• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tukuma novada domes 2022. gada 25. maija saistošie noteikumi Nr. 41 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Tukuma novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.2022., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/op/2022/146.11

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 42

Par licencēto makšķerēšanu Kliģu ezerā

Vēl šajā numurā

01.08.2022., Nr. 146

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Tukuma novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 41

Pieņemts: 25.05.2022.

OP numurs: 2022/146.11

2022/146.11
RĪKI

Tukuma novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 41

Tukumā 2022. gada 25. maijā (prot. Nr. 9, 4. §)

Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Tukuma novadā

APSTIPRINĀTI
ar Tukuma novada domes
25.05.2022. lēmumu (prot. Nr. 9, 5. §)

Precizēti ar Tukuma novada domes 27.07.2022.
lēmumu (prot. Nr. 12, 2. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 10. punktu, Dzīvnieku aizsardzības likuma
8. panta trešo un ceturto daļu, Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa
noteikumiem Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku
turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs,
kā arī suņu apmācībai" 13. punktu, Ministru kabineta
2011. gada 21. jūnija noteikumu Nr. 491 "Mājas (istabas) dzīvnieku
reģistrācijas kārtība" 3. punktu, Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra
noteikumu Nr. 678 "Klaiņojošu suņu un kaķu
izķeršanas prasības" 16. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka prasības, kādas ir jāievēro mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijai (uzskaitei), īpašnieku vai turētāju tiesības un pienākumus, atbildību par noteikumu neievērošanu, kā arī klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu mājas (istabas) dzīvnieku izķeršanas kārtību.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. bezsaimnieka kaķis – sterilizēts kaķis, kas uzturas dzīvojamo māju tuvumā, tiek barots un kam tiek nodrošināta labturība;

2.2. klaiņojošs mājas dzīvnieks – bez pajumtes un īpašnieka vai turētāja aprūpes vai uzraudzības palicis mājas dzīvnieks;

2.3. mājas dzīvnieks – suns un kaķis.

3. Noteikumu mērķis ir panākt Tukuma novada administratīvajā teritorijā vienotu mājas dzīvnieku reģistrāciju (uzskaiti) un to identifikāciju, samazināt mājas dzīvnieku radīto traumu skaitu un iespēju inficēties ar trakumsērgu un citām infekcijas slimībām, novērst vides piesārņošanu un mājas dzīvnieku klaiņošanu, veicināt veselīgu un tīru vidi, lai mājas dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, panākt, lai mājas dzīvnieka īpašnieks vai turētājs rūpētos par labvēlīgu attieksmi pret viņa īpašumā vai turējumā esošo dzīvnieku.

4. Noteikumi ir saistoši visām fiziskajām un juridiskajām personām Tukuma novada administratīvajā teritorijā, kuru īpašumā vai valdījumā ir mājas dzīvnieki.

II. Mājas dzīvnieku turēšanas kārtība

5. Suņa īpašniekam vai turētājam ir pienākums nodrošināt, ka suns:

5.1. ir apzīmēts ar pasīvu lasāmrežīma radiofrekvences identifikācijas ierīci (turpmāk – implantēta mikroshēma), kas reģistrēta mājas dzīvnieku vienotajā valsts informācijas sistēmā "Lauksaimniecības datu centra informācijas sistēma";

5.2. netiek vests pastaigā vietā, kur izvietota pilsētas, pagasta pārvalžu vai Kandavas un pagasta apvienības saskaņota norāde, ka suņu atrašanās pilsētas vai ciema attiecīgajā vietā nav atļauta;

5.3. neatrodas Tukuma novada administratīvās teritorijas Rīgas jūras līča piekrastes pludmalē bez pavadas.

6. Bezsaimnieka kaķi atļauts turēt pilsētā vai lauku apdzīvotā vietā dzīvojamo māju tuvumā, ja tiek nodrošināta tā labturība un apzīmēšana.

