• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Jelgavas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas pilsētas domes 2021. gada 23. septembra saistošie noteikumi Nr. 21-20 "Brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.2021., Nr. 189 https://www.vestnesis.lv/op/2021/189.24

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Madonas novada domes saistošie noteikumi Nr. 4

Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Madonas novadā

Vēl šajā numurā

30.09.2021., Nr. 189

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 21-20

Pieņemts: 23.09.2021.

OP numurs: 2021/189.24

2021/189.24
RĪKI

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 21-20

Jelgavā 2021. gada 23. septembrī (prot. Nr. 14, 2. p.)

Brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā.

2. Noteikumu izpratnē brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā ir Jelgavas valstspilsētas pašvaldības pabalsti, kurus piešķir, neizvērtējot mājsaimniecības materiālo situāciju, lai nodrošinātu materiālo atbalstu noteiktai iedzīvotāju mērķa grupai vai personai svarīgos dzīves periodos, vai personas aktuālās problēmas risināšanai.

3. Noteikumos lietotie termini:

3.1. apliecinošie dokumenti un izziņas – rakstiska informācija, kas apliecina mājsaimniecības tiesības saņemt brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu, kā arī saņemtā pabalsta izlietošanu atbilstoši paredzētajam mērķim (kvīts, čeks, kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas konta pārskats un citi);

3.2. iesniedzējs – viena no mājsaimniecības pilngadīgajām personām, kura noteikumos noteiktajā kārtībā vēršas Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādē "Jelgavas sociālo lietu pārvalde" (turpmāk – JSLP) pabalsta saņemšanai.

3.3. speciālists – persona, kura ir darba tiesiskajās attiecībās ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestādi vai ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādi "Jelgavas Amatu vidusskola" par pedagoģiskā darba veikšanu.

4. Brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus piešķir mājsaimniecībai, kura savu pamata dzīvesvietu deklarējusi Jelgavas valstspilsētas administratīvajā teritorijā.

5. Lai saņemtu brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus, izņemot vienreizēju pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā, iesniedzējs, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, iesniedz JSLP iesniegumu, kā arī citus dokumentus, kas noteikumos noteikti attiecīgā pabalsta saņemšanai. Lai saņemtu vienreizēju pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā, iesniedzējs iesniedz iesniegumu JSLP vai Jelgavas valstspilsētas pašvaldības administrācijas Administratīvās pārvaldes Klientu apkalpošanas centrā, vai Jelgavas valstspilsētas pašvaldības administrācijas Dzimtsarakstu nodaļā.

6. Lēmumu par brīvprātīgās iniciatīvas pabalsta, izņemot noteikumu 12.13. un 12.14. apakšpunktā noteikto pabalstu, piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt pieņem ar JSLP vadītāja rīkojumu izveidota JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupa ne vēlāk kā mēneša laikā no dienas, kad saņemts iesniegums un noteikumos noteiktie un JSLP pieprasītie dokumenti. Lēmumu par noteikumu 12.13. un 12.14. apakšpunktā noteiktā brīvprātīgās iniciatīvas pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt pieņem JSLP vadītājs ne vēlāk kā 10 darbdienu laikā no dienas, kad saņemts iesniegums un noteikumos noteiktie un JSLP pieprasītie dokumenti.

7. JSLP brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus, izņemot noteikumu 12.13. un 12.14. apakšpunktā noteikto pabalstu, izmaksā pēc JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupas lēmuma pieņemšanas līdz kārtējā mēneša 15. vai 30. datumam. Noteikumu 12.13. un 12.14. apakšpunktā noteiktos brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus izmaksā 3 darbdienu laikā pēc JSLP vadītāja lēmuma pieņemšanas.

8. Noteikumu 12.3.–12.6., 12.9. apakšpunktā noteikto brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu piešķir ar nākamā mēneša 1. datumu pēc mēneša, kad pieņemts JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupas lēmums.

9. Noteikumu 12.3.–12.6. apakšpunktā noteiktais pabalsts netiek piešķirts, ja šim mērķim jau ir piešķirts papildu sociālās palīdzības pabalsts atsevišķu izdevumu apmaksai.

10. JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupai ir tiesības atteikt piešķirt brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu vai atcelt lēmumu par brīvprātīgās iniciatīvas pabalsta piešķiršanu pilnībā vai daļēji, ja iesniedzējs bez pamatota iemesla nepilda kādu no noteikumu 11. punktā noteiktajiem pienākumiem.

