• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ādažu novada domes 2022. gada 23. novembra saistošie noteikumi Nr. 81/2022 "Par Ādažu novada pašvaldības līdzfinansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumu veikšanai". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.2022., Nr. 237 https://www.vestnesis.lv/op/2022/237.18

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dienvidkurzemes novada domes lēmums Nr. 1141

Par detālplānojuma apstiprināšanu zemes vienībai Cīruļu iela 7A, Pāvilostā, Dienvidkurzemes novadā

Vēl šajā numurā

07.12.2022., Nr. 237

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ādažu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 81/2022

Pieņemts: 23.11.2022.

OP numurs: 2022/237.18

2022/237.18
RĪKI

Ādažu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ādažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 81/2022

Ādažos 2022. gada 23. novembrī

Par Ādažu novada pašvaldības līdzfinansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumu veikšanai

APSTIPRINĀTI
ar Ādažu novada pašvaldības domes
2022. gada 23. novembra lēmumu (prot. Nr. 45 § 15)

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
27.2 panta otrās daļas 4. punktu un piekto daļu

I. Lietotie termini

1. Līdzfinansējums – Ādažu novada pašvaldības finansējums daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumu veikšanai.

2. Energoaudits – sistemātiska procedūra pareizas informācijas ieguvei par enerģijas patēriņu ēkā, nosakot tā ietekmes faktorus un energoefektivitātes pasākumus.

3. Tehniskā apsekošana – daudzdzīvokļu dzīvojamo māju tehniskā stāvokļa apzināšana un izvērtēšana ārējos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pirms energoefektivitātes pasākumu veikšanas.

4. Atbalstāmās izmaksas – izmaksas, kuru segšanai pašvaldība piešķir līdzfinansējumu saskaņā ar šiem noteikumiem.

5. Pretendents – daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kopība, kas pretendē uz līdzfinansējuma saņemšanu.

6. Pilnvarnieks – dzīvokļu īpašnieku kopības pilnvarota persona normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, kura var būt dzīvokļu īpašnieku kopības izveidota sabiedrība, biedrība vai cita juridiska persona, kuru kopība pilnvarojusi pārvaldīt dzīvojamās mājas kopīpašumā esošās daļas, pārstāvēt kopību un veikt darbības, lai saņemtu līdzfinansējumu.

II. Vispārīgie jautājumi

7. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā pašvaldība līdzfinansē daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumus Ādažu novada administratīvajā teritorijā.

8. Līdzfinansējuma piešķiršanas mērķis ir uzlabot dzīvojamo māju energoefektivitāti, lai nodrošinātu dzīvojamā fonda ilgtspēju un energoresursu efektīvu izmantošanu.

9. Līdzfinansējumu viena saimnieciskā gada ietvaros piešķir atbilstoši pašvaldības kārtējā gada budžetā šim mērķim paredzētajiem finanšu līdzekļiem.

III. Prasības pretendentiem

10. Līdzfinansējumu var piešķirts, ja vienlaikus izpildās šādi nosacījumi:

10.1. dzīvojamā māja atrodas Ādažu novada administratīvajā teritorijā un ir nodota ekspluatācijā līdz 2000. gadam;

10.2. dzīvojamās mājas kopīpašumā esošās daļas pārvaldīšanai un apsaimniekošanai izveidota dzīvokļu īpašnieku sabiedrība vai Civillikumā noteiktajā kārtībā noslēgts līgums par mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu;

10.3. dzīvokļu īpašnieku kopība normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir pieņēmusi lēmumu par mājas energoefektivitātes apmaksāt paaugstināšanas pasākumu veikšanu, ar to saistīto izdevumu apmaksu un šim mērķim nepieciešamo finanšu līdzekļu ieguves veidu;

10.4. māja ir sadalīta dzīvokļu īpašumos un vienam īpašniekam pieder ne vairāk kā 25 % no kopējā dzīvokļu īpašumu skaita (procentuālais sadalījums neattiecas uz pašvaldībai piederošiem dzīvokļu īpašumiem);

