• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2019. gada 17. septembra noteikumi Nr. 444 "Kārtība, kādā civilās aviācijas lidlauku izmanto valsts gaisa kuģi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2019., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/op/2019/194.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdes protokols Nr. 42

Ministru kabineta sēdes protokols

Vēl šajā numurā

24.09.2019., Nr. 194

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 444

Pieņemts: 17.09.2019.

OP numurs: 2019/194.1

2019/194.1
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 18 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 444

Rīgā 2019. gada 17. septembrī (prot. Nr. 42 11. §)

Kārtība, kādā civilās aviācijas lidlauku izmanto valsts gaisa kuģi

Izdoti saskaņā ar likuma "Par aviāciju"
29.1 pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā civilās aviācijas lidlauku izmanto valsts gaisa kuģi.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. alternatīvie drošības pasākumi – pasākumu kopums, kas, pamatojoties uz Komisijas 2009. gada 18. decembra Regulas (ES) Nr. 1254/2009, ar ko nosaka kritērijus, lai ļautu dalībvalstīm atkāpties no kopējiem pamatstandartiem civilās aviācijas drošības jomā un pieņemt alternatīvus drošības pasākumus (turpmāk – regula Nr. 1254/2009), 1. panta pirmās daļas 3. punktu, ļauj atkāpties no regulas Nr. 300/2008 4. panta 1. punktā minētajiem kopējiem pamatstandartiem;

2.2. valsts gaisa kuģa pasažieris – valsts amatpersona vai cita fiziska persona, kas atrodas valsts gaisa kuģī tā lidojuma laikā, izņemot valsts gaisa kuģa apkalpi;

2.3. valsts gaisa kuģa pasažiera bagāža – valsts gaisa kuģa pasažiera personīgās mantas un dienesta vai darba vajadzībām nepieciešamās mantas, kuras valsts gaisa kuģa pasažieris pārvadā valsts gaisa kuģī;

2.4. valsts krava – krava, kura tiek pārvadāta ar valsts gaisa kuģi un kura nav militārā krava, kā arī krava, kuras saturu tās pasūtītājs vai saņēmējs ir paredzējis izmantot publisko funkciju veikšanai;

2.5. pavadošās personas – personas, kas neatrodas valsts gaisa kuģī tā lidojuma laikā, bet var atrasties civilās aviācijas lidlaukā, lai nodrošinātu ar valsts gaisa kuģa lidojumu saistīto pasākumu organizēšanu un apkalpošanu.

3. Noteikumi attiecas uz Latvijas Republikas civilās aviācijas lidlaukiem, kuros jānodrošina Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 11. marta Regulā (EK) Nr. 300/2008 par kopīgiem noteikumiem civilās aviācijas drošības jomā un ar ko atceļ Regulu (EK) Nr. 2320/2002 (turpmāk – regula Nr. 300/2008) noteiktie drošības pasākumi.

4. Noteikumi neattiecas uz valsts gaisa kuģiem:

4.1. kuri klasificēti kā militārās aviācijas gaisa kuģi vai ar kuriem pārvadā militāro kravu;

4.2. kuri piedalās meklēšanas un glābšanas pasākumos, veic lidojumus vides apsekošanai no gaisa, kā arī tiesībaizsardzības, ugunsdzēšanas vai medicīniskās palīdzības nolūkā un kuriem šo lidojumu laikā ir nepieciešams nosēsties civilās aviācijas lidlaukā.

5. Šo noteikumu 8.2. apakšpunktā minētos alternatīvos drošības pasākumus civilās aviācijas lidlauks piemēro, pamatojoties uz valsts aģentūras "Civilās aviācijas aģentūra" (turpmāk – Civilās aviācijas aģentūra) veikto drošības riska novērtējumu, saskaņā ar regulu Nr. 1254/2009.

II. Valsts gaisa kuģa pasažieru un to bagāžas apkalpošana

6. Valsts gaisa kuģa pasažieru un to bagāžas apkalpošanu civilās aviācijas lidlaukā piesaka valsts iestāde, kuras kompetencē ir organizēt valsts gaisa kuģa pasažieru (delegācijas) vizīti, vai Latvijas Republikā akreditēta ārvalsts vēstniecība attiecīgās valsts gaisa kuģa pasažieru (delegāciju) un to bagāžas apkalpošanai (turpmāk – vizītes organizators).