11. Iesniedzēja pienākums ir:

11.1. iesniegt apliecinošus dokumentus un izziņas, kuri noteikti noteikumos un kurus JSLP pieprasa lēmuma pieņemšanai;

11.2. atļaut apsekot dzīvesvietu, ja tas ir nepieciešams lēmuma pieņemšanai;

11.3. nekavējoties ziņot par izmaiņām apstākļos, kuri bija par pamatu brīvprātīgās iniciatīvas pabalsta saņemšanai;

11.4. sadarboties ar sociālā darba speciālistu.

II. Brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidi

12. Brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidi Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā ir:

12.1. vienreizējs pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā;

12.2. pabalsts transporta izdevumu segšanai ģimenei, kurā vienās dzemdībās dzimuši trīs un vairāk bērni;

12.3. pabalsts ēdināšanas pakalpojuma apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē;

12.4. pabalsts ēdināšanas pakalpojuma apmaksai vispārējās izglītības iestādē;

12.5. pabalsts ēdināšanas pakalpojuma apmaksai 5.–6. klases izglītojamajam;

12.6. pabalsts profesionālās ievirzes izglītības programmas dalības maksas segšanai;

12.7. pabalsts personas ar invaliditāti līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai ar smagiem funkcionāliem traucējumiem aprūpei;

12.8. pabalsts īrētās dzīvojamās telpas apmaksai speciālistam;

12.9. pabalsts valstspilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai;

12.10. ikgadējs pabalsts rehabilitācijai Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekam;

12.11. ikgadējs pabalsts politiski represētai personai;

12.12. ikgadējs pabalsts veselības uzlabošanai personai, kurai ir 100 un vairāk gadu;

12.13. vienreizējs pabalsts personai, atbrīvojoties no brīvības atņemšanas iestādes;

12.14. apbedīšanas pabalsts.

III. Vienreizējs pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā

13. Vienreizējo pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā (turpmāk III nodaļā – piedzimšanas pabalsts) 72,00 euro apmērā par bērnu, kuram ir piešķirts personas kods, piešķir vienam no vecākiem (aizbildnim), kurš savu pamata dzīvesvietu un bērna dzīvesvietu ir deklarējis Jelgavas valstspilsētas administratīvajā teritorijā vienā mājsaimniecībā.

14. Ja ģimenē vienās dzemdībās piedzimst vairāki bērni, neizmaksājot noteikumu 13. punktā noteikto piedzimšanas pabalstu, piešķir piedzimšanas pabalstu:

14.1. 1423,00 euro apmērā, ja piedzimst 2 bērni vienās dzemdībās;

14.2. 2846,00 euro apmērā, ja piedzimst 3 un vairāk bērnu vienās dzemdībās.

15. Piedzimšanas pabalstu var pieprasīt sešu mēnešu laikā no bērna piedzimšanas dienas.

16. Piedzimšanas pabalstu nepiešķir, ja bērnam ir piemērota kāda no ārpusģimenes aprūpes formām.

17. Piedzimšanas pabalstu pārskaita iesniedzēja iesniegumā norādītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā.

IV. Pabalsts transporta izdevumu segšanai ģimenei, kurā vienās dzemdībās dzimuši trīs un vairāk bērni

18. Ikmēneša pabalstu transporta izdevumu segšanai ģimenei, kurā vienās dzemdībās dzimuši trīs un vairāk bērni (turpmāk IV nodaļā – pabalsts) 43,00 euro apmērā piešķir katram bērnam līdz 3 gadu vecumam.

19. Pabalstu pārskaita iesniedzēja iesniegumā noradītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā.

V. Pabalsts ēdināšanas pakalpojuma apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē

20. Pabalstu ēdināšanas pakalpojuma apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē (turpmāk V nodaļā – pabalsts) izglītojamajam no daudzbērnu ģimenes piešķir par faktiski saņemto ēdināšanas pakalpojumu kalendārajā gadā, nepārsniedzot 50,00 euro mēnesī.

21. Pabalstu par faktiski saņemto ēdināšanas pakalpojumu pārskaita ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja kredītiestādes maksājumu kontā.

