• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ādažu novada domes 2022. gada 28. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 40/2022 "Par atbalsta pasākumiem mājokļa vides pielāgošanai personām ar funkcionēšanas ierobežojumiem Ādažu novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2022., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/op/2022/102.11

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ādažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 47/2022

Par reklāmas un citu informatīvo materiālu izvietošanu publiskās vietās Ādažu novadā

Vēl šajā numurā

27.05.2022., Nr. 102

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ādažu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 40/2022

Pieņemts: 28.04.2022.

OP numurs: 2022/102.11

2022/102.11
RĪKI

Ādažu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ādažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 40/2022

Ādažos 2022. gada 28. aprīlī

Par atbalsta pasākumiem mājokļa vides pielāgošanai personām ar funkcionēšanas ierobežojumiem Ādažu novadā

APSTIPRINĀTI
ar Ādažu novada pašvaldības domes
2022. gada 28. aprīļa sēdes lēmumu (prot. Nr. 17 § 2)

Izdoti pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka Ādažu novada pašvaldības atbalsta pasākumus vides pielāgošanai nokļūšanai un pārvietošanās mājoklī personām ar funkcionēšanas ierobežojumiem (turpmāk – atbalsts), kā arī kārtību, kādā tiek piešķirti atbalsta pasākumi.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. ģimenes locekļi – personas laulātais, vecāki (adoptētāji), brāļi, māsas, bērni, mazbērni un vecvecāki;

2.2. mājoklis – personas vai tās ģimenes locekļu īpašumā esošs nekustamais īpašums, vai valdījumā vai lietojumā esošs mājoklis atbilstoši īres līgumam, kurā persona ir deklarējusi savu dzīvesvietu un faktiski dzīvo;

2.3. mājokļa pielāgošana – mājokļa pārbūve vai atjaunošana un aprīkošana ar nepieciešamajām palīgierīcēm, uzlabojot vides pieejamību personām, kuras pārvietojas riteņkrēslā;

2.4. pacēlājs – stacionāra, pārvietojama, saliekama vai mobila ierīce, kas nodrošina vides pieejamību atbilstoši personas ar invaliditāti vajadzībām un tiek uzstādīta personas dzīvesvietā ārpus dzīvojamām telpām.

II. Atbalsta piešķiršanas nosacījumi

3. Tiesības saņemt atbalstu ir personai ar I un II grupas invaliditāti vai bērnam ar invaliditāti, kas pārvietojas ratiņkrēslā (visi kopā turpmāk saukti arī "persona"), kuru deklarētā dzīvesvieta pēdējos 12 kalendāra mēnešus pēc kārtas pirms atbalsta pieprasīšanas dienas ir Ādažu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

4. Personai, kas atbilst šajos noteikumos noteiktajiem kritērijiem, ir tiesības saņemt vienu no šādiem atbalsta veidiem:

4.1. pacēlāja piegāde, uzstādīšana vai mājokļa pielāgošana pacēlāja uzstādīšanai, ko nodrošina un finansē Ādažu novada pašvaldība, līdz 5000 euro;

4.2. vienreizējs pabalsts mājokļa pielāgošanai, ko persona veic patstāvīgi – līdz 5000 euro.

5. Atbalstu piešķir, neizvērtējot personas ienākumus un materiālo stāvokli, tikai viena mājokļa pielāgošanai vai pacēlāja uzstādīšanai, ja izpildās viens no kritērijiem:

5.1. personas vai viņa ģimenes locekļa īpašumā ir mājoklis, ko paredzēts pielāgot, vai kurā paredzēts uzstādīt pacēlāju;

5.2. personas vai viņa ģimenes locekļa lietošanā ir mājoklis, ko paredzēts pielāgot vai kurā paredzēts uzstādīt pacēlāju, un īres līgums ir noslēgts uz termiņu, kas nav īsāks par pieciem gadiem no atbalsta pieprasīšanas dienas.

6. Atbalstu nepiešķir tādu ierīču vai iekārtu uzstādīšanai, kurus personai ir tiesības saņemt vai tā saņem, izmantojot valsts finansējumu vai valsts finansētu atbalsta programmu.

7. Personai piecu gadu periodā var piešķirt tikai vienu no atbalsta veidiem.

8. Kopējais pieejamais pašvaldības finansējums pabalstu piešķiršanai mājokļa pielāgošanai personām ar funkcionēšanas ierobežojumiem vienā saimnieciskajā gadā ir līdz 10000 euro.

