• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Salaspils novada domes 2023. gada 10. augusta saistošie noteikumi Nr. 8/2023 "Salaspils novada pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas saistošie noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2023., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/op/2023/194.38

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saulkrastu novada domes saistošie noteikumi Nr. SN 15/2023

Interešu izglītības programmu licencēšanas kārtība

Vēl šajā numurā

06.10.2023., Nr. 194

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Salaspils novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 8/2023

Pieņemts: 10.08.2023.

OP numurs: 2023/194.38

2023/194.38
RĪKI

Salaspils novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Salaspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 8/2023

2023. gada 10. augustā

Salaspils novada pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas saistošie noteikumi

Apstiprināti Salaspils novada domes sēdē
2023. gada 10. augustā (prot. Nr. 16, 2. §)

Precizēti 28.09.2023. domes sēdē (prot. Nr. 19, 26. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
45. panta pirmās 2. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka Salaspils novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) kapsētu iekšējās kārtības noteikumus, kapavietu piešķiršanas, kopšanas un uzturēšanas kārtību, apbedīšanas kārtību, kā arī kapliču izmantošanas kārtību.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. aktēšana – darbību kopums, kurā ietilpst nekoptas kapavietas apsekošana, brīdinājuma zīmes uzstādīšana un akta par nekoptu kapavietu sastādīšana;

2.2. aktēta kapavieta – noteiktā kārtībā par nekoptu atzīta kapavieta atvērtā vai daļēji slēgtā kapsētā;

2.3. apbedījums – miruša cilvēka (turpmāk – mirušais) vai urnas ar kremēta mirušā pelniem apbedīšana kapavietā;

2.4. atvērta kapsēta – kapsēta, kurā mirušos apbedī ierādītās ģimenes kapavietās vai apbedīšanai piešķirtās jaunās kapavietās;

2.5. bezpiederīgais mirušais – mirušais, kura apbedīšanai 10 dienu laikā pēc sludinājuma ievietošanas pašvaldības izdevumā "Salaspils Vēstis" un pašvaldības mājaslapā www.salaspils.lv nav pieteikušies piederīgie vai citas personas, vai mirušā piederīgie rakstiski atteikušies veikt apbedīšanu;

2.6. daļēji slēgta kapsēta – kapsēta, kurā mirušos apbedī ģimenes kapavietās, bet jaunas kapavietas neierāda;

2.7. kapsēta – īpaša teritorija, kas ar Salaspils novada domes (turpmāk – dome) lēmumu ierādīta mirušo apbedīšanai;

2.8. kapavieta (ģimenes kapavieta) – noteikta izmēra zemes teritorija kapsētā mirušo apbedīšanai, kapavietas izveidošanai, labiekārtošanai un kopšanai;

2.9. kapavietas aprīkojums – kapavietā uzstādīta piemiņas zīme, piemineklis, soliņš, apmales, sēta u.tml.;

2.10. kapavietas uzturētājs – fiziska persona, kura reģistrēta kapavietu uzskaites pamatdokumentos;

2.11. kapavietu komisija – pašvaldības izpilddirektora izveidota komisija kapavietu aktēšanai;

2.12. kapliča – ēka kapsētā mirušo novietošanai pirms apbedīšanas un bēru ceremonijas norisei;

2.13. kapsētas pārzinis – pašvaldības institūcijas darbinieks, kurš pilda darba līgumā un šajos noteikumos paredzētos pienākumus;

2.14. tuvākie radinieki – vecāki, bērni, vecvecāki un mazbērni;

2.15. virsapbedījums – mirušā vai urnas ar kremēta mirušā pelniem apbedīšana virs esoša apbedījuma.

3. Salaspils novada pašvaldības administratīvajā teritorijā ir šādas pašvaldības kapsētas:

3.1. atvērta kapsēta "Tilderu kapi";

3.2. daļēji slēgta kapsēta "Doles kapi" un "Vecie kapi".

4. Pamatdokumenti un pamatinformācijas avoti kapavietu uzskaitei ir mirušo reģistrācijas grāmata, līgumi par kapavietas uzturēšanu, lēmumi par kapavietas piešķiršanu un pašvaldības elektroniskā datubāze.