VI. Pabalsts ēdināšanas pakalpojuma apmaksai vispārējās izglītības iestādē

22. Pabalstu ēdināšanas pakalpojuma apmaksai vispārējās izglītības iestādē (turpmāk VI nodaļā – pabalsts) izglītojamajam no daudzbērnu ģimenes kārtējā mācību gadā piešķir:

22.1. izglītojamajam 100 % apmērā no apstiprinātā Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes "Jelgavas izglītības pārvalde" ēdināšanas pakalpojuma maksas apmēra;

22.2. izglītojamajam, kurš apgūst obligāto pirmsskolas izglītības programmu (sagatavošana pamatizglītības ieguvei), nepārsniedzot 50,00 euro mēnesī.

23. Pabalstu par faktiski saņemto ēdināšanas pakalpojumu pārskaita ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja kredītiestādes maksājumu kontā.

VII. Pabalsts ēdināšanas pakalpojuma apmaksai 5.–6. klases izglītojamajam

24. Pabalstu ēdināšanas pakalpojuma apmaksai 5.–6. klases izglītojamajam (turpmāk VII nodaļā – pabalsts) 20 % apmērā no ēdināšanas pakalpojuma maksas vispārējās izglītības iestādē piešķir Jelgavas valstspilsētas pašvaldības dibinātas vispārējās izglītības iestādes 5.–6. klases izglītojamajam kārtējā mācību gadā.

25. Pabalstu par faktiski saņemto ēdināšanas pakalpojumu pārskaita ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja kredītiestādes maksājumu kontā.

VIII. Pabalsts profesionālās ievirzes izglītības programmas dalības maksas segšanai

26. Pabalstu izglītības iestādes profesionālās ievirzes programmas dalības maksas segšanai (turpmāk VIII nodaļā – pabalsts), nepārsniedzot 15,00 euro mēnesī piešķir kārtējā mācību gadā izglītojamajam no daudzbērnu ģimenes, kurš apgūst profesionālās ievirzes izglītības programmu, izņemot izglītojamos, kuri atbrīvoti no dalības maksas saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

27. Pabalstu pārskaita izglītības pakalpojuma sniedzēja kredītiestādes maksājumu kontā.

IX. Pabalsts personas ar invaliditāti līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai ar smagiem funkcionāliem traucējumiem aprūpei

28. Ikmēneša pabalstu 143,00 euro apmērā kalendārajā gadā piešķir personas ar invaliditāti līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (turpmāk – persona ar invaliditāti) aprūpei (turpmāk IX nodaļā – pabalsts), ja persona ar invaliditāti atbilst:

28.1. visiem turpmāk norādītajiem kritērijiem:

28.1.1. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija ir noteikusi medicīniskās indikācijas īpašas kopšanas nepieciešamībai;

28.1.2. ir smagi garīgas veselības vai smagi garīgās attīstības traucējumi;

28.1.3. ir kustību un balsta aparāta slimība ar izteiktiem pārvietošanās traucējumiem;

28.2. un vienam no papildu kritērijiem:

28.2.1. no pusotra gada līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai veselības stāvokļa un izglītības pakalpojuma pieejamības dēļ nespēj apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi un ar Jelgavas valstspilsētas pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu ir ieteikts nodrošināt individuālo mājas apmācību;

28.2.2. no 7 līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai veselības stāvokļa dēļ nespēj apmeklēt izglītības iestādi un ar Jelgavas valstspilsētas pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu ir ieteikts nodrošināt individuālo mājas apmācību.

29. Pabalsta saņemšanai papildus noteikumu 5. punktā noteiktajam personas ar invaliditāti likumiskais pārstāvis, izņemot bērna vecāku, iesniedz apliecinājumu par tiesībām pārstāvēt bērnu.

30. JSLP pieprasa informāciju no Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes "Jelgavas izglītības pārvalde" par noteikumu 28.2. apakšpunktā noteikto.

31. Pabalsta izmaksu pārtrauc, ja:

31.1. beidzas termiņš, uz kuru noteikta invaliditāte;

31.2. beidzas termiņš, uz kuru noteiktas medicīniskās indikācijas īpašas kopšanas nepieciešamībai;

31.3. uzsākta izglītības ieguve izglītības iestādē;

31.4. nav sniegts Jelgavas valstspilsētas pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinums par individuālo mājas apmācību;

31.5. ir sasniegta pilngadība.

