• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Olaines novada domes 2023. gada 27. septembra saistošie noteikumi Nr. SN19/2023 "Par kārtību Olaines novada pašvaldības bērnu rotaļu un sporta laukumos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2023., Nr. 246 https://www.vestnesis.lv/op/2023/246.34

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Olaines novada domes saistošie noteikumi Nr. SN20/2023

Par alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību novietnēs Olaines novadā

Vēl šajā numurā

20.12.2023., Nr. 246

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Olaines novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: SN19/2023

Pieņemts: 27.09.2023.

OP numurs: 2023/246.34

2023/246.34
RĪKI

Olaines novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Olaines novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. SN19/2023

2023. gada 27. septembrī

Par kārtību Olaines novada pašvaldības bērnu rotaļu un sporta laukumos

Apstiprināti ar Olaines novada pašvaldības domes
2023. gada 27. septembra sēdes lēmumu (10. prot., 12.1. p.)

Precizēti ar Olaines novada pašvaldības domes
2023. gada 29. novembra sēdes lēmumu (12. prot., 12.1. p.)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
45. panta pirmās daļas 2. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kāda jāievēro Olaines novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) īpašumā esošos publiskai lietošanai paredzētajos bērnu rotaļu un sporta laukumos (turpmāk – laukumi).

2. Laukums šo noteikumu izpratnē ir ierobežota un nožogota vai nenožogota vieta ar vai bez speciāli ierīkotas pamatnes, kur atrodas viena vai vairākas rotaļu, sporta vai vingrošanas iekārtas.

3. Laukumi ir pašvaldības īpašums, to sastāvā ietilpst apgaismojums, žogs, stādījumi, būves un to elementi, kā arī aprīkojums.

4. Pašvaldība nodrošina laukumu uzturēšanu lietošanas kārtībā atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

5. Laukumi ir izveidoti un ierīkoti Olaines novada iedzīvotāju un viesu aktīvai atpūtai, veselības nostiprināšanai, kā arī fiziskās attīstības veicināšanai.

6. Laukumi ir brīvi pieejami visu diennakti, izņemot laukumus pie Olaines 1. vidusskolas un Olaines 2. vidusskolas.

7. Laukumu izmantošana ir bezmaksas, ja normatīvie akti nenosaka citādi.

II. Kārtības noteikumi laukumos

8. Laukuma apmeklētāja pienākumi:

8.1. ievērot laukuma aprīkojuma izmantošanas un lietošanas noteikumus, izvietotās aizlieguma un brīdinājuma zīmes;

8.2. lietot ķiveres un cita veida aizsarginventāru atbilstoši sporta veidam;

8.3. pašam atbildēt par laukumā nogādātajām personiskajām mantām;

8.4. ievērot pašvaldības atbildīgo darbinieku vai pašvaldības policijas darbinieku norādījumus;

8.5. atturēties no jebkādas darbības vai rīcības, kas traucē, rada neērtības citiem laukuma apmeklētājiem un izraisa pamatotus iebildumus, apdraud savu vai citu apmeklētāju veselību;

8.6. ievērot sabiedriskās kārtības, sanitārās tīrības, ugunsdrošības un vides aizsardzības normas;

9. Laukuma apmeklētājam laukumā ir aizliegts:

9.1. lietot alkoholiskos dzērienus vai citas apreibinošas vielas;

9.2. ienest stikla taru, sprādzienbīstamus, viegli uzliesmojošus priekšmetus vai vielas;

9.3. ienest un izmantot jebkura veida pirotehnikas priekšmetus, izņemot pašvaldības organizētu vai saskaņotu pasākumu laikā;

9.4. ievest dzīvniekus;

9.5. bojāt vai patvaļīgi pārvietot laukuma aprīkojumu vai tur izvietot jebkādas citas konstrukcijas;

9.6. braukt ar velosipēdu, skrituļdēli, skrituļslidām un skrejriteni, izņemot laukumus, kuri ir paredzēti velosipēdiem, skrituļdēļiem, skrituļslidām un skrejriteņiem;

9.7. lietot aprīkojumu personām, kas neatbilst vecumam, kuram attiecīgais aprīkojums paredzēts;

9.8. lietot izvietotās ierīces neatbilstoši to paredzētajai nestspējai, neievērojot ražotāja instrukciju;

9.9. izmantot aprīkojumu laikapstākļos, kad klimatiskie apstākļi (sniegs, sals, apledojums, lietusgāze, stiprs vējš u.tml.) to nepieļauj, vai tumsā, ja nav apgaismojuma;

9.10. traucēt citus apmeklētājus, apdraudēt savu vai citu apmeklētāju drošību un veselību;

9.11. piegružot laukumu vai apzīmēt tā aprīkojumu.

III. Atbildība par noteikumu neievērošanu

10. Administratīvā atbildība par šajos noteikumos minētajiem pārkāpumiem iestājas, ja pēc pārkāpuma rakstura nav paredzēta administratīvā atbildība attiecīgo nozaru regulējošos normatīvajos aktos.

11. Par noteikumu 9. punktā noteikto aizliegumu pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz sešdesmit naudas soda vienībām.

12. Šo noteikumu ievērošanas kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic pašvaldības policija. Administratīvo pārkāpumu lietas izskata pašvaldības Administratīvā komisija.

IV. Noslēguma jautājums

13. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Olaines novada domes 2016. gada 21. decembra saistošie noteikumi Nr. SN16/2016 "Par kārtību Olaines novada bērnu rotaļu un sporta laukumos".

