• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Talsu novada dome
Novada dome publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu, ja ar saistošajiem noteikumiem noteikusi oficiālo izdevumu "Latvijas Vēstnesis" par saistošo noteikumu publicēšanas vietu.
Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Talsu novada domes 2022. gada 25. augusta saistošie noteikumi Nr. 23 "Par licencēto makšķerēšanu Gulbju ezerā 2022.–2026. gadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 8.12.2022., Nr. 238 https://www.vestnesis.lv/op/2022/238.54

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dažādi sludinājumi

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

08.12.2022., Nr. 238

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Talsu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 23

Pieņemts: 25.08.2022.

OP numurs: 2022/238.54

2022/238.54
RĪKI

Talsu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Talsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 23

Talsos 2022. gada 25. augustā (prot. Nr. 17, 5. p., lēmums Nr. 370)

Par licencēto makšķerēšanu Gulbju ezerā 2022.–2026. gadā

Izdoti saskaņā ar Zvejniecības likuma 10. panta piekto daļu

Precizēti ar Talsu novada domes
2022. gada 24. novembra lēmumu Nr. 585
(prot. Nr. 28, 55. p.)

1. Saistošie noteikumi regulē licencētās makšķerēšanas kārtību Talsu novada Ģibuļu pagasta teritorijā esošā Gulbju ezerā, kurā noteikta zvejas tiesību izmantošana ar īpašām zvejas atļaujām (licencēm).

2. Ar saistošajiem noteikumiem ir apstiprināts nolikums "Par licencēto makšķerēšanu Gulbju ezerā
2022.–2026. gadam" (pielikumā).

3. Saistošo noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un ir spēkā līdz 2026. gada 31. decembrim.

4. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Talsu novada domes 2016. gada 26. maija saistošie noteikumi Nr. 11 "Par licencēto makšķerēšanu Gulbju ezerā 2016.–2026. gadā".

Talsu novada domes priekšsēdētāja E. Kārkliņa

 

Pielikums
Talsu novada domes
24.11.2022. lēmumam Nr. 585

NOLIKUMS
PAR LICENCĒTO MAKŠĶERĒŠANU GULBJU EZERĀ
2022.–2026. gadā

I. Vispārīgie jautājumi

1. Gulbju ezers atrodas Talsu novada Ģibuļu pagasta teritorijā un saskaņā ar Civillikuma 1115. panta II pielikumu zvejas tiesības Gulbju ezerā pieder valstij.

2. Licencēto makšķerēšanu Gulbju ezerā, pamatojoties uz 2022. gada 15. jūnijā noslēgto Pilnvarojuma līgumu Nr. TNPCA/22/9-22/45/SADBL), organizē akciju sabiedrība "Latvijas Valsts meži" (turpmāk – AS "Latvijas Valsts meži") saskaņā ar 1999. gadā apstiprinātajiem Gulbju ezera zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumiem.

3. Licencētā makšķerēšana Gulbju ezerā tiek ieviesta saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 799 "Licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtība", lai regulētu antropogēno ietekmi uz vidi un radītu labvēlīgus apstākļus zivju krājumu aizsardzībai un racionālai izmantošanai.

4. AS "Latvijas valsts meži", juridiskā adrese Vaiņodes iela – 1, Rīga LV-1004, tālrunis +371 67610015, e-pasts: lvm@lvm.lv.

II. Licencētās makšķerēšanas vieta

5. Licencētā makšķerēšana tiek noteikta visā Gulbju ezera teritorijā makšķerēšanai no licencētās makšķerēšanas organizētāja (turpmāk – Organizētājs) Gulbju ezera laivu bāzes laivām vai nolikuma "Par licencēto makšķerēšanu Gulbju ezerā 2022.–2026. gadā" (turpmāk – Nolikums) 27. punktā minētajām Gulbju ezera piekrastes zemju īpašnieku laivām un no krasta, ziemas sezonā – arī no ledus.

6. Zemūdens medības un vēžošana Gulbju ezerā nav atļauta.

III. Makšķerēšanas tiesības

7. Makšķerēt Gulbju ezerā atļauts tikai tad, ja makšķernieks ir iegādājies vai saņēmis kādu no Nolikuma 9., 10. un 11. punktos norādītajām makšķerēšanas licencēm, tam ir klāt personu apliecinošs dokuments, bet personām no 16 līdz 65 gadu vecumam (izņemot personas ar invaliditāti) – arī makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību karte. Makšķerēšanas licences tiek izrakstītas uz konkrētas personas vārda.

