• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2022. gada 2. septembra lēmums Nr. 15 "Par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2022., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/op/2022/180.25

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas noteikumi Nr. 219

Statistisko datu par kredītu norakstīšanas korekcijām un vērtspapīru pārvērtēšanas korekcijām sagatavošanas un iesniegšanas noteikumi

Vēl šajā numurā

16.09.2022., Nr. 180

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 15

Pieņemts: 02.09.2022.

OP numurs: 2022/180.25

2022/180.25
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr. 15

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2022. gada 2. septembrī (prot. Nr. 41, 6. §)

Par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu

Lieta Nr. KL\2.2-3\21\25
"Par Konkurences likuma 11. panta pirmajā daļā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" darbībās"

Saturs

I LIETAS BŪTĪBA

II LIETAS DALĪBNIEKI

III ADMINISTRATĪVAIS PROCESS IESTĀDĒ

3.1. Lietas ierosināšana

3.2. Lietā veiktās procesuālās darbības

3.3. Lietā izmantotie galvenie pierādījumi

IV LIETĀ IEGŪTO PIERĀDĪJUMU SATURS

4.1. Sākotnējā informācija, kas liecināja par aizliegtu vienošanos

4.2. Procesuālo darbību laikā iegūtā informācija

4.3. Informācija par Lietā vērtētajiem iepirkumiem un iegūtā sarakste (atspoguļota hronoloģiskā secībā)

4.4. Iecietības ietvaros iesniegtā informācija

V KONKURENCES LIKUMA 11. PANTA PIRMĀS DAĻAS PIEMĒROŠANA

5.1. Piemērojamās normas

5.2. Aizliegtas vienošanās pārkāpuma skaidrojums pastāvīgajā judikatūrā

VI TIESISKAIS IZVĒRTĒJUMS LIETĀ UN SECINĀJUMI

VII LIETAS DALĪBNIEKU IESNIEGTIE VIEDOKĻI

VIII ATBILDĪBA

8.1. Naudas soda piemērošanas vispārīgais pamats

8.2. Pārkāpuma smagums

8.3. Pārkāpuma ilgums

8.4. Atbildību pastiprinošie / mīkstinošie apstākļi

8.5. Kopējais naudas soda aprēķins

I LIETAS BŪTĪBA

1 Konkurences padome (turpmāk – KP) ieguva informāciju un pārbaudīja, vai SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" (turpmāk – Lietas dalībnieki) darbībās, piedaloties Daugavpils pilsētas domes atklātajā konkursā "Vides objektu un rotājumu izgatavošana un piegāde 2020. gadā", identifikācijas numurs DPD 2020/158, 1. un 2. daļā (turpmāk – Daugavpils Iepirkums)1 un citos ar svētku noformēšanu saistītos iepirkumos, ir saskatāms Konkurences likuma (turpmāk – KL) 11. panta pirmajā daļā noteiktā vienošanās aizlieguma pārkāpuma tiesiskā sastāva pazīmes.

2 Iegūtā informācija liecina, ka Lietas dalībnieki savstarpēji vienojušies par dalības nosacījumu saskaņošanu, kas izpaudās kā pretendentu piedāvājumu saskaņošana, panākot savstarpēju vienošanos par to, kurās iepirkumu daļās Lietas dalībnieki piedalīsies, kāda tiks noteikta abu Lietas dalībnieku piedāvājumu cena, kā arī kuram pretendentam par labu tiks veikta piedāvājumu atsaukšana.

II LIETAS DALĪBNIEKI

3 SIA "Alpha Baltic Media", vienotais reģistrācijas Nr. 40103170420, reģistrēta 16.05.2008. Juridiskā adrese – Stabu iela 19-21, Rīga, LV-1011. Amatpersona – [AA], valdes loceklis no 06.09.2017. Dalībnieks – AlphaAgency OU (100,00 %).

4 SIA "Smart Solutions Europe"2, vienotais reģistrācijas Nr. 40003701555, reģistrēta 23.09.2004. Juridiskā adrese – Dzirnavu iela 34A-6, Rīga, LV-1010, faktiskā adrese – Miera iela 15-1, Rīga, LV-1001. Dalībnieki – [BB] (60,00 %), [EE] (40,00 %).

5 Saskaņā ar KL 1. panta 9. punktā noteikto un ievērojot KP rīcībā esošo informāciju, iepriekš minētie Lietas dalībnieki ir uzskatāmi par savstarpēji neatkarīgiem tirgus dalībniekiem, kuri savā starpā konkurē.

III ADMINISTRATĪVAIS PROCESS IESTĀDĒ

3.1. Lietas ierosināšana

6 Pamatojoties uz KL 8. panta pirmās daļas 1. punktu un 22. panta pirmo daļu, KP 25.11.2021. ierosināja lietu Nr. KL\2.2-3\21\25 "Par Konkurences likuma 11. panta pirmajā daļā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" darbībās"3 (turpmāk – Lieta).

7 Pamatojoties uz KL 8. panta pirmās daļas 2. punktu un 27. panta otro daļu, KP 21.04.2022. pagarināja Lietas izpētes termiņu līdz 25.11.2022.

3.2. Lietā veiktās procesuālās darbības

8 06.12.2021., pamatojoties uz Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesneša 01.12.2021. lēmumu lietā Nr. 3-12/23153/22, KP veica KL 9. panta piektās daļas 4. punktā minētās procesuālās darbības pie SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe".

9 Lietas izpētē KP ieguva paskaidrojumus, informāciju no Lietas dalībniekiem, kā arī no Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra (turpmāk – UR)4, Firmas.lv5 un Elektroniskās iepirkumu sistēmas (turpmāk – EIS)6.

10 Ievērojot KL 26. panta septītajā daļā noteikto, KP Izpildinstitūcija (turpmāk – KPI) pēc lēmuma pieņemšanai nepieciešamo faktu konstatēšanas Lietas dalībniekiem 08.06.2022. nosūtīja paziņojumu "Par KP lēmuma pieņemšanai nepieciešamo faktu konstatēšanu un par uzaicinājumu iepazīties ar Lietā Nr. KL\2.2-3\21\25 esošajiem pierādījumiem un viedokļa izteikšanu" (turpmāk – Paziņojums). Tāpat 08.06.2022. Lietas dalībniekiem tika nosūtīta piekļuves informācija Lietas Nr. KL\2.2-3\21\25 materiāliem, pēc kuras saņemšanas Lietas dalībniekiem saskaņā ar KL 26. panta sesto daļu bija tiesības izteikt savu viedokli un tikt uzklausītiem mutvārdu uzklausīšanas procesā.

11 KP 30.06.2022. saņēma Lietas dalībnieka SIA "Alpha Baltic Media" rakstveida viedokli.

12 KP pēc Lietas dalībnieka lūguma 14.07.2022. veica SIA "Alpha Baltic Media" mutvārdu uzklausīšanu.

3.3. Lietā izmantotie galvenie pierādījumi

13 Galvenie pierādījumi Lietā, uz kuriem balstīti KP secinājumi:

- KL 9. panta piektās daļas 4. punktā noteikto procesuālo darbību laikā iegūtie personu paskaidrojumi, kas ietverti protokolos Par Konkurences likuma 9. panta piektās daļas 4. un 5. punktā paredzēto darbību veikšanu (turpmāk – Darbību protokols) un Sarunu protokolos, kā arī elektroniskā veidā iegūtā informācija;

- no Daugavpils pilsētas domes iegūtā informācija;

- EIS publicētā informācija;

- saņemtā informācija iecietības programmas (turpmāk – Iecietības programma) ietvaros no SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe".

IV LIETĀ IEGŪTO PIERĀDĪJUMU SATURS

4.1. Sākotnējā informācija, kas liecināja par aizliegtu vienošanos

14 KP saņēma informāciju no Daugavpils pilsētas domes par iespējamu aizliegtu vienošanos starp SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media", piedaloties Daugavpils Iepirkumā7.

15 Saņemtā un papildus iegūtā informācija liecināja, ka Lietas dalībnieku sagatavotie piedāvājumi Daugavpils Iepirkumā ir salīdzināmi gan saturiski, gan arī pēc noformējuma un aizpildīšanas veida. Turklāt, izpētot piedāvājumos ietverto dokumentu rekvizītus, redzams, ka attiecīgu dokumentu autors (sagatavotājs) vai pēdējais dokumenta saglabātājs abiem konkurentiem ir vienāds – "lietotājs" vai "[LIETOTĀJS]", tādēļ ar lielu varbūtību var secināt, ka divu neatkarīgu tirgus dalībnieku piedāvājumi Daugavpils Iepirkumā, visticamāk, nav sagatavoti neatkarīgi, bet savstarpēji saskaņoti, kas norāda uz iespējamu KL 11. panta pirmās daļas pārkāpumu. Tādējādi KP pamatoti pastāvēja aizdomas, ka, iespējams, piedāvājumus Daugavpils Iepirkumā gan no SIA "Alpha Baltic Media", gan SIA "Smart Solutions Europe" puses ir sagatavojusi viena un tā persona – SIA "Smart Solutions Europe" dalībnieks [BB] (vai persona, kas izmantojusi datoru, kurā pieejamajā lietotnē Microsoft Word lietotājs ir "[lietotājs]"8 vai "LIETOTĀJS").

Daugavpils Iepirkumā iesniegtajos SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" piedāvājumos konstatētās pazīmes, kas liecina par pārkāpumu

16 Veicot izpēti, tostarp savstarpēji salīdzinot SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" Daugavpils Iepirkumā iesniegtos piedāvājumus, secināms, ka abi pretendenti, iesniedzot atsevišķus piedāvājumā iekļautos dokumentus, ir rīkojušies savstarpēji salīdzināmā veidā, kas atšķiras gan no citu pretendentu pieejas, gan arī no nolikumā izvirzītajām prasībām, piemēram, a) iesnieguši Eiropas vienoto iepirkuma procedūras dokumentu, nevis Pieteikumu9; b) iesnieguši tikai tāmi, nevis visu finanšu piedāvājumu10. Tāpat novērojams, ka piedāvājumā iekļautie dokumentu failu nosaukumi veidoti savstarpēji līdzīgi (izņemot katra Lietas dalībnieka raksturojošos rekvizītus, kā nosaukums vai individuālā atsauksme no trešajām personām), piemēram, iepriekš minētais dokuments nosaukts "espd-response", "Fin_pied_1dala", "apliecinajums_SSE", "ABM_apliecinajums".

17 Salīdzinot apliecinājumus, ka Lietas dalībnieks iepazinies ar nolikumā iekļauto līguma projektu un piekrīt līguma projekta nosacījumiem un termiņiem (turpmāk – Apliecinājumi), tehniskos un finanšu piedāvājumus abās iepirkuma daļās, secināms, ka tos sagatavojusi viena un tā pati persona, un par to liecina turpmāk uzskaitītās pazīmes.

Apliecinājumos konstatētās pazīmes

18 Apliecinājumi par to, ka attiecīgais pretendents ir iepazinies ar nolikumā iekļauto līguma projektu, pirmkārt, katram pretendentam abās iepirkuma daļās ir vienādi11, un, otrkārt, gan SIA "Smart Solutions Europe", gan SIA "Alpha Baltic Media" apliecinājumi, visticamāk, ir veidoti uz viena dokumenta bāzes, par ko liecina tas, ka abu pretendentu iesniegtajos dokumentos ir novērojamas šādas sakritības: a) autors ir lietotājs "[LIETOTĀJS]"; b) pēdējais dokmentu saglabātājs ir lietotājs "[lietotājs]"; c) pēdējā printēšanas reize bijusi 30.07.2019. 9.34; d) vienāds saturs (izņemot katra Lietas dalībnieka raksturojošos rekvizītus – nosaukumu, registrācijas numuru un pārstāvi), noformējums; e) pieļautas vienas un tās pašas ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas gan 1. , gan 2. daļā12. Treškārt, iepriekš minētie dokumenti sagatavoti secīgi, uz ko norāda tas, ka SIA "Alpha Baltic Media" Daugavpils Iepirkumā iesniegtais dokuments izveidots 15.11.2020. plkst. 0.50, bet SIA "Smart Solutions Europe" 15.11.2020. plkst. 0.51, un attiecīgi SIA "Alpha Baltic Media" Daugavpils Iepirkumā iesniegtais dokuments pēdējo reizi saglabāts 15.11.2020. plkst. 0.51, bet SIA "Smart Solutions Europe" Daugavpils Iepirkumā iesniegtais dokuments pēdējo reizi saglabāts 15.11.2020. plkst. 0.52. Kā redzams, tad SIA "Alpha Baltic Media" Daugavpils Iepirkuma dokumentācijā pievienotais Apliecinājums parakstīts 15.11.2020. plkst. 22.08.28, bet SIA "Smart Solutions Europe" 15.11.2020. plkst. 22.21.59.

Tehniskajos piedāvājumos konstatētās pazīmes

19 Abu pretendentu tehnisko piedāvājumu, kas iesniegti Daugavpils Iepirkuma 1. daļā, autors ir lietotājs "[lietotājs]", pēdējais dokmentu saglabātājs ir lietotājs "[lietotājs]" un norādītais dokumenta izveidošanas laiks ir identisks, t.i., 14.11.2020. plkst. 22.59. Izmaiņas šajos dokumentos veiktas secīgi, ar nelielu laika starpību – attiecīgais dokuments, ko Daugavpils Iepirkumā iesniedza SIA "Alpha Baltic Media", pēdējo reizi saglabāts 15.11.2020. plkst. 17.26 , bet SIA "Smart Solutions Europe" – 15.11.2020. plkst. 17.28. Līdzīgā tehnikā ir sagatavots abu pretendentu tehniskais piedāvajums Daugavpils Iepirkuma 2. daļā. Tas, ka tehniskie piedāvājumi SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" 1. un arī 2. daļā, visticamāk, ir veidoti uz viena dokumenta bāzes, vienai personai secīgi veicot izmaiņas dokumentos un tos saglabājot, ir uzskatami redzams pretendentu Daugavpils Iepirkuma abās daļās iesniegto tehnisko piedāvājumu dokumentu rekvizītu apkopojumā tabulā Nr. 1.

Tabula Nr. 1

Daugavpils Iepirkuma tehnisko piedāvājumu rekvizītu apkopojums

Nr.p.k.

Rekvizīta nosaukums

SIA "Smart Solutions Europe"

SIA "Alpha Baltic Media"

SIA "Smart Solutions Europe"

SIA "Alpha Baltic Media"

1. daļa

2. daļa

1.

Autors

[lietotājs]

[lietotājs]

[lietotājs]

[lietotājs]

2.

Pēdējais saglabājis

[lietotājs]

[lietotājs]

[lietotājs]

[lietotājs]

3.

Izveidots

14.11.2020. plkst. 22.59

14.11.2020. plkst. 22.59

14.11.2020. plkst. 23.04

14.11.2020. plkst. 23.04

4.

Saglabāts

15.11.2020. plkst. 17.28

15.11.2020. plkst. 17.26

15.11.2020. plkst. 17.29

15.11.2020. plkst. 17.25

5.

Konkursā iesniegtā dokumenta elektroniskās parakstīšanas laiks

15.11.2020. plkst. 22.20.48

15.11.2020. plkst. 22.05.15

15.11.2020. plkst. 22.21.24

15.11.2020. plkst. 22.08.02

Finanšu piedāvājumos konstatētās pazīmes

20 Abu pretendentu finanšu piedāvājumu13, kas iesniegti Daugavpils Iepirkuma 1. daļā, autors un pēdējais dokmentu saglabātājs ir lietotājs "[lietotājs]", norādītais dokumenta izveidošanas laiks ir identisks, t.i., 14.11.2020. plkst. 23.24, un izmaiņas veiktas secīgi ar nedaudz lielāku laika starpību, attiecīgi SIA "Smart Solutions Europe" finanšu piedāvājums pēdējo reizi saglabāts 14.11.2020. plkst. 23.25, bet SIA "Alpha Baltic Media" 15.11.2020. plkst. 0.14. Līdzīgā tehnikā ir sagatavots abu pretendentu finanšu piedāvājums Daugavpils Iepirkuma 2. daļā, jo arī tajos norādītie izveidošanas laiki sakrīt un dokumentu labošana un saglabāšana notikusi tieši līdzīgā veidā, vispirms, plkst. 23.42 saglabājot SIA "Smart Solutions Europe" finanšu piedāvājumu, un pēc tam plkst. 0.25 SIA "Alpha Baltic Media". Iepriekš norādītais liecina, ka finanšu piedāvājumi SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" Daugavpils Iepirkuma 1. un arī 2. daļā, visticamāk, ir veidoti uz viena dokumenta bāzes, vienai personai secīgi veicot izmaiņas dokumentos un tos sagabājot. Tas uzskatāmi redzams pretendentu Daugavpils Iepirkuma abās daļās iesniegto finanšu piedāvājumu dokumentu rekvizītu apkopojumā tabulā Nr. 2.

Tabula Nr. 2

Daugavpils Iepirkuma finanšu piedāvājumu rekvizītu apkopojums

Nr.p.k.

Rekvizīta nosaukums

SIA "Smart Solutions Europe"

SIA "Alpha Baltic Media"

SIA "Smart Solutions Europe"

SIA "Alpha Baltic Media"

1. daļa

2. daļa

1.

Autors

[lietotājs]

[lietotājs]

[lietotājs]

[lietotājs]

2.

Pēdējais saglabājis

[lietotājs]

[lietotājs]

[lietotājs]

[lietotājs]

3.

Izveidots

14.11.2020. plkst. 23.24

14.11.2020. plkst. 23.24

14.11.2020. plkst. 23.28

14.11.2020. plkst. 23.28

4.

Saglabāts

14.11.2020. plkst. 23.25

15.11.2020. plkst. 0.14

14.11.2020. plkst. 23.42

15.11.2020. plkst. 0.25

5.

Konkursā iesniegtā dokumenta elektroniskās parakstīšanas laiks

15.11.2020. plkst. 22.23.35

15.11.2020. plkst. 22.05.49

15.11.2020. plkst. 22.24.21

15.11.2020. plkst. 22.06.24

4.2. Procesuālo darbību laikā iegūtā informācija

21 Procesuālo darbību laikā iegūti paskaidrojumi un saņemti dokumenti no SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe", kā arī elektroniskā veidā glabāta informācija no SIA "Smart Solutions Europe". Šajā sadaļā apkopta no Lietas dalībniekiem saņemtā informācija.

4.2.1. SIA "Alpha Baltic Media" valdes locekļa [AA] 06.12.2021. sniegtie paskaidrojumi

22 Pie SIA "Alpha Baltic Media" veikto procesuālo darbību laikā [AA] informēja KP, ka vēlas pieteikties Iecietības programmai14, un pēc tam sniedza paskaidrojumus, kuros pēc būtības atzina, ka SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europa" piedāvājumi Daugavpils Iepirkumā nav sagatavoti neatkarīgi. Vienlaikus SIA "Alpha Baltic Media" vienojās ar KP, ka pilns pieteikums Iecietības programmas ietvaros tiks iesniegts KP līdz 17.12.2021.

23 Par to, kā notikusi vienošanas ar SIA "Smart Solutions Europe" un abu piedāvājumu sagatavošana, [AA] paskaidro: "Nu es kontaktējos ar [BB]. Un, respektīvi, palūdzu sagatavot attiecībā izejot no piedāvājuma, kas bija ar, teiksim, informācijas, kas man bija pieejama, palūdzu sagatavot divus piedāvājumus15." Tāpat [AA] apstiprina, ka [BB] bija tas, kas sagatavoja abu Lietas dalībnieku piedāvājums16. Par to, vai [BB] noteicis arī cenu no Alpha Baltic Media (KP precizējums SIA "Alpha Baltic Media") puses, gatavojot abus piedāvājumus, un/vai bijusi komunikācija, kurš ar kādu cenu iet, kurš ies ar zemāko, kāpēc, [AA] paskaidro, ka viņiem bijusi komunikācija "nevis par cenu, bet vairāk par kvalitāti. Teiksim par to, ka kvalitatīvo piedāvājumu sagatavo Alpha Baltic Media (KP precizējums SIA "Alpha Baltic Media") un lēto, ķīniešu, sagatavo Smart Solutions Europe (KP precizējums SIA "Smart Solutions Europe"). Nekvalitatīvo, jā17".

24 Par to, kā sadalīts, kuram un kad jāatsauc piedāvājums, [AA] norāda: "Nē, nu mēs sapratām, jā, nu mēs sapratām, ka atsaucam vienkārši tajā brīdī, kad bijām sapratuši, kad mēs tomēr varam kvalitatīvāk, nevis tikai lētāku realizēt18."

25 [AA] atzīst, ka SIA "Alpha Baltic Media" Apliecinājumu, finanšu piedāvājumu un tehnisko piedāvājumu Daugavpils Iepirkumā ir sagatavojis [BB] no SIA "Smart Solutions Europe".19

4.2.2. SIA "Smart Solutions Europe" dalībnieka [BB] 06.12.2021. sniegtie paskaidrojumi

26 [BB] paskaidro, ka par Daugavpils Iepirkumu, visticamāk, pēc tā izsludināšanas viņu uzrunāja [AA] un "piedāvāja iesniegt divus variantus"20. Uz precizējošu jautājumu, ko nozīmē divus variantus, [BB] paskaidro: "[a]ttiecīgi viens variants, kuru sniegtu SIA "Smart Solutions Europe". Tas būtu lētāks un ar Ķīnas detaļām. Savukārt, tas, ko piedāvāja SIA "Alpha Baltic Media", bija paredzēts nedaudz dārgāks, bet ar austriešu vai vāciešu detaļām. Nu, respektīvi, ne Ķīnas ražoti dekori21." [BB] norāda, ka saziņa ar [AA] sākumā notikusi telefoniski, pēc tam notikusi mutvārdu saruna un vēlāk e-pasta sarakstē. [BB] paskaidro, ka izmanto e-pastus [BB]@smartsolutions.lv un [BB]@alphabaltic.lv un pēdējais no minētajiem esot piešķirts, jo "uzņēmumā Alpha Baltic Media (KP precizējums SIA "Alpha Baltic Media") reizēm palīdzu dažādu projektu izpildē22".

27 [BB] paskaidroja, ka piedāvājumus Daugavpils Iepirkumam sagatavojis abiem uzņēmumiem23. Par Daugavpils Iepirkuma dokumentācijas sagatavošanas procesu [BB] paskaidro: "…pēc būtības tur bija tā, ka [AA] SIA "Alpha Baltic Media" valdes loceklis man palūdza nu tā teikt iedziļināties iepirkumā, sagatavot šos iepirkuma dokumentus24." Dokumentācijas sagatavošanā bez [BB] bija iesaistīts arī [AA], kurš "arī tā teikt noteica cenas, kādas būtu labāk iesniegt25". Uz precizējošu jautājumu, kam tieši noteikt cenas, [BB] norādīja: "Abiem uzņēmumu piedāvājumiem26". [BB] paskaidro, ka [AA] izdomājis, "kādu cenu sniegt viņa uzņēmumam un viņš ieteica kādu cenu likt tā teikt mūsu piedāvājumam27", un [BB] šādam piedāvājumam piekritis28.

28 Par Daugavpils Iepirkumu dokumentācijā iekļauto dokumentu sagatavošanu [BB] paskaidro, ka SIA "Smart Solutions Europe" dokumentus abās Daugavpils Iepirkuma daļās sagatavojis viņš. Finanšu piedāvājums netika iesniegts atbilstoši nolikumā izvirzītajām prasībām kļūdas pēc. Savukārt Eiropas vienoto iepirkuma procedūras dokuments iekļauts pretendenta dokumentācijā, jo "pārsvarā visos iepirkumos, kuros mēs piedalāmies, mēs šādu dokumentu iesniedzam, jo tas, tā teikt, paātrina iepirkuma sagatavošanas procesu29".

29 Par Lēmuma 18. rindkopā uzskaitīto dokumentu rekvizītos norādīto lietotājvārdu "[lietotājs]" un "AL" [BB] paskaidro, ka tā ir viena un tā pati persona, jo dažreiz manuāli tiekot pārmainīts dokumenta autora nosaukums, orģinālā autora vietā ierakstot "[LIETOTĀJS]".30

30 SIA "Smart Solutions Europe" Daugavpils Iepirkumā iesniegtā tehniskā piedāvājuma ar nosaukumu "4_piel_Tehn_apr_1d" rekvizītos norādītais "[lietotājs]" ir [BB]31.

31 Par uzrādītajos SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" Apliecinājumos konstatētajām identiskajām kļūdām [BB] skaidro: "Nu, tas ir radies tāpēc, ka principā abus šos dokumentus esmu veidojis es. Bet attiecīgi vienam uzņēmumam dokumentus parakstījis [AA], otru es.32"

32 Uz jautājumu, kāpēc SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" Daugavpils Iepirkumā iesniegto piedāvājumu Apliecinājumu rekvizītos norādītais lietotājvārds "[lietotājs]", kurš pēdējo reizi veicis izmaiņas dokumentā, un norādīts autors "[LIETOTĀJS]" ir identiski, [BB] paskaidro: "[š]āda situācija ir tāpēc, ka es abus šos te parakstāmos dokumentus esmu veidojis. Savukārt [AA] ir parakstījis viņu savam uzņēmumam un es savam, ko, tā teikt, es ļoti nožēloju un uzskatu par lielu kļūdu, ko, tā teikt, nevajadzētu darīt biznesā vispār33." Par to, kāpēc arī SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" finanšu tāmē un tehniskā piedāvājuma rekvizītos norādītais lietotājvārds ir vienāds, [BB] paskaidro, ka šāda situācija radusies tādu pašu apsvērumu dēļ, kā [BB] norādījis, skaidrojot konstatētās sakritības Apliecinājumu rekvizītos.

33 [BB] norāda, ka arī Daugavpils Iepirkuma 2. daļā SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" līdzīgā veidā ir iesniegušas tikai finanšu piedāvājuma tāmes, nevis visu piedāvājumu, Apliecinājumus ar identiskām kļūdām, un rekvizītos norādītais sakrīt, jo situācija ir tāda pati, kā Daugavpils Iepirkuma 1. daļā – dokumentu sagatavotājs ir bijis pats [BB]34.

34 Papildus [BB] piebilst: " [Ļ]oti nožēloju šādu darbību, kas ir tā teikt konkurenci kropļojoša un negodīga pret citiem tirgus dalībniekiem un noteikt es šādas darbības neatkārtotu35".

4.2.3. SIA "Smart Solutions Europe" elektroniskā veidā iegūtā informācija

35 [BB] elektroniskā pasta spoguļkopijas apskates laikā tika atrastas vairākas sarakstes, kurām ir nozīme Lietā, jo tās atklāj, kā notikusi SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" komunikācija un darbību saskaņošana, tostarp dalības nosacījumu un/vai cenas saskaņošana ne tikai Daugavpils Iepirkumā, bet arī citos iepirkumos, kas tiks uzskaitīti turpmākajās Lēmuma rindkopās.

36 Iepirkumi, par kuriem iegūtās e-pastu sarakstes liecina, ka notikusi dalības nosacījumu saskaņošana, kopīgi organizējot abu pretendentu piedāvājumu sagatavošanu un/ vai iesniegšanu:

1) Jēkabpils pilsētas domes organizētais iepirkums Ziemassvētku-Jaunā gada dekoru noma, piegāde, montāža un demontāža Jēkabpils pilsētas noformējumam, Id Nr. JPP 2020/7736 (turpmāk – Jēkabpils Iepirkums);

2) Ozolnieku novada pašvaldības organizētais iepirkums Ziemassvētku noformējuma piegāde un esošo dekoru remonts Olaines novada pašvaldībai, Id Nr. OND 2020/40 (turpmāk – Ozolnieku Iepirkums);

3) Mārupes novada domes organizētais iepirkums Gaismas dekoru piegāde, Id Nr. MND 2020/6337 (turpmāk – Mārupes Iepirkums);

4) Bauskas novada administrācijas organizētais iepirkums Ziemassvētku/Jaungada pilsētvides noformējuma nodrošināšana, Id Nr. BNA 2020/04238 (turpmāk – Bauskas Iepirkums).

37 Iepirkumi, par kuriem iegūtā sarakste liecina, ka SIA "Smart Solutions Europe" informē par savu dalību iepirkumā un sniedz informāciju par sagatavoto piedāvājumu SIA "Alpha Baltic Media" valdes loceklim [AA], vienlaikus arī informējot, kāda ir virzība attiecīgajā iepirkumā:

1) Olaines novada pašvaldības organizētais iepirkums Ziemassvētku noformējuma piegāde un esošo dekoru remonts Olaines novada pašvaldībai, Id. Nr. ONP 2020/4039 (turpmāk – Olaines Iepirkums);

2) Daugavpils pilsētas domes organizētais iepirkums Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020. gadā un demontāžas darbi 2021. gadā, Id Nr. DPD 2020/16640 (daļēji, jo iesniedz citu cenu) (turpmāk – Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkums);

3) Daugavpils pilsētas domes organizētais iepirkums LED prožektoru piegāde un uzstādīšana, Id Nr. DPD 2020/16141 (turpmāk – Daugavpils LED Iepirkums).

38 Iepirkumi, par kuriem iegūtā sarakste liecina, ka SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājuma dokumentāciju tās vietā sagatavo SIA "Smart Solutions Europe" dalībnieks [BB], paziņojot to SIA "Alpha Baltic Media" valdes loceklim [AA]:

1) Ādažu novada domes organizētais iepirkums Ziemassvētku noformējums Ādažu novadā, Id Nr. ĀND 2020/12742 (turpmāk – Ādažu Iepirkums);

2) Rēzeknes pilsētas domes organizētais iepirkums Ziemassvētku rotājumu piegāde, Id Nr. RPD 2020/120 (turpmāk – Rēzeknes Iepirkums);

3) Daugavpils pilsētas pašvaldības organizētais iepirkums Ziemassvētku – Jaunā gada noformējums Vienības laukumam 2021. gadā, Id Nr. DPP 2021/42 (turpmāk – Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkums).

4.3. Informācija par Lietā vērtētajiem iepirkumiem un iegūtā sarakste (atspoguļota hronoloģiskā secībā)

4.3.1. Ādažu Iepirkums

39 Informācija par Ādažu Iepirkumu:

Izsludināts

29.09.2020.

Iesniegšanas termiņš

13.10.2020.

Paredzamā līgumcena

35 842,97 euro

Pasūtītājs

Ādažu novada dome

CPV galvenais priekšmets

31500000-1 Apgaismes ierīces un elektriskās spuldzes

40 Atbilstoši 13.10.2020. pretendentu iesniegto finanšu piedāvājumu apkopojumam (piedāvājumu atvēršanas protokolam) redzams, ka piedāvājumus iesnieguši trīs pretendenti:

Pretendents Piedāvājuma iesniegšanas datums un laiks Cena 1. daļā
euro
Cena 2. daļā
euro
Cena 3. daļā
euro
Cena 4. daļā
euro

SIA "Alpha Baltic Media"

13.10.2020.  plkst. 9.33

5562

3920

15 753

3280

SIA "AM noma"

13.10.2020. plkst. 9.55

7011

4955

17805

-

SIA "LEĢENDA GOLD"

13.10.2020. plkst. 6.59

-

-

-

4000

41 Atrasta [BB] [[BB]@alphabaltic.com] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com.lv] e-pasta sarakste par Ādažu Iepirkumu:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

30.09.2020.

