• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Latvijas Banka
Latvijas Banka publicē noteikumus un normatīvos norādījumus par kredītiestāžu darbību regulējošajām prasībām, kredītiestāžu darbību raksturojošo rādītāju aprēķināšanas un komercsabiedrību pārskatu sagatavošanas un iesniegšanas kārtību.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 2022. gada 28. novembra noteikumi Nr. 232 "Statistisko datu par valūtu tirdzniecības darījumiem sagatavošanas un iesniegšanas noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 2.12.2022., Nr. 234 https://www.vestnesis.lv/op/2022/234.17

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vispārīgais administratīvais akts Nr. NKMP/2022/14.2-07/ 5793

Vietējas nozīmes arhitektūras pieminekļa izmantošanas un saglabāšanas norādījumi

Vēl šajā numurā

02.12.2022., Nr. 234

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: noteikumi

Numurs: 232

Pieņemts: 28.11.2022.

OP numurs: 2022/234.17

2022/234.17
RĪKI

Latvijas Bankas noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Latvijas Bankas noteikumi Nr. 232

Rīgā 2022. gada 28. novembrī

Statistisko datu par valūtu tirdzniecības darījumiem sagatavošanas un iesniegšanas noteikumi

Izdoti saskaņā ar Latvijas Bankas likuma
63. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. prasības un kārtību, saskaņā ar kuru Latvijā reģistrētas kredītiestādes un citās valstīs reģistrētu kredītiestāžu filiāles Latvijā (turpmāk – kredītiestāde), kā arī valūtu tirdzniecības sabiedrības sagatavo un iesniedz Latvijas Bankai statistiskos datus par ārvalstu valūtu pirkšanas vai pārdošanas (turpmāk – valūtu tirdzniecība) darījumiem (turpmāk – statistiskie dati);

1.2. statistisko datu iesniegšanas termiņus;

1.3. statistisko datu glabāšanas ilgumu.

2. Noteikumos lietoti šādi termini:

2.1. ārvalstu valūta – jebkura valūta, izņemot euro;

2.2. cita atvasinātā finanšu instrumenta darījums – tāds atvasinātā finanšu instrumenta darījums, kas nav nākotnes darījums vai valūtas mijmaiņas darījums;

2.3. klients – persona, ar kuru kredītiestāde vai valūtu tirdzniecības sabiedrība veic valūtu tirdzniecības darījumu;

2.4. nākotnes darījums – biržā netirgots nākotnes darījums ar nosacījumu pirkt vai pārdot valūtu noteiktā nākotnes datumā par darījuma slēgšanas brīdī noteikto valūtas kursu, kā arī nepiegādājamais nākotnes darījums (non-deliverable forward), t. i., darījums, kurā valūtu fiziska piegāde nav nepieciešama un kurā norēķins tiek veikts par starpību starp līgumā paredzēto darījuma valūtas kursu un norēķinu dienā dominējošo valūtas kursu;

2.5. darījums bezskaidrā naudā – valūtu tirdzniecības darījums, kura veikšanai nav izmantota skaidrā nauda;

2.6. darījums skaidrā naudā – valūtu tirdzniecības darījums, kura veikšanai ir izmantota skaidrā nauda, t. sk. ārvalstu valūtas skaidrās naudas pirkšana vai pārdošana par skaidro naudu, ārvalstu valūtas skaidrās naudas pirkšana vai pārdošana, izmantojot norēķinu karti vai ieskaitot nopirkto vai pārdoto ārvalstu valūtu kredītiestādes norēķinu kontā;

2.7. tagadnes darījums – valūtu tirdzniecības darījums, ko veic divu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas brīža, neieskaitot valūtas mijmaiņas darījuma tagadnes posmu (spot leg), valūtas mijmaiņas darījumus uz nakti (overnight swap) un nākamās dienas valūtas mijmaiņas darījumus (spot next swap);

2.8. valūtas mijmaiņas darījums – darījums, kurā darījuma puses vienojas par divu valūtu apmaiņu uz noteiktu periodu (FX swap);

2.9. vidējais svērtais valūtas kurss – valūtu tirdzniecības kurss attiecībā pret euro, kas aprēķināts saskaņā ar šo noteikumu 9.4. apakšpunktā noteikto kārtību.

