• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un tās padotībā esošas iestādes publicē informāciju par izveidotajiem mikroliegumiem īpaši aizsargājamo sugu un biotopu aizsardzībai likumos noteiktajos dabas rezervātos un nacionālajos parkos.

Oficiālajā izdevumā publicē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra izdotos rīkojumus par:

  • nelikumīgu domes izdoto saistošo noteikumu vai to atsevišķu punktu apturēšanu;
  • nelikumīgu domes izdoto saistošo noteikumu vai to atsevišķu punktu atzīšanu par spēku zaudējušiem;
  • domes priekšsēdētāja atstādināšanu no amata. Domes priekšsēdētājs uzskatāms par atstādinātu no amata pienākumu pildīšanas ar dienu, kad publicēts ministra rīkojums.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas 2016. gada 9. septembra rīkojums Nr. 215 "Par Jūrmalas pilsētas domes 2016.gada 24.marta saistošo noteikumu Nr.8 "Par Jūrmalas pilsētas Teritorijas plānojuma grozījumu grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu" darbības apturēšanu daļā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2016., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/op/2016/177.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

13.09.2016., Nr. 177

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 215

Pieņemts: 09.09.2016.

OP numurs: 2016/177.5

2016/177.5
RĪKI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rīkojumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojums Nr.215

Rīgā 2016.gada 9.septembrī

Par Jūrmalas pilsētas domes 2016.gada 24.marta saistošo noteikumu Nr.8 "Par Jūrmalas pilsētas Teritorijas plānojuma grozījumu grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu" darbības apturēšanu daļā

1. Jūrmalas pilsētas dome 2016.gada 24.martā pieņēma saistošos noteikumus Nr.8 "Par Jūrmalas pilsētas Teritorijas plānojuma grozījumu grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr.8). Saistošie noteikumi stājās spēkā 2016.gada 5.aprīlī (paziņojums par Saistošo noteikumu Nr.8 pieņemšanu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" ir publicēts 2016.gada 4.aprīlī).

2. Teritorijas attīstības plānošanas likuma 9.panta 4.punktā noteikts, ka par teritorijas attīstības plānošanu atbildīgā ministrija izvērtē vietējo pašvaldību teritorijas plānojumu un lokālplānojumu atbilstību normatīvajiem aktiem, ja tas nepieciešams šā likuma 26. un 27.pantā minēto darbību veikšanai.

3. Teritorijas attīstības plānošanas likuma 27.panta pirmajā daļā noteiktajā termiņā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (turpmāk – Ministrija) ir saņēmusi 11 privātpersonu iesniegumus ar lūgumu apturēt Saistošo noteikumu Nr.8 darbību.

4. Izvērtējot ar Saistošajiem noteikumiem Nr.8 apstiprināto Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grozījumu (turpmāk – Teritorijas plānojuma grozījumi) atbilstību normatīvajiem aktiem, Ministrija konstatēja:

4.1. Teritorijas plānojuma grozījumu teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu (turpmāk – Apbūves noteikumi) 3.13.apakšpunktā ietvertā termina "būves pārbūve" definīcija neatbilst Būvniecības likuma 1.panta 9.punktā sniegtajam šī termina skaidrojumam. Tādējādi Apbūves noteikumos ir ietverta tiesību norma, kas ir pretrunā ārējos normatīvajos aktos noteiktajam. Saskaņā ar Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 9.panta sestās daļas 1.punktā noteikto, ja konstatē pretrunu starp dažāda juridiska spēka tiesību normām, piemēro to tiesību normu, kurai ir augstāks juridiskais spēks. Savukārt atbilstoši Ministru kabineta 2009.gada 3.februāra noteikumu Nr.108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" 3.2.apakšpunktam normatīvajā aktā neietver normas, kas dublē augstāka vai tāda paša spēka normatīvā akta tiesību normās ietverto normatīvo regulējumu.

