• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ogres novada domes 2023. gada 15. jūnija saistošie noteikumi Nr. 13/2023 "Grozījumi Ogres novada pašvaldības 2021. gada 14. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 21/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību Ogres novadā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 11.09.2023., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/op/2023/175.18

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rēzeknes novada domes saistošie noteikumi Nr. 8

Par braukšanas maksas atvieglojumiem un transporta izdevumu atlīdzināšanas kārtību izglītojamajiem Rēzeknes novadā

Vēl šajā numurā

11.09.2023., Nr. 175

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ogres novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 13/2023

Pieņemts: 15.06.2023.

OP numurs: 2023/175.18

2023/175.18
RĪKI

Ogres novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ogres novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 13/2023

Ogrē 2023. gada 15. jūnijā (prot. Nr. 9; 10.)

Grozījumi Ogres novada pašvaldības 2021. gada 14. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 21/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību Ogres novadā"

Precizēti 31.08.2023. (prot. Nr. 15; 2.)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
2. panta 8.¹ daļu, 3. panta pirmo daļu, 3. panta 1.4 daļu,
9. panta otro daļu

1. Izdarīt Ogres novada pašvaldības 2021. gada 14. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 21/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību Ogres novadā" ("Ogrēnietis", 2021, Nr. 13 (604)) šādus grozījumus:

1.1. papildināt saistošo noteikumu izdošanas tiesisko pamatojumu ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta 1.6 daļu.

1.2. Papildināt saistošos noteikumus ar 2.1 punktu šādā redakcijā:

"2.1 Būvei piekritīgā zeme ir zemes vienība, kas tiek noteikta saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā pieejamajiem datiem un attiecīgi, tiek noteikta šādā veidā:

2.11. ja uz zemes vienības ir viena būve, tad par būvei piekritīgo zemi uzskatāma šī zemes vienība;

2.12. ja uz zemes vienības ir vairākas būves, tad katrai būvei piekritīgā zeme tiek aprēķināta kā daļa no zemes vienības proporcionāli būves platībai;

2.13. ja uz zemes vienības ir daudzdzīvokļu ēka, tad dzīvoklim piekritīgā zeme tiek aprēķināta kā daļa no zemes vienības proporcionāli dzīvokļa platībai."

1.3. papildināt ar 4.1 punktu šādā redakcijā:

"4.1 Būvei, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, nekustamā īpašuma nodokļa likme ir 3 % no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

4.11. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

4.12. būves kadastrālās vērtības."

1.4. papildināt ar 4.2 punktu šādā redakcijā:

"4.2 Ja nekustamais īpašums netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, par ko attiecīga Pašvaldības amatpersona sastādījusi administratīvu aktu, nekustamā īpašuma nodokļa likme ir 3 %."

1.5. papildināt ar 4.3 punktu šādā redakcijā:

"4.3 Šo noteikumu 4.2 punktu piemēro ar nākamo mēnesi pēc attiecīgā administratīvā akta spēkā stāšanās dienas līdz mēnesim, kad nekustamā īpašuma īpašnieks Pašvaldībā iesniedz iesniegumu, kuram pievienota dokumentācija, kas apliecina attiecīgajā administratīvajā aktā minēto pārkāpumu novēršanu, un to apstiprina Pašvaldības nozīmēta amatpersona, apsekojot nekustamo īpašumu dabā."

2. Šo noteikumu 1.3. apakšpunkts stājas spēkā 2026. gada 1. janvārī.

3. Šo noteikumu 1.4. un 1.5. apakšpunkts stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks G. Sīviņš

 

Ogres novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 13/2023 "Grozījumi Ogres novada pašvaldības 2021. gada 14. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 21/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību Ogres novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Grozījumu izdošanas mērķi ir:

1) novērst situācijas, kad nekustamais īpašus netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, mudinot nekustamā īpašuma īpašnieku īpašumu sakārtot;

2) novērst situācijas, kad nekustamajā īpašumā veiktā ēkas (būves) būvniecība netiek pabeigta maksimālajā būvniecības termiņā.

Likums "Par nekustamā īpašuma nodokli", uz kura pamata saistošie noteikumi izdoti, termina "būvei piekritīgā zeme" saturu neatklāj, tamdēļ pašvaldībai ir rīcības brīvība interpretēt konkrēto terminu tiesību normu piemērošanas gaitā. Lai nepieļautu viena un tā paša termina piemērošana atšķirīgā veidā, proti, likums nav noteicis termina saturu un tiesības definēt terminu likumdevējs atstājis pašvaldības ziņā, nepieciešams noteikt šā termina saturu saistošajos noteikumos, tādējādi radot skaidru un noteiktu izpratni par šā termina piemērošanu. Ievērojot minēto, nepieciešams papildināt saistošo noteikumu pamatredakciju ar jaunu vienību (punktu), definējot terminu "būvei piekritīgā zeme", tādējādi izskaidrojot nekustamo īpašumu īpašniekiem kārtību, kādā jēdziens tiek interpretēts brīdī, kad Pašvaldība veic nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinu.

Saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta pirmo daļu nekustamā īpašuma nodokļa likmi, kas pārsniedz 1,5 procentus no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, pašvaldība nosaka tikai gadījumā, ja nekustamais īpašums netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai. Ar saistošajiem noteikumiem Pašvaldība ar 2024. gada 1. janvāri nosaka tiesības aplikt ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā nekustamo īpašumu, kas netiek uzturēts atbilstoši normatīvajiem aktiem. Normatīvo aktu prasības saistošo noteikumu izpratnē ir meliorācijas būvju, nekustamo īpašumu uzturēšanas prasības, ūdensteču, ūdenstilpju aizsargjoslu un tauvas joslu uzturēšanas prasības, būvniecības prasības attiecībā uz patvaļīgu būvniecību un ekspluatāciju, kanalizācijas būvju uzturēšanas un atkritumu apsaimniekošanas prasības, kas noteiktas Pašvaldības saistošajos noteikumos attiecīgajā jomā, Pašvaldības teritorijas plānošanas dokumentos vai attiecīgās jomas speciālajos normatīvajos aktos.

Savukārt, saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta 1.6 daļu būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā, ja to ir noteikusi pašvaldība savos saistošajos noteikumos, kurus tā publicē ne vēlāk kā līdz pirmstaksācijas gada 1. novembrim, no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

1) būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

2) būves kadastrālās vērtības.

Ar saistošajiem noteikumiem Pašvaldība ar 2026. gada 1. janvāri nosaka tiesības aplikt ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā būvi vai tai piekritīgo zemes vienību, ja ēkas (būves) būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošo noteikumu pieņemšana neietekmē 2023. gada budžetā plānoto ieņēmumu daļu, jo saistošie noteikumi tiek tieši piemēroti ar 2024. gada 1. janvāri un 2026. gada 1. janvāri.

Saistošo noteikumu īstenošanā nav plānota pašvaldības budžeta ieņēmumu daļas būtiska palielināšanās, jo saistošo noteikumu mērķis nav saņemt papildu finansiālo ieguvumu, bet novērst situācijas, kad nekustamais īpašus netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai un kad nekustamajā īpašumā veiktā ēkas (būves) būvniecība netiek pabeigta maksimālajā būvniecības termiņā.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Sabiedrības mērķgrupas, uz kurām attiecināms Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, ir fiziskas un juridiskas personas, kuru tiesiskā valdījumā atrodas nekustamais īpašums Ogres novada administratīvajā teritorijā:

1) kas netiek uzturēts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā;

2) kurā tiek veikta ēkas (būves) būvniecība, bet būvniecības process nav pabeigts būvniecības termiņa laikā.

Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums labvēlīgi ietekmēs iedzīvotāju paradumus uzturēt nekustamos īpašumus atbilstoši normatīvo aktu prasībām un veicinās būvniecības termiņu ievērošanu, tādējādi sekmējot sakoptāku un drošāku vidi Ogres novadā.

Noteikumu tiesiskais regulējums neradīs jaunas tiesības, bet nodrošinās taisnīgu un tiesisku noteikumu ievērošanu.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi – nav paredzēta.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu izpildi kontrolē Ogres novada pašvaldības Centrālā administrācija. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

Jautājumos par saistošo noteikumu piemērošanu iedzīvotāji var vērsties Ogres novada pašvaldības Centrālajā administrācijā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu grozījumi izstrādāti, pamatojoties uz likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta pirmo un 1.6 daļu. Saistošo noteikumu grozījumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas Pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Ogres novada pašvaldības Centrālā administrācija. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija, vai jaunu darba vietu izveide.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerēto mērķu sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minēto mērķu sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstāka juridiska spēka normatīviem aktiem.

Saistošie noteikumi atbilst likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajam pilnvarojumam pašvaldības domei izdot saistošos noteikumus, nosakot tiesības aplikt ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā nekustamo īpašumu, kas netiek uzturēts atbilstoši normatīvajiem aktiem, un būvi vai tai piekritīgo zemes vienību, ja būves būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Ar Ogres novada pašvaldības Finanšu komitejas 2023. gada 18. maija lēmumu Nr. 5 "Par saistošo noteikumu "Grozījumi Ogres novada pašvaldības 2021. gada 14. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 21/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību Ogres novadā"" projekta publicēšanu sabiedrības viedokļa noskaidrošanai" 2023. gada 18. maijā saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts publicēts pašvaldības interneta tīmekļa vietnē www.ogresnovads.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Termiņš viedokļa un priekšlikumu iesniegšanai noteikts līdz 2023.gada 1.jūnijam. Noteiktajā termiņā viedokļi un priekšlikumi Ogres novada pašvaldībā netika iesniegti.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks G. Sīviņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!