• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Garkalnes novada domes 2021. gada 26. janvāra saistošie noteikumi Nr. 83 "Grozījumi Garkalnes novada domes 2011. gada 29. novembra saistošajos noteikumos Nr. 7 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Garkalnes novadā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2021., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/op/2021/77.21

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Salaspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 7/2021

Grozījumi Salaspils novada domes 2012. gada 29. augusta saistošajos noteikumos Nr. 27/2012 "Kārtība, kādā Salaspils novada pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju"

Vēl šajā numurā

22.04.2021., Nr. 77

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Garkalnes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 83

Pieņemts: 26.01.2021.

OP numurs: 2021/77.21

2021/77.21
RĪKI

Garkalnes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Šī publikācija ir precizēta.
Precizējums: OP 2021/76.5

Garkalnes novada domes saistošie noteikumi Nr. 83

2021. gada 26. janvārī

Grozījumi Garkalnes novada domes 2011. gada 29. novembra saistošajos noteikumos Nr. 7 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Garkalnes novadā"

APSTIPRINĀTI
ar Garkalnes novada domes 26.01.2021.
sēdes lēmumu (prot. Nr. 68, 7. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 13. punktu un trešo daļu,
Atkritumu apsaimniekošanas likuma
8. panta pirmās daļas 3. punktu

Izdarīt Garkalnes novada domes 2011. gada 29. novembra saistošajos noteikumos Nr. 7 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Garkalnes novadā" šādus grozījumus:

1. Izteikt saistošo noteikumu 1. punktu šādā redakcijā:

"1. Saistošie noteikumi (turpmāk tekstā – Noteikumi) nosaka sadzīves atkritumu, dalīti vākto sadzīves atkritumu un bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanas kārtību Garkalnes novada administratīvajā teritorijā, prasības atkritumu savākšanai un minimālajam sadzīves atkritumu savākšanas biežumam, arī atkritumu pārvadāšanai, pārkraušanai un uzglabāšanai, kā arī kārtību, kādā veicami maksājumi par šo atkritumu apsaimniekošanu."

2. Izteikt saistošo noteikumu 3.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.3. sadzīves atkritumi – nešķiroti atkritumi un dalīti savākti atkritumi no mājsaimniecībām, tai skaitā papīrs un kartons, stikls, metāli, plastmasa, bioloģiskie atkritumi, koksne, tekstilmateriāli, iepakojums, elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumi, bateriju un akumulatoru atkritumi, liela izmēra atkritumi, tostarp matrači un mēbeles, kā arī nešķiroti atkritumi un no citiem avotiem dalīti savākti atkritumi, kuru īpašības un sastāvs ir līdzīgs atkritumiem no mājsaimniecībām. Par sadzīves atkritumiem neuzskata atkritumus no ražošanas, lauksaimniecības, mežsaimniecības, zivsaimniecības, septiskajām tvertnēm un notekūdeņu kanalizācijas tīkla un attīrīšanas, tai skaitā notekūdeņu dūņas, nolietotus transportlīdzekļus vai būvdarbos un būvju nojaukšanas procesā radušos atkritumus;"

3. Izteikt saistošo noteikumu 3.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.6. atkritumu apsaimniekošana – atkritumu savākšana, šķirošana, uzglabāšana, pārvadāšana, reģenerācija un apglabāšana (tai skaitā sadedzināšana sadzīves atkritumu sadedzināšanas iekārtās bez enerģijas atgūšanas), šo darbību pārraudzība, atkritumu apglabāšanas vietu uzturēšana pēc to slēgšanas, kā arī atkritumu tirdzniecība un starpniecība atkritumu apsaimniekošanā;"

4. Papildināt saistošos noteikumus ar 3.12. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.12. bioloģiskie atkritumi – bioloģiski noārdāmi dārzu vai parku atkritumi, mājsaimniecību, restorānu, sabiedriskās ēdināšanas iestāžu un mazumtirdzniecības telpu pārtikas un virtuves atkritumi."

5. Aizstāt saistošo noteikumu 4. punktā vārdus "Garkalnes komunālservisā" ar vārdiem "Pašvaldības SIA "Garkalnes komunālserviss"".

6. Izteikt saistošo noteikumu 6.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.1. izmantojot atkritumu konteinerus (tai skaitā dalīto atkritumu konteinerus un bioloģiski noārdāmo atkritumu konteinerus);"

7. Izteikt saistošo noteikumu 8. punktu šādā redakcijā:

"8. Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģionā, kurā ietilpst arī Garkalnes novads, atkritumu apglabāšanas poligons "Getliņi", atrodas – Kaudzīšu iela 57, Rumbula, Stopiņu novads, LV-2121."

