• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ludzas novada domes 2022. gada 25. maija saistošie noteikumi Nr. 28/2022 "Par pašvaldības palīdzību vēsturisku būvgaldniecības izstrādājumu atjaunošanai un restaurācijai, ēku fasāžu krāsojuma atjaunošanai un jumta seguma nomaiņai valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Ludzas pilsētas vēsturiskais centrs" teritorijā esošajām ēkām, kā arī Latvijas Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā ietvertajām ēkām Ludzas novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.2022., Nr. 118 https://www.vestnesis.lv/op/2022/118.32

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Smiltenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 15/22

Grozījums Smiltenes novada pašvaldības domes 2021. gada 27. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 8 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Smiltenes novadā"

Vēl šajā numurā

20.06.2022., Nr. 118

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ludzas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 28/2022

Pieņemts: 25.05.2022.

OP numurs: 2022/118.32

2022/118.32
RĪKI

Ludzas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ludzas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 28/2022

Ludzā 2022. gada 25. maijā

Par pašvaldības palīdzību vēsturisku būvgaldniecības izstrādājumu atjaunošanai un restaurācijai, ēku fasāžu krāsojuma atjaunošanai un jumta seguma nomaiņai valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Ludzas pilsētas vēsturiskais centrs" teritorijā esošajām ēkām, kā arī Latvijas Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā ietvertajām ēkām Ludzas novadā

APSTIPRINĀTI
ar Ludzas novada pašvaldības domes
2022. gada 25. maija sēdes lēmumu
(prot. Nr. 10, 25. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par kultūras pieminekļu
aizsardzību" 24. panta otro daļu un likuma
"Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu

I. Noteikumos lietotie termini

1. Būvgaldniecības izstrādājumi – šo noteikumu izpratnē: vēsturisko ēku oriģinālie koka žogi (ēkām, kurām pēc vēsturiskā stila atbilst metāla kalti žogi un vārti), logi un durvis, tai skaitā, to komplektā ietilpstošie elementi: aplodas, virslogi, sandriki, slēģi un citi, kas saglabājušies no ēkas būvniecības laika vai raksturo laiku, kad ēka ir uzcelta.

2. Būvgaldniecības izstrādājuma komplekts – viena loga elementi vai vienu durvju elementi, kas veido kompozicionālu un funkcionālu veselumu, zemes gabala žogs, t.sk. vārti, kas robežojas ar ielu.

3. Dzīvojamo un publisko ēku fasāžu krāsojums – dzīvojamās uz publiskās ēkas fasādes krāsošana jāveic saskaņā ar Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā un Ludzas novada būvvaldē saskaņotu krāsu pasi vai būvprojektā akceptēto krāsojumu.

4. Dzīvojamo un publisko ēku jumta segums - renovējams vai atjaunojams jumta seguma materiāls un jumta seguma detaļu komplekts (dzegas, sniega barjeras), kas izvēlēts atbilstoši Ludzas novada Teritorijas plānojuma 2013.–2024. gadam Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem.

II. Vispārīgie jautājumi

5. Saistošo noteikumu mērķis ir veicināt saglabājušos un funkcionējošu vēsturisku būvgaldniecības izstrādājumu, ēku fasāžu krāsojuma atjaunošanu un jumta seguma nomaiņu atbilstoši Ludzas novada apbūves noteikumiem, veicinot arhitektoniski kvalitatīvas vides saglabāšanu.

6. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā dzīvojamu un publisko ēku (dzīvokļu) īpašnieki vai viņu pilnvarnieki pieprasa pašvaldības palīdzību programmā ietverto elementu atjaunošanai.

7. Uz šajos noteikumos noteikto pašvaldības līdzfinansējumu var pretendēt valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Ludzas pilsētas vēsturiskais centrs" teritorijā esošās ēkas, kā arī Latvijas Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā ietvertās ēkas Ludzas novadā ja:

7.1. dzīvojamo un publisko ēku fasādes būvgaldniecības izstrādājumi atrodas publiski redzamā vietā – apdzīvotas vietas ielas, ceļa vai laukuma fasādē, un šo izstrādājumu restaurācija būtiski uzlabotu apdzīvotas vietas kultūrvēsturisko ainavu;

7.2. stilistiski un vēsturiski unikāli būvgaldniecības izstrādājumi ir sliktā tehniskā stāvoklī un apdraud šī izstrādājuma turpmāko pastāvēšanu;

7.3. dzīvojamās un publiskās ēkas fasādei ir nepieciešama renovācija, priekšroku dodot vēsturiski un arhitektoniski vērtīgai apbūvei;

7.4. dzīvojamo un publisko ēku jumtu segumam ir nepieciešama renovācija, priekšroku dodot vēsturiski arhitektoniski vērtīgai apbūvei;

8. Vēsturiska fasādes būvgaldniecības izstrādājuma komplektā, kas pretendē uz pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanu atjaunošanai vai restaurācijai, var ietilpt detaļas, kas nav autentiskas, piemēram, eņģes, rokturi un tamlīdzīgi, taču izstrādājums kopumā ir vērtējams kā vēsturisks. Šādā gadījumā jāparedz neatbilstošo detaļu nomaiņa ar vēsturiski un stilistiski atbilstošām detaļām.

