• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2013. gada 22. augusta lēmums Nr. 42 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2013., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/op/2013/185.9

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.43

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Vēl šajā numurā

23.09.2013., Nr. 185

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 42

Pieņemts: 22.08.2013.

OP numurs: 2013/185.9

2013/185.9
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.42

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2013.gada 22.augustā (prot. Nr.43, 4.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 Lieta Nr.1413/13/03.02./10

Par SIA "Neste Latvija", SIA "Eskāda" un SIA "Space" apvienošanos

 [1] Konkurences padome (KP) 04.07.2013. saņēma SIA "Neste Latvija" ziņojumu par apvienošanos (turpmāk – Ziņojums), kas paredzēta, SIA "Neste Latvija" iegūstot SIA "Eskāda" un SIA "Space" daļu aktīvus īpašumā un daļu aktīvus tiesības izmantot. Saskaņā ar Ziņojumā norādīto šobrīd SIA "Eskāda" un SIA "Space" aktīvus (degvielas uzpildes stacijas), kurus plāno iegādāties SIA "Neste Latvija", uz nomas līguma pamata apsaimnieko un degvielas mazumtirdzniecībai izmanto SIA "Aparts".

[2] Izvērtējot Ziņojumā sniegto informāciju, KP secināja, ka tajā sniegtā informācija atbilst Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" (turpmāk – Noteikumi Nr.800) prasībām un tādējādi saskaņā ar Noteikumu Nr.800 4.punktu par pilna ziņojuma saņemšanas dienu noteica 04.07.2013.

[3] SIA "Neste Latvija" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienotās reģ. Nr.40003132723 reģistrēta sabiedrība, juridiskā adrese: Bauskas iela 58a, Rīga.

[4] SIA "Space" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienotās reģ.Nr.40003569274 reģistrēta sabiedrība, juridiskā adrese: Katrīnas dambis 14-103, Rīga.

[5] SIA "Eskāda" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienotās reģistrācijas Nr.40003570790 reģistrēta sabiedrība, juridiskā adrese: Katrīnas dambis 14–203, Rīga.

[6] SIA "Aparts" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienotās reģ.Nr.40003578991 reģistrēta sabiedrība, juridiskā adrese: Katrīnas dambis 14–203, Rīga. 

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome 

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki 

[7] SIA "Neste Latvija" vienīgais dalībnieks, kam pieder 100% kapitālas daļas, ir Nīderlandē reģistrēta kompānija Neste Oil Finance B.V., Locatellikade 1 parnassustm., 1076AZ, Amsterdama. Saskaņā ar Ziņojumā minēto uzņēmums nodarbojas ar naftas produktu vairumtirdzniecību, mazumtirdzniecību, auto ķīmijas tirdzniecību un naftas termināla pakalpojumiem Rīgas brīvostā.

[8] SIA "Space" vienīgais dalībnieks, kam pieder 100% kapitāla daļas, ir Lielbritānijā reģistrēta kompānija Maxcroft Overseas Limited, Hammersmith Road 186, Londona W6 7DJ. Saskaņā ar Lursoft publiskajā datu bāzē norādīto SIA "Space" galvenais darbības veids ir pašam piederoša vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšanas un ekspluatācijas pakalpojumi.

[9] SIA "Eskāda" vienīgais dalībnieks, kam pieder 100% kapitāla daļas, ir Lielbritānijā reģistrēta kompānija Endri Invest LP, Suite 2, 78 Montgomery street, Edinburga, Skotija, EH7 5JA. Saskaņā ar Lursoft publiskajā datu bāzē norādīto, SIA "Eskāda" galvenais darbības veids ir pašam piederoša vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšanas un ekspluatācijas pakalpojumi.