III. Atbalsta pieprasīšanas kārtība

9. Atbalsta saņemšanai persona iesniedz Ādažu novada sociālajā dienestā (turpmāk – Sociālais dienests):

9.1. iesniegumu par atbalsta piešķiršanu, norādot atbalsta veidu;

9.2. mājokļa īres līguma kopiju, ja mājoklis nav personas, vai viņa ģimenes locekļu īpašumā un tiek īrēts;

9.3. ģimenes ārsta izrakstu no stacionāra vai ambulatorā pacienta medicīniskās kartes (izziņa 027-u) ar informāciju par personas funkcionēšanas ierobežojumus izraisījušās pamata diagnozes un blakus diagnozes kodu atbilstoši Starptautiskās statisko slimību un veselības problēmu klasifikācijai un par personas pārvietošanos ratiņkrēslā;

9.4. ergoterapeita atzinumu par personai nepieciešamajiem mājokļa pielāgojumiem;

9.5. mājokļa īpašnieka rakstisku piekrišanu pacēlāja uzstādīšanai vai mājokļa pielāgošanai, ja persona nav mājokļa īpašnieks;

9.6. mājokļa kopīpašnieku rakstisku piekrišanu pacēlāja uzstādīšanai vai mājokļa pielāgošanai, ja mājoklis ir kopīpašums;

9.7. apliecinājumu par dzīvokļu īpašnieku kopības informēšanu par nodomu veikt darbības vides pieejamības nodrošināšanai, ja dzīvoklis atrodas daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā, kā arī, ja pacēlājs uzstādāms kopīpašumā esošajās telpās;

9.8. mājokļa pielāgošanas gadījumā papildus iesniedz darbu un materiālu izmaksu aprēķinu un izdevumus apliecinošus dokumentus:

9.8.1. atzinumu par tehniski un ekonomiski izdevīgāko risinājumu mājokļa un tā koplietošanas telpu pielāgošanai, ko sniedzis speciālists, kuram ir spēkā esošs būvprakses sertifikāts ēku konstrukciju projektēšanas jomā;

9.8.2. informāciju par aprīkojumu, ierīci (bukleti, iekārtas ražotāja preces vai iekārtas apraksti, prasības lietošanai un uzstādīšanai, aptuvenā cena), ja mājokļa un tā koplietošanas telpu pielāgošanai ir paredzēts veikt ierīču iegādi un uzstādīšanu;

9.8.3. mājokļa pielāgošanas plānoto darbu apjoma un izmaksu tāmi.

IV. Pacēlāja uzstādīšana

10. Pēc 9. punktā noteikto dokumentu saņemšanas Sociālais dienests izvērtē personas atbilstību šo noteikumu prasībām, apseko personas dzīvesvietu, novērtē personas pašaprūpes spējas un individuālas vajadzības, kā arī pieprasa pašvaldības aģentūrai "Carnikavas komunālserviss" (turpmāk – Aģentūra) atzinumu par pacēlāja uzstādīšanas tehniskajām iespējām.

11. Sociālais dienests pieņem lēmumu par pacēlāja piešķiršanu personai vai atteikumu to piešķirt un paziņo lēmumu personai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

12. Pacēlāja uzstādīšanu Aģentūra saskaņo ar Ādažu novada būvvaldi, veic tehniskos pasākumus pacēlāja ekspluatācijas nodrošināšanai (elektropieslēgums, nobrauktuve), kā arī uzstāda pacēlāju trīs mēnešu laikā no Sociālā dienesta lēmuma pieņemšanas dienas.

13. Ja zūd pacēlāja izmantošanas nepieciešamība, persona paziņo par to Aģentūrai, kas veic pacēlāja demontāžu.

V. Pabalsta mājokļa pielāgošanai saņemšana

14. Pēc noteikumu 9. punktā noteikto dokumentu saņemšanas Sociālais dienests:

14.1. izvērtē personas atbilstību šo noteikumu prasībām;

14.2. apseko personu dzīvesvietā, novērtējot personas pašaprūpes spējas un individuālās vajadzības un nepieciešamību veikt mājokļa pielāgošanu, kā arī sagatavo atzinumu par atbalsta piešķiršanu;

14.3. pieprasa Aģentūrai un Ādažu novada būvvaldei sniegt noteikumu 9.8. apakšpunktā noteikto dokumentu izvērtējumu.

15. Lēmumu par pabalsta mājokļa pielāgošanai piešķiršanu pieņem dome, pamatojoties uz Izglītības, kultūras, sporta un sociālās komitejas atzinumu.

16. Ja mājokļa pielāgošanai ir paredzēts veikt tikai aprīkojuma un ierīces iegādi, kā arī to uzstādīšanu, un šiem darbiem nav nepieciešama būvprojekta dokumentācija, tad pabalstu tizmaksā 10 (desmit) dienu laikā, pamatojoties uz personas iesniegtajiem norēķinu dokumentiem Sociālajā dienestā par attiecīgā aprīkojuma piegādi un uzstādīšanu.

17. Ja mājokļa pielāgošanai paredzēts veikt darbus, kuriem nepieciešama būvprojekta dokumentācija, tad pabalstu izmaksā 10 (desmit) dienu laikā pēc būvdarbu pieņemšanas ekspluatācijā vai veikto darbu atbilstības apstiprināšanas (ja normatīvie akti neparedz darbu nodošanu ekspluatācijā).

18. Ja tiek konstatēts, ka pabalsts nav izlietots šajos noteikumos noteiktā aprīkojuma un iekārtu iegādei un uzstādīšanai, personai jāatmaksā piešķirtais pabalsts pašvaldībai mēneša laikā, skaitot no Sociālā dienesta pieprasījuma saņemšanas dienas.