16.31

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: FW: Ziemassvētku noformējums Ādažu novadā

Pielikums:

TS un FIN.DOCX

Nolikums 2020_127.doc

Oriģinālā e-pasta saturs:

So ari varetu.
Izceko.
Skiet 1/1 ka Daugavpils

[AA]

CEO

phone: +371 67844492
mobile:+371 [,,]

e-mail: [AA]@alphabaltic.com

ALPHA, 19 Stabu street, Riga, LV-1011, Latvia
www.alphabaltic.com43

[..]44

From: [RR]
Sent: Wednesday, September 30, 2020 3:13 PM
To: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>
Subject: Ziemassvētku noformējums Ādažu novadā

Termiņš: 13.10.2020

Summa:

Iepirkuma 1.daļa 7 024.79 euro bez PVN

Iepirkuma 2.daļa 4 958.68 euro bez PVN

Iepirkuma 3.daļa 19 727.27 euro bez PVN

Iepirkuma 4.daļa 4 132.23 euro bez PVN

Pasūtītājs: Ādažu novada dome

Links: https://www.eis.gov.lv/EKEIS/Supplier/Procurement/45647

ID: 2735715

[RR] [..]

2.

12.10.2020.

12.29

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com

Saņēmējs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: FW: Ziemassvētku noformējums Ādažu novadā

Pielikums:

TS un FIN.DOCX

Nolikums 2020_127.doc

Oriģinālā e-pasta saturs:

Paludz so [KK] sodien izdarit.

[AA] [..]

[..]45

42 30.09.2020. un 12.10.2020. e-pastu, kurus [AA] nosūtījis [BB], pielikumā ir pievienota viena un tā pati tehniskā specifikācija un finanšu piedāvājums, kā arī nolikums Ādažu Iepirkumam46. No sarakstes redzams, ka pēc iepirkuma izsludināšanas [AA] informē [BB] par iepirkuma izsludināšanu, nosūtot saņemto e-pastu, kurā norādīta informācija par iesniegšanas termiņu šajā iepirkumā un paredzamo līgumcenu katrā no četrām šī iepirkuma daļām. Savukārt dienu pirms piedāvājuma iesniegšanas termiņa beigām [AA] nosūta [BB] šī iepirkuma nolikumu un tehniskā un finanšu piedāvājuma veidlapu, norādot, lai [BB] palūdz [KK] dienas laikā šo sagatavot, tā informējot [BB] par plānoto dalību Ādažu Iepirkumā.

43 Papildus atrastā sarakste starp [BB] [[BB]@alphabaltic.com] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com.lv] par Ādažu Iepirkumu:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

12.10.2020.

21.36

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com

Nosaukums: Finanšu piedāvājums

Pielikums:

Finanšu piedāvājums.docx

Oriģinālā e-pasta saturs:

BB

PROJECT MANAGER

phone: +371 [..];
mobile: +371 [..];

e-mail: [BB]@alphabaltic.lv

ALPHA, 19 Stabu street, Riga, LV-1011, Latvia
http://alphabaltic.lv/47

2.

12.10.2020.

23.53

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com

Nosaukums: RE: Finanšu piedāvājums

Pielikums:

1_piel_PIETEIKUMS.docx

2_piel_PIEREDZE.docx

Apliecinajums_Smart.docx

Finanšu piedavajums.docx

Tehniskais piedavajums.docx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad šie visi būtu parakstāmi ar el.parakstu, izņemot Smart apliecinājumu.

[BB] [..]

[..]48

3.

13.10.2020.

00.28

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com

Saņēmējs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: Adazi

Pielikums:

1_piel_PIETEIKUMS.EDOC

Finansu piedavajums.edoc

Tehniskais piedavajums.edoc

2_piel_PIEREDZE.EDOC

Oriģinālā e-pasta saturs:

[AA] [..]

44 12.10.2020. plkst. 21.36 [BB] nosūtītā e-pasta [AA] pielikumā ir SIA "Alpha Baltic Media" finanšu piedāvājums, kurā norādītā cena kopā bez PVN ir 28 540 euro, (PVN ir 5993,40 euro) un attiecīgi finanšu piedāvājuma cena kopā ar PVN ir 34 533,40 euro.

45 Tajā pašā dienā plkst. 23.53 [BB] nosūtītā e-pasta [AA] pielikumā ir SIA "Alpha Baltic Media" pieteikums, pieredzes apliecinājums ar pielikumu, finanšu un tehniskais piedāvājums Ādažu Iepirkumam. Finanšu piedāvājumā ir nedaudz samazinātas izmaksas divās pozīcijās (4.3 un 4.4. punkti) 4. daļā. Attiecīgi norādītā cena kopā bez PVN ir 28 515 euro, (PVN ir 5988,15 euro). Savukārt 13.10.2020. plkst. 0.28 [AA] nosūtītā e-pasta [BB] pielikumā ir elektroniski parakstīti dokumenti, kurus [BB] bija nosūtījis [AA] 12.10.2020. plkst. 23.53.

46 No sarakstes un tajā pārsūtītajiem SIA "Alpha Baltic Media" iepirkuma dokumentiem secināms, ka [BB] pēdējā nosūtītajā e-pastā pievienotajā finanšu piedāvājumā norādītās cenas, kā arī [AA] atpakaļ atsūtītā elektroniski parakstītā finanšu piedāvājuma cenas sakrīt ar tām, kuras atbilstoši EIS datu sistēmā publicētajam finanšu piedāvājumu apkopojumam SIA "Alpha Baltic Media" iesniedz šajā iepirkumā - norādītā cena kopā ar PVN ir 34503,15 euro (piedāvājumā norādītās cenas par katru iepirkuma daļu: 1. daļā 5562euro; 2. daļā 3920euro; 3. daļā 3280euro).

4.3.2. Rēzeknes Iepirkums

47 Informācija par Rēzeknes Iepirkumu (Pārtraukts):

Izsludināts

08.10.2020.

Iesniegšanas termiņš

20.10.2020.

Paredzamā līgumcena

25 200 euro

Pasūtītājs

Rēzeknes pilsētas dome

CPV galvenais priekšmets

31520000-7 Lampas un apgaismes piederumi

48 Atbilstoši 20.10.2020. pretendentu iesniegto finanšu piedāvājumu apkopojumam (piedāvājumu atvēršanas protokolam), redzams, ka piedāvājumus iesnieguši divi pretendenti:

Pretendents Piedāvājuma iesniegšanas datums un laiks Cena bez PVN
euro

Aktsiaselts Adam Bd filiāle "Adam Decolight Latvia"

15.10.2020. plkst. 10.29

24795.1

SIA "Alpha Baltic Media"

19.10.2020. plkst. 23.53

21330

49 Atrasta [BB] [[BB]@alphabaltic.com] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com.lv] e-pasta sarakste par iepirkumu Rēzeknes Iepirkums:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

19.10.2020.

16.57

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: Rezekne

Pielikums:

1_piel_pieteikums.docx

2_piel_pretendents.docx

6_piel_pieredze.docx

8_fin_pied_veidlapa.docx

9_tehniskais.docx

Aprekini.xlsx

Scan0001.pdf

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad šeit ir visi dok. Pieredzi liku tādu pašu kā Ādažiem.

Tehniskais pied. Sakopēts. Cenas blakus, excel tabulā aprēķins cenām.

[BB] [..]

2.

19.10.2020.

17.10

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Adresāts:

[BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Rezekne

Oriģinālā e-pasta saturs:

Atsuti pasu nolikumu utt

[AA] [..]

[..]49

3.

19.10.2020.

17.16

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: FW: Rezekne

Pielikums:

1_piel_pieteikums.docx

2_piel_pretendents.docx

6_piel_pieredze.docx

8_fin_pied_veidlapa.docx

9_tehniskais.docx

Aprekini.xlsx

Scan0001.pdf

Nolikums_2020_120 (1).pdf

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad te viss un beigās nolikums

[BB] [..]

[..]50

4.

19.10.2020.

17.49

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Rezekne

Pielikums:

1_piel_pieteikums.docx

2_piel_pretendents.docx

6_piel_pieredze.docx

8_fin_pied_veidlapa.docx

9_tehniskais.docx

Apl Smart.pdf

Apiecinajums ABM.EDOC

Aprekini.xlsx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad te pieredze samainīta. 2018 Adazi un 2019 Daugavpils. Attiecigi [EE] un [UU] apliecinājumi klat

[BB] [..]

[..]51

5.

19.10.2020.

18.04

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Rezekne

Pielikums:

1_piel_pieteikums.docx

2_piel_pretendents.docx

6_piel_pieredze.docx

8_fin_pied_veidlapa.docx

9_tehniskais.docx

Apl Smart.pdf

Apl_SMART.DOCX

Apiecinajums ABM.EDOC

Apiecinajums ABM_grozijums.docx

Aprekini.xlsx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Klāt visam apl par apgrozījumu

[BB] [..]

50 [BB] 19.10.2020. plkst. 16.57 nosūtītā e-pasta [AA] pielikumā ir sagatavoti SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājuma dokumenti Rēzeknes Iepirkumam, tostarp pieteikums iepirkumā, finanšu piedāvājums ar piedāvājuma summu 21 330 euro bez PVN. Šāda paša satura dokumentus [BB] nosūtīja [AA] plkst. 17.16, papildus nosūtot arī nolikumu.

51 19.10.2020. plkst. 17.49 nosūtītā e-pasta pielikumā tie paši dokumenti, kas nosūtīti plkst. 16.57 nosūtītā e-pasta pielikumā, izņemot pieredzes apliecinājuma formu un attiecīgi arī apliecinājums, kurā veiktas izmaiņās atbilstoši e-pasta tekstā minētajam un papildu vēl viens pieredzes apliecinājums par SIA "Alpha Baltic Media" paveiktajiem darbiem.

52 19.10.2020. plkst. 18.04 nosūtītā e-pasta pielikumā tie paši dokumenti, kas nosūtīti iepriekš, t.i., plkst. 16.57 un 17.49 nosūtīto e-pastu pielikumā un papildus SIA "Alpha Baltic Media" apliecinājums par tās apgrozījumu pēdējos trīs gados.

53 No e-pastiem (sk. no Lēmuma 49. rindkopu) redzams, ka [BB] pirms Rēzeknes Iepirkuma piedāvājuma iesniegšanas termiņa beigām nosūta [AA] SIA "Alpha Baltic Media" vārdā sagatavotus dokumentus – SIA "Alpha Baltic Media" pieteikumu un citus iepirkuma nolikumā norādītos dokumentus, tostarp finanšu piedāvājumu. Atbilstoši EIS datu bāzē publicētajam iepirkuma atvēršanas protokolā norādītajam secināms, ka SIA "Alpha Baltic Media" šajā iepirkumā iesniegtā piedāvājuma cena sakrīt ar to, kādu [BB] vairākkārt nosūtījis [AA] kopā ar citiem šim iepirkumam SIA "Alpha Baltic Media" vārdā sagatavotajiem dokumentiem.

4.3.3. Jēkabpils Iepirkums

54 Informācija par Jēkabpils Iepirkumu:

1. daļa

Uz apgaismojuma balstiem, kokiem eksponējamo dekoru noma, piegāde, montāža, demontāža.

2. daļa

Brīvi stāvošu dekoru grupu noma, piegāde, montāža, demontāža

3. daļa

Ziemassvētku centrālās egles noma, montāža, demontāža Vecpilsētas laukumā

Izsludināts

16.10.2020.

Iesniegšanas termiņš

27.10.2020. plkst. 14.00

Līguma izpilde

25.01.2020.

Pretendenti, kuri iesnieguši piedāvājumu

Pieteikuma iesniegšanas datums un laiks Finanšu piedāvājums, euro bez PVN 1. daļa (Pārtrauca) Finanšu piedāvājums, euro bez PVN 2. daļa Finanšu piedāvājums, euro bez PVN
3. daļa (Pārtrauca)

SIA "Alpha Baltic Media"

27.10.2020.
plkst. 12.23

18822 41 082,1052 13 179,00

SIA "AM noma"

27.10.2020.
plkst. 11.57

25200 16 670 x

SIA "Smart Solutions Europe" (iesniedza kā SIA "SMART MEDIA")

27.10.2020.
plkst. 13:24

11881 20 691,05 8389,50

Aktsiaselts Adam Bd filiāle "Adam Decolight Latvia"

26.10.2020.
plkst. 22.43

x 31446,653 x

55 No 05.11.2020. iepirkuma komisijas noslēguma ziņojuma izriet:

1) SIA "Smart Solutions Europe" iesniegtos iepirkuma 1. un 3. daļas piedāvājumus ir atsaukusi;

2) publiskā iepirkuma 1. un 3. daļa pārtraukta saskaņā ar Publisko iepirkumu likuma (turpmāk – PIL) 9. panta piecpadsmito daļu. Pamatojums: pašvaldības budžeta finansējuma nepietiekamība. Pretendentu piedāvātās līgumcenas kopsumma iepirkumā pārsniedz Pasūtītāja paredzamo līgumcenu un piemērotā publiskā iepirkuma veikšanas paredzamās līgumcenas sliekšņa robežu, t.i., līdz 41 999,99 euro (PIL 9. pants).

56 Tika atrasta 19.10.2020. e-pasta sarakste starp [BB] [[BB]@alphabaltic.com] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com], kurā [BB] nosūta [AA] Jēkabpils Iepirkuma nolikumu un tehniskā piedāvājuma prasības:

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

19.10.2020.

11.3654

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: Ziemassvētku-Jaunā gada dekoru noma, piegāde, montāža un demontāža Jēkabpils pilsētas noformējumam

Pielikums:

Nolikums – Zsdekori.docx

Tehniska_specifikacija_Ziemassvetku dekoracijas.xlsx

Oriģinālā e-pasta saturs:

[BB] [..]

57 Pielikumā pievienots Jēkabpils Iepirkuma nolikums un neaizpildīta tehniskā specifikācijas veidlapa55.

58 Tika atrasta e-pasta sarakste starp [BB] [[BB]@alphabaltic.com] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com]:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

26.10.2020

17.0956

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: Jēkabpils

Pielikums:

MULTIDEKOR_CEN_2020_COLLECTIONS_OUTDOOR_24-04-2020_HP (1).pdf

Tehniska_specifikacija_Ziemassvetku dekoracijas.xlsx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Te ir plus/minus mūsu izmaksas: pielikumā tehn specifikācijas tabula un dekoru katalogs

1.daļa - 17560

2.daļa – 37466

3.daļa – 17560

Kopā: 67316

[BB] [..]

2.

27.10.2020.

11.1457

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Jēkabpils

Pielikums:

1.pieli_pieteikums.docx

2.piel_pieredze.docx

Apliecinajums ABM.EDOC

Tehniska_specifikacija_Ziemassvetku dekoracijas.xlsx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad abm piedāvājums, pieliekot tos 10% klāt kā runājām.

1)18822,00

2)41082,10

3)13179,00

Jāiesniedz:

Pieteikums, sākumā un pie fin.pied.

Pieredze. Klāt tad nāk Dpils apliecinājums

Tehniskā specifikācija, kas ir excel.

Ar cieņu,

[BB] [..]

[..]58

3.

27.10.2020.

11.47

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: FW: Jēkabpils

Pielikums:

1.piel_pieteikums.docx

2.piel_pieredze.docx

Apliecinajums ABM.EDOC

Tehniska_specifikacija_Ziemassvētku dekorācija.xlsx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad te bez sarkanajiem cipariem

[BB] [..]

[..]59

4.

27.10.2020.

11.5660

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Adresāts: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Jēkabpils

Pielikums:

Tehniska_specifikacija_Ziemassvētku dekorācija.edoc

2.piel_pieredze.edoc

1.piel_pieteikums.edoc

Apliecinajums ABM.EDOC

Oriģinālā e-pasta saturs:

Skiet viss ir?

[AA] [..]

[..]61

5.

27.10.2020.

11.57

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Jēkabpils

Oriģinālā e-pasta saturs:

Ja, būs ok

[BB] [..]

[..]62

59 [BB] 26.10.2020. plkst. 17.09 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā pievienota tehniskās specifikācijas/tehniskā piedāvājuma tabula, un tajā ietvertās izmaksas pirmajās divās Jēkabpils Iepirkuma daļās atbilst e-pasta tekstā norādītajām, savukārt trešajā daļā norādītās izmaksas ir nedaudz atšķirīgas 12 290 euro.63

60 [BB] 27.10.2020. plkst. 11.14 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā pievienoti vairāki Jēkabpils Iepirkumam sagatavotie SIA "Alpha Baltic Media" dokumenti, tostarp pieteikums un tehniskā specifikācija Jēkabpils Iepirkumā ar piedāvāto līgumcenu katrā no trim daļām atbilstoši e-pasta tekstā norādītajām cenām. Šī e-pasta pielikumā pievienotajā finanšu piedāvājumā ir palielinātas cenas, salīdzinot ar iepriekš [AA] nosūtītajām. Tāda paša satura dokumenti nosūtīti arī plkst. 11.47 (atbilstoši e-pasta teksta norādītajām vizuālajām izmaiņām).

61 [AA] 27.10.2020. plkst. 11.56 [BB] nosūtītā e-pasta pielikumā pievienoti Jēkabpils Iepirkumam sagatavotie SIA "Alpha Baltic Media" dokumenti, kas parakstīti ar elektronisko parakstu, tostarp tās pieteikums un tehniskā specifikācija Jēkabpils Iepirkumā, un to saturs atbilst [BB] 27.10.2020. plkst. 11.47 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā pievienotajiem dokumentiem.

62 No šīm sarakstēm secināms, ka, pirmkārt, komunikācija konkurentu starpā notikusi pirms piedāvājumu iesniegšanas termiņa beigām un, otrkārt, šīs sarakstes ietvaros pretendents ir pārsūtījis otram pretendentam attiecīgajam iepirkumam sagatavotos iepirkuma dokumentus, tostarp finanšu piedāvājumu, kurš ar nelielām izmaiņām no sākotnēji nosūtītā finanšu piedāvājuma ir iesniegts Jēkabpils Iepirkumā no SIA "Alpha Baltic Media". Papildus redzams, ka neilgi pirms piedāvājuma iesniegšanas termiņa beigām [AA] vēršas pie [BB], lai noskaidrotu, vai viņa elektroniski parakstītie dokumenti ir atbilstoši tādiem, kādus varētu iesniegt Jēkabpils Iepirkumā. Šāda rīcība liecina par piedāvājuma saskaņošanu, kas ir KL 11. panta pirmās daļas pārkāpums.

63 Tika atrasts e-pasts starp [BB] [[BB]@smartsolutions.lv] un pasūtītāju [pasts@jekabpils.lv] par piedāvājuma atsaukšanu Jēkabpils Iepirkumā:

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

03.11.2020.

12.4764

Sūtītājs: [BB] <[BB]@smartsolutions.lv>

Saņēmējs: pasts@jekabpils.lv

CC: [II]@jekabpils.lv

Nosaukums: Iesniegums iepirkumā ar ID Nr. JPP 2020/77

Pielikums:

IESNIEGUMS_Jekabpils.edoc

Oriģinālā e-pasta saturs:

Labdien!

Lūdzu pielikumā skatīt iesniegumu par piedāvājuma atsaukšanu

Ar cieņu,

[BB]

Project manager

SIA Smart Solutions Europe

Mob.: [..]

64 [BB] 03.11.2020. plkst. 12.47 pasūtītājam nosūtīta e-pasta pielikumā ir 03.11.2020. SIA "Smart Solutions Europe" Jēkabpils Iepirkuma 1. un 3. daļā iesniegtā piedāvājuma atsaukums. Piedāvājuma atsaukšana atsevišķās daļās pēc tam, kad no EIS datu bāzē publicētā finanšu piedāvājumu apkopojuma redzams, ka attiecīgajās daļās otra pretendenta SIA "Alpha Baltic Media" piedāvātā cena joprojām ir zemāka nekā nākamajam zemākās cenas piedāvājuma iesniedzējam, atbilst veidam, kādā [BB] un [AA] vienojušies rīkoties šajā iepirkumā.

4.3.4. Olaines Iepirkums

65 Informācija par Olaines Iepirkumu:

Izsludināts

22.10.2020.

Iesniegšanas termiņš

02.11.2020.

Paredzamā līgumcena

no 0.01 līdz 41 999.99 euro

Pasūtītājs

Olaines novada pašvaldība

CPV galvenais priekšmets:

31520000-7 Lampas un apgaismes piederumi

66 Atbilstoši 02.11.2020. pretendentu iesniegto finanšu piedāvājumu apkopojumam (piedāvājumu atvēršanas protokolam) redzams, ka piedāvājumus iesnieguši divi pretendenti:

Pretendents Piedāvājuma iesniegšanas datums un laiks Cena bez PVN
euro

Aktsiaselts Adam Bd filiāle "Adam Decolight Latvia"

29.10.2020. plkst. 14.20

16 516.23

SIA "SMART MEDIA" 65

01.11.2020. plkst. 22.37

38 640

67 Atrasta [BB] [[BB]@alphabaltic.com] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com.lv] e-pasta sarakste par Olaines Iepirkumu:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

28.10.2020.

11.58

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: Olaines Ziemassvētku noformējums

Pielikums:

Nolikums_ZIEMASSVETKU_NOFORMEJUMS_ONP_2020_40 (1).doc

TEHNISKAIS UN FINANŠU PIEDAVAJUMS_1.docx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Šim termiņš 2/11

Liepājas tramvajam ir 4/11

[BB] [..]

2.

01.11.2020.

02.11

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: Olaine dekori

Pielikums:

2.1pielikums_info.docx

2pielikums_pieteikums.docx

3pielikums_pieredze.docx

4pielk_tehn_un_fin.docx

Apliecinajums SSE.edoc

Apliecinajums_Smart_APGROZIJUMS.docx

Apliecinajums_VIADA_SSE.pdf

Pilnvara_[BB].doc

Oriģinālā e-pasta saturs:

39188 plus PVN tad sanāk. Piedāvājam tādas pašas vai ekvivalentas lietas.

Pieredze tad ir Dpils un Viada.

[BB] [..]

68 [BB] 28.10.2020. nosūtītā e-pasta [AA] pielikumā ir Olaines Iepirkuma nolikums un tehniskais un finanšu piedāvājums66, kā arī e-pasta teksts satur norādi par piedāvājuma iesniegšanas termiņu.

69 [BB] 01.11.2020. plkst. 2.14 nosūtīta e-pastā [AA] pielikumā ir sagatavotie SIA "Smart Solutions Europe" piedāvājuma dokumenti, tostarp SIA "Smart Solutions Europe" pieteikums Olaines Iepirkumā, tehniskais un finanšu piedāvājums ar piedāvājuma cenu 39188,00 (ar PVN (8229,48 ) 47417,48) euro.

70 No e-pasta sarakstes (sk. Lēmuma 67. rindkopu) redzams, ka [BB], nosūtot viņam iepirkuma nolikumu un norādot iesniegšanas termiņu šajā iepirkumā, ne vien informē [AA] par to, ka ir izsludināts iepirkums bet dienu pirms piedāvājumu iesniegšanas termiņa beigām nosūta SIA "Smart Solutions Europe" sagatavotos dokumentus, tostarp pieteikumu un finanšu/ tehnisko piedāvājumu ar piedāvājuma summu 39 188 euro, kas kopā ar PVN ir 47 417,48 euro. Šajā gadījumā atšķirībā no citiem iepriekš analizētajiem gadījumiem finanšu piedāvājumā norādītā un atsūtītā cena nesakrīt ar pēc tam SIA "Smart Solutions Europe" iepirkumā iesniegto, taču tas nemaina Lietas dalībnieku starpā iedibināto komunikāciju par dalības nosacījumiem iepirkumos, un arī šajā gadījumā redzams, ka tāda ir notikusi, jo [BB] atklājis [AA], ka SIA "Smart Solutions Europe" plāno piedalīties šajā iepirkumā.

4.3.5. Ozolnieku Iepirkums

71 Informācija par Ozolnieku Iepirkumu:

Izsludināts

30.10.2020.

Iesniegšanas termiņš

09.11.2020.

Paredzamā līgumcena

41 000 euro

Pasūtītājs

Ozolnieku novada dome

CPV galvenais priekšmets:

31520000-7 Lampas un apgaismes piederumi

72 No 09.11.2020. Iepirkumu komisijas sanāksmes protokola Nr. 151 (piedāvājumu atvēršanas protokols) redzams, ka piedāvājumus iesniedza trīs pretendenti:

Pretendents Piedāvājuma iesniegšanas datums un laiks Cena bez PVN
euro

Finanšu piedāvājums
euro

Aktsiaselts Adam Bd filiāle "Adam Decolight Latvia"

05.11.2020.

plkst. 15.10

16093.2

16093.2

SIA "Alpha Baltic Media"

06.11.2020.

plkst. 18.00

36029.18

36029.18

SIA "SMART MEDIA"67

06.11.2020.

plkst. 17.03

25901.3

25901.3

73 Atbilstoši 29.12.2020. noslēguma ziņojumā norādītajām SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" (iepriekšējais nosaukums SIA "SMART MEDIA") tika noraidīti un par uzvarētāju atzina trešo pretendentu.

74 Tika atrasta 05.11.2020. e-pasta sarakste starp [BB] [[BB]@smartsolutions.lv] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com] par Ozolnieku Iepirkumu:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

05.11.2020.

17.24

Sūtītājs: [BB] <[BB]@smartsolutions.lv>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: Ozolnieki

Pielikums:

Copy of Ozolnieki_Specs ar cenam.xlsx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad te pielikumā labajā pusē ar zaļo mūsu summas, kas viņiem būtu jāmaksā.

Kopā sanāk 20016,21

[BB]

Project manager

SIA Smart Solutions Europe

Mob.: [..]

2.

05.11.2020.

17.26

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Adresāts: [BB] <[BB]@smartsolutions.lv>

Nosaukums: RE: Ozolnieki

Oriģinālā e-pasta saturs:

Bet ja taisitu visus vienadus tad butu letak?

Vel klat nak piegade un uzliksana,nonemsana?

[BB] [..]

[..]68

3.

05.11.2020.

17.36

Sūtītājs: [BB] <[BB]@ smartsolutions.lv >

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Ozolnieki

Oriģinālā e-pasta saturs:

Šie jau ir identiski, pārējie divi tikai galīgi atšķirīgi.

Līgumā noteikts, ka tikai piegādājam un izkraujam Ozolniekos. Nekas nav jāuzstāda pašiem.

Līgumā 100% pēcapmaksa šoreiz

[BB]

Project manager

SIA Smart Solutions Europe

Mob.: [..]

[..]69

4.

05.11.2020.

17.39

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Adresāts: [BB] <[BB]@smartsolutions.lv>

Nosaukums: RE: Ozolnieki

Oriģinālā e-pasta saturs:

Smart varetu dot 25 k?

Abm 37k?

[..]70

5.

05.11.2020.

17.51

Sūtītājs: [BB] <[BB]@smartsolutions.lv>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Ozolnieki

Oriģinālā e-pasta saturs:

Nu transports jārēķina klāt – tas būs 1000 – 2000,

Smart varētu kādus 27 – 28 likt

[BB]

Project manager

SIA Smart Solutions Europe

Mob.: [..]

[..]71

75 [BB] 05.11.2020 plkst. 17.24 [AA] nosūtīta e-pasta pielikumā pievienota excel tabula, kura veidota uz Ozolnieku Iepirkuma piedāvājuma bāzes, un tajā norādīta standarta cena, cena ar atlaidi un summa katrā no četrām preču kategorijām prasītajam daudzumam, kā arī summa kopā.

76 Tika atrasti e-pasti starp [BB] [[BB]@alphabaltic.com] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com] par Ozolnieku Iepirkumu:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

06.11.2020.

15.21

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: Ozolnieki

Pielikums:

Apliecinajums VIADA_SSE.PDF

Pilnvara_[BB].pdf

1.pielikums_Pieteikums dalibai iepirkuma_2.docx

2.pielikums_Tehniska specifikacija_Tehniskais piedavajums_1.docx

Copy of Ozolnieki_Specs ar cenam.xlsx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad te smart piedāvājums pagaidām.

Summa 25901, sarēķināti 30% irus poļu cenai.

Iesniedzamie dok

Pieteikums – jāiesniedz tas pats arī kā finanšu piedāvājums

Tehniskā specifikācija

Tad varam vēl pielikt to VIADA apliecinājumu.

Excel failā aprēķini

[BB] [..]

2.

06.11.2020.

16.21

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Ozolnieki abm

Pielikums:

Apliecinajums ABM.EDOC

1.pielikums_Pieteikums dalibai iepirkuma_2.docx

2.pielikums_Tehniska specifikacija_Tehniskais piedavajums_1.docx

Copy of Ozolnieki_Specs ar cenam.xlsx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad abm sanāk 36029,18

Te ir 80% klāt sarēķināti

Apliecinājumu domāju Daugavpils pieliekam

[BB] [..]

[..]72

3.

06.11.2020.

17.25

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: FW: Ozolnieki abm

Pielikums:

Apliecinajums ABM.EDOC

1.pielikums_Pieteikums dalibai iepirkuma_2.docx

Copy of Ozolnieki_Specs ar cenam.xlsx

2.pielikums_Tehniska specifikacija_Tehniskais piedavajums_1.docx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad te tehniskajam piedāvājumam pieliku apakšu

[BB] [..]

[..]73

4.

06.11.2020.

17.29

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Ozolnieki abm

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tulit parakstu

[AA] [..]

[..]74

5.

06.11.2020 17.44

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Ozolnieki abm

Pielikums:

2.pielikums_Tehniska specifikacija_Tehniskais piedavajums_1.edoc

1.pielikums_Pieteikums dalibai iepirkuma_2.edoc

Oriģinālā e-pasta saturs:

Sniedz iekšā .

[AA] [..]

[..]75

77 [BB] 06.11.2020. plkst. 15.21 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā ir SIA "Smart Solutions Europe" Ozolnieku Iepirkumam sagatavotie piedāvājuma dokumenti, tostarp pieteikums ar piedāvājuma cenu 25901,31 euro, tehniskais piedāvājums, kurā norādītās izmaksas par katru no četrās preču kategorijās prasītā daudzuma76.

78 [BB] 06.11.2020. plkst. 16.21 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā ir pievienoti SIA "Alpha Baltic Media" vārdā sagatavotie dokumenti Ozolnieku Iepirkumam:

a. Apliecinajums ABM.EDOC – 16.10.2020. Daugavpils Olimpiskā Centra apliecinājums par to, ka SIA Alpha Baltic Media 2019. gadā ir veikusi Ziemassvētku dekoru piegādi, uzstādīšanu, apkalpošanu un demontāžu Slidotavā un tās teritorijā Daugavpilī laika posmā no 03.12.2019. līdz 29.02.2020.

b. 1. pielikums_Pieteikums dalībai iepirkuma_1.docx – SIA "Alpha Baltic Media" pieteikums Ozolnieku Iepirkumam ar piedāvājuma cenu 36 029,18 euro (norādītās izmaksas par katru no četrās preču kategorijās prasītā daudzuma sakrīt arī tehniskajā piedāvājumā norādītajām izmaksām katrā daļā: par 30 apgaismes staba dekoriem – 16 783,52 euro, par 23 apgaismes staba dekoriem – 12 867,37 euro, par 10 apgaismes staba dekoriem – 4046,33 euro un par 7 apgaismes staba dekoriem – 2331,96 euro);

c. 2.pielikums_Tehniska specifikacija_Tehniskais piedavajums_1.docx – Tehniskais piedāvājums, kurā norādītas konkrētas cenas par katru elektroniskā dekora vienību kopskaitu (kopā 36 029,18 euro).

d. Copy of Ozolnieki_Specs ar cenam.xlsx - Tehniskais piedāvājums, kurā norādītas gan SIA "Smart Solutions Europe", gan SIA "Alpha Baltic Media" aprēķinātās cenām par konkrēto dekoru un kopējā cena par iepirkumā norādīto dekoru daudzumu. Šī ir tā pati tabula, kas nosūtīta 06.11.2020. plkst. 15.21.