[10] SIA "Aparts" vienīgais dalībnieks, kam pieder 100% kapitāla daļas, ir Blanco Line LLP, 1000250255, Cornwall Buildings, 45 Newhall Street, Suite 211, Birmingama, B3 3, Lielbritānija. Saskaņā ar Lursoft publiskajā datu bāzē norādīto, SIA "Aparts" darbības veidi ir: 1) degvielas mazumtirdzniecība degvielas uzpildes stacijās (turpmāk – DUS); 2) ar naftas un gāzes ieguvi saistītie pakalpojumi, izņemot izpētes darbus, naftas pārstrādes produktu ražošana; 3) elektroenerģijas, gāzes, tvaika un karstā ūdens apgāde; 4) automobiļu apkope un remonts; 5) automobiļu detaļu un piederumu pārdošana; 6) motociklu, to detaļu un piederumu pārdošana, apkope un remonts.

2. Apvienošanās veids 

[11] Saskaņā ar Konkurences likuma (KL) 15.panta pirmās daļas 3.punktu tirgus dalībnieku apvienošanās ir tāds stāvoklis, kad viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst daļu vai visus cita tirgus dalībnieka vai citu tirgus dalībnieku aktīvus vai tiesības tos izmantot.

[12] Apvienošanās paredzēta pamatojoties uz starp pusēm noslēgto nodomu protokolu par degvielas uzpildes staciju pirkšanu-pārdošanu, saskaņā ar kuru SIA "Neste Latvija" plāno iegādāties un nomāt no SIA "Eskāda" un SIA "Space" degvielas uzpildes stacijas. Atbilstoši ziņojumā norādītājam SIA "Aparts" savu darbību šajās degvielas uzpildes stacijās izbeigs.

[13] Ņemot vērā minēto, konkrētais darījums ir uzskatāms par apvienošanos KL 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē, tirgus dalībniekam iegūstot daļu citu tirgus dalībnieku aktīvus.  

3. Ziņojuma iesniegšanas pienākums

 [14] Apvienošanās ir paziņojuma KP saskaņā ar KL 15.panta otrajā daļā noteikto: "Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei pilnu ziņojumu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 25 miljoniem latu."

[15] Saskaņā ar Noteikumu Nr.800 12.punktu, ja apvienošanās notiek, iegūstot citu tirgus dalībnieku aktīvus (daļu vai visus), apgrozījumu aprēķina, saskaitot ieguvēja neto apgrozījumu un neto apgrozījumu, kas iegūts no šo aktīvu izmantošanas saimnieciskajā darbībā.

[16] Ziņojumā norādīts, ka SIA "Neste Latvija" un degvielas uzpildes staciju, kuras SIA "Neste Latvija" plāno iegādāties un nomāt no SIA "Eskāda" un SIA "Space", kopējais neto apgrozījums 2012.gadā Latvijas Republikā pārsniedz 25 miljonus latu. Tādējādi saskaņā ar Konkurences likumu SIA "Neste Latvija" jāiesniedz ziņojums par plānoto darījumu. 

4. Ietekmētie tirgi  

[17] Saskaņā ar KL 1.panta 4.punktu "konkrētais tirgus – konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu". Saskaņā ar KL 1.panta 5.punktu "konkrētās preces tirgus – noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības", un saskaņā ar KL 1.panta 3.punktu "konkrētais ģeogrāfiskais tirgus – ģeogrāfiskā teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām".

[18] Saskaņā ar Ziņojumā norādīto SIA "Neste Latvija" darbojas benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū un vēlas paplašināt sev piederošo degvielas uzpildes staciju tīklu. Apvienošanās rezultātā SIA "Neste Latvija" iegūs īpašuma tiesības uz sekojošām degvielas uzpildes stacijām:

1) DUS Vienības gatvē 77, Rīgā;

2) DUS Skanstes ielā 7, Rīgā;

3) DUS Zemgales ielā 1a, Olainē;

4) DUS Rīgas ielā 1, Vecumniekos, Vecumnieku pagastā, Vecumnieku novadā.

