• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2014. gada 24. marta lēmums Nr. 15 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2014., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/op/2014/79.8

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.19

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Vēl šajā numurā

23.04.2014., Nr. 79

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 15

Pieņemts: 24.03.2014.

OP numurs: 2014/79.8

2014/79.8
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.15

Rīgā 2014.gada 24.martā (prot. Nr.12, 2.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.418/14/03.02./2

Par SIA "Akselss" un SIA "Kings" apvienošanos

[1] Konkurences padome (turpmāk – KP) 22.01.2014 saņēma saīsināto ziņojumu par apvienošanos, SIA "Akselss" saistītajam uzņēmumam SIA "Agro Real Estate" iegūstot daļu SIA "Kings" aktīvu (turpmāk – Ziņojums). No Ziņojuma izriet, ka izpildās Konkurences likuma (turpmāk-KL) 15.panta otrās daļas 1.punkta kritērijs (apgrozījums ir ne mazāks par 35 572 000 euro) un konkrētā apvienošanās ir paziņojama KP. Ziņojums neatbilda Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" (turpmāk – Noteikumi Nr.800) prasībām, par ko KP informēja SIA "Akselss", norādot uz nepilnībām Ziņojumā. KP papildus informāciju saņēma 24.02.2014, tādējādi atbilstoši Noteikumu Nr.800 4.punktam Ziņojuma saņemšanas diena KP ir 24.02.2014.

[2] SIA "Akselss" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienotās reģ.Nr.40003177812 reģistrēta sabiedrība, juridiskā adrese: Bauskas iela 58A, Rīga.

[3] SIA "Kings" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienotās reģ.Nr.42103007310 reģistrēta sabiedrība, juridiskā adrese: Lielā iela 8, Grobiņa, Grobiņas novads.

[4] SIA "Agro Real Estate" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienotās reģ.Nr.40103716379 reģistrēta sabiedrība, juridiskā adrese: Bauskas iela 58A-7, Rīga.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto, KP rīcībā esošo un papildu iegūto informāciju, KP

konstatēja: 

1. Apvienošanās dalībnieki

[5] SIA "Akselss" 74% kapitāla daļu pieder Lietuvas Republikā reģistrētai UAB "Luktarna", kuras darbības veidi Lietuvā ir autotransporta tirdzniecība, augļu un dārzeņu vairumtirdzniecība, piena produktu tirdzniecība, tabakas izstrādājumu tirdzniecība, gaļas izstrādājumu vairumtirdzniecība, degvielas vairumtirdzniecība, autotransporta degvielas mazumtirdzniecība, kravas autotransporta tirdzniecība. Atbilstoši Ziņojuma iesniedzēja sniegtajai informācijai UAB "Luktarna" izšķiroša ietekme ir UAB "Vaizga", UAB "Luktarna" akcionāri ir arī individuālais uzņēmums "Branas" un trīs fiziskas personas. AS "Vaizga" izšķiroša ietekme ir vienai fiziskai personai.

[6] Saskaņā ar Ziņojumā minēto informāciju SIA "Akselss" darbības veidi ir:

1) degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā un līdzīgu produktu vairumtirdzniecība;

2) autodegvielas mazumtirdzniecība;

3) automobiļu un motociklu pārdošana, apkope un remonts;

4) vairumtirdzniecība un komisijas tirdzniecība, izņemot automobiļus un motociklus;

5) mazumtirdzniecība, izņemot automobiļus, motociklus un autodegvielu;

6) individuālas lietošanas priekšmetu, sadzīves aparatūras un iekārtu remonts;

7) glabāšana un noliktavu saimniecība;

8) sauszemes transporta palīgdarbība.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) publiskojamo datu bāzi, SIA "Akselss" ir izsniegta speciāla atļauja (licence) BM00000000146 naftas produktu mazumtirdzniecībai 15 darbības vietās, un 9 no tām ir Rīgā.1

[7] SIA "Agro Real Estate" vienīgais dalībnieks ir SIA "Akselss", kas nozīmē ka SIA "Akselss" un SIA "Agro Real Estate" KL izpratnē ir viens tirgus dalībnieks. SIA "Agro Real Estate" darbības veids ir sava nekustamā īpašuma izmantošana un darījumi ar nekustamo īpašumu.

