• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Smiltenes novada domes 2022. gada 30. novembra saistošie noteikumi Nr. 38/22 "Dzīvokļu izīrēšanas kārtība zemas īres maksas mājokļos Smiltenes novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.2022., Nr. 252 https://www.vestnesis.lv/op/2022/252.40

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ventspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 24

Grozījumi Ventspils novada domes 2019. gada 27. decembra saistošajos noteikumos Nr. 9 "Par izglītojamo pārvadājumiem un braukšanas izdevumu kompensēšanas kārtību Ventspils novada pašvaldības administratīvajā teritorijā"

Vēl šajā numurā

29.12.2022., Nr. 252

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Smiltenes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 38/22

Pieņemts: 30.11.2022.

OP numurs: 2022/252.40

2022/252.40
RĪKI

Smiltenes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Smiltenes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 38/22

Smiltenē 2022. gada 30. novembrī

Dzīvokļu izīrēšanas kārtība zemas īres maksas mājokļos Smiltenes novadā

Apstiprināti ar Smiltenes novada pašvaldības domes
2022. gada 30. novembra lēmumu Nr. 582 (prot. Nr. 19, 62. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka mājsaimniecības reģistrācijas kārtību Smiltenes novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) dzīvokļu zemas īres mājokļos piešķiršanas reģistrā (turpmāk – Pašvaldības reģistrs).

2. Noteikumu izdošanas mērķis ir stimulēt mājokļu piedāvājumu Smiltenes novadā, nodrošināt cenas ziņā pieejamus mājokļus, veicināt darbaspēka reģionālo mobilitāti un palīdzēt piesaistīt kvalificētus speciālistus Smiltenes novadam.

3. Noteikumos ietvertie termini lietoti Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma un Ministru kabineta 2022. gada 14. jūlija noteikumu Nr. 459 "Noteikumi par atbalstu dzīvojamo īres māju būvniecībai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.4.i. investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros" (turpmāk – Ministru kabineta noteikumi Nr. 459) izpratnē.

4. Lietoto terminu skaidrojums:

4.1. Dzīvokļu komisija – Smiltenes novada pašvaldības Dzīvokļu komisija;

4.2. Dzīvoklis zemas īres mājoklī – vienas, divu, trīs vai vairāk istabu dzīvojamā platība dzīvojamā īres mājā, kas uzbūvēta Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.4.i. investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros.

5. Lēmumu par mājsaimniecības reģistrēšanu Pašvaldības reģistrā, atļauju nekustamā īpašuma attīstītājam ar mājsaimniecību slēgt dzīvokļa zemas īres mājoklī īres līgumu vai atteikumu, kā arī lēmumu par mājsaimniecības izslēgšanu no Pašvaldības reģistra pieņem Dzīvokļu komisija.

II. Mājsaimniecības reģistrācijas kārtība reģistrā

6. Dzīvokli zemas īres mājoklī ir tiesības īrēt mājsaimniecībai, kura šajos noteikumos noteiktajā kārtībā ir reģistrēta Pašvaldības reģistrā.

7. Pašvaldība iekārto un uztur atsevišķu Pašvaldības reģistru kooperatīvās sabiedrības biedru reģistrācijai, ja tiek saņemta attiecīga informācija no nekustamo īpašumu attīstītāja, kas ir kooperatīvā sabiedrība.

8. Pašvaldības reģistrā var tikt reģistrēta mājsaimniecība, kurai sadzīves apstākļu uzlabošanai nepieciešama dzīvojamā platība un:

8.1. mājsaimniecība atbilst Ministru kabineta noteikumu Nr. 459 35. punktā noteiktajiem mājsaimniecības, kurai var tikt izīrēts zemas īres mājoklis, kritērijiem;

8.2. nevienai no mājsaimniecībā dzīvojošām pilngadīgām personām īpašumā vai tiesiskā valdījumā nav dzīvojamās telpas Smiltenes novada teritorijā;

8.3. mājsaimniecība nav reģistrēta Smiltenes novada pašvaldības izīrējamo dzīvokļu reģistrā saskaņā ar saistošajiem noteikumiem par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā;

8.4. mājsaimniecībai ir pietiekami finanšu līdzekļi, lai papildus citu pamatvajadzību apmierināšanai veiktu samaksu par dzīvojamās telpas īri un ar tās lietošanu saistītajiem pakalpojumiem.