7. Vizītes organizators:

7.1. nosaka atbildīgās amatpersonas, kuras koordinē valsts gaisa kuģa pasažieru apkalpošanu civilās aviācijas lidlaukā;

7.2. nodrošina, ka šo noteikumu 7.1. apakšpunktā minētās atbildīgās amatpersonas ir apmācītas saskaņā ar Komisijas 2015. gada 5. novembra Īstenošanas regulas (ES) 2015/1998, ar ko nosaka sīki izstrādātus pasākumus kopīgu pamatstandartu īstenošanai aviācijas drošības jomā (turpmāk – regula Nr. 2015/1998), pielikuma 11.2.2. punkta prasībām un ir saņēmušas attiecīgā civilās aviācijas lidlauka caurlaidi.

8. Vizītes organizators, pamatojoties uz delegācijas pilnvarotās personas pieprasījumu un Civilās aviācijas aģentūras veikto drošības risku novērtējumu, pieņem lēmumu par šo noteikumu 8.2. apakšpunktā minēto alternatīvo drošības pasākumu piemērošanu valsts gaisa kuģa pasažieriem un pavadošajām personām un ne vēlāk kā 48 stundas pirms valsts gaisa kuģa lidojuma iesniedz civilās aviācijas lidlauka administrācijai pieteikumu (1. pielikums), ja:

8.1. tiek plānota valsts gaisa kuģa pasažieru apkalpošana;

8.2. valsts gaisa kuģa pasažieriem, to bagāžai un pavadošajām personām nepieciešams piemērot šādus alternatīvos drošības pasākumus:

8.2.1. atbrīvojumu no piekļuves kontroles;

8.2.2. atbrīvojumu no drošības pārbaudes;

8.2.3. īpašo drošības pārbaudi.

9. Ja nepieciešama steidzama rīcība, šo noteikumu 8. punktā minētā pieteikuma iesniegšanas laiku var samazināt līdz laikam, par kuru vizītes organizators ir vienojies ar attiecīgā civilās aviācijas lidlauka administrāciju.

10. Šo noteikumu 8.2. apakšpunktā minētos alternatīvos drošības pasākumus piemēro valsts gaisa kuģa pasažieriem un to bagāžai, ja viņi izlido no Latvijas Republikas civilās aviācijas lidlauka, kā arī pavadošajām personām.

11. Valsts gaisa kuģa pasažiera bagāžai, kura tiek novietota valsts gaisa kuģa bagāžas nodalījumā, piemēro atbrīvojumu no drošības pārbaudes, ja, pamatojoties uz vizītes organizatora pieprasījumu, Valsts drošības dienests vai Militārā policija nodrošina, ka minētajai bagāžai no tās nokomplektēšanas brīža līdz nodošanai civilās aviācijas lidlaukā nav piekļuvušas trešās personas.

12. Civilās aviācijas lidlauka administrācija sadarbībā ar vizītes organizatoru nodrošina, ka valsts gaisa kuģa pasažieri, to bagāža un pavadošās personas tiek nogādātas līdz valsts gaisa kuģim nošķirti no citiem civilās aviācijas gaisa kuģu pasažieriem, apkalpes un civilās aviācijas lidlauka personāla, kas nav iesaistīts valsts gaisa kuģa apkalpošanā.

13. Vizītes organizators nodrošina, ka no drošības pārbaudes atbrīvotie valsts gaisa kuģa pasažieri un pavadošās personas ir informētas par civilās aviācijas lidlauka aviācijas drošības procedūrām un ierobežojumiem, kas saistīti ar bīstamo vielu pārvadāšanu gaisa kuģī.

14. Ja valsts gaisa kuģa pasažieriem un pavadošajām personām piemēro atbrīvojumu no drošības pārbaudes, civilās aviācijas lidlauka administrācija sadarbībā ar Valsts drošības dienestu vai Militāro policiju organizē drošības eskortu, lai šīs personas nokļūtu līdz valsts gaisa kuģim nošķirti no citiem civilās aviācijas gaisa kuģu pasažieriem.

15. Šo noteikumu 11. un 14. punktā minētos drošības pasākumus vizītes organizators ne vēlāk kā 48 stundas pirms valsts gaisa kuģa lidojuma saskaņo ar Valsts drošības dienestu vai Militāro policiju.

