• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2012. gada 15. jūnija lēmums Nr. 50 "Par lietas neierosināšanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.07.2012., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/op/2012/105.18

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.E02-52

Par lietas izpētes izbeigšanu daļā un pārkāpuma konstatēšanu, tiesiskā pienākuma un naudas soda uzlikšanu daļā

Vēl šajā numurā

05.07.2012., Nr. 105

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 50

Pieņemts: 15.06.2012.

OP numurs: 2012/105.18

2012/105.18
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.50

Rīgā 2012.gada 15.jūnijā (prot. Nr.29, 2.§)

Par lietas neierosināšanu

Par SIA "Cardshop" 2012.gada 9.janvāra iesniegumu Nr.020101 "Par Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas ģenerālklauzulas pārkāpumu"

Konkurences padome (turpmāk – KP) 2012.gada 25.maijā saņēma SIA "Cardshop" iesniegumu Nr.020101 (turpmāk – Iesniegums) ar lūgumu ierosināt izpētes lietu par Konkurences likuma (turpmāk – KL) 13.panta pirmās daļas iespējamo pārkāpumu SIA "Preses Serviss" darbībās.

SIA "Cardshop" Iesniegumā norāda uz šādiem apstākļiem: SIA "Cardshop" rīcībā ir informācija par SIA "Preses Serviss" darbībām, kurās ir saskatāms Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas pārkāpums. SIA "Preses Serviss" ir vērsies pie SIA "A.F.P. of North America Inc. patstāvīgās sabiedrības Latvijā" ar apgalvojumiem par nelikumīgu preses izdevumu tirdzniecību tirdzniecības centrā Rīgā, Valdeķu ielā 56 "POSTCARD.LV" veikalā. Līdzīga satura vēstules, kurās SIA "Preses Serviss" izplata nepatiesus apgalvojumus par it kā nelikumīgu preses izdevumu tirdzniecību "POSTCARD.LV" veikalos ir nosūtījis SIA "RIMI Valdemāra Real Estate", SIA "Linstow", SIA "Plesko Real Estate", SIA "MAXIMA Latvija", SIA "Tirdzniecības centrs "DOLE"". Minētajās vēstulēs ietvertā informācija ir uzskatāma par nepatiesu un tās izplatīšana kavē un ierobežo konkurenci preses mazumtirdzniecības tirgū, tādejādi kaitējot patērētājam.

Iesniedzējs uzskata, ka SIA "Preses Serviss" prettiesiskā rīcība izpaužas kā mēģinājumi izstumt SIA "Cardshop" no preses mazumtirdzniecības tirgus un SIA "Cardshop" izmaksu palielināšana, rezultātā kropļojot konkurenci attiecīgajā tirgū, gala rezultātā kaitējot patērētāja interesēm. Kaitējums konkurencei un patērētāju interesēm ir konstatējams SIA "Preses Serviss" mēģinājumā ietekmēt citu tirgu dalībnieku rīcību ar mērķi panākt, lai attiecīgās juridiskās personas nolemj lauzt vai nepagarināt līgumu ar "POSTCARD.LV" veikalu īpašniekiem, faktiski paralizējot SIA "Cardshop" un citu tirgus dalībnieku ("POSTCARD.LV" veikala īpašnieku – tajā skaitā SIA "Apsveikums", SIA "Centropack", SIA "Eurobiz", SIA "Europress", SIA "Pirmais centrs", SIA "Sportress") darbību mazumtirdzniecības tirgū.

Iesniegumam ir pievienota SIA "Preses Serviss" 2011.gada 21.jūlija vēstules kopija "Par nelikumīgu preses izdevumu tirdzniecību tirdzniecības centrā Valdeķu ielā 56", kura adresēta SIA "A.F.P. of North America Inc. patstāvīgai sabiedrībai Latvijā" (turpmāk – Vēstule).

Vēstulē SIA "Preses Serviss" informē SIA "A.F.P. of North America Inc. patstāvīgo sabiedrību Latvijā" par to, ka tirdzniecības centrā Valdeķu ielā 56 "POSTCARD.LV" veikalā tiek veikta nelikumīga preses izdevumu tirdzniecība, kas izpaužas kā nesankcionēta Krievijas Federācijas izdevniecības namiem piederoša īpašuma (preses izdevumu) tirdzniecība. SIA "Preses Serviss" savā vēstulē norāda, ka: "Izdevniecību nami ir sagatavojuši iesniegumu Latvijas tiesībsargājošajām instancēm ar lūgumu izmeklēt un novērst turpmāku nesankcionētu izdevniecības īpašumā esošo preses izdevumu realizāciju Latvijas Republikas tirdzniecības vietās." Vēstules nobeigumā SIA "Preses Serviss" norāda, ka: "izprotot situāciju un sekas, ko šāda izmeklēšana var radīt Jūsu tirdzniecības centram, informējam Jūs par radušos situāciju. Vienlaicīgi lūdzam Jūsu rīcību šīs situācijas novēršanā, kas būtiski ietekmē legālās preses tirdzniecību Jūsu tirdzniecības centrā".