VI. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzības kārtība

19. Sociālā dienesta lēmumus var apstrīdēt pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā.

20. Administratīvo aktu strīdu komisijas lēmumus var pārsūdzēt Administratīvajā rajonā tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

VII. Noslēguma jautājumi

21. Šie noteikumi stājās spēkā 2022. gada 1. jūlijā.

22. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Carnikavas novada domes 2013. gada 18. septembra saistošie noteikumi Nr. SN/2013/37 "Par kārtību, kādā Carnikavas novada pašvaldība piešķir lietošanai ratiņkrēsla pacēlāju".

Ādažu novada pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietnieks I. Krastiņš

 

Paskaidrojuma raksts
Ādažu novada pašvaldības domes 2022. gada 28. aprīļa saistošajiem noteikumiem Nr. 40/2022 "Par atbalsta pasākumiem mājokļa vides pielāgošanai personām ar funkcionēšanas ierobežojumiem Ādažu novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums

1.1. Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma "Administratīvās teritorijas, to administratīvie centri un teritoriālā iedalījuma vienības – novada pilsētas un novada pagasti" 27. punktu, ar 2021. gada 1. jūliju Ādažu novadu veido Ādažu un Carnikavas pagasti, kas nozīmē, ka ir izveidota jauna publiska persona – Ādažu novada pašvaldība.

1.2. Atbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktam, 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

1.3. Līdz ar to, iespējams, ka palielināsies to personu ar invaliditāti skaits, kurām būs nepieciešams aprīkot un pielāgot mājokļa vidi, lai uzlabotu iespējas iekļūt un pārvietoties mājoklī, lai atvieglotu personas spējas strādāt, aprūpēt sevi un iekļauties sabiedrībā. No iepriekš minētā izriet, ka ir jāizstrādā jauni saistošie noteikumi, palielinot pašvaldības finansējums mājokļa vides pielāgošanai personām ar funkcionēšanas ierobežojumiem.

1.4. 2021. gada 5. augustā stājās spēkā grozījumi Dzīvokļa īpašuma likumā, un tika grozīta minētā likuma 11. panta piektā daļa, kur ir noteikts, ka dzīvokļa īpašniekam, lai nodrošinātu viņam vai viņa ģimenes loceklim mājokļa un vides pieejamību, ievērojot būvniecības prasības, kā arī iepriekš informējot dzīvokļu īpašnieku kopību (dzīvojamās mājas pārvaldnieku), ir tiesības: 1) uzstādīt pacēlāju dzīvojamās mājas kāpņu telpā; 2) izbūvēt uzbrauktuvi pie dzīvojamās mājas ieejas vai pie dzīvokļa īpašuma, ja tam ir atsevišķa ieeja; 3) veikt citāda veida dzīvojamās mājas kopīpašumā esošās daļas pielāgošanu, lai nodrošinātu sava mājokļa un vides pieejamību. Atbilstoši minētajiem grozījumiem jaunajos saistošajos noteikumos vairs nav nepieciešams paredzēt visu kopīpašnieku rakstveida piekrišanu vai dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu par piekrišanu veikt mājokļa pielāgošanas darbus, ja mājokļa pielāgošanas darbus paredzēts veikt vai tie skars dzīvojamās mājas kopīpašumā esošo daļu.

2. Īss projekta satura izklāsts

2.1. Ar saistošajiem noteikumiem (turpmāk – Noteikumi) paredzēts atbalstīt tās personas ar invaliditāti, kurām būs nepieciešams aprīkot un pielāgot mājokļa vidi, lai uzlabotu iespējas iekļūt un pārvietoties mājoklī, lai atvieglotu personas spējas strādāt, aprūpēt sevi un iekļauties sabiedrībā.

2.2. Ar Noteikumiem paredzēts atzīt par spēku zaudējušiem Carnikavas novada domes 2013. gada 18. septembra saistošos noteikumus Nr. SN/2013/37 "Par kārtību, kādā Carnikavas novada pašvaldība piešķir lietošanai ratiņkrēsla pacēlāju’’.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

3.1. Noteikumu īstenošanai ir ietekme uz pašvaldības budžetu EUR 10 000 apmērā budžeta gadā.

3.2. Noteikumu izpildei nav nepieciešama jaunu institūciju izveide vai esošo institūciju paplašināšana.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību (mērķgrupām) un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

4.1. Sabiedrības mērķgrupas, uz kurām attiecināms Noteikumu tiesiskais regulējums, ir fiziskās personas ar invaliditāti, kuras funkcionālu traucējumu dēļ pārvietojas ratiņkrēslā.

4.2. Noteikumu projekts tiešā veidā neietekmēs uzņēmējdarbību.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Institūcija, kur privātpersona var vērsties Noteikumu piemērošanā ir Ādažu novada sociālais dienests.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Noteikumu izstrādes procesā netika iesaistīti sabiedrības pārstāvji.

Ādažu novada pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietnieks I. Krastiņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!