16. Valsts gaisa kuģa virszemes apkalpošanu – bagāžas apstrādi, apkalpošanu uz perona, ienākošo, izejošo, tranzīta kravu un pasta fizisko pārkraušanu posmā starp lidostas termināli un gaisa kuģi, gaisa kuģa bagāžas iekraušanas kontroli, informācijas apmaiņu un sakaru nodrošināšanu – civilās aviācijas lidlaukā, kam piemēro normatīvos aktus par kārtību, kādā piešķir pieeju lidlauka sniegto pakalpojumu tirgum, nodrošina komersants, kurš attiecīgajā civilās aviācijas lidlaukā ir tiesīgs sniegt minētos virszemes apkalpošanas pakalpojumus.

17. Virszemes apkalpošanas pakalpojumu sniegšanai valsts gaisa kuģus ir atļauts novietot civilās aviācijas lidlauka norobežotajās zonās.

III. Valsts kravas apkalpošana

18. Valsts kravas pārvadāšanu no Latvijas Republikas civilās aviācijas lidlauka organizē valsts iestāde, kuras kompetencē ir nodrošināt valsts kravas nosūtīšanu, vai Latvijas Republikā akreditēta ārvalsts vēstniecība attiecīgās valsts kravas nosūtīšanai (turpmāk – valsts kravas nosūtītājs).

19. Valsts kravas nosūtītājs:

19.1. nosaka atbildīgās amatpersonas, kuras koordinē valsts kravas apkalpošanu civilās aviācijas lidlaukā;

19.2. nodrošina, ka šo noteikumu 19.1. apakšpunktā minētās atbildīgās amatpersonas ir apmācītas saskaņā ar regulas Nr. 2015/1998 pielikuma 11.2.2. punkta prasībām.

20. Valsts kravas nosūtītājs ne vēlāk kā četras darbdienas pirms valsts gaisa kuģa lidojuma iesniedz Civilās aviācijas aģentūrā pieteikumu (2. pielikums) alternatīvo drošības pasākumu piemērošanai. Valsts kravai kā alternatīvo drošības pasākumu piemēro atbrīvojumu no drošības pārbaudes.

21. Civilās aviācijas aģentūra divu darbdienu laikā no šo noteikumu 20. punktā minētā pieteikuma saņemšanas atbilstoši regulas Nr. 1254/2009 1. panta prasībām veic drošības riska novērtējumu un pieņem lēmumu atbrīvot valsts kravu no drošības pārbaudes vai atteikt valsts kravas atbrīvošanu no drošības pārbaudes, lēmumu attiecīgi pamatojot. Pieņemto lēmumu Civilās aviācijas aģentūra nosūta valsts kravas nosūtītājam, tā izvēlētajam oficiālajam kravu aģentam un civilās aviācijas lidlauka administrācijai.

22. Valsts kravas apkalpošanu veic oficiālais kravu aģents, kura aviācijas drošības programma, kurā ir iekļauta sadaļa par valsts kravas apkalpošanu, ir apstiprināta Civilās aviācijas aģentūrā. Oficiālo kravu aģentu saraksts ir publicēts Civilās aviācijas aģentūras tīmekļvietnē www.caa.lv.

23. Valsts kravas nosūtītāja izvēlētais oficiālais kravu aģents nodrošina, ka valsts krava tiek apkalpota saskaņā ar regulas Nr. 2015/1998 pielikuma 6.2.2. punkta prasībām.

24. Ja valsts gaisa kuģī atrodas bīstamās vielas vai izstrādājumi, kas minēti 1944. gada 7. decembra Konvencijas par starptautisko civilo aviāciju 18. pielikumā un Starptautiskās Civilās aviācijas organizācijas dokumentā "Tehniskās instrukcijas bīstamu izstrādājumu drošai pārvadāšanai pa gaisu" (Doc 9284), tā virszemes apkalpošanu nodrošina atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas nosaka bīstamo izstrādājumu un bīstamo kravu gaisa pārvadājumu veikšanas kārtību.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Satiksmes ministrs T. Linkaits

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 17. septembra
noteikumiem Nr. 444

Pieteikums valsts gaisa kuģa pasažieru apkalpošanas pakalpojumu saņemšanai un alternatīvo drošības pasākumu piemērošanai civilās aviācijas lidlaukā

1. Informācija par valsts gaisa kuģa (turpmāk – gaisa kuģis) lidojumu:

Information about State aircraft (hereafter – aircraft) flight:

1.1. lidojuma mērķis/flight purpose

1.2. gaisa kuģa tips/aircraft's type

1.3. gaisa kuģa plānotais nosēšanās laiks/aircraft's scheduled arrival time

1.4. gaisa kuģa plānotais izlidošanas laiks/aircraft's scheduled departure time

1.5. gaisa kuģa lidojuma numurs/aircraft's flight number

1.6. virszemes apkalpošanas pakalpojumu sniedzējs/ground handling service provider/