II. Kapavietas piešķiršanas kārtība

5. Pašvaldības kapsētās kapavietas piešķir:

5.1. mirušo, kuru pēdējā deklarētā dzīvesvieta miršanas brīdī bija Salaspils novada pašvaldības administratīvajā teritorijā, apbedīšanai;

5.2. Salaspils novada iedzīvotāja laulātā un tuvāko radinieku apbedīšanai, ja iedzīvotāja dzīvesvieta ne mazāk kā 3 mēnešus pirms mirušā miršanas fakta fiksēšanas ir deklarēta Salaspils novada administratīvajā teritorijā. Deklarētās dzīvesvietas termiņš neattiecas uz personu, kurai saskaņā ar ierakstiem zemesgrāmatā Salaspils novada administratīvajā teritorijā pieder nekustamais īpašums un tajā ir deklarēta šīs personas dzīvesvieta;

5.3. pašvaldības teritorijā atrasto un bezpiederīgo mirušo apbedīšanai.

6. Iepriekš piešķirtajās kapa vietās pieļaujama tikai tādu mirušo apbedīšana, kuri ir tuvākie radinieki vai laulātais kapavietas uzturētājam un atbilst kādai no noteikumu 5. punktā minētajām kategorijām, vai kuri ir apbedīto personu tuvākie radinieki vai laulātais.

7. Noteikumu 6. punktā minētais ierobežojums par mirušā atbilstību kādai no noteikumu 5. punktā minētajām kategorijām neattiecas uz mirušu personu urnu apbedīšanu, kuras paredzēts apglabāt noteikumu 3.2. apakšpunktā minētajās kapsētās.

8. Kapavietas piešķiršanai un mirušā apbedīšanai persona domes apmeklētāju apkalpošanas centrā Līvzemes ielā 8, Salaspilī (turpmāk – apmeklētāju apkalpošanas centrā) iesniedz attiecīgas formas iesniegumu.

9. Pēc noteikumu 8. punktā minētā iesnieguma iesniegšanas, persona vēršas pie kapsētas pārziņa, kurš ierāda kapavietu mirušā apbedīšanai un sagatavo aktu par kapavietas saskaņošanu, kā arī, ja nepieciešams, izziņu par attiecīgajā kapsētā veiktajiem radinieku apbedījumiem.

10. Ja mirušā apbedīšanu veic iepriekš piešķirtajā kapavietā, persona iesniegumu apmeklētāju apkalpošanas centrā iesniedz pēc noteikumu 9. punktā minētā akta un izziņas saņemšanas no kapsētas pārziņa.

11. Lēmumu par kapavietas piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt, kā arī lēmumu atļaut vai aizliegt mirušā apbedīšanu iepriekš piešķirtajā kapavietā pieņem pašvaldības izpilddirektors. Šo lēmumu pieņem pamatojoties uz:

11.1. personas iesniegumu par kapavietas piešķiršanu un noteikumu 8. punktā minētajiem dokumentiem;

11.2. dzimtsarakstu nodaļas izsniegtu miršanas apliecības kopiju (uzrādot oriģinālu);

11.3. urnas apbedīšanas gadījumā – dokumenta, kas apliecina kremēšanas faktu, kopiju (uzrādot oriģinālu).

12. Lēmums par kapavietas piešķiršanu stājas spēkā ar tā pieņemšanu un to paziņo adresātam pēc iespējas ātrāk, izvēloties atbilstošus Paziņošanas likumā noteiktos dokumenta paziņošanas veidus.

13. Kapavietas lielumu nosaka saskaņā ar noteikumu pielikumu. Ja miršanas brīdī mirušā tuvāko radinieku vai laulātā deklarētā dzīvesvieta nav deklarēta Salaspils novada administratīvā teritorijā, mirušā apbedīšanai piešķir vienu kapavietu.

14. Atvērtā kapsētā jaunu kapavietu piešķir un ierāda, ja ar personu iepriekš nav bijis noslēgts līgums par kapavietas uzturēšanu un personai šajā kapsētā nav apbedīti laulātais vai tuvākie radinieki, vai kapsētā ir apbedīti personas laulātais un tuvākie radinieki, bet šajās kapavietās nav brīvu vietu jaunu apbedījumu izveidošanai.

15. Daļēji slēgtā kapsētā apbedīšanu veic, ja šajā kapsētā iepriekš izveidotā kapavietā ir brīvas vietas vai kapavietā var veikt virsapbedījumu.

16. Personai, kura uzņēmusies veikt apbedīšanu, bet kura nav mirušā laulātais vai tuvākais radinieks, mirušā apbedīšanai nepieciešamo vietu piešķir un ierāda atvērtā kapsētā. Šī prasība neattiecas uz mirušā apbedīšanu noteikumu 15. punktā minētajā gadījumā.

