• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Jelgavas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas pilsētas domes 2021. gada 23. septembra saistošie noteikumi Nr. 21-21 "Sociālās garantijas un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2021., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/op/2021/193.36

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 8

Pašvaldības aģentūras "Jaunāmuiža" nolikums

Vēl šajā numurā

06.10.2021., Nr. 193

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 21-21

Pieņemts: 23.09.2021.

OP numurs: 2021/193.36

2021/193.36
RĪKI

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 21-21

Jelgavā 2021. gada 23. septembrī (prot. Nr. 14, 3. p.)

Sociālās garantijas un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā"
25.2 panta piekto daļu, likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu un Ministru kabineta
2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857
"Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un
bez vecāku gādības palikušajam bērnam,
kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc
ārpusģimenes aprūpes beigšanās" 22. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka:

1.1. Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto sociālo garantiju (turpmāk – sociālās garantijas) izmaksas kārtību Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā pilngadību sasniegušajam bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam no pilngadības sasniegšanas dienas līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās (turpmāk – pilngadību sasniegušais bārenis);

1.2. Jelgavas valstspilsētas pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu (turpmāk – brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti) veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam no 7 līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, kurš saņem ārpusģimenes aprūpi (turpmāk – bērns bārenis) un pilngadību sasniegušajam bārenim.

2. Sociālās garantijas un brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus ir tiesīgs pieprasīt bērns bārenis, viņa likumiskais pārstāvis un pilngadību sasniegušais bārenis, par kura ārpusģimenes aprūpi lēmumu pieņēmusi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Jelgavas bāriņtiesa" (turpmāk – iesniedzējs).

3. Lai saņemtu sociālās garantijas un attiecīgo brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu, iesniedzējs, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, iesniedz Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādē "Jelgavas sociālo lietu pārvalde" (turpmāk – JSLP) iesniegumu un citus lēmuma pieņemšanai nepieciešamos dokumentus un izziņas.

4. Sociālās garantijas un brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus piešķir, neizvērtējot mājsaimniecības materiālo situāciju.

5. Lēmumu par sociālo garantiju un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsta piešķiršanu vai atteikumu tos piešķirt pieņem ar JSLP vadītāja rīkojumu izveidota JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupa ne vēlāk kā mēneša laikā no dienas, kad saņemts iesniegums un visi noteikumos noteiktie un JSLP pieprasītie dokumenti.

6. Iesniedzēja pienākums ir nekavējoties ziņot par izmaiņām apstākļos, kuri bija par pamatu sociālo garantiju un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsta saņemšanai.

7. Sociālās garantijas un brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus izmaksā pēc JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupas lēmuma pieņemšanas līdz kārtējā mēneša 15. vai 30. datumam.

8. JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupai ir tiesības atteikt piešķirt sociālās garantijas un/vai brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus vai atcelt lēmumu par sociālo garantiju un/vai brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu piešķiršanu pilnībā vai daļēji, ja iesniedzējs nav ziņojis par izmaiņām apstākļos, kuri bija par pamatu sociālo garantiju un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsta saņemšanai.

II. Sociālās garantijas un brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidi

9. Sociālo garantiju veidi:

9.1. vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai;

9.2. vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei;

9.3. pabalsts ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušajam bārenim, kurš sekmīgi turpina apgūt izglītību;

9.4. mājokļa pabalsts.

10. Brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidi:

10.1. pabalsts valstspilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai;

10.2. pabalsts apģērba iegādei;

10.3. pabalsts medicīnas pakalpojumu apmaksai.

III. Sociālo garantiju apmērs un izmaksas kārtība

11. Vienreizēja pabalsta patstāvīgas dzīves uzsākšanai apmērs ir 218,00 euro. Personai ar invaliditāti kopš bērnības noteiktā pabalsta apmērs ir 327,00 euro.

12. Vienreizēja pabalsta sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei apmērs ir 820,05 euro.

13. Pabalsta ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušajām bārenim, kurš sekmīgi turpina apgūt izglītību, apmērs ir 109,00 euro mēnesī. Personai ar invaliditāti kopš bērnības noteiktā pabalsta apmērs ir 163,00 euro mēnesī.

14. Vienreizējo pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai, vienreizējo pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei, kā arī pabalstu ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušajām bārenim, kurš sekmīgi turpina apgūt izglītību, pārskaita iesniedzēja iesniegumā norādītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā.

15. Mājokļa pabalstu aprēķina un piešķir saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto kārtību.

16. Pieprasot mājokļa pabalstu, iesniedzējs papildus noteikumu 3. punktā noteiktajam iesniedz dzīvojamās telpas īres līguma kopiju (uzrādot oriģinālu), apliecinošus dokumentus par dzīvojamās telpas lietošanas izdevumiem par iepriekšējo vai kārtējo mēnesi.

17. Mājokļa pabalstu piešķir uz 3 mēnešiem 4 reizes kalendārajā gadā.

18. Mājokļa pabalstu pārskaita iesniedzēja iesniegumā norādītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā, vai pakalpojuma sniedzēja kredītiestādes maksājumu kontā.