9. Vēsturisko izstrādājumu atjaunošana vai restaurācija jāparedz, maksimāli saglabājot oriģinālo izstrādājuma substanci, apstrādājot vai papildinot to ar atveseļojošiem un funkcijas spēju uzlabojošiem materiāliem, nepazeminot izstrādājuma kultūrvēsturisko vērtību.

10. Ik pēc 15 gadiem, skaitot no kārtējā fasādes remonta un krāsošanas Valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Ludzas pilsētas vēsturiskais centrs" teritorijā esošajām ēkām, to īpašniekiem ir jāveic ēku fasādes krāsu pases aktualizācija. Ludzas novada būvvaldē jāiesniedz ēkas fasāžu foto fiksācija, lai konstatētu fasādes kvalitāti.

III. Pieteikšanās kārtība pašvaldības līdzfinansējumam

11. Ēkas (dzīvokļa) īpašnieks vai viņa pilnvarnieks iesniedz Ludzas novada būvvaldē (turpmāk – būvvalde) sagatavotu pieteikumu pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai programmā ietvertajiem objektiem, kura sastāvā ir:

11.1. pieteikuma vēstule, kurā norādīts pieteikuma iesniedzējs, pieteikuma mērķis, pamatota ieceres realizēšanas nepieciešamība, kā arī norādīts pievienoto materiālu un dokumentu saraksts;

11.2. īpašuma tiesību apliecinošu dokumentu kopijas un dokuments, kas apliecina pilnvarnieka tiesības attiecīgi rīkoties īpašnieka vārdā;

11.3. ēkas kopskata, fasāžu, jumta seguma, tās detaļu vai izstrādājuma krāsainas foto fiksācijas;

11.4. restaurācijas vai atjaunošanas darbu apraksts un zīmējumi, fasādes vienkāršotās renovācijas apliecinājuma karte vai būvprojekta dokumentācija;

11.5. paredzēto darbu izmaksas (tāme);

11.6. restaurācijas gadījumā darbu veicēja meistarības apliecinājums – Latvijas Amatniecības kameras izsniegts amata meistara vai zeļļa prakses sertifikāts, restauratora sertifikāts un citi dokumenti, tajā skaitā ziņas par darba pieredzi saturošs dokuments: darbu saraksts un atsauksmes; fasādes renovācijas un jumta nomaiņas gadījuma darbu veicēju (juridisku vai fizisku personu);

11.7. citi materiāli, piemēram, vēsturiskās foto fiksācijas un izpētes materiāli.

12. Uz līdzfinansējuma saņemšanu var tikt pieteikti vairāki atjaunojamie vai restaurējamie ēkas elementi. Šādā gadījumā tāmē jānorāda katra atjaunojamā vai restaurējamā ēkas elementa izdevumi atsevišķi.

13. Ja ēkas fasādes renovācija notiek kompleksā ar būvgaldniecības izstrādājumu nomaiņu un jumta seguma maiņu, pieteikumu sagatavo visiem paredzamajiem darbiem kopā.

IV. Pieteikuma izskatīšanas kārtība

14. Būvvalde pieteikumu izskata 10 darba dienu laikā no visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas dienas. Ludzas novada būvvalde izskata pieteikumu un dod slēdzienu:

14.1. par plānoto darbu lietderību;

14.2. par objekta atbilstību šo noteikumu 7. punkta prasībām.

15. Izskatot pieteikumu, būvvalde sniedz atzinumu par atbalstu pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai vai sniedz pamatotu rakstisku atteikumu pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai. Būvvaldes rakstisks atteikums pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai ir pastrīdams Pašvaldības administratīvo aktu strīdu komisijā.

16. Ja būvvalde sniegusi pozitīvu atzinumu, tad Attīstības un plānošanas nodaļa sagatavo jautājuma izskatīšanai Ludzas novada domes sēdē.

17. Pašvaldības līdzfinansējums tiek piešķirts ar Ludzas novada domes lēmumu. Lēmumā tiek norādīts arī līdzfinansējuma apjoms.

V. Pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanas kārtība

18. Līdzfinansējumu, šo noteikumu 7. punktā uzskaitītajiem elementiem, piešķir rindas kārtībā, attiecīgajā gadā šim nolūkam paredzēto budžeta līdzekļu ietvaros.