[19] Tāpat minētās apvienošanās rezultātā SIA "Neste Latvija" plāno nomāt no SIA "Space" ar izpirkuma tiesībām DUS Uzvaras bulvārī 16, Rīgā.

[20] Ņemot vērā apvienošanās rezultātā pārņemamo aktīvu izmantošanas mērķi un Konkurences padomes praksi, nosakot konkrētās preces tirgu apvienošanās lietās, par konkrētās preces tirgu tiek noteikts benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus.

[21] Izvērtējot tirgus dalībnieku apvienošanās darījumus benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū, KP, definējot ģeogrāfisko tirgu, līdzšinējā praksē ir secinājusi, ka degvielas mazumtirdzniecības tirgus ir ģeogrāfiski ierobežots un aptver teritoriju, kurā veidojas autobraucēju pieprasījums, kas parasti ir vērsts uz to DUS piedāvājumu, kuras atrodas tuvu autobraucēju darbības aktivitāšu centram, un šīs teritorijas ir pilsētas un to tuvākā apkārtne 2 – 3 km robežās vai konkrēta apdzīvota vieta un tās apkārtne1. Savukārt attiecībā uz Rīgas pilsētu KP kā ģeogrāfisko tirgu nosaka Rīgas pilsētas administratīvo teritoriju un 20 km ap tās robežu (Ogres virzienā – 10 km)2.

[22] SIA "Eskāda" un SIA "Space" DUS, ko savā īpašumā paredz iegūt SIA "Neste Latvija", atrodas Rīgas pilsētas, Olaines pilsētas teritorijās, kā arī Vecumnieku teritorijā pie autoceļa P89. Ievērojot līdzšinējo praksi3 KP izvērtēja iespējamo apvienošanās ietekmi šādos konkrētajos tirgos:

1) benzīna un dīzeļdegvielas tirgus Rīgas pilsētas administratīvā teritorija un 20 km ap tās robežu (Ogres virzienā – 10 km), kur atrodas degvielas uzpildes stacijas Rīgas pilsētā un Olaines pilsētā.

2) benzīna un dīzeļdegvielas tirgus pie autoceļa P89 Ķekava – Skaistkalne, posmā: Baldone – Skaistkalne, kur atrodas degvielas uzpildes stacija Rīgas ielā 1, Vecumniekos, Vecumnieku pagastā, Vecumnieku novadā.

5. Apvienošanās izvērtēšana

[23] SIA "Eskāda" un SIA "Space" nodarbojas ar sev piederošā īpašuma iznomāšanu un apsaimniekošanu, uzņēmumi saimniecisko darbību degvielas mazumtirdzniecības tirgū neveic. Šajā apvienošanās darījumā norādītās DUS atrodas SIA "Aparts" lietošanā, kas degvielas mazumtirdzniecību DUS veic ar tirdzniecības zīmi "Dinaz".

5.1. Benzīna un dīzeļdegvielas tirgus Rīgas pilsētas administratīvā teritorijā un 20 km ap tās robežu (Ogres virzienā – 10 km).

[24] Saskaņā ar VID sniegto informāciju degvielas mazumtirdzniecību Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un 20 km ap tās robežu (Ogres virzienā – 10 km) veic vairāk kā divdesmit tirgus dalībnieki. Konkrētajā tirgū esošo tirgus dalībnieku mazumtirdzniecībā realizētie degvielas apjomi un no degvielas mazumtirdzniecībā gūtais apgrozījums un tirgus daļas redzamas 1. un 2.tabulā.