2. Gaisa kuģa pasažieru skaits:

Number of aircraft's passengers:

Ielido/Arrive Izlido/Depart Tranzītā/Transit

3. Informācija par nepieciešamajām drošības pārbaudes un piekļuves kontroles procedūrām

Information about the security screening access control procedures required

3.1. Atbrīvot no drošības pārbaudes:

Exempt the following from security screening:

pasažierus/passengers

pavadošās personas/accompanying persons

rokas bagāžu/cabin baggage

reģistrēto bagāžu/checked-in baggage

 

3.2. Nodrošināt īpašo drošības pārbaudes procedūru:

Ensure the special security screening procedure:

atviegloto pārbaudi/preferential screening

pastiprināto pārbaudi/enhanced screening

pieteiktajam transportam/vehicles screening

Prasību apraksts/description of requirements

3.3. Atbrīvot no piekļuves kontroles: Exempt the following from access control:

pasažierus/passengers

pavadošās personas/accompanying persons

transportlīdzekļus/vehicles

 

3.4. Pasu kontrole bez personas

klātbūtnes/Passport control without the presence of a person

4. Delegācijas locekļu saraksts

List of members of the delegation

Nr.
p.k.

Vārds/
Name

Uzvārds/
Surname
Amats/
Position
Piemērojamās drošības pārbaudes/
Applicable security screening procedures
         
         

5. Pavadošo personu saraksts

List of accompanying persons

Nr.
p.k.
Vārds/
Name
Uzvārds/
Surname
Amats/
Position
Piemērojamās drošības pārbaudes/
Applicable security screening procedures
         
         

6. Drošības dienests, kurš nodrošina amatpersonu un delegācijas aizsardzību

Security service providing protection for officials and the delegation

Valsts drošības dienests/Latvian State Security Service Militārā policija/ Military police Cits/Other

7. Vizītes organizatora atbildīgā amatpersona, kas organizē un koordinē lidojuma apkalpošanu (amats, vārds, uzvārds, tālruņa numurs, e-pasts)*

The responsible official of the organiser of the visit who organises and co-ordinates flight servicing (position, name, surname, telephone number, email)*

8. Delegācijas pilnvarotā persona (amats, vārds, uzvārds, tālruņa numurs, e-pasts)

The responsible official of the delegation (position, name, surname, telephone number, email)

9. To transportlīdzekļu valsts numuri, kuriem nepieciešams iebraukt kontrolējamā teritorijā, un transportlīdzekļu vadītāju saraksts

Registration numbers of vehicles requiring access to the airside part of the Airport and driver list


Nr.
p.k.
Vārds/
Name
Uzvārds/
Surname
Amats/
Position
Piemērojamās drošības pārbaudes/
Applicable security screening procedures
         
         

10. Izlidojošo/ielidojošo personu saraksts, kurām ir līdzi dienesta ieroči (norādīt vārdu, uzvārdu un informāciju par dienesta ieroču veidu un skaitu)

List of departing/arriving persons which carry service weapons, indicating the name, surname and information on the type and number of service weapons

Nr.
p.k.
Vārds/
Name
Uzvārds/
Surname
Amats/
Position
Dienesta ieroču veids un skaits/
type and number of service weapons
         
         

11. Nepieciešamais papildu aprīkojums un pakalpojumi/

Additional equipment and services required

Karogi/ Flags Paklāji/ Carpets Goda sardze/ Guard of honor Masu informācijas līdzekļu pārstāvji/ Media representatives

12. Informācija par kravu, ja tāda ir (norādīt kravas kopējo svaru, gabarītus, vienību skaitu un informāciju par bīstamajām vielām un izstrādājumiem tajā)/Information regarding cargo (if any) (specify the total weight, dimensions, number of units, hazardous substances and articles in it)

13. Citas norādes par gaisa kuģa pasažieru, bagāžas un/vai kravas apkalpošanu (norādīt, ja gaisa kuģa apkalpošanai ir nepieciešamas papildu tehnoloģiskās iekārtas un/vai aprīkojums)

Information about additional servicing of aircraft's passengers, baggage and/or cargo (specify if any additional technological devices and/ or equipment is needed to service the aircraft)

14. Pakalpojumu apmaksas veicējs/Payer for provided services:

Prezidenta kanceleja/ Office of the President Valsts kanceleja/ State Chancellery Ārlietu ministrija/ Ministry of Foreign Affairs Aizsardzības ministrija/ Ministry of Defence Cits/Other

Papildu informācija/ Additional information

Šis pieteikums pēc aizpildīšanas tiek klasificēts kā ierobežotas pieejamības informācija

After completion, this application is classified as limited access information

Piezīme/Remark. * Pēdējā brīža izmaiņas/Last minute changes.

