• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2015. gada 28. maija lēmums Nr. 22 "Par paziņoto vienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2015., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/op/2015/112.7

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

10.06.2015., Nr. 112

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 22

Pieņemts: 28.05.2015.

OP numurs: 2015/112.7

2015/112.7
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.22

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2015.gada 28.maijā (prot. Nr.23, 2.§)

Par paziņoto vienošanos

Lieta Nr.893/15/7.3.2./3

Par SIA "East-West Transit" un SIA "Gotika Auto" vienošanos

1 Konkurences padome (turpmāk – KP) 31.03.2015. saņēma 25.03.2015. SIA "East-West Transit" (turpmāk – EWT) un SIA "Gotika Auto" (turpmāk – Gotika) ziņojumu Par tirgus dalībnieku vienošanos (turpmāk – Ziņojums).

2 Izvērtējot sniegto informāciju, tika konstatēts, ka Ziņojums neatbilst Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumos Nr.799 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata ziņojumu par tirgus dalībnieku vienošanos" (turpmāk – MK noteikumi) prasībām.

3 Papildu informācija tika saņemta 24.04.2015.

4 Saskaņā ar MK noteikumu 6.punktu ziņojuma iesniegšanas diena ir diena, kad KP saņemta visa šo noteikumu pielikumā minētā informācija. Līdz ar to, pamatojoties uz MK noteikumu 6.punktu, Ziņojuma saņemšanas diena KP ir 24.04.2015.

5 KP 21.05.2015. pieņēma lēmumu Nr.21 "Par papildu izpēti lietā Nr.893/15/7.3.2./3 Par SIA "East-West Transit" un SIA "Gotika Auto" vienošanos"" (prot.Nr.22, 4.§).

KP, izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus saņemto informāciju, kā arī tās rīcībā esošo informāciju,

konstatēja:

 1. Vienošanās dalībnieki un to darbības veidi

6 EWT ir Latvijas Republikas Komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40003295522, juridiskā adrese: Lubānas iela 66, Rīga, Latvija.

EWT galvenie darbības veidi ir naftas produktu vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju EWT ir tiesības izmantot Latvijas Nafta preču zīmi.

7 Gotika ir Latvijas Republikas Komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40003165118, juridiskā adrese: Mūkusalas iela 31, Rīga, LV–1004, Latvija.

Ziņojumā kā Gotika galvenie darbības veidi norādīta naftas produktu vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju Gotika savā darbībā izmanto Gotika Auto preču zīmi.

2. Paziņotā vienošanās

8 Saskaņā ar Ziņojumā norādīto EWT un Gotika paredz sadarboties benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū. Ziņojumam ir pievienots EWT un Gotika Sadarbības līguma projekts, kura paredzētais darbības termiņš ir (*) gadi.

9 EWT un Gotika vienojas par savstarpēju klientu apkalpošanu abu dalībnieku degvielas uzpildes stacijās (turpmāk – DUS). Vienošanās mērķis ir paplašināt EWT un Gotika klientiem pieejamo DUS pārklājumu Latvijā, saglabājot līgumos ar klientiem noteiktos nosacījumus, palielināt EWT un Gotika konkurētspēju degvielas mazumtirdzniecības tirgū, tai skaitā sniegt iespēju EWT un Gotika piedalīties konkursos par degvielas piegādi Latvijā, kur nolikumos ir paredzēti ierobežojumi pretendentiem ar mazāku DUS pārklājumu.

10 Vienošanās tiks piemērota darījumiem par degvielas iegādi DUS, izmantojot uzņēmumu degvielas kartes vai lojalitātes kartes. Kartes ļaus Gotika un EWT klientiem saņemt degvielu vienošanās dalībnieku DUS tīklā, saskaņā ar līguma, kas noslēgts starp Gotika un tās klientu vai EWT un tās klientu, noteikumiem. Klients iegādāsies degvielu par cenu (*).

