• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ādažu novada domes 2022. gada 23. februāra saistošie noteikumi Nr. 14/2022 "Par pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2022., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/op/2022/54.11

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 7

Jēkabpils novada pašvaldības Jēkabpils pilsētas sabiedriskā transporta (autobuss) lietošanas noteikumi

Vēl šajā numurā

17.03.2022., Nr. 54

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ādažu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 14/2022

Pieņemts: 23.02.2022.

OP numurs: 2022/54.11

2022/54.11
RĪKI

Ādažu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ādažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 14/2022

Ādažos 2022. gada 23. februārī

Par pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā

APSTIPRINĀTI
ar Ādažu novada pašvaldības domes
2022. gada 23. februāra sēdes lēmumu (prot. Nr. 8 § 34)

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
6. panta otro daļu, 7. panta sesto daļu, 11. panta ceturto daļu,
14. panta pirmās daļas 6. punktu, 17. panta otro daļu,
21.7 panta pirmo daļu, 21.9 panta otro daļu
un 24. panta pirmo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Ādažu novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) sniedz palīdzību iedzīvotājiem dzīvokļa jautājumu risināšanā (turpmāk – Palīdzība).

2. Palīdzību var saņemt iedzīvotāji, kuri deklarējuši dzīvesvietu Ādažu novada administratīvajā teritorijā, bet citas personas – tikai normatīvajos aktos atsevišķi noteiktos gadījumos.

3. Lēmumus par personas atzīšanu par tiesīgu saņemt Palīdzību un iekļaušanu pašvaldības dzīvokļa jautājumu risināšanā sniedzamās palīdzības reģistrā (turpmāk – Palīdzības reģistrs), Palīdzības sniegšanu, atteikumu vai izslēgšanu no Palīdzības reģistra, pieņem pašvaldības dome, pamatojoties uz domes Izglītības, kultūras, sporta un sociālās komitejas (turpmāk – komiteja) atzinumu.

II. Palīdzības reģistri un reģistrācijas kārtība

4. Palīdzības saņemšanai personas tiek reģistrētas šādos Palīdzības reģistros:

4.1. 1. reģistrā "Pašvaldībai piederošas dzīvojamās telpas izīrēšana" – personas, kuras ar dzīvojamo telpu nodrošināmas pirmām kārtām atbilstoši likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" (turpmāk – Likums) 14. pantam;

4.2. 2. reģistrā "Sociālā dzīvokļa izīrēšana" – personas, kuras atzītas par tiesīgām īrēt sociālo dzīvokli atbilstoši Likuma 21.6 pantam;

4.3. 3. reģistrā "Īrētās dzīvojamās telpas apmaiņa pret citu dzīvojamo telpu" – personas, kuras īrē Pašvaldības piederošu vai uz likumīga pamata lietojumā esošu dzīvojamo telpu un vēlas apmainīt īrēto dzīvojamo telpu:

4.3.1. pret lielāku vai mazāku dzīvojamo telpu sakarā ar bērnu piedzimšanu vai citiem pamatotiem apstākļiem;

4.3.2. pret citu īrēto pašvaldības dzīvojamo telpu pašvaldības izīrēto telpu īrniekiem, par to savstarpēji rakstveidā vienojoties.

5. Personām, kurām Palīdzība sniedzama neatliekami saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 13. pantu, Palīdzības reģistru neveido, bet lēmumu par personas nodrošināšanu ar pagaidu dzīvojamo telpu dome pieņem piecu darba dienu laikā no iesnieguma saņemšanas.

6. Personu, kura atzīta par tiesīgu saņemt Palīdzību, reģistrē attiecīgajā Palīdzības reģistrā ar datumu, kad pašvaldības dome ir pieņēmusi lēmumu par personas atzīšanu par tiesīgu saņemt Palīdzību un iekļaušanu Palīdzības reģistrā.

7. Lēmumu par personas iekļaušanu Palīdzības reģistrā pašvaldības dome pieņem viena mēneša laikā no brīža, ka persona ir iesniegusi iesniegumu un visus dokumentus, kas pamato personas iekļaušanai Palīdzības reģistrā.

8. Palīdzības reģistrus uztur un aktualizē pašvaldības administrācijas Juridiskā un iepirkumu nodaļa.

III. Palīdzības saņemšanai iesniedzamie dokumenti

9. Persona, kura vēlas saņemt Palīdzību, iesniedz iesniegumu pašvaldībai klātienē Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā Gaujas iela 33A, Ādaži, Ādažu pagasts, Ādažu novads, vai Stacijas iela 5, Carnikava, Carnikavas pagasts, Ādažu novads, vai elektroniski valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv, izmantojot pašvaldības oficiālo e-adresi, vai ar drošu e-parakstu parakstītu iesniegumu, nosūtot to uz elektronisko pasta adresi dome@adazi.lv.

