• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2020. gada 24. aprīļa lēmums Nr. 6 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.2020., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/op/2020/83.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts augu aizsardzības dienesta informācija

Par augu šķirņu svītrošanu no Latvijas augu šķirņu kataloga

Vēl šajā numurā

29.04.2020., Nr. 83

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 6

Pieņemts: 24.04.2020.

OP numurs: 2020/83.2

2020/83.2
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr. 6

Rīgā 2020. gada 24. aprīlī (prot. Nr. 16, 2. §)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr. KL\2.2-4\20\4
Par AS Alexela Varahalduse un OÜ 4E Biofond kopīgas izšķirošas ietekmes iegūšanu pār OÜ Eesti Biogaas

Konkurences padome (turpmāk – KP) 06.04.2020. saņēma AS Alexela Varahalduse (Igaunijas Republikā reģistrēta sabiedrība, reģistrācijas Nr. 10423960) un OÜ 4E Biofond (Igaunijas Republikā reģistrēta sabiedrība, reģistrācijas Nr. 11504910) saīsināto apvienošanās ziņojumu par AS Alexela Varahalduse un OÜ 4E Biofond kopīgas izšķirošas ietekmes iegūšanu pār pilnfunkciju kopuzņēmumu OÜ Eesti Biogaas (Igaunijas Republikā reģistrēta sabiedrība, reģistrācijas Nr. 14754903) un netieši caur līdzdalību Eesti Biogaas OÜ pār OÜ Vinni Biogaas (kopā ar OÜ Askoterm (Igaunijas Republikā reģistrēta sabiedrība, reģistrācijas Nr. 10220955) un OÜ Tammikus (Igaunijas Republikā reģistrēta sabiedrība, reģistrācijas Nr. 10229132)) un OÜ Oisu Biogass (kopā ar OÜ Estonia (Igaunijas Republikā reģistrēta sabiedrība, reģistrācijas Nr. 10038386)).

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un KP rīcībā esošo informāciju, KP

konstatēja:

Apvienošanās rezultātā AS Alexela Varahalduse un OÜ 4E Biofond iegūst kopīgu izšķirošu ietekmi pār pilnfunkciju kopuzņēmumu OÜ Eesti Biogaas, kas līdz 13.03.2020. bija nepilnfunkciju kopuzņēmums, un netieši caur līdzdalību OÜ Eesti Biogaas pār OÜ Vinni Biogaas (kopā ar OÜ Askoterm un OÜ Tammikus) un OÜ Oisu Biogass (kopā ar OÜ Estonia). Tādējādi notiek izmaiņas esoša nepilnfunkciju kopuzņēmuma darbībā, lai izveidotu pilnfunkciju kopuzņēmumu1. Ņemot vērā, ka Latvijā darbojas arī vairāki ar AS Alexela Varahalduse un OÜ 4E Biofond saistītie uzņēmumi, apvienošanās atbilst Konkurences likuma 15. panta pirmās daļas 3. punktam un saskaņā ar Konkurences likuma 15. panta otro daļu ir paziņojama KP.

Apvienošanās ietekmēs biometāna ražošanas un pārdošanas tirgu Igaunijā. Savukārt Latvijā apvienošanās dalībnieki šajā tirgū saimniecisko darbību veikt neplāno. Apvienošanās dalībnieku uzņēmumi Latvijas teritorijā turpinās patstāvīgu saimniecisko darbību. AS Alexela Varahalduse grupas uzņēmuma SIA "Alexela" darbība Latvijas teritorijā ir saistīta ar elektroenerģijas apgādi un mazumtirdzniecību. Savukārt OÜ 4E Biofond grupas uzņēmumu darbība Latvijā ir saistīta ar vairākām nozarēm: SIA "Happy Trails" nodarbojas ar nekustamo īpašumu iznomāšanu, SIA "Elenger" veic elektroenerģijas mazumtirdzniecību, Igaunijas uzņēmums AS "Printon" sniedz komerciālās drukas pakalpojumus, Igaunijas uzņēmums AS "Gastrolink" nodarbojas ar mēbeļu un galda piederumu tirdzniecību, bet Igaunijas uzņēmuma AS Eesti Gaas darbība ir saistīta ar dabasgāzes pārdošanu.

Izvērtējot Ziņojumā sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, secināms, ka apvienošanās rezultātā nevienā no minētajiem tirgiem nemainīsies to struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis, jo apvienošanās darījuma rezultātā netiks ietekmēti konkurences apstākļi nevienā tirgū Latvijas teritorijā.

Līdz ar to atbilstoši Konkurences likuma 16. panta ceturtajai daļai apvienošanās ir atļaujama.

Ņemot vērā minēto un saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta pirmās daļas 5. punktu, 15. panta pirmās daļas 3. punktu un 16. panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut apvienošanos, AS Alexela Varahalduse un OÜ 4E Biofond iegūstot kopīgu izšķirošu ietekmi pār pilnfunkciju kopuzņēmumu OÜ Eesti Biogaas un netieši caur līdzdalību OÜ Eesti Biogaas pār OÜ Vinni Biogaas (kopā ar OÜ Askoterm un OÜ Tammikus) un OÜ Oisu Biogass (kopā ar OÜ Estonia).

Saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu KP lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.


1 Šādām kopuzņēmuma darbības izmaiņām ir nepieciešams tā akcionāru vai vadības lēmums. Kad pieņemts lēmums, kas noved pie tā, ka kopuzņēmums atbilst pilnfunkcionalitātes kritērijam, rodas koncentrācija (Komisijas konsolidētais jurisdikcijas paziņojums saskaņā ar Padomes Regulu (EK) Nr. 139/2004 par kontroli pār uzņēmumu koncentrāciju, 109. punkts).

Konkurences padomes priekšsēdētāja p.i. J. Račko

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!