IV. Pabalsts valstspilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai

19. Pabalstu valstspilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai 100 % apmērā no braukšanas maksas piešķir bērnam bārenim un pilngadību sasniegušajam bārenim, kurš mācās kādā no Izglītības likumā noteiktajām izglītības pakāpēm (pamatizglītība, vidējā izglītība, augstākā izglītība) un/vai profesionālās izglītības iestādē (IV nodaļā turpmāk – izglītojamais), nepārsniedzot 5 braucienus dienā.

20. Pabalsta valstspilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai saņemšanai:

20.1. iesniedzējs vēršas JSLP vienu reizi kalendārajā gadā, un pabalsts tiek piešķirts līdz nākamā gada 30. septembrim vai līdz dienai, kad bērns bārenis sasniedz 18 gadu vecumu;

20.2. iesniedzējs līdz kārtējā gada 15. septembrim papildus noteikumu 3. punktā noteiktajam iesniedz attiecīgās izglītības iestādes izziņu, ka sekmīgi turpina iegūt izglītību. Pabalsts tiek piešķirts līdz nākamā gada 30. septembrim vai līdz dienai, kad pilngadību sasniegušais bārenis sasniedz 24 gadu vecumu

21. Izglītojamais, kurš saņēmis pabalstu valstspilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai, nevar vienlaikus saņemt citus braukšanas maksas atvieglojumus Jelgavas valstspilsētas sabiedriskajā transportā.

22. Pabalstu valstspilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai pārskaita sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēja kredītiestādes maksājumu kontā.

V. Pabalsts apģērba iegādei

23. Pilngadību sasniegušajam bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās, kurš sekmīgi iegūst izglītību kādā no Izglītības likumā noteiktajām izglītības pakāpēm (pamatizglītība, vidējā izglītība, augstākā izglītība) un/vai profesionālās izglītības iestādē, piešķir pabalstu apģērba iegādei 100,00 euro apmērā 2 reizes kalendārajā gadā.

24. Pabalstu apģērba iegādei pārskaita iesniedzēja kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā.

VI. Pabalsts medicīnas pakalpojumu apmaksai

25. Pilngadību sasniegušajam bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās, kurš sekmīgi iegūst izglītību kādā no Izglītības likumā noteiktajām izglītības pakāpēm (pamatizglītība, vidējā izglītība, augstākā izglītība) un/vai profesionālās izglītības iestādē, piešķir pabalstu medicīnas pakalpojumu apmaksai 100,00 euro apmērā vienu reizi kalendārajā gadā.

26. Pabalstu medicīnas pakalpojumu apmaksai pārskaita iesniedzēja kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā.

VII. Lēmuma par sociālo garantiju un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt paziņošanas, apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

27. JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupas lēmumu par sociālo garantiju un brīvprātīgas iniciatīvas pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt JSLP paziņo iesniedzējam Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā.

28. JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupas pieņemto lēmumu par sociālo garantiju un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt var apstrīdēt Jelgavas valstspilsētas domē viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas, iesniedzot iesniegumu JSLP, Pulkveža Oskara Kalpaka ielā 9, Jelgavā, LV-3001. Jelgavas valstspilsētas domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

VIII. Noslēguma jautājumi

29. Noteikumi piemērojami ar 2021. gada 1. oktobri.

30. Brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti, kuri iesniedzējam piešķirti līdz 2021. gada 30. jūnijam uz periodu līdz 2021. gada 31. decembrim, tiek izmaksāti līdz 2021. gada 31. decembrim.

Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

 

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2021. gada 23. septembra saistošo noteikumu Nr. 21-21 "Sociālās garantijas un brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) tiek izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā" 25.2 panta piekto daļu, likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu un Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" 22. punktu (turpmāk – MK Nr. 857).

Noteikumos ir noteikta Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto sociālo garantiju apmērs un izmaksas kārtība un Jelgavas valstspilsētas pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidi, apmēri, piešķiršanas un izmaksas kārtība šādām mērķa grupām: pilngadību sasniegušajam bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam no pilngadības sasniegšanas dienas līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās (turpmāk – pilngadību sasniegušais bārenis) un bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam no 7 līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, kurš saņem ārpusģimenes aprūpi (turpmāk – bērns bārenis).

Sociālo garantiju 4 veidi ir:

– vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai 218,00 euro, bet personai ar invaliditāti kopš bērnības noteiktā pabalsta apmērs ir 327,00 euro;

– vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei 820,05 euro;

– pabalsts ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušajam bārenim, kurš sekmīgi turpina apgūt izglītību – 109,00 euro mēnesī, bet personai ar invaliditāti kopš bērnības – 163,00 euro mēnesī;

– mājokļa pabalsts tiek aprēķināts, ievērojot Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktos mājokļa pabalsta aprēķināšanas noteikumus. Piešķirot mājokļa pabalstu bez vecāku gādības palikušam bērnam, pašvaldība nevērtē šā bērna ienākumus un materiālo stāvokli.