79 [BB] 06.11.2020. plkst. 17.25 [AA] nosūtītajā e-pastā ir tie paši dokumenti, kas tika atsūtīti plkst. 16.21, tikai tehniskajam piedāvājumam precizēta pēdējā lapa, kurā norādīts, ka parakstītājs ir [AA].

80 Izvilkums no 06.11.2020. plkst. 15.21 un plkst. 16.21 e-pastiem, kurus [BB] nosūtīja [AA], pielikumos pievienotās excel tabulas ar nosaukumu "Copy of Ozolnieki_Specs ar cenam.xlsx":

Nr.p.k. Nolikumā norādītās dekorācijas nosaukums Iepirkumā nepieciešamais dekorācijas vienību skaits Standarta cena Cena ar atlaidi Summa (daudzums* standarta cena) SSE cena Uz pozīciju ABM Uz pozīciju
 

Atzīme par pielikuma kollonu

D E F H J K L M

1

apgaismes staba dekori

30 518 EUR 311 EUR 9324.18 12028.2 400.94 16783.5 559.45

2

apgaismes staba dekori

23 518 EUR 311 EUR 7148.54 9221.61 400.94 12867.4 559.45

3

apgaismes staba dekori

10 375 EUR 225 EUR 2247.96 2967.31 296.73 4046.33 404.63

4

apgaismes staba dekori

7 308 EUR 185 EUR 1295.53 1684.19 240.6 2331.96 333.14
    Kopā 20016.2 25901.3 1339.21 36029.1877

81 [AA] 06.11.2020. plkst. 17.44 [BB] nosūtītā e-pasta pielikumā pievienoti divi elektroniski parakstīti dokumenti SIA "Alpha Baltic Media" vārdā Ozolnieku Iepirkumam, t.i., [AA] 06.11.2020. parakstīts SIA "Alpha Baltic Media" pieteikums ar kopējo summu 36 029,18 euro un tehniskais piedāvājums, kurā norādītās izmaksas katrā dāļā sakrīt ar 06.11.2020. plkst. 16.21 nosūtītā e-pasta norādītajām izmaksām. Ar šo e-pastu [AA] atsūta atpakaļ [BB] elektroniski parakstītus tos dokumentus, kurus iepriekš bija no viņa saņēmis, papildus norādot, lai šādus sniedz iekšā.

82 No e-pasta sarakstēm Lēmuma 74. un 76. rindkopās redzams, ka [BB] un [AA] pirms piedāvājumu iesniegšanas termiņa beigām šajā iepirkumā apmainās ar iepirkuma dokumentāciju, tostarp pieteikumu un tehnisko piedāvājumu, vienlaikus saskaņojot SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājuma cenu.

4.3.6. Mārupes Iepirkums

83 Informācija par Mārupes Iepirkumu:

Izsludināts

30.10.2020.

Iesniegšanas termiņš

11.11.2020.

Paredzamā līgumcena

41999,99 euro

Pasūtītājs

Mārupes novada Dome

CPV galvenais priekšmets:

31520000-7 (lampas un apgaismes piederumi)

84 No 11.11.2020. pretendentu iesniegto finanšu piedāvājumu apkopojuma (piedāvājuma atvēršanas protokola) redzams, ka piedāvājumus iesniedza divi pretendenti:

Pretendents Piedāvājuma iesniegšanas datums un laiks Cena bez PVN
euro

Aktsiaselts Adam Bd filiāle "Adam Decolight Latvia"

10.11.2020. plkst. 10.19

19015,95

SIA "SMART MEDIA"78

10.11.2020. plkst. 18.53

24407

85 Tika atrasta e-pasta sarakste starp [BB] [[BB]@alphabaltic.com] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com] par Mārupes Iepirkumu:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

02.11.2020.

10.57

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Gaismas dekoru piegāde – Mārupe

Pielikums: NOTEIKUMI_MND_2020_63_.docx

Oriģinālā e-pasta saturs:

[BB] [..]

2.

02.11.2020.

13.30

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Gaismas dekoru piegāde – Mārupe

Oriģinālā e-pasta saturs:

Jautājumi tie pasi.
Sniedzam no abam firma.
Vajag koriget atsauksmes.
Sagatavo Red un Daugavpils ka vajag te .

[AA] [..]

[..]79

3.

10.11.2020.

17.19

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Gaismas dekoru piegāde – Mārupe

Pielikums:

4_pielikums_Finansu_piedavajums_MND2020_63.xlsx

Apliecinajums SSE.EDOC

Apliecinajums_VIADA_SSE.PDF

1_pielikums_Pieteikums_MND_2020_63

2_pielikums_Tehn_spec.docx

3_pielikums_Pieredzes apliecinajums_MND_2020_63_.docx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad te fināla summa

24407,00

[BB] [..]

4.

10.11.2020.

17.58

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Mārupe

Oriģinālā e-pasta saturs:

Ienac

[AA] [..]

[..]80

86 [BB] 02.11.2020. plkst. 10.57 [AA] nosūtīta e-pasta pielikumā pievienoti Mārupes Iepirkuma noteikumi.

87 [BB] 10.11.2020. plkst. 17.19 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā ir SIA "Smart Solutions Europe" pieteikums un finanšu piedāvājums, kuros norādītā piedāvātā līgumcena EUR bez PVN kopā 24 407 euro (1. daļā ar kopējo summu 11 832 euro un kopā PVN ar 14316,72 euro, 2. daļā piedāvātā līgumcena 12 575 euro un kopā ar PVN 15 215,75 euro) un kopā ar PVN 29 532,47 euro.

88 No sarakstes redzams, ka [BB] informē [AA] par to, ka Mārupes Iepirkums ir izsludināts, nosūtot viņam tā nolikumu. Uz šo e-pastu atbildot, [AA] norāda "sniedzam no abam firmam". Attiecīgi no sarakstes secināms, ka pirms piedāvājuma iesniegšanas termiņa [BB] nosūta [AA] savu piedāvājumu, tostarp finanšu piedāvājumu, kurā norādītā piedāvātā līgumcena sakrīt ar to, kādu atbilstoši EIS datu sistēmā publicētajam finanšu piedāvājumu apkopojumam iepirkumā iesniedza SIA "SMART MEDIA" (iepriekšējais nosaukums SIA "Smart Solutions Europe") .

4.3.7. Daugavpils Iepirkums

89 Informācija par Daugavpils Iepirkumu:

1. daļa

Vides objektu "Kariete ar 4 zirgiem", "Pilsētas ģerbonis" un "Fotorāmis" izgatavošana un piegāde 2020. gadā.

2. daļa

Parku rotājumu izgatavošana un piegāde 2020. gadā.

Izsludināts

30.10.2020.

Iesniegšanas termiņš

16.11.2020. plkst. 10.00

Paredzamā līgumcena

1. daļā – 82 644.00 euro (bez pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN))

2. daļā – 45 525.00 euro (bez PVN)

Līguma izpilde

1. 11.12.2020.

Pretendenti, kuri iesnieguši piedāvājumu

Pieteikuma iesniegšanas datums un laiks

Finanšu piedāvājums, euro bez PVN 1. daļa

Finanšu piedāvājums, euro bez PVN

2. daļa

SIA "Alpha Baltic Media"

15.11.2020.

plkst. 23.34

78 050 41 056

International Electronics and Programming Kft.

15.11.2020.

plkst. 13.31

78 382,26  

SIA "GOLEKS Ltd."

12.11.2020.

plkst. 15.00

  45 524

SIA "Smart Solutions Europe"

(iepriekš SIA "SMART MEDIA")

15.11.2020.

plkst. 22.43

71 060 31 060

90 17.11.2020. par uzvarētāju, kuram tika piešķirtas līguma slēgšanas tiesības abās Daugavpils Iepirkuma daļās, tika atzīta SIA "Smart Solutions Europe", taču tā piedāvājumu atsauca, balstoties uz neparedzētiem ar Covid-19 saistītiem apstākļiem. 23.11.2020. par uzvarētāju tika atzīts pretendents ar nākamo zemāko cenu – SIA "Alpha Baltic Media".

91 Tika atrasta e-pasta sarakste starp [AA] [[AA]@alphabaltic.com] un [BB] [[BB]@alphabaltic.com], kurā [AA] nosūta [BB] Daugavpils Iepirkumam sagatavotos pieredzes apliecinājumus par SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" paveiktajiem darbiem:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

26.10.2020.

13.59

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: FW: Apliecinājumi Daugavpilij rotājumi

Pielikums:

DOC_apliecinajums ABM.DOCX

Oriģinālā e-pasta saturs:

Der?
Atbilst?
Smart vel vajag

[AA] [..]

From: [MM]
Sent: Monday, October 26, 2020 1:47 PM
To: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>
Subject: RE: Apliecinājumi Daugavpilij rotājumi

Pielikumā. Pareizi?

From: [AA]
Sent: Monday, October 26, 2020 1:33 PM
To: [MM] <[MM]@alphabaltic.com>
Cc: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>
Subject: Apliecinājumi Daugavpilij rotājumi

Sataisi sadus Viadai asap.

[AA] [..]

2.

26.10.2020.

14.21

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Apliecinājumi Daugavpilij rotājumi

Pielikums:

VIADA_apliecinajums_ABM.DOCX

VIADA_apliecinajums_SSE.DOCX

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad šādiem vajadzētu būt ok

[BB] [..]

[..]81

3.

26.10.2020.

14.40

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: Re: Apliecinājumi Daugavpilij rotājumi

Oriģinālā e-pasta saturs:

Labo

Stacijas

Visas nevajag

[..]82

4.

26.10.2020.

14.45

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Apliecinājumi Daugavpilij rotājumi

Pielikums:

VIADA_apliecinajums_SSE.DOCX

VIADA_apliecinajums_ABM.DOCX

Oriģinālā e-pasta saturs:

Visās stacijās Rīgas teritorijā tgd ir

[BB] [..]

[..]83

92 [AA] 26.10.2020. plkst. 13.59 [BB] nosūtītā e-pasta pielikumā ir AS "VIADA Baltija" vārdā sagatavots apliecinājums ka SIA "Alpha Baltic Media" 2019. gadā ir veikusi Ziemassvētku dekoru piegādi, izgatavošanu uzstādīšanu, apkalpošanu un demontāžu visās "VIADA Baltija" stacijās laika posmā no 03.12.2019. līdz 29.02.2020. par līguma summu 30 000 euro +PVN.

93 [BB] 26.10.2020. plkst. 14.21 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā ir saturiski tāds pats AS "VIADA Baltija" vārdā sagatavots apliecinājums par SIA "Alpha Baltic Media" paveiktajiem darbiem kā 26.10.2020. plkst. 13.59 nosūtītā e-pasta pielikumā, kā arī AS "VIADA Baltija" vārdā sagatavots apliecinājums, ka SIA "Smart Solutions Europe" 2019. gadā ir veikusi Ziemassvētku dekoru piegādi, izgatavošanu, uzstādīšanu, apkalpošanu un demontāžu visās "VIADA Baltija" stacijās laika posmā no 03.12.2019. līdz 29.02.2020. par līguma summu 30 000 euro +PVN.

94 [BB] 26.10.2020. plkst. 14.45 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā ir AS "VIADA Baltija" vārdā sagatavots apliecinājums, ka SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" 2019. gadā ir veikušas Ziemassvētku dekoru piegādi, izgatavošanu, uzstādīšanu, apkalpošanu un demontāžu visās "VIADA Baltija" stacijās Rīgas teritorijā laika posmā no 03.12.2019. līdz 29.02.2020. par līguma summu 30 000 euro +PVN.

95 Tika atrasta e-pasta sarakste starp [AA] [[AA]@alphabaltic.com] un [BB] [[BB]@alphabaltic.com], par Daugavpils Iepirkumā iesniegtajos SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājumos iekļauto izmaksu par dekoriem iegūšanu:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

02.11.2020.

13.3384

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Vides objektu un rotājumu izgatavošana un piegāde 2020.gadā - Daugavpils

Oriģinālā e-pasta saturs:

Svarigs!
Pieprasi cenas Poliem tulit .
Atsauksme jabut uz kadu summu ?120 k?
Pajauta [NN].
Polises jaforme v.
Abas firmas .

[AA] [..]

From: [BB]
Sent: Monday, November 2, 2020 11:35 AM
To: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>
Subject: Vides objektu un rotājumu izgatavošana un piegāde 2020.gadā - Daugavpils

Paredzamā līgumcena 128169 EIRO

[BB] [..]

96 Sarakste starp [BB] [[BB]@smartsolutions.lv] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com] par SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājuma sagatavošanu Daugavpils Iepirkumam:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

15.11.2020.

01.0885

Sūtītājs: [BB] <[BB]@smartsolutions.lv>

Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: Dpils vides rotājumi ABM

Pielikums:

3_piel_pieteikums.docx

4_piel_Tehn_apr_1d.docx

4_piel_Tehn_apr_2.docx

ABM_apliecinajums.DOCX

Apliecinajums_ABM.edoc

espd-response.pdf

EVP3010009179636_698714763.pdf

Fin_pied_1dala.docx

Fin_pied_2dala.docx

pieredze.doc

Polise_izdruka_LV20-62-10001160-8.edoc

Rēķins_izdruka_(pdf)_BTALV0012573586.pdf

Oriģinālā e-pasta saturs:

Visi iesniedzamie dokumenti no ABM Daugavpils vides rotājumiem, tsk ESPD veidlapa

[BB]

Project manager

SIA Smart Solutions Europe

Mob.: [..]

2.

15.11.2020.

17.4886

Sūtītājs: [BB] <[BB]@smartsolutions.lv>

Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Dpils vides rotājumi ABM

Pielikums:

3_piel_pieteikums.doc

4_piel_Tehn_apr_1d.doc

4_piel_Tehn_apr_2.doc

ABM FIN 2d.xlsx

ABM_apliecinajums.DOCX

Apliecinajums_ABM.edoc

espd-response.pdf

EVP30009179636_698714763.pdf

Fin_pied_1dala.doc

Fin_pied_2dala.doc

pieredze.docx

Polise_izdruka_LV20-62-10001160-8.edoc

Rēķins_izdruka_(pdf)_BTALV0012573586.pdf

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad te abm variants

[BB]

Project manager

SIA Smart Solutions Europe

Mob.: [..]

[..]87

3.

15.11.2020.

21.5688

Sūtītājs: [BB] <[BB]@smartsolutions.lv>

Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Dpils vides rotājumi ABM

Pielikums:

4_piel_Tehn_apr_2.doc

ABM_apliecinajums.doc

Fin_pied_1dala.doc

Fin_pied_2dala.doc

pieredze.docx

3_piel_pieteikums.doc

4_piel_Tehn_apr_1d.doc

espd-response.pdf

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad te ABM varianta visi parakstāmie, arī ESPD

[BB]

Project manager

SIA Smart Solutions Europe

Mob.: [..]

[..]89

97 [BB] 15.11.2020. plkst. 1.08 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā pievienoti SIA "Alpha Baltic Media" vārdā sagatavotie dokumenti, tostarp tās finanšu piedāvājums abās Daugavpils Iepirkuma daļās ar piedāvāto cenu 78 050 euro un pavisam kopā 94 440,50 euro 1. daļā un piedāvāto cenu 41 056 euro un pavisam kopā 49 677,76 euro 2. daļā.

98 [BB] 15.11.2020. plkst. 17.48 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā pievienotie dokumenti ir saturiski vienādi ar tiem dokumentiem90, kas plkst. 1.08 nosūtītajā e-pastā, kā arī Excel tabula ar aprēķiniem par finanšu piedāvājuma cenu 2. daļā, kas atbilst pielikumā pievienotā SIA "Alpha Baltic Media" 2. daļas finanšu piedāvājumā norādītajai cenai –- 41 056 euro un pavisam kopā 49 677,76 euro.

99 [BB] 15.11.2020. plkst. 21.56 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā pievienoti vairāki SIA "Alpha Baltic Media" vārdā sagatavotie dokumenti Daugavpils Iepirkumā, tostarp pieteikums, finanšu piedāvājums 1. daļā ar piedāvāto cenu 78 050 euro un pavisam kopā 94 440,50 euro un 2. daļā ar piedāvāto cenu 41 056 euro un pavisam kopā 49 677,76 euro.

100 Dubultās pārbaudes jeb angliski "Double check" sarakste starp [AA] [[AA]@alphabaltic.com] un [BB] [[BB]@alphabaltic.com] par SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājumu Daugavpils Iepirkumam:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

15.11.2020.

22.15

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: ABM Daugavpils .Šķiet viss ir?

Pielikums:

ABM_apliecinajums.edoc

4_piel_Tehn_apr_2.edoc

Pieredze.edoc

Fin_pied_2dala.edoc

Fin_pied_1dala.edoc

4_piel_Tehn_apr_1d.edoc

3_piel_pieteikums.edoc

Espd-response.edoc

Oriģinālā e-pasta saturs:

[AA] [..]

2.

15.11.2020.

22.13

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: ABM Daugavpils .Šķiet viss ir?

Oriģinālā e-pasta saturs:

Jā, izskatās ok

[BB] [..]

[..]91

101 [AA] 15.11.2020. plkst. 22.15 [BB] nosūtīta e-pasta pielikumā ir SIA "Alpha Baltic Media" Daugavpils Iepirkumā iesniegtā piedāvājuma dokumenti.

102 Sarakste starp [BB] [[BB]@smartsolutions.lv] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com] par SIA "Smart Solutions Europe" piedāvājuma sagatavošanu Daugavpils Iepirkumam:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

15.11.2020.

01.0992

Sūtītājs: [BB] < [BB] @ smartsolutions.lv >

Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: Dpils Vides rotājumi SSE

Pielikums:

3_piel_pieteikums.docx

4_piel_Tehn_apr_1d.docx

4_piel_Tehn_apr_2.docx

apliecinajums_SSE.docx

Apliecinajums_VIADA_SSE.pdf

espd-response.pdf

EVP8610009483104_698713617.pdf

Fin_pied_1dala.docx

Fin_pied_2dala.docx

pieredze.doc

Polise_izdruka_LV20-62-10001161-3.edoc

Rēķins_izdruka_(pdf)_BTALV0012573471.pdf

Oriģinālā e-pasta saturs:

Šie tad Smart iesniedzamie DOK

[BB]

Project manager

SIA Smart Solutions Europe

Mob.: [..]

2.

15.11.2020.

17.4893

Sūtītājs: [BB] <[BB]@smartsolutions.lv>

Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Dpils Vides rotājumi SSE

Pielikums:

3_piel_pieteikums.docx

4_piel_Tehn_apr_1d.docx

4_piel_Tehn_apr_2.docx

apliecinajums_SSE.docx

Apliecinajums_VIADA_SSE.pdf

espd-response.pdf

EVP30009483104_698713617.pdf

Fin_pied_1dala.docx

Fin_pied_2dala.docx

pieredze.docx

Polise_izdruka_LV20-62-10001161-3.edoc

Rēķins_izdruka_(pdf)_BTALV0012573471.pdf

Oriģinālā e-pasta saturs:

Te smart variants

[BB]

Project manager

SIA Smart Solutions Europe

Mob.: [..]

[..]94

103 [BB] 15.11.2020. plkst. 1.09, kā arī plkst. 17.48 [AA] nosūtīto e-pastu pielikumā pievienoti SIA "Smart Solutions Europe" vārdā sagatavotie dokumenti, tostarp tās finanšu piedāvājums abās Daugavpils Iepirkuma daļās ar piedāvāto cenu 71 060 euro un pavisam kopā 85 982,60 euro1. daļā un piedāvāto cenu 31 060 euro un pavisam kopā 37 582,60 euro 2. daļā.

104 No e-pastu sarakstēm par Daugavpils iepirkumu redzams, ka konkurenti savstarpēji apmainās ar sensitīvu informāciju, tostarp par cenām. Pirms piedāvājumu iesniegšanas termiņa konkurenti dara zināmu, ar kādu piedāvājumu katrs no Lietas dalībniekiem piedalīsies iepirkumā. Tāpat redzams, ka viena persona sagatavo abu pretendentu visu iepirkumā iesniedzamo dokumentāciju un konkurents paļaujas uz to, atsūtot atpakaļ tieši tāda paša satura dokumentu, kādu sagatavojis konkurenta pārstāvis. Turklāt e-pasta sarakstes par apliecinājumu tekstā nepieciešamajām izmaiņām norāda, ka [AA] ir labi informēts arī par SIA "Smart Solutions Europa" veiktajiem darbiem, ar ko SIA "Smart Solutions Erope" pamato savu pieredzi iepirkumā.

105 Tika atrasta sarakste starp [BB] [[BB]@smartsolutions.lv] un pasūtītāju [iepirkumi@daugavpils.lv] par SIA "Smart Solutions Europe" piedāvājuma atsaukšanu Daugavpils Iepirkumā:

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

20.11.2020.

12.0295

Sūtītājs: [BB] <[BB]@smartsolutions.lv>

Saņēmējs: iepirkumi <iepirkumi@daugavpils.lv>

CC: ilga.leikuma@daugavpils.lv

Nosaukums: Iesniegums iepirkumā DPD 2020/158

Pielikums:

IESNIEGUMS_Daugavpils.edoc

Oriģinālā e-pasta saturs:

Labdien!

Lūdzu pielikumā skatīt elektroniski parakstītu iesniegumu!

Ar cieņu,

[BB]

Project manager

SIA Smart Solutions Europe

Mob.: [..]

106 Pielikumā pievienots SIA "Smart Solutions Europe" iesniegums Daugavpils pilsētas domei par piedāvājuma atsaukšanu, balstoties uz neparedzētiem, ar COVID-19 saistītiem apstākļiem.

107 Piedāvājuma atsaukšana, kad no EIS datu bāzē publicētā finanšu piedāvājumu apkopojuma redzams, ka pretendenta SIA "Alpha Baltic Media" piedāvātā cena joprojām ir zemāka nekā nākamajam zemākās cenas piedāvājuma iesniedzējam, atbilst veidam, kādā konkurējošu sabiedrību amatpersonas [BB] un [AA] vienojušies rīkoties šajā iepirkumā.

108 Tika atrasta sarakste starp [BB] [[BB]@smartsolutions.lv] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com] par SIA "Alpha Baltic Media" neatkarīgi sagatavotu piedāvājumu Daugavpils Iepirkumā:

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

20.11.2020.

18.0596

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: Dpilij

Pielikums:

ABM_Daugavpils_PD.DOCX97

Oriģinālā e-pasta saturs:

[BB] [..]

109 Pielikumā pievienots SIA "Alpha Baltic Media" apliecinājums "Par informācijas sniegšanu iepirkuma procedūrā DPD 2020/158", kurā norādīts, ka pretendents SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājumu Daugavpils Iepirkumā izstrādājis neatkarīgi un SIA "Alpha Baltic Media" nav uzskatāms par vienu tirgus dalībnieku kopā ar sākotnēji izraudzīto pretendentu SIA "Smart Solutions Europe". Šāda apliecinājuma saskaņošana vēlreiz norāda uz to, ka konkurenti savstarpēji saskaņo pasūtītājam iesniedzamo informāciju, lai slēptu to dalību šajā iepirkumā, kas ir pretēji godīgas konkurences apstākļiem.

110 Tika atrasta e-pasta sarakste starp [BB] [[BB]@alphabaltic.com] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com] par SIA "Alpha Baltic Media" dokumentu sagatavotāju Daugavpils Iepirkumā:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

09.12.2020.

12.20

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: DPD 2020/158

Pielikums:

ABM_Daugavpils.edoc

ABM_Daugavpils.pdf

Oriģinālā e-pasta saturs:

Neredz, pieliku pdf ja kas

[BB] [..]

From: [AA]
Sent: Wednesday, December 9, 2020 12:18 PM
To: [BB]
Subject: FW: DPD 2020/158

Redz autoru?

[AA] [..]

From: [AA]
Sent: Wednesday, December 9, 2020 12:17 PM
To: '[TT]@daugavpils.lv' <[TT]@daugavpils.lv>; '[PP] @daugavpils.lv' <[PP]@daugavpils.lv>; '[SS] @daugavpils.lv' <[SS]@daugavpils.lv>
Cc: 'info@daugavpils.lv' <info@daugavpils.lv>
Subject: DPD 2020/158

Labdien,

Nosūtu pielikumā vēstuli.

Sazināmies.

Ar cieņu,

[AA]

[AA] [..]

111 [BB] 09.12.2020. plkst. 12.20 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā ir SIA "Alpha Baltic Media" vēstule Pasūtītājam – Daugavpils pilsētas domei. No šīs sarakstes redzams, ka [AA] vēršas pie [BB], lai pārliecinātos, ka pasūtītājs nevarēs redzēt, ka tā prasītos dokumentus SIA "Alpha Baltic Media" vietā ir sagatavojis SIA "Smart Solutions Europe" dalībnieks [BB], tādējādi cenšoties noslēpt, ka dalība šajā iepirkumā nav notikusi neatkarīgi.

4.3.8. Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkums

112 Informācija par Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkumu:

Izsludināts

04.11.2020.

Iesniegšanas termiņš

19.11.2020..

Paredzamā līgumcena

61 530 euro

Pasūtītājs

Daugavpils pilsētas dome

CPV galvenais priekšmets

45316100-6 Āra apgaismes ierīču uzstādīšana

113 No 19.11.2020. pretendentu iesniegto finanšu piedāvājumu apkopojuma (piedāvājuma atvēršanas protokola) redzams, ka piedāvājumus iesniedza trīs pretendenti:

N.p.k. Pretendents Piedāvājuma iesniegšanas datums un laiks Cena bez PVN
euro

1.

SIA "DEREX"

19.11.2020. plkst. 9.32

59327.77

2.

SIA "Empower"

17.11.2020. plkst. 13.56

60411.73

3.

SIA "SMART MEDIA"98

18.11.2020. plkst. 20.11

54899.87

114 Tika atrasta [BB] [[BB]@alphabaltic.com] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com] e-pasta sarakste, kurā [BB] nosūta [AA] pasūtītāja sagatavoto dokumentāciju Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkumā:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

05.11.2020.

19.15

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com> Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com

Nosaukums: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020.gadā un demontāžas darbi 2021.gadā

Pielikums:

Nolikums_DPD_2020_166.doc

Tehniska_specifikacija.docx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Rit salidzinasu ar 2019 iesniegto

[BB] [..]

2.

12.11.2020.

12.14

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com> Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com

Nosaukums: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020.gadā un demontāžas darbi 2021.gadā

Pielikums:

Nolikums_DPD_2020_166 (2).doc

Oriģinālā e-pasta saturs:

Pēc šī nolikuma man sanāk, ka pie iesniegšanas nemaz nevajag nodrošinājumu, bet tikai pie līguma parakstīšanas. Tā varētu būt?

[BB] [..]

115 [BB] 05.11.2020. plkst. 19.15 un 12.11.2020. plkst. 12.14 [AA] nosūtīto e-pastu pielikumā ir Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkuma nolikums.99 No sarakstes redzams, ka pirms piedāvājumu iesniegšanas termiņa tiek apspriestas iepirkuma prasības.

116 Tika atrasta [BB] [[BB]@alphabaltic.com] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com] e-pasta sarakste par Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkumu:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

18.11.2020.

16.04

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com> Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: Daugavpils rotajumi

Pielikums:

6_piel_pretendenta_apl_apdr.docx

6_piel_pretendenta_buvkom_apl.docx

8_piel_tehniska.docx

9_piel_fin_pied.docx

Apliecinajums_VIADA_SSE.PDF

2_piel_pieteikums.docx

3_piel_pieredze.docx

5_piel_personala_saraksts.docx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Pagaidām šie, vēl jāsaliek lokālā tāme

[BB] [..]

2.

18.11.2020.

17.52

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com Saņēmējs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: FW: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020.gadā un demontāžas darbi 2021.gadā

Pielikums:

Nolikums_DPD_2020_166 (2).doc

Oriģinālā e-pasta saturs:

Atsuti ludzu visus dok.
Man kaut ka nav.
No izsludinata

[AA] [..]

[..]100

3.

18.11.2020.

18.07

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com> Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com

Nosaukums: RE: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020.gadā un demontāžas darbi 2021.gadā

Pielikums:

Nolikums_DPD_2020_166 (2).doc

Tehniska_specifikacija (1).docx

Oriģinālā e-pasta saturs:

[BB] [..]

[..]101

4.

18.11.2020.

18.07

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com> Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com

Nosaukums: RE: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020.gadā un demontāžas darbi 2021.gadā

Pielikums:

Lokala_tame.xlsx

Oriģinālā e-pasta saturs:

[BB] [..]

[..]102

5.

18.11.2020.

18.27

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com> Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com

Nosaukums: RE: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020.gadā un demontāžas darbi 2021.gadā

Pielikums:

Lokala_tame.xlsx

Oriģinālā e-pasta saturs:

[BB] [..]

[..]103

6.

18.11.2020.

19.10

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com> Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com

Nosaukums: RE: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020.gadā un demontāžas darbi 2021.gadā

Pielikums:

2_piel_pieteikums.docx

5_piel_personala_saraksts.docx

6_piel_pretendenta_apl.docx

6_piel_pretendenta_apl_apdr.docx

6_piel_pretendenta_buvkom_apl.docx

8_piel_apliecinajums_iekartam.docx

8_piel_tehniska.docx

9_piel_fin_pied.docx

Apliecinajums_VIADA_SSE.PDF

Buvd_Vaditajs_Indulis.pdf

Elektro_Spec_Voldemars.pdf

Lokala_tame.xlsx

Spec_augstuma_Edgar.pdf

spec_augstuma_Pavels.pdf

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad lokālajai tāmei pietrūkst augšiņa, pārējais ok šķiet

[BB] [..]

[..]104

7.

18.11.2020.

19.29

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com> Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com

Nosaukums: RE: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020.gadā un demontāžas darbi 2021.gadā

Pielikums:

Lokala_tame.xlsx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad ar augšiņu un stundas vairāk

[BB] [..]

[..]105

8.

18.11.2020.

19.33

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com> Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com

Nosaukums: RE: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020.gadā un demontāžas darbi 2021.gadā

Pielikums:

Lokala_tame.xlsx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tagad 654h kopā

[BB] [..]

[..]106

9.

18.11.2020.

19.35

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com Saņēmējs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020.gadā un demontāžas darbi 2021.gadā

Oriģinālā e-pasta saturs:

Skiet ok
Zem minimala neiet?

[AA] [..]

[..]107

117 [BB] 18.11.2020. plkst. 16.04 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā ir dokumenti, kas gatavoti iesniegšanai Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkumā SIA "Smart Solutions Europe" vārdā, piemēram, pieteikums iepirkumam.

118 18.11.2020. plkst. 17.52 nosūtītā e-pasta pielikumā pievienots nolikums Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkumā un tehniskā specifikācija, kas izmantoti, lai identificētu iepirkumu, par kuru [AA] e-pastā izsaka lūgumu [BB], lai tas atsūta šī iepirkuma visus dokumentus.

119 [BB] 18.11.2020. plkst. 18.07 [AA] nosūtītā e-pasta "RE: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020. gadā un demontāžas darbi 2021. gadā" pielikumā pievienota lokālā tāme, kurā norādītā summa kopā uz visu apjomu ir 50 833,21 euro, bet kopā pavisam 54 899,87 euro (šajā tāmē palielināta darbietilpība jeb cilvēkstundu skaits).

120 [BB] 18.11.2020. plkst. 19.10 nosūtītā e-pasta [AA] pielikumā ir dokumenti, kas gatavoti iesniegšanai Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkumā SIA "Smart Solutions Europe" vārdā, tostarp finanšu piedāvājums par kopējo līgumcenu 54899,87 euro. kas atbilstoši EIS datu sistēmā publicētajam finanšu piedāvājumu apkopojumam sakrīt ar SIA "SMART MEDIA" iepirkumā iesniegto. Šī e-pastam pielikumā pievienotā lokāltāme ir vienāda ar 18.11.2020. plkst. 18.07 nosūtītā e-pasta "RE: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020. gadā un demontāžas darbi 2021. gadā" pielikumā pievienoto.