19. Ludzas novada dome budžetā paredzēto līdzekļu apjomā līdzfinansē:

19.1. vēsturisku būvgaldniecības izstrādājumu restaurācijai – līdz 50% no būvizstrādājuma tāmes, bet ne vairāk kā 570.00 EUR uz vienu būvgaldniecības izstrādājuma komplektu, neietverot būvgaldniecības uzstādīšanas un montāžas darbu izmaksas;

19.2. fasāžu krāsojuma atjaunošanai (neietverot fasādes krāsojuma darbu izmaksas) – līdz 50% no fasāžu krāsu materiāla tāmes, bet ne vairāk kā 1140.00 EUR;

19.3. jumta seguma nomaiņai (neietverot jumta seguma izbūves darbu izmaksas) – 40% no jumta seguma materiāla izmaksām, bet ne vairāk kā 1400.00 EUR uz vienu jumta segumu.

20. Pēc darbu pabeigšanas izpildītos darbus novērtē Ludzas novada būvvaldes pārstāvji, sastādot atzinumu, kura vienu eksemplāru izsniedz ēkas (dzīvokļa) īpašniekam vai tā pilnvarniekam. Nepieciešamības gadījumā tiek pieaicināti eksperti.

21. Ja darbi izpildīti pienācīgā kvalitātē, ēkas (dzīvokļa) īpašnieks vai pilnvarnieks un darbu veicējs paraksta darbu pieņemšanas – nodošanas aktu. Pēc tā parakstīšanas ēkas (dzīvokļa) īpašnieks vai pilnvarnieks iesniedz Ludzas novada domē darbu pieņemšanas – nodošanas akta kopiju un rēķinu pašvaldības līdzfinansējuma daļas saņemšanai.

22. Pamatojoties uz noteikumu 21. punktā minētajiem dokumentiem un ņemot vērā noteikumu 16. punktā minēto atzinumu, Ludzas novada dome mēneša laikā no 21. punktā minēto dokumentu saņemšanas pārskaita ēkas (dzīvokļa) īpašniekam vai pilnvarniekam pašvaldības līdzfinansējuma summu, kas noteikta šo noteikumu 17. punktā minētajā lēmumā.

VI. De minimis atbalsta nosacījumi līdzfinansējuma pretendentiem, kas pretendē uz līdzfinansējuma saņemšanu

23. Ēku īpašniekiem, kuri ēku izmanto saimnieciskās darbības veikšanai un kuriem atbalsts (līdzfinansējums) kvalificējams kā komercdarbības atbalsts1, domes līdzfinansējuma daļa vēsturisku būvgaldniecības izstrādājumu atjaunošanai un restaurācijai, ēku fasāžu krāsojuma atjaunošanai un jumta seguma nomaiņai tiek piešķirta saskaņā ar Regulas Nr. 1407/2013 nosacījumiem, Regulas Nr. 1407/2013 7. panta 4. punkta un 8. pantā minēto termiņu un ievērojot MKN Nr. 715 "Noteikumi par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību un de minimis atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem" noteikto kārtību.

24. Gadījumā, ja ēka tiek izmantota saimnieciskās darbības veikšanai un atbalsts (līdzfinansējums) tam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, pretendents, iesniedzot Pašvaldībai pieteikumu līdzfinansējuma saņemšanai, pieteikumam pievieno ēkas (dzīvokļa) īpašnieka de minimis sistēmā sagatavotās veidlapas izdruku vai norāda sistēmā izveidotās un apstiprinātās veidlapas identifikācijas numuru.

25. De minimis atbalsts netiek piešķirts Regulas Nr. 1407/2013 1. panta 1. punktā noteiktajām nozarēm un darbībām. Līdzfinansējuma saņēmējs nodrošina, ka darbības/izmaksas līdzfinansējuma pasākuma īstenošanai tiek nodalītas atbilstoši Regulas Nr. 1407/2013 1. panta 2. punktā noteiktajām prasībām.

26. Viena vienota uzņēmuma līmenī šo noteikumu ietvaros plānotais de minimis atbalsta apmērs kopā ar attiecīgajā fiskālajā gadā un iepriekšējos divos fiskālajos gados piešķirto de minimis atbalstu nepārsniedz regulas Nr. 1407/2013 3.panta 2.punktā noteikto maksimālo de minimis atbalsta apmēru. Viens vienots uzņēmums ir uzņēmums, kas atbilst regulas Nr. 1407/2013 2. panta 2. punktā noteiktajai viena vienota uzņēmuma definīcijai.