IV. Makšķerēšanas sezona, laiks, atļautie rīki

8. Makšķerēšanas rīki un veidi, loma lielums un citi ierobežojumi Gulbju ezerā tiek noteikti atbilstoši spēkā esošiem Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 800 "Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi", ievērojot šādus papildus nosacījumus:

8.1. makšķerēšanas sezona Gulbju ezerā paredzēta no kārtējā gada 1. maija līdz nākamā gada 31. martam, makšķerējot no krasta vai no ledus, bet no laivas – no kārtējā gada 1. maija līdz nākamā gada 1. martam;

8.2. makšķerēšana no krasta, no ledus vai no laivas Gulbju ezerā atļauta, izmantojot vienas diennakts vai mēneša licenci saskaņā ar Nolikuma 9., 10. un 11. punktiem;

8.3. No 1. aprīļa līdz 30. aprīlim, kas ir plēsīgo zivju nārstošanas periods, makšķerēšana Gulbju ezerā nav atļauta.

V. Makšķerēšanas licenču veidi, skaits un maksa par licencēm

Licences nosaukums Vienas licences cena, EUR ar PVN Skaits (gab. gadā)
9. Vienas diennakts licence makšķerēšanai Gulbju ezerā 2.00 2000
10. Mēneša licence makšķerēšanai Gulbju ezerā 15.00 50
11. Mēneša bezmaksas licence makšķerēšanai Gulbju ezerā 0.00 100

12. Vienas diennakts, mēneša un mēneša bezmaksas licence derīga tajā norādītajā termiņā, makšķerēšanai no krasta, no ledus vai no laivas, izņemot makšķerēšanu aprīļa mēnesī.

13. Šī Nolikuma 11. punktā minētās bezmaksas licences saņēmējam makšķerējot jābūt līdzi dokumentam, kas apliecina tiesības izmantot šo licenci, tajā skaitā arī makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kartei (ja attiecināms).

VI. Makšķerēšanas licenču cenu atlaižu piemērošana

14. Mēneša bezmaksas licences makšķerēšanai Gulbju ezerā ir tiesības saņemt:

14.1. Gulbju ezera piekrastes zemju īpašniekiem un viņu ģimenes locekļiem;

14.2. maznodrošinātiem Talsu novada iedzīvotājiem;

14.3. personām ar invaliditāti un politiski represētās personām;

14.4. bērniem un pusaudžiem līdz 16 gadu vecumam, kā arī personām, kas vecākas par 65 gadiem;

14.5. personām no daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai noteikta I vai II invaliditātes grupa, un kurām saskaņā ar valstī īstenoto Latvijas Goda ģimenes apliecības programmu ir piešķirta Latvijas Goda ģimenes apliecība.

15. Pēc šī Nolikuma 11. punktā minētā bezmaksas licenču kopējā limita izmantošanas, papildus bezmaksas licences netiek izsniegtas un makšķerniekam vispārējā kārtībā jāiegādājas attiecīgajā termiņā derīga maksas licence. Nolikuma 11. punktā minēto bezmaksas licenču kopējo limitu ik gadu var pārskatīt pašvaldības saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā apstiprinot attiecīgo personu sarakstu un maksas samazināšanas pamatojumu.

VII. Licenču noformēšana

16. Licences saturs un rekvizīti – licences veids, sērija un numurs, cena, derīguma termiņš, attiecīgās ūdenstilpes nosaukums, ziņas par licencētās makšķerēšanas organizētāju, licences saņēmējs un tā personas kods, tālruņa numurs un saziņai izmantojamā elektroniskā pasta adrese un licences izsniegšanas datums. Bez personas datu un makšķerēšanas datuma norādes licence uzskatāma par nederīgu.

17. Elektroniskās licences izdruka nav obligāta. Tās esība tiek pārbaudīta pēc tās numura, kuru nosauc licences īpašnieks.

18. Informāciju par licencētās makšķerēšanas un zemūdens medību vietām, kā arī makšķerēšanas organizētāju un makšķerēšanas un zemūdens medību licencēm un to iegādes vietām organizētājs nodrošina pašvaldības informatīvajā izdevumā "Talsu Novada Ziņas", pašvaldības tīmekļvietnē un pašvaldības telpās.

