• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saldus novada domes 2023. gada 27. septembra saistošie noteikumi Nr. 31 "Ēku numerāciju, ielu un māju nosaukumu norāžu zīmju noformēšanas un izvietošanas kārtība Saldus novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2023., Nr. 239 https://www.vestnesis.lv/op/2023/239.32

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valmieras novada domes saistošie noteikumi Nr. 108

Lokālplānojuma, kas groza Beverīnas novada teritorijas plānojumu 2012.–2024. gadam, nekustamajam īpašumam "Mičkēnu nomales", Kauguru pagastā, Valmieras novadā, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi un grafiskā daļa

Vēl šajā numurā

11.12.2023., Nr. 239

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saldus novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 31

Pieņemts: 27.09.2023.

OP numurs: 2023/239.32

2023/239.32
RĪKI

Saldus novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 31

Saldū 2023. gada 27. septembrī

Ēku numerāciju, ielu un māju nosaukumu norāžu zīmju noformēšanas un izvietošanas kārtība Saldus novadā

Izdoti ar Saldus novada domes
2023. gada 27. septembra sēdes lēmumu (prot. Nr. 11, 9. §)

Precizēti ar Saldus novada domes
2023. gada 23. novembra sēdes lēmumu (prot. Nr. 13, 9. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Saldus novada administratīvajā teritorijā (turpmāk – Saldus novads) noformējamas un izvietojamas ēku numuru, ielu un māju nosaukumu norādes zīmes (turpmāk tekstā – plāksnes).

2. Par ēku numerāciju, ielu un māju nosaukumu plākšņu izvietošanu un uzturēšanu, atbilstoši šiem noteikumiem, ir atbildīga fiziska vai juridiska persona, kas ir ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

3. Par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu numuru plāksnes izvietošanu ēkas ārpusē ir atbildīgs nama apsaimniekotājs.

4. Ēkas numura zīmes izvieto uz īpašuma sastāvā esošās ēkas, kura atrodas tuvāk ielai/ ceļam un kurai piešķirta adrese. Adresei ēkas numura zīmē jāatbilst Adrešu reģistra datiem.

5. Ielu nosaukumu, ēku numerācijas un māju nosaukumu plākšņu izvietošana pie ēkām, kas ir arhitektūras un kultūras pieminekļi, kā arī ēkām, kas atrodas to aizsardzības zonās, jāsaskaņo ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi.

6. Ēku numerācijas, ielu un māju nosaukumu plāksnes ir jāuztur kārtībā, t.i., izvietotā plāksne nedrīkst būt sarūsējusi, deformēta un tai jābūt skaidri salasāmai un tīrai.

7. Ja nekustamā īpašuma, kā adresācijas objekta nosaukums ir oficiāli pārdēvēts, numurs mainīts vai 18. punktā minētā norādītā informācija mainīta, ēkas īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir pienākums sešu mēnešu laikā izvietot jaunu numura zīmi atbilstoši šo noteikumu prasībām.

II. Ielu un māju nosaukumu plākšņu izvietošanas prasības

8. Ielu un māju nosaukumu plāksnes tiek izgatavotas, ievērojot šādus nosacījumus:

8.1. plāksnes ir tumši zilā/sarkanā krāsā (atbilstoši pielikumā noteiktajam) ar baltu apmali un uzrakstiem baltā krāsā, latviešu valodā, fonts – Helvetica;

8.2. plākšņu iespējamie izmēri ir 160 x 420 mm, 160 x 560 mm, 160 x 640 mm, 160 x 700 mm vai 160 x 850 mm.

9. Pilsētas un ciemu teritorijās ielu nosaukuma plāksnes novietojamas ielu sarkano līniju krustpunktos, pa vienai uz katru pusi no krustojuma.

10. Ja ielas apbūves līnija sakrīt ar sarkano līniju, tad ielu nosaukuma plāksnes (tumši zilā krāsā) jānovieto pie ēkas sienas 2500–3000 mm augstumā un 300–2500 mm attālumā no ēkas stūra, kas atrodas tuvāk krustojumam.