10. Persona, kas vēlas saņemt Palīdzību, iesniegumā norāda:

10.1. savu vārdu, uzvārdu, personas kodu;

10.2. savu deklarēto dzīvesvietu un faktisko dzīvesvietu, ja tā atšķiras no deklarētās ;

10.3. iespējamo Palīdzības veidu;

10.4. savā īpašumā, valdījumā vai tiesiskā lietojumā esošos nekustamos īpašumus Latvijas Republikas teritorijā vai apliecina, ka personai nepieder nekustamais īpašums;

10.5. ziņas par maznodrošinātas (trūcīgas) personas statusa piešķiršanu, norādot lēmuma pieņēmēju un lēmuma pieņemšanas datumu;

10.6. citu informāciju, kas ir par pamatu personas iekļaušanai Palīdzības reģistrā.

11. Papildu iesniegumam:

11.1. persona, kas vēlas saņemt 4.1. punktā noteikto palīdzību, iesniedz:

11.1.1. spēkā stājušos tiesas sprieduma kopiju par piespiedu izlikšanu no dzīvojamās telpas;

11.1.2. dokumentus, kas apliecina, ka persona atbilst kādam no Likuma 14. panta pirmās daļas 1. vai 2. punktā noteiktajiem kritērijiem, ja attiecīgā informācija nav pašvaldības rīcībā:

11.1.2.1. politiski represētas personas – politiski represētās personas apliecības kopiju;

11.1.2.2. personas, kuras pēc soda izciešanas atbrīvotas no ieslodzījuma vietas – personas atbrīvojuma izziņu.

11.2. persona, kas vēlas saņemt 4.3. apakšpunktā noteikto Palīdzību, norāda apstākļus, kas pamato nepieciešamību mainīt dzīvojamo telpu un pievieno šos apstākļus apliecinošu dokumentu kopijas. Iesniegumu paraksta visi pilngadīgie ģimenes locekļi.

12. Ja komitejai nepieciešama papildu informācija, lai sniegtu 3. punktā noteikto atzinumu, tā ir tiesīga pieprasīt personai papildus informāciju vai arī lūgt precizēt iesniegumu.

IV. Dzīvojamo telpu uzskaite

13. Pašvaldības dzīvojamo telpu uzskaiti veic pašvaldībai piederošās dzīvojamās telpas apsaimniekotājs (turpmāk – Institūcija), kas uztur pašvaldībai piederošo un palīdzības dzīvokļa jautājumu risināšanā vajadzībām īrēto dzīvojamo telpu reģistru. Informācija par neizīrētām pašvaldībai piederošām dzīvojamām telpām ir brīvi pieejama ikvienai personai, kas reģistrēta Palīdzības reģistros vai kurai šāda Palīdzība sniedzama neatliekami.

14. Piecu darba dienu laikā pēc Pašvaldībai piederošās dzīvojamās telpas atbrīvošanas, Institūcija pārbauda tās stāvokli un uzņem uzskaitē kā neizīrētu objektu.

V. Līguma noslēgšana

15. Pamatojoties uz domes lēmumu pašvaldībai piederošās dzīvojamās telpas un sociālā dzīvokļa īres līgumus slēdz Institūcija un persona, kura atzīta par tiesīgu īrēt dzīvojamo telpu.

16. Īres līguma termiņš:

16.1. pagaidu dzīvojamām telpām, kas izīrētas atbilstoši likuma "Par palīdzības sniegšanu" 13. panta ceturtās daļas 1. punkta "a" apakšpunktam un 2. punktam – līdz pašvaldības dzīvojamās telpas izīrēšanai, bet ne ilgāk kā 3 (trīs) mēneši;

16.2. personām, kurām tiek piešķirta Pašvaldības dzīvojamā telpa atbilstoši Likuma 14. pantam, izņemot šī panta pirmās daļas 3. punktā minēto gadījumu – 2 (divi) gadi;

16.3. personai, kurai palīdzība tiek sniegta saskaņā ar Likuma 14. panta pirmās daļas 3. punktu – uz laiku, līdz persona sasniedz 24 gadu vecumu;

16.4. sociālā dzīvokļa īres līgumam – 2 (divi) gadi. Pašvaldības Sociālais dienests ik pēc sešiem mēnešiem pārliecinās, vai nav zuduši apstākļi, uz kuru pamata sociālais dzīvoklis izīrēts attiecīgajai personai (ģimenei).

17. Ja faktiskie un tiesiskie apstākļi, pamatojoties uz kuriem pieņemts lēmums par Palīdzības piešķiršanu nav mainījušies, kā arī persona ir pildījusi īres līguma nosacījumus, iespējams slēgt jaunu īres līgumu pēc spēkā esošā līguma termiņa beigām. Iesniegumu ar lūgumu pagarināt īres līgumu persona iesniedz ne vēlāk kā viena mēneša laikā pirms līguma termiņa beigām.

18. Pašvaldība var izbeigt īres līgumu, ja īrnieks pārkāpj Dzīvojamo telpu īres likuma un īres līguma noteikumus.

19. Pašvaldības dzīvojamās telpas īres maksu un sociālā dzīvokļa īres maksu un ar dzīvokļa lietošanu saistīto maksājumu daļu, ko sedz pašvaldība, nosaka dome.

