• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Jūrmalas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jūrmalas pilsētas domes 2019. gada 19. decembra saistošie noteikumi Nr. 54 "Par Jūrmalas pilsētas pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2020., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/op/2020/21.26

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 1

Grozījums Liepājas pilsētas domes 2017. gada 19. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Liepājas pilsētā"

Vēl šajā numurā

30.01.2020., Nr. 21

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jūrmalas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 54

Pieņemts: 19.12.2019.

OP numurs: 2020/21.26

2020/21.26
RĪKI

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 54

Jūrmalā 2019. gada 19. decembrī (prot. Nr. 16, 27. p.)

Par Jūrmalas pilsētas pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu, likuma "Par palīdzību dzīvokļa
jautājumu risināšanā" 25.panta pirmo un
piekto daļu un Ministru kabineta 2005. gada
15. novembra noteikumu Nr. 857
"Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim
un bez vecāku gādības palikušajam bērnam,
kurš ir ārpusģimenes aprūpē,
kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās"
27., 30., 31. un 31.punktu

1. Saistošie noteikumi nosaka Jūrmalas pilsētas pašvaldības pabalstu bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam (turpmāk – bārenis) pēc pilngadības sasniegšanas (turpmāk – pabalsts) aprēķināšanas un izmaksas kārtību, kā arī ar dzīvojamās telpas lietošanu saistīto izdevumu segšanas normatīvus.

2. Jūrmalas pilsētas pašvaldība bārenim piešķir:

2.1. vienreizēju pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai, beidzoties ārpusģimenes aprūpei;

2.2. vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei, beidzoties ārpusģimenes aprūpei;

2.3. pabalstu ikmēneša izdevumu segšanai izglītības ieguves atbalstam, beidzoties ārpusģimenes aprūpei;

2.4. dzīvokļa pabalstu.

3. Iesniegumu pabalsta saņemšanai bārenis iesniedz Jūrmalas pilsētas domes Labklājības pārvaldē (turpmāk – Pārvalde).

4. Pabalstus bārenim piešķir bez bāreņa ienākumu un materiālā stāvokļa izvērtēšanas.

5. Pabalstu izmaksā 10 darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par pabalsta piešķiršanu, pārskaitot uz bāreņa norādīto kontu kredītiestādē.

6. Vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai ir 150 euro apmērā, vai bārenim invalīdam kopš bērnības – 300 euro apmērā.

7. Vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei ir 350 euro apmērā.

8. Pabalsts ikmēneša izdevumu segšanai izglītības ieguves atbalstam ir valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, vai bārenim invalīdam – divkārša valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā. Pabalsts tiek izmaksāts vienu reizi mēnesī.

9. Bārenis ir tiesīgs 6. un 7. punktā minēto pabalstu pieprasīt sešu mēnešu laikā no ārpusģimenes aprūpes izbeigšanas dienas.

10. Bārenim ir tiesības saņemt pabalstu ikmēneša izdevumiem izglītības ieguves atbalstam Ministru kabineta noteikumos noteiktā kārtībā.

11. Bārenim, atbilstoši likumam "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā", no dienas, kad bārenis sasniedzis pilngadību, līdz 24 gada vecuma sasniegšanai ir tiesības saņemt dzīvokļa pabalstu 12 mēnešus kalendāra gadā.

12. Lai saņemtu dzīvokļa pabalstu, bārenis, papildus 3. punktā minētajam iesniegumam, Pārvaldē iesniedz:

12.1. īres un apsaimniekošanas līguma kopiju, uzrādot līguma oriģinālu;

12.2. par pēdējiem trīs pilniem mēnešiem izdevumus apliecinošus dokumentus par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu (siltumenerģijas, apkures un karstā ūdens nodrošināšanai, elektroenerģijas, patērētā ūdens, dabasgāzes, kanalizācijas vai asenizācijas nodrošināšanai, sadzīves atkritumu apsaimniekošanai), ja tie nav ietverti īres maksā vai nepieciešamajos izdevumos par obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām.

13. Dzīvokļa pabalsts tiek aprēķināts par pēdējiem trīs mēnešiem atbilstoši šo saistošo noteikumu pielikumā noteiktajiem normatīviem.

14. Dzīvokļa pabalsts tiek pārskaitīts bāreņa norādītajiem pakalpojumu sniedzējiem vai, ja tas nav iespējams, uz bāreņa norādīto kontu kredītiestādē.

15. Pabalstu nepiešķir un tā izmaksu pārtrauc, ja:

15.1. bārenis rakstveidā atsakās no pabalsta;

15.2. zudis tiesisks pamats saņemt pabalstu.

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs G. Truksnis

 

Pielikums
Jūrmalas pilsētas domes
2019. gada 19. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 54
(prot. Nr. 16, 27. p.)

