• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija publicē:
  • lēmumus par tarifu aprēķināšanas metodiku un lēmumus, ar kuriem noteikts tarifs;
  • noteikumus par Regulatoram regulāri iesniedzamās informācijas veidiem, apjomu un iesniegšanas termiņiem;
  • vispārējās atļaujas noteikumus;
  • ziņojumus par izmaksu aprēķināšanas un attiecināšanas metodikas ievērošanu un ziņojumus, kuros informē par universālā pakalpojuma saistību tīrajām izmaksām.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2022. gada 29. septembra lēmums Nr. 189 "Par tiesībām SIA "BALTENEKO" noteikt saražotās siltumenerģijas tarifus". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 3.10.2022., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/op/2022/191.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts meža dienesta informācija

Par mikrolieguma izveidošanu

Vēl šajā numurā

03.10.2022., Nr. 191

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 189

Pieņemts: 29.09.2022.

OP numurs: 2022/191.10

2022/191.10
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr. 189

Rīgā 2022. gada 29. septembrī (prot. Nr. 41, 5. p.)

Par tiesībām SIA "BALTENEKO" noteikt saražotās siltumenerģijas tarifus

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – Regulators) 2022.gada 2.septembrī saņēma SIA "BALTENEKO", vienotais reģistrācijas numurs: 40003350097, juridiskā adrese: Gaujas iela 25A, Ādaži, Ādažu novads, LV-2164, 2022.gada 2.septembra iesniegumu ar lūgumu izsniegt atļauju pašai noteikt katlumājā Attekas ielā 43, Ādažos, Ādažu novadā, saražotās siltumenerģijas tarifus (turpmāk – atļauja) saskaņā ar Regulatora 2010.gada 14.aprīļa lēmumu Nr.1/7 "Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika" (turpmāk – Metodika), ja ir mainījusies kurināmā (šķeldas) cena.

Regulators konstatē

1. Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļa noteic, ka energoapgādes komersants, kas piegādā siltumenerģiju enerģijas lietotājiem, pārdod siltumenerģiju tiem nepieciešamajā vai noteiktajā kvalitātē un pieprasītajā daudzumā par Regulatora noteiktajiem tarifiem vai par tarifiem, ko noteicis attiecīgais pakalpojumu sniedzējs saskaņā ar Regulatora noteikto tarifu aprēķināšanas metodiku, ja ir saņemta Regulatora atļauja, izņemot Enerģētikas likuma 49.panta pirmajā un 1.1daļā minētos gadījumus.

2. Metodikas 43.7punkts noteic, ka komersants var iesniegt Regulatoram pamatotu pieprasījumu atļaut pašam noteikt tarifus saskaņā ar Metodiku.

3. No Metodikas 43.8punkta izriet, ka Regulators pēc komersanta pieprasījuma atbilstoši Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļai var dot uz noteiktu termiņu atļauju komersantam pašam noteikt tarifus saskaņā ar Metodiku, ja ir mainījusies kurināmā cena. Atļaujā Regulators nosaka atskaites periodu komersanta iesniedzamajai informācijai par kurināmā cenu izmaiņām.

4. Metodikas 43.9punkts noteic, ja komersants ir saņēmis 43.8punktā minēto atļauju un komersants pieņem lēmumu par jauniem tarifiem, tad ne vēlāk kā 30 dienas pirms jauno tarifu spēkā stāšanās brīža komersants publicē tarifus oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", nosūta attiecīgajai pašvaldībai iedzīvotāju informēšanai un ievietošanai tās mājaslapā internetā un publicē savā mājaslapā internetā, ja tāda ir, un vienlaikus iesniedz Regulatoram pamatojumu jaunajiem tarifiem, iesniedzot Metodikas 43.91. līdz 43.94.apakšpunktā noteikto informāciju.

5. SIA "BALTENEKO" saražotās siltumenerģijas tarifi ir apstiprināti ar Regulatora 2022.gada 31.marta lēmumu Nr.54 "Par SIA "BALTENEKO" katlumājā Attekas ielā 43, Ādažos, Ādažu novadā, saražotās siltumenerģijas tarifiem" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 65.nr.) (turpmāk – Lēmums Nr.54). Ar Lēmumu Nr.54 apstiprināto saražotās siltumenerģijas tarifu veidojošajās izmaksās ir iekļautas dabasgāzes un šķeldas kā kurināmā izmaksas.

6. SIA "BALTENEKO" pilnvarotais pārstāvis attālināti piedalījās Regulatora padomes sēdē un uzturēja lūgumu SIA "BALTENEKO" izsniegt atļauju pašai noteikt saražotās siltumenerģijas tarifus, ja ir mainījusies kurināmā (šķeldas) cena.

Regulators secina

1. SIA "BALTENEKO" ir iesniegusi pamatojošus dokumentus atļaujas saņemšanai pašai noteikt saražotās siltumenerģijas tarifus saskaņā ar Metodiku kurināmā (šķeldas) cenas izmaiņu gadījumā.

2. Regulators secina, ka būtisks nosacījums atļaujas saņemšanai ir Lēmums Nr.54, kuru pieņemot Regulators izvērtēja visas SIA "BALTENEKO" izmaksas saistībā ar siltumenerģijas ražošanas pakalpojuma sniegšanu. Ņemot vērā minēto, atļaujas termiņš nosakāms, līdz stājas spēkā citi saskaņā ar likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" (turpmāk – Likums) 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprināti SIA "BALTENEKO" saražotās siltumenerģijas tarifi.