11. Ja ielas apbūves līnija noteikta ar atkāpi no sarkanās līnijas, tad ielu nosaukuma plāksnes novietojamas uz brīvi stāvošiem, vienota stila (metāla caurule) stabiņiem vai apgaismes balstiem 2500–3000 mm augstumā. Brocēnu pilsētas un Cieceres pagasta apvienības teritorijā, Gaiķu pagastā, Remtes pagastā, Blīdenes pagastā plāksnes ir tumši sarkanā krāsā, pārējā Saldus novadā plāksnes ir zilā krāsā. Stabiņi novietojami ielu sarkano līniju krustpunktā (uz zemes gabala robežas stūra).

12. Ielu nosaukumu plāksnes izgatavoto, izvieto un uztur Saldus novada pašvaldība par budžeta līdzekļiem

13. Māju nosaukumu plāksnes (tumši zilā krāsā) novietojamas uz fasādes, kas vērsta pret ielu 300 – 2500 mm attālumā no ēkas stūra un 2500–3000 mm augstumā.

14. Vietās, kur ēkas fasāde nav piemērota (redzamību apgrūtina koki vai krūmi, ēka atrodas tālāk par 15 m no braucamās daļas u.tml. gadījumi) nosaukuma izvietošanai, plāksne piestiprināma uz vienota stila (metāla caurules) stabiņa, kas izvietots nekustamā īpašuma robežās pie nobrauktuves no ielas vai no ceļa. Brocēnu pilsētas un Cieceres pagasta apvienības teritorijā, Gaiķu pagastā, Remtes pagastā, Blīdenes pagastā plāksnes ir tumši sarkanā krāsā, pārējā Saldus novadā plāksnes ir zilā krāsā.

15. Māju nosaukumu plāksnes, stabiņa izgatavošanu un izvietošanu apmaksā mājas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

16. Ir atļauts izvietot mākslinieciski noformētas māju nosaukumu zīmes latviešu valodā.

III. Ēku numerācijas plākšņu izvietošanas prasības

17. Ēkas numerācijas plāksnes tiek izgatavotas, ievērojot šādus nosacījumus:

17.1. plāksnes ir tumši zilā krāsā (pēc kataloga RAL 5013 kobalta zilais vai ORACAL 50 Dark blue) ar baltu apmali un uzrakstiem baltā krāsā, latviešu valodā, fonts – Helvetica;

17.2. plākšņu iespējamie izmēri ir, 160 x 220 mm, 160 x 280 mm, 160 x 320 mm, 220 x 320 mm.

18. Uz ēkas numerācijas plāksnes, papildus ēkas numuram var norādīt:

18.1. ielas nosaukumu;

18.2. ēkas piederība:

18.2.1. pašvaldības īpašums,

18.2.2. privātīpašums,

18.2.3. valsts īpašums,

18.2.4. kopīpašums,

18.2.5. ja vēlas konkretizēt īpašnieka personu, tad norāda (alfabētiskā secībā) ēkas īpašnieku vārda pirmo burtu un uzvārdu vai juridiskās personas nosaukumu atbilstoši ierakstam zemesgrāmatā, ja īpašums ir līdz divu personu privātīpašumā (kopīpašumā), pārējos gadījumos rakstāms tikai vārds "Privātīpašums".

19. Ēku numuru plāksnes novietojamas uz fasādes, kas vērsta pret ielu 2500–3000 mm augstumā un 300–2500 mm attālumā no ēkas stūra, kas tuvāks blakus ēkai ar mazāku kārtas numuru.

20. Ja ēka atrodas ielu krustojumā un pie tās fasādes ir piestiprināta ielas nosaukuma plāksne, tad numura plāksne piestiprināma zem ielas nosaukuma plāksnes ar attālumu 100 mm.

21. Ja plāksni nav iespējams piestiprināt atbilstoši šo noteikumu 19. vai 20. punktam, tad plāksnes piestiprināšana saskaņojama ar galveno arhitektu.

