Laidiens: 08.05.2021., Nr. 87

Tiesu nolēmumi

OP 2021/87.TS1

Ar Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas 2021.gada 14.aprīļa nolēmumu civillietā Nr. C68432720 nolemts apmierināt                           pieteikumu par rīcībspējas ierobežošanu garīga rakstura vai citu veselības traucējumu dēļ un aizgādnības nodibināšanu                          .

Ar Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas 2021. gada 14.aprīļa spriedumu noteikts                          , pers. kods                          , ierobežot rīcībspēju šādā jomā: darījumu slēgšanā.

Noteikt, ka aizgādnis                           darbojas kopā ar                          , pers. kods                          , ierobežotās rīcībspējas apjomā.

Nodibināt                          , pers. kods                          , aizgādnību spriedumā ierobežotā rīcībspējas apjomā.

Tiesas spriedums stājies likumīgā spēkā 2021.gada 6.maijā.


OP 2021/87.TS2

Vidzemes rajona tiesa 2021.gada 9.aprīlī izskatīja                           pieteikumu par rīcībspējas ierobežojuma apjoma pārskatīšanu                          .

Grozīt                          , pers. kods                          , rīcībspējas ierobežojumus, nosakot, ka aizgādnība nodibināma šādā apjomā:

1) maksājumu izdarīšanā un saņemšanā;

2) darījumu slēgšanā;

3) rīcībā ar mantu un tās pārvaldību, it īpaši nekustamā īpašuma atsavināšanā, ieķīlāšanā un apgrūtināšanā ar lietu tiesībām;

4) pārstāvība valsts, pašvaldību institūcijās, tiesā, attiecībās ar fiziskām un juridiskām personām, izņemot Civillikuma 356.1 pantā paredzētās tiesības aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses iestādēs un tiesā saistībā ar rīcībspējas un brīvības ierobežojumiem, domstarpībām, strīdiem ar aizgādni un aizgādņa iecelšanu un atcelšanu.

Noteikt, ka aizgādne                           rīkojas patstāvīgi maksājumu saņemšanā un pārstāvot                           valsts, pašvaldību institūcijās, tiesā, attiecībās ar fiziskām un juridiskām personām, izņemot Civillikuma 356.1 pantā paredzētās tiesības aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses iestādēs un tiesā saistībā ar rīcībspējas un brīvības ierobežojumiem, domstarpībām, strīdiem ar aizgādni un aizgādņa iecelšanu un atcelšanu, bet pārējās rīcībspējas ierobežojumu jomās aizgādne rīkojas kopā ar aizgādnībā esošo                          .

Nodibināt                          , pers. kods                          , aizgādnību spriedumā noteiktajā apjomā.

Vidzemes rajona tiesas 2021.gada 9.aprīļa spriedums civillietā Nr. C71162921 ir stājies likumīgā spēkā 2021.gada 30.aprīlī.


OP 2021/87.TS3

Ar Kurzemes rajona tiesas 2021. gada 14. marta spriedumu un 2021. gada 22. aprīļa lēmumu lietā C69 1752 21, grozīt ar Kurzemes rajona tiesas 2019. gada 29. oktobra spriedumu lietā Nr. C69 3577 19                          , pers. kods                          , noteiktos rīcībspējas ierobežojumus un ierobežot                          , pers. kods                          , rīcībspēju pārstāvībai valsts un pašvaldības iestādēs, bankās, medicīnas un ārstniecības iestādēs, maksājumu izdarīšanā un saņemšanā, darījumu slēgšanā, rīcībā ar mantu un tās pārvaldību, neierobežojot viņas personiskās nemantiskās tiesības.

Noteikt, ka visā noteiktajā rīcībspējas ierobežojuma apjomā aizgādnis rīkojas patstāvīgi.

Tiesas spriedums stājies likumīgā spēkā 2021.gada 6.maijā.

Tiesas lēmums stājies likumīgā spēkā 2021.gada 6.maijā.


OP 2021/87.TS4

Ar Zemgales rajona tiesas (Tukumā) 2021. gada 12. aprīļa spriedumu civillietā Nr. C73288621, tiesa nosprieda, ierobežot                          , pers. kods                          , rīcībspēju, nosakot rīcības ierobežojumu šādās jomās:

1) maksājumu izdarīšana un saņemšana;

2) darījumu slēgšana;

3) rīcība ar mantu un tās pārvaldība, nekustamā īpašuma atsavināšana, ieķīlāšana un apgrūtināšana ar lietu tiesībām;

4) komercdarbības un saimnieciskās darbības veikšana,

5) savu interešu pārstāvēšana valsts, pašvaldību iestādēs un institūcijās, medicīnas un sociālajās iestādēs.

Nodibināt                          , pers. kods                          , aizgādnību spriedumā noteiktajā apjomā.

Noteikt aizgādnis rīkojas patstāvīgi visās jomās, kurās                          , pers. kods                          , rīcība ir ierobežota.

Spriedums stājies likumīgā spēkā 2021.gada 6. maijā.


OP 2021/87.TS5

Kurzemes rajona tiesa 2021. gada 14. aprīlī civillietā Nr. C69145821, nosprieda: grozīt                          , pers. kods                          , ar Talsu rajona tiesas 2014. gada 23. janvāra spriedumu noteikto rīcībspējas ierobežojumu.

Ierobežot                          , pers. kods                          , rīcībspēju un nodibināt viņam aizgādnību šādās jomās: maksājumu saņemšanā un izdarīšanā, mantisku darījumu slēgšanā, rīcībā ar mantu un tās pārvaldībā.

Noteikt, ka jomās, kurās                           ierobežota rīcībspēja, aizgādnis rīkojas patstāvīgi.

Spriedums stājās likumīgā spēkā 2021. gada 6. maijā.

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)