• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Alūksnes novada domes 2023. gada 29. jūnija saistošie noteikumi Nr. 18/2023 "Par aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai Alūksnes novada teritorijā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.07.2023., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/op/2023/128.27

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Bauskas novada domes saistošie noteikumi Nr. 10

Par dzīvokļu izīrēšanas kārtību zemas īres dzīvojamās mājās Bauskas novadā

Vēl šajā numurā

05.07.2023., Nr. 128

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Alūksnes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 18/2023

Pieņemts: 29.06.2023.

OP numurs: 2023/128.27

2023/128.27
RĪKI

Alūksnes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Alūksnes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 18/2023

Alūksnē 2023. gada 29. jūnijā (prot. Nr. 8, 35. p.)

Par aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai Alūksnes novada teritorijā

Izdoti saskaņā ar
Pašvaldību likuma 44. panta pirmo daļu un
Ģenētiski modificēto organismu aprites likuma
22. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka aizliegumu Alūksnes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā audzēt ģenētiski modificētus kultūraugus.

2. Saistošie noteikumi darbojas visā Alūksnes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā – Alsviķu, Annas, Ilzenes, Jaunalūksnes, Jaunannas, Jaunlaicenes, Kalncempju, Liepnas, Malienas, Mālupes, Mārkalnes, Pededzes, Veclaicenes, Zeltiņu, Ziemera pagastu un Alūksnes pilsētas teritorijās.

3. Aizliegums ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai Alūksnes novada administratīvajā teritorijā ir spēkā 15 (piecpadsmit) gadus no šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

4. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Alūksnes novada pašvaldības 2015. gada 23. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 7/2015 "Par aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai Alūksnes novada teritorijā".

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers

 

Alūksnes novada domes 2023. gada 29. jūnija saistošo noteikumu Nr. 18/2023 "Par aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai Alūksnes novada teritorijā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis – preventīvi novērst negatīvo ietekmi uz cilvēku un dzīvnieku veselību un vidi, veicināt ilgtspējīgas bioloģiskās un konvencionālās lauksaimniecības, biotehnoloģijas attīstību.

1.2. Saistošie noteikumi nepieciešami, lai, aizliedzot Alūksnes novada administratīvajā teritorijā ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanu, novērstu negatīvo ietekmi uz cilvēku un dzīvnieku veselību un vidi, saglabātu bioloģisko daudzveidību, tīru augsni, zemes dzīles, gaisa telpu, ūdeni, veicinātu ilgtspējīgas lauksaimniecības un biotehnoloģijas attīstību.

1.3. Saistošie noteikumi izstrādāti pamatojoties uz Pašvaldību likuma 44. panta pirmo daļu un Ģenētiski modificēto organismu aprites likuma 22. panta otro un trešo daļu, kas paredz pašvaldībai tiesības izdot saistošos noteikumus par ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas aizliegumu uz laiku ne mazāku par 5 gadiem, šajā gadījumā – 15 (piecpadsmit) gadiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošo noteikumu īstenošana neatstās fiskālo ietekmi uz pašvaldības budžetu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. Saistošo noteikumu īstenošana neatstās sociālo ietekmi uz cilvēku dzīvesveidu, kultūru, labsajūtu, sabiedrību kopumā, kā arī ietekmi uz konkrētām sabiedrības grupām, tai skaitā sociālās atstumtības riskam pakļautajām sabiedrības grupām, personu ar invaliditāti vienlīdzīgām iespējām un tiesībām, uz dzimumu līdztiesību.

3.2. Saistošo noteikumu īstenošana novērsīs tiešas vai netiešas pārmaiņas vidē, kuras var ietekmēt cilvēku, viņa veselību un drošību, saglabās bioloģisko daudzveidību, augsni, zemes dzīles, ūdeni, gaisu, klimatu, ainavu, kultūras un dabas mantojumu un visu minēto jomu mijiedarbību.

3.3. Saistošo noteikumu īstenošana novērsīs tiešu ietekmi uz iedzīvotāju veselību.

3.4. Saistošo noteikumu īstenošana pašvaldības teritorijā veicinās bioloģiskās un konvencionālās lauksaimniecības, biotehnoloģijas esošās uzņēmējdarbības ilgtspējīgu attīstību.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  4.1. Saistošo noteikumu piemērošanā privātpersona var griezties Pārtikas un veterinārajā dienestā, Valsts vides dienestā, Valsts augu aizsardzības dienestā un Valsts darba inspekcijā, kas atbilstoši kompetencei uzrauga un kontrolē ģenētiski modificēto organismu apriti regulējošo normatīvo aktu izpildi.

4.2. Saistošo noteikumu projekts nemaina līdzšinējo kārtību.

4.3. Administratīvās procedūras notiek Ģenētiski modificēto organismu aprites likuma noteiktajā kārtībā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. Saistošie noteikumi tiek izstrādāti, pašvaldības funkcijas - veicināt dabas kapitāla ilgtspējīgu pārvaldību un apsaimniekošanu, kā arī noteikt publiskā lietošanā esoša pašvaldības īpašuma izmantošanas kārtību, ja likumos nav noteikts citādai izpildei. 

5.2. Saistošo noteikumu īstenošanā nav nepieciešami papildus pašvaldības cilvēkresursi, pienākumi iekļauti esošo cilvēkresursu amatu aprakstos.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildē pašvaldībā netiks veidotas jaunas institūcijas, tās uzraugošās darbības veic 4.1. punktā minētās institūcijas. 
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  7.1. Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

7.2. Samērīguma tests: 

7.2.1. pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai; 

7.2.2. pašvaldība paredzējusi saudzējošus līdzekļus leģitīmā mērķa sasniegšanai;

7.2.3. pašvaldības rīcība ir atbilstoša. 

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai un Ģenētiski modificēto organismu aprites likuma 22. panta ceturtajai daļai saistošo noteikumu projekts un to paskaidrojuma raksts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 09.05.2023. līdz  07.06.2023. publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.aluksne.lv sadaļā Sabiedrība/Sabiedrības līdzdalība/Viedokļa izteikšana par saistošo noteikumu projektiem. Viedokļa sniegšanas termiņš – 30 (trīsdesmit) dienas no saistošo noteikumu projekta publicēšanas. Tāpat pašvaldība nosūtīja paziņojumu par aizliegumu ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanai Alūksnes novada teritorijā Zemkopības ministrijai un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, informācijas publicēšanai mājaslapā.

8.2. Ievērojot Pašvaldības likuma 46. panta pirmās daļas 8. punktu un pamatojoties uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, biedrības "Zemes draugi" 2013. gada 30. aprīlī savstarpēji noslēgto "SADARBĪBAS MEMORANDU" par sadarbību kustības "Brīvs no ĢMO", pašvaldība 2023. gada 5. aprīlī nosūtījusi biedrībai "Zemes draugi", kā arī biedrībai "Zemnieku saeima" vēstuli, kurā līdz 2023. gada 17. aprīlim tika lūgts sniegt viedokli/ konsultāciju par ģenētiski modificētu kultūraugu ietekmi uz vidi, cilvēku un dzīvnieku veselību.

9. Informācija par sabiedrības izteiktajiem viedokļiem par saistošo noteikumu projektu Sabiedrības viedoklis par saistošo noteikumu projektu nav saņemts. Pašvaldība no biedrībām atbildes vēstules nav saņēmusi.

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!