VIII. Licenču realizācija

19. Licenču, tai skaitā bezmaksas licenču, realizācija notiek elektroniski. Elektroniskās licences iespējams iegādāties interneta vietnē www.manacope.lv un mobilajā lietotnē "Mana Cope". Iegādātā elektroniskā licence stājas spēkā 15 minūšu laikā pēc tās reģistrācijas brīža minētajā interneta vietnē vai mobilajā lietotnē.

20. Ja makšķerniekam nav tehniskas iespējas iegādāties elektronisko licenci, licencētās makšķerēšanas organizētājs sniedz tehnisko atbalstu elektroniskās licences iegādei. LVM tūrisma centrā "Spāre", adrese: "Dumbri", Ģibuļu pagasts Talsu novads, LV-3298; GPS: 57.21864, 22.24829 darba laiks: katru dienu no 9.00-17.00
tālr. +371 26669099

IX. Lomu uzskaite

21. Lomu uzskaiti veic licencētās makšķerēšanas organizētājs saskaņā ar makšķernieku iesniegtajām atskaitēm.

22. Visiem licenču īpašniekiem pēc loma paturēšanas obligāti jāreģistrē savs loms, norādot datumu, zivju sugu, loma lielumu (zivju skaitu un svaru), tos iesniedzot interneta vietnes www.manacope.lv un mobilās lietotnes "Mana Cope" sadaļā "Loma reģistrācija".

23. Makšķernieka pienākums ir 5 dienu laikā pēc licences derīguma termiņa beigām iesniegt lomu atskaiti izmantojot interneta vietnes www.manacope.lv un mobilās lietotnes "Mana Cope" funkcionalitātes Licencētās makšķerēšanas organizētājs reģistrē personas, kas ir pārkāpušas nolikumā noteikto lomu uzskaites kārtību, un, izmantojot licencē norādīto tālruņa numuru vai elektroniskā pasta adresi, paziņo par nepieciešamību 14 dienu laikā iesniegt loma pārskatu. Ja minētajā termiņā loma pārskats nav iesniegts, organizētājs par konstatēto pārkāpumu informē zivju resursu aizsardzības un uzraudzības iestādes.

24. Apkopotos lomu atskaišu datus licencētās makšķerēšanas organizētājs katru gadu līdz 1. februārim iesniedz Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "BIOR".

X. No licenču realizācijas iegūto līdzekļu izlietojums

25. No makšķerēšanas licencēm iegūtos līdzekļus sadala sekojoši:

25.1. no licenču realizācijas iegūtās kopējās summas 30 % reizi pusgadā pārskaitāmi valsts pamatbudžetā Zivju fonda dotācijas veidošanai.

25.2. Talsu novada pašvaldībai – 10 % Gulbju ezera aizsardzības pasākumu organizēšanai.

25.3. licencētās makšķerēšanas organizētājam – 60 % Gulbju ezera apsaimniekošanai saskaņā ar 1999. gadā apstiprinātajiem Gulbju ezera zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumiem un Nolikuma pielikumā Nr. 1 pievienoto Gulbju ezera apsaimniekošanas plānu (licencētās makšķerēšanas, zemūdens medību organizēšanai, kā arī to pārvaldes un kontroles nodrošināšanai) un zivju resursu pavairošanai, saglabāšanai un aizsardzībai.

XI. Vides aizsardzība

26. Gulbju ezera aizsargjoslā jāievēro Aizsargjoslu likumā noteiktie aprobežojumi virszemes ūdensobjektu aizsargjoslās, kā arī citi normatīvie akti.

27. Gulbju ezera piekrastes zemju īpašnieki ir tiesīgi savā piekrastes joslā turēt un izmantot personīgām vajadzībām vienu Ceļu satiksmes drošības direkcijā reģistrētu airu laivu, un to izmantot, ievērojot šajā Nolikumā minētās prasības un licencētās makšķerēšanas noteikumus. Laivas, kas nav reģistrētas Organizētāja Gulbju ezera laivu bāzē, vai nepieder Gulbju ezera piekrastes zemes īpašniekam, izmantot Gulbju ezerā, kā arī tās turēt tā piekrastes teritorijā, nav atļauts.

28. Gulbju ezerā un tā krastos aizliegta biotopu, savvaļas augu, dzīvnieku un zivju dzīvotņu iznīcināšana vai bojāšana.

29. Makšķernieki pārvietojoties un makšķerējot Gulbju ezerā no krasta drīkst izmantot dabisko tauvas joslu, kuras platums ir 10 m.

