• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2020. gada 17. septembra saistošie noteikumi Nr. 44 "Grozījumi Rīgas domes 2013. gada 15. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 204 "Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības saistošie noteikumi"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.2020., Nr. 241 https://www.vestnesis.lv/op/2020/241.16

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daugavpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 42

Grozījums Daugavpils pilsētas domes 2016. gada 11. februāra saistošajos noteikumos Nr. 3 "Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras maksas pakalpojumi"

Vēl šajā numurā

14.12.2020., Nr. 241

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 44

Pieņemts: 17.09.2020.

OP numurs: 2020/241.16

2020/241.16
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Šī oficiālā publikācija ir atsaukta.
Publikācijas atsaukums: OP 2020/242.39

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 44

Rīgā 2020. gada 17. septembrī (prot. Nr. 27, 56. §)

Grozījumi Rīgas domes 2013. gada 15. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 204 "Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības saistošie noteikumi"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 9. punktu,
Meža likuma 8. panta otro daļu
un Ministru kabineta 2012. gada 2. maija
noteikumu Nr. 309 "Noteikumi par koku ciršanu
ārpus meža" 22. punktu

Izdarīt Rīgas domes 2013. gada 15. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 204 "Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības saistošie noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2013, Nr. 48, Nr. 210; 2014, Nr. 3, Nr. 16; 2016, Nr. 170; 2020, Nr. 17) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā saistošo noteikumu tekstā vārdu "Komisija" (attiecīgajā locījumā) ar vārdu "Būvvalde" (attiecīgajā locījumā).

2. Aizstāt 6.3. apakšpunktā vārdu "vainagošanu" ar vārdiem "vainaga kopšanu".

3. Papildināt II nodaļu ar 7.1 punktu šādā redakcijā:

"7.1 Jaunas apbūves teritorijas attīstītājs viena nocirstā koka, kuru nociršanai ir nepieciešama atļauja, vietā iestāda trīs jaunus dižstādus jaunās apbūves teritorijā vai citā Būvvaldes norādītajā vietā. Izdevumus par dižstādu iestādīšanu sedz jaunās apbūves teritorijas attīstītājs. Dižstādus iestāda līdz objekta pieņemšanai ekspluatācijā."

4. Izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8. Iesniegumus par koku ciršanu izskata Būvvalde."

5. Svītrot 9.1. apakšpunktā vārdus iekavās "(norādot plānoto cērtamo koku atrašanās vietu zemesgabalā)".

6. Izteikt 9.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"9.3. grafisko materiālu (piemēram, zemesgabala robežu plānu, topogrāfisko plānu u. tml.), kurā attēlota ciršanai plānoto koku atrašanās vieta zemesgabalā;".

7. Papildināt 9.5. apakšpunktu aiz vārda "darbību" ar vārdiem "izņemot, ja koka stumbra ārējā mala piezemes līmenī atrodas tuvāk par 50 centimetriem no ēkas fasādes."

8. Papildināt 9. punktu ar 9.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"9.6. informāciju par jaunu dižstādu iestādīšanu šo saistošo noteikumu 7.1 punktā noteiktajā gadījumā."

9. Papildināt III nodaļu ar 9.1 punktu šādā redakcijā:

"9.1 Ja koku ciršana saistīta ar būvniecību, būvniecības ieceres iesniegums ir uzskatāms par iesniegumu koku ciršanai un Būvvalde lēmumu par koku ciršanu pieņem ar Būvvaldes lēmumu par būvniecības ieceri."

10. Izteikt 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Pirms lēmuma pieņemšanas Būvvalde veic koku apskati un noformē apstādījumu apskates aktu. Ja, veicot koku apskati, Būvvalde konstatē, ka koks ir nokaltis vai bīstams, Būvvalde izsniedz koku ciršanas atļauju."

11. Izteikt 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Būvvaldes lēmums par atļaujas izsniegšanu koku ciršanai ir derīgs divus gadus no tā pieņemšanas dienas. Ja koku ciršana saistīta ar būvniecību un būvniecībai ir izsniegta būvatļauja vai akceptēts paskaidrojuma raksts vai apliecinājuma karte, Būvvaldes lēmums par atļaujas izsniegšanu koku ciršanai ir derīgs, kamēr ir spēkā esoša būvatļauja, paskaidrojuma raksts vai apliecinājuma karte."

12. Izteikt 13.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.1. koku ciršana paredzēta Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā iekļautā objekta "Rīgas vēsturiskais centrs" teritorijā un tā aizsardzības zonā (turpmāk – Rīgas vēsturiskais centrs), izņemot gadījumus, kad:

13.1.1. koks neatrodas publiski pieejamā teritorijā;

13.1.2. koks bojā būvi, inženierkomunikācijas vai traucē to darbību;

13.1.3. koks dabas apstākļu ietekmes rezultātā ir būtiski bojāts vai ainaviski mazvērtīgs;".

