• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2013. gada 18. jūnija noteikumi Nr. 327 "Noteikumi par mikroaizdevumiem saimnieciskās darbības veicēju konkurētspējas uzlabošanai". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.06.2013., Nr. 122 https://www.vestnesis.lv/op/2013/122.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.331

Grozījumi Ministru kabineta 2011.gada 30.augusta noteikumos Nr.685 "Rezidentu sadales un rezidentūras finansēšanas noteikumi"

Vēl šajā numurā

27.06.2013., Nr. 122

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 327

Pieņemts: 18.06.2013.

OP numurs: 2013/122.2

2013/122.2
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 11 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr.327

Rīgā 2013.gada 18.jūnijā (prot. Nr.35 7.§)

Noteikumi par mikroaizdevumiem saimnieciskās darbības veicēju konkurētspējas uzlabošanai

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma
31.panta pirmās daļas 3.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību un nosacījumus, kādā piešķir atbalstu mikroaizdevuma (turpmāk – aizdevums) veidā darbības programmas "Uzņēmējdarbība un inovācijas" papildinājuma 2.2.1.1.aktivitātē "Ieguldījumu fonds investīcijām garantijās, paaugstināta riska aizdevumos, riska kapitāla fondos un cita veida finanšu instrumentos" izveidotā ieguldījumu fonda ietvaros.

2. Kopējais aizdevumu apmērs šo noteikumu 1.punktā minētā ieguldījumu fonda ietvaros ir EUR 5 000 000 (3 514 020 latu), ko veido Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums EUR 4 610 736 (3 240 443 lati) apmērā un valsts budžeta finansējums EUR 389 264 (273 576 lati) apmērā.

3. Termiņš aizdevuma līguma noslēgšanai ar saimnieciskās darbības veicēju – 2013.gada 31.decembris.

4. Šo noteikumu izpratnē saimnieciskās darbības veicēji ir:

4.1. sīkās (mikro), mazās un vidējās lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību darbību regulējošo normatīvo aktu izpratnē;

4.2. sīkie (mikro), mazie un vidējie saimnieciskās darbības veicēji, kuri atbilst Komisijas 2008.gada 6.augusta Regulas (EK) Nr.800/2008, kas atzīst noteiktas atbalsta kategorijas par saderīgām ar kopējo tirgu, piemērojot Līguma 87. un 88.pantu (vispārējā grupu atbrīvojuma regula) (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2008.gada 9.augusts, Nr. L 214), 1.pielikumā minētajām definīcijām.

5. Saimnieciskās darbības veicējiem atbalstu piešķir saskaņā ar Komisijas 2006.gada 15.decembra Regulu (EK) Nr.1998/2006 par Līguma 87. un 88.panta piemērošanu de minimis atbalstam (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2006.gada 28.decembris, Nr. L 379) (turpmāk – Komisijas regula Nr.1998/2006).

II. Neatbalstāmās nozares, darbības un saimnieciskās darbības veicēji

6. Atbalstu nepiešķir šādām nozarēm un darbībām:

6.1. nozarēm, kas noteiktas Komisijas regulas Nr.1998/2006 1.panta 1.punkta "a", "b", "c" un "f" apakšpunktā, un darbībām, kas noteiktas Komisijas regulas Nr.1998/2006 1.panta 1.punkta "d", "e" un "g" apakšpunktā;

6.2. operācijām ar nekustamo īpašumu;

6.3. azartspēlēm un derībām;

6.4. ieroču un munīcijas ražošanai un tirdzniecībai;

6.5. tabakas izstrādājumu, alus un alkoholisko dzērienu ražošanai un tirdzniecībai;

6.6. apdrošināšanai, finanšu starpniecībai un banku pakalpojumiem;

6.7. sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbībai.

7. Atbalstu nepiešķir saimnieciskās darbības veicējam, kuram:

7.1. ir Valsts ieņēmumu dienesta administrēti nodokļu parādi. Šis ierobežojums neattiecas uz gadījumiem, ja saimnieciskās darbības veicējs ir vienojies ar Valsts ieņēmumu dienestu par nodokļu parāda atmaksas grafiku un pilda šīs vienošanās nosacījumus;

7.2. ar tiesas spriedumu ir pasludināts maksātnespējas process, ar tiesas spriedumu tiek īstenots tiesiskās aizsardzības process vai ar tiesas lēmumu tiek īstenots ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process, ir uzsākta bankrota procedūra, piemērota sanācija vai mierizlīgums vai kura saimnieciskā darbība ir izbeigta;

7.3. uz projekta pieteikuma iesniegšanas dienu zaudējumi pārsniedz pusi no pamatkapitāla un pēdējo 12 mēnešu zaudējumi – ceturtdaļu no pamatkapitāla un ir konstatējamas šo noteikumu 7.5.apakšpunktā minētās pazīmes;

7.4. saskaņā ar pēdējo divu noslēgto finanšu gadu pārskatiem un pēdējo pieejamo operatīvo pārskatu uz projekta pieteikuma iesniegšanas dienu ir novērojamas grūtībās nonākuša saimnieciskās darbības veicēja pazīmes – zaudējumu pieaugums, apgrozījuma samazināšanās, naudas plūsmas samazināšanās, parādu pieaugums, procentu maksājumu celšanās, gatavās produkcijas krājumu pieaugums, zems likviditātes koeficients, krītoša vai nulles aktīvu vērtība – un ir konstatējamas šo noteikumu 7.5.apakšpunktā minētās pazīmes;

7.5. nav iespēju nosegt zaudējumus no saviem līdzekļiem vai no līdzekļiem, ko tas spēj iegūt no saviem biedriem, akcionāriem, dalībniekiem vai kreditoriem, un tas nespēj apturēt zaudējumus, kuri bez valsts iestāžu ārējas iejaukšanās īstermiņā vai vidējā termiņā izraisīs saimnieciskās darbības veicēja nespēju turpināt darbību.