17. Kapavietas lietošanas tiesības izbeidzas un kapavieta pāriet pašvaldības pārziņā, ja:

17.1. kapavieta atbrīvota sakarā ar pārapbedījumu;

17.2. ja kapavieta trīs gadus ir atzīta par aktētu saskaņā ar noteikumu VIII nodaļu.

III. Apbedīšanas kārtība

18. Apbedīšanu organizē kapavietas uzturētājs, informējot par to kapsētas pārzini un uzrādot ierādīto kapavietu dabā ne vēlāk kā 48 stundas pirms apbedīšanas.

19. Ja, organizējot virsapbedījumu daļēji slēgtajā kapsētā, konstatē, ka to nav iespējams veikt, ievērojot šīs nodaļas prasības, apbedīšanu organizē atvērtā kapsētā, ja kapavietu tajā var piešķirt ievērojot noteikumu 5. punkta nosacījumus. Šādā gadījumā kapavietas uzturētājs, organizējot apbedīšanu, informē par to kapsētas pārzini un uzrāda ierādīto kapavietu dabā ne vēlāk kā 24 stundas pirms apbedīšanas.

20. Apbedīšanas dienu un laiku kapavietas uzturētājs saskaņo ar kapsētas pārzini un, ja plānots izmantot kapliču – arī ar kapličas nomnieku, ja tā ir iznomāta.

21. Apbedīšanu veic ievērojot noteikumu VI nodaļā minētos kapsētu darbības un kārtības noteikumus. Svētdienās un pirmdienās kapsētās apbedīšana nenotiek. Izņēmuma gadījumos, kas pamatoti ar objektīviem apstākļiem, vienojoties ar kapsētu pārzini, apbedīšanu var veikt pirmdienā.

22. Mirušais tiek apbedīts zārkā, bet kremācijas gadījumā – urnā.

23. Katru mirušo apbedī atsevišķā kapā, attālumam starp kapu kopiņām to garajās malās jābūt 1,0 m, īsajās – 0,5 m, kapu garumam jāatbilst zārka izmēriem, dziļumam jābūt 1,5 m līdz zārka vākam, veicot virsapbedījumu – 1,2 m līdz zārka vākam.

24. Kaps nedrīkst atrasties tuvāk par 1 m no koka un 0,3 m no kapa pieminekļa.

25. Urnu ar mirušā pelniem var apglabāt kapsētā esošajā ģimenes kapavietā vai jaunā kapavietā ne mazāk kā 1 metra dziļumā. Vienā kapavietā ir pieļaujama vairāku urnu apglabāšana, uzstādot kopēju piemiņas zīmi.

26. Virsapbedījumus kapavietās var izdarīt ne ātrāk kā 20 gadus pēc apbedījuma, izņēmuma gadījumos, saskaņojot ar Veselības inspekciju, šo termiņu var samazināt līdz 15 gadiem. Kapavietā vienā kapā var veikt ne vairāk kā vienu virsapbedījumu. Uz mirušo apbedīšanu urnās šie ierobežojumi neattiecas.

27. Mirstīgās atliekas var pārapbedīt ne agrāk kā gadu pēc apbedīšanas, saņemot pašvaldības un Veselības inspekcijas atļauju. Kapavietu pēc mirstīgo atlieku izrakšanas aizber un nolīdzina. Ar pārapbedīšanu saistītos izdevumus sedz persona, kura veic pārapbedīšanu.

28. Mirstīgo atlieku ekshumāciju veic normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, saskaņojot to ar pašvaldību.

29. Kapsētas pārzinim, pamatojoties uz likumā noteiktajā kārtībā reģistrētas reliģiskās organizācijas garīgā personāla (arhibīskaps, mācītājs, priesteris, rabīns u.c.) lūgumu, ir tiesības noteikt īpašus nosacījumus apbedīšanas kārtībai kapsētā, ņemot vērā attiecīgās reliģiskās organizācijas mācību un dogmatiku, kā arī kulta tradīcijas.

IV. Kapliču izmantošana

30. Kapličas iznomā bēru rīkotājiem mirušā novietošanai pirms apbedīšanas un bēru ceremonijas norisei.

31. Mirušo, kas novietots kapličā, līdz apbedīšanai drīkst apmeklēt ar kapsētas pārziņa atļauju noteikumu VI nodaļā norādītajā laikā vai vienojoties ar kapličas nomnieku, ja tā ir iznomāta.

