• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2013. gada 20. decembra lēmums Nr. 65 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 14.01.2014., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/op/2014/9.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.E02-59

Par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu

Vēl šajā numurā

14.01.2014., Nr. 9

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 65

Pieņemts: 20.12.2013.

OP numurs: 2014/9.4

2014/9.4
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.65

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2013.gada 20.decembrī (prot. Nr.60, 4.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.2605/13/03.02./15

Par SIA "Enerģijas risinājumi" un SIA "Dalkia Latvia" apvienošanos

[1] Konkurences padome (turpmāk – KP) 10.12.2013. saņēma SIA "Enerģijas risinājumi" ziņojumu par apvienošanos (turpmāk – Ziņojums), kas paredzēta, SIA "Enerģijas risinājumi" (turpmāk – ER) slēdzot kapitāla daļu pirkuma līgumu ar DALKIA EASTERN EUROPE par 100% SIA "Dalkia Latvia" (turpmāk – Dalkia) kapitāldaļu pirkumu, tādējādi iegūstot tiešu izšķirošu ietekmi Dalkia. Apvienošanās rezultātā Dalkia izšķirošu ietekmi iegūst ER. Ziņojuma iesniegšana pamatota ar Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punktu, jo Dalkia īsteno izšķirošu ietekmi pār AS "Valmieras Enerģija" un SIA "Cēsu siltumtīkli", kuru tirgus daļas konkrētajos tirgos pārsniedz 40 procentus.

[2] Izvērtējot Ziņojumā sniegto informāciju, KP secināja, ka tajā sniegtā informācija atbilst Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" (turpmāk – Noteikumi Nr.800) prasībām. Līdz ar to saskaņā ar Noteikumu Nr.800 4.punktu par pilna ziņojuma saņemšanas dienu KP noteica 10.12.2013.

[3] SIA "Enerģijas risinājumi" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienotās reģ.Nr.40003926211 reģistrēta sabiedrība, juridiskā adrese: Vaļņu iela 5-5, Rīga.

[4] SIA "Dalkia Latvia" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienotās reģ.Nr.50003544111 reģistrēta sabiedrība, juridiskā adrese: Vaļņu iela 5-5, Rīga.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, KP

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

[5] Dalkia vienīgais dalībnieks, kam pieder 100% kapitālas daļas, ir Francijā reģistrēta kompānija Dalkia Eastern Europe (reģ.Nr.509256707), juridiskā adrese 33 place, Ronde-Espace, 21-92800, Puteaux. Saskaņā ar Ziņojumā minēto uzņēmuma galvenais darbības virziens ir meitas uzņēmumu pārvaldīšana, kas nodarbojas ar siltumapgādes uzņēmumu koncesiju, privatizāciju, aktīvu nomu un citām sadarbības formām ar mērķi pārvaldīt un apsaimniekot siltuma apgādes uzņēmumus.

[6] Atbilstoši Ziņojumā minētajam Dalkia tieši un netieši īsteno izšķirošu ietekmi: AS "Dalkia City Heat", SIA "Jaunā Fabrika", AS "Valmieras Enerģija", SIA "Cēsu siltumtīkli", SIA "Biotransform", SIA "Jaunā Fabrika Esko", SIA "CDzP".

[7] ER dalībnieks ir fiziska persona G. K., kam pieder uzņēmuma 100 % pamatkapitāla. Galvenais uzņēmuma darbības virziens ir uzņēmumu iegāde un pārvaldīšana.

[8] Saskaņā ar Ziņojumā minēto G. K. tieši un netieši īsteno izšķirošu ietekmi SIA "Vides investīcijas", SIA "Kapitāla Investīcijas", SIA "Investīciju risinājumi", SIA "Bioinvest", SIA "Vides pakalpojumu grupa".

2. Apvienošanās veids

[9] Saskaņā ar Konkurences likuma (turpmāk – KL) 15.panta pirmās daļas 3.punktu tirgus dalībnieku apvienošanās ir tāds stāvoklis, kad viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku.

[10] Apvienošanās paredzēta, pamatojoties uz starp pusēm 09.12.2013. noslēgto kapitāla daļu pirkuma līgumu, saskaņā ar kuru ER iegūst izšķirošu ietekmi Dalkia.

[11] Ņemot vērā minēto, konkrētais darījums ir uzskatāms par apvienošanos KL 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē, tirgus dalībniekam iegūstot tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku.

3. Konkrētie tirgi un apvienošanās ietekmes izvērtējums

[12] Saskaņā ar KL 1.panta 4.punktu "konkrētais tirgus – konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu". Saskaņā ar KL 1.panta 5.punktu "konkrētās preces tirgus – noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības", un saskaņā ar KL 1.panta 3.punktu "konkrētais ģeogrāfiskais tirgus – ģeogrāfiskā teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām".