VI. Personas izslēgšana no palīdzības reģistra un atteikums sniegt palīdzību

20. Papildu Likuma 7. panta piektajā daļā minētajam, dome var pieņemt lēmumu par atteikumu atzīt personu par tiesīgu saņemt 4.1. apakšpunktā noteikto Palīdzību, ja:

20.1. pirms Palīdzības lūgšanas persona ar savu rīcību apzināti pasliktinājusi sava vai īrētā dzīvokļa tehnisko stāvokli, ko pierāda kompetentas institūcijas sastādīts apsekošanas akts;

20.2. piecus gadus pēc tam, kad personas īrētās dzīvojamās telpas īres līgums tika izbeigts sakarā ar dzīvojamās telpas vai mājas bojāšanu vai citādu dzīvojamās telpas lietošanas noteikumu pārkāpšanu;

20.3. piecus gadus pēc tam, kad personas dzīvojamās telpas īres līgums tika izbeigts sakarā ar īres maksas un maksas par pakalpojumiem parādu, lai gan persona varēja neuzkrāt parādu, jo personas ģimenes pilngadīgo ģimenes locekļu kopēji ienākumi īres līguma darbības laikā nebija zemāki par attiecīgajā mēnesī valstī noteikto viena iedzīvotāja pilna iztikas minimuma preču un pakalpojumu groza vidējo vērtību euro;

20.4. ja personai ir īres vai pakalpojumu maksas parāds par iepriekš īrēto pašvaldības dzīvojamo telpu un tā nav noslēgusi vienošanos par parāda atmaksu vai nepilda šo vienošanos.

21. Šo noteikumu 4.3. apakšpunktā noteiktā īrēto dzīvojamo telpu maiņu veic, ja personai par dzīvojamo telpu nav īres vai komunālo maksājumu parāda.

22. Personas izslēdz no Palīdzības reģistra Likuma 10. panta pirmajā daļā noteiktajos gadījumos.

VII. Noslēguma jautājumi

23. Domes lēmumus var apstrīdēt Administratīvajā tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

24. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Ādažu novada domes 2013. gada 22. oktobra saistošie noteikumi Nr. 33 "Par pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā".

25. Personām, kas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai bija reģistrētas Palīdzības saņemšanai saskaņā ar Ādažu novada domes 2013. gada 22. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 33 "Par pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" un Carnikavas novada domes 2012. gada 19. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. CND/SN/2012/19 "Sociālo dzīvokļu izīrēšanas kārtība Carnikavas novadā", piemēro pārejas periodu 3 (trīs) gadus no šo noteikumu spēkā stāšanās dienas. Pārejas perioda laikā personas ir tiesīgas turpināt saņemt palīdzību un īrēt pašvaldībai piederošu dzīvokli vai sociālo dzīvokli.

26. Pēc pārejas perioda beigām Pārejas noteikumu 1. punktā minētās personas var turpināt saņemt palīdzību un īrēt pašvaldībai piederošu dzīvokli var sociālo dzīvokli, ja to statuss atbilst likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 14. panta vai 21.6 panta nosacījumiem.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Sprindžuks

 

Paskaidrojuma raksts
Ādažu novada pašvaldības 2022. gada 23. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 14/2022 "Par pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma "Administratīvās teritorijas, to administratīvie centri un teritoriālā iedalījuma vienības – novada pilsētas un novada pagasti" 27. punktu, ar 2021. gada 1. jūliju Ādažu novadu veido Ādažu un Carnikavas pagasti, izveidojot jaunu publisku personu – Ādažu novada pašvaldība.

Atbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktam, 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus saistošos noteikumus.

2022. gada 1. janvārī spēkā stājās grozījumi likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā". Ar 2022. gada 15. janvāri spēku zaudēja likums "Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām", līdz ar to arī Carnikavas novada domes 2012. gada 19. septembra saistošie noteikumi Nr. CND/SN/2012/19 "Sociālo dzīvokļu izīrēšanas kārtība Carnikavas novadā".

2. Īss projekta satura izklāsts

Šajos noteikumos (turpmāk – Noteikumi) noteikta kārtība, kādā tiek reģistrētas personas, kurām nepieciešama palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanā un kārtība, kādā izskata iesniegumus un pieņem lēmumus par dzīvokļa izīrēšanu.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Noteikumu projekts neparedz būtisku ietekmi uz pašvaldības budžetu.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību (mērķgrupām) un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Noteikumu projekts tiešā veidā neietekmēs sabiedrību un uzņēmējdarbību.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Nav attiecināms.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Pēc Noteikumu projekta un tam pievienotā paskaidrojuma raksta izskatīšanas pašvaldības Finanšu komitejas sēdē un publicēšanas pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.adazi.lv, kā arī saņemto sabiedrības pārstāvju izteikto priekšlikumu vai iebildumu apkopošanas, būtiskākos no tiem, izvērtējot lietderības apsvērumus, paredzēts iekļaut Noteikumos.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Sprindžuks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!