XII. Licencētās makšķerēšanas un vides aizsardzības prasību kontrole

30. Kontroli par licencētās makšķerēšanas un vides aizsardzības noteikumu ievērošanu veic Valsts vides dienesta un Dabas aizsardzības pārvaldes inspektori, vides aizsardzības sabiedriskie inspektori, kā arī organizētājs, policija un citas pašvaldības pilnvarotas personas savas kompetences ietvaros.

XIII. Licencētās makšķerēšanas organizētāja pienākumi

31. Licencētās makšķerēšanas organizētāja pienākumi ir:

31.1. sadarbībā ar pašvaldību ik gadus sniegt plašsaziņas līdzekļos informāciju par licencētās makšķerēšanas kārtību Gulbju ezerā un izvietot norādes zīmes pie šīs teritorijas;

31.2. nodrošināt licenču pieejamību saskaņā ar nolikumu, kā arī publicēt vietējos laikrakstos un attiecīgās pašvaldības tīmekļa vietnē informāciju par licenču pārdošanu un izsniegšanu un nodrošināt šādas informācijas pieejamību vietējās pašvaldības telpās;

31.3. reģistrēt, uzskaitīt un realizēt makšķerēšanas licences atbilstoši normatīvajos aktos noteiktām prasībām;

31.4. nodrošināt makšķerēšanas licenču realizācijā iegūto līdzekļu izlietošanu atbilstoši šī Nolikuma 25. punktam;

31.5. piedalīties vides un zivju resursu aizsardzības un uzraudzības pasākumos;

31.6. iepazīstināt makšķerniekus ar nolikuma prasībām un nodrošināt nolikuma publisku pieejamību, tostarp licenču pārdošanas un izsniegšanās vietās;

31.7. informēt makšķerniekus par publiskām piekļuves vietām ūdenstilpei;

31.8. veikt makšķernieku lomu uzskaiti atbilstoši šī Nolikuma IX nodaļā noteiktai kārtībai;

31.9. licencētās makšķerēšanas organizētājs nozīmē atbildīgo personu, kura pēc Valsts vides dienesta pilnvarotās personas vai Talsu novada pašvaldības pilnvarotās personas statusa iegūšanas piedalās vides un zivju resursu aizsardzības un uzraudzības pasākumos;

31.10. katru gadu līdz 31. decembrim iesniedz Valsts vides dienestā pārskatu (kas saskaņots ar pašvaldību) par veiktajiem pasākumiem ūdenstilpes apsaimniekošanā (par veiktajiem dabas aizsardzības, kontroles un zivju resursu papildināšanas (ja tas ir paredzēts) pasākumiem), kā arī informāciju par licencētās makšķerēšanas organizēšanai nepieciešamās infrastruktūras izveidošanu un uzturēšanu;

31.11. Divas reizes gadā – līdz 15. jūlijam un 15. janvārim – iesniegt Lauku atbalsta dienestā pārskatu, kas saskaņots ar pašvaldību, par licencēto makšķerēšanu un zemūdens medībām par katru iepriekšējo pusgadu;

31.12. reģistrēt personas, kas ir pārkāpušas nolikumā noteikto lomu uzskaites kārtību, un, izmantojot licencē norādīto tālruņa numuru vai elektroniskā pasta adresi, paziņot par nepieciešamību 14 dienu laikā iesniegt loma pārskatu. Ja minētajā termiņā loma pārskats nav iesniegts, licencētās makšķerēšanas organizētājs par konstatēto pārkāpumu informē zivju resursu aizsardzības un uzraudzības iestādes;

31.13. Nodrošināt ārvalstu tūristiem angļu un krievu valodā vai, ja nepieciešams, arī citu Latvijas kaimiņvalstu valodā informāciju par saziņas iespējām ar organizētāju, licencētās makšķerēšanas un zemūdens medību noteikumiem, licenču veidiem, skaitu, to maksu, kā arī lomu uzskaiti.

XIV. Atbildība

32. Šī Nolikuma neievērošanas gadījumā makšķerniekiem tiek piemēroti sodi saskaņā ar spēkā esošo Normatīvo aktu regulējumu

XV. Nolikuma darbības laiks

33. Uz šī nolikuma pamata izdotie pašvaldības saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas likuma "Par pašvaldībām" 45. panta piektajā daļā noteiktajā kārtībā, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš. Šī Nolikuma darbības ilgums ir līdz 2026. gada 31. decembrim.

