• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kuldīgas novada domes 2022. gada 29. septembra saistošie noteikumi Nr. KNP/2022/28 "Grozījumi Kuldīgas novada saistošajos noteikumos Nr. KNP/2021/5 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem un nodokļa piemērošanu Kuldīgas novadā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2022., Nr. 215 https://www.vestnesis.lv/op/2022/215.17

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Madonas novada domes saistošie noteikumi Nr. 39

Par valsts nodevas atvieglojumu bāriņtiesas sniegtajam pakalpojumam Madonas novadā

Vēl šajā numurā

04.11.2022., Nr. 215

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Kuldīgas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: KNP/2022/28

Pieņemts: 29.09.2022.

OP numurs: 2022/215.17

2022/215.17
RĪKI

Kuldīgas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Kuldīgas novada domes saistošie noteikumi Nr. KNP/2022/28

Kuldīgā 2022. gada 29. septembrī

Grozījumi Kuldīgas novada saistošajos noteikumos Nr. KNP/2021/5 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem un nodokļa piemērošanu Kuldīgas novadā"

APSTIPRINĀTI
ar Kuldīgas novada domes
2022. gada 29. septembra sēdes lēmumu
(prot. Nr. 13, p. 110)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1. panta otrās daļas 9.1 punktu,
2. panta 8.1 daļu, 3. panta 1.4 un 1.6 daļu,
5. panta 1.1 daļu, trešo un ceturto daļu

Izdarīt Kuldīgas novada domes 2021. gada 26. augustā apstiprinātajos Kuldīgas novada saistošajos noteikumos Nr. KNP/2021/5 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem un nodokļa piemērošanu Kuldīgas novadā" šādus grozījumus:

1. Papildināt saistošos noteikumus ar vienību "Pārejas noteikums".

2. Iekļaut saistošo noteikumu Pārejas noteikumos 1. punktu šādā redakcijā:

"1. Saistošo noteikumu 7. punkts stājas spēkā ar 2024. gada 1. oktobri".

3. Šie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas likuma "Par pašvaldībām" 45. pantā noteiktajā kārtībā.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja I. Bērziņa

 

Paskaidrojuma raksts
Kuldīgas novada saistošajiem noteikumiem Nr. KNP/2022/28 "Grozījumi Kuldīgas novada saistošajos noteikumos Nr. KNP/2021/5 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem un nodokļa piemērošanu Kuldīgas novadā""

Projekta nepieciešamības pamatojums Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta (16) daļa nosaka: "Būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā, ja to ir noteikusi pašvaldība savos saistošajos noteikumos, kurus tā publicē ne vēlāk kā līdz pirmstaksācijas gada 1. novembrim.

Kuldīgas novada dome 26.08.2021. sēdē apstiprināja saistošos noteikumus Nr. KNP/2021/5 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem un nodokļa piemērošanu Kuldīgas novadā" (protokols Nr. 4., p. 35), kuru 7. punkts paredz iepriekš citētās likuma normas piemērošanas kārtību.

Saskaņā ar Būvniecības likuma 5. panta pirmās daļas 1. punktu 2014. gada 1. oktobrī stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 500 "Vispārīgie būvnoteikumi", kuri paredz maksimālo būvdarbu veikšanas laiku, kas ir astoņi gadi no atzīmes saņemšanas būvatļaujā par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi.

Lai gan kopš Būvniecības likuma normas spēkā stāšanās pagājuši noteiktie astoņi gadi, tomēr Kuldīgas novada pašvaldības būvvaldes kapacitātes trūkuma dēļ līdz šim nav apzināti visi objekti, kas atbilstu iepriekš minētās normas pazīmēm un būtu apliekami ar paaugstinātu nodokļa likmi. Ņemot vērā, ka daļa objektu ir apsekoti, bet daļa – nav, secināms, ka pastāvētu nevienlīdzīga situācija starp vienādos apstākļos esošiem nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem, kas attiecīgi nebūtu samērīgi un pieļaujami.

Vienlaikus konstatējams, ka Covid-19 pandēmijas t.i., aptuveni kopš 2021. gada ir izveidojusies situācija, ka faktiskā būvju kadastrālās uzmērīšanas pasūtījuma plānotā izpilde noteikta ilgāka kā Ministru kabineta noteikumos noteiktais izpildes termiņš (līdz pat 7 mēnešiem), attiecīgi daļa no nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem, kas ir savlaicīgi uzsākuši būves nodošanu ekspluatācijā, tomēr nevar to pabeigt no tiem neatkarīgu apstākļu dēļ.

Īss projekts satura izklāsts Projekts paredz atlikt Saistošo noteikumu 7. punkta piemērošanu līdz 2024. gada 1. oktobrim.
Projekta nepieciešamības pamatojums Noteikumi nepieciešami, lai precizētu termiņu, no kura var piemērot paaugstinātu nodokļa likmi.
Projekta ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
Projekta ietekme uz pašvaldības budžetu Budžeta ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa būtiski nemainīsies.
Projekta ietekme uz administratīvajām procedūrām Noteikumi ir saistoši visām Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā esošajām fiziskajām un juridiskajām personām, kuras ir nekustamā īpašuma nodokļa maksātāji un kuras skar attiecīgā norma.
Konsultācijas ar privātpersonām Nav attiecināms.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja I. Bērziņa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!