7. Personai, kas baro mājas dzīvnieku sabiedriskā vietā, jānodrošina barošanas vietas sakopšana.

III. Klaiņojošu mājas dzīvnieku izķeršana un izolācija

8. Par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu mājas dzīvnieku, kas atrodas Tukuma novada administratīvajā teritorijā, jāziņo Tukuma novada vienotajam dispečerdienestam pa tālruni 8881.

9. Par ievainotu mājas dzīvnieku vai publiskā vietā esošu mājas dzīvnieka līķi, kas atrodas Tukuma novada administratīvajā teritorijā, jāziņo Tukuma novada vienotajam dispečerdienestam pa tālruni 8881.

10. Klaiņojošu, bezpalīdzības stāvoklī nonākušu vai agresīvu mājas dzīvnieku izķeršanu Tukuma novadā veic persona, ar kuru Tukuma novada pašvaldība ir noslēgusi līgumu par mājas dzīvnieku izķeršanu un nogādāšanu patversmē.

11. Mājas dzīvnieka īpašnieks vai turētājs, ja īpašnieks to ir pilnvarojis, izņem savu mājas dzīvnieku no dzīvnieku patversmes, uzrādot mājas dzīvnieka pasi vai vakcinācijas apliecību, un atbilstoši patversmes cenrādim sedz izmaksas, kas saistītas ar mājas dzīvnieka izķeršanu, izmitināšanu un aprūpi.

IV.  Noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu

12. Pašvaldības policija kontrolē noteikumu izpildi, tajā skaitā veic mājas dzīvnieku reģistrācijas izpildes uzraudzību un kontroli, kā arī veic administratīvā pārkāpuma procesu.

13. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Tukuma novada domes Administratīvā komisija.

14. Par noteikumu II. nodaļā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no divām līdz 50 naudas soda vienībām, bet juridiskai personai – no divām līdz 150 naudas soda vienībām.

V. Noslēguma jautājums

15. Ar noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē:

15.1. Tukuma novada domes 2017. gada 26. janvāra saistošie noteikumi Nr. 1 "Par suņu un kaķu turēšanu Tukuma novadā";

15.2. Engures novada domes 2016. gada 25. oktobra saistošie noteikumi Nr. 7 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas, uzskaites, turēšanas un izķeršanas noteikumi Engures novadā";

15.3. Kandavas novada domes 2018. gada 26. jūlija saistošie noteikumi Nr. 12 "Par mājas dzīvnieku labturību Kandavas novadā";

15.4. Jaunpils novada domes 2016. gada 31. marta saistošie noteikumi Nr. 7 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas kārtību Jaunpils novadā".

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

 

Saistošo noteikumu Nr. 41 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Tukuma novadā"
paskaidrojuma raksts

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Ņemot vērā, ka pēc administratīvi teritoriālās reformas Tukuma novada teritorijā spēkā ir četri saistošie noteikumi, kas regulē mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu, ir izstrādāti vienoti saistošie noteikumi šai jomā.

Likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 10. punkts noteic, kādos jautājumos dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus un paredzēt administratīvo atbildību par to neievērošanu.

Saistošo noteikumi samēroti ar Administratīvās atbildības likumā ietvertajām normām. Saskaņā ar Administratīvā atbildības likuma 2. pantu pašvaldības saistošie noteikumi, kas nosaka administratīvo atbildību, ir daļa no administratīvās atbildības sistēmas.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka prasības, kādas ir jāievēro mājas (istabas) dzīvnieku turēšanā, dzīvnieku īpašnieku (turētāju) tiesības un pienākumus, kā arī dzīvnieku izķeršanas un atgūšanas no patversmes kārtību.
3. Informācija par plānotā projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nav attiecināms.
4. Informācija par plānotā projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par plānotā projekta administratīvajām procedūrām Pašvaldības policijas amatpersonas ir pilnvarotas veikt administratīvā pārkāpuma procesu. Izskatīt administratīvā pārkāpuma lietu ir pilnvarota Tukuma novada domes Administratīvā komisija.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav veiktas.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!