Noteikumu Nr.800 2.punkts nosaka, ka "šo noteikumu izpratnē ietekmētais tirgus ir: 2.1. konkrētais tirgus, kurā darbojas apvienošanā iesaistītie tirgus dalībnieki; 2.2. ar konkrēto tirgu, kurā darbojas viens no apvienošanā iesaistītiem tirgus dalībniekiem, vertikāli saistīts tirgus, kurā darbojas cits apvienošanā iesaistīts tirgus dalībnieks".

[13] Saskaņā ar Ziņojumā norādīto Dalkia un ar to saistīto uzņēmumu darbības jomas ir: siltumapgādes uzņēmumu koncesija, privatizācija un pārvaldīšana; meitas uzņēmumu pārvaldīšana, kas nodarbojas ar siltumapgādes uzņēmumu koncesiju, privatizāciju, aktīvu nomu un citām sadarbības formām ar mērķi pārvaldīt un apsaimniekot siltuma apgādes uzņēmumus; siltumenerģijas ražošana un karstā ūdens piegāde, namīpašumu apsaimniekošana, siltināšana un kārtējā remonta darbi. Kā norādīts Ziņojumā, atsevišķi uzņēmumi aktīvu saimniecisko darbību līdz šim nav uzsākuši, bet tur savā īpašumā komersantu akcijas/pamatkapitāla daļas. Tāpat SIA "Biotransform" pašreiz saimniecisko darbību nav uzsākusi, bet tā potenciālā pamatdarbība ir elektroenerģijas ražošana un sadale, atkritumu apsaimniekošana, ūdens ieguve, attīrīšana un sadale, inženiersistēmu montāža.

[14] Saskaņā ar Ziņojumā norādīto ER un ar to saistīto uzņēmumu darbības jomas ir: holdingkompāniju darbība, konsultatīvā darbība, uzņēmumu iegāde un pārvaldīšana, koncentrējot darbības jomu uz atkritumu apsaimniekošanas un pārstrādes nozares uzņēmumiem; sadzīves atkritumu loģistika un apsaimniekošana, būvgružu savākšana un transportēšana un šķirošana, kā arī teritoriju uzkopšanas darbi. Kā norādīts Ziņojumā, atsevišķi uzņēmumi aktīvu saimniecisko darbību līdz šim nav uzsākuši, bet tur savā īpašumā komersantu akcijas/pamatkapitāla daļas.

[15] Izvērtējot ER, Dalkia un ar tām saistīto komersantu darbības veidus (lēmuma 13. un 14.punkts), secināms, ka abu apvienošanās dalībnieku darbības jomas nepārklājās, un viena apvienošanās dalībnieka sniegtie pakalpojumi nav aizvietojami ar otra tirgus dalībnieka pakalpojumiem. Saskaņā ar Ziņojumā minēto un SIA "Biotransform" 2012.gada pārskatu secināms, ka Dalkia saistītais uzņēmums SIA "Biotransform" līdz šim brīdim saimniecisko darbību nav uzsākusi un atkritumu apsaimniekošana, kas ir arī ar ER saistīta komersanta darbības veids, ir paredzēta kā potenciāls saimnieciskās darbībās veids, līdz ar to, šajā apvienošanās gadījumā ietekme uz atkritumu apsaimniekošanas nozari nav konstatējama. Ņemot vērā minēto, KP šajā lietā konkrētos tirgus nevērtē un to definīcijas atstāj atvērtas.

[16] Līdz ar to apvienošanās rezultātā viens tirgus dalībnieks, Dalkia īpašnieks, tiks aizstāts ar citu tirgus dalībnieku, nemainoties tirgus struktūrai.

4. Secinājums

[17] Saskaņā ar KL 16.panta trešo daļu KP aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Ja paziņotā apvienošanās neizraisa minētās sekas jebkurā konkrētajā tirgū, tad atbilstoši KL 16.panta ceturtajai daļai KP pieņem lēmumu, ar kuru atļauj apvienošanos.

[18] Ņemot vērā iepriekš lēmumā konstatētos apstākļus, KP secina, ka apvienošanās rezultātā būtiski nesamazināsies konkurence, kā arī neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis jebkurā konkrētajā tirgū.

Pamatojoties uz minēto un saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu, otrās daļas 1.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut apvienošanos, SIA "Enerģijas risinājumi" iegūstot 100% SIA "Dalkia Latvia" kapitāldaļas.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētāja S.Ābrama

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!