32. Bēru ceremonijas ilgumu kapličā nosaka, bēru rīkotājam vienojoties ar kapsētas pārzini vai kapličas nomnieku, ja tā ir iznomāta.

33. Par kapličas izmantošanu bēru ceremonijas veikšanai tiek iekasēta ar domes lēmumu noteikta maksa, kas ir saistoša arī kapličas nomniekam.

V. Bezpiederīgo mirušo apbedīšanas kārtība

34. Bezpiederīgo mirušo apbedīšanu veic atvērtā kapsētā izveidotā speciālā sektorā bezpiederīgo mirušo apbedīšanai.

35. Bezpiederīgo mirušo apbedīšanu un kapavietu labiekārtošanu kapsētā nodrošina domes Publisko iepirkumu likumā noteiktā kārtībā izraudzīts apbedīšanas pakalpojumu sniedzējs.

36. Bezpiederīgā mirušā kapavietu saglabā 20 gadus. Pēc šī termiņa beigām mirušā kapavietu nolīdzina un tajā var veikt virsapbedījumu.

37. Ja noteikumu 36. punktā minētajā termiņā piesakās bezpiederīgā mirušā tuvinieki, kuri vēlas mirušo pārapbedīt vai, neveicot pārapbedīšanu, labiekārtot un kopt šo kapavietu, viņiem ir pienākums atlīdzināt pašvaldībai izdevumus, kas radušies organizējot bezpiederīgā mirušā apbedīšanu un kapavietas uzturēšanu. Šādā gadījumā tuviniekiem ir tiesības kapavietā veikt virsapbedījumu ievērojot šo noteikumu prasības.

VI. Kapsētu darbības un kārtības noteikumi

38. Personām, kuras atrodas kapsētas teritorijā, jāuzvedas godbijīgi (pieklājīgi, ar cieņu, klusi), jāievēro šie noteikumi un kapsētas pārziņa norādījumi, kā arī, kapsētas teritorijā jāpārvietojas un piekļuve līdz kapavietai jāveic izmantojot tam paredzētos ceļus un celiņus (ejas).

39. Apmeklētājiem kapsētu teritorija ir pieejama:

39.1. no 1. aprīļa līdz 31. oktobrim – no plkst. 7.00 līdz plkst. 21.00;

39.2. no 1.novembra līdz 31. martam – no plkst. 8.00 līdz plkst. 18.00.

40. Noteikumu 39. punktā norādītie laiki neattiecas uz Mirušo piemiņas dienu un citām mirušo atceres dienām.

41. Kapsētās aizliegts:

41.1. uzturēties ārpus noteikumu 39. punktā norādītā laika;

41.2. rakt smiltis, zemi kapsētas un tās aizsargjoslas teritorijā;

41.3. ievest suņus un citus dzīvniekus bez pavadas;

41.4. slēpot, braukt ar velosipēdiem un mopēdiem, motocikliem;

41.5. braukt ar transportlīdzekli, izņemot:

41.5.1. atsevišķus gadījumus, ja tam ir objektīvs pamats un ir saņemta kapsētas pārziņa rakstveida atļauja;

41.5.2. operatīvos transportlīdzekļus, to institūcijām veicot savu funkciju izpildi;

41.5.3. kapsētas apsaimniekošanai paredzētajiem transportlīdzekļiem un saistībā ar kapavietas labiekārtošanu;

41.5.4. personām ar 1. un 2. grupas invaliditāti, uzrādot apliecību;

41.5.5. garīdzniekiem amata pienākumu veikšanai bēru ceremoniju laikā, lai izpildītu reliģiskas vai rituālas ceremonijas;

41.5.6. kapavietā apbedīšanai atvēlētās vietās un ārpus tām stādīt kokus un kokveida krūmus, kā arī audzēt kapavietā koku un kokveida krūmu sējeņus un stādeņus;

41.5.7. postīt kapsētas un kapavietu aprīkojumu (sētas, ēkas, sūkņus, solus, krustus, pieminekļus u.tml.) un inventāru;

42. Kapsētās transportēt mirušos zārkā atļauts tikai specializētos transportlīdzekļos (katafalkos).

VII. Kapavietas kopšana un uzturēšana

43. Kapavietas uzturētājam ir pienākums:

43.1. trīs mēnešu laikā pēc apbedīšanas sakopt kapavietu (novākt ziedus, vainagus, zarus, izveidot kapa kopiņu);

43.2. gada laikā pēc apbedīšanas labiekārtot piešķirto kapavietu;