XVI. Nolikuma pielikumi

34. Pielikums Nr. 1 Gulbju ezera apsaimniekošanas plāns 2022.–2026. gadā.

35. Pielikums Nr. 2 Gulbju ezera shēma

36. Pielikums Nr. 3 Saskaņojumu lapa

 

Pielikums Nr. 1
Nolikumam "Par licencēto makšķerēšanu
Gulbju ezerā 2022.–2026. gadā"

Gulbju ezera apsaimniekošanas plāns 2022.–2026. gadā

Nr.p.k. Darbu veids Ik gadu
1. Nodrošināt ezera uzraudzību 1 cilvēks
2. Saskaņā ar Gulbju ezera zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumiem ezerā veikt zivju resursu papildināšanu ielaižot līdaku mazuļus 50 000 (gab.)
(periodā)
3. Laivu bāzei blakus esošās atpūtas vietas labiekārtošana un uzturēšana pastāvīgi

Darba pienākumi ezera uzraudzībā:

1. Regulāri veikt ezera uzraudzību.

2. Uzturēt laivu bāzi, tajā skaitā arī laivu uzturēšana un remonts.

3. Makšķernieku konsultācijas par makšķerēšanas vietām.

4. Atbalsts makšķerēšanas licenču iegādei un citi ar to saistītie pienākumi.

 

Pielikums Nr. 2
Nolikumam"Par licencēto makšķerēšanu
Gulbju ezerā 2022.–2026. gadā"

Gulbju ezera shēma

 

Pielikums Nr. 3
Nolikumam "Par licencēto makšķerēšanu
Gulbju ezerā 2022.–2026. gadā"

Saskaņojumu lapa
Nolikumam "PAR LICENCĒTO MAKŠĶERĒŠANU
GULBJU EZERĀ 2022.–2026. gadā"

SASKAŅOTS:

Zemkopības ministrija

2022. gada 12. aprīlī

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR"

2022. gada 02. maijā

Valsts vides dienests

2022. gada 14. aprīlī

Talsu novada dome

2022. gada 24. novembra lēmums Nr. 585

Talsu novada domes priekšsēdētāja E. Kārkliņa

 

Talsu novada domes 2022. gada 25. augusta saistošo noteikumu Nr. 23 "Par licencēto makšķerēšanu Gulbju ezerā 2022.–2026. gadā"
paskaidrojuma raksts

Sadaļas nosaukums Sadaļas paskaidrojums
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Zvejniecības likuma 10. panta trešā daļa nosaka, ka pašvaldība izdod saistošos noteikumus par licencēto makšķerēšanu, licencēto vēžošanu vai licencētajām zemūdens medībām tās administratīvajā teritorijā esošajos ūdeņos, ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem par licencēto makšķerēšanu, licencēto vēžošanu un licencētajām zemūdens medībām šajos ūdeņos paredzēta makšķerēšanas, vēžošanas vai zemūdens medību tiesību izmantošana ar īpašām atļaujām (licencēm).

Gulbju ezers Ģibuļu pagastā saskaņā ar Civillikuma II pielikumu zvejas tiesības pieder valstij.

Talsu novada pašvaldībā saņemts AS "Latvijas Valsts meži" nolikuma "Par licencēto makšķerēšanu Gulbju ezerā 2022.–2026. gadā" projekts, kurš saskaņots ar Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumu Nr. 799 "Licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtība" 10. punktā minētajām institūcijām.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu mērķis ir nodrošināt bioloģiskās daudzveidības aizsardzību un racionāli izmantot vērtīgo zivju krājumus Gulbju ezerā. Licencētā makšķerēšana sniedz papildu līdzekļus zivju krājumu pavairošanai un aizsardzībai, kā arī licencētās makšķerēšanas un ar to saistītā lauku tūrisma un rekreācijas attīstībai.

Saistošie noteikumi nosaka Gulbju ezerā licencētās makšķerēšanas noteikumus; vides un dabas resursu aizsardzības prasības; licenču veidus, skaitu, maksu par licencēm, saturu, realizāciju; licencētās makšķerēšanas organizētāja pienākumus un tiesības.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nav attiecināms.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav ietekmes.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Nav ietekmes.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu projekts izskatīts 2022. gada 11. augusta Talsu novada domes Tautsaimniecības komitejā.

Talsu novada domes priekšsēdētāja E. Kārkliņa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!