10.5. mājas kopējā platība ir vairāk par 300 m2 un neapdzīvojamo telpu platība nepārsniedz 25 % no mājas kopējās platības;

10.6. Pilnvarniekam:

10.6.1. nav Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu un valsts sociālo apdrošināšanas obligāto iemaksu parādu, kuru kopsumma uz lēmuma par līdzfinansējuma piešķiršanas pieņemšanas dienu pārsniedz 150 euro;

10.6.2. uz lēmuma par līdzfinansējuma piešķiršanas pieņemšanas dienu nav pasludināts maksātnespējas process, tas neatrodas sanācijas vai tiesiskās aizsardzības procesā, tā saimnieciskā darbība nav apturēta, vai izbeigta, vai saskaņā ar komercreģistrā pieejamo informāciju tas neatrodas likvidācijas procesā;

10.7. daudzdzīvokļu mājas parādsaistībpilnvaru apjoms par saņemtajiem pakalpojumiem (apsaimniekošana, sadzīves atkritumu apsaimniekošana, siltumapgāde, ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumi) nepārsniedz 20 % no šo pakalpojumu rēķinu summas pēdējo 12 (divpadsmit) mēnešu laikā;

10.8. kopējais dzīvokļu īpašnieku nekustamā īpašuma nodokļa parāds (pamatparāds un nokavējuma nauda) par attiecīgajā mājā esošajām telpu grupām, mājai piesaistītajām palīgēkām un zemes gabalu nepārsniedz 10 % no līdzfinansējuma pieprasījuma taksācijas gadā aprēķinātās kopējās nekustamā īpašuma nodokļa summas par šajā punktā minētajiem nekustamajiem īpašumiem.

11. Līdzfinansējumu nepiešķir, ja:

11.1. šo noteikumu 13. punktā noteiktie pasākumi iepriekš tika finansēti no Eiropas Savienības fondiem, valsts budžeta vai pašvaldības budžeta līdzekļiem, vai citiem finanšu instrumentiem;

11.2. pretendents vai Pilnvarnieks sniedza pašvaldībai nepatiesu informāciju vai tīši maldināja saistībā ar plānoto energoefektivitātes pasākumu īstenošanu vai dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē pieņemto lēmumu tiesiskumu.

12. Pilnvarnieks iesniedz pašvaldībai iesniegumu (1. pielikums) un tajā norādītos dokumentus. Iesniegumu iesniedz atsevišķi katrai dzīvojamai mājai. 

IV. Atbalstāmās izmaksas un līdzfinansējuma apjoms

13. Līdzfinansējuma atbalstāmās izmaksas ir:

13.1. energoaudita izmaksas;

13.2. tehniskās apsekošanas izmaksas;

13.3. būvprojekta izstrādes izmaksas.  

14. Neatbalstāmās izmaksas ir:

14.1. dzīvojamās mājas kārtējās uzturēšanas izmaksas;

14.2. samaksa par aizdevuma izskatīšanu, noformēšanu un rezervēšanu, procentu maksājumi, soda procenti, maksa par finanšu transakcijām;

14.3. izmaksas, kas saistītas ar pieteikuma līdzfinansējuma saņemšanai sagatavošanu, t.sk. konsultāciju pakalpojumi, u.c.;

14.4. visas citas izmaksas, kas noteikumos nav noteiktas kā atbalstāmās.

15. Līdzfinansējuma apmērs:

15.1. energoaudita veikšanai – 100 % apmērā no mājas energoaudita izmaksām, bet ne vairāk kā 1000 euro;

15.2. tehniskās apsekošanas veikšanai – 100 % apmērā no mājas tehniskās apsekošanas izmaksām, bet ne vairāk kā 1000 euro;

15.3. būvprojekta izstrādei – 100 % apmērā, bet ne vairāk kā 5000 euro.