1.tabula

Realizētais benzīna un dīzeļdegvielas apjoms litros (l) un tirgus daļa (%) Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un 20 km ap tās robežu (Ogres virzienā – 10 km)

Uzņēmums

2011.gads

2012.gads

2013.gada I.pusg.

litri

%

Litri

%

litri

%

SIA "Latvija Statoil"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

> 40

> 40

> 40

SIA "Neste Latvija"

(*)

 (*)

(*)

(*)

(*)

 (*)

< 30

< 30

< 30

SIA "Lukoil Baltija R"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 10

< 10

< 10

SIA "Aparts"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 10

< 10

< 10

SIA "East West Transit"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<10

<10

< 10

SIA "Dovetail"

(*)

(*)

(*)

(*)

 

 

< 10

< 10

Firma SIA "Viada"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<10

< 10

< 10

SIA "Augstceltne"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 10

< 10

< 10

SIA "Akselss"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<10

< 10

< 10

SIA "Liepiņš"

(*)

(*)

 

 

 

 

<1

SIA "Geksans"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

< 1

SIA "Tilpums"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<1

< 1

< 1

SIA "Gotika Auto"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 10

< 10

SIA "Elama B"

(*)

(*)

 

 

 

 

< 1

SIA "Stahancis"

(*)

(*)

 

 

 

 

< 1

AS "Virši - A"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

< 1

SIA "RDZ Energy"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

< 1

SIA "Oktāns A"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

< 1

SIA "Sos"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

< 1

SIA "Kalnakrogs"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

< 10

SIA "A.C.B."

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

< 1

SIA "Jet Dinamiks"

(*)

(*)

(*)

(*)

 

 

< 1

< 1

SIA "Salaspils Mehānisko darbnīcu centrs"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

< 1

SIA "Aiga un Partneri"

(*)

(*)

 

 

 

 

< 1

SIA "Nivals"

(*)

(*)

 

 

 

 

< 1

SIA "Laivu serviss"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

< 1

SIA "M.Nafta"

 

 

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

SIA "Luka Petrol"

 

 

(*)

(*)

 (*)

(*)

< 1

< 1

SIA "Adažoil"

 

 

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

SIA "Auto Oil"

 

 

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

Kopā

 (*)

100

 (*)

100

 (*)

100

2.tabula

Realizētais benzīna un dīzeļdegvielas apjoms latos (L) un tirgus daļa (%) Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un 20 km ap tās robežu (Ogres virzienā – 10 km)

Uzņēmums

2011.gads

2012.gads

2013.gada I.pusg.

lati

%

lati

%

lati

%

SIA "Latvija Statoil"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

> 40

> 40

> 40

SIA "Neste Latvija"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 30

< 30

< 30

SIA "Lukoil Baltija R"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 10

< 10

< 10

SIA "Aparts"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 10

< 10

< 10

SIA "East West Transit"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<10

<10

< 10

Firma SIA "Viada"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<10

< 10

< 10

SIA "Augstceltne"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 10

< 1

< 10

SIA "Akselss"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<10

< 10

< 10

SIA "Liepiņš"

(*)

(*)

 

 

 

 

<1

SIA "Geksanns"

(*)

(*)

(*)

(*)

 (*)

(*)

< 1

< 1

< 1

SIA "Tilpums"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<1

< 1

< 1

SIA "Gotika Auto"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 10

< 10

AS "Virši - A"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

< 1

SIA "RDZ Energy"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

< 1

SIA "Oktāns A"

(*)

(*)

 (*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

< 1

SIA "Sos"

(*)

(*)

(*)

(*)

 (*)

(*)

< 1

< 1

< 1

SIA "Kalnakrogs"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

< 10

SIA "A.C.B."

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

< 1

SIA "Salaspils mehānisko darbnīcu centrs"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

< 1

SIA "Nivals"

(*)

 (*)

 

 

 

 

< 1

SIA "Laivu serviss"

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

< 1

SIA "M.Nafta"

 

 

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

SIA "Luka Petrol"

 

 

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

SIA "Adažoil"

 

 

(*)

(*)

(*)

(*)

< 1

< 1

SIA "Auto Oil"

 

 

 (*)

(*)

 (*)

(*)

< 1

< 1

Kopā

(*)

100

(*)

100

(*)

100

[25] Pēc pārdotā degvielas apjoma lielākie tirgus dalībnieki ir SIA "Statoil Fuel & Retail Latvija", SIA "Neste Latvija", SIA "Lukoil Baltija R", SIA "Aparts", SIA "East West Transit". Tāpat tirgū darbojas vairāki tirgus dalībnieki, kuriem katram atsevišķi ir neliela tirgus daļa, bet kas degvielas mazumtirdzniecību veic ar vienu tirdzniecības zīmi, prezentējot sevi patērētājiem kā vienu DUS tīklu – "Trest", kā arī tirgus dalībnieki ar dažiem vai vienu DUS.