3. Citu terminu lietojums atbilst Latvijas Bankas noteikumos, kas nosaka statistisko datu par kredītiestāžu un citu monetāro finanšu iestāžu finansiālo stāvokli (MBP) sagatavošanas un iesniegšanas prasības un kārtību, sniegtajam šo terminu skaidrojumam.

4. Statistiskie dati nepieciešami Latvijas Bankas uzdevumu veikšanai, t. sk. lai sagatavotu valūtas tirgu raksturojošo statistiku, analizētu valūtas tirgus attīstību un norises tautsaimniecībā, veiktu finanšu tirgus un tā dalībnieku uzraudzību un informētu citas institūcijas un sabiedrību par valūtas tirgus attīstības tendencēm.

5. Statistiskos datus Latvijas Banka var nodot Latvijas Bankas likuma 71. panta otrajā un trešajā daļā minētajām iestādēm, ievērojot minētajā likumā noteiktās prasības.

6. Statistiskos datus Latvijas Banka glabā pastāvīgi.

II. Statistisko datu sagatavošanas un iesniegšanas vispārējās prasības un kārtība un iesniegšanas termiņi

7. Statistiskos datus atbilstoši šo noteikumu 1. pielikumam "Valūtu tirdzniecības darījumu pārskats" (turpmāk – Valūtu tirdzniecības darījumu pārskats) kredītiestāde un valūtu tirdzniecības sabiedrība sagatavo par kalendāro mēnesi un iesniedz piecu darbdienu laikā pēc kalendārā mēneša beigām.

8. Statistiskos datus Latvijas Bankai iesniedz elektroniskā veidā saskaņā ar Latvijas Bankas noteikumiem, kuri regulē elektronisko informācijas apmaiņu ar Latvijas Banku, kredītiestādes – izmantojot paaugstinātās drošības sistēmu, valūtu tirdzniecības sabiedrības – izmantojot nebanku statistikas sistēmu.

9. Valūtu tirdzniecības darījumu pārskatā uzrāda identisko raksturlielumu līmenī agregētu valūtu tirdzniecības darījumu apjomu attiecīgajā ārvalstu valūtā, apjomu euro un vidējo svērto valūtas kursu, t. sk.:

9.1. apjomu uzrāda veselos skaitļos;

9.2. apjomu euro valūtu tirdzniecības darījumiem par euro aprēķina, apjomu dalot ar attiecīgās ārvalstu valūtas mēneša vidējo svērto valūtas kursu attiecībā pret euro;

9.3. vidējo svērto valūtas kursu uzrāda valūtu tirdzniecības darījumiem par euro kā decimāldaļskaitli ar četriem cipariem aiz komata;

9.4. vidējo svērto valūtas kursu aprēķina kā vidējo svērto rādītāju:

9.4.1. sākotnēji aprēķina dienas vidējo svērto valūtas kursu atsevišķi ārvalstu valūtu pirkšanas un ārvalstu valūtu pārdošanas darījumiem saskaņā ar šo piemēru:

Attiecīgajā darījumā izmantotais pirkšanas (pārdošanas) kurss (ārvalstu valūta par euro)

Attiecīgajā darījumā izmantotais euro apjoms

Summa ārvalstu valūtā

1.2800

1 875.00

2 400

1.2900

50 387.60

65 000

1.3000

576.92

750

Kopā

52 839.52

68 150

Dienas vidējais svērtais valūtas pirkšanas (pārdošanas) kurss

68 150 : 52 839.52 = 1.2898

9.4.2. pēc dienas vidējā svērtā valūtas kursa aprēķināšanas aprēķina mēneša vidējo svērto valūtas kursu atsevišķi ārvalstu valūtu pirkšanas un ārvalstu valūtu pārdošanas darījumiem, izmantojot katras kalendārā mēneša dienas darījumu apjomu un dienas vidējo svērto valūtas kursu.

10. Valūtu tirdzniecības darījumu pārskatā ārvalstu valūtas kodu uzrāda saskaņā ar starptautisko standartu ISO 4217 "Valūtu un resursu kodi".

11. Ja kredītiestādes un valūtu tirdzniecības sabiedrības rīcībā ir informācija par klientu, Valūtu tirdzniecības darījumu pārskata ailēs "Klienta valsts kods" un "Klienta sektora kods" kredītiestāde un valūtu tirdzniecības sabiedrība uzrāda attiecīgi klientam atbilstošo klienta valsts kodu un klienta sektora kodu. Ja kredītiestādes un valūtu tirdzniecības sabiedrības rīcībā nav informācijas par klientu, par šādiem darījumiem klienta valsts kodu un klienta sektora kodu Valūtu tirdzniecības darījumu pārskatā neuzrāda.

