uz stipendiju varēs pretendēt divi rezindentūras studenti, kuri pēc mācībām uzsāks darbu novadā un strādās vismaz 3 gadus.

Projekti

2023. gadā sociālās aizsardzības jomā plānots izlietot 455 265 euro Eiropas savienības (ES) projektu realizācijai, kas ir 17.10 % no kopējiem projektu izdevumiem. Projektos plānots veikt:

ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamības palielināšanu dzīvesvietā personām ar invaliditāti un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Sociālo pakalpojumu dažādošanu, sociālās rehabilitācijas pakalpojumu pieejamību dažādām mērķa grupām;

turpināt iesaistīt visus Jelgavas novada iedzīvotājus paradumu maiņai veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumos, īstenojot aktivitātes: Slimību profilakses pasākumi mērķa grupām un vietējai sabiedrībai, veselīga uztura, fizisko aktivitāšu, Garīgas veselības un reproduktīvās veselības veicināšanas aktivitātes mērķa grupām un vietējai sabiedrībai;

veicināt sabiedrisko pakalpojumu pieejamību un efektivitāti un veicināt vietējās kopienās dzīvojošo neaizsargāto grupu sociālo integrāciju, izveidojot un uzlabojot sociālās iekļaušanas pasākumus un sociālos pakalpojumus daudzfunkcionālos centros.

2023. gadā īstenojamie projekti Sociālās aizsardzības jomā, euro

24. tabula

1

NEET jauniešu izaugsmes un nodarbinātības projekts "Proti un dari", Nr. 8.3.3.0/15/I/001

24 428

2

Deinstitucionalizācija "Atver sirdi Zemgalē" Nr. 9.2..2.1/15/I/001 (Nr. 3-41.4/30)

275 600

3

Slimību profilakses un Veselības veicināšanas pasākumi Jelgavas novadā, Nr. 9.2.4.2/16/I/033

79 177

5

Slimību profilakses un Veselības veicināšanas pasākumi Ozolnieku novadā, Nr. 9.2.4.2/16/I/066 - pārņemts no Ozolniekiem

61 728

6

Radošums ar pievienoto vērtību (Value-Added Creativity), Nr. NPAD-2022/10083 (Nordplus)

5 780

7

Pārējie plānotie sociālo pakalpojumu projekti, kuru realizācijai nepieciešams līdzfinansējums un priekšfinansējums (Daudzveidība vieno - kopā Eiropai!; Atbalsts NEET jauniešiem 7.2.1.2. ESF pasākums "Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas ietvaros")

8 552

 

KOPĀ:

455 265

Pašvaldības saistības

Jelgavas novada pašvaldība 2023. gadā plāno piesaistīt Valsts kases aizņēmumu 716 792 euro apmērā, 2022. gadā iesākto projektu īstenošanai (noslēgto aizņēmumu līgumu ietvaros), un plānoto ES struktūrfondu projektu investīciju projektu īstenošanai:

25. tabula

2022. gadā iesākto projektu īstenošanai:

1.

Sesavas doktorāta izveidei – 52105 euro

2.

Gājēju un veloceliņa izbūve posmā no autoceļa A8 līdz Platonei - 264 687 euro
2023. gadā plānoto projektu īstenošanai:

1.

Projketa "LIFE GOODWATER IP" (Latvijas upju baseinu apsaimniekošanas plānu ieviešana laba virszemes ūdens stāvokļa sasniegšanai, Implementation of River Basin Management Plans of Latvia towards good surface water status), Nr. LIFE18 IPE/LV/000014 ietvaros - jauna Nākotnes notekūdens attīrīšanas ietaises (NAI) izbūve un NAI darbības prototipa izveide – 400 000 euro

Jelgavas novada pašvaldībai uz 2023. gada 1. janvāri ar Valsts kasi ir noslēgti 72 aizņēmumu līgumi un uz 2022. gada sākumu kopējā aizņēmumu pamatsummas neatmaksātā daļa sastāda 25 246 351 euro, no kuriem 2022. gadā paredzēts atmaksāt 2 325 500 euro.

Galvojumu pamatsummas neatmaksātā daļa uz 2023. gada sākumu sastāda 5 121 257 euro, no kuriem 2023. gadā paredzēts atmaksāt 174 612 euro.

Pašvaldības aizņēmumu un ilgtermiņa saistību apmērs 2023. gadā ir 8.09 % no plānotajiem pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumiem (bez transferta ieņēmumiem no valsts budžeta noteiktam mērķim un iemaksām pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā). Būtisks palielinājums pašvaldību budžetu iekšējā valsts parāda darījumu izdevumu sadārdzinājumam, pēc Valsts kases aprēķiniem plānotie procentu maksājumi par Valsts kases aizņēmumiem 2023. gadā plānoti 600 000 euro apmērā.

Jelgavas novada pašvaldības 2023. gada aizņēmumu un ilgtermiņa saistību detalizēts atšifrējums ir saistošo noteikumu "Par Jelgavas novada pašvaldības budžetu 2023. gadam" 3. pielikumā.

Ziedojumu budžets

Ieņēmumi un izdevumi

Ziedojumu budžets ir kopbudžeta daļa, kuru veido īpašiem mērķiem paredzēti ieņēmumi un izdevumi, kurus paredzēts segt no šiem ieņēmumiem.

Jelgavas novada pašvaldības ziedojumu budžeta ieņēmumi plānoti 150 euro apmērā.

Ziedojumu budžeta izdevumi plānoti 30 994 euro apmērā, jeb 0,05 % no kopējiem budžeta izdevumiem, atbilstoši ziedotāju norādītajiem mērķiem, galvenokārt, sociālās aprūpes nodrošināšanai – 25 092 euro, teritorijas sakopšanai 862 euro, tūrisma attīstības veicināšanai 4673 euro, izglītības pasākumiem 212 euro un 155 euro vispārējiem valdības dienestiem. Naudas līdzekļu atlikums gada beigās nav paredzēts.

Jelgavas novada pašvaldības 2023. gada ziedojumu budžeta ieņēmumu un izdevumu detalizēts atšifrējums ir saistošo noteikumu "Par Jelgavas novada pašvaldības budžetu 2023. gadam" 2. pielikumā.

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!