• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas novada domes 2022. gada 30. marta saistošie noteikumi Nr. 11 "Sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas un lietošanas kārtība Jelgavas novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 26.07.2022., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/op/2022/142.7

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jelgavas novada domes saistošie noteikumi Nr. 23

Par braukšanas maksas atvieglojumiem un transporta izdevumu segšanas kārtību izglītojamajiem Jelgavas novadā

Vēl šajā numurā

26.07.2022., Nr. 142

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 11

Pieņemts: 30.03.2022.

OP numurs: 2022/142.7

2022/142.7
RĪKI

Jelgavas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jelgavas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 11

Jelgavā 2022. gada 30. martā (prot. Nr. 13, lēmums Nr. 30)

Sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas un lietošanas kārtība Jelgavas novadā

Izdoti saskaņā ar Administratīvo teritoriju un
apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu,
likuma Par pašvaldībām 14. panta trešo daļu,
Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 6.panta pirmo daļu,
ceturtās daļas 1.–4. punktu, un 6. panta piekto daļu

Precizējumi: Jelgavas novada domes
2022. gada 30. jūnija lēmums Nr. 50 (prot. Nr. 27)

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka:

1.1. kārtību, kādā ūdensapgādes un kanalizācijas tīkli un būves tiek pievienotas centralizētajām ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmām;

1.2. centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu ekspluatācijas un aizsardzības prasības;

1.3. sabiedriskā ūdenssaimniecības pakalpojuma līgumā ietveramos noteikumus, līguma slēgšanas, grozīšanas un izbeigšanas kārtību;

1.4. brīvkrānu izmantošanas kārtību;

1.5. administratīvo atbildību par šo noteikumu pārkāpšanu.

2. Noteikumos lietoto terminu skaidrojums:

2.1. pakalpojuma līgums – sabiedriskā ūdenssaimniecības pakalpojuma līgums starp pakalpojumu lietotāju un pakalpojumu sniedzēju par noteikta veida sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas, lietošanas, uzskaites un norēķinu kārtību, kā arī abu pušu tiesībām, pienākumiem un atbildības robežām;

2.2. tīklu apkalpošanas robežu akts – pakalpojumu sniedzēja un pakalpojumu lietotāja parakstīts akts, kurā norādītas robežas, kādās ūdensvada un kanalizācijas tīklus apkalpos katra pakalpojuma līguma puse (pusēm vienojoties, tās var būt arī ārpus sabiedriskā pakalpojuma sniegšanas piederības robežas);

2.3. ūdens patēriņa norma komercuzskaitei – ūdens patēriņa norma vienam iedzīvotājam atbilstoši Noteikumu 3.pielikumam;

2.4. brīvkrāns – publiska dzeramā ūdens ņemšanas vieta, kas pieslēgta centralizētajai ūdensapgādes sistēmai.

3. Pārējie Noteikumos ietvertie termini lietoti Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma un saistīto Ministru kabineta noteikumu izpratnē.

4. Ja kanalizācijas notekūdeņi tiek novadīti centralizētajos kanalizācijas tīklos, kas atrodas citas pašvaldības administratīvajā teritorijā, notekūdeņu sastāvam jāatbilst konkrētās pašvaldības noteiktajām prasībām.

II. Kārtība, kādā ūdensapgādes vai kanalizācijas tīkli vai būves tiek pievienotas centralizētajai ūdensapgādes un centralizētajai kanalizācijas sistēmai

5. Lai pievienotu nekustamo īpašumu centralizētajiem ūdenssaimniecības tīkliem, zemes vai būves īpašnieks vai Latvijas Republikā noteiktajā kārtībā īpašnieka pilnvarota persona aizpilda iesniegumu būvniecības informācijas sistēmā www.bis.gov.lv (turpmāk – BIS) kā saņēmēju norādot pakalpojumu sniedzēju, kura īpašumā ir maģistrālā ūdenssaimniecības infrastruktūra un pieprasa tam izsniegt tehniskos noteikumus īpašuma pievienošanai centralizētajiem ūdenssaimniecības tīkliem.