4.2. Pretēji Ministru kabineta 2014.gada 14.oktobra noteikumu Nr.628 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem" 39.punktam, kas nosaka, kādos gadījumos ir jāizstrādā detālplānojums, Apbūves noteikumu 22.punktā ietvertā norma nosaka tikai to, ka detālplānojumu nav nepieciešams izstrādāt, ja sadala zemes vienības, kurās ir dažādas funkcionālās zonas, tostarp, dabas un apstādījumu teritorijas;

4.3. Apbūves noteikumu 44.punktā ietvertā norma pieļauj aizsargjoslu un tauvas joslu, kuru platums ir mazāks par 10 metriem, noteikšanu zemes ierīcības projektā vai nekustamā īpašuma apgrūtinājumu plānā, kas neatbilst Ministru kabineta 2014.gada 14.oktobra noteikumu Nr.628 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem" 31.punktā noteiktajam par to, ko nosaka un attēlo teritorijas plānojuma grafiskajā daļā;

4.4. Apbūves noteikumu 2502.punktā ietvertā tiesību norma nav juridiski korekta, jo veicot grozījumus detālplānojumos, kas ir apstiprināti ar saistošajiem noteikumiem, iepriekš izdotie saistošie noteikumi nezaudē savu spēku.

5. Kā savā praksē vairākkārt ir atzinusi Latvijas Republikas Satversmes tiesa, lai teritorijas plānojums būtu tiesisks, tam, pirmkārt, jāatbilst normatīvajiem aktiem un, otrkārt, jābūt noteiktā kārtībā izstrādātam un apstiprinātam (skat. Satversmes tiesas 2004.gada 9.marta spriedumu lietā Nr.2003-16-05, secinājumu daļas 4.punkts).

6. Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 3.pantā noteiktajam vietējā pašvaldība nodrošina likumos noteikto funkciju, kā arī šajā likumā paredzētajā kārtībā Ministru kabineta doto uzdevumu un pašvaldības brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses.

7. Ar Jūrmalas pilsētas domes 2014.gada 15.maija lēmumu Nr.236 apstiprinātā Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grozījumu izstrādes darba uzdevuma 2.1. un 2.2.apakšpunktā izvirzītajiem uzdevumiem, izstrādes procesā ir jāizvērtē spēkā esošo Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojumā ietverto prasību atbilstība Ministru kabineta 2013.gada 30.aprīļa noteikumiem Nr.240 "Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi" un citiem spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, un tās jāsaskaņo ar minētajiem noteikumiem, veicot nepieciešamās korekcijas.

8. Teritorijas plānojums ir viens no svarīgākajiem instrumentiem, ar kura palīdzību konkrēto teritoriju var ne tikai izmantot, bet arī aizsargāt. Teritorijas plānojums ir pamats jebkādām darbībām ar zemi, tajā skaitā ar būvniecību, jo jebkura būvniecības iecere vispirms tiek vērtēta pēc atbilstības vietējās pašvaldības teritorijas plānojumam (sk. Satversmes tiesas 2008.gada 17.janvāra spriedumu lietā Nr.2007-11-03, secinājumu daļas 24.1.apakšpunkts). Ievērojot minēto, Teritoriālā plānojuma grozījumos ietvertajām tiesību normām ir jābūt atbilstošām ārējiem normatīvajiem aktiem un tām jābūt nepārprotamām.

9. Teritorijas attīstības plānošanas likuma 26.panta pirmajā daļā noteikts, ka ja konstatēti vietējās pašvaldības teritorijas plānojuma vai lokālplānojuma izstrādes procedūras pārkāpumi vai neatbilstība normatīvo aktu prasībām, par teritorijas attīstības plānošanu atbildīgais ministrs (turpmāk – ministrs) ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc vietējās pašvaldības teritorijas plānojuma vai lokālplānojuma stāšanās spēkā izdod rīkojumu apturēt saistošos noteikumus, ar kuriem apstiprināts teritorijas plānojums vai lokālplānojums, vai šo saistošo noteikumu daļu.

10. Ņemot vērā minēto, un pamatojoties uz Teritorijas attīstības plānošanas likuma 26.panta pirmo daļu, apturēt Saistošos noteikumus Nr.8 daļā, kas skar Apbūves noteikumu:

10.1. 3.13.apakšpunktu;

10.2. 22.punktu;

10.3. 44.punktu;

10.4. 2502.apakšpunktu.

11. Rīkojumu publicēt oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un nosūtīt Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājam.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs K.Gerhards

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!