III. Aizdevuma nosacījumi

8. Aizdevumi tiek piešķirti, lai nodrošinātu finansējumu saimnieciskās darbības veicēju izveidei, izaugsmei un darbības paplašināšanai, kā arī piesaistītu apgrozāmos līdzekļus dzīvotspējīgu uzņēmējdarbības projektu īstenošanai.

9. Saimnieciskās darbības veicēja pamata saimnieciskās darbības vieta ir Latvijas Republikā.

10. Aizdevuma maksimālā summa ir EUR 25 000 ekvivalents latos pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa aizdevuma piešķiršanas dienā. Saimnieciskās darbības veicējs var saņemt vairākus aizdevumus ar nosacījumu, ka to kopsumma nepārsniedz šajā punktā noteikto maksimālo summu.

11. Aizdevuma maksimālais termiņš ir 10 gadu.

12. Lai saņemtu aizdevumu, saimnieciskās darbības veicējs iesniedz finanšu starpniekam aizdevuma pieteikumu un uzņēmējdarbības projekta aprakstu, kā arī informāciju par jebkādu atbalstu, kas saņemts atbilstoši Komisijas regulai Nr.1998/2006, ievērojot normatīvos aktus par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību un de minimis atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem, norādot ziņas par kārtējo gadu un diviem iepriekšējiem kalendāra gadiem.

IV. Finanšu starpnieki

13. Aizdevumus izsniedz finanšu starpnieki.

14. Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas Garantiju aģentūra" (turpmāk – ieguldījumu fonda ieviesējs) izvēlas finanšu starpniekus saskaņā ar Publisko iepirkumu likumā noteikto iepirkuma procedūru.

15. Ieguldījumu fonda ieviesējs un finanšu starpnieki slēdz finansējuma līgumu, kurā nosaka, ka ieguldījumu fonds finansē 50 % no aizdevuma summas un par šo aizdevuma daļu netiek aprēķināti aizdevuma procenti, un sedz finanšu starpnieku vadības izmaksas par ieguldījumu fonda finansēto aizdevuma daļu. Finanšu starpnieku līdzfinansējums ir 50 % no aizdevuma summas.

16. Finanšu starpnieku piemērotā aizdevuma procentu likme šo noteikumu ietvaros nepārsniedz 50 % no maksimālās likmes, ko finanšu starpnieki piemērotu pielīdzināma riska aizdevumam, kas nav sniegts šo noteikumu ietvaros.

17. Šo noteikumu 15.punktā minētās finanšu starpnieku vadības izmaksas sedz, ievērojot Komisijas 2006.gada 8.decembra Regulas (EK) Nr.1828/2006, kas paredz noteikumus par to, kā īstenot Padomes Regulu (EK) Nr.1083/2006, ar ko paredz vispārīgus noteikumus par Eiropas Reģionālās attīstības fondu, Eiropas Sociālo fondu un Kohēzijas fondu, un Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (EK) Nr.1080/2006 par Eiropas Reģionālās attīstības fondu, 43.panta 4.punktā minētos noteikumus.

18. Aizdevuma izsniegšanas kārtību nosaka saskaņā ar civiltiesiskajiem līgumiem, kas noslēgti starp finanšu starpnieku un saimnieciskās darbības veicēju.

V. Subsīdijas ekvivalenta aprēķināšana, atbalsta kumulācija un uzskaite

19. Subsīdijas ekvivalents latos ir vienāds ar izsniegtā aizdevuma apmēru.

20. Šo noteikumu ietvaros saņemto atbalstu var apvienot ar citu de minimis atbalstu. Atbalsts vienam saimnieciskās darbības veicējam nedrīkst pārsniegt Komisijas regulas Nr.1998/2006 2.panta 2.punktā noteikto maksimālo apmēru attiecīgajā fiskālajā gadā un iepriekšējos divos fiskālajos gados. 

21. Ja saimnieciskās darbības veicējs ir saņēmis finansējumu saskaņā ar riska kapitāla atbalsta programmu un pēc tam pirmo triju gadu laikā pēc pirmā riska kapitāla ieguldījuma iesniedz aizdevuma pieteikumu, šo noteikumu 20.punktā minēto atbalsta maksimālo apjomu samazina par 20 %, nepārsniedzot saimnieciskās darbības veicēja saņemtā riska kapitāla kopsummu.

22. Šo noteikumu ietvaros finansējumu atbalsta saņēmējam nevar piešķirt, ja atbalsta saņēmējs ir saņēmis vai paredz saņemt finansējumu par tām pašām attiecināmajām izmaksām citu aktivitāšu ietvaros no valsts, pašvaldības vai Eiropas Savienības līdzekļiem.

23. Atbalsta uzskaiti veic finanšu starpnieks saskaņā ar normatīvajiem aktiem par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību un de minimis atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!