13. Svītrot 20. punktā vārdu "Komisijai".

14. Izteikt 22. punktu šādā redakcijā:

"22. Pēc ziņojuma par publiskās apspriešanas procedūru sagatavošanas Būvvalde pieņem šo saistošo noteikumu 11. punktā noteikto lēmumu."

15. Izteikt 25. punktu šādā redakcijā:

"25. Būvvalde izsniedz koku ciršanas atļauju pēc zaudējuma atlīdzības samaksas."

16. Papildināt III nodaļu ar 27.1 punktu šādā redakcijā:

"27.1 Zaudējuma atlīdzības par patvaļīgu koku ciršanu samaksa neatbrīvo jaunas apbūves teritorijas attīstītāju no pienākuma iestādīt dižstādus atbilstoši šo saistošo noteikumu 7.1 punktā noteiktajam. Ja jaunas apbūves teritorijas attīstītājs patvaļīgi nocirtis koku, Būvvalde pieņem lēmumu, ar kuru uzliek par pienākumu iestādīt jaunus dižstādus atbilstoši šo saistošu noteikumu 7.1 punktā noteiktajam."

17. Svītrot 28. punktā vārdus "daļēji vai".

18. Papildināt 32.1. apakšpunktu aiz vārdiem "iemesls koka kalšanai," ar vārdiem "vai koks nav ticis pārstādīts".

19. Izteikt 33. punktu šādā redakcijā:

"33. Zaudējuma atlīdzība maksājama Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta kontā."

20. Svītrot VI nodaļu.

Rīgas pilsētas pašvaldības
pagaidu administrācijas vadītājs E. Balševics

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2020. gada 17. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 44 "Grozījumi Rīgas domes 2013. gada 15. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 204 "Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības saistošie noteikumi""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Ar šiem saistošajiem noteikumiem tiek grozīti Rīgas domes 2013. gada 15. janvāra saistošie noteikumi Nr. 204 "Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības saistošie noteikumi (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 204), nosakot regulējumu, ka Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisijas (turpmāk – Komisija) funkcijas tiek nodotas Rīgas pilsētas būvvaldei (turpmāk – Būvvalde), un precizējot regulējumu, lai novērstu tiesību normu atšķirīgas interpretācijas iespējas to piemērošanas gaitā.

Tiek precizēts 6.3. apakšpunkts, aizstājot vārdu "vainagošanu" ar vārdiem "vainaga kopšanu".

Tiek precizēts 9.3. apakšpunkts, norādot nepieciešamos iesniedzamos grafiskos materiālus.

Tiek precizēts 9.5. apakšpunkts, norādot gadījumu, kad nav nepieciešams būveksperta slēdziens.

Tiek precizēts 13.1. apakšpunkts, nosakot, kādos gadījumos Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā iekļautā objekta "Rīgas vēsturiskais centrs" teritorijā un tā aizsardzības zonā var nerīkot koku ciršanas publisko apspriešanu.

Tiek redakcionāli precizēts 10., 12., 20., 22., 25., 28. punkts.

Tiek papildināts 32.1. apakšpunkts, nosakot, ka zaudējuma atlīdzība par dabas daudzveidības samazināšanu jāmaksā arī tad, ja koks neprofesionālas pārstādīšanas dēļ pilnībā zaudējis augtspēju.

Tiek precizēts 33. punkts, nosakot, kādā kontā tiek ieskaitīta zaudējuma atlīdzība par koku ciršanu.

Tiek svītrota VI nodaļa, kurā noteikta lēmumu apstrīdēšana un pārsūdzēšana.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Lai mazinātu birokrātisko slogu, ar Saistošajiem noteikumiem Nr. 204 Komisijas funkcijas tiek nodotas Būvvaldei. Ņemot vērā, ka lēmums par koku ciršanu ir jāpieņem 10 darba dienu laikā, un, lai iekļautos termiņos un sagatavotu tiesisku un taisnīgu lēmumu, kā arī, lai optimizētu lēmuma pieņemšanas procesu un taupītu pašvaldības resursus, Komisijas funkcijas tiek nodotas Būvvaldei, jo līdz šim visas darbības, proti, objektu apsekošanu, lēmumu sagatavošanu, protokolu, izrakstu un pavadvēstuļu sagatavošanu veica Būvvalde.

Saistošo noteikumu Nr. 204 piemērošanas gaitā ir secināts, ka nepieciešams papildināt tiesisko regulējumu un precizēt atsevišķas tiesību normas.