121 Sarakste (sk. Lēmuma 116. rindkopu) liecina, ka [BB] un [AA] savstarpēji apsprieduši dalību arī šajā iepirkumā. Redzams, ka [BB] sūta [AA] visu SIA "Smart Solutions Europe" piedāvājumu. Tostarp sarakste ar apdrošinātāju (sk. Lēmuma 125. rindkopu) apliecina, ka sākotnēji šim iepirkumam bija plānots iegūt polisi abiem Lietas dalībniekiem, taču no 12.11.2020. plkst. 12.14 e-pasta redzams, ka [BB] norāda [AA], ka atbilstoši nolikumam šāda polise pirms līguma slēgšanas nav nepieciešama, tāpēc arī [BB] 12.11.2020 plkst. 13.11 nosūtītā e-pastā [FF] uz to norāda – proti, atbildes e-pasta tekstā svītrojot šo iepirkumu no iepirkumu, kuriem nepieciešams sagatavot polises, saraksta. Atbilstoši iepriekš minētajam polises pirms piedāvājumu iesniegšanas nav sagatavotas.

122 Kopumā sarakste par šo iepirkumu liecina, ka [BB] un [AA] bija vienojušies par dalības nosacījumiem šajā iepirkumā un jau sākotnēji abi zināja, ka šajā iepirkumā plānots piedalīties gan SIA "Alpha Baltic Media", gan SIA "Smart Solutions Europe".

123 Papildus par SIA "Alpha Baltic Media" potenciālo dalību iepirkumā norāda 18.11.2020. plkst. 17.52 [AA] nosūtītais e-pasts [BB], kurā norādīts lūgums atsūtīt "visus dok" jeb dokumentus, jo [AA] kādi no tiem neesot.
Šī e-pasta pielikumā pievienotais nolikums Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkumam norāda, ka dokumenti, visticamāk, prasīti saistība ar šo iepirkumu.

124 No šīs e-pastu sarakstes starp [BB] un [AA] redzams, ka tiek koriģēta SIA "Smart Solutions Europe" lokālajā tāmē noradītā informācija attiecība uz nepieciešamo cilvēkstundu daudzumu šajā iepirkumā. Bet no 18.11.2020. plkst. 16.04 un vēlāk sūtītajiem e-pastiem, jo īpaši plkst. 19.10 un plkst. 19.33 nosūtīto e-pastu pielikumos ietvertās informācijas, redzams, ka [BB] nosūta SIA "Smart Solutions Europe" sagatavotos dokumentus, tostarp finanšu piedāvājumu, lokālo tāmi, kurā ietverts norādītās cenas aprēķins, no kā secināms, ka abu Lietas dalībnieku starpā pastāv vienošanās par dalības nosacījumiem šajā iepirkumā, jo [AA] ir informēts ne vien par SIA "Smart Solutions Europe" dalību šajā iepirkumā, bet arī par tās piedāvāto cenu (t.sk. arī par lokāltāmes saturu), kādu iepirkumā iesniegusi SIA "Smart Solutions Europe".

125 No SIA "Smart Solutions Europe" dalībnieka [BB] izņemtās e-pasta sarakstes par nodrošinājuma polišu ieguvi:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

09.11.2020.

14.02

Sūtītājs: [BB] [BB]@alphabaltic.com

Saņēmējs: [FF]@bta.lv

CC: [AA] <[AA]@alphabaltic

Nosaukums: Polises turpmākajiem iepirkumiem

Pielikums:

Nolikums_DPD_2020_155 (2).doc

Nolikums_DPD_2020_161_1 (1).doc

Nolikums_DPD_2020_166 (2).doc

Nolikums_DPD_2020_158 (2).doc

Oriģinālā e-pasta saturs:

Sveiks!

Tad ar iepirkumiem mēģināšu pēc kārtas:

1)"Ledus saldēšanas iekārtas piegādes un uzstādīšanas darbi" – šis ir tas, ko izsludināja pa jaunam. iesniegšana 20/11. Polisi vajadzēs gatavu līdz 19/10. Šoreiz nesniedzam kā personu apvienība.

Uz Alpha Baltic Media

un Smart Solutions Europe

2) "LED prožektoru piegāde un uzstādīšana" – iesniegšana 16/11 polisi vajadzēs līdz 13/11

- uz Smart Solutions Europe

3) "Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020.gadā un demontāžas darbi 2021.gadā" iesniegšana 19/11

- Uz Alpha Baltic Media

Un Smart Solutions Europe

4) "Vides objektu un rotājumu izgatavošana un piegāde 2020.gadā" iesniegšana 16/11, polisi līdz 13/11

- Uz Alpha Baltic Media

Un Smart Solutions Europe

Ja nepieciešams kāds papildu info, dod ziņu!

Paldies.

Ar cieņu,

[BB] [..]

[..]108

2.

12.11.2020.

11.05

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Saņēmējs: [FF] <[FF]@bta.lv>

CC: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Polises turpmākajiem iepirkumiem

Oriģinālā e-pasta saturs:

Sveiks!

Kā ar šiem nodrošinājumiem veicas?

Ar cieņu,

[BB] [..]

[..]109

3.

12.11.2020.

11.32

Sūtītājs: [FF] <[FF]@bta.lv>

Saņēmējs:

BB] <[BB]@alphabaltic.com>

CC: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Polises turpmākajiem iepirkumiem

Oriģinālā e-pasta saturs:

Sveiks,,

Vai ir vienošanās noslēgta starp firmām katram no iepirkumiem?

Vari lūdzu pierakstīt pie katra no konkursiem kāda ir nepieciešama piedāvājuma nodrošinājuma summa ?

Ar cieņu,

[FF]

[..]

[..]110

4.

12.11.2020.

13.11

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Saņēmējs:

FF] <[FF]@bta.lv>

CC: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Polises turpmākajiem iepirkumiem

Oriģinālā e-pasta saturs:

Sveiks,

Plānojam no katras kompānijas atsevišķi iesniegt piedāvājumus. Te zemāk boldā info par nodrošinājuma apmēriem.

1)"Ledus saldēšanas iekārtas piegādes un uzstādīšanas darbi" – šis ir tas, ko izsludināja pa jaunam. iesniegšana 20/11. Polisi vajadzēs gatavu līdz 19/10. Šoreiz nesniedzam kā personu apvienība. Nodrošinājuma summa 2000EUR

Uz Alpha Baltic Media

un Smart Solutions Europe

2) "LED prožektoru piegāde un uzstādīšana" – iesniegšana 16/11 polisi vajadzēs līdz 13/11

- uz Smart Solutions Europe nodrošinājuma summa 400EUR

3) "Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020.gadā un demontāžas darbi 2021.gadā" iesniegšana 19/11

- Uz Alpha Baltic Media

Un Smart Solutions Europe Izskatās, ka šim nodrošinājums būs tikai gadījumā, ja tiksim līdz līgumam.

4) "Vides objektu un rotājumu izgatavošana un piegāde 2020.gadā" iesniegšana 16/11, polisi līdz 13/11

- Uz Alpha Baltic Media

Un Smart Solutions Europe 1.daļa 1500EUR, 2.daļa 800EUR sniedzam abas daļas.

[BB] [..]

[..]111

126 [BB] 09.11.2020. plkst. 14.02 nosūtīta e-pasta pielikumā ir četru iepirkumu, tostarp Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkuma un Daugavpils LED Iepirkuma nolikums. Ar šo e-pastu [BB] nosūta [FF] un zināšanai (CC:) [AA] ne vien nolikumus, bet arī informāciju par to, kuros iepirkumos katram no tirgus dalībniekiem nepieciešamas sagatavot polisi, par Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkumu papildus norādot, ka tajā nepieciešama polise gan SIA "Alpha Baltic Media", gan SIA "Smart Solutions Europe". Attiecīgi no sarakstes secināms, ka gan [AA] bija informēts par to, ka SIA "Smart Solutions Europe", gan [BB] bija informēts par to, ka SIA "Alpha Baltic Media" piedalīsies šajā iepirkumā individuāli.

4.3.9. Daugavpils LED Iepirkums

127 Informācija par Daugavpils LED Iepirkumu (Pārtraukts):

Izsludināts

06.11.2020.

Iesniegšanas termiņš

16.11.2020.

Paredzamā līgumcena

20 000 euro

Pasūtītājs

Daugavpils pilsētas dome

CPV galvenais priekšmets

45311000-0 Elektrības vadu ievilkšanas un elektroinstalācijas darbi

128 No 15.11.2020. pretendentu iesniegto finanšu piedāvājumu apkopojuma (piedāvājuma atvēršanas protokola) redzams, ka piedāvājumus iesniedza četri pretendenti:

Pretendents Piedāvājuma iesniegšanas datums un laiks Cena bez PVN
euro

Akciju sabiedrība "SPECTRUM"

15.11.2020. plkst. 16.10

19 965.2

SIA "ENERGOBALTIKA"

16.11.2020. plkst. 9.53

13 313

SIA "progetto"

16.11.2020. plkst. 10.22

15 540

SIA "SMART MEDIA"112

16.11.2020. plkst. 09.35

18 870

129 23.12.2020. iepirkumu komisija nolēma noraidīt SIA "SMART MEDIA" piedāvājumu, par uzvarētāju atzīstot AS "SPECTRUM". Taču 05.01.2021. iepirkumu komisija nolēma atcelt lēmumu par uzvarētāja noteikšanu un lēma izbeigt iepirkumu bez rezultāta, jo neviens pretendents neatbilda iepirkuma nolikumā izvirzītajām prasībām.

130 Tika atrasta [BB] [[BB]@alphabaltic.com] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com] e-pasta sarakste par Daugavpils LED Iepirkumu:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

09.11.2020.

10.55

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com> Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com

Nosaukums: LED prožektoru piegāde un uzstādīšana - Daugavpils

Pielikums:

Informacija.docx

Nolikums_DPD_2020_161_1.doc

Oriģinālā e-pasta saturs:

[BB] [..]

2.

09.11.2020.

11.08

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com

Saņēmējs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE:LED prožektoru piegāde un uzstādīšana - Daugavpils

Oriģinālā e-pasta saturs:

Jauta Leiman offeru.

[AA] [..]

[..]113

3.

09.11.2020

12.42

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com

Saņēmējs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: LED prožektoru piegāde un uzstādīšana - Daugavpils

Oriģinālā e-pasta saturs:

Pieprasi tad lūdzu nodrošinājumus .
Kopa mums vajag 4 nodrošinājumus .Daugavpilij.
Mani cc lūdzu.

[AA] [..]

[..]114

131 Sarakstē 09.11.2020. plkst. 10.55 nosūtītā e-pasta pielikumā ir Daugavpils LED Iepirkuma nolikums un pasūtītāja sagatavotā informācija saistībā ar tehnisko kļūdu dokumentācijā.

132 Papildu sarakste par Daugavpils LED Iepirkumu:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

15.11.2020.

01.10115

Sūtītājs: [BB] <[BB]@smartsolutions.lv> Saņēmējs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: Dpils LED

Pielikums:

3_piel_PIETEIKUMS.docx

4_piel_personals.docx

4_spec.pdf

5_piel_pieredze.docx

6_piel_Tehn_Pied.docx

7_piel_finansu_pied.dox

8_piel_Pretendenta_apliecinajums.docx

9_piel_Spec_Apl.docx

MU_Polisei.pdf

Pilnvara_SSE.edoc

Polises_izdruka_LV20-62-10001162-9.edoc

Rēķina_izdruka_(pdf)_BTALV0012573551.pdf

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad šeit LED. 255e/gab , 18870e summa

[BB]

Project manager

SIA Smart Solutions Europe

Mob.: [..]

2.

15.11.2020.

17.47

Sūtītājs: [BB] <[BB]@smartsolutions.lv>

Saņēmējs:

AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Dpils LED

Pielikums:

3_piel_PIETEIKUMS.docx

4_piel_personals.docx

4_spec.pdf

5_piel_pieredze.docx

6_piel_Tehn_Pied.docx

7_piel_finansu_pied.dox

8_piel_Pretendenta_apliecinajums.docx

9_piel_Spec_Apl.docx

MU_Polisei.pdf

Pilnvara_SSE.edoc

Polises_izdruka_LV20-62-10001162-9.edoc

Rēķina_izdruka_(pdf)_BTALV0012573551.pdf

ABS_apliecinajums_SSE.DOCX

ABS_apliecinajums_SSE_Kauguri.docx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad te visi dok LED iepirkumam

[BB]

Project manager

SIA Smart Solutions Europe

Mob.: [..]

[..]116

3.

15.11.2020.

22.18

Sūtītājs: [BB] <[BB]@smartsolutions.lv>

Saņēmējs:

AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Dpils LED

Pielikums:

3_piel_PIETEIKUMS.docx

4_piel_personals.docx

4_spec.pdf

5_piel_pieredze.docx

6_piel_Tehn_Pied.docx

8_piel_Pretendenta_apliecinajums.docx

9_piel_Spec_Apl.docx

MU_Polisei.pdf

Pilnvara_SSE.EDOC

Polises_izdruka_LV20-62-10001162-9.edoc

Rēķina_izdruka_(pdf)_BTALV0012573551.pdf

ABS_apliecinajums_SSE.DOCX

ABS_apliecinajums_SSE_Kauguri.docx

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad te viss ieskaitot apliecinājumus. Tos Rendors

[BB]

Project manager

SIA Smart Solutions Europe

Mob.: [..]

[..]117

133 [BB] 15.11.2020. plkst. 1.10 nosūtītā e-pasta pielikumā ir pievienoti SIA "Smart Solutions Europe" vārdā sagatavotie dokumenti Daugavpils LED Iepirkumam, tostarp SIA "Smart Solutions Europe" pieteikums, finanšu piedāvājums, kurā norādītā paredzamā līgumsumma ir 18870,00 euro. 15.11.2020. plkst. 17.47 pielikumā papildus jau plkst. 1.10 nosūtītajiem dokumentiem pielikumā pievienoti arī apliecinājumi par SIA "Smart Solutions Europe" paveiktajiem darbiem.

134 [BB] 15.11.2020. plkst. 22.18 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā ir SIA "Smart Solutions Europe" Daugavpils LED Iepirkumam sagatavotie dokumenti, tostarp finanšu piedāvājums ar paredzamo līgumsummu 18 870 euro.

135 No iegūtās sarakstes (sk. Lēmuma 132. rindkopu) redzams, ka [BB] nosūta [AA] informāciju par iepirkumu un [AA] norāda, kur jeb pie kā vēršoties [BB] var iegūt cenas, kā arī norāda, ka šim iepirkumam jāpieprasa nodrošinājums un lai [BB] pievieno sarakstei arī [AA]. Attiecīgi [BB] 09.11.2020. plkst. 14.02 nosūta [FF] (informācijai CC: [AA]) e-pastu (sk. Lēmuma 125. rindkopu), kurā tostarp norāda, ka nepieciešams nodrošinājums Daugavpils LED Iepirkumam priekš SIA "Smart Solutions Europe".

136 Papildus no iegūtās sarakstes redzams, ka, kaut arī [BB] sākotnēji nosūta [AA] neidentificēta tirgus dalībnieka dokumentus saistībā ar šo iepirkumu, vēlāk viņš nosūta SIA "Smart Solutions Europe" dokumentus, tādējādi secināms, ka [AA] zināja, ka SIA "Smart Solutions Europe" plāno šajā iepirkumā piedalīties. Vēl vairāk, iepriekšējā dienā, pirms Daugavpils LED Iepirkuma piedāvājuma iesniegšanas termiņa beigām, [AA] tiek informēts par SIA "Smart Solutions Europe" piedāvājuma saturu, jo [BB] nosūta [AA] SIA "Smart Solutions Europe" vārdā sagatavotos piedāvājuma dokumentus, tostarp SIA "Smart Solutions Europe" pieteikumu un finanšu piedāvājumu, kurā ietvertā piedāvājuma cena sakrīt ar to, kādu iepirkumā iesniedzis SIA "Smart Solutions Europe".

4.3.10. Bauskas Iepirkums

137 Informācija par Bauskas Iepirkumu (Pārtraukts):

Izsludināts

07.12.2020.

Iesniegšanas termiņš

17.12.2020.

Pasūtītājs

Bauskas novada administrācija

CPV galvenais priekšmets

92300000-4 Izklaides pakalpojumi

CPV papildu priekšmeti:

51100000-3 Elektrisko un mehānisko iekārtu uzstādīšanas pakalpojumi

31500000-1 Apgaismes ierīces un elektriskās spuldzes

138 Atbilstoši 17.12.2020. pretendentu iesniegto finanšu piedāvājumu apkopojumam (piedāvājumu atvēršanas protokolam) protokolam, redzams, ka piedāvājumu iesniedza divi pretendents:

Pretendents Piedāvājuma iesniegšanas datums un laiks Cena bez PVN
euro

SIA "FULL STAGE"

16.12.2020. plkst. 23.33

28 000

SIA "SMART MEDIA"118

17.12.2020. plkst. 12.51

22 810

139 Tika atrasta [BB] [[BB]@alphabaltic.com] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com] e-pasta sarakste par Bauskas Iepirkumu:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

08.12.2020.

10.40

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Saņēmējs:

AA] <[AA]@alphabaltic.com

Nosaukums: Ziemassvētku/Jaungada pilsētvides noformējuma nodrošināšana

Pielikums:

Nolikums_2020_042.pdf

Pielikumi_2020_042.doc

Oriģinālā e-pasta saturs:

[BB] [..]

2.

16.12.2020.

17.59

Sūtītājs: [BB]

Saņēmējs:

AA] <[AA]@alphabaltic.com

Nosaukums: Bauska

Pielikums:

6_piel_fin_pied.docx

1_piel_pieteikums.docx

3_piel_pieredze.docx

5.1_piel_tehn_apraksts.docx

5_piel_tehn_pied.docx

Finpied tame.xlsx

Atsauksme_SSE.PDF

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad te tāme pagaidām ir uz 25k plus PVN

Kad būs skaidrs par cenām moš varēsim zemāk palikt.

Paliek aizpildīt tehnisko piedāvājumu.

Reālākajā variantā rīt uz 11 ir skaidras cenas.

Iesniegšana līdz 14:00

[BB] [..]

3.

17.12.2020.

10.56

Sūtītājs: [BB]

Saņēmējs:

AA] <[AA]@alphabaltic.com

Nosaukums: Bauska visi dok

Pielikums:

1_piel_pieteikums.docx

3_piel_pieredze.docx

5.1_piel_tehn_apraksts.docx

5_piel_tehn_pied.docx

6_piel_fin_pied.docx

6.1_piel_fin_pied_atsifrejums.docx

Atsauksme_SSE.PDF

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad ir viss uzlikts uz 22810

[BB] [..]

4.

17.12.2020.

12.12

Sūtītājs:

AA] <[AA]@alphabaltic.com

Saņēmējs:

BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Bauska visi dok

Oriģinālā e-pasta saturs:

Atsuti tad sos final.
Iecekot
No smart

[AA] [..]

[..]119

5.

17.12.2020.

12.17

Sūtītājs: [BB]

Saņēmējs:

AA] <[AA]@alphabaltic.com

Nosaukums: RE: Bauska visi dok

Pielikums:

1_piel_pieteikums.docx

3_piel_pieredze.docx

5.1_piel_tehn_apraksts.docx

5_piel_tehn_pied.docx

6.1_piel_fin_pied_atsifrejums.docx

6_piel_fin_pied.docx

Atsauksme_ABM.DOCX

Oriģinālā e-pasta saturs:

Ienaksu pie tevis ar apliecinājumu.

[BB] [..]

[..]120

6.

17.12.2020.

12.19

Sūtītājs:

AA] <[AA]@alphabaltic.com

Saņēmējs:

BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Bauska visi dok

Oriģinālā e-pasta saturs:

ok

[AA] [..]

[..]121

140 [BB] 08.12.2020. plkst. 10.40 nosūtītā e-pasta [AA] pielikumā ir Bauskas Iepirkuma nolikums un pielikumi.

141 [BB] 16.12.2020. plkst. 17.59 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā ir neaizpildīts SIA "Alpha Baltic Media" finanšu piedāvājums, informācija par pretendenta SIA "Alpha Baltic Media" pieredzi iepriekšējo 3 (trīs) gadu laikā, SIA "Alpha Baltic Media" tehniskais apraksts Bauskas Iepirkumam, neaizpildīts SIA "Alpha Baltic Media" tehniskais piedāvājums Bauskas Iepirkumam, finanšu piedāvājuma aprēķinu tāme ar kopējo vērtību 29 088,40 euro (kopā 24 040,00 euro +PVN 5 048,40 euro) un SIA "Smart Solutions Europe" 15.12.2020. apliecinājums par SIA "Alpha Baltic Media" paveiktajiem darbiem Kauguru Svētkos 2018 laikā no 28.08.2018. līdz 01.09.2019.

142 [BB] 17.12.2020. plkst. 10.56 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā ir SIA "Alpha Baltic Media" pieteikums un finanšu piedāvājums Bauskas Iepirkumam ar norādīto līgumcenu 22 810 euro.

143 Savukārt [BB] 17.12.2020. plkst. 12.17 [AA] nosūtītajā e-pastā ir SIA "Smart Solutions Europe" sagatavoti dokumenti, tostarp finanšu piedāvājums, kurā norādītā piedāvājuma cena ir 22 810 euro.

144 No iegūtās e-pastu sarakstes (sk. Lēmuma 139. rindkopu) secināms, ka dalības nosacījumi tikuši saskaņoti arī Bauskas Iepirkumā, jo [BB] nosūtījis [AA] gan SIA "Alpha Baltic Media" dokumentus, kas sagatavoti šim iepirkumam, gan vēlāk pēc [AA] aicinājuma sagatavojis un nosūtījis SIA "Smart Solutions Europe" piedāvājuma dokumentus, tostarp finanšu piedāvājumu, kurā norādītā cena bija tāda, kādu atbilstoši EIS datu sistēmā publicētajam finanšu piedāvājumu apkopojumam iepirkumā iesniedza SIA "Smart Solutions Europe" (iepriekšējais nosaukums SIA "SMART MEDIA"). Proti, no [BB] 16.12.2020. plkst. 17.59 nosūtītā e-pasta [AA] un tā pielikumā pievienotā finanšu piedāvājuma satura secināms, ka sākotnēji [BB] bija sagatavojis SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājumu, kurā iekļautas augstākas cenas, bet atbilstoši e-pastā ietvertajai norādei "Kad būs skaidrs par cenām moš varēsim zemāk palikt" secināms, ka nosūtītās cenas varētu tikt mainītas un atkārtoti paziņotas [AA] nākamajā dienā, kas faktiski arī notika, jo dienu vēlāk [BB] atkārtoti nosūta [AA] SIA "Alpha Baltic Media" dokumentus, tostarp, izmainītu finanšu piedāvājumu, kurā norādītā cena ir zemāka.

145 [AA], 17.12.2020. plkst. 12.12, atbildot uz 16.12.2020. plkst. 17.56 no [BB] saņemto e-pastu, ar kuru [BB] nosūtīja [AA] SIA "Alpha Baltic Media" pieteikumu un finanšu piedāvājumu par līgumcenu 22 810 euro, norādīja [BB], lai viņš atsūta "sos finan" "iecekot" "no smart" jeb lai atsūta gala versiju arī no SIA "Smart Solutions Europe". Atbildot uz šo lūgumu, [BB], 17.12.2020. plkst. 12.17 nosūta [AA] sagatavotu SIA "Smart Solutions Europe" dokumentāciju, tostarp SIA "Smart Solutions Europe" pieteikums un finanšu piedāvājums ar piedāvāto līgumcenu 22 810 euro šim iepirkumam, vienlaikus norādot, ka ienāks pie [AA] ar apliecinājumu, kas atkārtoti nozīmē to, ka šajā iepirkumā dalības nosacījumi šo divu Lietas dalībnieku starpā tiks izrunāti mutvārdos un klātienē.

146 Secināms, ka Lietas dalībnieku starpā pirms piedāvājumu iesniegšanas termiņa bijusi komunikācija par abu Lietas dalībnieku piedāvājumiem, un kaut arī atbilstoši EIS datu sistēmā publicētajam iepirkumā iesniegto pretendentu finanšu piedāvājumu apkopojumam, redzams, ka piedāvājumu iesniedza SIA "Smart Solutions Europe", Lietas dalībnieki ir saskaņojuši savas darbības šajā iepirkumā. Turklāt SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājumu šajā iepirkumā neiesniedza, bet SIA "Smart Solutions Europe" iesniedza par tieši tādu cenu, kādu pirms piedāvājuma iesniegšanas termiņā beigām [BB] paziņojis [AA].

4.3.11. Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkums

147 Informācija par Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumu:

Izsludināts

12.10.2021.

Iesniegšanas termiņš

29.10.2021 .

Paredzamā līgumcena

60 000 euro

Pasūtītājs

Daugavpils pilsētas pašvaldība

CPV galvenais priekšmets

31520000-7 Lampas un apgaismes piederumi

CPV papildu priekšmeti:

31520000-7 Lampas un apgaismes piederumi

44211100-3 Modulāras un pārvietojamas konstrukcijas

148 No 29.10.2021. pretendentu iesniegto finanšu piedāvājumu apkopojuma (piedāvājuma atvēršanas protokola) redzams, ka piedāvājumus iesniedza divi pretendenti:

Pretendents Piedāvājuma iesniegšanas datums un laiks Cena bez PVN
euro

SIA "Alpha Baltic Media"

28.10.2021. plkst. 18.48

56 990

SIA "STUDIO DES FETES LATVIJA"

28.10.2021. plkst. 19.47

59 940

149 03.11.2021. saņemts SIA "Alpha Baltic Media" atsaukums, tāpēc iepirkuma komisija pieņēma lēmumu piedāvāt līguma slēgšanas tiesības otram pretendentam.

150 Tika atrasts [BB] [[BB]@alphabaltic.com] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com] e-pasts par Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumu:

Nr.p.k.

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

28.10.2021.

11.50

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: Daugavpils

Oriģinālā e-pasta saturs:

Šobrīd ir plus mīnus gatavi visi dokumenti, izņemot tehnisko piedāvājumu

Viss ir te:

Finanšu piedāvājums izskatās šādi:

[BB] [..]

2.

28.10.2021.

15.06

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Daugavpils

Pielikums:

5_Tehniskais_Piedavajums.docx

6_Finansu_Piedavajums.docx

2_Pieteikums.docx

Espd-response.pdf

4_Makslinieka_dizainera_apraksts.pdf

Oriģinālā e-pasta saturs:

Te ir visi dokumenti, tikai tehniskais piedāvājums ir nesalikts.

[..]122

151 Tika atrasta [BB] [[BB]@alphabaltic.com] un [AA] [[AA]@alphabaltic.com] e-pasta sarakste par Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumu:

Nr.p.k

Datums un laiks

Sūtītājs/adresāts

Nosaukums un saturs

1.

28.10.2021.

17.30

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: Daugavpils finanšu piedāvājums

Pielikums:

6_Finansu_Piedavajums.docx

Oriģinālā e-pasta saturs:

[BB] [..]

2.

28.10.2021.

17.42

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Adresāts:

BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Daugavpils finanšu piedāvājums

Oriģinālā e-pasta saturs:

Total nesanak pareizi
cp

[AA] [..]

[..]123

3.

28.10.2021.

17.45

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Adresāts:

BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Daugavpils finanšu piedāvājums

Oriģinālā e-pasta saturs:

3 pielikums ari trukst

[AA] [..]

[..]124

4.

28.10.2021.

18.12

Sūtītājs: [BB] < [BB] @alphabaltic>

Adresāts: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Daugavpils finanšu piedāvājums

Pielikums:

3_Pretendenta_Personala_kvalifikacija.docx

5_Tehniskais_Piedavajums.docx

6_Finansu_Piedavajums.docx

Tehniskais pielikums.pdf

Oriģinālā e-pasta saturs:

Tad te 3 pielikums, tehniskais piedāvājums, finanšu piedāvājums un Pielikums tehniskajam

[..]125

5.

28.10.2021.

18.37

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Adresāts:

BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Daugavpils finanšu piedāvājums

Pielikums:

Espd-response (1).pdf

2_Pieteikums.edoc

6_Finansu_Piedavajums.edoc 3_Pretendenta_Personala_kvalifikacija.edoc

5_Tehniskais_Piedavajums.edoc

Oriģinālā e-pasta saturs:

Viss ir?

[AA] [..]

[..]126

6.

28.10.2021.

18.38

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts:

AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Daugavpils finanšu piedāvājums

Oriģinālā e-pasta saturs:

Jā, šķiet ok

[..]127

7.

28.10.2021.

18.38

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Adresāts:

BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Daugavpils finanšu piedāvājums

Oriģinālā e-pasta saturs:

4 pielikuma nav?

[AA] [..]

[..]128

8.

28.10.2021.

18.39

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com>

Adresāts:

AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: RE: Daugavpils finanšu piedāvājums

Pielikums:

4_Makslinieka-Dizainera_apraksts.pdf

Oriģinālā e-pasta saturs:

4 pielikums ir [KK] apliecinajums

[..]129

9.

28.10.2021.

18.44

Sūtītājs: [AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Adresāts:

BB] <[BB]@alphabaltic.com

Nosaukums: RE: Daugavpils finanšu piedāvājums

Oriģinālā e-pasta saturs:

ok

[AA] [..]

[..]130

10.

29.10.2021.

13.48

Sūtītājs: [BB] <[BB]@alphabaltic.com

Adresāts:

AA] <[AA]@alphabaltic.com>

Nosaukums: Daugavpils Tehniskais pielikums

Pielikums:

Tehniskais pielikums.pdf

Oriģinālā e-pasta saturs:

[BB] [..]

152 [BB], 28.10.2021. plkst. 11.50 nosūtot e-pastu [AA], informē viņu, kāda ir virzība piedāvājuma dokumentācijas sagatavošanā, norādot, kur pieejami jau sagatavotie dokumenti. E-pasta tekstā norādītā cena sakrīt ar to, kāda norādīta [BB] plkst. 15.06 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā pievienotajos SIA "Alpha Baltic Media" vārdā sagatavotajos dokumentos Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumam, tostarp SIA "Alpha Baltic Media" pieteikumā šajā iepirkumā un finanšu piedāvājumā, kurā norādītā cena ir 59 790 euro un pavisam kopā 72 345,90 euro.

153 [BB] 28.10.2021. plkst. 17.30 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā pievienots SIA "Alpha Baltic Media" 28.10.2021. finanšu piedāvājums, kurā norādītā līgumcena ir 56 990 euro un kopā pavisam 68 957,90 euro.

154 [BB] 28.10.2021. plkst. 18.12 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā pievienoti vairāki dokumenti, tostarp SIA "Alpha Baltic Media" finanšu piedāvājums, kurā norādītā līgumcena ir 56 990 euro un pavisam kopā 68 957,90 euro.

155 [AA] plkst. 18.37 [BB] nosūtītā e-pasta pielikumā pievienoti elektroniski parakstīti dokumenti, tostarp finanšu piedāvājums, kurā norādītā līgumcena ir 56 990 euro un pavisam kopā 68 957,90 euro.

156 Pēc iepirkuma piedāvājuma iesniegšanas 29.10.2021. plkst. 13,48 [AA] nosūtītā e-pasta pielikumā pievienots SIA "Alpha Baltic Media" tehniskais pielikums Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumam.

