• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Finanšu un kapitāla tirgus komisija
Finanšu un kapitāla tirgus komisija publicē normatīvos noteikumus, ieteikumus un lēmumus, kā arī informāciju par kredītiestādes noguldītājiem garantētās atlīdzības izmaksas veidu un kārtību, laiku un vietu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2022. gada 15. novembra noteikumi Nr. 200 "Uzraudzībai papildus nepieciešamo pārskatu sagatavošanas normatīvie noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.2022., Nr. 225 https://www.vestnesis.lv/op/2022/225.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts meža dienesta informācija

Par mikrolieguma izveidošanu

Vēl šajā numurā

21.11.2022., Nr. 225

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: noteikumi

Numurs: 200

Pieņemts: 15.11.2022.

OP numurs: 2022/225.5

2022/225.5
RĪKI

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 200

Rīgā 2022. gada 15. novembrī

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr. 47 3. p.)

Uzraudzībai papildus nepieciešamo pārskatu sagatavošanas normatīvie noteikumi

Izdoti saskaņā ar Kredītiestāžu likuma
50. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. "Uzraudzībai papildus nepieciešamo pārskatu sagatavošanas normatīvo noteikumu" (turpmāk – noteikumi) mērķis ir noteikt prasības tādas informācijas saņemšanai, kas Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (turpmāk – Komisija) ir nepieciešama uzraudzības funkciju veikšanai. Noteikumi nosaka kārtību, kādā šī informācija tiek sagatavota un iesniegta Komisijai.

2. Noteikumi ir saistoši Latvijas Republikā reģistrētām kredītiestādēm (turpmāk – kredītiestāde) un citu dalībvalstu un ārvalstu kredītiestāžu filiālēm (turpmāk – filiāle).

II. Pārskatu sagatavošana un iesniegšana Komisijai

3. Kredītiestāde un filiāle sagatavo un iesniedz šo noteikumu 1. pielikumā ietverto informāciju par klientu, izņemot monetārās finanšu iestādes, (turpmāk – klienti) noguldījumu apmēru un šādu klientu skaitu saskaņā ar šajā pielikumā ietvertajām norādēm par informācijas sniegšanu.

4. Kredītiestāde sagatavo un iesniedz šo noteikumu 2. pielikumā ietvertās divas veidnes par noguldījumiem, kas piesaistīti noguldījumu platformās. Veidnes aizpilda saskaņā ar šajā pielikumā sniegtajām norādēm.

5. Kredītiestāde sagatavo un iesniedz šo noteikumu 3. pielikumā ietverto informāciju par bilancē atspoguļotajiem naudas līdzekļiem, kuri saskaņā ar Kredītiestāžu likuma 172. panta pirmās daļas prasībām nav jāiekļauj kredītiestādes mantas sarakstā maksātnespējas procesa laikā, un arestētajiem naudas līdzekļiem.

6. Informāciju par ikdienas noguldījumu apmēru un klientu skaitu kredītiestāde un filiāle saskaņā ar šo noteikumu 1. pielikumu sagatavo par stāvokli:

6.1. darba dienas beigās un iesniedz Komisijai līdz nākamās darba dienas plkst. 12.00;

6.2. pārskata mēneša beigās, ja tā nav darba diena, un iesniedz Komisijai līdz nākamās darba dienas plkst. 12.00.

7. Informāciju par noguldījumiem, kas piesaistīti noguldījumu platformās, kredītiestāde saskaņā ar šo noteikumu 2. pielikumu sagatavo par stāvokli katra ceturkšņa pēdējā datumā un iesniedz Komisijai līdz 1. februārim, 1. maijam, 1. augustam un 1. novembrim.

8. Informāciju par kredītiestādes bilancē atspoguļotajiem naudas līdzekļiem, kas saskaņā ar Kredītiestāžu likuma 172. panta pirmās daļas prasībām nav jāiekļauj kredītiestādes mantas sarakstā maksātnespējas procesa laikā, un arestētajiem naudas līdzekļiem kredītiestāde saskaņā ar šo noteikumu 3. pielikumu sagatavo par stāvokli katra ceturkšņa pēdējā datumā un iesniedz Komisijai līdz 1. februārim, 1. maijam, 1. augustam un 1. novembrim.

9. Informāciju sagatavo saskaņā ar Komisijas normatīvajos noteikumos, kas nosaka prasības elektroniski sagatavoto pārskatu iesniegšanai, noteikto kārtību. Noteikumu 3. punktā minēto informāciju sniedz XBRL (Extensible Business Reporting Language) faila formātā saskaņā ar Komisijas sagatavoto taksonomiju, ar kuru var iepazīties Komisijas mājaslapā, vai XLSX (Microsoft Excel Open XML) faila formātā, izmantojot Komisijas sagatavoto un Datu ziņošanas sistēmā publicēto XLSX failu. Noteikumu 4. un 5. punktā minēto informāciju kredītiestāde sniedz XLSX faila formātā, izmantojot Komisijas sagatavoto un Datu ziņošanas sistēmā publicēto XLSX failu.

10. Ja Komisija konstatē, ka informācija sagatavota kļūdaini, par to paziņo informācijas iesniedzējam. Šādā gadījumā kredītiestāde vai filiāle informāciju sagatavo un iesniedz Komisijai atkārtoti. Ja Komisija nav norādījusi citu termiņu, laboto informāciju iesniedz nekavējoties. Par spēkā esošu uzskata pēdējo iesniegto failu.

III. Noslēguma jautājumi

11. Pirmo reizi šo noteikumu 4. un 5. punktā minētos pārskatus sagatavo par stāvokli 2022. gada 31. decembrī.

12. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Komisijas 2020. gada 8. septembra normatīvie noteikumi Nr. 149 "Informācijas par ikdienas noguldījumu apmēru un klientu skaitu sagatavošanas normatīvie noteikumi".

13. Noteikumi stājas spēkā 2022. gada 1. decembrī.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas
priekšsēdētājas p.i. padomes locekle K. Černaja-Mežmale

 

1. pielikums

2. pielikums

3. pielikums

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!