32. Pabalstu pārskaita iesniedzēja iesniegumā noradītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā.

X. Pabalsts īrētās dzīvojamās telpas apmaksai speciālistam

33. Pabalstu īrētās dzīvojamās telpas apmaksai speciālistam (turpmāk X nodaļā – pabalsts) piešķir, ja speciālists atbilst visiem turpmāk norādītajiem kritērijiem:

33.1. speciālists ir noslēdzis darba līgumu par pedagoģiskā darba veikšanu ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādi;

33.2. speciālists ir noslēdzis īres līgumu par citas personas, izņemot pašvaldību, īpašumā esošas dzīvojamās telpas īri, kura atrodas Jelgavas valstspilsētas administratīvajā teritorijā, un faktiski dzīvo īrētajā dzīvojamajā telpā;

33.3. speciālista vai viņa laulātā īpašumā nav dzīvojamās telpas Jelgavas valstspilsētas administratīvajā teritorijā.

34. Pabalstu, nepārsniedzot 150,00 euro mēnesī, piešķir uz 10 mēnešiem vai uz īres līguma darbības laiku, ja tas ir īsāks par 10 mēnešiem, nepārsniedzot īres līgumā noteikto īres maksu.

35. Pabalsta saņemšanai speciālists papildus noteikumu 5. punktā noteiktajam iesniedz šādus dokumentus:

35.1. darba līguma par pedagoģiskā darba veikšanu kopiju;

35.2. īres līguma kopiju.

36. Pabalsta izmaksa pirms termiņa tiek pārtraukta, ja ir izbeigtas darba tiesiskās attiecības vai speciālistam tiek izīrēta pašvaldības dzīvojamā telpa, kurai ir noteikts kvalificētam speciālistam izīrējamās dzīvojamās telpas statuss.

37. Pabalstu pārskaita speciālista iesniegumā norādītajā kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas maksājumu kontā.

38. Papildus noteikumu 7. punktā noteiktajam speciālista līdzdarbības pienākums ir vienu reizi 10 mēnešos uzrādīt JSLP apliecinošu dokumentu (kvīts, čeks, kredītiestādes maksājumu konta pārskats u.c.), kas noformēts uz speciālista vārda, par pabalsta izlietošanu tam paredzētajam mērķim.

XI. Pabalsts valstspilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai

39. Pabalstu valstspilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai (turpmāk XI nodaļā – pabalsts) 100 % apmērā no braukšanas maksas piešķir uz nenoteiktu laiku:

39.1. pensionāram, nepārsniedzot 10 braucienus mēnesī;

39.2. politiski represētai personai, nepārsniedzot 20 braucienus mēnesī.

40. Pabalsta saņemšanai papildus noteikumu 5. punktā noteiktajam iesniedzējs uzrāda attiecīgo sociālo statusu apliecinošu dokumentu (pensionāra vai politiski represētās personas apliecību).

41. Pabalstu pārskaita sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēja kredītiestādes maksājumu kontā.

XII. Ikgadējs pabalsts rehabilitācijai Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekam

42. Ikgadējo pabalstu rehabilitācijai Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekam (turpmāk XII nodaļā – pabalsts) 50,00 euro apmērā piešķir reizi kalendārajā gadā.

43. Pabalsta saņemšanai iesniedzējs papildus noteikumu 5. punktā noteiktajam uzrāda attiecīgo sociālo statusu apliecinošu dokumentu.

44. Atkārtoti pabalstu izmaksā līdz katra turpmākā gada 30. aprīlim.

45. Pabalstu pārskaita iesniedzēja iesniegumā norādītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā.

XIII. Ikgadējs pabalsts politiski represētai personai

46. Ikgadējo pabalstu politiski represētai personai (turpmāk XIII nodaļā – pabalsts) 50,00 euro apmērā piešķir reizi kalendārajā gadā.

47. Pabalsta saņemšanai iesniedzējs papildu noteikumu 5. punktā noteiktajam uzrāda attiecīgo statusu apliecinošu dokumentu.

48. Atkārtoti pabalstu izmaksā līdz katra turpmākā gada 30. novembrim.

49. Pabalstu pārskaita iesniedzēja iesniegumā norādītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā.

XIV. Ikgadējs pabalsts veselības uzlabošanai personai, kurai ir 100 un vairāk gadu

50. Ikgadējo pabalstu veselības uzlabošanai 150,00 euro apmērā reizi kalendārajā gadā piešķir personai, kurai ir 100 un vairāk gadu (turpmāk XIV nodaļā – pabalsts).