6. Ūdenssaimniecības pakalpojuma sniedzējs Būvniecības informācijas sistēmā (BIS) noteiktā laikā izskata iesniegumu un sagatavo tehniskos noteikumus īpašuma pievienošanai centralizētajiem ūdenssaimniecības tīkliem, ievietojot tos sistēmā.

7. Tehnisko noteikumu sagatavošanu un izsniegšanu pakalpojumu sniedzējs veic bez maksas.

8. Īpašnieks pilnībā par saviem līdzekļiem organizē un nodrošina būvniecības procesu īpašuma pieslēgumam centralizētajiem ūdenssaimniecības tīkliem atbilstoši Latvijas Republikas būvniecību regulējošo normatīvu un pakalpojumu sniedzēja izsniegtajos tehniskajos noteikumos izvirzītajām prasībām.

9. Pakalpojumu sniedzējs ir tiesīgs uzraudzīt būvdarbus, ja izbūvētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas pēc izbūves tiks nodotas Pakalpojumu sniedzējam.

10. Ja ēkas ūdens apgādes tīkls ir pieslēgts centralizētās ūdensapgādes tīkliem, nekādu citu (vietējās akas, urbumi u.c.) ūdens apgādes sistēmu pieslēgumi šiem tīkliem nav pieļaujami.

11. Ja ūdensvada ievadu vai kanalizācijas izvadu centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai nav iespējams pievienot, tad Pakalpojumu lietotājs savstarpēji vienojoties ir tiesīgs pievienot ūdensvada ievadu un/vai kanalizācijas izvadu pie cita Pakalpojumu lietotāja ūdensapgādes (aiz komercuzskaites mēraparāta mezgla) un kanalizācijas cauruļvadiem, tai skaitā šķērsojot trešās personas nekustamo īpašumu, ja šāda pievienošana ir rakstveidā saskaņota ar zemes īpašnieku un Pakalpojumu lietotāju un šāda pievienošana nepasliktina ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojuma saņemšanu citiem Pakalpojumu lietotājiem. Šādā gadījumā ir jābūt saskaņotam Tīklu apkalpošanas robežu aktam un noslēgtam līgumam starp blakuslietotāju un Pakalpojumu lietotāju, kas tiek reģistrēts kā apgrūtinājums Zemesgrāmatā. Izpildmērījums pēc darbu pabeigšanas iesniedzams trešajai personai un Pakalpojumu sniedzējam.

III. Centralizēto ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu ekspluatācijas, lietošanas un aizsardzības prasības

12. Pēc saskaņošanas ar Pakalpojumu lietotāju, Pakalpojumu sniedzējs savu sistēmu uzturēšanai ir tiesīgs jebkurā laikā apsekot Pakalpojumu lietotāja nekustamo īpašumu, lai pārliecinātos par ūdensapgādes un kanalizācijas inženierbūvju ekspluatācijas drošību un atbilstību ekspluatācijas noteikumiem.

13. Gadījumā, ja Pakalpojumu sniedzējs konstatē centralizētās ūdensapgādes un centralizētās kanalizācijas sistēmas drošas ekspluatācijas apdraudējuma riskus, tas ir tiesīgs nekavējoties atslēgt Pakalpojumu lietotāja ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu no centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas.

14. Vietās, kur atrodas Pakalpojumu sniedzēja ūdensvada un kanalizācijas sistēmas, jābūt iespējai brīvi piebraukt speciālajai tehnikai un mehānismiem, lai varētu likvidēt avāriju vai veikt sistēmas apkopes profilaktiskos darbus.

15. Centralizētajā kanalizācijas sistēmā ir aizliegts novadīt notekūdeņus:

15.1. kuri satur Noteikumu 1. pielikumā minētās vielas;

15.2. kuru sastāvā piesārņojošo vielu koncentrācijas daudzums pārsniedz 2. pielikumā noteiktās maksimāli pieļaujamās koncentrācijas normas.

