• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saldus novada domes 2022. gada 28. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 31 "Ēku numerāciju, ielu un māju nosaukumu norāžu zīmju noformēšanas un izvietošanas kārtība Saldus novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 1.06.2022., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/op/2022/105.20

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saulkrastu novada domes saistošie noteikumi Nr. SN 19/2022

Par pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā

Vēl šajā numurā

01.06.2022., Nr. 105

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saldus novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 31

Pieņemts: 28.04.2022.

OP numurs: 2022/105.20

2022/105.20
RĪKI

Saldus novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 7 Visi

Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 31

Saldū 2022. gada 28. aprīlī

Ēku numerāciju, ielu un māju nosaukumu norāžu zīmju noformēšanas un izvietošanas kārtība Saldus novadā

Pieņemti ar Saldus novada domes
2022. gada 28. aprīļa sēdes lēmumu (prot. Nr. 8, 26. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 5. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Saldus novada administratīvajā teritorijā (turpmāk – Saldus novads) noformējamas un izvietojamas ēku numuru, ielu un māju nosaukumu norādes zīmes (turpmāk tekstā – plāksnes).

2. Par ēku numerāciju, ielu un māju nosaukumu plākšņu izvietošanu un uzturēšanu, atbilstoši šiem noteikumiem, ir atbildīga fiziska vai juridiska persona, kas ir ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

3. Par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu numuru plāksnes izvietošanu ēkas ārpusē ir atbildīgs nama apsaimniekotājs.

4. Ēkas numura zīmes izvieto uz īpašuma sastāvā esošās ēkas, kura atrodas tuvāk ielai/ ceļam un kurai piešķirta adrese. Adresei ēkas numura zīmē jāatbilst Adrešu reģistra datiem.

5. Ielu nosaukumu, ēku numerācijas un māju nosaukumu plākšņu izvietošana pie ēkām, kas ir arhitektūras un kultūras pieminekļi, kā arī ēkām, kas atrodas to aizsardzības zonās, jāsaskaņo ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju.

6. Ēku numerācijas, ielu un māju nosaukumu plāksnes ir jāuztur kārtībā, t.i., izvietotā plāksne nedrīkst būt sarūsējusi, deformēta un tai jābūt skaidri salasāmai un tīrai.

7. Ja nekustamā īpašuma, kā adresācijas objekta nosaukums ir oficiāli pārdēvēts, numurs mainīts vai 18. punktā minētā norādītā informācija mainīta, ēkas īpašniekam vai tiesiskais valdītājam ir pienākums sešu mēnešu laikā izvietot jaunu numura zīmi atbilstoši šo noteikumu prasībām.

II. Ielu un māju nosaukumu plākšņu izvietošanas prasības

8. Ielu un māju nosaukumu plāksnes tiek izgatavotas, ievērojot šādus nosacījumus:

8.1. plāksnes ir profilētas, tumši zilā/sarkanā krāsā (atbilstoši pielikumā noteiktajam) ar baltu apmali un uzrakstiem baltā krāsā, latviešu valodā, fonts – Helvetica;

8.2. plākšņu iespējamie izmēri ir 160 x 420 mm, 160 x 560 mm, 160 x 640 mm, 160 x 700 mm vai 160 x 850 mm.

9. Pilsētas un ciemu teritorijās ielu nosaukuma plāksnes novietojamas ielu sarkano līniju krustpunktos, pa vienai uz katru pusi no krustojuma.

10. Ja ielas apbūves līnija sakrīt ar sarkano līniju, tad ielu nosaukuma plāksnes (tumši zilā krāsā) jānovieto pie ēkas sienas 2500–3000 mm augstumā un 300–2500 mm attālumā no ēkas stūra, kas atrodas tuvāk krustojumam.

11. Ja ielas apbūves līnija noteikta ar atkāpi no sarkanās līnijas, tad ielu nosaukuma plāksnes novietojamas uz brīvi stāvošiem, vienota stila (metāla caurule) stabiņiem vai apgaismes balstiem 2500–3000 mm augstumā. Brocēnu pilsētas un Cieceres pagasta apvienības teritorijā, Gaiķu pagastā, Remtes pagastā, Blīdenes pagastā plāksnes ir tumši sarkanā krāsā, pārējā Saldus novadā plāksnes ir zilā krāsā. Stabiņi novietojami ielu sarkano līniju krustpunktā (uz zemes gabala robežas stūra).

12. Ielu nosaukumu plāksnes izgatavoto, izvieto un uztur Saldus novada pašvaldība par budžeta līdzekļiem.

13. Māju nosaukumu plāksnes (tumši zilā krāsā) novietojamas uz fasādes, kas vērsta pret ielu 300–2500 mm attālumā no ēkas stūra un 2500–3000 mm augstumā.