Olaines novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bergs

 

Paskaidrojuma raksts
Olaines novada pašvaldības domes saistošajiem noteikumiem Nr. SN19/2023 "Par kārtību Olaines novada pašvaldības bērnu rotaļu un sporta laukumos"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un izdošanas nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu (turpmāk – Noteikumi) izdošanas mērķis ir noteikt vienotu kārtību, kādā izmantojami publiskā lietošanā nodoti bērnu rotaļu un sporta laukumi Olaines novadā.

Pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 4. punktu, 2016. gada 21. decembrī Olaines novada dome izdeva Noteikumus "Par kārtību Olaines novada bērnu rotaļu un sporta laukumos". Likums "Par pašvaldībām" 2023. gada 1. janvārī ir spēku zaudējis.

Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punkts nosaka, ka dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību Pašvaldību likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši Pašvaldību likuma pilnvarojumam.

Pašvaldību likuma 45. panta pirmās daļas 2. punkts nosaka, ka dome ir tiesīga izdot saistošus noteikumus un paredzēt administratīvo atbildību par to pārkāpšanu par pašvaldības publiskā lietošanā nodotu teritoriju, piemēram, bērnu rotaļu un sporta laukumu, izmantošanu.

Noteikumu būtība ir noteikt vienotu kārtību, kāda jāievēro, personām uzturoties Olaines novada pašvaldības īpašumā publiskā lietošanā esošajos bērnu rotaļu un sporta laukumos, noteikt laukumu apmeklētājiem gan pienākumus, gan ierobežojumus un aizliegumus, kas ir saistīti ar laukumu aprīkojuma izmantošanu un sabiedriskās kārtības ievērošanu.

Noteikumos ir noteikti laukumu apmeklētāju:

pienākumi: saudzīgi izturēties pret laukumu aprīkojumu, ievērot aprīkojuma lietošanas instrukcijas un noteikumus, netraucēt citus apmeklētājus, ievērot uzvedības noteikumus, sanitārās tīrības, ugunsdrošības un vides aizsardzības normas;

aizliegumi un ierobežojumi, uzturoties laukumā: nedrīkst lietot alkoholiskos dzērienus, narkotiskās vai citas apreibinošās vielas, izmantot pirotehnikas priekšmetus, bojāt vai patvaļīgi pārvietot laukumu aprīkojumu, tam neparedzētā laukumā braukt ar velosipēdu, skrituļdēli, skrituļslidām un skrejriteni, traucēt citus laukumu apmeklētājus, nedrīkst lietot laukumu aprīkojumu sliktos laika apstākļos.

9. punktā uzskaitītajiem aizliegumiem un ierobežojumiem ir leģitīms mērķis un tie ir attaisnojami un samērīgi ar sabiedrības interesēm fiziskās un garīgās attīstības veicināšanai.

Noteikumos ir paredzēta arī administratīvā atbildība par noteikumos noteikto aizliegumu un ierobežojumu pārkāpšanu, ja tas nav paredzēts nozares likumā.

Administratīvo pārkāpumu lietas izskata, un, ņemot vērā nodarījuma aktualitāti, smagumu un pārējos pārkāpuma lietas apstākļus, pieņem lēmumu par administratīvās atbildības noteikšanas nepieciešamību, pašvaldības Administratīvā komisija.

2. Plānotā projekta ietekme uz pašvaldības budžetu Nav paredzēta, jo laukumu izmantošana ir bez maksas.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sabiedrības mērķgrupas, uz kurām attiecināms noteikumu tiesiskais regulējums, ir personas, kuras apmeklē un izmanto Olaines novada pašvaldības īpašumā esošos bērnu rotaļu, sporta un citus aktīvās atpūtas laukumus, kas labvēlīgi ietekmē mūsu novada iedzīvotāju veselību. Noteikumi tiešā veidā neietekmēs uzņēmējdarbību un konkurenci.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Noteikumu ievērošanas kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumu pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic pašvaldības policija. Administratīvo pārkāpumu lietas izskata pašvaldības Administratīvā komisija.
5. Ietekme uz izpildes nodrošināšanu, pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Labiekārtoti laukumi veicinās pašvaldības autonomo funkciju realizāciju, piemēram, veicinās sporta attīstību bērniem un jauniešiem, kas savukārt uzlabos viņu veselību un sasniegumus sportā.

Noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas un/vai jaunas štata vietas. Noteikumu ievērošanas kontroli veiks pašvaldības policijas amatpersonas.

6. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Laukumu labiekārtota izveide piesaistīs aizvien plašāku dažāda vecuma apmeklētāju loku un līdz ar to veicinās gan bērnu un jauniešu, gan senioru fizisko attīstību, aktīvo atpūtu, veselības nodrošināšanu, sporta pasākumu organizēšanu, aktīvāku visu Olaines novada iedzīvotāju iesaistīšanos sporta aktivitātēs, kas popularizēs dažādus sporta veidus, kā arī sekmēs sportistu rezultātus, veicinās sporta organizāciju veidošanos un darbību Olaines novadā. Šādu mērķu sasniegšanai laukumu izveides un uzturēšanas izmaksas ir samērīgas.
7. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai Noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts no 2023. gada 21. augusta līdz 2023. gada 4. septembrim tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.olaine.lv, sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Saņemts ierosinājums laukumos aizliegt smēķēt. Ierosinājums noraidīts, jo Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma 10. panta otrajā daļā aizliegums smēķēt laukumos ir noteikts.

Olaines novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bergs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!