16. Ja Pakalpojumu lietotāja ražošanas notekūdeņu piesārņojums pārsniedz 2. pielikumā maksimāli pieļaujamās koncentrācijas normas, tad Pakalpojumu lietotājs, pirms ražošanas notekūdeņu novadīšanas centralizētajā kanalizācijas sistēmā, nodrošina to attīrīšanu vietējās attīrīšanas iekārtās tādā pakāpē, lai netiktu pārsniegtas piesārņojošo vielu maksimāli pieļaujamās koncentrācijas normas;

(Precizējumi: Jelgavas novada domes 2022. gada 30. jūnija lēmums Nr. 50 (protokols Nr. 27))

17. Nekustamajos īpašumos, kuros nodarbojas ar sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu vai pārtikas produktu ražošanu, ir jābūt ierīkotiem tauku uztvērējiem.

18. Pakalpojumu lietotāja pienākums ir informēt Pakalpojumu sniedzēju par tehnoloģiskajām avārijām, kuru rezultātā var rasties paaugstināts piesārņojums novadāmajos notekūdeņos.

19. Pakalpojumu sniedzējam ir tiesības, informējot un saskaņojot pārbaudes laiku/vietu ar Pakalpojuma lietotāju, pārbaudīt jebkuru teritoriju, iekārtu vai citu objektu, neatkarīgi no īpašuma piederības, lai pārliecinātos par normatīvajos aktos noteikto prasību ievērošanu, kas saistīti ar ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu.

20. Pieslēdzot objektu pie centralizētajiem ūdenssaimniecības pakalpojumiem, Pakalpojumu sniedzējs ar atbildības robežu aktu nosaka komunikāciju uzturēšanas atbildības robežas sekojoši:

20.1. Ūdensapgādes tīkliem:

20.1.1. daudzdzīvokļu mājām – mājas ārējā siena;

20.1.2. pārējiem objektiem – ja maģistrālais ūdensvads iet caur Pakalpojuma lietotāju īpašumu, tad atbildības robeža ir ūdensvada pievienojuma vieta, citos gadījumos Pakalpojumu lietotāja īpašuma robeža;

20.2. Kanalizācijas tīkliem – notekūdeņu izvada pirmā skataka, skaitot no Pakalpojumu sniedzēja kanalizācijas tīkla. Gadījumos, ja vairāku īpašumu, to skaitā daudzdzīvokļu mājas, kanalizācijas izvadi ir saslēgti virknē, tad atbildības robeža ir pirmās mājas pirmā skataka, skaitot no Pakalpojumu sniedzēja kanalizācijas tīkla.

21. Komercuzskaites mēraparāta mezgla izbūve (ierīkošana) ārpus piederības robežas, ar Pakalpojumu sniedzēju saskaņotā vietā, pieļaujama šādos gadījumos:

21.1. ja īpašums ir pieslēgts centralizētajiem kanalizācijas tīkliem, savukārt ūdens apgāde tiek nodrošināta no lokālā ūdens ieguves avota (urbums, aka un tml.);

21.2. ja paaugstināts gruntsūdens līmenis uz piederības robežas var radīt bojājuma risku komercuzskaites mēraparātam, apgrūtināt vai padarīt neiespējamu tā rādījumu nolasīšanu vai nomaiņu;

21.3. ja komercaparāta mezgla izbūve uz piederības robežas ir saistīta ar nesamērīgām izmaksām vai tās izbūves rezultātā ir nepieciešams likvidēt esošos stādījumus (krūmus, kokus un tml.).

22. Izbūvējot (ierīkojot) komercuzskaites mēraparāta mezglu ārpus piederības robežas, īpašnieks nodrošina:

22.1. Pakalpojumu sniedzēja netraucētu piekļuvi komercuzskaites mēraparātam, pēc Pakalpojumu sniedzēja pieprasījuma;

22.2. ka no piederības robežas līdz komercuzskaites mēraparātam netiek ierīkots neviens pieslēgums vai atzars.

