• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2023. gada 29. novembra saistošie noteikumi Nr. RD-23-245-sn "Grozījumi Rīgas domes 2021. gada 15. decembra saistošajos noteikumos Nr. 106 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma būvdarbiem Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2023., Nr. 236 https://www.vestnesis.lv/op/2023/236.17

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-23-246-sn

Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošajos noteikumos Nr. 67 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai"

Vēl šajā numurā

06.12.2023., Nr. 236

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-23-245-sn

Pieņemts: 29.11.2023.

OP numurs: 2023/236.17

2023/236.17
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-23-245-sn

Rīgā 2023. gada 29. novembrī (prot. Nr. 109, 43. §)

Grozījumi Rīgas domes 2021. gada 15. decembra saistošajos noteikumos Nr. 106 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma būvdarbiem Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai"

Izdoti saskaņā ar Ūdenssaimniecības
pakalpojumu likuma 6. panta sesto daļu

Izdarīt Rīgas domes 2021. gada 15. decembra saistošajos noteikumos Nr. 106 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma būvdarbiem Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai" (Latvijas Vēstnesis, 2022, Nr. 7, Nr. 204) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 4. punktā skaitļus un vārdus "2023. gada 31. decembrim" ar skaitļiem un vārdiem "2024. gada 31. decembrim".

2. Svītrot 5.5.1. apakšpunktā vārdus "šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienā".

3. Papildināt II nodaļu ar 6.1 punktu šādā redakcijā:

"6.1 Ja nekustamais īpašums ir kopīpašumā un kopīpašnieki ir vienojušies par nekustamā īpašuma sastāvā esošo dzīvojamo māju dalītās lietošanas kārtību, un par to ir izdarīta atzīme zemesgrāmatā, pašvaldības līdzfinansējums tiek piešķirts par kopīpašnieka lietošanā esošās dzīvojamās mājas pieslēgumu atbilstoši 17.3. vai 17.4. apakšpunktā noteiktajai kārtībai."

4. Izteikt 10.1. apakšpunkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"10.1. 100 % apmērā no kanalizācijas pievada pieslēguma būvdarbu izmaksām, kuras noteiktas būvniecības ieceres dokumentācijā, tostarp ieskaitot izdevumus par esošo decentralizēto kanalizācijas sistēmu un seguma nojaukšanas darbiem, inženierbūves izpildmērījumu plāna izstrādi un pievienotās vērtības nodokli, izņemot seguma atjaunošanas darbus, traucējošo būvju, norobežojumu un apstādījumu nojaukšanas un atjaunošanas darbus, ar nosacījumu, ka 10.1.1.–10.1.10. apakšpunktā minētais statuss personai bijis arī pieslēguma ekspluatācijā nodošanas dienā:".

5. Aizstāt 12. punktā skaitļus un vārdus "2024. gada 1. aprīlim" ar skaitļiem un vārdiem "2025. gada 1. aprīlim".

6. Papildināt 17. punktu ar 17.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"17.4. ja nekustamā īpašuma sastāvā ir vairākas dzīvojamās mājas vai dzīvojamo māju jaunbūves, kuras var pieslēgt pie viena 5.2.1., 5.2.2. vai 5.2.4. apakšpunktā minētā atzara, pašvaldības līdzfinansējumu piešķir kopīpašniekam par viņa lietošanā esošās dzīvojamās mājas vai dzīvojamās mājas jaunbūves pieslēgumu, pašvaldības līdzfinansējumu sadalot vienādās daļās atbilstoši dzīvojamo māju vai dzīvojamo māju jaunbūvju skaitam nekustamajā īpašumā, nepārsniedzot 10.2. apakšpunktā noteikto līdzfinansējuma apmēru. Pašvaldības līdzfinansējumu piešķir, ja centralizētajai kanalizācijas sistēmai ir pieslēgtas visas kopīpašnieka lietošanā esošās dzīvojamās mājas vai dzīvojamo māju jaunbūves."

7. Aizstāt 25. punktā vārdus "domes priekšsēdētājam" ar vārdiem "pilsētas izpilddirektoram".

Rīgas domes priekšsēdētāja p.i. L. Ozola

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2023. gada 29. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-23-245-sn "Grozījumi Rīgas domes 2021. gada 15. decembra saistošajos noteikumos Nr. 106 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma būvdarbiem Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai""

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Ar saistošajiem noteikumiem "Grozījumi Rīgas domes 2021. gada 15. decembra saistošajos noteikumos Nr. 106 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma būvdarbiem Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai"" (turpmāk – Grozījumi) tiek izdarīti grozījumi Rīgas domes 2021. gada 15. decembra saistošajos noteikumos Nr. 106 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma būvdarbiem Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 106).

Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" (turpmāk – ES KF 5. kārtas projekts) un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" (turpmāk – ES KF 6. kārtas projekts), turpmāk – abi kopā Projekti, ietvaros Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā tiek nodrošināta jaunu centralizēto ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu būvniecība Berģos, Beberbeķos, Imantā, Teikā un Ziepniekkalnā. Projektu ietvaros iedzīvotāju aktivitāte pieslēguma pie centralizētās kanalizācijas sistēmas ierīkošanā ir šāda:

- ES KF 5. kārtas projektā 2022. gadā pie kanalizācijas sistēmas ir pieslēgti nekustamie īpašumi ar 191 iedzīvotāju, bet uz 2023. gada 1. augustu – nekustamie īpašumi ar 489 iedzīvotājiem. Lai sasniegtu iznākuma ES KF 5. kārtas projekta rādītāju 85 % apmērā, pie kanalizācijas sistēmas ir nepieciešams vēl pieslēgt nekustamos īpašumus ar 1886 iedzīvotājiem;

- ES KF 6. kārtas projektā šobrīd vēl norisinās centralizētās kanalizācijas sistēmas būvdarbi, un pie centralizētās kanalizācijas sistēmas uz 2023. gada 1. augustu ir pieslēgti nekustamie īpašumi ar 16 iedzīvotājiem. Lai sasniegtu iznākuma ES KF 6. kārtas projekta rādītāju 85% apmērā, pie kanalizācijas sistēmas ir nepieciešams vēl pieslēgt nekustamos īpašumus ar 749 iedzīvotājiem.

Tā kā dažādu neparedzētu apstākļu dēļ centralizēto kanalizācijas tīklu būvdarbi ir aizkavējušies un norit lēnāk, nekā sākotnēji tika plānots, tad patlaban būvdarbus pieslēguma izveidei ir iespējams uzsākt tikai Teikas apkaimē. Pārējās apkaimēs būvdarbus pieslēguma izveidei varēs uzsākt tikai šī gada beigās vai nākamajā gadā. Tāpēc, lai turpinātu Projektos izvirzīto mērķu un rezultatīvo rādītāju sasniegšanu, Grozījumi paredz pagarināt termiņu, līdz kuram ir jānodrošina pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai izbūve, lai varētu saņemt pašvaldības līdzfinansējumu Saistošo noteikumu Nr. 106 noteiktajā kārtībā. Tādējādi termiņš pieslēguma izbūvei tiek pagarināts par gadu – līdz 2024. gada 31. decembrim – un attiecīgi par gadu – līdz 2025. gada 1. aprīlim – tiek pagarināts termiņš pieteikuma iesniegšanai par pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanu.

Grozījumos arī ir paredzēts paplašināt līdzfinansējuma saņēmēju loku. Gadījumos, kad nekustamais īpašums ir kopīpašumā un kopīpašnieki ir vienojušies par nekustamā īpašuma sastāvā esošo dzīvojamo māju dalītās lietošanas kārtību, un par to ir izdarīta atzīme zemesgrāmatā, pašvaldības līdzfinansējums tikt piešķirts arī par kopīpašnieka lietošanā esošās dzīvojamās mājas pieslēgumu. Šādos gadījumos līdzfinansējums tiks piešķirts, izvērtējot centralizētās kanalizācijas sistēmas atzaru skaitu, pašvaldības līdzfinansējumu sadalot atbilstoši dzīvojamo māju skaitam.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Rīgas valstspilsētas pašvaldības budžetā 2023. gadam ir iekļauta programma "Līdzfinansējums nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai" (programmas kods 01.20.00., funkciju klasifikācijas kods 06.600), kurai 2023. gadā ir plānoti līdzekļi 1 656 661 euro apmērā.

Saskaņā ar SIA "Rīgas ūdens" aplēsēm nepieciešamo līdzfinansējumu nekustamo īpašumu pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai ir iespējams finansēt no Rīgas valstspilsētas pašvaldības 2023. gada budžeta programmas "Līdzfinansējums nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai".

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Ar Grozījumiem tiek veicināta dzīvojamo māju pieslēgšana Projektu ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai. Centralizēti savācot un attīrot notekūdeņus, tiek sekmēta vides aizsardzība no komunālo notekūdeņu nelabvēlīgās ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Nav būtiskas ietekmes.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Nav būtiskas ietekmes.

6. Izpildes nodrošināšana

Līgumu par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai Rīgas valstspilsētas pašvaldības vārdā slēgs un līgumā noteiktās Rīgas valstspilsētas pašvaldības tiesības un pienākumus (izņemot līdzfinansējuma izmaksu) īstenos SIA "Rīgas ūdens".

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Tā kā ar Grozījumiem tiek pagarināts termiņš, kādā var saņemt Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu, lai kompensētu būvdarbu izmaksas pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai izveidošanai, kā arī paplašināts saņēmēju loks, tad paredzamās izmaksas sekmēs Projektos izvirzīto mērķu un iznākuma rādītāju sasniegšanu un ir samērīgas ar sasniedzamo mērķi.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajai kārtībai saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 22. septembra līdz 2023. gada 6. oktobrim tika publicēts Rīgas valstspilsētas pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Sabiedrības viedokļa noskaidrošanas laikā priekšlikumi vai iebildumi netika saņemti.

Rīgas domes priekšsēdētāja p.i. L. Ozola

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!