14. Vietās, kur ēkas fasāde nav piemērota (redzamību apgrūtina koki vai krūmi, ēka atrodas tālāk par 15 m no braucamās daļas u.tml. gadījumi) nosaukuma izvietošanai, plāksne piestiprināma uz vienota stila (metāla caurules) stabiņa, kas izvietots nekustamā īpašuma robežās pie nobrauktuves no ielas vai no ceļa. Brocēnu pilsētas un Cieceres pagasta apvienības teritorijā, Gaiķu pagastā, Remtes pagastā, Blīdenes pagastā plāksnes ir tumši sarkanā krāsā, pārējā Saldus novadā plāksnes ir zilā krāsā.

15. Māju nosaukumu plāksnes, stabiņa izgatavošanu un izvietošanu apmaksā mājas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

16. Ir atļauts izvietot mākslinieciski noformētas māju nosaukumu zīmes latviešu valodā.

III. Ēku numerācijas plākšņu izvietošanas prasības

17. Ēkas numerācijas plāksnes tiek izgatavotas, ievērojot šādus nosacījumus:

17.1. plāksnes ir profilētas, tumši zilā krāsā (pēc kataloga RAL 5013 kobalta zilais vai ORACAL 50 Dark blue) ar baltu apmali un uzrakstiem baltā krāsā, latviešu valodā, fonts – Helvetica;

17.2. plākšņu iespējamie izmēri ir, 160 x 220 mm, 160 x 280 mm, 160 x 320 mm, 220 x 320 mm.

18. Uz ēkas numerācijas plāksnes, papildus ēkas numuram var norādīt:

18.1. ielas nosaukumu;

18.2. ēkas piederība:

18.2.1. pašvaldības īpašums,

18.2.2. privātīpašums,

18.2.3. valsts īpašums,

18.2.4. kopīpašums,

18.2.5. ja vēlas konkretizēt īpašnieka personu, tad norāda (alfabētiskā secībā) ēkas īpašnieku vārda pirmo burtu un uzvārdu vai juridiskās personas nosaukumu atbilstoši ierakstam zemesgrāmatā, ja īpašums ir līdz divu personu privātīpašumā (kopīpašumā), pārējos gadījumos rakstāms tikai vārds "Privātīpašums".

19. Ēku numuru plāksnes novietojamas uz fasādes, kas vērsta pret ielu 2500–3000 mm augstumā un 300–2500 mm attālumā no ēkas stūra, kas tuvāks blakus ēkai ar mazāku kārtas numuru.

20. Ja ēka atrodas ielu krustojumā un pie tās fasādes ir piestiprināta ielas nosaukuma plāksne, tad numura plāksne piestiprināma zem ielas nosaukuma plāksnes ar attālumu 100 mm.

21. Ja plāksni nav iespējams piestiprināt atbilstoši šo noteikumu 19. vai 20. punktam, tad plāksnes piestiprināšana saskaņojama ar galveno arhitektu.

22. Ja piekļūšanai zemes vienībai noteikts ceļa servitūts, tad mājas numura zīmi uzstāda tā, lai tā būtu redzama no ielas.

23. Ja daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas galvenās ieejas neatrodas ielas pusē, otru mājas numura zīmi papildus piestiprina pagalma pusē.

24. Ja ēkai divas vai vairākas līdzvērtīgas ieejas, numerācijas plāksne jāizvieto pie katras ieejas.

25. Daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām virs katras kāpņu telpas ārdurvīm uzstāda informācijas zīme ar dzīvokļa numuriem, kas izgatavota pēc vienota parauga. Dzīvokļu informācijas zīme tiek veidota tumši zilā krāsā (pēc kataloga RAL 5013 kobalta zilais vai ORACAL 50 Dark blue) ar baltu apmali un uzrakstiem baltā krāsā (plāksnes izmēri 100 x 300 mm).

26. Ja daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai tiek izstrādāta būvniecības dokumentācija, tās ietvaros var izstrādāt individuālu, ēkas fasādes risinājumam stilistiski atbilstošu dzīvokļu numuru informācijas zīmi.

IV. Māju un uzņēmējdarbības objektu norādes plāksnes

27. Ja no valsts vai pašvaldības ceļa atzarojas piebraucamais ceļš uz vairākām dzīvojamajām mājām, pie šī atzara ir uzstādāmas māju nosaukumu norādes plāksnes.

