• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Pārtikas un veterinārais dienests
Valsts galvenais pārtikas un veterinārais inspektors publicē rīkojumus par karantīnas teritorijas noteikšanu un rīkojumus par karantīnas atcelšanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pārtikas un veterinārā dienesta 2017. gada 29. novembra rīkojums Nr. 183 "Par Āfrikas cūku mēra skarto savvaļas cūku karantīnas teritorijas noteikšanu Dobeles novada Penkules pagastā un Auces novada Bēnes pagastā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2017., Nr. 237 https://www.vestnesis.lv/op/2017/237.35

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Privatizācijas aģentūras informācija

Par privatizācijas sertifikātu tirgū veikto darījumu apjomiem un vidējām cenām (21.11.‒24.11.)

Vēl šajā numurā

30.11.2017., Nr. 237

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Pārtikas un veterinārais dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 183

Pieņemts: 29.11.2017.

OP numurs: 2017/237.35

2017/237.35
RĪKI

Pārtikas un veterinārā dienesta rīkojumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojums Nr. 183

Rīgā 2017. gada 29. novembrī

Par Āfrikas cūku mēra skarto savvaļas cūku karantīnas teritorijas noteikšanu Dobeles novada Penkules pagastā un Auces novada Bēnes pagastā

Sakarā ar to, ka tika konstatēta savvaļas cūkas saslimšana ar Āfrikas cūku mēri (Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" 2017. gada 28. novembra testēšanas pārskats Nr. DZ-2017-V-80161.01) Dobeles novada Penkules pagastā, pamatojoties uz Veterinārmedicīnas likuma 30. pantu, Ministru kabineta 2004. gada 17. februāra noteikumu Nr. 83 "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība" (turpmāk tekstā – Noteikumi) 65. punktu, X nodaļu, Eiropas Komisijas Lēmumu 2003/422/EK, ar ko apstiprina Āfrikas cūku mēra diagnostikas rokasgrāmatu, nosaku:

1. Āfrikas cūku mēra (turpmāk tekstā – ĀCM) savvaļas cūku karantīnas teritoriju, kurā ietilpst šādas administratīvās teritorijas: Dobeles novada Penkules pagasts un Auces novada Bēnes pagasts (turpmāk – karantīnas teritorija).

2. Aizliegts no novietnēm, kas atrodas karantīnas teritorijā, izvest cūkas (t.sk. nebrīvē audzētas savvaļas cūkas) bez Pārtikas un veterinārā dienesta (turpmāk tekstā – PVD) valsts veterinārā inspektora izsniegtas atļaujas.

3. Aizliegts no novietnēm, kas atrodas karantīnas teritorijā, izvest uz citu Latvijas teritoriju, kā arī Eiropas Savienības dalībvalsti un trešajām valstīm, cūku spermu, olšūnas vai embrijus.

4. Aizliegts no karantīnas teritorijas izvest cūkgaļas produkciju (svaiga cūkgaļa, cūkgaļas izstrādājumi un produkti, kas satur cūkgaļu) izņemot, ja tiek izpildītas noteikumu 71.35 punktā minētās prasības un uzņēmumi ir iekļauti dienesta atzīto uzņēmumu sarakstā, kuriem atļauts piemērot atkāpes attiecībā uz gaļas apriti cūku mēra skartajā teritorijā.

5. Karantīnas teritorijā esošajās cūku novietnēs:

5.1. turēt visus dzīvniekus tikai to atrašanās vietās vai izolēt citā, savvaļas cūkām nepieejamā vietā. Novietnē nodrošināt apstākļus, lai ierobežotu savvaļas cūku piekļūšanu materiāliem vai priekšmetiem, kuri var nonākt saskarē ar mājas cūkām;

5.2. izvietot pie novietnes ieejām un izejām ar piemērotiem dezinfekcijas šķīdumiem piesūcinātus paklājus;

5.3. aizliegts ienest nomedītu savvaļas cūku daļas vai to līķus, vai jebkādu citu inficētu materiālu vai priekšmetu, kas var būt infekcijas slimības izplatītājs;

5.4. novietot blakusproduktu savākšanas un uzglabāšanas tvertnes, konteinerus vai citus šim nolūkam paredzētus priekšmetus ar blakusproduktiem pirms to savākšanas pārstrādei novietnes teritorijas perifērijā, lai nodrošinātu, ka blakusproduktu savākšanas transports to savākšanas laikā neiebrauc novietnes teritorijā.

6. Visām personām, kuras karantīnas teritorijā ir atradušas mirušas savvaļas cūkas vai to ķermeņa daļas, nekavējoties informēt PVD.

7. Aizliegts veikt eviscerāciju, ādas novilkšanu vai to sadalīšanu, kā arī paraugu noņemšanu karantīnas teritorijā nomedītajām un atrastajām mirušajām savvaļas cūkām bez saskaņošanas ar PVD uzraugošās teritoriālās struktūrvienības (turpmāk tekstā – TSV) inspektoru un neievērojot viņa sniegtos norādījumus.