11 Vienošanās dalībnieku klienti, kuriem ir uzņēmumu degvielas kartes, par degvielu, (*) saskaņā ar līgumu, kas noslēgts starp Gotika vai EWT un attiecīgo klientu. Otram vienošanās dalībniekam šie klienta noteikumi nav un nebūs zināmi. Vienošanās dalībnieku klienti, kuriem piešķirtas lojalitātes kartes, par degvielu (*).

12 Sadarbības īstenošanai vienošanās dalībnieki veiks (*), lai abpusēji būtu iespējams veikt klientu apkalpošanu (*).

13 Vienošanās dalībniekam, apkalpojot klientu, attiecīgajā DUS jāautorizē klientam izsniegto degvielas karti ar POS-termināla palīdzību. Klientam tiek izsniegts darījuma čeks, kas cita starpā ietver informāciju par piešķirto atlaidi. Vienošanās dalībniekam, kas nav kartes izdevējs, nebūs zināms klienta nosaukums. Katrs vienošanās dalībnieks otram kases sistēmā tiek identificēts kā "klients".

14 Atbilstoši Ziņojumā norādītajai un papildus sniegtajai informācijai EWT un Gotika (*).

15 Katrs vienošanās dalībnieks (*).

16 Savstarpēji vienošanās dalībnieki veiks norēķinus par iepriekšējā mēnesī klientiem izsniegto degvielu par cenu, kas noteikta Sadarbības līguma projektā (*).

3. Vienošanās atbilstība Konkurences likuma 11.panta otrajai daļai

17 Saskaņā ar Konkurences likuma 11.panta otro daļu par spēkā esošām tiek atzītas tādas vienošanās, kuras veicina preču ražošanas vai realizācijas uzlabošanu vai ekonomisku attīstību, radot labumu patērētājiem, un tām šā panta pirmajā daļā noteikto aizliegumu nepiemēro, turklāt šī vienošanās: 1) neuzliek attiecīgajam tirgus dalībniekam ierobežojumus, kuri nav nepieciešami minēto mērķu sasniegšanai; 2) nedod iespēju likvidēt konkurenci ievērojamā tirgus daļā.

18 Izvērtējot Vienošanās nosacījumus, secināms, ka noteikumi attiecas uz benzīna un dīzeļdegvielas tirdzniecību DUS. Ievērojot minēto, konkrētās preces tirgus, kas sadarbības rezultātā var tikt ietekmēts, ir benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus.

19 Gotika un EWT pēc realizētā degvielas apjoma nav lieli tirgus dalībnieki Latvijas degvielas mazumtirdzniecības tirgū, to mazumtirdzniecībā realizētais benzīna un dīzeļdegvielas apjoms Latvijā veido: 1) Gotika tirgus daļa Latvijā 2012., 2013. un 2014.gadā ir mazāka par 5%, attiecīgi (*); 2) EWT tirgus daļa Latvijā 2012.gadā ir mazāka par 5%, 2013.gadā un 2014.gadā ir mazāka par 10%, attiecīgi (*). EWT un Gotika, paplašinot DUS tīklu, kas pieejams abu pušu klientiem, paaugstina savu konkurētspēju Latvijas degvielas mazumtirdzniecības tirgū.

20 Izvērtējot paziņoto vienošanos, konstatējams, ka vienošanās dalībnieki veiks informācijas apmaiņu par sadarbības partnera klientam realizēto degvielu (*). Cenu konkurences elements vienošanās dalībnieku starpā netiek izslēgts, jo cenu noteikšanas brīvība attiecībā uz otru vienošanās dalībnieku netiks ierobežota, tā nosakāma, ņemot vērā katra vienošanās dalībnieka individuālos saimnieciskos apsvērumus, un informācija, ar kuru sadarbības partneri apmainīsies, ir objektīvi nepieciešama, lai paziņotā vienošanās varētu tikt īstenota.