43.3. regulāri kopt un labiekārtot piešķirto kapavietas teritoriju (novākt kritušas lapas, zarus, gružus u.c. atkritumus, nopļaut zāli, iznīcināt koku un krūmu sējeņus u.tml.);

43.4. regulāri apgriezt kapavietas dzīvžogu, ja tāds ir, līdz 0,7 m augstumam;

43.5. nodrošināt, ka kapavietas teritorijas apmales vai cits nožogojums, izņemot dzīvžogu, kas norobežo piešķirto kapavietu, nepārsniedz 20 cm augstumu;

43.6. kapavietas kopšanas laikā radušos atkritumus nogādāt atkritumu savākšanas vietā novietotajos konteineros;

43.7. saņemt kapsētas pārziņa rakstveida atļauju, ja kapavietas aprīkojuma uzstādīšanai, demontāžai, izvešanai vai pārbūvei paredzēts izmantot motortehniku;

43.8. atjaunot kapsētā vai izvest atjaunošanai no kapsētas pieminekļus vai to elementus tikai ar kapsētas pārziņa atļauju, kapsētas pārziņa un kapavietas uzturētāja klātbūtnē;

43.9. pēc kapavietas aprīkojuma montāžas savākt visus būvatkritumus un izvest uz tiem paredzētām atkritumu izgāztuvēm.

44. Kapa aprīkojuma pamatam jānodrošina veidojuma stabilitāte, aprīkojumam jābūt uzstādītam tā, lai varētu droši uzkopt kapu un netiktu traucētas blakus esošās kapavietas.

45. Kapavietas uzturētājam ir tiesības noslēgt līgumu ar trešo personu par viņa uzturēšanā esošās kapavietas kopšanu. Noslēgtā līguma kopiju iesniedz kapsētas pārzinim.

46. Kapavietas uzturētājam ir aizliegts:

46.1. patvaļīgi palielināt ierādītās kapavietas robežas;

46.2. izmantot blakus esošo kapavietas teritoriju instrumentu, mehānismu, materiālu, atkritumu u.tml. lietu novietošanai;

46.3. kapavietas teritorijas nožogošanai un noformēšanai aizliegts izmantot neatbilstošus materiālus (skārdu, šīferi, plastmasu un citus nepiemērotus materiālus).

VIII. Nekoptas kapavietas aktēšana

47. Reizi gadā kapavietu komisija apseko nekoptās kapavietas, sastāda aktu par katru nekoptu kapavietu un marķē to ar atbilstoša parauga brīdinājuma zīmi. Brīdinājuma zīmes paraugu un informāciju par to, kur vērsties, redzot šādu zīmi piešķirtajā kapavietā, izvieto uz informācijas stenda kapsētā un reizi gadā publicē pašvaldības mājaslapā www.salaspils.lv un pašvaldības izdevumā "Salaspils Vēstis".

48. Kapavietu komisija noteikumu 47. punktā minēto aktu, brīdinājumu par iespējamo kapavietas lietošanas tiesību pārtraukšanu un uzaicinājumu trīs mēnešu laikā no brīdinājuma saņemšanas dienas sakopt kapavietu un ierasties klientu apkalpošanas centrā vai pie kapsētas pārziņa, paziņo kapavietas uzturētājam atbilstoši Paziņošanas likumam.

49. Ja kapavietas uzturētājs vai viņa pilnvarotā persona pēc trešā noteikumu 47. punktā minētā akta nosūtīšanas noteikumu 48. punktā minētajā termiņā neierodas klientu apkalpošanas centrā vai pie kapsētas pārziņa un kapavieta netiek sakopta, pašvaldības izpilddirektors ir tiesīgs pieņemt lēmumu par kapavietas lietošanas tiesību izbeigšanu un kapavietas uzturēšanas līguma laušanu, ja šāds līgums ir noslēgts.

50. Ja kapavietu komisija ir sastādījusi noteikumu 47. punktā minēto aktu un nav iespējams identificēt kapavietas uzturētāju, kapavietu komisija publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", pašvaldības mājaslapā www.salaspils.lv un pašvaldības izdevumā "Salaspils Vēstis" paziņojumu par nekoptu kapavietu, norādot kapsētu, kurā atrodas aktētā kapavieta, sektoru, rindu, vietu, informāciju par kapavietas uzturētāju (ja tas zināms), kā arī brīdinājumu par iespējamu kapavietas lietošanas tiesību pārtraukšanu un uzaicinājumu kapavietas uzturētājam, viņa tiesību un saistību pārņēmējiem vai viņu pilnvarotai personai divu mēnešu laikā sakopt kapavietu un ierasties klientu apkalpošanas centrā vai pie kapsētas pārziņa.