157 28.10.2021. plkst. 15.06 [BB] nosūta [AA] visus sagatavotos dokumentus, tostarp SIA "Alpha Baltic Media" domāto pieteikumu šajā iepirkumā un finanšu piedāvājumu par cenu, kādu jau iepriekš bija e-pastā norādījis. Taču plkst. 17.30 [BB] nosūta [AA] atkārtoti tikai finanšu piedāvājumu, un tajā norādītā cena ir samazināta – 56 990 euro, uz ko [AA] atbildot norāda, ka "total nesanak pareizi". Tādējādi ir redzams, ka [AA] norāda [BB], ka kopējā summa aprēķinā nav pareiza. No tālākās sarakstes un tajā pievienotajiem dokumentiem redzams, ka finanšu piedāvājuma izmaksas tiek mainītas, un 28.10.2021. plkst. 18.12 [BB] tās nosūta [AA]. Attiecīgi [AA] tiek nosūtīts arī finanšu piedāvājums, kuru viņš, parakstītu dažas minūtes pirms SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājuma iesniegšanas, atsūta atpakaļ [BB]. Šajā finanšu piedāvājumā norādītā summa atbilstoši EIS datu sistēma publicētajam finanšu piedāvājuma apkopojumam sakrīt ar to, kādu SIA "Alpha Baltic Media" dažas minūtes vēlāk iesniedz Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā. Šādai savstarpēji konkurējošu tirgus dalībnieku darbībai, apmainoties ar informāciju par piedāvājuma cenu pirms tās iesniegšanas attiecīgajā iepirkumā, nav cita loģiska izskaidrojuma, un tā atbilst KL 11. panta pirmajā daļā noteiktā pārkāpuma pazīmēm.

4.4. Iecietības ietvaros iesniegtā informācija

158 Lietas ietvaros tika saņemti divi iecietības ziņojumi jeb pieteikumi par naudas soda samazinājumu Iecietības programmas ietvaros (turpmāk – Pieteikums).

159 Jau procesuālo darbību laika131 06.12.2021. SIA "Alpha Baltic Media" norādīja, ka tā vēlas sadarboties Iecietības programmas ietvaros, tā atzīst savās darbībās KL 11. panta pirmās daļas pārkāpumu Daugavpils Iepirkuma ietvaros, tā nenoliedz, ka bija saskaņojusi savas darbības ar SIA "Smart Solution Europe". Vienlaicīgi, SIA "Alpha Baltic Media" vienojās ar KP, ka pilns pieteikums tiks iesniegts KP 17.12.2021., kas tika arī iesniegts.

160 Savukārt SIA "Smart Solution Europe" par sadarbību Iecietības programmas ietvaros informēja, KP 06.12.2021. veikto procesuālo darbību laikā132 sagatavotā protokola piezīmju daļā norādot, ka iesniegs Pieteikumu KP līdz 13.12.2021., kas tika arī iesniegts.

161 Abi Lietas dalībnieki Iecietības programmas pieteikumos atzīst, ka tie saskaņoja savas darbības (*), tādējādi neiesniedzot neatkarīgi sagatavotus piedāvājumus, tāpat abi Lietas dalībnieki iesniedza papildu informāciju par vēl vienu iepirkumu – (*), kura ietvaros abi Lietas dalībnieki arī bija vienojušies par dalības nosacījumiem un bija veikuši saskaņotas darbības.

4.4.1. SIA "Alpha Baltic Media" Pieteikumā iekļautā informācija (*)

162 SIA "Alpha Baltic Media" atzīst, ka (*) tā saskaņoja savu piedāvājumu ar SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Smart Solutions Europe" saskaņoja savu piedāvājumu ar SIA "Alpha Baltic Media". Šī atzīšanās ir fiksēta KP 06.12.2021. sarunu protokolā KL 9. panta piektās daļas 4. punkta procesuālo darbību veikšanas laikā.

163 (*)

164 (*)

165 (*)

166 (*)

167 (*)

168 (*)

4.4.2. SIA "Smart Solutions Europe" Pieteikumā iekļautā informācija (*)

169 SIA "Smart Solutions Europe" atzīst, ka ir saskaņojusi piedāvājumus ar SIA "Alpha Baltic Media" (*). Pieteikumā norādīts, ka sarunas par dalību konkursos bija starp [BB] un [AA] gan mutiski, gan ar e-pasta starpniecību.

170 (*)

171 (*)

172 (*)

173 (*)

174 (*)

175 (*)

V KONKURENCES LIKUMA 11. PANTA PIRMĀS DAĻAS PIEMĒROŠANA

5.1. Piemērojamās normas

176 KL 11. panta pirmās daļas 5. punktā noteikts: "Ir aizliegtas un kopš noslēgšanas brīža spēkā neesošas tirgus dalībnieku vienošanās, kuru mērķis vai sekas ir konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana Latvijas teritorijā, to skaitā vienošanās par piedalīšanos vai nepiedalīšanos konkursos vai izsolēs vai par šīs darbības (bezdarbības) noteikumiem, izņemot gadījumus, kad konkurenti publiski darījuši zināmu kopīgu piedāvājumu un šī piedāvājuma mērķis nav kavēt, ierobežot vai deformēt konkurenci."

177 Saskaņā ar KL 1. panta 21. punktu karteļa vienošanās – "konkurentu vienošanās, kuras mērķis ir kavēt, ierobežot vai deformēt konkurenci, bet neaprobežojoties ar iepirkuma vai pārdošanas cenu vai citu tirdzniecības nosacījumu, tai skaitā saistībā ar intelektuālā īpašuma tiesībām, noteikšanu vai koordinēšanu, ražošanas vai pārdošanas kvotu sadali, tirgu un klientu sadali, tai skaitā piedalīšanos vai nepiedalīšanos konkursos vai izsolēs vai vienošanos par šīs darbības (bezdarbības) noteikumiem, importa vai eksporta ierobežošanu vai pret konkurenci vērstām darbībām attiecībā uz citiem konkurentiem].".

5.2. Aizliegtas vienošanās pārkāpuma skaidrojums pastāvīgajā judikatūrā

178 Atbilstoši KL 2. pantā ietvertajam likuma mērķim katram tirgus dalībniekam, konkurējot ar citiem, sava saimnieciskā darbība jāveido, izmantojot brīvas, godīgas un vienlīdzīgas konkurences līdzekļus. Tas attiecas arī uz tirgus dalībnieku rīcību, kas katram tirgus dalībniekam tirgū ir jānosaka patstāvīgi133. Šis princips izriet ne tikai no Eiropas Savienības Tiesas (līdz 01.10.2009. Eiropas Kopienas tiesas, turpmāk – EST) judikatūras134, bet arī no KL 11. panta pirmās daļas. Tirgus dalībnieks, neapšaubāmi, ir tiesīgs piemēroties tirgus apstākļiem, taču tas ir jādara neatkarīgi no citiem tirgus dalībniekiem un konkurentiem. Tādējādi ir aizliegti jebkuri kontakti starp tirgus dalībniekiem, kuru mērķis vai sekas ir ietekmēt esošā vai potenciālā konkurenta rīcību tirgū vai atklāt konkurentam savu plānoto rīcību, lai piemērotos tirgus apstākļiem.135

179 KL 11. panta pirmajā daļā lietotā termina "vienošanās" piemērošana netiek ierobežota tikai ar divpusēji vai daudzpusēji noslēgtu līgumu. KL ir piemērojams arī tirgus dalībnieku sadarbībai, kura tiek sasniegta ar daudz neformālākas sapratnes palīdzību, un to sauc par saskaņotu darbību. Tādējādi vienošanās ir arī jebkurā citādā formā panākta un īstenota sadarbība starp konkurentiem, jo šāda darbība pēc sava mērķa ir vērsta uz konkurences mazināšanu starp tiem, t.i., kavēšanu, ierobežošanu vai deformēšanu starp konkurentiem.

180 Lai pierādītu saskaņotu darbību eksistenci, nav nepieciešams, ka konkurents ir formāli apņēmies attiecībā uz vienu vai dažiem citiem [konkurentiem] rīkoties zināmā veidā vai konkurenti ir vienojušies par to turpmāko rīcību tirgū. Ir pietiekami, ka konkurents ar savu paziņojumu par plānoto rīcību ir izslēdzis vai vismaz ir būtiski samazinājis neskaidrību par uzvedību, kuru sagaida no tā tirgū. Saskaņotas darbības jēdziens ietver sevī divpusēju kontaktu eksistenci. Šis apstāklis izpildās tad, kad viens konkurents atklāj tā nākotnes nodomus vai rīcību citam, savukārt otrs nav reaģējis noraidoši attiecībā uz šādas informācijas saņemšanu.136

181 Saskaņoto darbību jēdziens līdzās starp attiecīgajām komercsabiedrībā notikušai saskaņošanai ietver no šis saskaņošanas izrietošu rīcību tirgū un cēloņsakarību starp šiem diviem elementiem. Ja nav pierādījumu par pretējo, kas ir jāiesniedz attiecīgajiem uzņēmējiem, ir jāpieņem, ka komercsabiedrības, kas piedalās darbību saskaņošanā un kas turpina darboties tirgū, lai noteiktu savu rīcību šajā tirgū, ņem vērā informāciju, kas iegūta, tiem apmainoties ar to ar saviem konkurentiem137.

182 Papildus tam EST atzina138, ka lielākajā daļā gadījumu pret konkurenci vērstu darbību vai nolīgumu pastāvēšana ir jāizsecina no noteikta skaita sakritību un norāžu, kuras, skatītas kopā un nepastāvot citam loģiskam izskaidrojumam, var veidot pierādījumu par konkurences normu pārkāpumu. Tātad par aizliegtu vienošanos esību parasti liecina netieši pierādījumi, dažādu, savstarpēji saistītu faktu un apstākļu sakritība, to kopums139.

183 Gan no EST judikatūras, gan no KL 11. panta pirmās daļas 5. punktā lietotā jēdziena "darbības (bezdarbības) noteikumi" izriet, ka netiek prasīta obligāta vienošanās, piemēram, tieši par piedalīšanās vai nepiedalīšanās konkursos noteikumiem. Aizliegta ir jebkura informācijas apmaiņa par tādiem konkurenta darbības (bezdarbības) noteikumiem, kas tā vai citādi var ietekmēt konkurējošā tirgus dalībnieka rīcību. Tā kā saimnieciskās darbības mērķis ir gūt ekonomisku labumu, jebkura tirgus dalībnieka rīcība ir pamatā vērsta uz tā sasniegšanu, tādēļ vienošanās par darbības noteikumu saskaņošanu arī ir vērsta tieši vai netieši uz ekonomiska labuma gūšanu.140

184 Lai konkrēto tirgus dalībnieku darbībās konstatētu saskaņotu darbību, ir jāizpildās šādiem nosacījumiem:

a) starp tirgus dalībniekiem ir jābūt vienprātībai, ar ko apzināti ir aizstāta konkurence;

b) saskaņai starp tirgus dalībniekiem nav jābūt sasniegtai verbāli, un to var būt izraisījuši tieši vai netieši kontakti starp karteļa vienošanās dalībniekiem.

185 Nav nepieciešams izvērtēt vienošanās faktisko ietekmi uz konkrēto tirgu, ja acīmredzami vienošanās mērķis ir konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana. Lietas izpētē ir pietiekami izvērtēt vienošanās mērķi bez īpašas tās seku izvērtēšanas.141

VI TIESISKAIS IZVĒRTĒJUMS LIETĀ UN SECINĀJUMI

186 No Lietā vērtētās informācijas ir gūts apstiprinājums, ka Daugavpils Iepirkumā un Jēkabpils Iepirkumā divi neatkarīgi tirgus dalībnieki SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" savus piedāvājumus nav sagatavojuši neatkarīgi viens no otra. Par to liecina konstatētās līdzības (sk. Lēmuma 4.1. nodaļu), SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" paskaidrojumi (sk. Lēmuma 4.2.1. un 4.2.2. apakšnodaļas) (*), kā arī elektronisko dokumentu pārbaudes laikā atrastās sarakstes (sk. Lēmuma 4.2.3. apakšnodaļu).

187 To, ka Daugavpils Iepirkumā un Jēkabpils Iepirkumā bijusi izslēgta jebkāda neskaidrība par dalības nosacījumiem (tostarp par piedalīšanās vai nepiedalīšanās nosacījumiem) starp SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" apstiprina arī tas, ka [BB] pirms piedāvājumu iesniegšanas termiņa abos iepirkumos sagatavoja gan SIA "Alpha Baltic Media", gan SIA "Smart Solutions Europe" piedāvājumu, saskaņoja tos ar [AA], kurš tos akceptēja, un tādus abi Lietas dalībnieki iesniedza iepriekš minētajos iepirkumos. Cita starpā abi Lietas dalībnieki atzīst, ka šajos divos iepirkumos Lietas dalībnieku piedāvājumi nav sagatavoti neatkarīgi, jo tos sagatavojis SIA "Smart Solutions Europe" un tieši [BB].

188 Papildus Lietā noskaidrots, ka Daugavpils Iepirkums un Jēkabpils Iepirkums nav vienīgie iepirkumi, kuros piedāvājumi saskaņoti. Par minēto liecina no [BB] izņemtās e-pasta sarakstes, kas norāda, ka SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media", savstarpēji vienojoties par dalības nosacījumiem, ir izslēgušas savstarpēju konkurenci arī Ādažu Iepirkumā, Rēzeknes Iepirkumā, Olaines Iepirkumā, Ozolnieku Iepirkumā, Mārupes Iepirkumā, Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkumā, Daugavpils LED Iepirkumā, Bauskas Iepirkumā un Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā.

189 Atrastā sarakste starp SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" pārstāvjiem laika periodā no 30.09.2020. līdz 29.10.2021. apstiprina regulāru un sistemātisku Lietas dalībnieku komunikāciju par iepirkumiem un to dalības nosacījumiem, kas ir aizliegta saskaņā ar KL 11. panta pirmo daļu. Lietas dalībnieku starpā notikusi informācijas apmaiņa gan par dalību konkrētos iepirkumos, gan par piedāvājuma cenu kopumā vairāk nekā 10 iepirkumos, sākot ar 2020. gadu (t.sk. arī 2021. gadā). Uz to norāda turpmāk minētais.

Par Daugavpils Iepirkumu

190 Lietā iegūtā informācija apstiprina, ka sarakste, kas norādīta šī Lēmuma 4.3.7 apakšnodaļā, notika par Daugavpils Iepirkumu un ir vērtējama kā dalības nosacījumu saskaņošana, ko apliecina gan laika periods, kad sarakste notikusi, kā arī tās saturs, gan Lietas dalībnieku paskaidrojumi.

191 No [AA] paskaidrojumiem izriet, ka Apliecinājumos pieļautās identiskās kļūdas un noformējums, abu pretendentu vienādi nepilnīgi iesniegtie finanšu piedāvājumi, identiski rekvizīti tehniskajā piedāvājumā un finanšu tāmē, kā arī Apliecinājumos ir konstatējami, jo Apliecinājumu, finanšu piedāvājumu un tehnisko piedāvājumu abiem Lietas dalībniekiem ir sagatavojis [BB] no SIA "Smart Solutions Europe" (skatīt 25. rindkopu) parauga. To, ka piedāvājumi starp SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" saskaņoti un tos sagatavojis [BB], atzīst arī [BB], norādot, ka viņam bija jāsagatavo divi piedāvājumi – gan priekš SIA "Smart Solutions Europe", gan SIA "Alpha Baltic Media". Attiecīgi no e-pasta sarakstes, kas notikusi pirms piedāvājuma iesniegšanas termiņa laika posmā no 19.10.2020. līdz 26.10.2020., redzams, ka [BB] sagatavo SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājumus, nosūta tos [AA]. Savukārt no sarakstes, kas norisinājusies pēc piedāvājumu iesniegšanas Daugavpils Iepirkumā, secināms, ka [BB] ir sagatavojis arī SIA "Alpha Baltic Media" apliecinājumu par to, ka tās piedāvājums sagatavots neatkarīgi no sākotnēji izraudzītā pretendenta SIA "Smart Solutions Europe", kurš savu piedāvājumu atsauca (skatīt 108. un 109. rindkopu).

Par Jēkabpils Iepirkumu

192 Lietā noskaidrots, ka SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" savstarpēji vienojās par dalības nosacījumiem arī Jēkabpils Iepirkumā (piedalīties/nepiedalīties), tostarp iesniedzot piedāvājumus ar tādu piedāvājuma cenu, kādu [BB] un [AA] saskaņojuši e-pasta sarakstēs pirms piedāvājumu iesniegšanas. Lietā iegūtā informācija no Lietas dalībniekiem, tostarp sarakste, kas plašāk atspoguļota šī Lēmuma 4.3.1 apakšnodaļā, liecina, ka dalības nosacījumu saskaņošana Jēkabpils Iepirkumā notikusi līdzīgi kā Daugavpils Iepirkumā. Cita starpā arī [AA] norāda, ka piedāvājuma cenu abu Lietas dalībnieku piedāvājumiem noteicis viņš (dsk. Lēmuma 166. rindkopu).

193 (*)

[BB] sagatavotajā SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājumā norādītās piedāvājuma cenas katrā no nodaļām sakrīt ar tām, ko [AA] atsūta atpakaļ elektroniski parakstīta dokumenta formā, noprecizējot pie [BB], "vai viss", uz ko [BB] atbild apstiprinoši, un, kā redzams no EIS datu bāzē publicētās informācijas, tad tieši šādas piedāvājuma cenas, kādas paziņotas/ saskaņotas e-pastā, SIA "Alpha Baltic Media" ir iesniegusi Jēkabpils Iepirkumā.

Par Ozolnieku Iepirkumu

194 Dalības nosacījumu saskaņošana līdzīgi kā Daugavpils Iepirkumā un Jēkabpils Iepirkumā notikusi arī Ozolnieku Iepirkumā. To apliecina gan e-pasta sarakstes (sk. Lēmuma 74. un 76. rindkopu), gan tām pievienotās aprēķinu tabulas (sk. Lēmuma 80. rindkopu), no kā kopumā secināms, ka Lietas dalībniekiem ir vienota un saskaņota izpratne par abu tirgus dalībnieku dalības nosacījumu saskaņošanu pirms dalības (pirms piedāvājuma iesniegšanas termiņa) Ozolnieku Iepirkumā. [BB] un [AA] saskaņo SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājuma cenu, tostarp paziņojot provizorisko piedāvājuma cenu, piemēram, [AA] jautā "Smart varetu dot 25 k? Abm 37k?", uz ko [BB] atbild "(..) Smart varētu kādus 27 – 28 likt". Būtiski uzvērt, ka pēc iepirkuma izsludināšanas, bet pirms piedāvājumu iesniegšanas termiņa beigām, t.i., 06.11.2020. plkst. 15.21, [BB] nosūta [AA] e-pastu, kura pielikumā bija pievienota tostarp arī aprēķinu tabula par iepirkumā nepieciešamo dekoru izmaksām, un apspriež no SIA "Smart Solutions Europe" iesniedzamo piedāvājuma cenu apmēru. Vienlaikus, nosūtot [AA] sagatavotos SIA "Smart Solutions Europe" dokumentus, [BB] norāda, kā iegūta (uz ko balstoties aprēķināta) SIA "Smart Solutions Europe" piedāvājuma cena. Tajā pašā dienā plkst. 16.21 [BB] nosūta [AA] arī SIA "Alpha Baltic Media" domātos un tās vārdā sagatavotos piedāvājuma dokumentus, tostarp aprēķinu tabulu, kur atsevišķi norādītas aprēķinātās cenas gan SIA "Smart Solutions Europe", gan SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājuma, un aprēķinos norādītās cenas atbilst abu pretendentu Ozolnieku Iepirkumā iesniegtajām. No sarakstes par šo iepirkumu redzams arī, ka [AA] šādu piedāvājumu akceptē un sarakstes beigās norāda, ka tūlīt parakstīs, atsūta parakstītos SIA "Alpha Baltic Media" dokumentus atpakaļ [BB], norādot "sniedzam iekšā".

195 Atbilstoši EIS datu bāzē publicētajam finanšu piedāvājumu apkopojumam redzams, ka 15 minūtes pēc iepriekš minētās abu Lietas dalībnieku sarakstes SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājums ar tādu pašu piedāvājuma cenu ticis arī iesniegts. Tāpat no publicētā finanšu piedāvājuma apkopojuma redzams, ka arī SIA "Smart Solutions Europe" iesniegusi iepirkumā piedāvājumu par tādu cenu, kādu pirms piedāvājuma iesniegšanas e-pastā [BB] bija norādījis [AA].

196 Tātad atbilstoši Lietā konstatētajiem faktiem secināms, ka Lietas dalībnieku starpā pirms piedāvājumu iesniegšanas bijusi sarakste, kuras ietvaros viens no pretendentiem nosūta otram aprēķinus, uz kā bāzes veidota abu pretendentu SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" iepirkumā iesniegtā piedāvājuma cena. Vienlaikus konkurenti pirms piedāvājuma iesniegšanas termiņa apspriež abu Lietas dalībnieku piedāvājumus, tostarp izmaksu pozīciju veidošanos, un šī sarakste apliecina, ka abiem pretendentiem pirms iepirkuma iesniegšanas termiņa bija zināms, ar kādu piedāvājumu katrs no tiem piedalīsies, un šāda komunikācija neatbilst KL 11. pantā noteiktajam.

Par Mārupes Iepirkumu

197 Dalības nosacījumi saskaņoti arī Mārupes Iepirkumā, un par to liecina šī Lēmuma 85. rindkopā norādītā sarakste starp [BB] un [AA]. Proti, [BB] informē [AA] par to, ka Mārupes Iepirkums ir izsludināts (attiecīgi tā norādot uz nepieciešamību tajā piedalīties), nosūtot viņam tā nolikumu. Uz šo e-pastu atbildot, [AA] norāda "sniedzam no abam firmam", papildus norādot, kādus dokumentus vēl nepieciešams sagatavot.

198 No sarakstes par šo iepirkumu redzams, ka dienu pirms piedāvājumu iesniegšanas termiņa beigām šajā iepirkumā, t.i., 10.11.2020., [BB] nosūta [AA] e-pastu, paziņojot SIA "Smart Solutions Europe" piedāvājuma summu, kā arī nosūta SIA "Smart Solutions Europe" vārdā sagatavotos dokumentus, tostarp pieteikumu un Finanšu piedāvājumu, kuros norādītā piedāvātā līgumcena sakrīt ar to, kādu, atbilstoši EIS datu sistēmā publicētajam finanšu piedāvājumu apkopojumam, iepirkumā iesniedza SIA "SMART MEDIA" (tagadējais nosaukums SIA "Smart Solutions Europe"). [AA], atbildot uz e-pastu, ar kuru [BB] atsūtīja SIA "Smart Solutions Europe" dokumentāciju, tostarp norādot SIA "Smart Solutions Europe" piedāvājuma summu, norāda "ienāc", kas liecina par to, ka dalības nosacījumu saskaņošana notikusi vēlreiz klātienē un mutvārdos.

199 Savukārt no EIS datu sistēmā iesniegtās un publicētās informācijas redzams, ka panāktā sākotnējā aizliegtā vienošanās laika gaitā ir mainījusies un SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājumu nav iesniegusi, kas kopsakarā ar citiem iegūtajiem e-pastiem un vairākkārtīgo komunikāciju, kas analizēta jau iepriekš, liecina par komerciāli sensitīvas informācijas apmaiņu, kas atbilstoši KL 11. panta pirmajā daļa noteiktajam nav pieļaujams.

Par Bauskas Iepirkumu

200 No iegūtās e-pastu sarakstes (sk. Lēmuma 137. rindkopu) secināms, ka dalības nosacījumi tikuši saskaņoti arī Bauskas Iepirkumā, jo [BB] nosūtījis [AA] gan SIA "Alpha Baltic Media" dokumentus, kas sagatavoti šim iepirkumam, gan vēlāk pēc [AA] aicinājuma sagatavojis un nosūtījis SIA "Smart Solutions Europe" piedāvājuma dokumentus, tostarp finanšu piedāvājumu, kurā norādītā cena bija tāda, kādu iepirkumā iesniedza SIA "Smart Solutions Europe". Proti, no [BB] 16.12.2020. plkst. 17.59 nosūtītā e-pasta [AA] un tā pielikumā pievienotā finanšu piedāvājuma satura secināms, ka sākotnēji [BB] bija sagatavojis SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājumu, kurā iekļautas augstākas cenas, bet atbilstoši e-pastā ietvertajai norādei "Kad būs skaidrs par cenām moš varēsim zemāk palikt" secināms, ka nosūtītās cenas varētu tikt mainītas un atkārtoti paziņotas [AA] nākamajā dienā, kas faktiski arī notika, jo dienu vēlāk [BB] atkārtoti nosūta [AA] SIA "Alpha Baltic Media" dokumentus, tostarp, izmainītu finanšu piedāvājumu, kurā norādītā cena ir zemāka.

201 [AA] 17.12.2020. plkst. 12.12, atbildot uz 16.12.2020. plkst. 17.56 no [BB] saņemto e-pastu, ar kuru [BB] nosūtīja [AA] SIA "Alpha Baltic Media" pieteikumu un finanšu piedāvājumu par līgumcenu 22 810 euro, norādīja [BB], lai viņš atsūta "sos finan" "iecekot" "no smart" jeb lai [BB] atsūta gala versiju arī no SIA "Smart Solutions Europe". Atbildot uz šo lūgumu, [BB] 17.12.2020. plkst. 12.17 nosūta [AA] sagatavotu SIA "Smart Solutions Europe" dokumentāciju, tostarp SIA "Smart Solutions Europe" pieteikumu un finanšu piedāvājumu ar piedāvāto līgumcenu 22 810 euro, vienlaikus norādot, ka ienāks pie [AA] ar apliecinājumu, kas līdzīgi kā Mārupes Iepirkumā atkārtoti nozīmē to, ka šajā iepirkumā dalības nosacījumi šo divu Lietas dalībnieku starpā papildus tiks izrunāti arī mutvārdos un klātienē.

202 Atbilstoši EIS datu sistēmā publicētajam iepirkumā iesniegto pretendentu finanšu piedāvājumu apkopojumam, SIA "Smart Solutions Europe" ir iesniegusi iepirkumā piedāvājumu par tieši tādu cenu, kādu pirms piedāvājuma iesniegšanas termiņa beigām paziņojis [AA]. Savukārt SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājumu šajā iepirkumā neiesniedza. Tātad faktiski Lietas dalībnieki pirms piedāvājuma iesniegšanas termiņa arī šajā iepirkumā apspriež gan SIA "Alpha Baltic Media", gan SIA "Smart Solutions Europa" piedāvājumā norādāmo cenu, [BB] sagatavo un nosūta [AA] abu sabiedrību piedāvājumus. Šāda rīcība liecina par dalības nosacījumu saskaņošanu, un apstāklis, ka attiecīgais iepirkums ticis pārtraukts, šādu rīcības novērtējumu neietekmē, jo Lietas dalībnieki nevarēja paredzēt šādu iepirkuma rezultātu.

203 Turklāt SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājuma sagatavošana, bet neiesniegšana drīzāk liecina par savstarpēji panāktas vienošanās starp Lietas dalībniekiem par dalības nosacījumiem šajā iepirkumā esību, kas saskaņā ar KL 11. panta pirmajā daļā noteikto nav pieļaujama.

204 Iepriekš minētais apliecina, ka Lietas dalībnieku darbībās, piedaloties Daugavpils Iepirkumā, Jēkabpils Iepirkumā, Ozolnieku Iepirkumā, Mārupes Iepirkumā un Bauskas Iepirkumā, ir saskatāms KL 11. panta pirmajā daļā norādītais pārkāpums. Papildus iepriekš minētajam Lietā vērtētās sarakstes liecina, ka dalības nosacījumu saskaņošana pretēji KL 11. panta pirmā daļā noteiktajam aizliegumam Lietas dalībnieku starpā notikusi arī Olaines Iepirkumā, Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkumā, Daugavpils LED Iepirkumā, Ādažu Iepirkumā, Rēzeknes Iepirkumā un Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā.

205 Atrastā elektroniskā sarakste starp SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" pārstāvjiem laika periodā no 30.09.2020. līdz 29.10.2021. apstiprina regulāru un sistemātisku Lietas dalībnieku komunikāciju par iepirkumiem un to dalības nosacījumiem, kas ir aizliegta saskaņā ar KL 11. panta pirmo daļu. Iegūtā informācija norāda, ka [BB] sistemātiski un regulāri nosūta informāciju par aktuāliem (nesen izsludinātiem) iepirkumiem [AA] (arī otrādi), informējot tostarp par vēlmi piedalīties iepirkumos. Lietas dalībnieku starpā iepriekš minētā komunikācija notikusi saistībā ar Ziemassvētku noformējuma dekoru piegādi un/ vai uzstādīšanu.

206 Attiecīgi, kā jau iepriekš minēts, Lietas izpētes ietveros KP ir noskaidrojusi, ka ir vairāki iepirkumi, kur [BB] ir sagatavojis un nosūtījis (paziņojis) [AA] SIA "Smart Solutions Europe" cenu piedāvājumu iepirkumos, kuros SIA "Alpha Baltic Media" rezultātā nav iesniegusi piedāvājumu. Šādi iepirkumi ir Olaines Iepirkums, Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkums un Daugavpils LED Iepirkums. Tāpat ir konstatēti arī tādi gadījumi, kad [BB] sagatavojis SIA "Alpha Baltic Media" iepirkumu dokumentāciju, piemēram, pieteikumu un/ vai cenu piedāvājumus iepirkumiem, kuros SIA "Smart Solutions Europe" rezultātā piedāvājumu nav iesniegusi. Šādi iepirkumi ir Ādažu Iepirkumā, Rēzeknes Iepirkumā un Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā.

207 Olaines Iepirkumā, Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkumā un Daugavpils LED Iepirkumā, kā tas plašāk redzams no sarakstēm Lēmuma 4.3.4, 4.3.8 un 4.3.9 apakšnodaļās, [BB] ne vien informē [AA] par to, ka ir izsludināts jauns iepirkums, nosūtot viņam iepirkuma nolikumu, bet nosūta sagatavotu iepirkumu dokumentāciju, tostarp finanšu piedāvājumu, kuru (ar nelieliem izņēmumiem Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkumā) SIA "Smart Solutions Europe" ir iesniegusi attiecīgajā iepirkumā. No sarakstēm redzams, ka starp Lietas dalībniekiem pastāv iedibināta prakse par dalības nosacījumu saskaņošanu. Kaut arī SIA "Alpha Baltic Media" nav šajā rindkopā uzskaitīto iepirkumu pretendents, [AA] ir bijis informēts un viņa rīcībā pirms iepirkumu piedāvājumu iesniegšanas termiņa ir bijusi SIA "Smart Solutions Europe" sagatavotā iepirkuma dokumentācija, tostarp komerciāli sensitīvā informācija, arī finanšu piedāvājums un/vai informācija par tajā iekļaujamo cenu, kādu SIA "Smart Solutions Europe" arī iesniedz iepirkumā (ar nelieliem izņēmumiem Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkumā). Attiecīgi SIA "Alpha Baltic Media" rīcībā vairākkārt pirms piedāvājuma iesniegšanas ir bijusi konkurenta tāme, kas norāda uz iepirkuma dalības nosacījumu saskaņošanu, kā rezultātā izslēdzot savstarpēju konkurenci, tiek nolemts, ka piedāvājumu iesniedz SIA "Smart Solutions Europe", savukārt SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājumu neiesniedz.

208 Līdzīgi arī Ādažu Iepirkumā, Rēzeknes Iepirkumā un Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā, kā tas plašāk redzams no sarakstēm Lēmuma 4.3.1, 4.3.2 un 4.3.11. apakšnodaļās, [BB] un [AA], apmainoties ar informāciju par piedāvājuma cenu pirms piedāvājumu iesniegšanas termiņa beigām attiecīgajā iepirkumā, rīkojas pretēji KL 11. panta pirmajai daļā noteiktajam vienošanās aizliegumam. Cita starpā [BB] pirms piedāvājuma iesniegšanas termiņa iepirkumā ir bijis zināms, ka, pirmkārt, SIA "Alpha Baltic Media" piedalīsies iepirkumos un, otrkārt, tieši ar kādu cenu piedāvājumu, kā rezultātā SIA "Smart Solutions Europe", balstoties vismaz uz šādu informāciju, pieņēma lēmumu par dalību (nepiedalīšanos) šajos iepirkumos.