[26] Pamatojoties uz lietas izpētes laikā iegūto informāciju, secināms, ka benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū Rīgas administratīvajā teritorijā un 20 km ap tās robežu (Ogres virzienā 10 km) ir konstatējamas izmaiņas tirgus struktūrā, proti, ir samazinājies tirgus dalībnieku skaits, kā arī ir vērojamas izmaiņas tirgus daļu rādītājos. No konkrētā tirgus ir izgājuši vairāki tirgus dalībnieki, gan tādi, kas degvielas mazumtirdzniecību veica tikai vienā DUS, gan vairākos DUS (SIA "Ziemeļu nafta", SIA "Liepiņš"). Ir konstatējami atsevišķi jauni uzņēmumi, kas degvielas mazumtirdzniecību veic jau ar tirgū zināmām tirdzniecības zīmēm. Tā SIA "RDZ Energy" (iepriekšējais nosaukums SIA "Ramockas dzirnavas") degvielas mazumtirdzniecību veic ar tirdzniecības zīmi "Virši - A". SIA "Stahancis" un SIA "Dovetail" 2011.gada un 2012.gada sākumā degvielas mazumtirdzniecību veica DUS, kur saskaņā ar publiski pieejamo informāciju degviela tiek realizēta ar tirdzniecības zīmi "Trest". Kopš 2012.gada vidus minēto tirgus dalībnieku DUS darbību veic četri jauni tirgus dalībnieki4 (SIA "M.Nafta", SIA "Luka Petrol", SIA "Adažoil", SIA "Auto Oil"). Kopā DUS tīklā ar tirdzniecības zīmi "Trest" realizētās degvielas apjoms veido (*) (<10%) 2011.gadā un (*) (<10%) 2013.gada 1.pusgadā.

[27] Izvērtējot tirgus dalībnieku degvielas realizācijas rādītājus laika periodā no 2011.gada līdz 2013.gada 1.pusgadam, konstatējams, ka nedaudz ir samazinājusies tirgus daļa SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia" (par (*)) un SIA "Lukoil Baltija R" (par (*)), bet SIA "Neste Latvija" tirgus daļa ir pieaugusi par (*). Nelielās tirgus daļas izmaiņas nav radījušas būtiskas izmaiņas tirgus struktūrā, un konstatējams, ka lielākais degvielas tirgotājs joprojām ir SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia" ar tirgus daļu virs 40%, savukārt SIA "Neste Latvija" tirgus daļa ir zem 30% un SIA "Lukoil Baltija R" tirgus daļa ir zem 10%. Nozīmīgākas izmaiņas ir konstatējamas starp pārējiem tirgus dalībniekiem, proti, ir pieaugusi SIA "East West Transit" tirgus daļa (realizē degvielu ar tirdzniecības zīmi "Latvijas Nafta") no (*) (<10%) 2011.gadā līdz (*) (<10%) 2013.gadā, tādējādi tai kļūstot par ceturto lielāko tirgus dalībnieku konkrētajā tirgū. Ir pieaugusi arī SIA "Akselss" (realizē degvielu ar tirdzniecības zīmi "Lukoil Baltija R") un SIA "Gotika auto" tirgus daļas, attiecīgi par (*) un (*). SIA "East West Transit" un SIA "Gotika auto" ir pārņēmušas daļu no tirgus izgājušo tirgus dalībnieku DUS, kas iespējams ir veicinājis šo degvielas tirgotāju produktu realizācijas pieaugumu. Savukārt tirgus daļas ir samazinājušās SIA "Aparts" (par (*)) un firma SIA "Viada" (par (*)). Tirgus daļas samazinājums ir vērojams arī pārējiem nelielajiem tirgus dalībniekiem.