Lai apzīmētu labai koku kopšanas praksei atbilstošu zaru zāģēšanu, lieto terminu "vainaga kopšana", savukārt termins "vainagošana" profesionālajā terminoloģijā nepastāv, to var sajaukt ar terminu "galotņošana", tādējādi redakcionāli precizēts 6.3. apakšpunkts.

Tiek atrunāts izņēmuma nosacījums par nepieciešamību iesniegt būveksperta slēdzienu, ja koks bojā ēku, inženierkomunikācijas vai traucē to darbību, izņemot, ja koka stumbra ārējā mala piezemes līmenī atrodas tuvāk par 50 centimetriem no ēkas fasādes. Šāds izņēmums noteikts, jo gadījumos, kad koks aug tuvāk par minēto attālumu, nav iespējams veikt skatrakumus, nebojājot koku, kā arī, konsultējoties ar būvniecības jomas speciālistiem, secināts, ka ir droši pieņemt, ka šādā attālumā no fasādes augošs koks var negatīvi ietekmēt ēkas tehnisko stāvokli.

Līdz šim Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā bija jārīko publiskā apspriešana par visiem ciršanai plānotajiem kokiem, izņemot gadījumus, kad tie vienlaikus gan atradās slēgtā teritorijā, gan bojāja ēku vai inženierkomunikācijas. Praksē tas reizēm noveda pie situācijas, ka pastāvēja tikai viens no minētajiem nosacījumiem, taču kokus vai nu apkārtējie iedzīvotāji nemaz neredzēja, jo tie atradās slēgtā teritorijā, vai arī to ciršana neizbēgami bija jāsaskaņo, jo tie nenovēršami bojāja ēku vai inženierkomunikācijas. Tādā veidā koku ciršanas ierosinātājam tiek radīti lieki izdevumi, kas saistīti ar formālas publiskās apspriešanas rīkošanu. Lai šādas situācijas novērstu, tiek paredzēts paplašināt gadījumus, kad Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā publiskā apspriešana nav rīkojama, izdalot minētos nosacījumus kā patstāvīgas vienības, kā arī papildus nosakot, ka publisko apspriešanu var nerīkot, ja cirst paredzētais koks ir dabas apstākļu ietekmes rezultātā būtiski bojāts vai ainaviski mazvērtīgs.

Ņemot vērā, ka ir grozīts Saistošo noteikumu Nr. 204 34. punkts (stājās spēkā 2020. gada 1. jūlijā), kas nosaka, ka zaudējuma atlīdzība 100 % apmērā iemaksājama Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta kontā, nepieciešams precizēt Saistošo noteikumu Nr. 204 33. punktu.

Rīgas domes 01.03.2011. saistošo noteikumu Nr. 114 "Rīgas pilsētas pašvaldības nolikums" 130. punktā noteikts, ka Būvvaldes faktisko rīcību un izdoto sākotnējo administratīvo aktu privātpersona var apstrīdēt Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktoram, bet Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora lēmumu par faktisko rīcību un lēmumu par apstrīdēto administratīvo aktu privātpersona var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā, tādēļ Saistošajos noteikumos Nr. 204 tiek svītrota VI nodaļa.

Gaisa piesārņojuma samazināšanas rīcības plāna 2020.–2030. gadam, kas apstiprināts ar Ministru kabineta 16.04.2020. rīkojumu Nr. 197 "Par Gaisa piesārņojuma samazināšanas rīcības plānu 2020.–2030. gadam", 8.2. sadaļas "Plānotie pasākumi izvirzīto mērķu sasniegšanai" 9.9. apakšpunktā Rīgas domei uzdots veikt izmaiņas Saistošajos noteikumos Nr. 204, paredzot nosacījumu, ka jaunas apbūves teritorijas attīstītājam viena nocirstā koka vietā jāiestāda trīs jauni dižstādi. Atbilstoši minētajam Saistošie noteikumi Nr. 204 papildināti ar 7.1 punktu, 9.6. apakšpunktu un 27.1 punktu. Minētā pienākuma izpildē ir jāņem vērā, ka Rīgas domes 20.12.2005. saistošo noteikumu Nr. 34 "Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi" 2.26.1 apakšpunkts definē jēdzienu "dižstāds", t. i., vismaz 3,5 m augsts stāds ar spēcīgu, sugai vai šķirnei raksturīgu izveidotu vainagu, ar labi attīstītu, koksnainu, dzīvu sakņu sistēmu, ar biezu smalko saknīšu tīklu, taisnu, nebojātu stumbru, kura diametrs ir vismaz 5 cm).

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Būtiska ietekme netiek paredzēta.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Būtiska ietekme netiek paredzēta.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Būtiska ietekme netiek paredzēta.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas ar privātpersonām nav veiktas.

Rīgas pilsētas pašvaldības
pagaidu administrācijas vadītājs E. Balševics

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!