[8] SIA "Kings" kapitāla daļas pieder astoņām fiziskām personām, attiecīgi piecām pieder pa 14,20% katrai, divām pa 7,29% katrai un vienai 14,40% kapitāla daļu. Atbilstoši Ziņojumā norādītajai informācijai uzņēmums nodarbojas ar degvielas mazumtirdzniecību degvielas uzpildes stacijās (turpmāk – DUS), degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā un līdzīgu produktu vairumtirdzniecību, kā arī ar citur neklasificētu pasažieru sauszemes transportu. SIA "Kings" ir VID izsniegta speciāla atļauja (licence) BM00000000020 naftas produktu mazumtirdzniecībai 9 darbības vietās, visas no tām ir Kurzemē.

2. Apvienošanās veids

[9] Apvienošanās paredzēta, pamatojoties uz 16.01.2014. noslēgto vispārīgo vienošanos starp SIA "Kings" kā pārdevēju un SIA "Agro Real Estate" kā pircēju, kuras rezultātā SIA "Agro Real Estate" iegādāsies trīs nekustamos īpašumus, kuros savu saimniecisko darbību veica SIA "Kings". Nekustamie īpašumi ietver DUS, ēkas, būves un zemesgabalus ar iekārtām un aprīkojumu. 16.01.2014. noslēgtais priekšlīgums paredz, ka SIA "Akselss" no SIA "Agro Real Estate" nomās nekustamo īpašumu un tādējādi veiks saimniecisko darbību (tai skaitā, degvielas mazumtirdzniecību) DUS.

[10] Darījums uzskatāms par apvienošanos saskaņā ar KL 15.panta pirmās daļas 3.punktu, kur noteikts ka tirgus dalībnieku apvienošanās ir "tāds stāvoklis, kad (..) viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst daļu vai visus cita tirgus dalībnieka vai citu tirgus dalībnieku aktīvus vai tiesības tos izmantot (..). Aktīvu vai to izmantošanas tiesību iegūšanu uzskata par apvienošanos, ja aktīvu vai to izmantošanas tiesību iegūšana palielina minēto aktīvu un tiesību ieguvēja tirgus daļu jebkurā konkrētajā tirgū".

3. Ietekmētie tirgi

[11] Par konkrēto tirgu KL 1.panta 4.punkta izpratnē uzskatāms konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu. Saskaņā ar KL 1.panta 5.punktu "konkrētās preces tirgus – noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt ar šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības" un saskaņā ar KL 1.panta 3.punktu "konkrētais ģeogrāfiskais tirgus – ģeogrāfiskā teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām".

[12] Ņemot vērā KP praksi, nosakot konkrētās preces tirgu degvielas mazumtirgotāju apvienošanās lietās, un apvienošanās rezultātā pārņemamo aktīvu izmantošanas mērķi, par konkrētās preces tirgu tiek noteikts benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus.

[13] Izvērtējot tirgus dalībnieku apvienošanās darījumus benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū, KP, definējot ģeogrāfisko tirgu līdzšinējā praksē ir secinājusi, ka degvielas mazumtirdzniecības tirgus ir ģeogrāfiski ierobežots un aptver teritoriju, kurā veidojas autobraucēju pieprasījums, kas parasti ir vērsts uz to DUS piedāvājumu, kuras atrodas tuvu autobraucēju darbības aktivitāšu centram, un šīs teritorijas ir pilsētas un to tuvākā apkārtne 2 – 3 km robežās vai konkrēta apdzīvota vieta un tās apkārtne.2

[14] Apvienošanās rezultātā SIA "Akselss" iegūs tiesības veikt saimniecisko darbību sekojošos DUS:

1) Zemnieku ielā 58, Liepājā;

2) Lielā ielā 8, Grobiņā, Grobiņas novadā (atrodas pie valsts nozīmes autoceļa A9 Rīga – Liepāja);

3) "Piebalgas", Nīcā, Nīcas novadā (atrodas pie valsts nozīme autoceļa A11 Liepāja – Lietuvas robeža.

[15] Ievērojot pārņemamo DUS atrašanās vietas un līdzšinējo praksi,3 KP izvērtēja apvienošanās ietekmi benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgos:

1) Liepājas pilsētā un tās apkārtnē;

2) Pie valsts nozīmes autoceļa A9 Rīga – Liepāja;

3) Grobiņas pilsētā un tās apkārtnē;

4) Nīcā un tās apkārtnē.

4. Apvienošanās ietekme

[16] Saskaņā ar KL 16.panta trešo daļu KP aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināt konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Ja paziņotā apvienošanās neizraisa minētās sekas jebkurā konkrētajā tirgū, tad atbilstoši KL 16.panta ceturtajai daļai KP pieņem lēmumu, ar kuru atļauj apvienošanos.