209 Normālas konkurences apstākļos katras konkurējošas komercsabiedrības prioritāte ir aizsargāt un nesamazināt savu konkurētspēju tirgū, darbojoties neatkarīgi un darot visu iespējamo, lai nepieļautu komerciāli sensitīvas informācijas apmaiņu starp konkurentiem, t.sk. arī iesaistīšanos darbībās, kas var atklāt konkurentam darbības, kuras tās ir nolēmis vai plāno veikt. Plānu atklāšana konkurentam attiecībā uz konkrētu iepirkumu var būt pieļaujama tikai gadījumā, ja iepirkumam tiek iesniegts kopīgs piedāvājums.142

210 Ņemot vērā visu iepriekš minēto, secināms, ka šāda Lietas dalībnieku darbība, sistemātiski un regulāri vienojoties par dalības nosacījumiem arī Lēmuma 204. rindkopā uzskaitītajos iepirkumos, vērtējama kā tāda, kas ir aizliegta saskaņā ar KL 11. panta pirmo daļu, jo Lietas dalībnieki, kas ir konkurenti, apmainījušies ar komerciāli sensitīvu informāciju, tādējādi izslēdzot jebkādu neskaidrību par konkurenta darbībām attiecīgajos iepirkumos.

211 Līdz ar to jāsecina, ka pretēji Lietas dalībnieku Pieteikumos norādītajam, ka SIA "Alpha Baltic Media" nav prakse saskaņot piedāvājumus iepirkumos (sk. Lēmuma 168. rindkopu) un saskaņotus piedāvājumus SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" iesniegušas tikai divos norādītajos konkursos (*), un tādēļ vienošanās ir pārtraukta un nav turpināta (sk. Lēmuma 174. rindkopu), no SIA "Smart Solutions Europe" dalībnieka [BB] izņemtās e-pasta sarakstes liecina, ka saskaņotas darbības ir notikušas ne tikai (*) Iepirkumā un (*) Iepirkumā. Analizējot visu Lietas dalībnieku komunikāciju kopsakarā ar Lietā iegūto informāciju par iepirkumiem un Lietas dalībnieku dalību tajos, secināms, ka tirgus dalībnieki, kas ir konkurenti, sistemātiski viens otru informē par iepirkumu izsludināšanu un vienojas par dalības nosacījumiem iepirkumos (par piedalīšanos/ nepiedalīšanos) gan rakstiski e-pastos, gan mutvārdos, tiekoties klātienē.

212 Izvērtējot visu Lietā iegūto informāciju kopsakarā un uz tās pamata konstatētos faktus par Lietas dalībnieku saraksti, KP secina, ka ierobežojumi, kas izriet no normatīvajos aktos minētā un judikatūrā iedibinātā, no Lietas dalībnieku puses nav ievēroti. Lietas izpētes laikā iegūtā informācija ir pietiekama, lai konstatētu, ka Lietas dalībnieki ir veikuši darbības, kuras satur KL 11. panta pirmajā daļā noteiktā pārkāpuma tiesiskā sastāva aizlieguma pazīmes, t.i., SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" ir vienojušās par dalības nosacījumiem Ādažu Iepirkumā, Rēzeknes Iepirkumā, Jēkabpils Iepirkumā, Olaines Iepirkumā, Ozolnieku Iepirkumā, Mārupes Iepirkumā, Daugavpils Iepirkumā, Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkumā, Daugavpils LED Iepirkumā, Bauskas Iepirkumā un Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā, saskaņojot darbības (piedalīšanos/ nepiedalīšanos (piedāvājuma neiesniegšanu)), tostarp, arī savstarpēji saskaņojot cenu tā pretendenta piedāvājumam, kuram plānots piedalīties konkrētajos Lietā vērtētajos iepirkumos. Lietas dalībnieku rīcība Ādažu Iepirkumā, Rēzeknes Iepirkumā, Jēkabpils Iepirkumā, Olaines Iepirkumā, Ozolnieku Iepirkumā, Mārupes Iepirkumā, Daugavpils Iepirkumā, Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkumā, Daugavpils LED Iepirkumā, Bauskas Iepirkumā un Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā vērtējama kā karteļa vienošanās, kas KL 11. panta pirmās daļās izpratnē ierobežo konkurenci pēc mērķa.

VII LIETAS DALĪBNIEKU IESNIEGTIE VIEDOKĻI

213 Pēc Paziņojuma nosūtīšanas KP saņēma SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" viedokļus Lietā. KP ir izvērtējusi viedokļos ietvertos argumentus un šīs nodaļas ietvaros sniedz savu vērtējumu par tiem. Vienlaikus norādāms, ka KP nav pienākuma ietvert un atspēkot visus Lietas dalībnieku sniegtos viedokļus un argumentus pilnā apjomā. Lēmumā ir norādīti tikai tie argumenti, kuriem ir nozīme Lietā – kuri ir būtiski un kuri spēj ietekmēt attiecīgo tiesisko situāciju143. Līdz ar to KP nesniedz savu vērtējumu par visiem viedokļos ietvertajiem argumentiem.

214 Par Lietas dalībnieku norādi, ka tie ir viens tirgus dalībnieks.

215 SIA "Alpha Baltic Media" viedoklī norādīja, ka pretēji tās sniegtajai informācijai, ka SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" ir viens tirgus dalībnieks, KP ir konstatējusi, ka tās ir neatkarīgi tirgus dalībnieki, turklāt SIA "Alpha Baltic Media" norādīto faktu144 nevērtēšana ir novedusi pie nepareiza Lietas faktisko apstākļu novērtējuma un secinājuma par pārkāpumu SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" darbībās, piedaloties Lietā konstatētajos iepirkumos.

216 Arī SIA "Smart Solutions Europe" viedoklī norāda, ka SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" ir viens tirgus dalībnieks, un kā apliecinājumu tam norāda Lietas materiālos esošo elektronisko saraksti, no kuras viennozīmīgi izrietot, ka SIA "Smart Solutions Europe" faktiski vada SIA "Alpha Baltic Media" valdes loceklis [AA]. Proti, [AA] pieņem lēmumus saistībā ar SIA "Smart Solutions Europe" realizētajiem projektiem, dod uzdevumus tās darbiniekiem un darbinieki veic ar SIA "Alpha Baltic Media" komercdarbību saistītu uzdevumu izpildi. Kā piemēru SIA "Smart Solutions Europe" norāda Lietas materiālos esošo saraksti, kura apliecina, ka:

1) SIA "Smart Solutions Europe" organizē SIA "Alpha Baltic Media" nepieciešamo apdrošināšanas polišu saņemšanu;

2) apdrošināšanas sabiedrība komunicē ar SIA "Smart Solutions Europe" darbinieku [BB] kā ar SIA "Alpha Baltic Media" darbinieku;

3) SIA "Alpha Baltic Media" valdes loceklis [AA] komunicē ar apdrošināšanas sabiedrību par SIA "Smart Solutions Europe" polisi;

4) [BB] komunicē ar SIA "Alpha Baltic Media" potenciālajiem piegādātājiem kā SIA "Alpha Baltic Media" darbinieks;

5) [BB] risina saistību izpildes jautājumus, par kuriem lēmumu pieņem un kontroli par uzdevumu izpildi veic [AA]145;

6) [BB] gatavo SIA "Alpha Baltic Media" vēstules projekta tekstu (turklāt [BB] attiecībā uz SIA "Alpha Baltic Media" vēstules projektu lieto izteikumu "mūsu vēstule");

7) [BB] tiek uzdots gatavot SIA "Alpha Baltic Media" rēķinus un aktus un SIA "Smart Solutions Europe" ieskatā neatkarīga tirgus dalībnieka darbiniekam šāds uzdevums nevarētu tikt uzdots. To papildus apliecina SIA "Alpha Baltic Media" iesniegtie paskaidrojumi un pierādījumi, kuriem SIA "Smart Solutions Europe" pilnībā pievienojas.

217 KP nepiekrīt viedokļos norādītajiem argumentiem un norāda uz turpmāko.

218 KP paskaidro, ka KL uzliek KP pienākumu paziņot procesa dalībniekiem, ka ir iegūta informācija, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai, taču neparedz informēt procesa dalībnieku pirms lēmuma pieņemšanas par KP apsvērumiem kopumā vai obligāti par visiem apsvērumiem. KP šāda pienākuma nav, jo tikai padome ir tās lēmējinstitūcija146, savukārt autonomu lietu izpildi organizē izpildinstitūcija147, kas labas pārvaldības ietvaros lietās, kur tiek izvirzīti iebildumi par rīcības atbilstību KL, nosūta Lietas dalībniekiem galvenos izpildinstitūcijas iebildumus, kas varētu veicināt personu tiesības uz uzklausīšanu procesa ietvaros un vispusīgu lietas apstākļu noskaidrošanu. Šāda rīcība, lai gan ir izveidojusies par praksi, nesaista padomi lēmuma pieņemšanā. Līdz ar to var veidoties atšķirīgs novērtējums starp paziņojumos ietvertajiem iebildumiem un gala lēmumā ietverto argumentāciju. Minēto ir apstiprinājis arī Senāts, atzīstot, ka tiesības tiek realizētas, ja procesa dalībniekam tiek nodrošināta iespēja iepazīties ar lietu, kurā var iegūt informāciju par noskaidrotajiem faktiem un eventuāli piemērojamām normām148.

219 KP paskaidro, ka pretēji SIA "Alpha Baltic Media" norādītajam, Lietas izpētes ietvaros ir vērtēti apstākļi, uz kuriem norādīja SIA "Alpha Baltic Media", taču, Lietā, tostarp, pamatojoties uz SIA "Alpha Baltic Media" norādītajiem aspektiem, nav konstatēti juridiski pamatoti argumenti tam, ka SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" būtu viens tirgus dalībnieks.

220 Atbilstoši KL 1. panta 9. punktam tirgus dalībnieks ir jebkura persona (arī ārvalsts persona), kura veic vai gatavojas veikt saimniecisko darbību Latvijas teritorijā vai kuras darbība ietekmē vai var ietekmēt konkurenci Latvijas teritorijā. Ja tirgus dalībniekam vai vairākiem tirgus dalībniekiem kopā ir izšķiroša ietekme pār vienu tirgus dalībnieku vai vairākiem citiem tirgus dalībniekiem, tad visus tirgus dalībniekus var uzskatīt par vienu tirgus dalībnieku. Savukārt saskaņā ar KL 1. panta 2. punktu izšķiroša ietekme ir iespēja tieši vai netieši: a) kontrolēt (regulāri vai neregulāri) lēmumu pieņemšanu tirgus dalībnieka pārvaldes institūcijās, realizējot līdzdalību vai bez tās, b) iecelt tādu tirgus dalībnieka pārraudzības institūcijas vai izpildinstitūcijas locekļu skaitu, kas izšķirošās ietekmes realizētājam nodrošina balsu vairākumu attiecīgajā institūcijā.

221 Senāts ir norādījis149, ka no KL reglamentētās izšķirošas ietekmes definīcijas var secināt, ka tā tiek panākta, realizējot līdzdalību tirgus dalībniekā. Tas izsecināms gan no normas tiešā teksta, kas paredz, ka lēmumi tiek pieņemti, realizējot līdzdalību, gan arī ņemot vērā ietekmes dabu. Proti, lai kontrolētu lēmumu pieņemšanu tirgus dalībnieka pārvaldes institūcijās, kā arī ieceltu tādu tirgus dalībnieka pārraudzības institūcijas vai izpildinstitūcijas locekļu skaitu, kas izšķirošās ietekmes realizētājam nodrošina balsu vairākumu attiecīgajā institūcijā, izšķirošās ietekmes realizētājam ir jāpiemīt noteiktai varai, kuru nodrošina tikai līdzdalība tirgus dalībniekā, turklāt ar balsu vairākumu.

222 Norma norāda arī uz iespēju, ka izšķirošu ietekmi var realizēt arī bez līdzdalības tirgus dalībniekā. Tomēr Senāts atzīst, ka arī tad, ja izšķiroša ietekme tiek īstenota kādā citā veidā, tai tomēr ir jābūt ar tādu pašu iedarbību, kādu nodrošina līdzdalība tirgus dalībniekā, proti, kas ļauj ietekmēt lēmumu pieņemšanu tirgus dalībnieka pārvaldes institūcijās, gan arī iecelt attiecīgu pārraudzības institūcijas vai izpildinstitūcijas locekļu skaitu.

223 Piemēram, izšķirošā ietekme var tikt īstenota arī uz koncerna līguma pamata (sk. Koncernu likuma 3. panta pirmo un otro daļu) vai ar jebkādām citām attiecībām, kas ir analogas tām, kas ir nodibinātas ar līdzdalību vai koncerna līgumu (sal. Finanšu instrumentu tirgus likuma 1. panta 21. punkta c) apakšpunkts).

224 Tādējādi, lai secinātu, ka personai ir izšķiroša ietekme, ir nepieciešams konstatēt līdzdalību vai tai pielīdzināmu ietekmes instrumentu tirgus dalībniekā, turklāt ar noteiktu balsu skaitu. Senāts norāda arī to, ka jēdzieni "saistīti uzņēmumi" un "izšķiroša ietekme" ir savstarpēji nošķirami un, nosakot izšķirošu ietekmi, nevar vadīties pēc tiem kritērijiem, pēc kuriem nosaka komercsabiedrību saistību.

225 Konkrētajā gadījumā Lietā nav konstatēta dalībnieku pārklāšanās starp Lietas dalībniekiem vai ka konkrētā persona faktiski var ietekmēt sabiedrības darbību, kas izpaužas kā izšķirošu lēmumu pieņemšana par otras sabiedrības finanšu un pamatdarbības politikas jautājumiem, piemēram, par valdes atcelšanu vai iecelšanu, peļņas sadali, kas liecinātu par izšķirošas ietekmes esību atbilstoši KL 1. panta 2. punktā noteiktajam. T.i., fakti, uz kuriem norāda Lietas dalībnieki, nav uzskatāmi par tādiem, kas pierādītu [AA] iespēju tieši vai netieši kontrolēt lēmumu pieņemšanu SIA "Smart Solutions Europe" pārvaldes institūcijās, realizējot līdzdalību vai bez tās, tādējādi nav konstatējama izšķiroša ietekme pār SIA "Smart Solutions Europe". Tieši pretēji – tie liecina par to, kā starp Lietas dalībniekiem tika realizēta aizliegtā vienošanās un tas norāda uz to, ka Lietas dalībnieki vadības līmenī nav izvērtējuši visus potenciālos riskus, t.sk. tos, kas attiecas uz neatkarīgu komercdarbību saimniecisko resursu nodalīšanu.

226 Ņemot vērā iepriekš minēto un ievērojot to, ka Lietas dalībnieki patstāvīgi veic komercdarbību, tām ir savs budžets, tās piedalās iepirkumos, turklāt arī tādos, kuros savstarpēji konkurē, kā arī to, ka Lietā nav iesniegti pierādījumi, kas apliecinātu, ka SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" darbotos kopīgi, tieši pretēji – Lietā vērtētajos iepirkumos, piemēram, Jēkabpils Iepirkumā, Daugavpils Iepirkum, Ozolnieku Iepirkumā SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" savus piedāvājumus iesniedza kā divi neatkarīgi konkurenti, starp kuriem potenciāli pastāv ekonomiskā konkurence, līdz ar to KP pareizi norādījusi, ka SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" ir savstarpēji neatkarīgi tirgus dalībnieki.

227 KP ieskatā apstāklis, ka [AA] pieņem lēmumu ne vien par dalību iepirkumā ar komercsabiedrību, kurā viņš ir amatpersona, t.i., SIA "Alpha Baltic Media", bet arī par citu tirgus dalībnieku, t.i., SIA "Smart Solutions Europe" dalību iepirkumos, tieši tāpat kā fakts, ka [AA] (un otrādi arī [BB]) rīcībā ir informācija par abu tirgus dalībnieku piedāvājuma saturu, liecina par to, ka [AA] nevis faktiski vada arī SIA "Smart Solutions Europe", bet gan par to, ka lēmuma pieņemšana par dalību (piedalīties/ nepiedalīties) iepirkumā ir veids, kā starp SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" notiek dalības nosacījumu saskaņošana un aizliegtas vienošanas realizēšana, nevis nodrošināts lēmumu pieņemšanas process, kas būtu balstīts katra tirgus dalībnieka individuālā lēmuma piedalīties iepirkumā, tādējādi gūstot pēc iespējas lielāku ekonomisko labumu.

228 SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" piedalās Lietā vērtētajos iepirkumos, piemēram, Jēkabpils Iepirkumā, Daugavpils Iepirkumā, Ozolnieku Iepirkumā, iesniedzot divus atšķirīgus piedāvājumus, izslēdzot un imitējot konkurenci ar mērķi to kavēt, ierobežot vai deformēt, līdz ar to jeb kādas informācijas apmaiņa, tostarp par plānoto dalību jebkādos iepirkumos, t.sk. iepriekš minētajos, ir vērtējama kā komunikācija, kas pārkāpj KL 11. panta pirmajā daļā noteikto vienošanās aizliegumu.

229 Savukārt darbību saskaņošana veidā, kādā to raksturo Lietas dalībnieki, KP ieskatā, norāda uz to, ka tie apzināti pieļauj un arī nodrošina sadarbību praktiskā līmenī (rēķinu un/ vai citu ar iepirkumu dokumentāciju saistītu dokumentu sagatavošana, komunikācija par piegādātājiem, ar pasūtītāju par papildu iesniedzamajiem dokumentiem u.tml.) tā vietā, lai katrs no tiem rīkotos individuāli ar rīcību, kas izslēdz, piemēram, potenciālos riskus, kas izrietoši saistīti ar konkurences tiesību un valstī noteiktās kārtības, kādā juridiskas personas nodarbina fiziskas personas piemērošanu, tādējādi maldinot ne tikai tirgu kopumā, bet tostarp uzraugošās institūcijas un arī pasūtītājus.

230 Turklāt SIA "Smart Solutions Europe" nav norādījusi, ka tā nespētu patstāvīgi un autonomi noteikt savu darbību, tostarp lemt par dalību iepirkumos.

231 Papildus KP vēlas uzsvērt, ka no Lietas materiāliem izriet, ka Daugavpils Iepirkumā SIA "Alpha Baltic Media" pēc pasūtītāja aicinājuma sagatavota informācija, ka, pirmkārt, SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājumu sagatavojusi neatkarīgi, un, otrkārt, SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" nav viens tirgus dalībnieks (sk. Lēmuma 109. rindkopu). Proti, no 20.11.2020. [BB] nosūtītā e-pasta [AA] redzams, ka [BB] ir sagatavojis SIA "Alpha Baltic Media" dokumentu150, kurā norādīts, ka pretendents SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājumu Daugavpils Iepirkumā izstrādājis neatkarīgi un SIA "Alpha Baltic Media" nav uzskatāms par vienu tirgus dalībnieku kopā ar sākotnēji izraudzīto pretendentu SIA "Smart Solutions Europe". Treškārt, no turpmākās [BB] un [AA] sarakstes redzams, ka [AA] pārliecinās, vai dokumentā, kuru SIA "Alpha Baltic Media" plāno iesniegt pasūtītājam būs redzams, tas, ka to sagatavojis [BB], kurš atbilstoši Lietā konstatētajiem faktiem ir pretendenta, kurš atsauca piedāvājumu šajā iepirkumā, pārstāvis. KP ieskatā šāda rīcība norāda, ka Lietas dalībniekiem ir izpratne par to, ka tie nav viens tirgus dalībnieks, kā arī, kādiem apstākļiem iestājoties, tie varētu tik izslēgti no iepirkuma. Jāuzsver arī tas, ka Lietas dalībnieki nebija patiesi pret pasūtītāju un slēpa faktu, ka iesniegtie piedāvājumi starp neatkarīgiem tirgus dalībniekiem, kas ir konkurenti, ir iepriekš saskaņoti, izslēdzot un imitējot savstarpēju konkurenci. Tādējādi minētā Lietas dalībnieku rīcība norāda, ka Lietas dalībnieki pasūtītājam ir iesnieguši nepatiesu informāciju, attiecīgi, mēģinot izvairīties ne tikai no jebkādas pasūtītāja rīcības, piemēram, informējot uzraugošās iestādes, bet arī formāli radot priekšstatu, ka Lietas dalībnieku darbībās, iesniedzot (saskaņotus) piedāvājumus, nav pretējas rīcības KL 11. panta pirmās daļas regulējumam.

232 Visbeidzot KP vēlas norādīt, ka Lietas dalībnieku sākotnējie paskaidrojumi pieteikumā par naudas soda samazinājumu norādītā informācija un viedokļos skaidrotais attiecībā par viena tirgus dalībnieka jēdzienu ir savstarpēji pretrunīgi. Attiecīgi tiesu praksē ir nostiprinājusies atziņa151, ka sākotnēji iegūtajiem paskaidrojumiem ir lielāka ticamība, nekā vēlāk iegūtajiem, jo tad ir ierobežotas iespējas saskaņot viedokļus par faktiem vai šādu iespēju nav. KP uzsver, ka viedokļos ietvertais skaidrojums par to, ka Lietas dalībnieki ir viens tirgus dalībnieks ir pretēji Lietā esošajiem faktiem un liecina par formālu aizbildinājumu un vēlmi atspoguļot un izcelt tikai atsevišķus aspektus (ignorējot pārējos) saistībā ar Lietas dalībnieku dalības apstākļiem iepirkumos, tā, lai iespējami izvairītos un/vai samazinātu KL paredzēto atbildību par Lietā realizētās SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" aizliegtās vienošanās īstenošanu.

233 Līdz ar to un ņemot vērā iepriekš minēto, KP noraida Lietas dalībnieku viedoklī minēto, jo Lietā pamatoti konstatēts, ka SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" ir savstarpēji neatkarīgi tirgus dalībnieki.

234 Par Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumu.

a. Par Lietas dalībnieku viedoklī norādīto, ka nav konstatējama aizliegta vienošanās Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā.

235 SIA "Smart Solutions Europe" viedoklī norāda, ka KPI nepamatoti konstatē SIA "Smart Solutions Europe" pārkāpumu attiecībā uz Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumu, jo SIA "Smart Solutions Europe" šajā iepirkumā nepiedalījās un nevarēja piedalīties, jo SIA "Smart Solutions Europe" ir nodokļu parādi kopš 2021. gada sākuma. Tāpat SIA "Smart Solutions Europe" norāda, ka tās dalībnieks un pilnvarotā persona [BB] Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkuma izsludināšanas un norises laikā nepārstāvēja SIA "Smart Solutions Europe", bet SIA "Alpha Baltic Media", izpildot SIA "Alpha Baltic Media" valdes locekļa [AA] norādījumus, un par veikto darbu [BB] kā privātpersona saņēma atlīdzību no SIA "Alpha Baltic Media". SIA "Smart Solutions Europe" ieskatā iepriekš minēto papildus apliecina tas, ka konstatētajās e-pasta sarakstēs (sk. Lēmuma 114. un 116. rindkopas) [BB] izmanto e-pastu [BB]@alphabaltic.com, kuru piešķirt var tikai SIA "Alpha Baltic Media".

236 SIA "Alpha Baltic Media" viedoklī norādīja, ka KP secinājums par savstarpēji konkurējošu tirgus dalībnieku darbību – informācijas apmaiņu par piedāvājuma cenu pirms tā iesniegšanas Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā, izdarījusi, vērtējot faktu, ka [BB] gatavo SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājumu šim iepirkumam, bet ignorējot konstatētās sarakstes (sk. Lēmuma 114. un 116. rindkopas) citus apsvērumus. Piemēram, ka no e-pasta sarakstes izriet, ka [BB] pilda SIA "Alpha Baltic Media" valdes locekļa [AA] norādījumus, tostarp sarakstē izmantojot e-pasta adresi [BB]@alphabaltic.com, un šāda sarakste viennozīmīgi neliecina par tirgus dalībnieku komunikāciju, bet darba uzdevēja un izpildītāja attiecībām. SIA "Alpha Baltic Media" ieskatā fakts, ka viena komersanta darbu izpildei tiek piesaistīta fiziska persona, kura ir cita tirgus dalībnieka amatpersona un dalībnieks, neliecina par to, ka šie tirgus dalībnieki ir apmainījušies ar sensitīvu informāciju vai šo komersantu starpā ir panākta vienošanās par to, kurš no tiem piedalīsies iepirkumā.

237 KP nevar piekrist iepriekš minētajiem viedokļiem un vērš uzmanību uz turpmāko.

238 Vērtējot Lietā iegūto informāciju kopsakarā, redzams, ka [BB] gan komunikācijā ar pasūtītājiem, apdrošinātāju, kā arī savstarpēji ar [AA] izmanto ne tikai e-pastus ar domēna nosaukumu @alphabaltic.com, bet izmanto arī e-pastu ar domēna nosaukumu @smartsolutions.lv, piemēram, komunicējot ar [AA] par iepirkumiem, kuros SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" savstarpēji konkurē, t.i., Jēkabpils Iepirkumu, Ozolnieku Iepirkumu, Daugavpils Iepirkumu, gan tādiem, kuros piedāvājumu iesniedz tikai viens no Lietas dalībniekiem, piemēram, Daugavpils LED Iepirkumu152. Tāpat kritiski vērtējams apgalvojums, ka viennozīmīgi visos gadījumos e-pasta domēns norāda, ka [BB] komunicē tikai SIA "Alpha Baltic Media" vārdā, jo, piemēram, no sarakstes ar apdrošinātāju (sk. Lēmuma 125. rindkopu) redzams, ka [BB], izmantojot e-pastu [BB]@alphabaltic.com, komunicē arī par iepirkuma dokumentācijai nepieciešamo dokumentu sagatavošanu Lietas dalībniekam SIA "Smart Solutions Europe", attiecīgi tieši un nepārprotami norādot uz Lietā vērtēto Lietas dalībnieku aizliegtas vienošanās īstenošanu, nevis darba uzdevēja un izpildītāja attiecībām.

239 Vienlaikus KP norāda, ka SIA "Alpha Baltic Media" arguments, ka [BB], kā fiziska persona veic konkrētas darbības darba devēja uzdevumā, ir pretējs Lietā konstatētajiem faktiem, jo, pirmkārt, no paša [AA] paskaidrojumiem, redzams, ka viņš [BB] identificē kā SIA "Smart Solutions Europe" pārstāvi. Piemēram, sniedzot paskaidrojumu, kurš sagatavoja SIA "Alpha Baltic Media" apliecinājumu, finanšu piedāvājumu un tehnisko piedāvājumu Daugavpils Iepirkumā, [AA] norādīja, ka tos ir sagatavojis [BB] no SIA "Smart Solutions Europe153. Otrkārt, no Lietā esošās informācijas konstatējams, ka [BB] nav darba līguma ar SIA "Alpha Baltic Media", ko apliecina arī [BB] sākotnēji sniegtie paskaidrojumi procesuālo darbību protokolā154, kurā norādīts, ka [BB] SIA "Alpha Baltic Media" uzdevumā veic dažus projektus, bet par tiem nav noslēgti līgumi, tāpat arī sarunas laikā [BB] norāda, ka reizēm palīdz dažādu projektu izpildē un pieļauj, ka par to ir autorlīgumi, bet ne SIA "Smart Solutions Europe", ne SIA "Alpha Baltic Media" tādus līdz šim brīdim nav iesniegusi.

240 Papildus norādāms, ka SIA "Smart Solutions Europe" viedoklim pievienotās maksājumu apliecinošās izdrukas par saņemto samaksu - autoratlīdzību155 trīs reizes 20.10.2021., 17.11.2021. un 20.12.2021. un tās viedoklī norādītais, ka par veikto darbu [BB] kā privātpersona saņēma atlīdzību no SIA "Alpha Baltic Media", kopsakarā ar SIA "Alpha Baltic Media" viedoklī ietverto, ka tās ieskatā "[n]av loģiski un aizliegtu vienošanos praksē nav ierasts, ka komersants, kurš apņēmies nesniegt savu piedāvājumu, gatavo cita potenciālā pretendenta piedāvājumu", apliecina Lietā konstatēto Lietas dalībnieku komunikāciju, kas ir nevis neloģiska un nav praksē ierasta, bet gan pretēja rīcība KL 11. panta pirmajai daļai, jo pastāv "apņemšanās nesniegt savu piedāvājumu". Turklāt atbilstoši KP jau norādītajam (sk. Lēmuma 4.3.11 apakšnodaļu) Lietas dalībnieku vienošanās par dalības nosacījumiem ir izpildījusies, jo [BB] pirms piedāvājuma iesniegšanas termiņa Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā zināja, ka konkurents SIA "Alpha Baltic Media" piedalīsies iepirkumā un ar kādu cenu piedāvājumu. To pastarpināti apliecina arī SIA "Alpha Baltic Media" viedoklī norādītais, ka "(..) komersants [SIA "Smart Solutions Europe" (..) apņēmies neiesniegt savu piedāvājumu, (..)", un tādējādi SIA "Alpha Baltic Media" nenoliedz, ka tās rīcībā arī ir bijusi informācija par SIA "Smart Solutions Europe" plānoto rīcību (nepiedalīšanos) Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā, proti par to, ka tā šajā iepirkumā nepiedalīsies, kas pats par sevi veido konkurences tiesību pārkāpumu.

241 Papildus norādāms arī tas, ka no Lietā esošajām un vērtētajām sarakstēm nav secināms, vai kāds no Lietas dalībniekiem jeb kad būtu norobežojies no dalības nosacījumu apspriešanas un saskaņošanas Lietā vērtētajos iepirkumos, t.sk. Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkuma sakarā būtu norobežojies no komerciāli sensitīvas informācijas nodošanas un/vai saņemšanas, kas brīvas un godīgas konkurences apstākļos tiktu uzskatīta par tādu informāciju, kura nav nododama un/vai saņemama, bet gadījumā, ja tā tomēr ir noticis, tad godprātīgas konkurences rezultātā sagaidāms, ka tirgus dalībnieki aktīvi norobežosies no tās. Tāpat uzsverams, ka neviens no Lietas dalībniekiem nav iesniedzis tādu informāciju Lietā, kas liecinātu, par Lietas dalībnieku aktīvu norobežošanos. Vienlaikus KP uzver to, ka Lietas dalībnieku komunikācijas saturs pats par sevi neliecina par norobežošanos, tieši pretēji – tā liecina par abu Lietas dalībnieku ierastu praksi, kā to starpā izpaužas neatļauta dalības nosacījumu saskaņošana izsludinātajos iepirkumos.

242 Papildus KP atgādina, ka šāda un līdzīga Lietas dalībnieku rīcība novērojama visos Lietā vērtētajos un analizētājos Iepirkumos, kur Lietas dalībnieki, savstarpēji komunicējot, saskaņojuši dalības nosacījumus un vienojušies par to, kurš no Lietas dalībniekiem būs ieplānotais uzvarētājs.

b. Par Lietas dalībnieku norādi, ka tie nevarēja piedalīties Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā.

243 SIA "Smart Solutions Europe" viedoklī paustais, ka tā nevarēja piedalīties Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā, jo tai ir nodokļu parādi, ir vērtējams kritiski un drīzāk liecina par aizbildinājumu, atspoguļojot šo apstākli ne vien atrauti, bet arī izmantojot to Lietā realizētās aizliegtās vienošanās slēpšanai, tādējādi it kā izskaidrojot starp SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" panāktās vienošanos par dalības nosacījumu saskaņošanu neiespējamību.