22. Ja piekļūšanai zemes vienībai noteikts ceļa servitūts, tad mājas numura zīmi uzstāda tā, lai tā būtu redzama no ielas.

23. Ja daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas galvenās ieejas neatrodas ielas pusē, otru mājas numura zīmi papildus var piestiprināt pagalma pusē.

24. Daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām virs katras kāpņu telpas ārdurvīm uzstāda informācijas zīme ar dzīvokļa numuriem, kas izgatavota pēc vienota parauga. Dzīvokļu informācijas zīme tiek veidota tumši zilā krāsā (pēc kataloga RAL 5013 kobalta zilais vai ORACAL 50 Dark blue) ar baltu apmali un uzrakstiem baltā krāsā (plāksnes izmēri 100 x 300 mm).

25. Ja daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai tiek izstrādāta būvniecības dokumentācija, tās ietvaros var izstrādāt individuālu, ēkas fasādes risinājumam stilistiski atbilstošu dzīvokļu numuru informācijas zīmi.

IV. Māju un uzņēmējdarbības objektu norādes plāksnes

26. Ja no valsts vai pašvaldības ceļa atzarojas piebraucamais ceļš uz divām vai vairākām dzīvojamajām mājām, pie šī atzara ir uzstādāmas māju nosaukumu norādes plāksnes.

27. Norādes plāksnes izvietojamas uz brīvi stāvošiem, vienota stila (metāla caurules) stabiņiem 2500–3000 mm augstumā, plāksnes Brocēnu pilsētas un Cieceres pagasta apvienības teritorijā, Gaiķu pagastā, Remtes pagastā, Blīdenes pagastā ir tumši sarkanā krāsā, pārējā Saldus novadā ir zilā krāsā, ar baltu apmali un uzrakstiem baltā krāsā, latviešu valodā, Fonts – Helvetica.

28. Šo noteikumu 26. punktā minētās norādes izvieto un uztur Saldus novada pašvaldība par budžeta līdzekļiem.

V. Noteikumu kontrole

29. Saistošo noteikumu izpildi kontrolē Saldus novada pašvaldības policijas amatpersonas, kuras, konstatējot saistošo noteikumu prasību neievērošanu, izdod administratīvo aktu, kas uzliek adresātam pienākumu veikt noteiktas darbību saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai.

30. Saldus novada pašvaldības policijas amatpersonas izdoto administratīvo aktu normatīvajos aktos noteiktā kārtībā var apstrīdēt Saldus novada domes Administratīvo aktu strīdu izskatīšanas komisijā.

VI. Noslēguma jautājums

31. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Saldus novada domes 2022. gada 28. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 31 "Ēku numerāciju, ielu un māju nosaukumu norāžu zīmju noformēšanas un izvietošanas kārtība Saldus novadā" (sēdes protokols Nr. 8, 26. §).

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts

 

Pielikums
Saldus novada domes 2023. gada 27. septembra
saistošajiem noteikumiem Nr. 31

Ielu norādzīmes paraugs

Specifikācija:

Pamatne: metāla vai plastikāta

Fons:

Tumši sarkanas krāsas kods RAL 3004

tumši zilas krāsas kods RAL 5013 kobalta zilais vai ORACAL 50 Dark blue

Apmale, teksts: balts 3M atstarojošs

Teksts: 75 mm Balt Helvetica Cond Bold

Stiprinājums: metāla riņķis 4 mm, cinkots, ieiet plāksnes garumā

Stabiņš: cinkota metāla caurule, diametrs 60 mm

 

Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 31 "Ēku numerāciju, ielu un māju nosaukumu norāžu zīmju noformēšanas un izvietošanas kārtība Saldus novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Saldus novada administratīvajā teritorijā (turpmāk – Saldus novads) noformējamas un izvietojamas ēku numuru, ielu un māju nosaukumu norādes zīmes (turpmāk tekstā – plāksnes). Ar šiem saistošajiem noteikumiem tiek noteikta vienāda kārtībā plākšņu izvietošanai visā novada teritorijā, tādējādi tiek nodrošināta adresācijas objekta atrašanās vietas ātru noteikšana un vienots vizuālais tēls.

