• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Balvu novada domes 2022. gada 27. oktobra saistošie noteikumi Nr. 37/2022 "Par neapbūvēta Balvu novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša zemesgabala nomas maksu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.2022., Nr. 220 https://www.vestnesis.lv/op/2022/220.37

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dienvidkurzemes novada domes saistošie noteikumi Nr. 2022/31

Par sociālo pakalpojumu saņemšanas kārtību Dienvidkurzemes novadā

Vēl šajā numurā

11.11.2022., Nr. 220

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Balvu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 37/2022

Pieņemts: 27.10.2022.

OP numurs: 2022/220.37

2022/220.37
RĪKI

Balvu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Balvu novada domes saistošie noteikumi Nr. 37/2022

Balvos 2022. gada 27. oktobrī

Par neapbūvēta Balvu novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša zemesgabala nomas maksu

APSTIPRINĀTI
ar Balvu novada domes
2022. gada 27. oktobra lēmumu (sēdes prot. Nr. 22, 26. §)

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija
noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas
un apbūves tiesības noteikumi" 31. punktu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Balvu novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) aprēķina zemes nomas maksu par pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu vai tā daļu, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam, vai kas Balvu pilsētas un Viļakas pilsētas teritorijā tiek nodots pagaidu lietošanā sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai, ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts.

2. Par neapbūvētu zemesgabalu vai tā daļu, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām lauku apvidū ar platību līdz 0,3 ha, nomas maksa gadā ir 0,5 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 12,00 euro.

3. Par neapbūvētu zemesgabalu vai tā daļu, kas Balvu pilsētas un Viļakas pilsētas teritorijā tiek nodots pagaidu lietošanā sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai ar platību līdz 0,2 ha, nomas maksa gadā ir 1,5 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 12,00 euro.

4. Zemes nomas līgumiem, kas noslēgti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, līdz tā termiņa beigām piemēro nomas maksas aprēķināšanas kārtību, kas bija spēkā uz zemes nomas līguma noslēgšanas brīdi. Pagarinot zemes nomas līguma termiņu, nomas maksa tiek aprēķināta atbilstoši šiem noteikumiem.

5. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos atzīt par spēku zaudējušiem Viļakas novada domes 2019. gada 28. marta saistošos noteikumus Nr. 3/2019 "Par neapbūvēta Viļakas novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša zemesgabala nomas maksu".

Balvu novada domes priekšsēdētāja vietniece S. Kapteine

 

Paskaidrojuma raksts
Balvu novada domes 2022. gada 27. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 37/2022 "Par neapbūvēta Balvu novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša zemesgabala nomas maksu"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts nosaka, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.

2. Īss projekta satura izklāsts

Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" 31. punkts nosaka, ka pašvaldībai savos saistošajos noteikumos ir tiesības noteikt lielāku nomas maksu par pašvaldības neapbūvētajiem zemesgabaliem.

Saistošie noteikumi paredz divus gadījumus, kuros pašvaldība par tai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu vai tā daļu nosaka lielāku nomas maksu kā noteikts Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" 30. punktā:

1. zemesgabals vai tā daļa, kas tiek izmantots personiskās palīgsaimniecības vajadzībām lauku apvidū ar platību līdz 0,3 ha, atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts;

2. zemesgabals vai tā daļa, kas Balvu pilsētā un Viļakas pilsētā nodots pagaidu lietošanā sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai ar platību līdz 0,2 ha, ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Normatīvā akta izpilde neradīs papildu izdevumus pašvaldības budžetā, savukārt ieņēmumi nav precīzi aprēķināmi, bet prognozējams ieņēmumu palielinājums.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Mērķa grupa, uz kurām attiecināms saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, ir fiziskas personas, kuras novada administratīvajā teritorijā savu vajadzību nodrošināšanai vēlas nomāt pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu lauku apvidū personisko palīgsaimniecību vajadzībām vai Balvu pilsētā un Viļakas pilsētā sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai.

Pašvaldība pieņem, ka palīgsaimniecības vajadzībām noteiktā zemesgabala platība ir ne lielāka par 0,3 ha, sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai Balvu pilsētā un Viļakas pilsētā noteiktā platība ir ne lielāka par 0,2 ha.

Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums nodrošinās vienlīdzīgas tiesības un iespējas nomāt pašvaldībai piekrītošos vai piederošus zemesgabalus.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām Informācija par pašvaldībai piederošiem vai piekrītošiem zemesgabaliem vai to daļām iespējams iegūt pie pašvaldības Nekustamā īpašuma nodaļas speciālistiem.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav notikušas.

Balvu novada domes priekšsēdētāja vietniece S. Kapteine

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!