• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sociālo apdrošināšanu, stāžu, iemaksām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.1996., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40111

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas ziņas

Vēl šajā numurā

10.05.1996., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sociālo apdrošināšanu, stāžu, iemaksām

Lilita Velde, Labklājības ministrijas Pensiju nodaļas vadītāja,—
atbildot uz "Latvijas Vēstnesim" iesūtītajiem jautājumiem

Kā tiks skaitīts apdrošināšanas stāžs sievietei, kas pašlaik nestrādā algotu darbu, audzina divus bērnus (vienam — 12 gadi, otram — 6 gadi). Vai viņai jāizdara sociālās apdrošināšanas iemaksas par šo laiku, lai tas būtu ņemams vērā nākotnē, aprēķinot pensiju? Ja tā, tad cik, kur un par kādu laiku tās iemaksājamas?

Saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām” valsts pensijas piešķiršanai nepieciešamajā apdrošināšanas stāžā ieskaitāms laiks bērna kopšanai, līdz viņš sasniedzis triju gadu vecumu. Par šo periodu sociālās apdrošināšanas iemaksas tiek izdarītas no valsts pamatbudžeta.

Šā likuma pārejas noteikumi paredz iespēju līdz 1991. gada 1. janvārim neatkarīgi no sociālās apdrošināšanas iemaksu izdarīšanas, no 1991. gada 1. janvāra līdz 1996. gada 1. janvārim, ja ir izdarītas sociālās apdrošināšanas iemaksas, pensijas piešķiršanai nepieciešamajā apdrošināšanas stāžā ieskaitīt laiku, kad māte audzinājusi bērnu līdz 8 gadu vecumam. Sociālās apdrošināšanas iemaksas (mēnesī viens procents no minimālās darba algas) par šo periodu bija jāizdara mātei. Šobrīd mātei, kura audzinājusi bērnu līdz 8 gadu vecumam, vēl ir iespējas par periodu no 1991. gada 1. janvāra līdz 1996. gada 1. janvārim izdarīt sociālās apdrošināšanas iemaksas, bet papildus tām pieskaitāms pamatparāda palielinājums un nokavējuma nauda. Jautājumā par sociālās apdrošināšanas iemaksu izdarīšanu jāgriežas dzīves vietas sociālās apdrošināšanas pārvaldē.

 

1996. gada septembrī sievietei paliks 55 gadi. Darba stāžs ir 18 gadi, taču pēdējos trīs gadus darba devējs nav par viņu nomaksājis sociālo nodokli. Vai viņa šogad, sasniedzot 55 gadu vecumu, noformējot pensiju, to varēs strādājot saņemt? Kāds varētu būt šīs pensijas apmērs?

Šīs sievietes apdrošināšanas stāžs, kas ņemams vērā, aprēķinot pensiju, ir 15 gadi (par 3 gadiem nav nomaksāts sociālais nodoklis).

Likums “Par valsts pensijām” nosaka, ka sievietēm, kuras sasniegušas 55 gadu vecumu, ir tiesības priekšlaicīgi saņemt vecuma pensiju, ja viņu apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 10 gadiem.

Šā gada septembrī, sasniedzot 55 gadu vecumu, šī sieviete var pieprasīt piešķirt vecuma pensiju, kuras apmērs (ja darba ienākumu 1996. gadā nav), ņemot vērā piemaksu, kāda noteikta ar LR Ministru kabineta 1995. gada 19. decembra noteikumiem nr.386 “Noteikumi par piemaksas noteikšanu pie pensijām, kuras piešķir 1996. gadā”, būs Ls 30,60. Šai sievietei strādājot, pensija nav izmaksājama līdz laikam, kamēr viņa sasniegs 56,5 gadu vecumu.

 

Vai vīrietim — Latvijas Republikas pilsonim — darba stāžā ieskaitīs trīs mācību un prakses gadus dzelzceļnieku arodskolā un divus gadus aktīvajā dienestā padomju armijā? (Agrāk to ņēma vērā.)

Jaunā pensijas likuma pārejas noteikumos ir noteikts, ka līdz 1991. gada 1. janvārim neatkarīgi no sociālās apdrošināšanas iemaksu izdarīšanas, no 1991. gada 1. janvāra līdz 1996. gada 1. janvārim, ja izdarītas sociālās apdrošināšanas iemaksas, apdrošināšanas stāžā, kas ņemams vērā valsts pensijas piešķiršanai, ieskaitāms mācību laiks augstākajās mācību iestādēs, kā arī citās mācību iestādēs pēc vidējās izglītības iegūšanas.

Līdz 1991. gada 1. janvārim neatkarīgi no sociālās apdrošināšanas iemaksu izdarīšanas, no 1991. gada 1. janvāra līdz 1996. gada 1. janvārim, ja izdarītas sociālās apdrošināšanas iemaksas, apdrošināšanas stāžā, kas ņemams vērā valsts pensijas piešķiršanai, ieskaitāms obligātais karadienests.

 

Ja cilvēks (36 gadi) pēdējos 2,5-3 gadus strādājis gadījuma darbus, sociālais nodoklis (sociālās apdrošināšanas iemaksas) šajā laikā nav maksāts, tad šie gadi apdrošināšanas stāžā nav ieskaitāmi. Bet, ja viņš vēlas pats par šo laiku izdarīt sociālās apdrošināšanas iemaksas, tad cik būtu jāmaksā un kur tas izdarāms? Vai tādā gadījumā šo periodu ieskaitīs apdrošināšanas stāžā pensijas aprēķināšanai tālākā nākotnē?

Par laiku līdz 1996. gada 1. janvārim pamats sociālā nodokļa maksāšanai bija darba tiesiskās attiecības vai pašnodarbinātās personas statusa iegūšana. Tā kā uz minēto personu nav attiecināma ne darba attiecību esamība, ne pašnodarbinātās personas statuss, tad nav arī iespējama sociālās apdrošināšanas iemaksu izdarīšana par laiku, kurā veikti gadījuma rakstura darbi.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!