Atbildīgā amatpersona var veikt nebūtiskas izmaiņas pieteikumā esošajā informācijā/

The responsible official may submit minor changes to the information contained in the application.

Vizītes organizators apņemas atbilstoši kompetencei veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai pieteikumā minētās personas, kuras lūgts atbrīvot no drošības pārbaudes, neradītu apdraudējumu civilās aviācijas drošībai.

The organiser of the visit undertakes within the limits of his competence, all necessary measures to ensure that persons which will be exempted from security screening do not create a threat to the security of civil aviation.

 
(vizītes organizatora pilnvarotās personas amats, vārds, uzvārds, paraksts/
position, name, surname, signature of the person authorised by the organiser of the visit)

20____. gada ____. ___________________________  
(datums/date)  

Satiksmes ministrs T. Linkaits

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 17. septembra
noteikumiem Nr. 444

Pieteikums alternatīvo drošības pasākumu piemērošanai valsts kravai civilās aviācijas lidlaukā

1. Informācija par valsts gaisa kuģa (turpmāk – gaisa kuģis) lidojumu:

Information about State aircraft (hereafter – aircraft) flight:

1.1. lidojuma mērķis/flight purpose

1.2. gaisa kuģa veids un tips/aircraft's kind and type

1.3. gaisa kuģa plānotais nosēšanās laiks/aircraft's scheduled arrival time

1.4. gaisa kuģa plānotais izlidošanas laiks/aircraft's scheduled departure time

1.5. gaisa kuģa lidojuma pasūtītājs/aircraft's flight customer

1.6. virszemes apkalpošanas pakalpojumu sniedzējs/ground handling service provider

2. Valsts kravas nosūtītāja atbildīgā amatpersona, kas organizē un koordinē valsts kravas apkalpošanu (amats, vārds, uzvārds, tālruņa numurs)*

The responsible official of the organiser of the flight who organises and co-ordinates flight servicing (position, name, surname, telephone number)*

3. Oficiālais kravu aģents, kurš apkalpo valsts kravu

Regulated agent which handles the State cargo

4. Informācija par bīstamām vielām un izstrādājumiem valsts kravā (norādīt bīstamās vielas un izstrādājumus vai pievienot sarakstu)

Information on hazardous substances and articles transported as cargo on board of the aircraft (specify the hazardous substances and articles or annex a list)

5. Amatpersona, kas atbildīga par bīstamo vielu un izstrādājumu apkalpošanu (amats, vārds, uzvārds, tālruņa numurs)

The official responsible for handling of hazardous substances and articles(position, name, surname, telephone number)

6. Valsts kravas pēdējais pārkraušanas punkts pirms nogādāšanas lidlaukā

The last transshipment point of State cargo before delivering it to the aerodrome

7. Informācija par valsts kravas aizsardzības pasākumiem, kas tiek piemēroti kravai no tās pēdējā pārkraušanas punkta līdz lidlaukam, no kura krava tiks tālāk transportēta ar gaisa kuģi

Information on protection measures applied to State cargo from its final transshipment point until delivery to the aerodrome from where the cargo will be further transported by aircraft

Piezīme/Remark. * Pēdējā brīža izmaiņas. Atbildīgā amatpersona var veikt nebūtiskas izmaiņas pieteikumā esošajā informācijā/Last minute changes. The responsible official may submit minor changes to the information contained in the application.

Valsts kravas nosūtītājs apņemas ievērot drošības procedūras, kas noteiktas civilās aviācijas lidlaukā, kurā notiek lidojuma apkalpošana.

The organiser of the flight undertakes to comply with the security procedures of the relevant civil aviation aerodrome where the flight is organised.

 
(lidojuma organizatora pilnvarotās personas amats, vārds, uzvārds, paraksts/
position, name, surname, signature of the person authorised by the authority organising the flight)

20____. gada ____. ___________________________  
(datums/date)  

Satiksmes ministrs T. Linkaits

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!