51. Ja divu mēnešu laikā pēc noteikumu 50. punktā minētās informācijas publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un izdevumā "Salaspils Vēstis" (skaitot termiņu no vēlākās publikācijas) klientu apkalpošanas centrā vai pie kapsētas pārziņa, ne kapavietas uzturētājs, ne viņa pilnvarotā persona, ne līgumā norādītais tiesību un saistību pārņēmējs neierodas un kapavieta netiek sakopta, pašvaldības izpilddirektors ir tiesīgs pieņemt lēmumu par kapavietas lietošanas tiesību izbeigšanu un kapavietas uzturēšanas līguma laušanu, ja šāds līgums ir noslēgts.

52. Ja kapavietas uzturēšanas līgums izbeigts, pamatojoties uz noteikumu 49. vai 51. punktu, persona var lūgt atjaunot kapavietas lietošanas tiesības un noslēgt pārjaunojuma līgumu, iesniedzot iesniegumu klientu apkalpošanas centrā, izņemot gadījumu, ja ir pieņemts lēmums par kapavietas piešķiršanu citai personai un attiecīgajā kapavietā ir veikts virsapbedījums. Personai, kas vēlas atjaunot kapavietas lietošanas tiesības, ir pienākums atlīdzināt pašvaldībai izdevumus, kas radušies laikā, kad kapavietas kopšanu nodrošināja pašvaldība.

IX. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

53. Pašvaldības izpilddirektora pieņemto lēmumu likumā noteiktā kārtībā var apstrīdēt domē.

54. Domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā lēmumā noteiktā termiņā.

X. Administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu un noteikumu izpildes kontrole

55. Par noteikumu 41.1. apakšpunktā noteikto prasību neievērošanu izsaka brīdinājumu vai piemēro naudas sodu fiziskām personām līdz 16 naudas soda vienībām, bet juridiskām personām līdz 30 naudas soda vienībām.

56. Par noteikumu 41.3. apakšpunktā noteikto prasību neievērošanu piemēro naudas sodu līdz 16 naudas soda vienībām.

57. Par noteikumu 41.10. apakšpunktā un 42. punktā noteikto prasību neievērošanu piemēro naudas sodu no 16 naudas soda vienībām līdz 70 naudas soda vienībām.

58. Par noteikumu 43.7. un 46.2. apakšpunktā noteikto prasību neievērošanu piemēro naudas sodu līdz 16 naudas soda vienībām.

59. Par noteikumu 46.1. apakšpunktā noteikto prasību neievērošanu izsaka brīdinājumu vai piemēro naudas sodu līdz 70 naudas soda vienībām.

60. Par noteikumu 41.2. apakšpunktā noteikto prasību neievērošanu izsaka brīdinājumu vai piemēro naudas sodu līdz 20 naudas soda vienībām.

61. Saistošo noteikumu izpildi kontrolē kapsētu pārzinis un Salaspils novada pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumu pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Salaspils novada pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata un lēmumu par soda piemērošanu vai administratīvā pārkāpuma procesa izbeigšanu administratīvā pārkāpuma lietā pieņem domes Administratīvā komisija.

XI. Noslēguma jautājumi

62. Atzīt par spēku zaudējušiem Salaspils novada domes 2019. gada 27. jūnija saistošos noteikumus Nr. 15/2019 "Salaspils novada pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas saistošie noteikumi".

63. Līgumi par kapavietas uzturēšanu, kas noslēgti līdz noteikumu 61. punktā minēto noteikumu spēkā stāšanās dienai, paliek spēkā līdz tajos noteikto saistību izpildei un to izpildē piemēro šo noteikumu prasības. Izmantojot apbedīšanai ar iepriekš noslēgto līgumu piešķirto kapavietu, lēmumu par kapavietas piešķiršanu nepieņem.

64. Noteikumu 7. punkts piemērojams arī uz mirušu personu urnu apbedīšanu, kurām veikta kremācija līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai.