[28] Lai novērtētu apvienošanās ietekmi uz konkurenci tiek aprēķināts Herfindāla-Hiršamana indekss5 (turpmāk – HHI) un novērtētas apvienošanās rezultātā radītās šī indeksa izmaiņas.

3. tabula

Herfindala-Hiršmana indekss lielākajiem uzņēmumiem Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā pēc mazumtirdzniecībā realizētā apgrozījuma litros

HHI indekss noteiktam tirgus dalībnieku skaitam/ gads

2011

2012

2013. gada 1.pusg.

HHI 4 tirgus dalībniekiem

2569,17

2600,46

2555,13

HHI 8 tirgus dalībniekiem

2602,23

2627,07

2584,57

HHI 10 tirgus dalībniekiem

2605,28

2629,18

2587,08

Ņemot vērā 3.tabulā aprēķināto HHI un ievērojot iepriekš konstatēto HHI 2007.–2010.gadā6, konstatējams, ka HHI Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un 20 km (Ogres virzienā 10 km) ap tās robežu vēsturiski ir augstāks par 2000, kas norāda uz augstu tirgus koncentrāciju. Minētais nozīmē, ka neskatoties uz skaitliski lielo tirgus dalībnieku skaitu konkrētajā tirgū, lielāko realizētās produkcijas apjomu no kopējā tirgū realizētā produkcijas apjoma veido daži lielākie tirgus dalībnieki. HHI izmaiņas pēc apvienošanās liecina par tirgus struktūras nebūtiskām izmaiņām.7

[29] SIA "Neste Latvija" tirgus daļa konkrētajā tirgū 2013.gada 1.pusgadā bija % (*), savukārt SIA "Aparts" izmantoto apvienošanā iesaistīto aktīvu tirgus daļa konkrētajā tirgū 2011.gadā bija (*), 2012.gadā (*), 2013.gada 1.pusgadā (*). Līdz ar to ir prognozējams, ka pēc apvienošanās SIA "Neste Latvija" tirgus daļa varētu palielināties vismaz par (*). SIA "Aparts" turpinās piedāvāt benzīnu un dīzeļdegvielu mazumtirdzniecībā konkrētajā tirgū astoņās DUS.

[30] Ņemot vērā augstāk minēto, konstatējams, ka apvienošanās rezultātā konkrētajā tirgū nesamazināsies tirgus dalībnieku skaits, patērētāju izvēles iespējas netiks samazinātas un SIA "Neste Latvija" tirgus daļa pieaugs nelielā apmērā.  

5.2. Benzīna un dīzeļdegvielas tirgus pie autoceļa P89 Ķekava – Skaistkalne, posmā: Baldone – Skaistkalne.

[31] Apvienošanās rezultātā SIA "Neste Latvija" iegādāsies vienu DUS, kas atrodas pie autoceļa P89, kurā līdz šim darbību veica SIA "Aparts" – Rīgas ielā 1, Vecumniekos, Vecumnieku pagastā, Vecumnieku novadā. Saskaņā ar VID sniegto informāciju SIA "Neste Latvija" šajā konkrētajā tirgū nedarbojas.

[32] Ņemot vērā, ka SIA "Neste Latvija" līdz šim nav veikusi benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecību konkrētajā tirgū, apvienošanās rezultātā tirgus struktūra nemainīsies, jo vienu tirgus dalībnieku SIA "Aparts" nomainīs cits tirgus dalībnieks – SIA "Neste Latvija".

6. Secinājums

[33] Saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta trešo daļu Konkurences padome aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Ja paziņotā apvienošanās neizraisa minētās sekas jebkurā konkrētajā tirgū, tad atbilstoši Konkurences likuma 16.panta ceturtajai daļai Konkurences padome pieņem lēmumu, ar kuru atļauj apvienošanos.