28. Norādes plāksnes izvietojamas uz brīvi stāvošiem, vienota stila (metāla caurules) stabiņiem 2500–3000 mm augstumā, plāksnes Brocēnu pilsētas un Cieceres pagasta apvienības teritorijā, Gaiķu pagastā, Remtes pagastā, Blīdenes pagastā ir tumši sarkanā krāsā, pārējā Saldus novadā ir zilā krāsā, ar baltu apmali un uzrakstiem baltā krāsā, latviešu valodā, Fonts – Helvetica.

29. Šo noteikumu 27. punktā minētās norādes izvieto un uztur Saldus novada pašvaldība par budžeta līdzekļiem.

V. Atbildība par noteikumu neievērošanu

30. Administratīvā pārkāpuma procesu par šo noteikumu prasību neievērošanu veic Saldus novada pašvaldības policija.

31. Par Noteikumu prasībām neatbilstošas plāksnes izvietošanu un uzturēšanu nekustamā īpašuma īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam, daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldniekam (apsaimniekotājam) piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskām personām līdz sešām naudas soda vienībām, juridiskām personām no trim līdz vienpadsmit naudas soda vienībām.

32. Par plāksnes neesamību uz adresācijas objekta nekustamā īpašuma īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam, daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldniekam (apsaimniekotājam) piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskām personām līdz sešām naudas soda vienībām, juridiskām personām no trim līdz vienpadsmit naudas soda vienībām.

33. Noteikumu 7. punkta neievērošanas gadījumā piemēro naudas sodu fiziskām personām līdz sešām naudas soda vienībām, juridiskām personām no trim līdz vienpadsmit naudas soda vienībām.

VI. Pārejas noteikumi

34. Ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs viena gada laikā no šo noteikumu spēkā stāšanās dienas izvieto ēku numura zīmes pie ēkām, kurām piešķirta adrese, bet zīmes nav izvietotas.

35. Ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs sešu mēnešu laikā no šo noteikumu spēkā stāšanās dienas demontē šo noteikumu prasībām neatbilstošas vai neatbilstoši izvietotas numura zīmes un izvieto tās atbilstoši šo noteikumu prasībām.

36. Līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai uz žogiem uzstādītās māju nosaukumu plāksnes/numura zīmes jāizvieto atbilstoši šo noteikumu nosacījumiem, izņemot, ja tas nav iespējams objektīvu apstākļu dēļ vai tam nepieciešami papildus finanšu ieguldījumi.

37. Noteikumu 9. un 27. punkta izpildei noteikts pārejas periods līdz 2024. gada 30. jūlijam.

VII. Noslēguma jautājums

38. Atzīt par spēku zaudējušiem Brocēnu novada pašvaldības 2013. gada 18. decembra saistošos noteikumus Nr. 27 "Par kārtību, kādā izvietojamas un noformējamas ielu, nekustamo īpašumu un laukumu nosaukumu, ēku un būvju numuru vai nosaukumu plāksnes un dzīvokļu numuru plāksnes Brocēnu novadā" un Saldus novada domes 2015. gada 26. marta saistošos noteikumus Nr. 7 "Ēku numerāciju, ielu un māju nosaukumu norāžu zīmju noformēšanas un izvietošanas kārtība Saldus novadā".

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts

 

Pielikums
Saldus novada domes 2022. gada 28. aprīļa
saistošajiem noteikumiem Nr. 31

Ielu norādzīmes paraugs

Specifikācija:

Pamatne: cinkots skārds, malas locītas

Fons:

Tumši sarkanas krāsas kods RAL 3004

tumši zilas krāsas kods RAL 5013 kobalta zilais vai ORACAL 50 Dark blue

Apmale, teksts: balts 3M atstarojošs

Teksts: 75 mm Balt Helvetica Cond Bold

Stiprinājums: metāla riņķis 4 mm, cinkots, ieiet plāksnes garumā

Stabiņš: cinkota metāla caurule, diametrs 60 mm

 

Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 31 "Ēku numerāciju, ielu un māju nosaukumu norāžu zīmju noformēšanas un izvietošanas kārtība Saldus novadā"

Īss projekta satura izklāsts Noteikt vienotu kārtību ēku numurzīmju un ielu nosaukumu plākšņu izgatavošanā, izmēros un izvietošanā, kā arī māju nosaukumu norāžu izvietošanu.
Projekta nepieciešamības pamatojums Sakārtot Saldus novada administratīvajā teritorijā ielu nosaukumus un māju numurzīmes pēc vienotiem nosacījumiem.
Plānotā projekta ietekme uz pašvaldības budžetu Netiek palielināta ietekme uz pašvaldības budžetu.
Uzņēmējdarbības vide pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
Administratīvās procedūras un konsultācijas ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām nav veiktas.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!