9. Papildus šo noteikumu 8. punktā minētajiem kritērijiem, Pašvaldības reģistrā zemāk uzskaitītajā prioritārajā secībā var tikt reģistrēta mājsaimniecība:

9.1. kurā vismaz viena mājsaimniecībā dzīvojošā persona ir ieguvusi atbilstošu kvalifikāciju jebkurā no sekojošām darbības nozarēm:

9.1.1. kurās nepieciešami nodarbinātie Pašvaldības attīstības programmā noteiktajās attīstāmajās nozarēs;

9.1.2. valsts funkciju nodrošināšanai saistītu pārvaldes uzdevumu vai ar Pašvaldības funkciju nodrošināšanu saistītu pārvaldes uzdevumu izpildei;

9.2. kurā dzīvo persona, kuras apgādībā ir un šajā mājsaimniecībā dzīvo vismaz trīs bērni līdz 24 gadu vecumam, kuri iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību.

10. Lai reģistrētos Pašvaldības reģistrā, mājsaimniecība iesniedz pašvaldībā šādus dokumentus:

10.1. iesniegumu, kurā norāda informāciju par mājsaimniecību (pielikumā);

10.2. apliecinājumu, ka personai un mājsaimniecībā dzīvojošām pilngadīgām personām Smiltenes novada administratīvajā novada teritorijā nav īpašumā vai valdījumā esošas dzīvojamās telpas;

10.3. Valsts ieņēmumu dienesta vai Kredītinformācijas biroja, vai līdzvērtīgas ārvalstu nodokļu administrācijas izziņu par iepriekšējā taksācijas gadā mājsaimniecības kopējiem mēneša neto vidējiem ienākumiem, par kuriem maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis;

10.4. apliecinājumu, ka mājsaimniecībai ir pietiekami finanšu līdzekļi, lai papildus citu pamatvajadzību apmierināšanai veiktu maksājumus par dzīvojamās telpas īri un ar to saistītiem maksājumiem;

10.5. apliecinājumu par mājsaimniecības atbilstību kādai no Noteikumu 9. punktā noteiktajām prioritātēm (ja attiecināms).

11. Iesniegumu paraksta visas mājsaimniecībā dzīvojošās pilngadīgās personas.

12. Dzīvokļu komisija pārbauda mājsaimniecību atbilstības kritērijus attiecīgajās informācijas sistēmās un datubāzēs un pieņem lēmumu par mājsaimniecības reģistrēšanu Pašvaldības reģistrā vai par atteikumu.

III. Dzīvokļu zemas īres mājokļos izīrēšanas atbilstības pārbaude

13. Mēneša laikā pēc tam, kad nekustamā īpašuma attīstītājs vai tā izvēlēts dzīvojamās īres mājas pārvaldnieks iesniedzis pašvaldībā informāciju par brīvu dzīvokļu zemas īres mājokļos izīrēšanu, Dzīvokļu komisija Pašvaldības reģistra secībā un, ņemot vērā noteikumos noteiktās prasības un prioritātes, rakstiski informē atbilstošo mājsaimniecību par piedāvājumu iepazīties ar dzīvokli zemas īres mājoklī un pieprasa mājsaimniecībai noteikumu 10.3. un 10.4. apakšpunktā minēto informāciju.

14. Ja mājsaimniecība reģistrēta Pašvaldības reģistrā noteikumu 9.1. apakšpunktā noteiktajā prioritātē, Dzīvokļu komisija mājsaimniecībai papildus pieprasa iesniegt:

14.1. dokumentu, kas apliecina mājsaimniecībā dzīvojošās personas izglītību un profesionālo kvalifikāciju attiecīgajā nozarē;

14.2. darba devēja izziņu par to, ka mājsaimniecībā dzīvojošā persona atrodas darba tiesiskajās attiecībās attiecīgajā nozarē un ka darba līgums ar personu noslēgts uz nenoteiktu laiku;

14.3. izziņa, kas apliecina atbilstību noteikumu 9.2. apakšpunktā noteiktajam;

15. Ja, pārbaudot informāciju par mājsaimniecību, Dzīvokļu komisija konstatē, ka nav zuduši apstākļi, uz kuru pamata mājsaimniecība tika reģistrēta Pašvaldības reģistrā, kā arī ir iesniegti visi nepieciešamie dokumenti un apliecinājumi, Dzīvokļu komisija pieņem lēmumu par mājsaimniecības atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām īrēt atbilstošu dzīvokli zemas īres mājoklī.