8. Papildināt saistošo noteikumu 9. punktu aiz vārda "sadzīves" ar vārdiem "bioloģiski noārdāmo".

9. Izteikt saistošo noteikumu 11.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.1. privātmājās, dvīņu un rindu mājās katrā sekcijā – ne mazāk kā 12 (divpadsmit) reizes gadā, lietojot ne mazāku kā 0,24 m3 atkritumu konteineru;"

10. Izteikt saistošo noteikumu 11.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.2. daudzdzīvokļu mājās – 1 (vienu) reizi 2 (divās) nedēļās;"

11. Papildināt saistošos noteikumus ar 11.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.3. privātmājās, dvīņu un rindu mājās katrā sekcijā – ne mazāk kā 12 (divpadsmit) reizes gadā, lietojot ne mazāku kā 0,12 m3 atkritumu konteineru, ar nosacījumu, ka atkritumu radītājs ir reģistrējies kā kompostētājs vai izmanto individuālo bioloģiski noārdāmo atkritumu savākšanas konteineru un piedalās dalīti vākto atkritumu apsaimniekošanas sistēmā, izmantojot individuālo dalīti vākto atkritumu (papīra, plastmasas un metāla iepakojumam) konteineru."

12. Izteikt saistošo noteikumu 16.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.1. kompostēšana tiek veikta sava īpašuma teritorijā speciāli tam paredzētā, rūpnieciski ražotā vai norobežotā vietā;"

13. Izteikt saistošo noteikumu 17. punktu šādā redakcijā:

"17. Atkritumu radītājs un valdītājs iesaistās citu pašvaldības atkritumu apsaimniekošanas pasākumu īstenošanā, tajā skaitā dalītās atkritumu savākšanas sistēmā, dalītos sadzīves atkritumus (papīra, kartona, plastmasas, stikla un metāla iepakojums, bioloģiski noārdāmie atkritumi) savācot, uzkrājot un nododot apsaimniekošanai dalīti:

17.1. izmantojot atbilstoša marķējuma atkritumu konteinerus vai maisus, ko nodrošina atkritumu apsaimniekotājs;

17.2. nogādājot tos uz pašvaldības noteiktiem atkritumu savākšanas laukumiem un sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktiem;

17.3. iesaistoties atkritumu apsaimniekotāja rīkotajās akcijās un talkās;

17.4. kompostējot bioloģiski noārdāmos atkritumus savā īpašumā, reģistrējot kompostēšanas vietu pie atkritumu apsaimniekotāja."

14. Papildināt saistošos noteikumus ar 20.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"20.1. Bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanas maksu veido Garkalnes novada Domes lēmumā apstiprinātā maksa par bioloģiski noārdāmo atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu, uzglabāšanu."

15. Papildināt saistošos noteikumus ar 20.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"20.2. Par šķirotu, otrreiz izmantojamu un pārstrādājamu atkritumu novietošanu šķiroto atkritumu dalītās savākšanas punktos, laukumos, maksa no atkritumu radītājiem un valdītājiem netiek iekasēta."

16. Papildināt saistošos noteikumus ar 29.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"29.1. Veidot kompostētāju reģistru, nodrošinot iespēju atkritumu radītājam elektroniski reģistrēt savā īpašumā esošu bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas vietu."

17. Izteikt saistošo noteikumu 30. punktu šādā redakcijā:

"30. Pašvaldības teritorijā sadzīves atkritumu radītāji šķiro sadzīves atkritumus (papīra un kartona, plastmasas un metāla iepakojumu, stikla iepakojumu un bioloģiski noārdāmos atkritumus) un ievieto tos atbilstošos dalīto atkritumu konteineros."

18. Izteikt saistošo noteikumu 31. punktu šādā redakcijā:

"31. Dalītajiem atkritumiem (papīra un kartona, plastmasas un metāla iepakojumam) jābūt tīriem, bez citu atkritumu veidu atlikumiem un sapresētam."

19. Papildināt saistošos noteikumus ar 31.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"31.1. Bioloģiski noārdāmiem atkritumiem ir jābūt bez citu atkritumu piejaukuma, nav pieļaujama termiski neapstrādātas gaļas un zivju, jebkuras kategorijas dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu un atvasinātu produktu, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam, šķidrumu, koksnes skaidu, celmu, koku stumbru un zaru (ar diametru virs 7 cm), augsnes, kūdras, smilts, grunts ievietošana bioloģiski noārdāmo atkritumu konteineros un laukumos."