23. Aizliegts:

23.1. būvēt būves virs ūdensvada un kanalizācijas tīkliem, stādīt kokus un krūmus ūdensvada un kanalizācijas tīklu ekspluatācijas aizsargjoslās;

23.2. bez saskaņošanas ar Pakalpojumu sniedzēju veikt ūdensvada aizbīdņu patvaļīgu atvēršanu vai aizvēršanu;

23.3. izveidot iekšējās ūdensapgādes tīkla pieslēgumus pirms komercuzskaites mēraparāta mezgla;

23.4. novietot automašīnas un cita veida transporta tehniku vai citus smagus priekšmetus uz atbilstoši apzīmētām hidrantu akām;

23.5. atvērt un nocelt centralizētās ūdensapgādes un centralizētās kanalizācijas tīklu skataku vākus, centralizētās kanalizācijas tīklu skatakās izliet asenizācijas un citus notekūdeņus, novadīt nokrišņu un grunts ūdeņus, kā arī izmest atkritumus vai citus priekšmetus;

23.6. veikt jebkādas darbības Pakalpojumu sniedzēja īpašumā vai valdījumā esošajās centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmās bez saskaņošanas ar Pakalpojumu sniedzēju.

24. Gadījumos, ja virs ūdensvada un kanalizācijas tīkliem augošie koki traucē sistēmas darbībai, pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs veikt virs tīkliem augošo koku un krūmu zāģēšanu, savlaicīgi, bet ne mazāk kā divas nedēļas iepriekš informējot par to nekustamā īpašuma īpašnieku vai valdītāju.

25. Nekustamā īpašuma īpašnieks vai valdītājs nedrīkst ierobežot plāksnīšu ar hidrantu, armatūras un skataku izvietojuma norāžu izvietošanu uz ēku sienām vai žogiem. Pirms plāksnīšu izvietošanas, Pakalpojuma sniedzējam ir pienākums saskaņot ar nekustamā īpašuma īpašnieku vai valdītāju to izvietošanas vietu.

26. Ja komercuzskaites mēraparāta mezglā ir apvadlīnija, kas nodrošina ugunsdzēsības iekšējā ūdensvada un/vai pakalpojumu lietotāja teritorijā esošo hidrantu darbību, Pakalpojumu sniedzējs noplombē apvadlīnijas aizbīdni noslēgtā stāvoklī un sastāda plombēšanas aktu. Pakalpojumu lietotājs ir atbildīgs par plombas tehnisko stāvokli un saglabāšanu.

27. Šo saistošo noteikumu 26. punktā minēto plombu no apvadlīnijas aizbīdņa drīkst noņemt tikai dzēšot ugunsgrēku vai ugunsdzēsības dienestam veicot ugunsdzēsības sistēmas pārbaudi. Pakalpojumu lietotājam ir pienākums 24 stundu laikā paziņot Pakalpojumu sniedzējam par notikušo ugunsgrēku vai ugunsdzēsības sistēmas pārbaudi un izsaukt Pakalpojumu sniedzēja pārstāvi aizbīdņa noplombēšanai.

28. Lietot ūdeni no ugunsdzēsības hidrantiem ir atļauts tikai ugunsgrēka gadījumā, vai Pakalpojumu sniedzēja vajadzībām.

29. Pakalpojumu sniedzējs atsevišķos gadījumos var atļaut lietot ūdeni no ugunsdzēsības hidrantiem, ja par izlietoto ūdeni tiek samaksāts, atbilstoši komercuzskaites mēraparāta rādījumiem, ja tāds ir uzstādīts, vai pamatojoties uz Pakalpojuma sniedzēja veikto aprēķinu.

IV. Brīvkrānu izmantošanas kārtība

30. Ūdenssaimniecības pakalpojumu, izmantojot brīvkrānu, sniedz lietotājam, kurš ir noslēdzis līgumu ar Pakalpojumu sniedzēju par ūdenssaimniecības pakalpojumu nodrošināšanu nekustamajam īpašumam, izmantojot ūdens brīvkrānu.

