• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tukuma novada domes 2023. gada 26. oktobra saistošie noteikumi Nr. 23 "Par grozījumiem Tukuma novada domes 2023. gada 30. marta saistošajos noteikumos Nr. 5 "Par sociālo palīdzību Tukuma novada pašvaldībā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.2023., Nr. 218 https://www.vestnesis.lv/op/2023/218.38

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dažādi sludinājumi

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

09.11.2023., Nr. 218

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Tukuma novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 23

Pieņemts: 26.10.2023.

OP numurs: 2023/218.38

2023/218.38
RĪKI

Tukuma novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 23

Tukumā 2023. gada 26. oktobrī (prot. Nr. 17, 7. §)

Par grozījumiem Tukuma novada domes 2023. gada 30. marta saistošajos noteikumos Nr. 5 "Par sociālo palīdzību Tukuma novada pašvaldībā"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma 3. panta otro daļu,
33. panta trešo daļu, 36. panta piekto un sesto daļu

Izdarīt Tukuma novada domes 2023. gada 30. marta saistošajos noteikumos Nr. 5 "Par sociālo palīdzību Tukuma novada pašvaldībā" šādus grozījumus:

1. izteikt 3. punktu šādā redakcijā:

"3. Tukuma novadā noteiktais maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 60 % no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē līdz kārtējā gada 1. februārim publicētās aktuālās ienākumu mediānas pirmajai vai vienīgajai mājsaimniecībā esošai personai, noapaļots līdz veseliem euro, savukārt pārējām personām mājsaimniecībā maznodrošinātas mājsaimniecības slieksnis tiek aprēķināts, minētajam ienākuma slieksnim piemērojot koeficientu 0,7 un noapaļojot līdz veseliem euro."

2. izteikt 19.1.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"19.1.1. ārstniecības izdevumiem par mēnesi, kurā radušies izdevumi par veselības aprūpi, ja personas mājsaimniecībai attiecīgajā mēnesī ir spēkā trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss, bet ne vēlāk kā trīs mēnešus no pabalsta pieprasīšanas dienas. Veselības pabalsta ārstniecības izdevumiem apmēru aprēķina, izmantojot šādu aprēķinu un nepārsniedzot faktisko izdevumu apmēru:

PVA=NIL x N +IVA-I, kur

PVA – pabalsts veselības aprūpei mēnesī;

NIL – noteiktais ienākumu līmenis 25 % apmērā no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē līdz attiecīgā gada, kad radušies izdevumi, 1. februārim publicētās aktuālās ienākumu mediānas, noapaļojot līdz veseliem euro;

N – personu skaits mājsaimniecībā;

I – mājsaimniecības kopējais ienākuma līmenis mēnesī;

IVA – viena mēneša veselības aprūpes izdevumi saskaņā ar čeku, kvīti, maksājuma uzdevumu vai komersanta izsniegtu apliecinājumu, par:",

3. papildināt 19.1.1.2. apakšpunktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Aprēķinā netiek iekļauti ārstniecības pakalpojumi, kurus iespējams saņemt par valsts budžeta līdzekļiem vai līdzfinansējumu, ja vien ārstējošais ārsts nav izsniedzis apliecinājumu, ka šāds pakalpojums personai nepieciešams akūti, steidzami, un ja tiek konstatēts, ka pakalpojumu objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams saņemt nepieciešamajā termiņā.".

4. Svītrot 23. punktu.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

 

Saistošo noteikumu Nr. 23 "Par grozījumiem Tukuma novada domes 2023. gada 30. marta saistošajos noteikumos Nr. 5 "Par sociālo palīdzību Tukuma novada pašvaldībā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Likuma "Par sociālo drošību" 2.2 panta otrā daļa noteic, ka līdz kārtējā gada 1. februārim Centrālās statistikas pārvalde tīmekļvietnē publicē aktuālo ienākumu mediānu, un tā tiek ņemta par pamatu, nosakot minimālo ienākumu sliekšņa apmēru nākamajam gadam. Savukārt Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta ceturtā daļa (spēkā no 2023. gada 1. jūlija) noteic, ka "maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par šā panta trešajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni", t.i., 50 % no ienākuma mediānas (no 626,57 euro).