16. Līdzfinansējumu vienai dzīvojamajai mājai katrai atbalstāmajai izmaksai var saņemt vienu reizi.

V. Lēmumu pieņemšanas kārtība

17. Pretendentu atbilstību noteikumu prasībām izvērtē pašvaldības domes izveidota Līdzfinansējuma vērtēšanas komisija (turpmāk – komisija), pieņemot vienu no šādiem lēmumiem un rakstveidā informējot pretendentu:

17.1. par iesnieguma reģistrēšanu, ja iesniegums un tam pievienotie dokumenti atbilst noteikumu prasībām;

17.2. par atteikumu reģistrēt iesniegumu, ja iesniegums un tam pievienotie dokumenti neatbilst noteikumu prasībām, vai sniegtas nepatiesas ziņas, vai arī ja pašvaldības kārtējā gada budžeta ietvaros šim mērķim apstiprinātais finansējums ir izlietots.

18. Iesniegumu izvērtēšana notiek to reģistrācijas secībā. Komisija nosaka piešķiramo līdzfinansējuma daļu euro valūtā katram pretendentam, atbilstoši šo noteikumu nosacījumiem.

19. Ja komisijai, vērtējot iesniegumu, rodas šaubas par izmaksu atbilstību vidējām tirgus izmaksām, tā ir tiesīga pieprasīt Pilnvarniekam sniegt paskaidrojumus. Ja izmaksu atbilstība netiek pierādīta, komisija ir tiesīga izslēgt tās no atbalstāmajām izmaksām.

20. Ja dokumentos uzrādītajās atbalstāmajās izmaksās un darbu pieņemšanas–nodošanas aktos norādītajās izmaksās tiek konstatēta atšķirība, komisija ir tiesīga pārskatīt lēmumu par līdzfinansējuma apjomu un tas nevar būt lielāks par sākotnēji piešķirto.

21. Ja komisijas atbalstīto iesniegumu kopējais līdzfinansējuma apmērs pārsniedz attiecīgajam gadam pašvaldības budžetā apstiprināto, Pilnvarnieks līdzfinansējumu var saņemt pirmām kārtām (iesniegumu reģistrēšanas secībā) tiklīdz budžetā tiek iedalīti papildu līdzekļi.

VI. Līdzfinansējuma izmaksāšanas kārtība

22. Pēc komisijas lēmuma pieņemšanas, pašvaldība un Pilnvarnieks slēdz līgumu par līdzfinansējuma piešķiršanas un izlietošanas kārtību. Ja Pilnvarnieks neparaksta līgumu 20 (divdesmit) darba dienu laikā no lēmuma nosūtīšanas dienas, uzskatāms, ka Pilnvarnieks ir atteicies no līdzfinansējuma.

23. Pilnvarniekam ir pienākums pēc pašvaldības pieprasījuma rakstiski informēt par pašvaldības atbalstīto pasākumu izpildes gaitu.

24. Pretendents 3 (trīs) mēnešu laikā pēc līguma noslēgšanas par līdzfinansējuma saņemšanu energoaudita vai tehniskās apsekošanas veikšanai, pabeidz darbus un iesniedz pašvaldībai:

24.1. energoaudita vai tehniskās apsekošanas dokumentācijas kopiju (uzrādot oriģinālu);

24.2. darbu izpildītāja rēķinu par energoaudita vai tehniskās apsekošanas veikšanu kopiju (uzrādot oriģinālu);

24.3. samaksas dokumenta kopiju (uzrādot oriģinālu) par energoaudita vai tehniskās apsekošanas izstrādes veikšanu;

24.4. aizpildītu atskaiti par izlietoto līdzfinansējumu (2. pielikums);

24.5. rēķinu par līdzfinansējuma summu.

25. Pretendents 6 (sešu) mēnešu laikā pēc Līguma noslēgšanas par līdzfinansējuma saņemšanu būvprojekta izstrādei, pabeidz darbus un iesniedz pašvaldībai:

25.1. būvprojekta nodošanas-pieņemšanas akta kopiju (uzrādot oriģinālu), norādot būvprojekta saskaņošanas datumu būvvaldē;

25.2. izpildītāja rēķina par būvprojekta izstrādi kopiju (uzrādot oriģinālu);

25.3. samaksas dokumenta kopiju (uzrādot oriģinālu) par būvprojekta izstrādes veikšanu;

25.4. aizpildītu atskaiti par izlietoto līdzfinansējumu (2. pielikums);

25.5. rēķinu par līdzfinansējuma summu.