12. Klienta valsts, klienta sektora, darījuma veida, valūtu tirdzniecības veida, maiņas valūtas un finanšu instrumenta uzrādīšanai izmanto kodus, kas ietverti šo noteikumu 2. pielikumā "Valūtu tirdzniecības darījumu pārskatā izmantotie kodi".

III. Valūtu tirdzniecības darījumu pārskata sagatavošanas un iesniegšanas prasības un kārtība kredītiestādei

13. Valūtu tirdzniecības darījumu pārskatā kredītiestāde atsevišķi uzrāda nopirkto un pārdoto ārvalstu valūtu (atsevišķi par euro un par ārvalstu valūtām) klientu valstu dalījumā, klientu sektoru dalījumā, valūtu tirdzniecības veidu dalījumā un finanšu instrumentu dalījumā.

14. Aili "Valūtu tirdzniecības veida kods" kredītiestāde aizpilda valūtu tirdzniecības darījumiem par euro un uzrāda valūtu tirdzniecības darījumam atbilstošo valūtu tirdzniecības veida kodu.

15. Ja kredītiestāde ārvalstu valūtu pērk vai pārdod par citu ārvalstu valūtu (turpmāk –maiņas valūta), kredītiestāde Valūtu tirdzniecības darījumu pārskatā uzrāda tikai pārdotās ārvalstu valūtas apjomu vai tikai nopirktās ārvalstu valūtas apjomu, ailē "Maiņas valūtas kods" uzrādot atbilstošo maiņas valūtas kodu. Ja kredītiestāde ārvalstu valūtu pērk vai pārdod par euro, aili "Maiņas valūtas kods" kredītiestāde neaizpilda.

16. Valūtu tirdzniecības darījumiem par citu ārvalstu valūtu ailē "Apjoms (veselos euro)" kredītiestāde uzrāda apjomu euro saskaņā ar grāmatvedībā izmantojamo attiecīgās ārvalstu valūtas kursu attiecīgā kalendārā mēneša pēdējā dienā.

17. Valūtu tirdzniecības darījumu, kurā tiek izmantota tranzītvalūta (vehicle/hub currency), t. i., kurā iesaistītas trīs valūtas un viena no tām ir tranzītvalūta, kredītiestāde uzrāda kā divus atsevišķus valūtu tirdzniecības darījumus par tranzītvalūtu.

18. Valūtu tirdzniecības darījumu pārskatā uzrāda tos tagadnes darījumus, valūtas mijmaiņas darījumus, nākotnes darījumus un darījumus ar citiem atvasinātajiem finanšu instrumentiem, kuru pamatā esošais primārais finanšu instruments ir valūta vai valūtas indekss, visās ārvalstu valūtās, kuri noslēgti attiecīgajā kalendārajā mēnesī, neatkarīgi no tā, vai to izpilde vai norēķins par tiem notiek vai nenotiek attiecīgā kalendārā mēneša laikā.

19. Valūtas mijmaiņas darījumu, nākotnes darījumu un darījumu ar citu atvasināto finanšu instrumentu, kura pamatā esošais primārais finanšu instruments ir valūta vai valūtas indekss, apjomu uzrāda atbilstoši to nominālajai vai nosacītajai pamatvērtībai darījuma dienā.

20. Ailē "Finanšu instrumenta kods" kredītiestāde uzrāda valūtu tirdzniecības darījumam atbilstošo finanšu instrumenta kodu.

IV. Valūtu tirdzniecības darījumu pārskata sagatavošanas un iesniegšanas prasības un kārtība valūtu tirdzniecības sabiedrībai

21. Valūtu tirdzniecības sabiedrība Valūtu tirdzniecības darījumu pārskatā aizpilda ailes "Ārvalstu valūtas kods", "Klienta valsts kods", "Klienta sektora kods", "Darījuma veida kods", "Apjoms (veselos skaitļos)", "Vidējais svērtais valūtas kurss" un "Apjoms (veselos euro)", un atsevišķi uzrāda:

21.1. nopirkto un pārdoto ārvalstu valūtu skaidrā naudā par euro klientu valstu dalījumā un klientu sektoru dalījumā;

21.2. latu skaidrās naudas maiņu pret euro.