20. Izteikt saistošo noteikumu 45.7. punktu šādā redakcijā:

"45.7. bioloģiski noārdāmos atkritumus dedzināt;"

21. Papildināt saistošos noteikumus ar 45.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"45.8. ievietot sadzīves atkritumu konteineros, urnās un atkritumu maisos degošus, kvēlojošus atkritumus (t.sk. karstus pelnus), viegli uzliesmojošus un eksplozīvus priekšmetus, šķidros atkritumus, infekcijas slimības izraisošus atkritumus, zemi, bioloģiski noārdāmos atkritumus (tajā skaitā zaļos un dārza atkritumus)."

Garkalnes novada domes priekšsēdētājs A. Zīriņš

 

Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 83 "Grozījumi Garkalnes novada domes 2011. gada 29. novembra saistošajos noteikumos Nr. 7 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Garkalnes novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Īss projekta satura

izklāsts

Ministru kabineta 2013. gada 2. aprīļa noteikumu Nr. 184 "Noteikumi par atkritumu dalītu savākšanu, sagatavošanu atkārtotai izmantošanai, pārstrādi un materiālu reģenerāciju" 2.11. apakšpunkts nosaka, ka pašvaldība sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotājiem, kas izraudzīti saskaņā ar normatīvajiem aktiem par atkritumu apsaimniekošanu, izveido dalītas savākšanas sistēmu bioloģiski noārdāmiem atkritumiem līdz 2020. gada 31. decembrim, ja sadzīves atkritumu poligonā, kurā tiek apglabāti pašvaldības administratīvajā teritorijā savāktie sadzīves, tai skaitā bioloģiski noārdāmie atkritumi, tiek nodrošināta vai ne vēlāk kā 2022. gadā tiks uzsākta bioloģiski noārdāmo atkritumu reģenerācija vai pārstrāde atbilstoši sadzīves atkritumu poligona darbībai izsniegtajai atļaujai piesārņojošās darbības veikšanai.

Grozījumi saistošajos noteikumos paredz:

1) bioloģiski noārdāmo atkritumu nogādāšanu uz tam paredzētām vietām;

2) atkritumu radītājam iesaistīties dalītās atkritumu savākšanas sistēmā, dalītos sadzīves atkritumus savācot, uzkrājot un nododot apsaimniekošanai dalīti:

– izmantojot atbilstoša marķējuma atkritumu konteinerus vai maisus, ko nodrošina atkritumu apsaimniekotājs;

– nogādājot tos uz pašvaldības noteiktiem atkritumu savākšanas laukumiem un sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktiem;

– kompostējot bioloģiski noārdāmos atkritumus savā īpašumā, reģistrējot kompostēšanas vietu pie atkritumu apsaimniekotāja;

– iesaistoties atkritumu apsaimniekotāja rīkotajās akcijās un talkās;

3) bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanas maksu veido Garkalnes novada Domes lēmumā apstiprinātā maksa par bioloģiski noārdāmo atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu, uzglabāšanu;

4) par šķirotu, otrreiz izmantojamu un pārstrādājamu atkritumu novietošanu šķiroto atkritumu dalītās savākšanas punktos, laukumos, maksa no atkritumu radītājiem un valdītājiem netiek iekasēta;

5) atkritumu apsaimniekotājs veido kompostētāju reģistru, nodrošinot iespēju atkritumu radītājam elektroniski reģistrēt savā īpašumā esošu bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas vietu.

2. Projekta nepieciešamības pamatojums Grozījumi Saistošajos noteikumos nepieciešami, lai pašvaldība Ministru kabineta noteikumos paredzētajā kārtībā nodrošinātu dalīti vākto sadzīves atkritumu un bioloģiski noārdāmo atkritumu ieviešanu.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Ietekmi uz pašvaldības budžetu nav iespējams paredzēt.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Ar grozījumiem saistošajos noteikumos papildus noteikta dalīti vākto sadzīves atkritumu un bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanas kārtība.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Pašvaldības SIA "Garkalnes Komunālserviss".
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu grozījumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas Garkalnes novada domes izveidotajā darba grupā, kurā piedalījušies Garkalnes novada domes deputāti, Pašvaldības SIA "Garkalnes Komunālserviss" pārstāvis un pašvaldības administrācijas struktūrvienību pārstāvji.

Garkalnes novada domes priekšsēdētājs A. Zīriņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!