16. Informāciju par attiecīgās mājsaimniecības atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām īrēt atbilstošu dzīvokli zemas īres mājokli Dzīvokļu komisija 10 (desmit) dienu laikā no lēmuma pieņemšanas nosūta nekustamā īpašuma attīstītājam vai tā izvēlētam dzīvojamās īres mājas pārvaldniekam.

17. Dzīvokļu komisija izslēdz mājsaimniecību no Pašvaldības reģistra:

17.1. ja saņemts mājsaimniecības iesniegums par izslēgšanu no Pašvaldības reģistra;

17.2. ja, vienu reizi gadā veicot Palīdzības reģistra aktualizāciju, konstatēts, ka mājsaimniecība neatbilst noteikumu 10. punkta prasībām;

17.3. ja mājsaimniecība ir atteikusies no vismaz diviem dzīvokļu zemas īres mājoklī piedāvājumiem vai nav sniegusi atbildi uz tiem divu nedēļu laikā pēc paziņojumā norādītās dienas, kurā mājsaimniecībai bija iespējams iepazīties ar piedāvāto dzīvokli zemas īres mājoklī;

17.4. ja no nekustamā īpašuma attīstītāja vai tā izvēlētā dzīvojamās īres mājas pārvaldnieka saņemta informācija, ka mājsaimniecība noteiktajā termiņā nav noslēgusi īres līgumu.

IV. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

18. Dzīvokļu komisijas pieņemto lēmumu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Pašvaldības domē.

19. Pašvaldības domes lēmumu par apstrīdēto Dzīvokļu komisijas lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš

 

Pielikums
Smiltenes novada pašvaldības domes 2022. gada 30. novembra
saistošajiem noteikumiem Nr. 38/22

Smiltenes novada pašvaldībai

   
 

(vārds, uzvārds)

   
 

(personas kods)

   
 

(deklarētā dzīvesvieta)

Kontaktinformācija saziņai:

   
   
   
 

(adrese, e-adrese, e-pasta adrese, tālrunis)

iesniegums

Lūdzu reģistrēt Pašvaldības reģistrā mājsaimniecību:

 

(norādīt mājsaimniecībā dzīvojošās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu)

 

(norādīt mājsaimniecībā dzīvojošās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu)

 

(norādīt mājsaimniecībā dzīvojošās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu)

 

(norādīt mājsaimniecībā dzīvojošās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu)

 

(norādīt mājsaimniecībā dzīvojošās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu)

uz ____ istabu abu dzīvokļa īri zemas īres mājoklī.

____ Apliecinu/-ām, ka mājsaimniecībā dzīvojošai/-ām pilngadīgai/-ām personai/-ām nav īpašumā vai tiesiskā valdījumā esošas dzīvojamās telpas Smiltenes novadā.

_____ Apliecinu/-ām, ka mājsaimniecībai ir pietiekami finanšu līdzekļi, lai papildus citu pamatvajadzību apmierināšanai veiktu maksu par dzīvojamās telpas īri un ar tās lietošanu saistītajiem pakalpojumiem.

_____ Apliecinu, ka mājsaimniecība atbilst kādai no noteikumu saistošo noteikumu Nr. ___/22 noteiktajām prioritārajām grupām (atbilstošo atzīmēt) 9.1. punkts 9.2. punkts .

Pašvaldība informē Jūs, ka Jūsu personas datu (vārds, uzvārds, kontaktinformācija un cita informācija, ko Jūs sniedziet savā dokumentā) apstrādes mērķis – nodrošināt Smiltenes novada pašvaldības kompetencē esoša jautājuma, ko Jūs minat savā dokumentā, izskatīšanu. Nepieciešamības gadījumā var tikt iegūta informācija no citām sistēmām, lai izskatītu jautājumu.

Esmu/-am informēts/-i, ka mājsaimniecībā dzīvojošo personu dati tiks apstrādāti Smiltenes novada pašvaldības noteiktā mērķa īstenošanai. Datu apstrādes pārzinis: Smiltenes novada pašvaldība, reģistrācijas Nr. ___________________, juridiskā adrese Dārza ielā 3, Smiltenē, Smiltenes novadā, LV-4729, e-pasts dome@smiltenesnovads.lv, tālrunis 64774844.

Personas datu saņēmēji – attiecīgās Smiltenes novada pašvaldība un/vai valsts pārvaldes iestādes un/vai struktūrvienības, pašvaldības kapitālsabiedrības, kuru kompetencē ietilpst saņemtā dokumenta izskatīšana.