22. Lai uzrādītu latu skaidrās naudas maiņu pret euro, Valūtu tirdzniecības darījumu pārskatā valūtu tirdzniecības sabiedrība aizpilda ailes "Ārvalstu valūtas kods", "Darījuma veida kods" un "Apjoms (veselos skaitļos)", minētajās ailēs uzrādot attiecīgi valūtas kodu "LVL", darījuma veida kodu "N" (Nopirkts) un latu apjomu, kas apmainīts pret euro.

V. Noslēguma jautājumi

23. Valūtu tirdzniecības sabiedrība statistiskajiem datiem par 2022. gada decembri, 2023. gada janvāri, februāri, martu, aprīli, maiju un jūniju piemēro Latvijas Bankas 2009. gada 13. maija noteikumus Nr. 36 "Ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanas un pārdošanas noteikumi". Šajā punktā minētos statistiskos datus iesniedz Latvijas Bankai triju darbdienu laikā pēc attiecīgā kalendārā mēneša beigām.

24. Kredītiestāde statistiskajiem datiem par 2022. gada decembri, 2023. gada janvāri, februāri, martu, aprīli, maiju un jūniju piemēro Latvijas Bankas 2013. gada 16. maija noteikumus Nr. 101 "Ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas pārskatu sagatavošanas noteikumi". Šajā punktā minētos statistiskos datus iesniedz Latvijas Bankai piecu darbdienu laikā pēc attiecīgā kalendārā mēneša beigām.

25. Atzīt par spēku zaudējušiem Latvijas Bankas 2013. gada 16. maija noteikumus Nr. 101 "Ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas pārskatu sagatavošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2013, Nr. 103).

26. Noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks

 

1. pielikums
Latvijas Bankas 2022. gada 28. novembra
noteikumiem Nr. 232

Valūtu tirdzniecības darījumu pārskats

20____. gada    
 

(kalendārais mēnesis)

 

Valūtu tirdzniecības sabiedrības vai kredītiestādes nosaukums    

Valūtu tirdzniecības sabiedrības reģistrācijas numurs vai kredītiestādes kods    

Ārvalstu valūtas kods

Klienta valsts kods

Klienta sektora kods

Darījuma veida kods

Valūtu tirdzniecības veida kods

Maiņas valūtas kods

Finanšu instrumenta kods

Apjoms
(veselos skaitļos)

Vidējais svērtais valūtas kurss1

Apjoms
(veselos euro)

A

B

C

D

E

F

G

01

02

03

                   
                   
                   

Kontrolsumma2

     

1 Vidējo svērto valūtas kursu uzrāda kā decimāldaļskaitli ar četriem cipariem aiz komata.
2 Kontrolsumma ir aritmētiska ailes rādītāju summa.

Izpildītājs    

Iesniegšanas datums

 
 

(vārds, uzvārds; e-pasta adrese; tālruņa numurs)

     

Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks

 

2. pielikums
Latvijas Bankas 2022. gada 28. novembra
noteikumiem Nr. 232

Valūtu tirdzniecības darījumu pārskatā izmantotie kodi

Nosaukums

Kods

Skaidrojums

1

2

3

Darījuma veida kods N Nopirkts
P Pārdots
Valūtu tirdzniecības veida kods IV103 Darījums skaidrā naudā
IV104 Darījums bezskaidrā naudā
Maiņas valūtas kods USD ASV dolāri
C13 Ārvalstu valūtas, izņemot USD
Finanšu instrumenta kods SP Tagadnes darījums
FU Nākotnes darījums
SW Valūtas mijmaiņas darījums
CT Cita atvasinātā finanšu instrumenta darījums
Klienta valsts kods LV Latvija
Z9 Valsts, kas nav Latvija
Klienta sektora kods SK12I Monetārās finanšu iestādes, izņemot centrālo banku (t. i., kredītiestādes, krājaizdevu sabiedrības, naudas tirgus fondi un elektroniskās naudas iestādes, kuras uzsākušas elektroniskās naudas emisiju)
SK12D Finanšu sabiedrības, izņemot monetārās finanšu iestādes (piemēram, valūtu tirdzniecības sabiedrības, apdrošināšanas sabiedrības, pensiju fondi un citi finanšu starpnieki, finanšu palīgsabiedrības)
SK19H Nefinanšu sabiedrības, valdība un mājsaimniecību apkalpojošās bezpeļņas organizācijas
SK14 Mājsaimniecības

Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!