Normatīvi dzīvokļa pabalsta aprēķināšanai Jūrmalas pilsētā

1. Aprēķinot dzīvokļa pabalstu, bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kad tas sasniedzis pilngadību, līdz 24 gada vecuma sasniegšanai (turpmāk – bārenis), izmantojami šādi normatīvie izdevumi:

1.1. par dzīvojamās telpas īri – saskaņā ar noslēgtā īres līguma nosacījumiem un nepārsniedzot 2. punktā noteiktu normatīvo platību, bet ne vairāk kā 3 euro mēnesī par 1 m2;

1.2. nepieciešamie izdevumi par obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām – saskaņā ar noslēgtā apsaimniekošanas līguma nosacījumiem un nepārsniedzot 2. punktā noteiktu normatīvo platību, bet ne vairāk kā 0,70 euro mēnesī par 1 m2;

1.3. par apkuri no 1. novembra līdz 30. aprīlim, izņemot 1.3.2. apakšpunktā noteikto un ievērojot 2. punktā noteikto normatīvo platību:

1.3.1. centralizētā apkure – atbilstoši komunālo maksājumu kvītī norādītajai summai;

1.3.2. ar cieto kurināmo – pamatojoties uz izdevumus apliecinošiem dokumentiem, bet ne vairāk kā 9 euro par 1 normatīvās platības m2 kalendāra gada ietvaros (1,5 euro par 1 normatīvās platības m2 mēnesī, periodam no 1. novembra līdz 30. aprīlim);

1.3.3. ar gāzi – izmaksas atbilstoši skaitītāju rādījumiem, no maksājuma kvītī norādītā kopējā patēriņa mēnesī atskaitot pielikuma 1.6. punktā noteikto patēriņu, bet ne vairāk kā 0,85 euro par kvadrātmetru mēnesī;

1.3.4. ar elektrību – 0,85 euro par kvadrātmetru mēnesī.

1.4. par aukstā ūdens piegādes un kanalizācijas pakalpojumiem atbilstoši maksājumu kvītīs uzrādītajam maksājumam un skaitītāju rādījumiem, bet ne vairāk kā par 3 m3 izmaksām mēnesī;

1.5. par karstā ūdens patēriņu atbilstoši maksājumu kvītīs uzrādītajam maksājumam un skaitītāju rādījumiem, bet ne vairāk kā par 2 m3 izmaksām mēnesī;

1.6. par gāzi, ja mājoklī ir gāzes pavards, atbilstoši dabasgāzes patēriņa pārskatam, bet ne vairāk kā 6 m3 mēnesī;

1.7. par balonu gāzi – 6 euro mēnesī;

1.8. par elektroenerģiju 6 euro mēnesī vai 12 euro mēnesī, ja dzīvoklī ir elektriskā plīts;

1.9. par sauso sadzīves atkritumu izvešanu – saskaņā ar maksājumu kvītī uzrādīto, bet ne vairāk kā 2 euro mēnesī;

1.10. par asenizācijas pakalpojumu apmaksā ne biežāk kā vienu reizi sešos mēnešos atbilstoši maksājumu kvītī norādītam maksājuma apmēram, bet ne vairāk par 25 euro vienai pakalpojuma sniegšanas reizei;

2. Normatīvās platības dzīvojamo telpu īrei, apsaimniekošanas izdevumiem un apkurei par dzīvojamo platību bārenim, atbilstoši valsts nozīmes informācijas sistēmās vai īres līgumā norādītajai informācijai, bet ne vairāk kā 40 m2. Ja vienu dzīvojamo telpu īrē vairāki bāreņi, tad normatīvā platība tiek aprēķināta, sadalot dzīvojamo platību proporcionāli dzīvokļa pabalsta pieprasītāju skaitam, bet nepārsniedzot 40 m2 vienai personai.

 

Paskaidrojuma raksts
Jūrmalas pilsētas domes 2019. gada 19. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 54 "Par Jūrmalas pilsētas pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas"

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 12. panta ceturto daļu un 43. panta pirmo daļu un Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" 27., 28., 30., 31., 31.1 un 31.punktu pašvaldībai ir jānodrošina Ministru kabineta noteiktās sociālās garantijas pilngadīgajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas. Atbilstoši minētajam saistošie noteikumi nosaka Jūrmalas pilsētas pašvaldības pabalstus bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas, pabalstu aprēķināšanas kārtību.
2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu projekts nepieciešams, lai novērstu saistošo noteikumu sociālās palīdzības jomā sadrumstalotību, jo pilngadību sasniegušie jaunieši pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās paliek kā īpaši neaizsargāta sabiedrības grupa un patstāvīgas dzīves uzsākšanas sākumā sastopas ar vairākiem izaicinājumiem, kuru risināšanā nepieciešama informācija.

Tāpat arī Tiesībsargs saskaņā ar atzinumu "Par sociālajām garantijām pēc ārpusģimenes aprūpes" aicina pašvaldību nodrošināt, lai jaunieši vienkāršā un viņiem saprotamā veidā saņem informāciju par visām savām tiesībām un sociālajām garantijām pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās. Tiesībsargs konstatējis, ka pašvaldībās ir atšķirīga prakse, iekļaujot saistošajos noteikumos par trūcīgas un maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu un sociālās palīdzības pabalstiem arī sociālās garantijas bērniem pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās, sasniedzot pilngadību. Tiesībsargs secina, ka šāda prakse nav atbalstāma, jo tā neatbilst augstāka juridiska spēka normatīvajiem aktiem, turklāt tas minētajām iedzīvotāju grupām rada sajūtu, ka viņi tiek nepamatoti uzskatīti par pabalstu un palīdzības saņēmējiem. Līdz ar to pamatojoties uz Tiesībsarga atzinumu, kā arī Labklājības ministrijas izstrādātajām vadlīnijām saskaņā ar Tiesībsarga ieteikumiem, nepieciešams jauns saistošo noteikumu projekts par sociālajām garantijām pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu Pabalstu izmaksa tiks nodrošināta Jūrmalas pilsētas domes Labklājības pārvaldei piešķirto budžeta līdzekļu ietvaros.
4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav ietekmes.
5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām Pabalstu administrēšanu nodrošinās Jūrmalas pilsētas domes Labklājības pārvalde.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošie noteikumi ir izskatīti Sociālo, veselības un integrācijas jautājumu komitejā.

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs G. Truksnis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!