[34] Ņemot vērā iepriekš lēmumā konstatētos apstākļus, KP secina, ka apvienošanās rezultātā būtiski nesamazināsies konkurence, kā arī neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un 20 km (Ogres virzienā – 10 km) ap tās robežu un benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū pie autoceļa P89 Ķekava – Skaistkalne, posmā: Baldone – Skaistkalne.

Pamatojoties uz minēto un saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu, otrās daļas 1.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut apvienošanos, SIA "Neste Latvija" iegūstot īpašuma tiesības vai nomājot daļu SIA "Eskāda" un SIA "Space" aktīvus – degvielas uzpildes stacijas Vienības gatvē 77, Rīgā, Skanstes ielā 7, Rīgā, Zemgales ielā 1a, Olainē, Rīgas ielā 1, Vecumniekos, Vecumnieku pagastā, Vecumnieku novadā, Uzvaras bulvārī 16, Rīgā.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.


(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 KP 06.06.2007. lēmums Nr.56  "Par AS "VIRŠI-A" un SIA "VIOIL" apvienošanos". 

2 KP 14.09.2007. lēmums Nr.111 "Par SIA "Lukoil Baltija R" un SIA "Grima" apvienošanos";. 21.11.2007. lēmums Nr.157 "Par SIA "East-West Transit" un MPVAS "Latvijas Nafta" apvienošanos". 

3 Turpat, kā arī KP 29.04.2008. lēmums Nr.51 "Par SIA "Eskāda", SIA "Terrat" un SIA "Ovi" apvienošanos".

4 Saskaņā ar VID publiski pieejamo datu bāzi, http://www6.vid.gov.lv/VID_PDB/AP, pēc VID izsniegtās atļaujas (licences) SIA Stahancis" naftas produktu mazumtirdzniecībai anulēšanas, uz tām pašām darbības vietu adresēm tika izsniegta atļauja (licence) SIA "Green Petrol" (nodokļu maksātājs SIA "Dovetail") naftas produktu mazumtirdzniecībai. Pēc SIA "Green Petrol" (nodokļu maksātājs SIA "Dovetail") atļaujas (licences) anulēšanas, uz tām pašām adresēm VID ir izsniedzis  speciālās atļaujas (`licences) naftas produktu mazumtirdzniecībai SIA "M.Nafta", SIA "Luka Petrol", SIA "Adažoil", SIA "Auto Oil".

5 Atbilstoši Pamatnostādnēm par horizontālo apvienošanos novērtēšanu saskaņā ar Padomes Regulu par uzņēmumu koncentrāciju kontroli (2004/K 31/03) HHI norāda tirgus koncentrācijas līmeni. HHI < 1000 norāda uz zemu tirgus koncentrāciju, 1000 < HHI< 1800 norāda uz vidēju tirgus koncentrāciju, bet HHI> 1800 norāda uz augstu tirgus koncentrāciju.

6 Konkurences padomes 11.08.2011. lēmums Nr.55 "Par SIA "Lukoil Baltija R" un SIA "Augstceltne" apvienošanos, http://www.kp.gov.lv/files/pdf/tBm5CVJB0V.pdf

7 Ievērojot SIA "Neste Latvija" tirgus daļas pieaugumu, pēc apvienošanās HHI izmaiņas konkrētajā tirgū būtu (*), kas norāda uz to, ka konkurence netiek būtiski ietekmēta. Pamatnostādnēs par horizontālo apvienošanos novērtēšanu norādīts, ja HHI indekss pēc apvienošanās ir lielāks nekā 2000 un HHI indeksa izmaiņas ir mazākas par 150, tad atsevišķos gadījumos tiek uzskatīts, ka konkurence tirgū netiek būtiski ietekmēta.

Konkurences padomes priekšsēdētāja S.Ābrama

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!