Sociālās garantijas un brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus ir tiesīgs pieprasīt bērns bārenis, viņa likumiskais pārstāvis un pilngadību sasniegušais bārenis, par kura ārpusģimenes aprūpi lēmumu pieņēmusi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Jelgavas bāriņtiesa".

Noteikumos tiek paredzēti šādi brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā:

– pabalsts valstspilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai bārenim (100 % apmērā), nepārsniedzot 5 braucienus dienā kalendārā gada laikā – bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam no 7 līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pilngadību sasniegušajam bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam līdz 24 gadu vecuma pēc ārpusģimenes aprūpes pabeigšanās, ja viņš mācās kādā no Izglītības likumā noteiktajām izglītības pakāpēm (pamatizglītība, vidējā izglītība, augstākā izglītība) un/vai profesionālās izglītības iestādē;

– pabalsts apģērba iegādei 100,00 euro apmērā katram 6 mēnešu periodam kalendārajā gadā un pabalsts medicīnas pakalpojumu apmaksai 100,00 euro apmērā vienu reizi kalendārajā gadā pilngadību sasniegušajam bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai pēc ārpusģimenes aprūpes pabeigšanās, ja viņš mācās kādā no Izglītības likumā noteiktajām izglītības pakāpēm (pamatizglītība, vidējā izglītība, augstākā izglītība) un/vai profesionālās izglītības iestādē.

Pabalstus pārskaita personas kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā vai pārskaita pakalpojuma sniedzējam.

2. Projekta nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma Pārejas noteikumu 40. punktu līdz jaunu pašvaldību saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2021. gada 1. oktobrim piemērojami pašvaldību saistošajos noteikumos noteiktie sociālās palīdzības pabalstu veidi, izņemot garantētā minimālā ienākuma pabalstu un dzīvokļa pabalstu, un to piešķiršanas kritēriji. Tas nozīmē, ka iepriekš izdotie Jelgavas pilsētas pašvaldības 2015. gada 12. novembra saistošie noteikumi Nr. 15-19 "Sociālās palīdzības pabalstu un sociālo garantiju piešķiršanas noteikumi", kuros tiek noteikta sociālo garantiju izmaksas kārtība un Jelgavas pilsētas pašvaldības 2015. gada 12. novembra saistošie noteikumi
Nr. 15-20 "Jelgavas pilsētas pašvaldības pabalstu piešķiršanas noteikumi", kuros tiek noteikti brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidi, apmērs, piešķiršanas un izmaksas kārtība bērniem bāreņiem un pilngadību sasniegušajiem bērniem bāreņiem zaudēs spēku ar 01.10.2021. Sociālo garantiju pilngadību sasniegušajiem bērniem bāreņiem veidi, apmēri un to piešķiršanas kārtībā ir noteikta ar MK Nr. 857 un mājokļa pabalsta aprēķināšanas un piešķiršanas kārtība Ministru kabineta 17.12.2020. noteikumos Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu". Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā sociālo garantiju apmēri ir vienādi ar augstākminētajos normatīvajos aktos noteiktajiem sociālo garantiju apmēriem. Noteikumos ir nepieciešams noteikt ne tikai sociālo garantiju izmaksas kārtību, bet saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā" 25.2 panta piekto daļu noteikt mājokļa pabalsta izmaksas kārtību, kā arī saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu un MK Nr. 857 22. punktu noteikt brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību bērniem bāreņiem un pilngadību sasniegušajiem bērniem bāreņiem Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Noteikumu izpildei tiek plānoti naudas līdzekļi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes "Jelgavas sociālo lietu pārvalde" 2021. gada budžetā. Tiek prognozēts, ka laika periodā no 01.10.2021. līdz 31.12.2021. noteikumos noteikto sociālo garantiju un brīvprātīgas iniciatīvas pabalstu nodrošināšanai ir nepieciešami naudas līdzekļi par kopējo summu 30326,35 euro, tajā skaitā: vienreizējam pabalstam patstāvīgas dzīves uzsākšanai 1526,00 euro (7 personas x 218,00 euro), vienreizējam pabalstam sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei 5740,35 euro (7 personas x 820, 05 euro), pabalstam ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušajam bārenim, kurš sekmīgi turpina apgūt izglītību 15366,00 euro, tajā skaitā (14388,00 euro (44 personas x 109,00 euro mēnesī x 3 mēneši) + 978,00 euro (2 personas ar invaliditāti kopš bērnības x 163,00 euro mēnesī x 3 mēneši)), mājokļa pabalstam 180,00 euro (1 persona x 60,00 euro mēnesī vidēji x 3 mēneši), pabalstam valstspilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai 714,00 euro (17 personas x 14,00 euro vidēji x 3 mēneši), pabalstam apģērba iegādei 5400,00 euro (54 personas x 100,00 euro), pabalstam medicīnas pakalpojumu apmaksai 1400,00 euro (14 personas x 100,00 euro).
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Nav.

5. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz administratīvajām procedūrām Nav.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Noteikumu projekts apspriests Jelgavas pilsētas domes Sociālo lietu konsultatīvajā komisijā.

Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!