Salaspils novada domes priekšsēdētājs R. Anspaks

 

Pielikums
Salaspils novada domes 2023. gada 10. augusta
saistošajiem noteikumiem Nr. 8/2023

Kapsētās ierādāmo kapavietu izmēri

Kapavieta (ģimenes kapavieta)*

Platums (m)

Garums (m)

Laukums ( m2 )

Kapavietas zārkiem vai urnām**
Vienvietīga kapavieta

1,75

3,00

5,25

Divvietīga kapavieta

2,50

3,00

7,50

Rindu (joslveida kapavietu izvietojums) kapavietas bezpiederīgo mirušo apbedīšanai

1,50

2,50

3,75

*Atvērtā kapsētā kapavietu platība var būt cita, ja iedalāmajā teritorijā atrodas koki, taču nepārsniedzot attiecīgajai kapavietai noteikto kopējo laukumu.

** Kremētu mirušo apbedīšana vienā kapavietā pieļaujama līdz 50 kapsulām.

 

Paskaidrojuma raksts
Salaspils novada domes 2023. gada 10. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 8/2023 "Salaspils novada pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas saistošie noteikumi"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt vienotu kārtību, kādā Salaspils novada pašvaldības administratīvajā teritorijā tiek organizēta kapsētu apsaimniekošanas pārvaldība: pašvaldības kapsētu uzturēšana, lietošana, apsaimniekošana, noteikta kapavietu piešķiršanas, kopšanas un uzturēšanas kārtība, apbedīšanas un kapliču izmantošanas kārtība.

1.2. Pašvaldību likuma 4. panta pirmā daļa nosaka pašvaldības autonomās funkcijas, tai skaitā 2. apakšpunktā nosakot, ka pašvaldības pienākums ir gādāt par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana un uzturēšana; parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošana un uzturēšana; pretplūdu pasākumi; kapsētu un beigto dzīvnieku apbedīšanas vietu izveidošana un uzturēšana), kā arī noteikt teritoriju un būvju uzturēšanas prasības, ciktāl tas saistīts ar sabiedrisko drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un pilsētvides ainavas saglabāšanu. Atbilstoši Pašvaldību likuma 4. panta trešajai daļai autonomo funkciju izpildi atbilstoši savai kompetencei organizē un par to atbild pašvaldība.

1.3. Pašvaldību likuma 44. panta otrā daļa dod tiesības pašvaldībai izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību. Savukārt, Pašvaldību likuma 44. panta trešā daļa nosaka, ka saistošajos noteikumos, kuri nodrošina pašvaldības autonomo funkciju izpildi, var paredzēt pašvaldības tiesības izdot tiesiskus pienākumus nosakošus administratīvos aktus, ciktāl tie nepieciešami saistošajos noteikumos ietverto normu īstenošanai.

1.4. Salaspils novada domes 2019. gada 27. jūnija saistošie noteikumi Nr. 15/2019 "Salaspils novada pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas saistošie noteikumi" ir izdoti pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata, kas spēku zaudēja 2023. gada 1. janvārī, kā rezultātā, saskaņā ar Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktu, ir izstrādājami jauni saistošie noteikumi.

1.5. Saistošo noteikumu projekts nodrošina noteikumu atbilstību augstāka juridiskā spēka normatīvajiem aktiem un pilnveido kapavietas piešķiršanas kārtību attiecībā uz urnu apbedīšanu kapavietās.

Projekts paredz noteikt atvieglotu kārtību urnu apbedīšanai pašvaldības daļēji slēgtajās kapsētās "Doles kapi" un "Vecie kapi", nepiemērojot saistošo noteikumu 5. punktā noteiktās personu kategorijas, kuras var tikt apglabātas iepriekš piešķirtajās kapavietās.

Tas nozīmē, ka pašvaldības daļēji slēgtajās kapsētās iepriekš piešķirtajās kapa vietās būs pieļaujama tādu mirušo personu urnu apbedīšana, kuras ir tuvākie radinieki vai laulātais kapavietas uzturētājam, vai kuri ir apbedīto personu tuvākie radinieki vai laulātais.