8. Aizliegts laist pārtikas apritē galapatērētājiem un piegādāt mazumtirdzniecības uzņēmumiem (veikali, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi, tirgus tirdzniecības vietas) svaigu savvaļas cūku gaļu (t.sk. sadalītu savvaļas cūkas gaļu, maltu savvaļas cūkas gaļu, savvaļas cūkas gaļas izstrādājumus), kas iegūta karantīnas teritorijā.

9. Medniekiem karantīnas teritorijā:

9.1. informēt par visām nomedītajām un atrastajām mirušajām savvaļas cūkām PVD TSV inspektoru;

9.2. nodrošināt nomedīto savvaļas cūku ķermeņu (ādu, galvu un diafragmu) un blakusproduktu identificēšanu un uzglabāšanu līdz laboratorisko izmeklējumu rezultātu saņemšanai;

9.3. nodrošināt savvaļas cūku ķermeņu, trofeju un subproduktu iznīcināšanu saskaņā ar veterinārā inspektora norādījumiem, pēc pozitīvo ĀCM laboratorisko izmeklējumu rezultātu saņemšanas;

9.4. pēc negatīvo ĀCM laboratorisko izmeklējumu rezultātu saņemšanas:

9.4.1. svaigu savvaļas cūku gaļu ir atļauts izmantot savā uzturā paredzētu produktu iegūšanai, neizvedot to no karantīnas teritorijas vai

9.4.2. savvaļas cūkas ķermeni (ar ādu, diafragmu un galvu) ir atļauts nosūtīt uz atzītu medījumu apstrādes uzņēmumu ar PVD izsniegtu atļauju.

9.4.3. iegūto savvaļas cūkas liemeni ir atļauts nosūtīt ar PVD izsniegtu atļauju gaļas produktu iegūšanai uz atzītiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem.

9.4.4. savvaļas cūkas āda, citas trofejas un pārtikā neizmantojamie savvaļas cūkas izcelsmes blakusprodukti ir jāiznīcina saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes (EK) Regulu Nr. 1069/2009 (21.10.2009.), ar ko nosaka veselības aizsardzības noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes blakusproduktiem un atvasinātajiem produktiem, kuri nav paredzēti cilvēku patēriņam, ar ko atceļ Regulu (EK) 1774/2002 prasībām.

10. Karantīnas teritorijā savvaļas cūku gaļas produktus (piemēram, desas, cīsiņi, kūpinājumi, konservi, dabiski fermentēti produkti u.tml.) ir atļauts laist pārtikas apritē ar PVD izsniegtu atļauju, ja tiek izpildīti visi zemāk uzskaitītie nosacījumi:

10.1. nomedītās savvaļas cūkas ir izmeklētas uz ĀCM un ir iegūti negatīvi laboratorisko izmeklējumu rezultāti;

10.2. savvaļas cūku ķermeņu apstrāde (ādas novilkšana, diafragmas izņemšana, galvas atdalīšana utt.) ir veikta saskaņā ar Komisijas īstenošanas Lēmumu Nr. 709/2014 (2014. gada 9. oktobris) par dzīvnieku veselības kontroles pasākumiem saistībā ar Āfrikas cūku mēri dažās dalībvalstīs un ar ko atceļ Īstenošanas lēmumu 2014/178/ES atzītā medījumu apstrādes uzņēmumā (nodrošināta marķēšana ar rombveida veselības marķējumu);

10.3. savvaļas cūkas gaļas produkti ir skaidri identificējami un marķēti ar rombveida identifikācijas marķējumu, un pavaddokumentā ir papildus norāde, ka to izcelsme ir no ĀCM skartās teritorijas, un atļauts izplatīt tikai Latvijas teritorijā.

11. Savvaļas cūku izcelsmes pārtikā neizmantojamos blakusproduktus (līķus, ādas, galvas, trofejas, iekšējos orgānus u.c.) jāievieto blakusproduktu savākšanai paredzētajos konteineros PVD norādītajās vietās vai iznīcināt, aprokot teritorijā, kurā iegūti dzīvnieku izcelsmes blakusprodukti.

12. Visām tām personām, kurām ir bijusi saskare ar savvaļas cūkām, veikt higiēnas pasākumus (piemēram, roku mazgāšana, apģērba maiņa, apavu dezinfekcija, utt.) ĀCM ierosinātāja izplatīšanās samazināšanai.

13. Personām, kuras skar šajā rīkojumā noteiktie pienākumi, sadarboties un nodrošināt noteiktajās teritorijās iespēju PVD inspektoriem veikt uzraudzību un citus nepieciešamos pasākumus, nekavējoties pēc PVD inspektora pieprasījuma.

14. Publicēt šo rīkojumu oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

15. Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

16. Kontroli par rīkojuma izpildi paturu sev.

Pielikumā: "ĀCM savvaļas cūku karantīnas teritorija".

Valsts galvenais pārtikas un veterinārais inspektors M. Balodis

 

Pielikums
Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora
rīkojumam Nr.183 (29.11.2017.)

ĀCM savvaļas cūku karantīnas teritorija

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!