3. Pēc atļaujas piešķiršanas SIA "BALTENEKO" pašai noteikt saražotās siltumenerģijas tarifus Likuma un enerģētikas nozares speciālo normatīvo aktu tiesību normas nodrošina Regulatora tiesības uzraudzīt SIA "BALTENEKO" darbību un aizstāvēt lietotāju tiesības saņemt saražotās siltumenerģijas pakalpojumu par tarifiem, kuri atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

4. Regulators secina, ka piešķirtā atļauja SIA "BALTENEKO" pašai noteikt katlumājā Attekas ielā 43, Ādažos, Ādažu novadā, saražotās siltumenerģijas tarifus ļaus SIA "BALTENEKO" savlaicīgāk reaģēt uz kurināmā (šķeldas) cenas izmaiņām un noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām. Atļauja SIA "BALTENEKO" pašai noteikt katlumājā Attekas ielā 43, Ādažos, Ādažu novadā, saražotās siltumenerģijas tarifus nozīmē SIA "BALTENEKO" tiesības izvēlēties, vai un kad atļauju izmantot.

Vienlaicīgi, lai nodrošinātu lietotāju interešu aizstāvību, nosakāms atļaujas nosacījums – SIA "BALTENEKO" pienākums pašai saskaņā ar Metodiku noteikt katlumājā Attekas ielā 43, Ādažos, Ādažu novadā, saražotās siltumenerģijas tarifus pie dažādām dabasgāzes cenām, ja kurināmā (šķeldas) cena būs zemāka nekā piemērotajā saražotās siltumenerģijas tarifā.

Šāds nosacījums nodrošinās šā lēmuma atbilstību Likuma 1., 5.pantam un 20.panta pirmajai daļai, nosacījums ir samērīgs ar SIA "BALTENEKO" noteiktajām tiesībām līdz ar atļaujas piešķiršanu un atbilst šā lēmuma mērķim – piešķirt tiesības SIA "BALTENEKO" saskaņā ar Metodiku savlaicīgi noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

5. Saņemot no SIA "BALTENEKO" Metodikas 43.91. līdz 43.94.apakšpunktā noteikto informāciju saistībā ar aprēķinātajiem katlumājā Attekas ielā 43, Ādažos, Ādažu novadā, saražotās siltumenerģijas tarifiem, Regulators 21 dienas laikā pēc jauno tarifu un pamatojuma saņemšanas izvērtēs iesniegto tarifu atbilstību Metodikai un iesniegto tarifu pamatojumu, kas nodrošinās Regulatora uzraudzību pār SIA "BALTENEKO" aprēķinātajiem katlumājā Attekas ielā 43, Ādažos, Ādažu novadā, saražotās siltumenerģijas tarifiem. Ja Regulators 21 dienas laikā pēc jauno tarifu un pamatojuma saņemšanas pieņems lēmumu par SIA "BALTENEKO" iesniegto tarifu neatbilstību Metodikai vai noraidīs iesniegto tarifu pamatojumu, tarifi nestāsies spēkā SIA "BALTENEKO" noteiktajā termiņā un Regulators rīkosies atbilstoši Metodikas 43.12punktā noteiktajam.

Saskaņā ar Metodikas 11., 43.7 un 43.8punktu, pamatojoties uz likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 1.pantu, 5.pantu, 7.pantu, 9.panta pirmās daļas 1.punktu, 9.punktu un otro daļu, 10.panta pirmo daļu, 20.panta pirmo daļu, 25.panta pirmo daļu, Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļu, Administratīvā procesa likuma 55.panta 1.punktu, 65.panta pirmo daļu, 68.panta pirmo, otro un trešo daļu,

padome nolemj:

1. piešķirt SIA "BALTENEKO" atļauju pašai saskaņā ar Metodiku noteikt katlumājā Attekas ielā 43, Ādažos, Ādažu novadā, saražotās siltumenerģijas tarifus kurināmā (šķeldas) cenas izmaiņu gadījumā;

2. noteikt atļaujas termiņu – no šā lēmuma spēkā stāšanās brīža, līdz stāsies spēkā citi saskaņā ar Likuma 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprināti katlumājā Attekas ielā 43, Ādažos, Ādažu novadā, saražotās siltumenerģijas tarifi SIA "BALTENEKO";

3. noteikt atļaujas nosacījumu – SIA "BALTENEKO" pienākumu pašai saskaņā ar Metodiku noteikt katlumājā Attekas ielā 43, Ādažos, Ādažu novadā, saražotās siltumenerģijas tarifus pie dažādām dabasgāzes cenām, ja kurināmā (šķelda) cena būs zemāka nekā piemērotajā saražotās siltumenerģijas tarifā;

4. uzdot SIA "BALTENEKO" informēt Regulatoru par jauniem noslēgtajiem šķeldas piegādes līgumiem vai izmaiņām esošajos līgumos, iesniedzot līgumu vai papildu vienošanās kopijas, kā arī sniegt informāciju, kas pamato saimnieciski izdevīgākā šķeldas cenas piedāvājuma izvēli, trīs darba dienu laikā pēc līgumu parakstīšanas.

Ja mainās tarifus ietekmējošie faktori vai SIA "BALTENEKO" neievēro normatīvos aktus un atļaujas nosacījumu, Regulators var atcelt šo lēmumu.

Lēmums stājas spēkā ar tā parakstīšanas dienu.

Šo administratīvo aktu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzina vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto administratīvo aktu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētāja A. Ozola

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!