51. Pabalstu piešķir, ja iesniegums saņemts ne vēlāk kā mēneša laikā no personas 100 gadu vecuma sasniegšanas dienas.

52. Atkārtoti pabalstu izmaksā personas dzimšanas dienā vai, ja noteiktais datums iekrīt brīvdienā, tad pabalstu izmaksā nākamajā darbdienā.

53. Pabalstu pārskaita iesniedzēja iesniegumā norādītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā vai izmaksā JSLP kasē.

XV. Vienreizējs pabalsts personai, atbrīvojoties no brīvības atņemšanas iestādes

54. Vienreizējo pabalstu personai, atbrīvojoties no brīvības atņemšanas iestādes (turpmāk XV nodaļā – pabalsts) 50,00 euro apmērā piešķir personai, kura atbilst visiem turpmāk norādītajiem kritērijiem:

54.1. ir atbrīvota no brīvības atņemšanas iestādes;

54.2. pamata dzīvesvieta pirms ievietošanas brīvības atņemšanas iestādē bija deklarēta Jelgavas valstspilsētas administratīvajā teritorijā.

55. Pabalstu piešķir, ja iesniegums saņemts ne vēlāk kā mēneša laikā pēc personas atbrīvošanas no brīvības atņemšanas iestādes.

56. Iesniedzējs papildus noteikumu 5. punktā noteiktajam uzrāda Ieslodzījuma vietu pārvaldes izziņu par atbrīvošanu no brīvības atņemšanas iestādes vai tiesas nolēmumu. Gadījumos, kad iesniedzējs no brīvības atņemšanas iestādes atbrīvots citā valstī, viņš iesniedz attiecīgās valsts kompetentās institūcijas izdotu izziņu, kas tulkota Latvijas Republikas valsts valodā.

57. Pabalstu pārskaita iesniedzēja iesniegumā norādītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā vai izmaksā JSLP kasē.

XVI. Apbedīšanas pabalsts

58. Apbedīšanas pabalstu 400,00 euro apmērā piešķir apbedīšanas izdevumu segšanai.

59. Apbedīšanas pabalstu piešķir gadījumos, ja:

59.1. mirušais nav atpazīts;

59.2. mirušais bijis deklarēts Jelgavas valstspilsētas administratīvajā teritorijā un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (turpmāk – VSAA):

59.2.1. nav piešķīrusi apbedīšanas pabalstu;

59.2.2. piešķīrusi pabalstu, kas ir mazāks par noteikumos noteikto apbedīšanas pabalsta apmēru.

60. Ja VSAA piešķirtais apbedīšanas pabalsts ir mazāks par noteikumos noteikto apbedīšanas pabalstu, tad pabalsts tiek izmaksāts tādā apmērā, lai segtu starpību starp noteikumos noteikto un VSAA piešķirto pabalstu.

61. Tiesības pieprasīt apbedīšanas pabalstu ir personai, kura uzņemas apbedīšanu.

62. Apbedīšanas pabalstu pārskaita apbedīšanas pakalpojuma sniedzēja kredītiestādes maksājumu kontā.

XVII. Lēmuma par brīvprātīgas iniciatīvas pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt paziņošanas, apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

63. JSLP vadītāja vai Pabalstu piešķiršanas darba grupas lēmumu par brīvprātīgās iniciatīvas pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt JSLP paziņo iesniedzējam Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā.

64. JSLP vadītāja vai Pabalstu piešķiršanas darba grupas pieņemto lēmumu par brīvprātīgās iniciatīvas pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt var apstrīdēt Jelgavas valstspilsētas domē viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas, iesniedzot iesniegumu JSLP, Pulkveža Oskara Kalpaka ielā 9, Jelgavā, LV-3001. Jelgavas valstspilsētas domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

XVIII. Noslēguma jautājumi

65. Noteikumi piemērojami ar 2021. gada 1. oktobri.

66. Pabalsti, kuri personai ir piešķirti līdz 2021. gada 30. septembrim uz periodu līdz 2021. gada 31. decembrim, tiek izmaksāti līdz 2021. gada 31. decembrim.

Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

 

Jelgavas pilsētas pašvaldības 2021. gada 23. septembra saistošo noteikumu Nr. 21-20 "Brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) tiek izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu. Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 12. pantā noteikto pašvaldība attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi realizēt savas iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu, tiesas vai citu pašvaldību kompetencē vai arī ja šāda darbība nav aizliegta ar likumu. Lai sniegtu materiālo atbalstu Jelgavas valstspilsētas administratīvajā teritorijā deklarētām personām svarīgos dzīves periodos vai personu aktuālo problēmas risināšanai, tiek izstrādāti noteikumi, paredzot Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus.

Šie noteikumi nosaka brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā.

Noteikumos noteiktos brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus piešķir, neizvērtējot mājsaimniecības materiālo situāciju, lai nodrošinātu materiālo atbalstu noteiktai iedzīvotāju mērķa grupai vai personai svarīgos dzīves periodos, vai mājsaimniecībai aktuālās problēmas atrisināšanai.

Noteikumos ir noteikti 14 Jelgavas valstspilsētas pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidi: vienreizējs pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā, pabalsts transporta izdevumu segšanai ģimenei, kurā vienās dzemdībās dzimuši trīs un vairāk bērni, pabalsts ēdināšanas pakalpojuma apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē, pabalsts ēdināšanas pakalpojuma apmaksai vispārējās izglītības iestādē, pabalsts profesionālās ievirzes izglītības programmas dalības maksas segšanai, pabalsts ēdināšanas pakalpojuma apmaksai 5.–6. klases izglītojamajam, pabalsts personas ar invaliditāti līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai ar smagiem funkcionāliem traucējumiem aprūpei, pabalsts īrētās dzīvojamās telpas apmaksai speciālistam, pabalsts valstspilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai, ikgadējs pabalsts rehabilitācijai Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekam, ikgadējs pabalsts politiski represētai personai, ikgadējs pabalsts veselības uzlabošanai personai, kurai ir 100 un vairāk gadu, vienreizējs pabalsts personai, atbrīvojoties no brīvības atņemšanas iestādes, apbedīšanas pabalsts. Katram iepriekšminētajam brīvprātīgās iniciatīvas pabalsta veidam ir noteikti iesniedzamie dokumenti, pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtība. Noteikumos paredzēts, ka ikgadējos pabalstus JSLP var pieprasīt vienu reizi, un pēc tam noteikumos noteiktajā laika periodā pabalsts tiek izmaksāts atkārtoti.

Noteikumos, salīdzinot ar spēkā esošajos noteikumos noteikto, tiek paredzēts palielināt pabalsta ēdināšanas pakalpojuma apmaksas segšanai 5.–6. klases izglītojamajam apmēru no 0,28 euro dienā uz 0,32 euro dienā, vienreizējā pabalsta personai, atbrīvojoties no brīvības atņemšanas iestādes apmēru par 7,00 euro no 43,00 euro uz 50,00 euro, kā arī palielināt apbedīšanas pabalsta apmēru par 129,00 euro no 271,00 euro uz 400,00 euro. Apbedīšanas pabalsta apmēra palielināšana saistīta ar apbedīšanas pakalpojuma cenu paaugstināšanu pēdējo desmit gadu laikā.

Ar JSLP vadītāja rīkojumu izveidotā JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupa lēmumu par brīvprātīgas iniciatīvas pabalsta, izņemot vienreizējo pabalstu personai, atbrīvojoties no brīvības atņemšanas iestādes, un apbedīšanas pabalstu, piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt, pieņem ne vēlāk kā mēneša laikā, kad saņemti noteikumos noteiktie un JSLP pieprasītie dokumenti. JSLP brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus, izņemot un vienreizējo pabalstu personai, atbrīvojoties no brīvības atņemšanas iestādes un apbedīšanas pabalstu izmaksā pēc JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupas lēmuma pieņemšanas līdz kārtējā mēneša 15. vai 30. datumam. Vienreizējo pabalstu personai, atbrīvojoties no brīvības atņemšanas iestādes un apbedīšanas pabalstu izmaksā 3 darbdienu laikā pēc JSLP vadītājas lēmuma pieņemšanas.

Pabalstus pārskaita iesniedzēja kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā vai pārskaita pakalpojuma sniedzējam vai izmaksā JSLP kasē. Noteikumi piemērojami ar 2021. gada 1. oktobri.

