• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valkas novada domes 2023. gada 31. augusta saistošie noteikumi Nr. 10 "Par Valkas novada pašvaldības 2021. gada 25. novembra saistošo noteikumu Nr. 29 "Par pamata sociālās palīdzības pabalstiem Valkas novada pašvaldībā" atzīšanu par spēku zaudējušiem". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2023., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/op/2023/178.16

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

14.09.2023., Nr. 178

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valkas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 10

Pieņemts: 31.08.2023.

OP numurs: 2023/178.16

2023/178.16
RĪKI

Valkas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valkas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 10

Valkā 2023. gada 31. augustā

Par Valkas novada pašvaldības 2021. gada 25. novembra saistošo noteikumu Nr. 29 "Par pamata sociālās palīdzības pabalstiem Valkas novada pašvaldībā" atzīšanu par spēku zaudējušiem

 APSTIPRINĀTI
ar Valkas novada pašvaldības domes
2023. gada 31. augusta lēmumu Nr. 229 (prot. Nr. 18, 2. §)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma 3. panta otro daļu,
36. panta piekto daļu

Atzīt par spēku zaudējušiem Valkas novada pašvaldības 2021. gada 25. novembra saistošos noteikumus Nr. 29 "Par pamata sociālās palīdzības pabalstiem Valkas novada pašvaldībā" (Latvijas Republikas oficiālais izdevums "Latvijas Vēstnesis", 2022, 3. nr.).

Valkas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja G. Avote

 

Paskaidrojuma raksts
Valkas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem "Par Valkas novada pašvaldības 2021. gada 25. novembra saistošo noteikumu Nr. 29 "Par pamata sociālās palīdzības pabalstiem Valkas novada pašvaldībā" atzīšanu par spēku zaudējušiem""

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Valkas novada pašvaldības 2021. gada 25. novembra saistošie noteikumi Nr. 29 "Par pamata sociālās palīdzības pabalstiem Valkas novada pašvaldībā" (turpmāk – Noteikumi) ir stājušies spēkā 2022. gada 6. janvārī. Noteikumi nosaka pamata sociālās palīdzības pabalstiem (garantētā minimālā ienākuma pabalsta un mājokļa pabalsta) Valkas novada pašvaldībā piemērojamos koeficientus, aprēķinot pamata sociālās palīdzības pabalstus, un lēmumu par pabalsta piešķiršanu apstrīdēšanas termiņus Valkas novadā. Noteikumi ir izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (turpmāk – Likums) 3. panta otro daļu, 36. panta piekto daļu.

2023. gada 1. jūnijā stājās spēkā likums "Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā", kurā ar 5. pantu no Likuma 36. panta piektās daļas izslēdza vārdus "kā arī noteikt koeficientu garantētā minimālā ienākuma sliekšņu summai mājsaimniecībai un mājsaimniecību veidus, kuriem tiek piemērots koeficients mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai" tādā veidā samazinot pašvaldībām pilnvaras izdot saistošos noteikumus par garantētā minimālā ienākuma sliekšņa summas mājsaimniecībai noteikšanu un mājsaimniecību veidu, kuriem tiek piemērots koeficients mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai, noteikšanu. Vienlaikus pie grozījumiem Likumā tika grozīti Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumi Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" (turpmāk – Noteikumi Nr. 809), kuru grozījumi stājās spēkā 2023. gada 9. jūnijā. Kā rakstīts Noteikumu Nr. 809 anotācijas mērķa aprakstā, Noteikumu Nr. 809 mērķis ir saskaņot mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanas kritērijus un mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanas nosacījumus ar Likumā noteikto, kā arī precizēt vairākas normas Noteikumos Nr. 809 ar mērķi viennozīmīgāk noteikt klientiem un sociālo dienestu darbiniekiem veicamās darbības, lai nodrošinātu līdzvērtīgu mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanas un pamata sociālās palīdzības pabalstu piešķiršanas procesu pašvaldībās.

Līdz ar to Noteikumi ir jāatzīst par spēku zaudējušiem, jo Valkas novada pašvaldība koeficientu garantētā minimālā ienākuma sliekšņu summai mājsaimniecībai un mājsaimniecību veidus, kuriem tiek piemērots koeficients mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai nosaka saskaņā ar Likumu un Noteikumiem Nr. 809.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. Uz budžeta ieņēmumu daļas samazinājumu vai palielinājumu ietekme nav attiecināma.

2.2. Saistošie noteikumi neietekmēs pašvaldības budžetu, jo Noteikumu atzīšana par spēku zaudējušiem tikai mainīs pamatojumu, uz kura pašvaldība veic mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un pamata sociālās palīdzības pabalstu piešķiršanu.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. Sociālā ietekme – nav ietekmes.

3.2. Ietekme uz vidi – neradīs ietekmi uz vidi.

3.3. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav attiecināma.

3.4. Ietekme uz konkurenci – nav ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu piemērošanai nav ietekmes uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. Tiek izpildīta Pašvaldību likuma 3. panta pirmajā daļā noteiktais, ka pašvaldības kompetenci nosaka ārējie normatīvie akti, kā arī īstenotas pašvaldības autonomās funkcijas, kas noteiktas Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā. Papildus tiks ievērots Pašvaldību likuma 4. panta otrajā daļā noteiktais, ka pašvaldība autonomās funkcijas pilda atbilstoši ārējiem normatīvajiem aktiem.

5.2. Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darbavietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci. 

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  6.1. Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Valkas novada Sociālais dienests.

6.2. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija, vai jaunu darbavietu izveide.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  7.1. Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai, t.i., līdzvērtīga mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšana un pamata sociālās palīdzības pabalstu piešķiršana pašvaldībās.

7.2. Pašvaldības rīcība ir atbilstoša augstāka juridiskā spēka normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Noteikumu projektu ir izstrādājuši pašvaldības speciālisti.

8.2. Noteikumu projekts tika nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Valkas novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.valka.lv sadaļā "Saistošo noteikumu projekti". Viedokļa izteikšanas termiņš tika noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas, t.i., no 2023. gada 11. augusta.

8.3. Cita veida saziņa un konsultācijas nav notikušas.

Valkas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja G. Avote

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!