27. Ievērojot Regulas Nr. 1407/2013 5. panta 1. un 2. punktu de minimis atbalstu drīkst kumulēt ar citu de minimis atbalstu līdz Regulas Nr. 1407/2013 3. panta 2. punktā noteiktajam attiecīgajam robežlielumam, kā arī drīkst kumulēt ar citu valsts atbalstu, tai skaitā, attiecībā uz vienām un tām pašām attiecināmajām izmaksām, ja šīs kumulācijas rezultātā netiek pārsniegta attiecīgā maksimālā atbalsta intensitāte vai atbalsta summa, kāda noteikta valsts atbalsta programmā vai Eiropas Komisijas lēmumā.

28. Par atbalsta (līdzfinansējums) piešķiršanas brīdi tiek uzskatīta diena, kad noslēgts līgums ar atbalsta pretendentu (līdzfinansējuma saņēmēju).

29. Pašvaldība nodrošina dokumentācijas uzglabāšanu, ievērojot regulas Nr. 1407/2013 6. panta 4. punktā minētos nosacījumus, un nodrošina informācijas pieejamību vismaz 10 (desmit) gadus no dienas, kurā saskaņā ar noteikumiem piešķirts pēdējais de minimis atbalsts.

30. De minimis atbalsta ieguvējs (līdzfinansējuma saņēmējs), kas ir saņēmis pašvaldības līdzfinansējumu, uzglabā dokumentāciju, ievērojot regulas Nr. 1407/2013 6. panta 4. punktā minētos nosacījumus, un nodrošina informācijas pieejamību vismaz 10 (desmit) gadus no atbalsta piešķiršanas dienas.

31. Ja tiek pārkāptas šajos noteikumos noteiktās komercdarbības atbalsta kontroles normas, tostarp nosacījumi, kas izriet no Komisijas regulas Nr. 1407/2013, atbalsta saņēmējam (līdzfinansējuma saņēmējam) ir pienākums atmaksāt pašvaldībai visu projekta ietvaros saņemto de minimis atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas ir brīvi no komercdarbības atbalsta, atbilstoši Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļas nosacījumiem.

VII. Noslēguma jautājumi

32. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

33. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos atzīt par spēku zaudējušiem Ludzas novada domes 2013 .gada 10. jūlija saistošos noteikumus Nr. 17 "Par pašvaldības palīdzību vēsturisku būvgaldniecības izstrādājumu atjaunošanai un restaurācijai, ēku fasāžu krāsojuma atjaunošanai un jumta seguma nomaiņai valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Ludzas pilsētas vēsturiskais centrs" teritorijā esošajām ēkām, kā arī Latvijas Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā ietvertajām ēkām Ludzas novadā".


1 Raksturīgākie gadījumi, kad atbalsts varētu tiks kvalificēts kā komercdarbības atbalsts ir: nekustamais īpašums tiek iznomāts vai nekustamajā īpašumā atrodas nekustamā īpašuma īpašnieka (saimnieciskā darbības veicēja) uzņēmuma filiāle, piemēram, finanšu institūcijas filiāle vai tirdzniecības ķēdes filiāle u.tml. Ja pašvaldība pēc pieteikuma saņemšanas secina, ka šis nosacījums attiecas arī uz citiem saimnieciskās darbības veicējiem, pašvaldībai ir tiesības pieprasīt papildus informāciju, t.sk., šo noteikumu 24. punktā minēto.

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Mekšs

 

Ludzas novada pašvaldības 2022. gada 25. maija saistošo noteikumu Nr. 28/2022 "Par pašvaldības palīdzību vēsturisku būvgaldniecības izstrādājumu atjaunošanai un restaurācijai, ēku fasāžu krāsojuma atjaunošanai un jumta seguma nomaiņai valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Ludzas pilsētas vēsturiskais centrs" teritorijā esošajām ēkām, kā arī Latvijas Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā ietvertajām ēkām Ludzas novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Atbilstoši likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 24. panta otro daļu Pašvaldībām to saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā ir tiesības no pašvaldības budžeta piešķirt līdzekļus tādu valsts nozīmes kultūras pieminekļu konservācijai un restaurācijai, kuri ir pieejami sabiedrības apskatei. 
2. Īss projekta satura izklāsts Noteikumi nosaka pašvaldības līdzfinansējuma apjomu un tā piešķiršanas kārtību vēsturisku būvgaldniecības izstrādājumu atjaunošanai un restaurācijai, ēku fasāžu krāsojuma atjaunošanai un jumta seguma nomaiņai valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Ludzas pilsētas vēsturiskais centrs" teritorijā esošajām ēkām, kā arī Latvijas Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā ietvertajām ēkām Ludzas novadā.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Pašvaldības 2022.gada budžetā plānotais līdzfinansējuma apmērs ir EUR 3 000.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav ietekmes.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Administratīvās procedūras paliek nemainīgas.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav.

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Mekšs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!