Piekrītu/am mājsaimniecībā dzīvojošo personu datu nodošanai nekustamā īpašuma attīstītājam vai dzīvojamās mājas apsaimniekotājam saziņai un īres līguma slēgšanai.

Tiesiskais pamats Jūsu personas datu apstrādei ir pārzinim tiesību aktos noteikto juridisko pienākumu izpilde, kā arī Iesniegumu likuma 2. panta pirmā daļa.

Jūsu personas dati tiks glabāti atbilstoši Arhīva likumam.

Informējam, ka Jums kā datu subjektam ir tiesības:

1. pieprasīt pārzinim piekļūt Jūsu kā datu subjekta apstrādātajiem personas datiem, lūgt neprecīzo personas datu labošanu vai dzēšanu, iesniedzot pamatojumu Jūsu lūgumam, likumā noteiktajos gadījumos lūgt Jūsu personas datu apstrādes ierobežošanu, kā arī iebilst pret apstrādi;

2. iesniegt sūdzību par nelikumīgu Jūsu personas datu apstrādi Datu valsts inspekcijā.

Pielikumā:

1. Izsniegta (-s) izziņa (-s) par mājsaimniecības kopējiem mēneša neto vidējiem ienākumiem (atzīmēt izsniedzējiestādi):

___ Valsts ieņēmumu dienests

___ Kredītinformācijas birojs

___ Cita iestāde_____________________________________

2. Citi dokumenti ______________________________________

     

vieta, datums

 

paraksts

 

Paskaidrojuma raksts
Smiltenes novada pašvaldības domes 2022. gada 30. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 38/22 "Dzīvokļu izīrēšanas kārtība zemas īres maksas mājokļos Smiltenes novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu projekts izstrādāts pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešā daļa, kas paredz, ka dome var pieņemt saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi. Proti, zemas cenas īres mājokļu nodrošināšana mājsaimniecībām ir pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva.

Saistošie noteikumi nosaka mājsaimniecības reģistrācijas kārtību dzīvokļu piešķiršanas reģistrā zemas īres mājokļos.

2. Projekta nepieciešamības pamatojums Ar 2022. gada 14. jūlija Ministru kabineta noteikumiem Nr. 459 "Noteikumi par atbalstu dzīvojamo īres māju būvniecībai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.4.i. investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros" (turpmāk – Ministru kabineta noteikumi Nr. 459) tika apstiprināta zemas īres maksas mājokļu būvniecības atbalsta programma. Atbalsta programmas mērķis ir dzīvojamo īres māju būvniecība ar mērķi veicināt būvniecības standartiem un energoefektivitātes prasībām atbilstošu zemas īres maksas mājokļu pieejamību mājsaimniecībām, kas nevar atļauties mājokli uz tirgus nosacījumiem. Ministru kabineta noteikumu Nr. 459 35.4. apakšpunkts noteic, ka dzīvokļi tiek izīrēti mājsaimniecībām, kas ir reģistrētas rindā atbilstoši pašvaldību saistošo noteikumu ietvaros noteiktajai izīrēšanas kārtībai, tajā skaitā paredzot prioritāro secību noteiktām iedzīvotāju grupām.

Pašvaldībā ir izteikts mājo

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nav ietekmes uz pašvaldības budžetu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Piesaistot jaunus iedzīvotājus novadam sekmēs uzņēmējdarbību.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Iesniegums par personas reģistrēšanu Smiltenes novada pašvaldības dzīvokļu piešķiršanas reģistrā zemas īres mājokļos persona iesniedz pašvaldībā.

Lēmumu par mājsaimniecības reģistrēšanu dzīvokļu piešķiršanas reģistrā zemas īres mājokļos, atļauju nekustamā īpašuma attīstītājam ar mājsaimniecību slēgt dzīvokļa zemas īres mājoklī īres līgumu vai atteikumu, kā arī lēmumu par mājsaimniecības izslēgšanu no dzīvokļu piešķiršanas reģistrā zemas īres mājokļos pieņem Smiltenes novada pašvaldības Dzīvokļu komisija.

Komisijas lēmumu var apstrīdēt Smiltenes novada pašvaldības domē. Pašvaldības domes lēmumu par apstrīdēto Dzīvokļu komisijas lēmumu persona var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts ievietots pašvaldības tīmekļvietnē www.smiltenesnovads.lv.

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!