31. Pakalpojumu lietotāja patērēto ūdens daudzumu no ūdens brīvkrāna nosaka pēc komercuzskaites mēraparāta rādījumiem.

32. Ir aizliegts ūdens brīvkrānam pievienot cauruļvadus, tā tuvumā mazgāt veļu, automašīnas, traukus, mājdzīvniekus un veikt citas darbības, kas ir pretrunā ar sanitārajām normām.

33. Ūdens brīvkrāna uzstādīšana ir jāsaskaņo ar Pakalpojumu sniedzēju.

34. Ūdens brīvkrāns ir jāaprīko ar komercuzskaites mezglu.

35. Pakalpojumu sniedzējs, iepriekš brīdinot, likvidē ūdens brīvkrānus vietās, kur nekustamā īpašuma īpašniekiem ir nodrošināta iespēja izbūvēt ūdensvada ievadu un saņemt centralizētus ūdensapgādes pakalpojumus.

V. Sabiedriskā ūdenssaimniecības Pakalpojuma līgumā ietveramie noteikumi, līguma slēgšanas, grozīšanas un izbeigšanas kārtība

(Precizējumi: Jelgavas novada domes 2022. gada 30. jūnija lēmums Nr. 50 (protokols Nr. 27))

36. Fiziskai vai juridiskai personai, kļūstot par Objekta, kuram tiek sniegti ūdenssaimniecības pakalpojumi, īpašnieku vai valdītāju, 5 (piecu) darba dienu laikā no īpašuma vai valdījuma tiesību iegūšanas brīža Pakalpojumu sniedzējam jāiesniedz nodošanas-pieņemšanas akta kopija, kurā tiek fiksēts komercuzskaites mēraparāta rādījums, iesniegums par Objekta atslēgšanu no centralizētās ūdensapgādes un/vai kanalizācijas sistēmas vai jānoslēdz Pakalpojumu līgums Noteikumos noteiktajā kārtībā.

37. Pakalpojuma līgumā, papildus citos normatīvos aktos noteiktajam, iekļaujamas šādas sastāvdaļas un nosacījumi:

37.1. sniegtā ūdenssaimniecības pakalpojuma veids;

37.2. adrese, kurā pakalpojums tiek sniegts;

37.3. pakalpojuma sniegšanas sākuma datums;

37.4. ūdens patēriņa norma vienam iedzīvotājam norādīta šo saistošo noteikumu 3. pielikumā;

37.5. atsauce uz tīmekļa vietni, kurā ir publicēti aktuāli pakalpojumu tarifi;

37.6. pakalpojumu uzskaites kārtība;

37.7. līgumsods.

38. Pakalpojumu līgumu ar Pakalpojumu sniedzēju slēdz:

38.1. nekustamā īpašuma īpašnieks vai valdītājs;

38.2. daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašumu īpašnieki, pamatojoties uz normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pieņemtu dzīvokļu īpašnieku lēmumu, pilnvarojot vienu personu.

39. Lai noslēgtu Pakalpojumu līgumu nepieciešams iesniegt pieteikumu, kura veidlapa elektroniskā formā aizpildāma SIA "Jelgavas novada KU" tīmekļa vietnē www.jnku.lv vai iesniedzama klātienē Jelgavas novada pašvaldības klientu apkalpošanas centros un kuram pievieno:

39.1. īpašniekam – zemesgrāmatas apliecības kopija vai zemesgrāmatas informāciju par īpašumu;

39.2. daudzdzīvokļu mājas pilnvarotajai personai – dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu/izrakstu no līguma vai dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu par Pakalpojumu līguma slēgšanu;

39.3. valdītājam – dokumentu, kas apliecina valdījuma tiesības (līgums, pilnvara u.tml.);

39.4. īpašnieka vai valdītāja maiņas gadījumā savstarpēji sastādītu pieņemšanas-nodošanas aktu par komercuzskaites mēraparāta rādījumiem.