21 Realizējot vienošanās darījumu, veidojas koordinētas darbības risks, kas būtu vērsts uz vienotu cenu politikas noteikšanu reģionos, kur atrodas abu tirgus dalībnieku DUS. Vienlaicīgi secināms, ka, lai gan klients varēs izmantot abu vienošanās dalībnieku DUS, gala cena tiks noteikta, ņemot vērā konkrētam klientam konkrētā uzņēmumā piešķirto atlaidi, līdz ar to klienta izvēle būs balstīta uz diviem būtiskākajiem faktoriem – cena DUS (uz pilona) un uzņēmuma, kartes izdevēja, piešķirtā atlaide. Līdz ar to konkurences elements par klientu tiks realizēts, izmantojot atlaides apmēru.

22 KP jau iepriekš ir vērtējusi EWT un citu degvielas mazumtirgotāju sadarbības vienošanās par savstarpēju klientu apkalpošanu DUS: 2013.gadā ar SIA "Sumata" un SIA "Astarte Nafta", 2014.gadā ar SIA "RusLatNafta" 1. Vienlaicīgi secināms, ka sadarbības vienošanās darījumi tiek realizēti tikai starp konkrētajā vienošanās darījumā iesaistītajām pusēm, un katram nākošajam darījuma partnerim nav saistoši iepriekš noslēgtie darījumi, un tiks saglabāta vienošanās dalībnieku savstarpējā konkurence.

23 Izvērtējot paziņoto vienošanos, secināms, ka sadarbības rezultātā vienošanās dalībnieki veicinās pieprasījumu pēc vienošanās precēm un līdz ar to šo preču izplatīšanu. Vienošanās rezultātā arī palielināsies to tirgus dalībnieku skaits, kas spēj piedāvāt DUS tīkla pakalpojumus ievērojamā Latvijas teritorijā, konkurējot ar lielākajiem DUS tīkliem, un līdz ar to uzlabosies konkurences situācija tirgū kopumā. Īstenojot paziņoto vienošanos, vienošanās dalībnieki dos iespēju to klientiem izmantot piešķirtās atlaides plašākā teritorijā un lielākā skaitā DUS, kas ir vērtējams kā ieguvums patērētājiem, jo šo uzņēmumu klientiem ir iespēja izmantot piešķirtās atlaides vairākos DUS, kas savukārt veicina šo uzņēmumu attīstību un stiprina konkurētspēju.

24 KP konstatē, ka EWT un Gotika paziņotā vienošanās kopumā veicina preču realizācijas uzlabošanu, radot labumu patērētājiem, neuzliek vienošanās dalībniekiem ierobežojumus, kuri nav nepieciešami vienošanās mērķu sasniegšanai, kā arī nedod iespēju likvidēt konkurenci ievērojamā konkrētā tirgus daļā. Tādējādi konkrētā paziņotā vienošanās ir atļaujama.

25 Saskaņā ar Konkurences likuma 11.panta trešo daļu KP ir tiesīga atļaut vai atļaut ar nosacījumiem uz noteiktu termiņu paziņoto vienošanos, ja tā atbilst 11.panta otrajai daļai.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 6.punktu un 11.panta pirmo, otro un trešo daļu, Ministru kabineta noteikumu Nr.799 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata ziņojumu par tirgus dalībnieku vienošanos" 11.punktu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut SIA "East-West Transit" un SIA "Gotika Auto" realizēt paziņoto vienošanos atbilstoši Sadarbības līguma projekta noteikumiem un Ziņojuma izvērtēšanas gaitā papildus sniegtajiem paskaidrojumiem.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.


(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 KP 11.07.2013. lēmums Nr.34 "Par paziņoto vienošanos. "Par SIA "East-West Transit" un SIA "Sumata" vienošanos""
KP 30.05.2013. lēmums Nr.26 "Par paziņoto vienošanos. "Par SIA "Astarte Nafta" un SIA "East-West Transit" vienošanos""
KP 29.05.2014. lēmums Nr.31A "Par paziņoto vienošanos. "Par SIA "RusLatNafta" un SIA "East-West Transit" vienošanos"

Konkurences padomes priekšsēdētāja S.Ābrama

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!