244 SIA "Smart Solutions Europe" arguments, ka tā nepiedalījās iepirkumā, jo bija nodokļu parāds un attiecīgi nevarēja piedalīties iepirkumā, ir apšaubāms vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, Lietā nav tādu dokumentu, kas apliecinātu, ka tik tiešām SIA "Smart Solutions Europe" bija tādi nodokļu parādi, kurus nebija iespējams novērst. Otrkārt, nodokļu parāda esība nemaina faktu par aizliegtas vienošanās īstenošanu arī šajā iepirkumā, ņemot vērā tieši to, ka SIA "Alpha Baltic Media" bija nodokļu parāds un tā piedalījās, iesniedzot savu pretendenta piedāvājumu, savukārt SIA "Smart Solutions Europe", kurai arī bija parāds, bet tā nepiedalījās, jo vienlaikus abi vienojušies par dalības nosacījumiem, ka [BB] sagatavo dokumentus priekš SIA "Alpha Baltic Media" un, kā jau SIA "Alpha Baltic Media" viedoklī norādīts, bija apņēmies "(..) neiesniegt savu piedāvājumu (..)". Attiecīgi aizliegtā vienošanās KL 11. panta pirmās daļas izpratnē starp neatkarīgiem tirgus dalībniekiem un rīcība, par kuru viedoklī SIA "Alpha Baltic Media" norāda, ka tā ir neloģiska, Lietā no pašu Lietas dalībnieku puses ir konstatēta ne vienu reizi vien, kas savukārt norāda uz Lietas dalībnieku vienotu mērķi un izpratni par Lietā vērtētās vienošanās turpinātību un īstenošanu visos Lietā vērtētos iepirkumos, tostarp par Lietas dalībnieku sistemātisku rīcību.

245 Vērtējot kopsakarā faktus, ka SIA "Smart Solutions Europe" iepirkumā nepiedalās, bet SIA "Alpha Baltic Media" kā neatkarīga tirgus dalībnieka piedāvājumu iepirkumā gatavo SIA "Smart Solutions Europe", jāsecina, ka arī šis piedāvājums nav sagatavots godīgas konkurences apstākļos, turklāt par tā izstrādi ir maksāts potenciālā konkurenta dalībniekam, kurš, kā viedoklī norāda SIA "Alpha Baltic Media" "apņēmies nesniegt savu piedāvājumu". Iepriekš norādītais apliecina KP viedokli par to, ka Lietas dalībnieku starpā pastāv aizliegta vienošanās, kā arī liecina, ka [BB] ir saņēmis pat samaksu no SIA "Alpha Baltic Media" par vienošanās izpildi un karteļa vienošanās īstenošanu, jo pat tad, ja [BB] sagatavotais SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājums būtu vērtējams, kā autora darbs Autortiesību likuma izpratnē, to jebkurā gadījumā nebija iespējams sagatavot nesaskaņojot tā saturu ar SIA "Alpha Baltic Media". KP ieskatā iepriekš minētais liecina par ierastu un tirgus dalībniekiem pieņemamu praksi, kas ir pretēja KL 11.panta pirmajā daļā noteiktajam. Līdz ar to šis arguments ir noraidāms.

246 Tāpat KP norāda, ka SIA "Alpha Baltic Media" viedoklī paustais, ka tā Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā nepiedalījās, jo tai bija nodokļu parādi un secīgi tā nav atzīstama par potenciālu iepirkuma pretendentu, ir pretējs Lietas izpētes gaitā iegūtajiem pierādījumiem, kas liecina, ka piedāvājumus atbilstoši 29.10.2021. pretendentu iesniegto finanšu piedāvājumu apkopojumā (piedāvājuma atvēršanas protokolā) norādītajam iesniedza divi pretendenti, tostarp SIA "Alpha Baltic Media", kura atbilstoši 08.11.2021. iepirkumu komisijas ziņojumā norādītajam, 03.11.2021. ir informējusi komisiju par to, ka tā atsauc pieteikumu (sk. Lēmuma no 148. līdz 149. rindkopai). Apstākli, ka SIA "Alpha Baltic Media" bijis nodokļu parāds piedāvājumu izvērtēšanas stadijā varēja pamanīt arī pasūtītājs un izslēgt SIA "Alpha Baltic Media" no turpmākas dalības iepirkumā un arī šādā gadījumā SIA "Alpha Baltic Media" joprojām būtu attiecīgā iepirkuma pretendents, jo piedāvājums bija iesniegts. SIA "Alpha Baltic Media" par nodokļu parādu nevarēja nezināt, jau iesniedzot piedāvājumu, un tas joprojām nemaina faktu, ka SIA "Alpha Baltic Media" konkrētajā iepirkumā ir pretendents un abi Lietas dalībnieki šādā veidā īstenoja Lietā vērtēto vienošanos – SIA "Smart Solutions Europe" apņemšanos neiesniegt piedāvājumu, ko tā arī neiesniedza, savukārt SIA "Alpha Baltic Media", ka iesniegs piedāvājumu, ko tā arī iesniedza. Turklāt papildus jāuzsver, ka nodokļu parāda esība nav izšķirošs apstāklis, lai SIA "Alpha Baltic Media" nebūtu atzīstama par pretendentu, jo pretendentam visticamāk pastāv iespēja novērst nodokļu parādu un iesniegt atbilstošu informāciju pasūtītajam, lai pasūtītājs varētu turpināt pretendenta izvērtēšanu, to neizslēdzot. Savukārt jautājums par to, kādu faktisko apstākļu dēļ SIA "Alpha Baltic Media" atsauca savu iesniegto piedāvājumu, nav būtisks, kā arī nemaina un neizslēdz Lietā vērtētās aizliegtās vienošanās īstenošanu atbilstoši Lietā panāktajai Lietas dalībnieku vienošanai.

c. Par SIA "Alpha Baltic Media" norādi, ka e-pasta sarakste par Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumu nesatur faktus par SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" vienošanos, ka SIA "Smart Solutions Europe" nepiedalīsies iepirkumā.

247 Attiecībā uz SIA "Alpha Baltic Media" viedoklī norādīto, ka e-pasta sarakste par Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumu, kā arī to, ka Lietā nav iegūti pierādījumi, kas norādītu, ka SIA "Smart Solutions Europe" būtu vienojusies ar SIA "Alpha Baltic Media" par pirmās no minētajām nepiedalīšanos Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā, KP norāda, ka līdzīgi, kā tas norādīts Lēmuma 5.2. nodaļā, KL 11. panta pirmajā daļā ietvertais vienošanās aizliegums ir piemērojams arī uz neformālu sadarbību, ja tās mērķis vērsts uz konkurences mazināšanu un, lai, pierādītu saskaņotu darbību eksistenci nav nepieciešamas, ka konkurenti ir formāli apņēmušies attiecībā uz vienu vai dažiem citiem konkurentiem rīkoties zināmā veidā vai konkurenti ir vienojušies par to turpmāko rīcību tirgū, jo, ja viens konkurents atklāj tā nākotnes nodomus vai rīcību citam, savukārt otrs nav reaģējis noraidoši, tad ir pietiekami, ka konkurents ar savu paziņojumu par plānoto rīcību ir izslēdzis vai vismaz ir būtiski samazinājis neskaidrību par uzvedību, kuru sagaida no tā tirgū.

248 Nav šaubu, ka Lietā vērtētajos iepirkumos Lietas dalībnieki viens otram regulāri atklāj informāciju par plānoto dalību, nosūta komerciāli sensitīvu informāciju, tādējādi tas, ka sarakstē nav konkrētas norādes jeb teksta, ka SIA "Smart Solutions Europe" ir vienojusies ar SIA "Alpha Baltic Media" par to, ka tā nepiedalīsies Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā, neizslēdz vienošanās starp SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" esību, jo vienošanās par dalības nosacījumu saskaņošanu, tostarp šajā iepirkumā ir izsecināma, vērtējot Lietā iegūtās Lietas dalībnieku sarakstes un faktiskās darbības iepirkumos kopsakarā.

249 Attiecīgi KP ieskatā, SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" darbības liecina par vienveidīgu, turpinātu un sistemātisku rīcību, kas, protams, ne vienmēr tiek pilnībā atspoguļota un nostiprināta savstarpējo e-pastu tekstā, turklāt pie faktiem Lietā, ka piemēram, sarakstē par Mārupes Iepirkumu, [AA] aicina [BB] ienākt pēc tam, kad ir saņemti ar iepirkumu saistīti dokumenti (sk. Lēmuma 85. rindkopu) vai sarakstē par Bauskas Iepirkumu, kur [BB] norāda [AA], ka ienāks (sk. Lēmuma 139. rindkopu). Tādējādi šādas sarakstes liecina, ka dalības nosacījumu saskaņošana notikusi arī klātienē un mutvārdos ([BB] arī paskaidrojumos norāda, ka saziņa ar [AA] par Daugavpils Iepirkumu notikusi gan e-pastā, gan mutvārdos, gan telefoniski sazvanoties).

250 Vienlaikus, KP norāda, ka attiecīgi nav pamata no pārkāpuma tvēruma un perioda izslēgt pēdējo iepirkumu, t.i., Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumu, kas izsludināts 2021. gadā, jo visi iepriekš norādītie argumenti apstiprina, ka Lietas dalībnieki vienojas par dalības nosacījumiem, tostarp apmainoties ar informāciju par piedāvājuma cenu pirms piedāvājumu iesniegšanas termiņa beigām attiecīgajā iepirkumā, un rīkojas pretēji KL 11. panta pirmajai daļā noteiktajam vienošanās aizliegumam. Turklāt analoģiska Lietas dalībnieku rīcība, saskaņojot dalības nosacījumus, ir konstatēta arī Ādažu Iepirkumā un Rēzeknes Iepirkumā (sk. Lēmuma 4.3.1, 4.3.2 un 4.3.11. apakšnodaļās). Turklāt, pretēji Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumam, tajos konstatēto darbību saskaņošanu, kas faktiski ir tāda pati kā Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkums, SIA "Smart Solutions Europe" nenoliedz.

251 KP atgādina, ka tas, ka no pierādījumu satura tieši neizriet SIA "Smart Solutions Europe" konkrēta norāde, ka tā atsakās no dalības konkrētā iepirkumā, nebūt nenozīmē, ka nav konstatējams aizliegtas vienošanās pārkāpums Lietā, jo KP kopsakarā vērtē visus Lietā iegūtos pierādījumus, t.sk. gan SIA "Alpha Baltic Media", gan SIA "Smart Solutions Europe" darbības un faktiskās dalības (piedalīšanos/nepiedalīšanos) Lietā minētajos iepirkumos un tieši tās liecina par šo divu Lietas dalībnieku vienoto mērķi un izpratni, kā arī sistemātisku un turpinātu rīcību Lietā analizētās vienošanās īstenošanā.

252 Ņemot vērā minēto visi iepriekš minētie Lietas dalībnieku argumenti par Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumu ir noraidāmi.

253 Par Lietas dalībnieku norādi uz īsāku pārkāpuma periodu un to, ka iespējamais pārkāpums pārtraukts pirms KP ierosinājusi Lietu.

254 SIA "Smart Solutions Europe" norāda, ka tā nepiekrīt, ka pārkāpums ildzis vairāk par gadu, jo tā pārkāpumu pārtrauca pēc savas iniciatīvas pirms Lietas ierosināšanas un pirms procesuālo darbību veikšanas pie SIA "Smart Solutions Europe", tāpēc piemērojams naudas soda samazinājums. SIA "Alpha Baltic Media" norāda, ka tās dalība Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā nesatur aizliegtas vienošanās pazīmes, līdz ar to konstatējams, ka par hronoloģiski pēdējo iepirkumu pēdējā sarakste bijusi 18.12.2020. Attiecīgi iespējamā pārkāpuma periods ir 30.09.2020. līdz 18.12.2020., un tas nepārsniedz trīs mēnešus.

255 Papildus SIA "Alpha Baltic Media" norāda, ka KP izņēma visu Lietas dalībnieku elektronisko saraksti, taču tā nav atradusi un konstatējusi citus faktus par SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" saziņu, kura KP radītu aizdomas par tās darbību atbilstību KL 11. pantam, ne pirms 30.09.2020. ne pēc 18.12.2020., tādējādi KP varēja konstatēt, ka darbības kuras KP ieskatā veido KL 11. panta pārkāpuma sastāva pazīmes, ir pārtrauktas nepilnu gadu pirms Lietas ierosināšanas un tas ir pamats naudas soda samazinājumam.

256 KP norāda, ka prioritāri vienota un turpināta pārkāpuma jēdziens konkurences tiesībās tiek vērtēts naudas soda aprēķinu kontekstā. Vienlaikus, tostarp ievērojot nacionālo konkurences tiesību piemērošanas procesuālo regulējumu, lai konstatētu vienota un turpināta pārkāpuma esamību, nozīme ir tam, vai attiecībā uz konkrētiem Lietas dalībniekiem attiecināmās darbības ir vienotas savā raksturā un mērķī, ar kādu šīs darbības ir veiktas.

257 Attiecīgi KP Lietā ir vērtējusi Lietas dalībnieku starpā notikušās komunikācijas un informācijas apmaiņas mērķi, kā arī tās patieso saturu, un tādējādi nonāca pie secinājuma, ka Lietas dalībnieki ilgstošā laika periodā veica konkurenci ierobežojošas un imitējošas darbības, kuru mērķis bija savstarpējās konkurences izslēgšana. Turklāt Lietas dalībnieki ilgstošā laika periodā ir vienojušies par dalības nosacījumiem Lietā vērtētajos iepirkumos un nav pamata apšaubīt vienota un turpināta pārkāpuma esību. Tādējādi, ņemot vērā visu iepriekš minēto, KP norāda, ka tā ir izvērtējusi pārkāpuma juridisko kvalifikāciju, raksturu, ilgumu, smagumu un Lietas dalībnieku lomu.

258 Papildus KP uzsver, ka Lietas dalībnieku iesniegtais viedoklis par Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumu ir atšķirīgs no KP novērtējuma. KP novērtējums un secinājumi izriet no Lietas faktiskajiem apstākļiem un pierādījumiem Lietā, t.sk. no Lietas dalībnieku komunikācijas un informācijas apmaiņas patiesā satura, un no Lietas dalībnieku darbību izvērtējuma, kas ietverts Lēmuma VI nodaļā, un pretēji Lietas dalībnieku viedoklim, KP arī šajā iepirkumā secināja, ka Lietas dalībnieku darbības ir aizliegtas saskaņā ar KL 11. panta pirmajā daļā noteikto.

259 Ievērojot to, ka no Lietas dalībnieku viedokļos norādītajiem argumentiem neizriet tādi argumenti (t.sk., nav iesniegti nekādi pierādījumi), kas viennozīmīgi un nepārprotami liecinātu par Lietā konstatētā pārkāpuma pārtraukšanas termiņu, kas norādītu uz pārkāpuma izbeigšanu atšķirīgi no Lietā konstatētā (ātrāk). Attiecīgi šis Lietas dalībnieku arguments noraidāms kā nepamatots, jo, KP ieskatā, Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkums ir vienota un turpināta pārkāpuma sastāvā (viens no Lietā analizētajiem 11 iepirkumiem) un tādējādi nav tiesiska pamata šajā iepirkumā veiktās Lietas dalībnieku darbības vērtēt pretēji jau KP Lietā konstatētajam– kā tādas, kas nesatur aizliegtas vienošanās sastāva pazīmes, kā arī KP attiecīgi nav pamata samazināt termiņu un naudas sodu.

260 Par Lietas dalībnieku norādi, ka to apgrozījums attiecīgajā tirgū ir mazāks par 10% un tas ir pamats naudas soda samazinājumam.

261 SIA "Smart Solutions Europe" norāda, ka tā nav veikusi nevienu darījumu lietā vērtētās svētku noformēšanas, tostarp ar dekoru piegādes, uzstādīšanas un demontāžas iepirkumu jomā un apgrozījums tirgū, kurā ir noticis iespējamais pārkāpums, ir 0 %, t. i., mazāks par 10 % no SIA "Smart Solutions Europe" pēdējā noslēgtā finanšu gada neto apgrozījuma.

262 SIA "Alpha Baltic Media" norāda, ka tās ieņēmumi 2020. gadā, kas uz viedokļa iesniegšanas brīdi bija pēdējais apstiprinātais finanšu gada neto apgrozījums, Lietā vērtētajā jomā bija 46 000 euro, bet 2021. gadā 787,23 euro un situācijā, kad 2021. gada apgrozījums nav mazāks par 2021. gada apgrozījumu, ienākumi nepārsniedz 10 %.

263 Senāts 29.04.2011. spriedumā156 ir norādījis, ka aizliegtas vienošanās lietās konkrētā tirgus noteikšanai ir nozīme, lai noteiktu, vai un kāda pastāv tirgū konkurence. Šajā gadījumā ir pietiekami Lietas ietvaros konstatēt, ka Lietas dalībnieki SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" ir atzīstami par konkurentiem. KP paskaidro, ka šajā Lietā tirgu atsevišķi nedefinē un, pamatojoties uz Lietā vērtēto iepirkumu jomu, KP uzsver, ka tā nevērtē Lietas dalībnieku darbību reklāmas tirgū, bet gan darbību iepirkumos par svētku noformēšanu, tostarp ar dekoru piegādi, uzstādīšanu un demontāžu.

264 KP, pirmkārt, norāda, ka nav pamata ņemt vērā apgrozījumu tirgū tikai par Ziemassvētku rotājumiem un tas vērtējams plašāk, ietverot gan dekoru piegādi, uzstādīšanu un demontāžu neatkarīgi no svētku tematikas un pasūtītāja, jo arī dekoru piegāde citā tematikā (citos svētkos) jebkuram citam pasūtītājam, paredz potenciālu, faktisku ieņēmumu gūšanu, kas būtu ieskaitāma apgrozījumā, kas veido kopējo konkrēto tirgus apgrozījumu. Otrkārt, būtiski uzsvērt, ka tirgus dalībnieku vienošanās iepirkumu ietvaros var izpausties kā vienošanās par nepiedalīšanos, neiesniedzot piedāvājumu, kādos konkrētos iepirkumos, un tādējādi apgrozījums tirgū vispār neveidosies. Taču darbība, kad viens konkurents nosūta savu piedāvājumu otram, var būt balstīta starp šiem konkurentiem, savstarpēji panāktajā vienošanās tieši par to, ka iepirkumā piedāvājumu iesniedz tikai viens no tirgus dalībniekiem, un attiecīgi arī šāda rīcība vērtējama kā vienošanās par dalības nosacījumiem (piedalīšanas / nepiedalīšanās), un tās saskaņošana, kas atbilstoši KL 11. panta pirmajā daļā noteiktajam, ir aizliegta.

265 Papildus norādāms, ka tiesu praksē157 ir atzīts, ka nacionālais tiesiskais regulējums pilnībā neizslēdz ar pārkāpumu saistītā apgrozījuma ņemšanu vērā soda noteikšanā, taču EK praksē izmantotā soda noteikšanas bāze (pārkāpumā iesaistītais apgrozījums) Latvijā nevar būt par pamatu sākotnējā soda noteikšanai, vienlaikus noteiktos gadījumos tas var kalpot par pamatu sākotnēji noteiktā soda samazināšanai. Normatīvais regulējums ļauj iestādei apsvērt, vai konkrētajā gadījumā neveidojas acīmredzama nesamērība starp pārkāpumu un piemērojamo sodu.

266 Ievērojot Lietā konstatēto dalības nosacījumu saskaņošanu, kas ietver arī atturēšanos no dalības konkrētā iepirkumā jeb nepiedalīšanos ar aizsega piedāvājumiem, izslēdzot savstarpējo konkurenci, KP nesaskata iespēju samazināt piemērojamo naudas sodu. Šajā konkurences tiesību pārkāpuma gadījumā naudas soda aprēķināšana, ievērojot apgrozījuma daļu, kas saistāma ar konkrēto tirgu, būtu neadekvāta, jo ne vienmēr pretendenta prettiesiskās darbības rezultējas ar ieņēmumiem katrā konkursā158. Turklāt KP konstatē, ka konkrētajā gadījumā neveidojas arī acīmredzama nesamērība starp pārkāpumu un piemērojamo naudas sodu.

267 Tādejādi KP Lietas dalībnieku viedokļos izteiktos lūgumus attiecībā uz naudas soda samazinājumu noraida kā nepamatotus.

VIII ATBILDĪBA

8.1. Naudas soda piemērošanas vispārīgais pamats

268 Ņemot vērā Lietas izpētes laikā konstatētos faktus un iegūtos pierādījumus, kuru izvērtējums sniegts šajā Lēmumā, KP secina, ka SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" darbībās Daugavpils Iepirkumā, Jēkabpils Iepirkumā, Ozolnieku Iepirkumā Mārupes Iepirkumā, Bauskas Iepirkumā, kā arī Ādažu Iepirkumā, Rēzeknes Iepirkumā, Olaines Iepirkumā, Daugavpils rotājumu uzstādīšanas Iepirkumā, Daugavpils LED Iepirkumā un Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumā atbilst KL 11. panta pirmajā daļā noteiktā aizlieguma pārkāpuma tiesiskajam sastāvam.

269 Pārkāpums izpaudies kā saskaņotu piedāvājumu iesniegšana iepirkumā, komerciāli sensitīvas informācijas apmaiņa, tostarp par cenu, dalības noteikumu saskaņošana, piedaloties iepirkumos, t.sk. tādu dalības noteikumu izpaušana konkurentam, kas būtiski samazina konkurenci dalībai iepirkumā, kā arī piedāvājumu sagatavošana konkurentu vietā kopumā 11 iepirkumos.

270 KL 12. panta pirmā daļa nosaka: "Ja Konkurences padome konstatē tirgus dalībnieku darbībās šā likuma 11. panta pirmās daļas pārkāpumu, tā pieņem lēmumu par pārkāpuma konstatēšanu, tiesiskā pienākuma un naudas soda uzlikšanu".

271 Lēmuma pieņemšana un pārkāpēju sodīšana nepieciešama, lai atturētu pārkāpēju un citus tirgus dalībniekus no KL pārkāpuma izdarīšanas. Saskaņā ar taisnīguma principu par katru izdarīto pārkāpumu pārkāpējam jāpiemēro samērīgs sods. Administratīvā akta izdošana un pārkāpēju sodīšana ir nepieciešama, lai atturētu citus tirgus dalībniekus no KL pārkāpuma izdarīšanas. Turklāt EST ir norādījusi, ka rīcības brīvība naudas sodu noteikšanā ir vērsta uz to, lai mudinātu tirgus dalībnieku rīkoties, ievērojot konkurences tiesību normas159.

272 Lietā konstatētais pārkāpums aptver aizliegtu vienošanos (saskaņotas darbības) starp tirgus dalībniekiem, kas ir konkurenti, un ir vērtējams kā horizontālā karteļa vienošanās, tādēļ saskaņā ar KL 12. panta otro un trešo daļu KP ir tiesīga uzlikt konkurentiem naudas sodu līdz 10 % apmēram no to pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma katram, bet ne mazāk kā 700 euro katram. Lai noteiktu naudas soda apmēru, KP vērtē pārkāpumu atbilstoši Ministru kabineta 29.03.2016. noteikumiem Nr. 179 "Kārtība, kādā nosakāms naudas sods par Konkurences likuma 11. panta pirmajā daļā, 13. un 14.1 pantā Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likuma 5., 6., 7. un 8. pantā paredzētajiem pārkāpumiem" (turpmāk – Noteikumi Nr. 179) (šeit un turpmāk redakcijā, kas bija spēkā līdz 25.08.2022.160) kopsakarā ar Administratīvā procesa likuma 66. panta pirmajā daļā noteiktajiem lēmuma satura noteikšanas pamatprincipiem.

273 Noteikumu Nr. 179 3. punktā ir noteikts, ka naudas sodu aprēķina procentos no tirgus dalībnieka pēdējā noslēgtā pārskata (finanšu) gada neto apgrozījuma pirms pārkāpuma konstatēšanas dienas. Saskaņā ar KP rīcībā esošo informāciju Lietas dalībnieku neto apgrozījums saskaņā ar peļņas vai zaudējumu aprēķinu 2021. gadā ir:

1) SIA "Smart Solutions Europe" 34 770 euro;

2) SIA "Alpha Baltic Media" 981 406 euro.

8.2. Pārkāpuma smagums

274 Saskaņā ar Noteikumu Nr. 179 12. punktu, nosakot naudas soda apmēru, ņem vērā pārkāpuma smagumu un ilgumu.

275 Saskaņā ar Noteikumu Nr. 179 13. punktu, nosakot pārkāpuma smaguma pakāpi, ņem vērā:

276 (a) pārkāpumu veidu. Ņemot vērā, ka Lietas dalībnieki ir neatkarīgi tirgus dalībnieki, kuri šīs Lietas ietvaros uzskatāmi arī par konkurentiem, tad šajā Lēmumā aprakstītās Lietas dalībnieku darbības vērtējamas kā horizontāla karteļa vienošanās. Saskaņā ar Noteikumu Nr. 179 14. punktu horizontālās karteļu vienošanās uzskata par sevišķi smagu pārkāpumu. Ņemot vērā minēto un saskaņā ar Noteikumu Nr. 179 17.4. apakšpunktu, par izdarīto pārkāpumu naudas soda apmērs var būt no 1,5 līdz 7 % no pēdējā pārskata gada neto apgrozījuma;

277 (b) pārkāpuma radītās vai iespējamās sekas. Pārkāpuma sekas ir tādas, ka pasūtītājs no Lietas dalībniekiem nav saņēmis patiesi konkurējošus, bet gan iepriekš saskaņotus piedāvājumus, kā arī ar komerciāli sensitīvas informācijas apmaiņu ir mazināta konkurence konkurentu starpā. Patiesas konkurences rezultātā piedāvājuma saturs (t.sk. cenas) varēja būt atšķirīgs. Atsevišķos gadījumos161 konstatējams arī tiešā veidā iepirkuma sadārdzinājums, jo, atsaucot lētāko piedāvājumu, uzvar nākamais dārgākais, t.i., otra aizliegtās vienošanās dalībnieka piedāvājums;

278 (c) katra iesaistītā tirgus dalībnieka lomu pārkāpumā. Saskaņā ar Noteikumu Nr. 179 15. punktu un tā apakšpunktiem, izvērtējot katra pārkāpumā iesaistītā tirgus dalībnieka lomu, ņem vērā, vai pastāv vismaz viens no šādiem nosacījumiem: tirgus dalībnieks bijis pārkāpuma iniciators; pārkāpumā tirgus dalībniekiem bijusi aktīva vai pasīva loma. Izvērtējot lietā iegūto informāciju, KP konstatē, ka objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams konstatēt, kurš Lietas dalībnieks ir pārkāpuma iniciators, vienlaikus Lietas dalībnieku loma pārkāpumā vērtējama kā aktīva, jo minētie tirgus dalībnieki ir apmainījušies ar informāciju par cenu, saskaņojuši dalības noteikumus iepirkumos un iesnieguši iepirkumā saskaņotus piedāvājumus.

279 Izvērtējot pārkāpuma smagumu (t.sk., tā konkrēto izpausmi – aizliegto vienošanos, kuras ietvaros konkurence iepirkumos tika imitēta), pārkāpuma sekas (t.sk., iepirkumu skaitu, kuros Lietas dalībnieki iesniedza piedāvājumus, īstenojot vienošanos), Lietas dalībnieku lomu pārkāpumā (lietā iegūtā informācija liecina, ka nav iespējams konstatēt, kurš Lietas dalībnieks ir pārkāpuma iniciators, vienlaikus Lietas dalībnieku loma pārkāpumā vērtējama kā aktīva, jo minētie tirgus dalībnieki ir iesnieguši piedāvājumus tajos iepirkumos, kuros to dalība bija ar otru saskaņota), Lietas dalībniekiem SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" par pārkāpuma smagumu ir nosakāms 3 % naudas sods apmērā no tirgus dalībnieka iepriekšējā finanšu gada neto apgrozījuma.

8.3. Pārkāpuma ilgums

280 Saskaņā ar Noteikumu Nr. 179 18.1., 18.2. un 18.3. apakšpunktu, ja pārkāpuma ilgums nepārsniedz gadu, saskaņā ar šo noteikumu 17. punktu noteikto naudas soda apmēru nepalielina, ja pārkāpums ilgst vairāk par gadu, bet nepārsniedz piecus gadus, naudas soda palielinājums nosakāms līdz 0,5 %, bet, ja pārkāpums ilgst vairāk par pieciem gadiem, naudas soda palielinājums nosakāms no 0,5 līdz 1 %.

281 Nosakot pārkāpuma ilgumu, vērtējams, vai Lietas dalībnieku veiktās aizliegtās darbības konkrētajā iepirkumā uzskatāmas par atsevišķu pārkāpumu vai vienotu pārkāpumu, kuru veido turpināta rīcība.

282 Lietā iegūtā informācija liecina, ka SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" pārkāpuma ilgst vismaz kopš 30.09.2020. Vērtējot pārkāpuma sākuma brīdi, KP ņem vērā to, ka Lietas dalībnieku dalība pārkāpumā ir konstatējama no pirmās e-pasta sarakstes par Ādažu Iepirkumu.

283 Attiecīgi pārkāpums ilgst vairāk par gadu, bet nepārsniedz piecus gadus. KP norāda, ka gadījumā, ja arī pastāvētu bažas par iespējamu pārrāvumu laika periodā no Bauskas Iepirkuma līdz Daugavpils Vienības laukuma noformējuma Iepirkumam, tad tas neietekmētu Lietā vērtētā vienotā un turpinātā pārkāpuma esību. Parasti vairākus gadus ilgstoša pārkāpuma kontekstā tas, ka ir pierādīts, ka nolīgums ir ticis piemērots dažādos laikposmos, kas var būt atdalīti ar garākiem vai īsākiem intervāliem, neietekmē nolīguma esamību kā tādu. Tā tas ir ar nosacījumu, ka dažādajām pārkāpumā ietilpstošajām darbībām ir viens mērķis un tās ietilpst vienotā un turpinātā pārkāpumā162.

284 Ņemot vērā, ka SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" KL 11. panta pirmās daļas pārkāpums ildzis vairāk par gadu, bet nepārsniedz divus gadus, naudas sods Lietā vērtētājos apstākļos būtu palielināms 0,1 % apmērā no pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma.

8.4. Atbildību pastiprinošie / mīkstinošie apstākļi

285 Saskaņā ar Noteikumu Nr. 179 20.1. punktu KP kopējo naudas soda apmēru var palielināt, ja pastāv atbildību pastiprinoši apstākļi. Savukārt saskaņā ar Noteikumu Nr. 179 22.1. punktu KP kopējo naudas soda apmēru var samazināt, ja pastāv atbildību mīkstinoši apstākļi. Vienlaicīgi Noteikumu Nr. 179 22. punkts neizslēdz iespēju konstatēt citus atbildību mīkstinošus apstākļus.

286 KP nav informācijas, ka kāda no tirgus dalībnieku apgrozījums tirgū, kurā noticis pārkāpums, ir mazāks par 10 % no šī tirgus dalībnieka pēdējā noslēgtā finanšu gada neto apgrozījuma. Līdz ar to nav pamata samazināt naudas sodu atbilstoši Noteikumu Nr. 179 22.2. apakšpunktam. Papildus argumentācija par Lietas dalībnieku viedokļos norādīto Noteikumu Nr. 179 22.2. apakšpunkta piemērošanu atspoguļota Lēmumā jau iepriekš (sk. Lēmuma 260. līdz.267 rindkopai).