26. Līdzfinansējumu izmaksā Pilnvarniekam pēcapmaksas veidā, pārskaitot to uz Pilnvarnieka norādīto kredītiestādes norēķinu kontu 15 (piecpadsmit) darba dienu laikā pēc 24. un 25. punktā noteikto dokumentu saņemšanas un Pilnvarnieka rēķina saņemšanas dienas.

VII. Noslēguma jautājumi

27. Komisijas lēmumu var apstrīdēt pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijai.

28. Ar noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

28.1. Ādažu novada domes 2012. gada 25. septembra saistošie noteikumi Nr. 30 "Par Ādažu novada pašvaldības līdzfinansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumu veikšanai";

28.2. Carnikavas novada domes 2011. gada 21. septembra saistošie noteikumi Nr. CND/SN/2011/20 "Carnikavas novada pašvaldības palīdzības energoefektivitātes pasākumu veikšanai daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā piešķiršanas kārtības saistošie noteikumi".

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone

 

1. pielikums
Ādažu novada pašvaldības
2022. gada 23. novembra
saistošajiem noteikumiem Nr. 81/2022

Ādažu novada pašvaldībai

(juridiskās personas nosaukums, fiziskās personas vārds, uzvārds)
(adrese)
(reģistrācijas Nr., kontaktpersona, tālruņa numurs)

IESNIEGUMS

Lūdzu piešķirt pašvaldības līdzfinansējumu energoefektivitātes pasākumu veikšanai (atzīmēt vajadzīgo zemāk) veikšanai dzīvojamai mājai adresē

energoauditam

tehniskajai apsekošanai

būvprojekta izstrādei

Paredzamie izdevumi:

  Kopā
(EUR, bez PVN)
Pašu finansējums
(EUR, bez PVN)
Pašvaldības līdzfinansējums
(EUR, bez PVN)
Energoauditam      
Tehniskajai apsekošanai      
Būvprojekta izstrādei      
KOPĀ:      

Iesniegtie obligātie pielikumi:

Reģistrācijas anketa

Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līguma kopija

Pārvaldnieka reģistrācijas apliecības kopija

Pārvaldnieka statūtu kopija

Dzīvokļu īpašnieku kopsapulces vai aptaujas protokola kopijа

Pārvaldnieka izziņa par apsaimniekošanas maksas un komunālo pakalpojumu parāda apmēru par 12 mēnešiem

Energoefektivitātes pasākumu veikšanai iesniegtie dokumenti:

Energoaudita atskaite vai energopase (ja ir)

Tāme plānotajam energoauditam

Tehniskās apsekošanas atskaite

Tāme plānotajai tehniskajai apsekošanai

Būvvaldes saskaņojums veicamajiem darbiem

Apliecinājums par tehniskā projekta saskaņojumu būvvaldē

Līguma kopija par energoaudita/tehniskās apsekošanas/būvprojekta izstrādi

Darbu pieņemšanas-nodošanas akti

Maksājumu uzdevumu kopijas par izpildītiem darbiem

Līguma apliecināta kopija par mājas energoefektivitātes pakalpojumu

Papildu dati pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai:

1. Mājas kadastra apzīmējums  
2. Mājas adrese  
3. Mājas sērijas nr.  
4. Mājas stāvu skaits  
5. Mājas kopējā platība (m2)  
6. Dzīvokļu īpašumu platības: Dzīvojamās telpas (m2): Nedzīvojamās telpas (m2):
7. Pārvaldnieks: Dzīvokļu kooperatīvā sabiedrība

Biedrība

Pilnvarota persona

8. Pilnvarnieks nosaukums/vārds uzvārds  
9. Pilnvarnieka reģistrācijas nr. / personas kods  
10. Pilnvarnieka juridiskā adrese  
11. Pilnvarnieka e-pasta adrese  
12. Pilnvarnieksa telefons  
13. Pilnvarnieka kredītiestādes konta rekvizīti: Kredītiestāde:

Kods:

Konta Nr.:

14. Apsaimniekotājs: Pilnvarnieks Cita persona
15. Apsaimniekotāja nosaukums/vārds uzvārds  
16. Energoaudits ir veikts nav veikts
17. Tehniskais apsekojums ir veikts nav veikts
18. Esošā maksa par apsaimniekošanu (EUR/m2)  
19. Mājas uzkrāto līdzekļu apjoms (EUR)  
20. Mājas parādi (EUR)  
21. Iepriekš saņemtais finansējums no citiem finansēšanas avotiem ir saņemts   nav saņemts (aizpildīt 22. punktu)
22. ES fondi (gads, aktivitāte, summa EUR):  
  – valsts (gads, aktivitāte, summa)  
– pašvaldība (gads, aktivitāte, summa)  
– kredītiestāde (gads, aktivitāte, summa)  
– no mājas uzkrājuma (gads, aktivitāte, summa)  

Ar savu parakstu apliecinu sniegto datu pareizību

Pilnvarnieks:       /  
  (amats)   (paraksts)   (vārds, uzvārds)

20____. gada ____________________

 

2. pielikums
Ādažu novada pašvaldības
2022. gada 23. novembra
saistošajiem noteikumiem Nr. 81/2022

Ādažu novada pašvaldībai

ATSKAITE
Par izlietoto pašvaldības līdzfinansējumu energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu veikšanai daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā

Saskaņā ar līgumu par līdzfinansējuma energoefektivitātes pasākumu veikšanai piešķiršanu Nr._________,
kas noslēgts starp pašvaldību un
(finansējuma saņēmējs, reģistrācijas numurs)
dzīvojamā mājā
(adrese)

tika īstenoti šādi energoefektivitātes uzlabošanas pasākumi (atzīmēt atbilstošo):

energoaudits

tehniskā apsekošana

būvprojekta izstrāde

Energoefektivitātes pasākumu faktiskie izdevumi:

  Kopā
(EUR, bez PVN)

Pašu finansējums
(EUR, bez PVN)

Pašvaldības līdzfinansējums
(EUR, bez PVN)
Energoauditam      
Tehniskajai apsekošanai      
Būvprojekta izstrādei      
KOPĀ:      

Atskaitei pievienotie dokumenti  (atzīmēt pievienotos ar "X"):

  Energoaudita dokumentācija
  Tehniskās apsekošanas dokumentācija
  Būvprojekta pieņemšanas nodošanas akts
  Darba izpildītāja rēķins
  Dokuments, kas apliecina rēķina apmaksu
  Līdzfinansējuma saņēmēja rēķins

Ar savu parakstu apliecinu sniegto datu pareizību

Pilnvarnieks:       /  
  (amats)   (paraksts)   (vārds, uzvārds)

20____. gada ____________________

 

Paskaidrojuma raksts
Ādažu novada pašvaldības 2022. gada 23. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 81/2022 "Par Ādažu novada pašvaldības līdzfinansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumu veikšanai"

Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums (turpmāk – Likums) nosaka, ka ar 2021. gada 1. jūliju Ādažu novadu veido Ādažu pagasts un Carnikavas pagasts, kas nozīmē, ka tiek izveidota jauna publiska persona – Ādažu novada pašvaldība. Likuma pārejas noteikumu 17. punkts nosaka, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā pašvaldības dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus saistošos noteikumus.

2. Īss projekta satura izklāsts

Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka Ādažu novada pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanas nosacījumus, kārtību un apmēru, kādā tā līdzfinansē daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumus.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot pašvaldības jaunas institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci. Ietekme uz budžetu tiks katru gadu izvērtēta, plānojot budžetu nākamajam gadam.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību (mērķgrupām) un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Mērķgrupa, uz kuru attiecināms Noteikumu tiesiskais regulējums, ir dzīvojamo māju īpašnieki, kuri vēlas veikt daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas energoefektivitātes pasākumus. Noteikumi sekmē energoefektivitātes pasākumu veikšanu.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Pēc Noteikumu projekta un tam pievienotā paskaidrojuma raksta izskatīšanas pašvaldības Finanšu komitejas sēdē, Noteikumu projekts tiks publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.adazi.lv publiskai apspriešanai.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!