Šāda kārtība pamatota ar to, ka:

– kremēšanas gadījumā ir iespējams salīdzinoši lielāks apbedīto mirušo skaits vienā kapavietā;

– pašvaldības daļēji slēgtajās kapsētās vēsturiski ir izveidojušies dzimtas vai ģimenes kapi vairākām paaudzēm un jaunas kapavietas šajās kapsētās objektīvi netiek veidotas, jo kapu teritorija ir aizpildīta;

– nosacījums par mirušā, kuru jau sākotnēji bija paredzēts apbedīt daļēji slēgtajā kapsētā dzimtas kapavietā, pēdējo deklarēto dzīvesvietu Salaspils administratīvajā teritorijā būtībā ir nesamērīgs un ierobežojošs iepretim faktam, ka vairumā gadījumu kapavietas daļēji slēgtajās kapsētās ir piešķirtas ļoti sen un var pastāvēt objektīvi apstākļi, kuru dēļ nebūs citu tuvinieku, kuri varētu tikt apbedīti šajā kapavietās.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu neveidojas, jo projekts neievieš papildu funkcijas un uzdevumus. Administratīvās procedūras tiks veiktas esošā budžeta ietvaros.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme – paredzama tieša ietekme, jo kapsētu esamība, kapsētu uzturēšana un lietošana, kapavietu piešķiršana, kopšana un uzturēšana, apbedīšana ietver sabiedrības kā cilvēku kopienas esības pamattiesības, tradicionālo dzīvesveidu, dzīvesziņu un vērtības, vispārējos ētikas apsvērumus, kā arī lietišķos sociālos, ekonomiskos, dzīves un vides kvalitātes apsvērumus, objektīvo nepieciešamību izveidot un uzturēt īpašas teritorijas, kas tiek atvēlētas mirušo apbedīšanai, organizējot un pārvaldot kapsētu uzturēšanu un lietošanu.

3.2. Ietekme uz vidi – saistošo noteikumu īstenošana mazinās kapsētu ietekmes uz vidi teritoriāli lokālā līmenī, jo tiek paredzēta noteikta kārtība kapsētu kā īpašo teritoriju, kas izveidotas mirušo apbedīšanai, apsaimniekošanai un uzraudzībai.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav tiešas ietekmju korelācijas.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, konkurenci – saistošie noteikumi neierobežo uzņēmējdarbības aktivitātes un komersantu, kas sniedz apbedīšanas pakalpojumus, konkurētspēju. Saistošajos noteikumos noteiktā kārtība nodrošina apbedīšanas pakalpojumu sniedzējiem vienlīdzīgas tiesības un iespējas. Saistošo noteikumu tiesiskā regulējuma mērķgrupas: juridiskās personas, kas uz pašvaldības līguma vai lēmuma pamata veic kapsētas apsaimniekotāja pienākumus; juridiskās personas, kas sniedz apbedīšanas vai kapavietu kopšanas pakalpojumus.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Tiek mainītas administratīvās procedūras urnas apbedīšanas gadījumā, kad privātpersonai papildus ir jāiesniedz dokumenta, kas apliecina kremēšanas faktu, kopija (uzrādot oriģinālu).

4.2. Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos privātpersona kā līdz šim var vērsties Salaspils valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā personīgi vai rakstot uz elektronisko pasta adresi: dome@salaspils.lv.

4.3. Saistošie noteikumi neparedz izmaksas par administratīvajām procedūrām vai citiem pakalpojumiem, kas skar saistošo noteikumu jomu.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Saistošie noteikumi izstrādāti, lai īstenotu pašvaldības autonomo funkciju, kas uzliek pienākumu gādāt par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana un uzturēšana; parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošana un uzturēšana; pretplūdu pasākumi; kapsētu un beigto dzīvnieku apbedīšanas vietu izveidošana un uzturēšana), kā arī noteikt teritoriju un būvju uzturēšanas prasības, ciktāl tas saistīts ar sabiedrisko drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un pilsētvides ainavas saglabāšanu.

5.2. Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Salaspils novada pašvaldības Administrācija, Salaspils valsts un pašvaldības vienotais klientu apkalpošanas centrs, Salaspils novada pašvaldības iestāde "Salaspils novada pašvaldības policija" un Salaspils novada pašvaldības Administratīvā komisija.

6.2. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide vai esošo likvidācija, reorganizācija. Izpildei nepieciešamie resursi tiek paredzēti pašvaldības budžeta ietvaros.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai, pašvaldības autonomās funkcijas izpildei. Mērķa sasniegšanai nosakot samērīgas prasības kapsētu apsaimniekošanai, uzturēšanai un lietošanai, kā arī samērīgu atbildību par saistošo noteikumu neievērošanu.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Ievērojot Pašvaldību likuma 46. panta trešo daļu projekts 19.07.2023. tika publicēts pašvaldības mājaslapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai (līdz 01.08.2023. (ieskaitot)). Pēc projekta publicēšanas mājaslapā neviens viedoklis par projektu netika saņemts.

Salaspils novada domes priekšsēdētājs R. Anspaks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!