Šobrīd spēkā ir Saldus novada domes 2022. gada 28. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 31 "Ēku numerāciju, ielu un māju nosaukumu norāžu zīmju noformēšanas un izvietošanas kārtība Saldus novadā". Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punkts nosaka "Dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu." Līdz ar to līdz 30.06.2024. ir nepieciešams pieņemt jaunus saistošos noteikumus, kas nosaka ēku numerāciju, ielu un māju nosaukumu norāžu zīmju noformēšanas un izvietošanas kārtību Saldus novadā.

Alternatīva, kas nodrošinātu vienotu plākšņu izskatu un izvietošanu, nepastāv.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu:

samazina vai palielina ieņēmumu daļu – nav attiecināms;

samazina vai palielina izdevumu daļu – uzstādīto zīmju uzturēšana un nomaiņa plānotā budžeta ietvaros;

ietekme uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā – nav attiecināms.

Informācija par nepieciešamajiem resursiem sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, esošo institūciju kompetences paplašināšanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi – paliek spēkā līdzšinējie iesaistītie resursi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Sociālā ietekme ar šo saistošo noteikumu pieņemšanu ir labvēlīga, jo noteikumi turpina iepriekš iesākto – vienotu informācijas izvietošanu, tātad iedzīvotājiem ir vieglāk orientēties un atrast nepieciešamo objektu. Kā arī vienotu plākšņu izvietošana palielina iespējas valsts dienestiem savlaicīgāk sniegt nepieciešamo palīdzību (piemēram, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Valsts policija)

Saistošo noteikumu pieņemšana nerada ietekmi uz vidi, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Plākšņu izvietošanu nodrošina katras ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs (tajā skaitā arī pašvaldība).
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu pieņemšana nerada izmaiņas pašvaldības funkciju veikšanā un cilvēkresursos.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Netiek paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Jautājums izskatīts Attīstības, pašvaldības mantas atsavināšanas un dzīvojamo māju privatizācijas komisijā un Finanšu komitejā.

Saistošo noteikumu projekts no 22.08.2023. līdz 06.09.2023. (divas nedēļas) bija publicēts Saldus novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.saldus.lv, sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Tika saņemti šādi ierosinājumi:

1. svītrot vārdu "profilētas" 8.1. apakšpunktā, jo profilētas plāksnes tiek izgatavotas no metāla, bet tirdzniecībā ir pieejamas arī plastmasas plāksnes; (ierosinājums atbalstīts Attīstības, pašvaldības mantas atsavināšanas un dzīvojamo māju privatizācijas komisijā, veikti labojumi noteikumu tekstā);

2. precizēt 24. punktu, aprakstot kādā situācijā šāds gadījums var iestāties; (ierosinājums atbalstīts Attīstības, pašvaldības mantas atsavināšanas un dzīvojamo māju privatizācijas komisijā, svītrojot 24. punktu);

3. precizēt 27. punktu, norādot, ka vairākas mājas ir divas un vairāk dzīvojamās mājas; (ierosinājums atbalstīts Attīstības, pašvaldības mantas atsavināšanas un dzīvojamo māju privatizācijas komisijā, veikti labojumi noteikumu tekstā);

4. precizēt IV nodaļu, norādot, kā rīkoties gadījumā, ja nav nodibināts servitūts. Vai šādā gadījumā pašvaldībai ar zemes īpašnieku ir jāsaskaņo norāžu izvietošanu. (ierosinājums noraidīts Attīstības, pašvaldības mantas atsavināšanas un dzīvojamo māju privatizācijas komisijā);

5. Noteikt, ka plāksnes (11., 14. un 28. punkts) ir tikai tumši zilā krāsā, attiecīgi labojot visu noteikumu tekstu. Paredzēt pārejas periodu, lai visā novada teritorijā izvietotu tikai tumši zilas plāksnes. (ierosinājums noraidīts Attīstības, pašvaldības mantas atsavināšanas un dzīvojamo māju privatizācijas komisijā).

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!