• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Jūrmalas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jūrmalas pilsētas domes 2023. gada 29. jūnija saistošie noteikumi Nr. 10 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 12.07.2023., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/op/2023/132.34

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 11

Par lokālplānojuma teritorijai starp 13. līniju, apbūves teritorijām Bulduru prospekta jūras pusē, Vienības prospektu un pludmali, Jūrmalā, grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

12.07.2023., Nr. 132

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jūrmalas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 10

Pieņemts: 29.06.2023.

OP numurs: 2023/132.34

2023/132.34
RĪKI

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Jūrmalas domes saistošie noteikumi Nr. 10

Jūrmalā 2023. gada 29. jūnijā (prot. Nr. 7, 12. p.)

Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībā

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
33. panta ceturto daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībā.

2. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 80 procenti no ienākumu mediānas pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 56 procenti pārējām personām mājsaimniecībā.

3. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Jūrmalas pilsētas domes 2021. gada 28. janvāra saistošie noteikumi Nr. 4 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Jūrmalas pilsētas pašvaldībā".

Jūrmalas domes priekšsēdētāja R. Sproģe

 

Paskaidrojuma raksts
Jūrmalas domes 2023. gada 29. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. 10 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. Saistošo noteikumu mērķis ir noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībā.

1.2. Saistošie noteikumi izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta ceturto daļu, kur ir noteikts, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas [..].

1.3. Saistošie noteikumi nepieciešami, lai Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem varētu saņemt pašvaldības atvieglojumus un sociālos pabalstus, ir nepieciešams noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Nepieciešamo finanšu līdzekļu apjomu ietekmē tādi faktori kā nodarbinātības situācija pilsētā un iedzīvotāju aktivitāte vēršoties pēc atbalsta. Ņemot vērā, ka personas ar noteiktajiem ienākumu sliekšņiem līdz šīm nav vērsušās pašvaldībā, nav precīzi nosakāms personu loks, kuras kvalificēsies pabalstu saņēmēju mērķgrupām. Vienlaikus, veicot provizorisko aprēķinu, secināms, ka mājsaimniecību skaits, kurām tiks noteikts maznodrošinātas mājsaimniecības (personas) statuss, paaugstinot maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, palielinās izdevumus papildus sociālās palīdzības jomā veselības aprūpes pabalstam trūcīgām un maznodrošinātām personām 20 % apmērā līdz pensiju un atlīdzību pārskatīšanai (indeksācijai), līdz ar to pabalstu piešķiršanu plānots nodrošināt Jūrmalas Labklājības pārvaldei (turpmāk – Labklājības pārvalde) apstiprinātā budžeta ietvarā 2023. gadam.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņu paaugstināšana radīs tiešu ietekmi uz nabadzības un sociālās atstumtības riskam vairāk pakļautu iedzīvotāju grupu (pensionāri, personas ar invaliditāti, zemu ienākumu mājsaimniecības, t.sk. ģimenes ar bērniem) situāciju, pozitīvi ietekmējot šo personu dzīves līmeņa izmaiņas nākotnē, palielinot viņu sociālo aizsardzību un pirktspēju un mazinot nabadzības risku un ienākumu nevienlīdzību.

3.2. Maznodrošinātas mājsaimniecības statuss dod tiesības saņemt ne tikai pašvaldības noteikto sociālo palīdzību, bet arī valsts noteiktus atvieglojumus, piemēram, saņemt valsts nodrošināto juridisko palīdzību, pretendēt uz atbrīvojumu no tiesas izdevumu atmaksas, kā arī saņemt elektroenerģijas pakalpojumu par samazinātu cenu.

3.3. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņu paaugstināšana nodrošinās lielākam skaitam iedzīvotāju iespēju saņemt pašvaldības atbalstu veselības aprūpei.

3.4. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņu paaugstināšana nerada ietekmi uz vidi, konkurenci, uzņēmējdarbības vidi Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  4.1. Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Labklājības pārvalde.

4.2. Kārtību, kādā tiek iesniegti nepieciešamie dokumenti un izskatīta mājsaimniecības atbilstība maznodrošinātas mājsaimniecības statusam (turpmāk – statuss) netiek mainīta, to nosaka Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumi Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu": vienai no mājsaimniecības personām jāvēršas Sociālajā dienestā iesniedzot iesniegumu un nepieciešamos dokumentus mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanai. Labklājības pārvalde atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktajiem kritērijiem izvērtē mājsaimniecības materiālo situāciju un sadarbībā ar iesniedzēju sagatavo iztikas līdzekļu deklarāciju, izmantojot valsts un pašvaldības informācijas sistēmās esošos datus un Labklājības pārvaldei iesniegtajos dokumentos iekļautās ziņas. Labklājības pārvalde mēneša laikā pēc dokumentu saņemšanas un deklarācijas sagatavošanas izvērtē mājsaimniecības materiālos resursus un nosaka mājsaimniecības atbilstību statusam.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. Saistošie noteikumi skar Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības funkciju sociālās palīdzības jomā. Ar saistošo noteikumu apstiprināšanu saturiski netiek veidota jauna pašvaldības autonomā funkcija, bet tiek precizēts esošais saturs.

5.2. Saistošo noteikumu izpildes administrēšanu nodrošinās Labklājības pārvalde, jaunas darba vietas netiks veidotas, jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem netiks noteikti. Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības cilvēkresursi, kas tiks iesaistīti saistošo noteikumu īstenošanā Labklājības pārvaldes personālresursi. Netiks veidotas jaunas darba vietas un netiks uzlikti jauni pienākumi vai uzdevumi jau esošajiem darbiniekiem.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpilde tiks nodrošināta Labklājības pārvaldes esošo funkciju un uzdevumu ietvaros, nav paredzēta jaunu institūciju izveide.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  7.1. Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir nepieciešams norādītā mērķa sasniegšanai.

7.2. Ar saistošajiem noteikumiem netiek ierobežotas personu pamattiesības. Izdodot saistošos noteikumus Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība, rīkojas atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā paredzētajam deleģējumam noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Sabiedrības viedokļa noskaidrošana tiks veikta atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam – saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts no 2023. gada 8. jūnija līdz 22. jūnijam tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.jurmala.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Minētajā termiņā iedzīvotāju iebildumi un priekšlikumi netika saņemti.

Jūrmalas domes priekšsēdētāja R. Sproģe

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!