40. Ja Pakalpojuma līguma slēdzējs, pārņemot nekustamo īpašumu, nav iesniedzis komercuzskaites mēraparāta rādījumu nodošanas-pieņemšanas aktu, Pakalpojuma līguma slēdzējam norēķini par ūdenssaimniecības pakalpojumiem jāsāk ar Pakalpojumu sniedzēja pēdējo konkrētajā īpašumā uzskaitīto komercuzskaites mēraparāta rādījumu.

41. Pakalpojumu līgumu groza:

41.1. normatīvo aktu izmaiņu gadījumā;

41.2. citos gadījumos, abām līgumslēdzēju pusēm par to rakstiski vienojoties.

42. Ja mainās pakalpojumu veids, tad ar Pakalpojumu lietotāju slēdz jaunu līgumu.

43. Pakalpojumu līgums zaudē spēku, ja:

43.1. līgumslēdzējas puses izbeidz Pakalpojumu līgumu, savstarpēji vienojoties;

43.2. Pakalpojumu līgumu, tajā noteiktajā kārtībā, izbeidz Pakalpojumu lietotājs;

43.3. mainās nekustamā īpašuma īpašnieks, valdītājs vai to pilnvarotā persona.

(Precizējumi: Jelgavas novada domes 2022. gada 30. jūnija lēmums Nr. 50 (protokols Nr. 27))

VI. Kompetence un atbildība par noteikumu pārkāpšanu

44. Par šo noteikumu neievērošanu izsaka brīdinājumu vai piemēro naudas sodu fiziskajām personām līdz 100 naudas soda vienībām, bet juridiskajām personām līdz 300 naudas soda vienībām.  

45. Noteikumu izpildi atbilstoši savai kompetencei kontrolē  Pakalpojumu sniedzējs un Jelgavas novada pašvaldības policija, bet administratīvā pārkāpuma procesu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Jelgavas novada pašvaldības policijas amatpersonas. Administratīvo pārkāpumu lietas par noteikumu pārkāpšanu  izskata Jelgavas novada Administratīvā komisija. 

VII. Noslēguma jautājumi

46. Noteikumi publicējami informatīvajā izdevumā oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un Jelgavas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.jelgavasnovads.lv. Noteikumi stājas spēkā likuma "Par pašvaldībām" 45. panta ceturtajā daļā noteiktajā kārtībā.

47. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Jelgavas novada pašvaldības 2017. gada 23. jūlija saistošie noteikumi Nr. 8 "Sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas un lietošanas kārtība Jelgavas novadā" (protokols Nr. 11; 25. §).

48. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Ozolnieku novada pašvaldības 2018. gada 23. augusta saistošie noteikumi Nr. 12/2018 "Sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas un lietošanas kārtība Ozolnieku novada teritorijā" (protokols Nr. 9; 2. §).

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis

 

1. pielikums
saistošajiem noteikumiem Nr. 11
"Sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu
sniegšanas un lietošanas kārtība Jelgavas novadā"

Vielas, kuras aizliegts novadīt centralizētajā kanalizācijas tīklā

1. Prioritārās vielas, kuras atzītas par ūdens videi īpaši bīstamām un kuru emisiju un noplūde jānovērš līdz normatīvajos aktos noteiktajam laikam;

2. Degoši piemaisījumi un izšķīdinātas gāzveida vielas, kuras var veicināt uzliesmojošu maisījumu rašanos centralizētajā kanalizācijas sistēmā;

3. Bioloģiski nedegradējamas sintētiskās virsmas aktīvās vielas (SVAV);

4. Skābes un citas vielas, kuras var izraisīt cilvēka veselībai bīstamu gāzu (sērūdeņraža oglekļa oksīda, zilskābes, sēroglekļa u.c.) izdalīšanos;

5. Radioaktīvas vielas;

6. Cieti priekšmeti, tekstilizstrādājumi, smiltis, grunts, eļļas, tauki un citas vielas, kas var veicināt centralizētās kanalizācijas sistēmas (vai cauruļvadu) aizsērēšanu;

7. Nesasmalcināti pārtikas un ražošanas atkritumi, koncentrēti šķīdumi, atslāņa un krāsvielu šķīdumi, kas radušies, skalojot cisternas, kublus un tml;