2. Projekta nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (turpmāk – SPSPL) Pārejas noteikumu 40. punktu līdz jaunu pašvaldību saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2021. gada 1. oktobrim piemērojami pašvaldību saistošajos noteikumos noteiktie sociālās palīdzības pabalstu veidi, izņemot garantētā minimālā ienākuma pabalstu un dzīvokļa pabalstu, un to piešķiršanas kritēriji. Tas nozīmē, ka Jelgavas pilsētas pašvaldības 2015. gada 12. novembra saistošie noteikumi Nr. 15-20 "Jelgavas pilsētas pašvaldības pabalstu piešķiršanas noteikumi" zaudēs spēku ar 01.10.2021. un to vietā tiks izstrādāti divi saistošie noteikumi, pirmajos noteikumos tiks paredzēti sociālās palīdzības pabalsti atsevišķu situāciju risināšanai, kurus piešķir, izvērtējot mājsaimniecības materiālās situāciju un nosakot trūcīgas/maznodrošinātas mājsaimniecības statusu, bet otrajos noteikumos tiks paredzēti brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti, kurus piešķir, neizvērtējot mājsaimniecības materiālo situāciju.

Noteikumi ir nepieciešami, lai noteiktu brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā, kā arī palielinātu brīvprātīgas iniciatīvas pabalsta ēdināšanas pakalpojuma apmaksas segšanai 5.–6. klases izglītojamajam apmēru, vienreizēja pabalsta apmēru personai, atbrīvojoties no brīvības atņemšanas iestādes un apbedīšanas pabalsta apmēru.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

 

Noteikumu izpildei tiek plānoti naudas līdzekļi JSLP 2021. gada budžetā. Tiek prognozēts, ka laika periodā no 01.10.2021. līdz 31.12.2021. noteikumos noteiktajiem pabalstiem ir nepieciešami naudas līdzekļi par kopējo summu 434 638,60 euro, tajā skaitā: vienreizējam pabalstam bērna piedzimšanas gadījumā 23696,00 euro (171 personas x 72,00 euro + 8 personas x 1423,00 euro), pabalstam pirmsskolas izglītības iestādes ēdināšanas pakalpojuma apmaksai 148800,00 euro (992 personu skaits x 50,00 euro x 3 mēneši), pabalstam ēdināšanas pakalpojuma apmaksai vispārējās izglītības iestādē 92880,00 euro (1032 personas x 30,00 euro vidēji mēnesī x 3 mēneši), pabalstam profesionālās ievirzes izglītības programmas dalības maksas segšanai 13005,00 euro (289 personas x 15,00 euro mēnesī x 3 mēneši), pabalstam ēdināšanas pakalpojuma apmaksas segšanai 5.–6.klases izglītojamajam 1983,60 euro (114 personas x 5,80 euro mēnesī vidēji x 3 mēneši, tajā skaitā pabalsta palielinājumam 273,60 euro (114 personas x 0,80 euro mēnesī vidēji x 3 mēneši)), pabalstam personas ar invaliditāti līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai ar smagiem funkcionāliem traucējumiem aprūpei 2574,00 euro (6 personas x 143,00 euro mēnesī x 3 mēneši), pabalstam īrētās dzīvojamās telpas apmaksai speciālistam 3600,00 euro (8 personas x 150,00 euro mēnesī x 3 mēneši), pabalstam valstspilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai 130050,00 euro ((4740 pensionāri x 8,50 euro vidēji mēnesī + 180 politiski represēti pensionāri x 17,00 euro vidēji mēnesī) x 3 mēneši), ikgadējam pabalstam politiski represētai personai 12500,00 euro (250 personas x 50,00 euro), ikgadējam pabalstam veselības uzlabošanai personai, kurai ir 100 un vairāk gadu 150,00 euro (1 persona x 150,00 euro), vienreizējam pabalstam personai, atbrīvojoties no brīvības atņemšanas iestādes 1000,00 euro (20 personas x 50,00 euro, tajā skaitā pabalsta palielinājuma summa 140,00 euro (20 personas x 7,00 euro)), apbedīšanas pabalstam 4400,00 euro (11 personas x 400,00 euro, tajā skaitā pabalsta palielinājuma summa 1419,00 euro (11 personas x 129,00 euro)).
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav.
5. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz administratīvajām procedūrām Nav.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Noteikumu projekts apspriests Jelgavas pilsētas domes Sociālo lietu konsultatīvajā komisijā.

Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!