[17] Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju4 Liepājā un tās apkārtnē benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū pirms apvienošanās darbojas: SIA "Statoil Fuel & Retail Latvija", SIA "Neste Latvija", SIA "LUKoil Baltija R", SIA "Kings", SIA "EAST-WEST TRANSIT", SIA "Rietumu nafta", SIA "Jūras Krasti", SIA "Viada Liepāja". Apvienošanās rezultātā SIA "Akselss" paredz veikt saimniecisko darbību vienā DUS konkrētajā tirgū, kurā līdz šim darbību veica SIA "Kings". SIA "Kings" turpinās darbību vienā DUS konkrētajā tirgū. Konkrētajā tirgū darbojas vairāki spēcīgi konkurenti, tai skaitā: SIA "Statoil Fuel & Retail Latvija" un SIA "Neste Latvija" katrs ar trijām DUS, kā arī SIA "EAST-WEST TRANSIT" ar divām DUS. Konkrētajā tirgū darbojas pietiekami daudz dalībnieku, apvienošanās rezultātā patērētāju izvēles iespējas netiks samazinātas, tirgus struktūra būtiski nemainīsies, nenostiprināsies kāda tirgus dalībnieka dominējošais stāvoklis un konkurence netiks būtiski samazināta.

[18] Pie valsts nozīmes autoceļa A9 Rīga – Liepāja ar degvielas mazumtirdzniecību nodarbojas vairāki komersanti, tai skaitā SIA "Statoil Fuel & Retail Latvija", SIA "Neste Latvija", SIA "LUKoil Baltija R", SIA "East-West Transit", SIA "MC", SIA "Gotika Auto", SIA "Kings", SIA "Ziko" un SIA "Saldus "Priede".5 KP secina, ka šajā konkrētajā tirgū pēc darījuma īstenošanas patērētāju izvēles iespējas netiek samazinātas, un nav pamata uzskatīt, ka rodas vai nostiprinās kāda tirgus dalībnieka dominējošais stāvoklis vai tiek būtiski samazināta konkurence.

[19] Apvienošanās rezultātā SIA "Akselss" paredz veikt saimniecisko darbību vienā SIA "Kings" DUS Nīcā un vienā SIA "Kings" DUS Grobiņā. KP secina, ka konkrētajos tirgos SIA "Akselss" nomainīs SIA "Kings", nemainoties tirgus struktūrai.

[20] Izvērtējot iepriekš minēto, KP secina, ka SIA "Akselss" līdz šim nav darbojusies nevienā no iepriekš definētajiem konkrētajiem tirgiem. Ņemot vērā konstatētos apstākļus, KP secina, ka apvienošanās rezultātā būtiski nesamazināsies konkurence, kā arī neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū Liepājas pilsētā un tās apkārtnē, pie valsts nozīmes autoceļa A9 Rīga – Liepāja, Grobiņā un tās apkārtnē, Nīcā un tās apkārtnē.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu, otrās daļas 1.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma: 

atļaut apvienošanos, SIA "Agro Real Estate" iegādājoties aktīvus – nekustamos īpašumus, degvielas uzpildes stacijas, no SIA "Kings", kas atrodas Zemnieku ielā 58, Liepājā; Lielā ielā 8, Grobiņā, Grobiņas novadā; "Piebalgas", Nīcā, Nīcas novadā.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.


1 VID publiskojamā datu bāze, Pieejams: http://www6.vid.gov.lv/VID_PDB/AP

2 KP 31.05.2006. lēmums Nr.51 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos. Par SIA "Neste Latvija" nekustamā un kustamā īpašuma iegūšanu no SIA "Trest Oil Co""

3 KP 02.12.2006. lēmums Nr.138 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos. Par SIA "Neste Latvija" 02.08.2006. ziņojumu par apvienošanos", KP 02.12.2006. lēmums Nr.138 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos. Par SIA "Neste Latvija" 02.08.2006. ziņojumu par apvienošanos"

4 VID publiskojamā datu bāze, licences naftas produktu mazumtirdzniecībai, Pieejams: http://www6.vid.gov.lv/VID_PDB/AP. 1188 datu bāzes DUS Liepājā saraksts, Pieejams: http://www.1188.lv/katalogs/meklet/Degvielas+uzpildes+stacijas?where=liep%C4%81ja

5 VID publiskojamā datu bāze, licences naftas produkru mazumtirdzniecībai, Pieejams: http://www6.vid.gov.lv/VID_PDB/AP, Degvielas mazutirgotāju mājaslapas: http://www.neste.lv/, http://www.statoil.lv/, http://www.lnafta.lv/lv/start/east-west-transit, http://www.mc.lv/, http://www.gotikaauto.lv/lv/par-uznemumu.

Konkurences padomes priekšsēdētāja S.Ābrama

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!