Iesniegumam ir pievienota arī SIA "A.F.P. of North America Inc. patstāvīgās sabiedrības Latvijā" 2011.gada 20.septembra vēstules kopija "Par nomas līguma Nr.16-6/2011 nosacījumu ievērošanu", kurā, pamatojoties uz nomas līguma nosacījumiem, tiek lūgts SIA "Cardshop" ievērot spēkā esošo Latvijas Republikas likumdošanu savā darbībā un neapdraudēt SIA "A.F.P. of North America Inc. patstāvīgās sabiedrības Latvijā" reputāciju.

SIA "Cardshop" ir reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar reģistrācijas Nr.40103373221, juridiskā adrese: Kojusalas iela 21A–39, Rīga, LV–1019.

SIA "Preses Serviss" ir reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar reģistrācijas Nr.40003563888, juridiskā adrese: Aiviekstes iela 5, Rīga, LV–1033.

Izvērtējot iesniegumā ietverto informāciju, KP

konstatēja:

1. KL noteiktā dominējošā stāvokļa regulējums

Saskaņā ar KL 1.panta 1.punktu dominējošais stāvoklis ir tirgus dalībnieka vai vairāku tirgus dalībnieku ekonomisks (saimniecisks) stāvoklis konkrētajā tirgū, ja šis dalībnieks vai šie dalībnieki spēj ievērojami kavēt, ierobežot vai deformēt konkurenci jebkurā konkrētajā tirgū pietiekami ilgā laika posmā, darbojoties pilnīgi vai daļēji neatkarīgi no konkurentiem, klientiem, piegādātājiem vai patērētājiem.

Lai piemērotu KL 13.panta pirmo daļu nepieciešams konstatēt konkrēto tirgu, SIA "Preses Serviss" atrašanos dominējošā stāvoklī konkrētajā tirgū, kā arī dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu1. Iepriekš minētie apstākļi ir novērtējami kumulatīvi un nekonstatējot pēdējos divus no tiem KL 13.panta pirmā daļa nav piemērojama. KP, ievērojot Iesniegumā sniegto informāciju par iespējamā pārkāpuma izpausmi, pārbaudīja, vai pati darbība, par kuru iebildumus izteicis iesniedzējs, pēc tās būtības atbilst KL 13.panta pirmajā daļā noteiktā pārkāpuma tiesiskā sastāva pazīmēm.

KL 13.panta pirmās daļa nosaka, ka jebkuram tirgus dalībniekam, kas atrodas dominējošā stāvoklī, ir aizliegts jebkādā veidā ļaunprātīgi to izmantot Latvijas teritorijā. Dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana var izpausties arī kā:

1) atteikšanās slēgt darījumu ar citu tirgus dalībnieku vai grozīt darījuma noteikumus bez objektīvi attaisnojoša iemesla, tajā skaitā netaisnīga un nepamatota atteikšanās piegādāt preces vai sniegt pakalpojumus;

2) preču ražošanas vai realizācijas apjomu, tirgu vai tehniskās attīstības ierobežošana bez objektīvi attaisnojoša iemesla par sliktu patērētājam;

3) tādu noteikumu izvirzīšana, kuri darījuma slēgšanu, grozīšanu vai izbeigšanu ar citu tirgus dalībnieku padara atkarīgu no tā, vai šis tirgus dalībnieks uzņemas papildu saistības, kuras pēc būtības un pēc komerciālā lietojuma neattiecas uz konkrēto darījumu;

4) netaisnīgu pirkšanas vai pārdošanas cenu vai citu netaisnīgu tirdzniecības noteikumu tieša vai netieša uzspiešana vai piemērošana;

5) nevienādu noteikumu piemērošana ekvivalentos darījumos ar citu tirgus dalībnieku, radot tam konkurences ziņā nelabvēlīgākus apstākļus.

2. SIA "Preses Serviss" darbību izvērtējums

SIA "Cardshop" nav norādījusi konkrētu KL 13.panta pirmās daļas tiesisko sastāvu, kuram aprakstītais SIA "Preses Serviss" iespējamais pārkāpums varētu atbilst. Iesniedzējs ir aprakstījis SIA "Preses Serviss" darbības, kuru būtība ir nepatiesas informācijas sniegšana SIA "Cardshop" sadarbības partneriem (uzņēmumiem, kas iznomā telpas SIA "Cardshop" veikalam), norādot uz SIA "Cardshop" nelikumīgu darbību, izplatot tās tirdzniecības vietās Krievijas Federācijas izdevniecības namu izdotos preses izdevumus.