8. Vielas vai šķidrumi, kuru temperatūra pārsniedz +40°C, un vides pH robežas pārsniedz no 6.5 līdz 8.5.

 

2. pielikums
saistošajiem noteikumiem Nr. 11
"Sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu
sniegšanas un lietošanas kārtība Jelgavas novadā"

Maksimāli pieļaujamās vielu koncentrācijas

Piesārņojošā viela Maksimāli pieļaujamā koncentrācija (mg/l)
Bioloģiskais skābekļa patēriņš (BSP5) 350
Ķīmiskais skābekļa patēriņš (ĶSP) 740
Kopējās suspendētās vielas 450
Kopējais fosfors 16
Kopējais slāpeklis 50
Sintētiskās virsmas aktīvās vielas (SVAV) 2.5
Naftas produkti 4.0
Tauki 30
Fenoli 0.02
Sulfīdi 1.0
Cinks 0.3
Niķelis 0.1
Varš 0.5
Svins 0.1
Kopējais hroma saturs 0.5
Kadmijs 0.1

(Precizējumi: Jelgavas novada domes 2022. gada 30. jūnija lēmums Nr. 50 (protokols Nr. 27))

 

3. pielikums
saistošajiem noteikumiem Nr. 11
"Sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu
sniegšanas un lietošanas kārtība Jelgavas novada pašvaldībā"

Ūdens un kanalizācijas patēriņa normas komercuzskaitei

Nr. p.k. Ēku labiekārtotības pakāpe Viena iedzīvotāja ūdens patēriņš mēnesī (m3)
1. Dzīvokļos daudzdzīvokļu ēkas ar pieslēgumu centralizētai ūdensapgādei un kanalizācijai 10
2. Savrupmājās ar pieslēgumu centralizētai ūdensapgādei un kanalizācijai 15
3. Savrupmājās ar pieslēgumu centralizētajai kanalizācijai 15
4. Ēkas ar brīvkrāniem ārpus ēkas 1

 

Jelgavas novada pašvaldības 2022. gada 30. marta saistošo noteikumu Nr. 11 "Sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas un lietošanas kārtība Jelgavas novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojumu raksta sadaļas Informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Ar 2021. gada 1. jūliju, pamatojoties uz Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma "Administratīvās teritorijas, to administratīvie centri un teritoriālā iedalījuma vienības" 18. punktu, ir izveidots Jelgavas novads, apvienojot Jelgavas novadu un Ozolnieku novadu. Jaunajā administratīvajā teritorijā ir izveidota jauna pašvaldība – Jelgavas novada pašvaldība.

Ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu noteikts, ka novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Jelgavas novada dome 2022. gada 30. martā apstiprināja Jelgavas novada domes saistošos noteikumus Nr. 11 "Sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas un lietošanas kārtība Jelgavas novadā" un tie precizēti atbilstoši 2022. gada 5. maijā saņemtajam Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atzinumam.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka:

1. kārtību, kādā ūdensapgādes un kanalizācijas tīkli un būves tiek pievienotas centralizētajām ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmām;

2. centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu ekspluatācijas un aizsardzības prasības;

3. sabiedriskā ūdenssaimniecības pakalpojuma līgumā ietveramos noteikumus, līguma slēgšanas, grozīšanas un izbeigšanas kārtību;

4. brīvkrānu izmantošanas kārtību;

5. administratīvo atbildību par šo noteikumu pārkāpšanu.

6. Saistošajos noteikumos precizēts to izdošanas tiesiskais pamatojums, prasības ražošanas notekūdeņiem un papildināti ar pakalpojuma līgumā ietveramiem noteikumiem.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Neietekmē.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sociāli ekonomisko stāvokli (uzņēmējdarbības vidi) pašvaldības teritorijā Neietekmē.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Saistošo noteikumu projekts neskar administratīvās procedūras un nemaina personām veicamās darbības līdzšinējo kārtību.

Saistošie noteikumi tiks nosūtīti saskaņošanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav notikušas.

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!