287 Papildus SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" norāda, ka tās pēc savas iniciatīvas izbeigušas pārkāpumu nepilnu gadu pirms Lietas ierosināšanas. KP norāda, ka Lietā nav iegūti pierādījumi, kas apstiprinātu Lietas dalībnieku minēto (Lēmuma 8.3. sadaļa).

288 Vienlaikus KP konstatē, ka atbilstoši Noteikumu Nr. 179 22.1.3. apakšpunktam kā atbildību mīkstinošs apstāklis ir SIA "Smart Solutions Europe" un SIA "Alpha Baltic Media" sadarbība ar KP, izpētes gaitā sniedzot informāciju par pārkāpuma izdarīšanas apstākļiem, kas Lietas virzībā ir vērtējama kā būtiska.

289 SIA "Smart Solutions Europe" atbilstoši termiņam, par kuru SIA "Smart Solutions Europe" informēja KP procesuālo darbību laikā, 13.12.2021. iesniedza pieteikumu par naudas soda samazinājumu un būtisku pierādījumu, kas apliecina saskaņotas darbības piedāvājuma sagatavošanā (*) Iepirkumā, un pirmā iesniedza papildu informāciju un pierādījumus par saskaņotām darbībām (*) Iepirkumā.

290 SIA "Alpha Baltic Media" atbilstoši termiņam, par kuru KP un SIA "Alpha Baltic Media" vienojās KP 06.12.2021. veikto procesuālo darbību laikā, 17.12.2021. iesniedza pieteikumu par naudas soda samazinājumu un būtisku pierādījumu, kas apliecina saskaņotas darbības piedāvājuma sagatavošanā (*) Iepirkumā, papildus sniedzot informāciju arī par (*) iepirkumu.

291 Saskaņā ar KL 12.1 panta otrās daļas 3. punktu KP samazina naudas sodu par karteļa vienošanās aizlieguma pārkāpumu, ja tirgus dalībnieks iesniedz pierādījumus un citas ar karteļa vienošanās aizlieguma pārkāpumu saistītas ziņas, kas būtiski papildina KP rīcībā esošos pierādījumus un ziņas.

292 Atbilstoši Noteikumu Nr. 179 32. punktam karteļa dalībnieks, kurš nevar pretendēt uz atbrīvojumu no naudas soda, var iesniegt pieteikumu par naudas soda samazinājumu. Naudas sodu samazina, ja pieteikuma iesniedzējs atbilst šo noteikumu 30.3.1., 30.3.3., 30.3.4. un 30.3.5. apakšpunktā minētajā prasībām, iesniedz pierādījumus un citas ar karteļa vienošanās aizlieguma pārkāpumu saistītās ziņas, kas būtiski papildina KP rīcībā esošos pierādījumus un ziņas, un pieteikumam par naudas soda samazinājumu pievienotais rakstiskais apliecinājums atbilst šo noteikumu 33. punktā minētajām prasībām. Saskaņā ar Noteikumu Nr. 179 32.1. apakšpunktu karteļa dalībniekam, kurš pirmais iesniedzis pieteikumu par naudas soda samazinājumu, naudas sodu samazina 30-50 % apmērā. Savukārt saskaņā ar Noteikumu Nr. 179 32.2. apakšpunktu karteļa dalībniekam, kurš nākamais iesniedzis pieteikumu par naudas soda samazinājumu, naudas sodu samazina 20-30 % apmērā. Noteikumu Nr. 179 30.3.1. apakšpunkts paredz, ka pieteikuma iesniedzējs pirms pieteikuma iesniegšanas nav iznīcinājis, viltojis vai noslēpis ar karteli saistītus pierādījumus.

293 Ņemot vērā šajā Lietā konstatētos faktus, kas plašāk aprakstīti Lēmuma VI nodaļā, un it īpaši to, ka Lietas dalībnieki nav snieguši pilnīgu informāciju Iecietības programmas ietvaros, t.i., Iecietības programmas ietvaros nav sniegta visa informācija par karteļa vienošanās aizlieguma pārkāpumu, kas ļauj secināt, ka Lietas dalībnieki nevar pretendēt uz naudas soda samazinājumu, pamatojoties uz Noteikumu Nr. 179 32. punktu un 30.3.1. apakšpunktu, Lietas dalībnieku sadarbību nevar atzīt par pilnīgu un patiesu. 163

294 Arī EST praksē attiecībā uz EK pilnvarām samazināt naudas sodu atbilstoši savai iecietības programmai atzīts, ka naudas soda samazināšana uzņēmumu, kas ir piedalījušies Eiropas Savienības konkurences tiesību normu pārkāpumos, sadarbības gadījumā ir attaisnojama tikai tad, ja šāda sadarbība atvieglo Komisijas uzdevumu, kura mērķis ir pārkāpuma esības konstatēšana un vajadzības gadījumā tā izbeigšana, kamēr uzņēmuma rīcībai ir arī jāliecina par patiesu sadarbību.164 Līdz ar to KP neuzskata par pamatotu noteikt naudas soda samazinājumu ne SIA "Alpha Baltic Media", ne SIA "Smart Solutions Europe".

295 Vienlaikus KP uzskata, ka izrādītā iniciatīva, sniedzot būtisku informāciju un pierādījumus, kas veicina KL 11. panta pirmajā daļā noteiktā aizlieguma pārkāpuma konstatēšanu ir vērtējama kā SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" atbildību mīkstinošs apstāklis atbilstoši Noteikumu Nr. 179 22.1. apakšpunktam.

8.5. Kopējais naudas soda aprēķins

296 Saskaņā ar Noteikumu Nr. 179 16. punktu kopējo naudas soda apmēru par vienu pārkāpumu aprēķina, summējot saskaņā ar šo noteikumu 18. un 19. punktu noteiktos naudas sodus.

297 Kopējais naudas soda apmērs Lietas dalībniekiem nosakāms šādā apmērā:

Lietas dalībnieks

Naudas soda apmērs par pārkāpuma smagumu (%)

Naudas soda apmērs par pārkāpuma ilgumu (%)

Naudas soda apmērs ievērojot pārkāpuma smagumu un ilgumu (%)

Samazinājums vai palielinājums (%)

Naudas soda apmērs (%)

Galīgais sods (EUR)

SIA "Smart Solutions Europe"

3

0,1

3,1

-10

1077,87

970

SIA "Alpha Baltic Media"

3

0,1

3,1

-10

30 423,57

27 381

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8. panta pirmās daļas 3. punktu, 11. panta pirmo daļu, 12. panta pirmo, trešo un sesto daļu, Administratīvā procesa likuma 8., 13., 14.1 pantu un 66. panta pirmo daļu, kā arī Ministru kabineta 29.03.2016. noteikumu Nr. 179 "Kārtība, kādā nosakāms naudas sods par Konkurences likuma 11.panta pirmajā daļā, 13. un 14.1 pantā Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likuma 5., 6., 7. un 8.pantā paredzētajiem pārkāpumiem" 3., 12., 13., 14., 15., 16. punktu, 17.4. 18.2. un 22.1. apakšpunktu, Konkurences padome

nolēma:

1. Konstatēt Konkurences likuma 11. panta pirmajā daļā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" darbībās un:

a) uzlikt SIA "Smart Solutions Europe" naudas sodu 970 euro (deviņi simti septiņdesmit euro) apmērā;

b) uzlikt SIA "Alpha Baltic Media"naudas sodu 27 381 euro (divdesmit septiņi tūkstoši trīs simti astoņdesmit viens euro) apmērā.

2. Uzlikt par pienākumu SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" naudas sodu 45 dienu laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas ieskaitīt valsts budžetā (Valsts kasē, reģ. Nr.90000050138, kontā LV78TRELI1060001019900, kods TRELLV22), norādot lēmuma par naudas soda uzlikšanu numuru un datumu, un 10 dienu laikā pēc naudas soda samaksas paziņot par to Konkurences padomei.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.


(*) – ierobežotas pieejamības informācija

1 Informācija pieejama https://www.eis.gov.lv/EKEIS/Supplier/Procurement/47030.

2 Iepriekšējais nosaukums SIA "SMART MEDIA".

3 KP 25.11.2021. lēmuma protokola Nr. 70 izraksts.

4 Sk. https://info.ur.gov.lv/#/data-search

5 Sk. https://www.firmas.lv

6 Sk. https://www.eis.gov.lv/EKEIS/Supplier/

7 Plašāka informācija par Daugavpils Iepirkumu un pretendentiem norādīta Lēmuma 89. rindkopā.

8 Papildu izpētes ietvaros noskaidrots, ka SIA "Smart Solutions Europe" 2020. gadā ir piedalījusies Daugavpils pilsētas domes mazajos iepirkumos, tostarp 04.11.2020. izsludināja iepirkumu "Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020. gadā un demontāžas darbi 2021. gadā", identifikācijas Nr. DPD 2020/166, kurā piedāvājumus iesniedza trīs pretendenti – SIA "Smart Solutions Europe", SIA "DEREX" un SIA "Empower". Veicot piedāvājumos iekļautās dokumentācijas izvērtēšanu, redzams, ka SIA "Smart Solutions Europe" sagatavotājs ir "[lietotājs]".

9 Saskaņā ar Nolikuma 32. punktu piedāvājumā jāiekļauj pieteikums atbilstoši ar nolikuma 3. pielikumā pievienoto veidlapu.

10 Saskaņā ar Nolikuma 32. punktu piedāvājumā jāiekļauj finanšu piedāvājums atbilstoši nolikuma 5. pielikumā norādītajai finanšu piedāvājum formai, kuras pielikumā pievienojama tāme.

11 SIA "Alpha Baltic Media" 1. daļā iesniegtais Apliecinājums, ka SIA "Alpha Baltic Media" iepazinies ar nolikumā iekļauto līguma projektu "ABM_apliecinajums", ir identisks tam, ko tā iesniegusi arī 2. daļā. Tāpat SIA "Smart Solutions Europe" 1. daļā iesniegtais Apliecinājums, ka SIA "Smart Solutions Europe" iepazinies ar nolikumā iekļauto līguma projektu "apliecinajums_SSE", ir identisks tam, ko tā iesniegusi arī 2. daļā.

12 Apliecinājumu tekstā konstatētās identiskās kļūdas - tekstā divas reizes atkārtojās vārds "ka" teksta otrajā rindā un lietotas neatbilstošas pieturzīmes starp vārdiem "nosacījumiem" "un termiņiem" apliecinājuma teksta piektās rindas beigās.

13 SIA "Alpha Baltic Media" finanšu piedāvājums "Fin_pied_1dala" un SIA "Smart Solutions Europe" finanšu piedāvājums "Fin_pied_1dala".

14 Plašāk skatīt 06.12.2021. protokolu Par KL 9. panta piektās daļas 4. punktā paredzēto procesuālo darbību veikšanu.

15 KP un [AA] Sarunu protokola audioieraksta laiks no 00.03.15 līdz 00.03.34.

16 Turpat no 00.03.35 līdz 00.03.41.

17 KP un [AA] Sarunu protokola audioieraksta laiks no 00.04.30 līdz 00.04.40.

18 Turpat no 00.05.25 līdz 00.05.47.

19 Turpat no 00.06.40 līdz 00.08.00.

20 KP un [BB] Sarunu protokola audioieraksta laiks no 00.02.48 līdz 00.05.39.

21 Turpat. Par konkrēto jautājumu no 00.03.55.

22 KP un [BB] Sarunu protokola audioieraksta laiks no 00.06.36 līdz 00.07.43.

23 Plašāk skatīt KP un [BB] Sarunu protokola audioieraksta laiks no 00.02.48 līdz 00.05.39. Par konkrēto jautājumu no 00.05.27.

24 KP un [BB] Sarunu protokola audioieraksta laiks no 00.06.36 līdz 00.07.43. Par konkrēto jautājumu no 00.08.27.

25 Turpat no 7.47 līdz 10.34. Par konkrēto jautājumu no 00.09.22.

26 Turpat no 00.07.47 līdz 00.10.34. Par konkrēto jautājumu no 00.09.33.

27 Turpat no 00.07.47 līdz 00.10.34. Par konkrēto jautājumu no 00.09.44.

28 Turpat no 00.07.47 līdz 00.10.34 minūtei.

29 KP un [BB] Sarunu protokola audioieraksta laiks no 00.15.32 līdz 00.17.13. Par konkrēto jautājumu no 00.16.57.

30 Plašāk skatīt KP un [BB] Sarunu protokola audioieraksta laiks no 00.17.13 līdz 00.19.36.

31 KP un [BB] Sarunu protokola audioieraksta laiks no 00.17.13 līdz 00.19.36. Par konkrēto jautājumu 00.18.55 līdz 00.19.35.

32 Turpat no 00.20.27.

33 Turpat no 00.22.48.

34 Turpat 00.23.52 līdz 00.24.33.

35 Turpat no 00.24.34 līdz 00.25.39.

36 Informācija pieejama https://www.eis.gov.lv/EKEIS/Supplier/Procurement/46533.

37 Informācija pieejama https://www.eis.gov.lv/EKEIS/Supplier/Procurement/46834.

38 Informācija pieejama https://www.eis.gov.lv/EKEIS/Supplier/Procurement/49020.

39 Informācija pieejama https://www.eis.gov.lv/EKEIS/Supplier/Procurement/46840.

40 Informācija pieejama https://www.eis.gov.lv/EKEIS/Supplier/Procurement/47348.

41 Informācija pieejama https://www.eis.gov.lv/EKEIS/Supplier/Procurement/47036.

42 Informācija pieejama https://www.eis.gov.lv/EKEIS/Supplier/Procurement/45647.

43 Turpmāk tekstā [AA] [..]

44 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 27.10.2020. plkst. 11.47 [AA] nosūtīto e-pastu "FW: Jēkabpils".

45 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [AA] 30.09.2020. plkst. 16.31 [BB] nosūtīto e-pastu "FW: Ziemassvētku noformējums Ādažu novadā".

46 Ādažu Iepirkuma nolikums un citi iepirkuma dokumentācijā iekļaujamie dokumenti ir publiski pieejami arī EIS sistēmā https://www.eis.gov.lv/EKEIS/Supplier/Procurement/45647.

47 Turpmāk tekstā [BB] [..]

48 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 12.10.2020. plkst. 21.36 [AA] nosūtīto e-pastu "Finanšu piedāvājums".

49 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 19.10.2020. plkst. 16.57 [AA] nosūtīto e-pastu "Rezekne".

50 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 19.10.2020. plkst. 16.57 [AA] nosūtīto e-pastu "Rezekne".

51 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 19.10.2020. plkst. 17.16 [AA] nosūtīto e-pastu "FW Rezekne".

52 Noraidīts, kā pamatojumu norādot: "nav saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums, kurš noteikts, ņemot vērā cenu".

53 Noraidīts, kā pamatojumu norādot: "nav saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums, kurš noteikts, ņemot vērā cenu".

54 (*)

55 Jēkabpils Iepirkuma nolikums un tehniskā specifikācija ir publiski pieejami arī EIS sistēmā https://www.eis.gov.lv/EKEIS/Supplier/Procurement/46533.

56 (*)

57 (*)

58 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 26.10.2020. plkst. 17.09 [AA]nosūtīto e-pastu "Jēkabpils".

59 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 27.10.2020. plkst. 11.14 [AA] nosūtīto e-pastu "RE: Jēkabpils".

60 (*)

61 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 27.10.2020. plkst. 11.47 [AA] nosūtīto e-pastu "FW: Jēkabpils".

62 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [AA] 27.10.2020. plkst. 11.56 [BB] nosūtīto e-pastu "RE: Jēkabpils".

63 1. daļā "Uz apgaismojuma balstiem, kokiem eksponējamo dekoru noma, piegāde, montāža, demontāža" izmaksas kopā 17 560,00 euro un kopā ar PVN 21 247,60 euro; 2. daļā "Brīvi stāvošu dekoru grupu noma, piegāde, montāža, demontāža" 37 466 euro un kopā ar PVS 45 333,86 euro; 3. daļā "Ziemassvētku centrālās egles noma, montāža, demontāža Vecpilsētas laukumā" norādītā summa 12 290 euro.

64 (*)

65 SIA "Smart Solutions Europe" iepriekšējais nosaukums SIA "SMART MEDIA".

66 Olaines Iepirkuma nolikums un citi iepirkuma dokumentācijā iekļaujamie dokumenti ir publiski pieejami arī EIS sistēmā https://www.eis.gov.lv/EKEIS/Supplier/Procurement/46840.

67 SIA "Smart Solutions Europe" iepriekšējais nosaukums SIA "SMART MEDIA".

68 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 05.11.2020. plkst. 17.24 [AA] nosūtīto e-pastu "Ozolnieki".

69 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [AA] 05.11.2020. plkst. 17.26 [BB] nosūtīto e-pastu "RE: Ozolnieki".

70 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 05.11.2020. plkst. 17.36 [AA] nosūtīto e-pastu "RE: Ozolnieki".

71 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [AA] 05.11.2020. plkst. 17.39 [BB] nosūtīto e-pastu "RE: Ozolnieki".

72 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 06.11.2020. plkst. 15.21 [AA] nosūtīto e-pastu "Ozolnieki".

73 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 06.11.2020. plkst. 16.21 [AA] nosūtīto e-pastu "RE: Ozolnieki abm".

74 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 06.11.2020. plkst. 17.25 [AA] nosūtīto e-pastu "FW: Ozolnieki abm".

75 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 06.11.2020. plkst. 17.25 [AA] nosūtīto e-pastu "FW: Ozolnieki abm".

76 norādītās šādas izmaksas katrā dāļā par 30 apgaismes staba dekoriem – 12028,19 euro, par 23 apgaismes staba dekoriem – 9293,10 euro, par 10 apgaismes staba dekoriem – 2922,35 euro un par 7 apgaismes staba dekoriem – 1684,19 euro).

77 kopējais aprēķins SIA "Alpha Baltic Media" 36 029,18 euro ir iegūta no cenas ar atlaidi (F kollona) +80 %.

78 SIA "Smart Solutions Europe" iepriekšējais nosaukums SIA "SMART MEDIA".

79 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 02.11.2020. plkst. 10.57 [AA] nosūtīto e-pastu "Gaismas dekoru piegāde – Mārupe".

80 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 10.11.2020. plkst. 17.19 [AA] nosūtīto e-pastu "Mārupe".

81 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [AA] 26.10.2020. plkst. 13.59 [BB] nosūtīto e-pastu "FW: Apliecinājumi Daugavpilij rotājumi".

82 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 26.10.2020. plkst. 14.21 [AA] nosūtīto e-pastu "RE: Apliecinājumi Daugavpilij rotājumi".

83 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 26.10.2020. plkst. 14.40 [AA] nosūtīto e-pastu "Re: Apliecinājumi Daugavpilij rotājumi".

84 (*)

85 (*)

86 (*)

87 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 15.11.2020 plkst. 1.08 [AA] nosūtīto e-pastu "Dpils vides rotājumi ABM"

88 (*)

89 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 15.11.2020 plkst. 17.48 [AA] nosūtīto e-pastu "RE: Dpils vides rotājumi ABM".

90 Dokumentā 4_piel_Tehn_apr_1d.doc norādīts atšķirīgs tehniskā piedāvājuma parakstītājs.

91 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [AA] 15.11.2020 plkst. 10.15 [BB] nosūtīto e-pastu "ABM Daugavpils .Šķiet viss ir?".

92 (*)

93 (*)

94 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 15.11.2020 plkst. 1.09 [AA] nosūtīto e-pastu "Dpils Vides rotājumi SSE".

95 (*)

96 (*)

97 Pielikumā pievienotais dokuments ir SIA "Alpha Baltic Media" Apliecinājums, ka pretendents SIA "Alpha Baltic Media" piedāvājumu Konkursā "Vides objektu un rotājumu izgatavošana un piegāde 2020. gadā", ar identifikācijas numuru DPD 2020/158, izstrādājis neatkarīgi un ka SIA "Alpha Baltic Media" nav uzskatāms par vienu tirgus dalībnieku kopā ar sākotnēji izraudzīto pretendentu SIA "Smart Solutions Europe".

98 SIA "Smart Solutions Europe" iepriekšējais nosaukums SIA "SMART MEDIA".

99 Šī iepirkuma dokumentācija pieejama EIS https://www.eis.gov.lv/EKEIS/Supplier/Procurement/47348.

100 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 12.11.2020. plkst. 12.14 [AA] nosūtīto e-pastu "Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020. gadā un demontāžas darbi 2021. gadā".

101 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [AA] 18.11.2020. plkst. 17.52 [BB] nosūtīto e-pastu "FW: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020. gadā un demontāžas darbi 2021. gadā".

102 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 18.11.2020. plkst. 18.07 [AA] nosūtīto e-pastu "RE: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020. gadā un demontāžas darbi 2021. gadā".

103 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 18.11.2020. plkst. 18.07 [AA] nosūtīto e-pastu "RE: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020. gadā un demontāžas darbi 2021. gadā".

104 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 18.11.2020. plkst. 18.27 [AA] nosūtīto e-pastu "RE: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020. gadā un demontāžas darbi 2021. gadā".

105 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 18.11.2020. plkst. 19.10 [AA] nosūtīto e-pastu "RE: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020. gadā un demontāžas darbi 2021. gadā".

106 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 18.11.2020. plkst. 19.29 [AA] nosūtīto e-pastu "RE: Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020. gadā un demontāžas darbi 2021. gadā".

107 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 12.11.2020. plkst. 19.33 [AA] nosūtīto e-pastu "Daugavpils pilsētas Ziemassvētku rotājumu uzstādīšanas darbi 2020. gadā un demontāžas darbi 2021. gadā".

108 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [AA] 09.11.2020. plkst. 13.37 [FF]@bta.lv (CC: [BB]) nosūtīto e-pastu "Saldētava Daugavpils".

109 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 09.11.2020. plkst. 14.02 [FF]@bta.lv (CC: [AA]) nosūtīto e-pastu "Polises turpmākajiem iepirkumiem".

110 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 12.11.2020. plkst. 11.05 [FF]@bta.lv (CC: [AA]) nosūtīto e-pastu "RE: Polises turpmākajiem iepirkumiem".

111 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [FF] 12.11.2020. plkst. 11.32 [BB] (CC: [AA]) nosūtīto e-pastu "RE: Polises turpmākajiem iepirkumiem".

112 SIA "Smart Solutions Europe" iepriekšējais nosaukums SIA "SMART MEDIA".

113 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 09.11.2020. plkst. 10.55 [AA] nosūtīto e-pastu "LED prožektoru piegāde un uzstādīšana".

114 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 09.11.2020. plkst. 10.55 [AA] nosūtīto e-pastu "LED prožektoru piegāde un uzstādīšana".

115 (*)

116 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 15.11.2020. plkst. 1.10 [AA] nosūtīto e-pastu "Dpils LED".

117 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 15.11.2020. plkst. 17.47 [AA] nosūtīto e-pastu "RE: Dpils LED".

118 SIA "Smart Solutions Europe" iepriekšējais nosaukums SIA "SMART MEDIA".

119 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 17.12.2020. plkst. 10.56 [AA] nosūtīto e-pastu "Bauska visi dok".

120 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [AA] 17.12.2020. plkst. 12.12 [BB] nosūtīto e-pastu "RE: Bauska visi dok".

121 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 17.12.2020. plkst. 12.17 [AA] nosūtīto e-pastu "RE: Bauska visi dok".

122 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 28.10.2020. plkst. 11.50 [AA] nosūtīto e-pastu "Daugavpils".

123 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 28.10.2020. plkst. 17.30 [AA] nosūtīto e-pastu "Daugavpils finanšu piedāvājums".

124 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 28.10.2020. plkst. 17.30 [AA] nosūtīto e-pastu "Daugavpils finanšu piedāvājums".

125 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [AA] 28.10.2020. plkst. 17.45 [BB] nosūtīto e-pastu "RE: Daugavpils finanšu piedāvājums".

126 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 28.10.2020. plkst. 18.12 [AA] nosūtīto e-pastu "RE: Daugavpils finanšu piedāvājums".

127 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [AA] 28.10.2020. plkst. 18.37 [BB] nosūtīto e-pastu "RE: Daugavpils finanšu piedāvājums".

128 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [AA] 28.10.2020. plkst. 18.37 [BB] nosūtīto e-pastu "RE: Daugavpils finanšu piedāvājums".

129 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [AA] 28.10.2020. plkst. 18.38 [BB] nosūtīto e-pastu "RE: Daugavpils finanšu piedāvājums".

130 Vēsturiskā sarakste, kas ietver [BB] 28.10.2020. plkst. 18.39 [AA] nosūtīto e-pastu "RE: Daugavpils finanšu piedāvājums".

131 Atbilstoši KP 06.12.2021. veikto procesuālo darbību laikā sagatavotajam protokolam SIA "Alpha Baltic Media" plkst. 12.27 informēja KP, ka vēlas pieteikties Iecietības programmai.

132 Atbilstoši KP 06.12.2021. veikto procesuālo darbību laikā sagatavotajam protokolam SIA "Smart Solutions Europe" pēc tam, kad faktiski tika beigtas procesuālās darbības un tika sagatavotas piezīmes pie protokola, norādīja, ka iesniegs pieteikumu Iecietības programmai.

133 Senāta 29.06.2009. spriedums lietā Nr. SKA-234/2009, Stats u.c., 18. un 24. punkts, 29.04.2011. spriedums lietā Nr. SKA-100/2011, Aizputes ceļinieks, u.c., 12. punkts.

134 Skat. EST 16.12.1975. sprieduma apvienotajā lietā Nr. C-114/73 Suiker Unie u.c. 173. punktu un Senāta 29.06.2009. sprieduma lietā Nr. SKA-234/2009, Stats u.c., 18. punktu.

135 KP 24.02.2012. lēmums Nr. E02–13 lietā MN Īpašumi un Info Būve.

136 EST 15.03.200. sprieduma apvienotajā lietā Nr. T-25/95 u.c. Cimenteries CBR SA pret Komisiju, 1852. un 1849. punkts.

137 EST 19.03.2015. spriedums lietā C-286/13 P, Dole, 126. un 127. punkts un tajā minētā judikatūra.

138 EST 21.09.2006. spriedums lietā C-105/04P Nederlandse Federatieve Vereniging voor de Groothandel op Elektrotechnisch Gebied, 94. un 135. punkts.

139 Senāta 29.06.2009. spriedums lietā SKA-234/2009, Stats u.c., 24. punkts .

140 Senāta 29.06.2009. spriedums lietā Nr. SKA-234/2009, Stats u.c., 18. punkts.

141 Senāta 29.06.2009. spriedums lietā Nr. SKA-234/2009, Stats u.c., 20. punkts.

142 Senāta 29.06.2009. spriedums lietā Nr. SKA-234/2009, Stats u.c., 18. punkts.

143 Senāta 14.05.2009. spriedums lietā Nr. SKA-59/2009, 10. punkts.

144 SIA "Smart Solutions Europe" darbinieki tiek iesaistīti SIA "Alpha Baltic Media" komercdarbībā noteiktu projektu ietvaros; SIA "Smart Solutions Europe" izmanto SIA "Alpha Baltic Media" serveri; SIA "Smart Solutions Europe" saimniecisko darbību veic telpās, kurās vienlaikus saimniecisko darbību veic arī SIA "Alpha Baltic Media", ka arī starp Lietas dalībniekiem ir noteikts savstarpējo darījumu apjoms, kas liecina, ka tās izmanto viena otras aktīvus.

145 SIA "Smart Solutions Europe" viedoklī norāda uz 25.11.2019. e-pastu, kurā [BB] un [AA] sarakstās par nepieciešamību samaksāt avansu poļu partnerim (piegādātajam), kas ražo dekorus, lai realizētu Daugavpils Iepirkumu (tajā paredzēto dekoru piegādi).

146 KL 5. panta pirmā daļa, Ministru kabineta 14.05.2019. noteikumu Nr. 195 "Konkurences padomes nolikums" 4.1. punkts.

147 Ministru kabineta 14.05.2019. noteikumu Nr. 195 "Konkurences padomes nolikums" 4.2. punkts.

148 Senāta 05.10.2011. rīcības sēdes lēmums lietā Nr. SKA-807/2011, Narvesen/Preses apvienība, 9. rindkopa.

149 Senāta 28.02.2020. spriedums lietā Nr. SKA-5/2020, AN Priede, Roluks u.c., 9. punkts.

150 Vēstule pasūtītājam (sk. Lēmuma 108. - 111. rindkopas).

151 Senāta 29.04.2011. spriedums lietā Nr. SKA-100/2011, Aizputes ceļinieks, u.c., 18.punkts.

152 Par Daugavpils LED Iepirkum [BB]komunikācijā ar [AA] izmanto arī otru e-pastu ar [BB]@alphabaltic.com.

153 Sk. [AA] paskaidrojumus Lēmuma 25. rindkopā un KP un [AA] Sarunu protokolā no 6.40 līdz 8.05 minūtei.

154 06.12.2021. protokolā Par KL 9.panta piektās daļas 4.punktā paredzēto procesuālos darbību veikšanu pie SIA "Smart Solutions Europe" plkst. 12.13 norādītais.

155 Norādītā maksājuma detaļas ir autoratlīdzība, bet nav paša līguma, kurā būtu redzams starp SIA "Alpha Baltic Media" un [BB] noslēgtais autoratlīdzības līgums.

156 Senāta 29.04. 2011. spriedums lietā Nr. SKA-100/2011 (A43005209), Aizputes ceļinieks, 23. punkts.

157 Administratīvās apgabaltiesas 13.12.2021. spriedums lietā Nr.A43007417, SD Autocentrs, 14. punkts un tajā norādītā judikatūra.

158 Senāta 29.04. 2011. spriedums lietā Nr. SKA-100/2011 (A43005209), Aizputes ceļinieks, 23. punkts.

159 ES Vispārējās tiesas 08.10.2008. spriedums lietā Nr.T-68/04 SGL Carbon AG, 49. punkts

160 Senāts ir atzinis, ka katra tiesiskā attiecība ir apspriežama pēc likuma, kas ir spēkā tās rašanās, grozīšanas vai izbeigšanas brīdī (skat. Senāta 01.09.2011. sprieduma lietā Nr. SKA-92/2011, Papyrus u.c., 17. punktu). Ja KL pārkāpums ir uzsākts vienas tiesību normas spēkā esamības laikā, bet turpināts un pārtraukts citas tiesību normas spēkā esamības laikā, piemērojama tā likuma redakcija, kas bija spēkā, kad pārkāpums tika pabeigts – proti, jaunākā tiesību norma. Jaunākā tiesību norma ir piemērojama neatkarīgi no tā, vai tā ietver nelabvēlīgāku sankcija kā iepriekšējā tiesību norma vai nē (skat. Senāta 16.05.2006. spriedumu lietā Nr. SKA-168, Lattelekom). Tādējādi KP, aprēķinot naudas sodu par pārkāpumu, kas izbeigts pirms Noteikumu Nr. 179 grozījumiem, kas stājās spēkā 26.08.2022., jāpiemēro tās tiesību normas, kas bija spēkā pārkāpuma izdarīšanas brīdī.

161 Piemēram, Daugavpils Iepirkumā un Jēkabpils Iepirkumā.

162 Administratīvās apgabaltiesas 17.02.2020. spriedums lietā Nr. A43009917, Kesko Senukai Latvia, 28. punkts un tajā ietvertā EST judikatūra.

163 Pieteikuma iesniedzējam ir jāsniedz visa tā rīcībā esošā informācija, kas saistīta ar karteļa darbību, lai sadarbība atbilstu izvirzītajiem kritērijiem. Plašāk skatīt KP Vadlīnijas par Iecietības programmas piemērošanu. Pieejamshttps://www.kp.gov.lv/lv/iecietibas-programma.

164 EST 18.06.2013. spriedums lietā Nr. C-681/11, Schenker u.c., 48. punkts un tajā minētā judikatūra.

Konkurences padomes priekšsēdētājs J. Gaiķis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!