No minētā izriet, ka ienākumu sliekšņu noteikšana sociālās palīdzības saņemšanai izriet no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās ienākumu mediānas.

Pašreiz ar Tukuma novada domes 2023. gada 30. marta saistošo noteikumu Nr. 5 "Par sociālo palīdzību Tukuma novada pašvaldībā" 3. punktu noteikts, ka "Tukuma novadā noteiktais maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 376,00 euro pirmajai vai vienīgajai mājsaimniecībā esošai personai un 264,00 euro pārējām personām mājsaimniecībā".

Lai ievērotu vienotu pieeju ienākumu sliekšņu noteikšanai, kas atvieglotu saistošajos noteikumos noteikto sliekšņu pārskatīšanu un administrēšanu, ir nepieciešams mainīt saistošajos noteikumos noteiktos maznodrošinātas mājsaimniecības ienākuma sliekšņus no konstantas summas uz procentuālu lielumu no ienākumu mediānas.

Minēto iemeslu dēļ nepieciešams mainīt arī saistošajos noteikumos noteiktā veselības pabalsta aprēķinā iekļauto ienākuma līmeni. Likuma "Par sociālo drošību" 2.2 panta otrā daļa noteic, ka "minimālo ienākumu slieksnis nav zemāks par 20 % no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī". Tas nozīmē, ka, sniedzot personai sociālo palīdzību, ir jānodrošina minētais slieksnis. Palielinoties noteiktajai ienākuma mediānai, var izveidoties situācija, ka, aprēķinot veselības pabalstu, personas rīcībā paliks mazāk par noteikto minimumu, līdz ar to šī pabalsta aprēķinam ir jāizriet no ienākuma mediānas ne mazāk kā 20 %, ņemot vērā aktuālo veselības pabalsta aprēķinā iekļauto slieksni, ienākuma slieksnis jānosaka 25 % apmērā no noteiktās ienākumu mediānas.

Vienlaicīgi nepieciešams svītrot saistošo noteikumu 23. punktu, jo ir pagājis saprātīgs laiks, kopš Tukuma novada domes 2021. gada 25. augusta saistošie noteikumi Nr. 25 "Par sociālo palīdzību Tukuma novada pašvaldībā" zaudējuši spēku un mājsaimniecība varēja izmantot tiesības saņemt ortodontijas pakalpojumu. Nav nepieciešams atstāt formālu saistošo noteikumu normu, kuras nosacījumi faktiski netiek īstenoti.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošie noteikumi ietekmi uz budžetu neradīs.

Jauni pašvaldības institūcijas darbinieku resursi saistošo noteikumu administrēšanai nav nepieciešami.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošie noteikumi neparedz ietekmi uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi, ietekmi uz konkurenci.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu piemērošanu saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumu īsteno pašvaldības sociālais dienests. Papildu administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Papildu cilvēkresursu iesaiste saistošo noteikumu īstenošanā netiek paredzēta.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Izpildes nodrošināšanai papildu resursi nav nepieciešami. Nav noteikta atšķirīga izpildes kārtība no izpildes kārtības, kāda jau pastāv.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošo noteikumu īstenošanai netiek plānots izmaksu palielinājums.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Saistošo noteikumu projekts ar Tukuma novada domes Finanšu komitejas 2023. gada 21. septembra lēmumu Nr. TND/6-1.1/23/4 (prot. Nr. 9, 6. §) nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Saistošo noteikumu projekts 2023. gada 25. septembrī publicēts Tukuma novada pašvaldības tīmekļvietnē www.tukums.lv.

Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas – no 2023. gada 25. septembra līdz 2023. gada 9. oktobrim. Noteiktajā termiņā sabiedrības viedoklis nav saņemts.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!