Izvērtējot Iesniegumā aprakstīto SIA "Preses Serviss" darbību atbilstību KL 13.panta pirmajā daļā noteiktā tiesiskā sastāva pazīmēm, KP nekonstatē KL 13.panta pirmajā daļā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma iespējamā pārkāpuma pazīmes SIA "Preses Serviss" darbībās.

Iesniegumā aprakstītās SIA "Preses Serviss" darbības neatbilst nevienam no KL 13.panta pirmajā daļā piemērveidā norādītajiem aizliegumiem. Tikai un vienīgi iespējami nepatiesas informācijas sniegšana par citu tirgus dalībnieku, nepastāvot papildus īpašiem apstākļiem un rīcībai, kas vērsta uz konkurences ierobežošanu, kavēšanu vai deformēšanu un ir tieši saistīta ar uzņēmuma īpašo stāvokli un tā tirgus varas īstenošanu nav kvalificējama kā ļaunprātīga izmantošana KL 13.panta pirmās daļas izpratnē.

Kā konstatējams no Iesniegumā sniegtajiem apsvērumiem, konkrētajā gadījumā nepastāv papildus īpaši apstākļi un SIA "Preses Serviss" rīcība, kas vērsta uz konkurences ierobežošanu, kavēšanu vai deformēšanu, kā vien Iesniegumā aprakstītās informācijas izplatīšana. SIA "Preses Serviss" darbības nav vērstas pret tirgus dalībniekiem konkrētajā tirgū kopumā, bet vienīgi pret iesniedzēju, kas atbilstoši SIA "Preses Serviss" Vēstulē norādītajam veic nelikumīgas darbības. Vēstule ar informāciju, par kuru iebildis Iesniedzējs, nosūtīta vairāk kā pirms desmit mēnešiem un no Iesnieguma nav konstatējams, ka SIA "Cardshop" būtu veicis kādas aktīvas darbības šajā sakarā. Iesniegumā nav sniegts ne pamatojums, ka Vēstulē sniegtā informācija ir nepatiesa, ne norādīts, ka šādas informācijas izplatīšana ir radījusi konkrētas negatīvas sekas SIA "Cardshop" (piemēram, sadarbības atteikums), kā arī negatīvu ietekmi uz konkurenci preses mazumtirdzniecības tirgū. Ievērojot iepriekš minētos apsvērumus to kopumā un Iesniegumā norādīto iebildumu kontekstā, nav konstatējami apstākļi, kas liecinātu par SIA "Preses Serviss" ļaunprātīgu rīcību KL 13.panta pirmās daļas izpratnē.

Iesniegumā aprakstītā situācija var norādīt uz KL 18.pantā noteikto negodīgas konkurences aizlieguma iespējamo pārkāpumu. Saskaņā ar KL 18.panta trešās daļas 3.punktu Negodīga konkurence var izpausties šādās darbībās, ja to rezultātā ir radusies vai varētu rasties konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana (..) nepatiesas, nepilnīgas vai izkropļotas informācijas izplatīšana par citu tirgus dalībnieku vai tā darbiniekiem, kā arī par šā tirgus dalībnieka ražoto vai realizēto preču saimniecisko nozīmi, kvalitāti, izgatavošanas veidu, īpašībām, daudzumu, noderīgumu, cenām, to veidošanas un citiem noteikumiem, kas var šim tirgus dalībniekam nodarīt zaudējumus. Atbilstoši KL 18.¹ pantā noteiktajam negodīgas konkurences aizlieguma pārkāpumus izskata vispārējās jurisdikcijas tiesa Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā un šādu pārkāpumu izvērtēšana nav KP kompetencē. Ņemot vērā minēto par KL 18.panta trešās daļas 3.punktā noteiktā negodīgas konkurences aizlieguma iespējamo pārkāpumu SIA "Cardshop" ir tiesības ar civiltiesisku prasību vērsties tiesā.

Saskaņā ar KL 23.panta ceturto prim daļu Konkurences padome neierosina lietu, ja iesniegumā ietvertā un nepieciešamības gadījumā papildus iegūtā informācija nesatur ziņas par nodarījumu, kam ir šā likuma pārkāpuma sastāva pazīmes.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu un 23.panta ceturto prim daļu, Konkurences padome

nolēma:

neierosināt lietu par Konkurences likuma 13.panta pirmajā daļā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA "Preses Serviss" darbībā uz SIA "Cardshop" iesnieguma pamata.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

1 AT Senāta Administratīvo lietu departamenta 15.01.2007. spriedums lietā SKA – 15/2007, 11.punkts.

Konkurences padomes priekšsēdētāja p.i. Dz.Striks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!